Najbolji preglednik za Mac u 2020. godini: Ostavljanje Safarija iza

Za mnoge Mac korisnike pojam “web preglednik” vjerojatno je sinonim za “Safari” s obzirom na to da je Appleov preglednik na svim svojim uređajima uključen kao zadani. To je ipak pogreška, jer je preglednik Safari daleko od najboljeg web preglednika za Mac ili iOS. U ovom ćemo članku duboko zaroniti u Appleov ekosustav kako bismo otkrili najbolji preglednik za Mac i iOS.


Ako želite preskočiti ravno do pobjednika, to bi bio Hrabri, a možete pročitati i cijeli naš Brave pregled kako biste saznali sve o našem izboru broj jedan. Ukratko, Hrabri imaju izvrsne performanse, sigurnost i privatnost, a istovremeno nude veliki broj značajki i sučelje koje je lako učiti i navigirati.

Prije nego što se predaleko napravimo ispred sebe, uzmimo trenutak kako bismo pogledali što se sastoje od naših kriterija za ovo mjesto.

Najbolji web preglednik za Mac 2020

Što je najbolji internetski preglednik za Mac

Uglavnom ćemo suditi natjecatelje po istim kriterijima kao i preglednici našeg preglednika, ali u cijelosti ćemo se usredotočiti na njihove verzije Appleovih uređaja. Stoga će naši kriteriji značajki, jednostavnosti uporabe, performansi, sigurnosti i privatnosti biti srž naše usporedbe.

Očito je da bi Apple mogao biti dostupan preglednik na Apple platformama da bi ispunjavao uvjete za ovaj popis, što diskvalificira simpatije Tenta (pročitajte našu recenziju Tenta) i Internet Explorera (pročitajte pregled preglednika Internet Explorer da biste vidjeli zašto ne postoji Internet Explorer za Mac dobra stvar).

Svih pet kategorija ponderirano je podjednako, ali na primjer, ako se posebno brinete za sigurnost, trebali biste pogledati naš popis najsigurnijih preglednika da biste saznali koja nudi najviše zaštite (spojler: Puffin, a možete pročitati naš Puffin pregled kako biste saznali zašto).

Najbolji preglednik za Mac: Hrabro

Kao što smo spomenuli u uvodu, Brave je naš top izbor za Mac i iOS. Preglednik nudi impresivnu sigurnost, sadrži ugrađeni blokator oglasa, automatske nadogradnje na HTTPS i blokiranje skripti. Sve ove postavke lako se pristupaju putem izbornika “štitnici”, koji vam pokazuje i rušenje onoga što je trenutno blokirano na web lokaciji na kojoj ste.

Hrabri-Shields

Hrabra također omogućuje korisnicima da blokiraju razne vrste sadržaja na društvenim medijima, uključujući gumbe za prijavu na Google i Facebook, kao i ugrađene postove s Twittera, LinkedIna i Facebooka. Nadalje, preglednik također ima postavku da blokira WebRTC u otkrivanju vaše IP adrese, nešto za što obično trebate virtualnu privatnu mrežu.

BraveBlock-Social-Media

Ne postoji puno značajki ugrađenih u početku. No, budući da je Brave zasnovan na verziji Chromiuma koji je Googleu oduzeo povratne pozive, kompatibilan je i s većinom proširenja za Chrome pod uvjetom da ne promijene korisničko sučelje preglednika. To znači da možete dodati sve vrste funkcionalnosti pregledniku, jer je Chromeova knjižnica proširenja ogromna.

Ipak, postoje neke manje značajke koje vrijedi spomenuti. I na radnoj površini i na mobilnim uređajima postoji funkcija “stranica destilacije” koja uklanja vanjske elemente s web stranice radi lakšeg čitanja. Na iOS-u možete bilo koju web stranicu pretvoriti u PDF, ali postupak pretvorbe prilično je nejasan ako prvo ne upotrijebite gore navedenu značajku stranice destilacije..

Hrabri PDF

Verzija Mac Brave omogućuje dodavanje bilo koje tražilice koju želite kao zadanu, no to nažalost ne vrijedi na iOS-u gdje ste ograničeni na pet opcija Google, Bing, DuckDuckGo, Qwant i Startpage. 

Sinkronizacija na više uređaja također bi mogla biti bolja, jer je trenutno ograničena na samo oznake, ali s pozitivne strane, ne zahtijeva račun.

Hrabri-search-Motori

Upravljanje karticama nažalost malo nedostaje, bez načina da se grupiraju kartice i nema horizontalno pomicanje. Ipak možete zalijepiti kartice, kao i omogućiti traku s karticama na iOS-u, što je neobična značajka za platformu.

Hrabri IOS tabbar

Učinkovitost je u svakom pogledu vrhunska, jer je Brave nevjerojatno brz preglednik, a samo je Vivaldi nadmoćniji u pogledu brzine na Macu. Na iOS-u nije tako daleko, ali je još uvijek jedna od bržih opcija. Nadalje, potrošnja RAM-a je iznenađujuće mala, posebno za preglednik koji se temelji na Chromiumu.

Hrabri se sjaju i pitanjem privatnosti. Tvrtka je pravila za prikupljanje podataka jasna i navodi da Brave nikad ne prikuplja nikakve podatke, s izuzetkom određenih usluga treće strane, poput Google Sigurnog pregledavanja, a koji se mogu onemogućiti..

Hrabri-privatnost-usluge

Ostali razlozi koji volimo hrabre

Brave Rewards ambiciozna je inicijativa koja ima za cilj promijeniti način funkcioniranja internetskog oglašavanja. Umjesto da forsira oglase na svojim korisnicima, Brave im omogućuje da odabere primanje personaliziranih oglasa, a za svaki oglas koji se poslužuju korisnik je nagrađen kreditima. Ti se krediti mogu iskoristiti kao donacija za tvorce sadržaja ili web stranice koje su se prijavile za program.

Hrabri-nagrade

Kako se korisnik mora prijaviti, oglasi se prilagođavaju podacima pohranjenim lokalno na svom uređaju. To u potpunosti eliminira potrebu za praćenjem treće strane, što znači da, iako su oglasi prilagođeni osobno vama, vaša privatnost ostaje netaknuta.

Braveova radna verzija također podržava Tor, što je vrlo neobična značajka koja je ugrađena jer to ne radi nijedan drugi preglednik osim namjenskog Tor preglednika (pročitajte naš Tor pregled).

Hrabri-Tor

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je još jedan odličan izbor preglednika na Mac i iOS-u, pa bi bio na vrhu našeg popisa da nije bilo Hrabrog. Kako sada stoji, razlika između to dvoje vrlo je mala, ali pružili smo prednost Braveu zbog izvrsne kontrole sigurnosti i privatnosti, mada Firefox ni na što ne štedi..

Firefox-security-postavke

Firefox za Mac koristi Google Sigurno pregledavanje za zaštitu korisnika od zlonamjernih web stranica i cyber-kriminala. Uz to, kontrole privatnosti omogućuju vam detaljnu kontrolu nad onim što pratioci i kolačići dopuštaju. 

Lozinke se mogu zaštititi glavnom lozinkom, ali nažalost, to mora biti omogućeno prema zadanim postavkama, ako vaše lozinke ne budu zaštićene od osobe s fizičkim pristupom. Iako je glavna lozinka dobra, nije zamjena za instaliranje najboljeg upravitelja lozinki.

Firefox-Master Lozinka

Firefox se ažurira vrlo često, što je još jedan ključni aspekt sigurnosti preglednika. Nadalje, određene ranjivosti obično se fiksiraju za dan ili dva nakon otkrivanja.

Postoji mnogo mogućnosti za prilagodbu jer možete dodati bezbroj tema i gotovo svaki gumb i element UI premjestiti na bilo koju lokaciju koja vam je draža. Sinkronizacija na različitim uređajima je izvrsna i omogućuje vam da bezbrižno pomičete cijelo iskustvo pregledavanja između Mac, iPhone i iPad.

Firefox-Prilagođavanje

Zadanu tražilicu možete postaviti na sve što želite, a padajući izbornik ispod adresne trake omogućuje vam brz i jednostavan pristup svim vašim alternativnim pretraživačima. Uključeni alat za snimanje zaslona nevjerojatno je zgodan za snimanje dugih web stranica, jer nije ograničen na trenutno prikazan zaslon, poput alata za snimanje zaslona koji je uključen u OS.

Firefox-search-Motori

Pored ovih, nema puno funkcija koje su pečene u pregledniku. To ipak nije tako velika stvar, budući da je Firefox blagoslovljen sa velikom bibliotekom dodataka, koji je ustupak samo onom Chromeu.

Firefox je također nevjerojatno brz i nalazi se u gornjem dijelu e-preglednika kada je u pitanju brzina i na iOS-u i na Macu. Iako je potrošnja RAM-a prilično velika, postaje relativno niska kada imate mnogo otvorenih kartica i možete hibernirati kartice kako biste još više poboljšali performanse.. 

Umjesto da kartice svodi na najmanju mjeru, Firefox za Mac koristi vodoravnu traku za pomicanje kako bi upravljanje karticama napravio postupak bez boli..

Firefox-Kartice

Na iOS-u nema puno toga za reći, ali treba spomenuti nekoliko značajki. Postoji ugrađeni skener QR koda, a izbornik u donjem desnom dijelu omogućuje vam da onemogućite sve slike – što je idealno za korisnike s ograničenom propusnošću – i omogućite noćni način rada.

Firefox-Mobile-Značajke

Ostali razlozi koje volimo Firefox

Ono što Firefox uistinu izdvaja je njegova dugogodišnja posvećenost privatnosti korisnika. Budući da je Mozilla – tvrtka koja stoji iza Firefoxa – neprofitna organizacija, ima malo poticaja za prikupljanje podataka o korisnicima, jer oni ne trebaju prodavati osobne podatke ili posluživati ​​oglase za financiranje razvoja. 

Tada su prikupljene neke manje informacije za razvojne svrhe, ali čak i to korisnik može onemogućiti. Za potpuni pregled snaga i slabosti Firefoxa pročitajte našu cjelovitu Firefox recenziju.

Google Chrome

Što se tiče broja upotrebe, Chrome je neprikosnoveni kralj web preglednika. Ovisno o vašem izvoru, između Googleovog preglednika prolazi između 45 i 70 posto cjelokupnog web prometa, a mnogo je dobrih razloga za njegovu nevjerojatnu popularnost.

Prije svega, preglednik Chrome osobito je jednostavan za upotrebu i dobro osmišljen preglednik. Zbog svoje popularnosti postao je industrijski standard na mnogo načina, što znači da će se sučelje osjećati poznato gotovo bez obzira na preglednik na kojem radite prebacivanje.

Chrome-Mac-sučelje

Najveća snaga Chromea je njegova ogromna biblioteka proširenja. Tisuće i tisuće aplikacija dostupno je za preuzimanje, a pokrivaju svaki slučaj upotrebe, od uzimanja bilješki i zaštite od virusa do blokiranja oglasa i sigurnosnih proširenja. Ako se pitate koja proširenja biste trebali preuzeti, pogledajte naš popis najboljih sigurnosnih proširenja preglednika. 

Iako nije puno naprednih značajki uključenih u preglednik, to nije toliko velik posao za Chrome, zbog ogromnog broja dostupnih proširenja.

Sinkronizacija na različitim uređajima je izvrsna i ne može biti jednostavnija za postavljanje. Sve što trebate učiniti je prijaviti se s Google računom, a Chrome rukuje sa ostalim. Međutim, to Googleu pruža značajne količine informacija, pa bi oni koji se bave privatnošću možda htjeli ručno sinkronizirati slijedeći naš vodič o tome kako sigurnosno kopirati Google Chrome.

Chrome-Sync

Međutim, korisnici koji misle na privatnost vjerojatno bi se trebali u potpunosti držati dalje od preglednika Chrome, jer je njegov uspjeh na ovom području izvan strašan. Bezbroj skandala s privatnošću muči tvrtku tijekom godina, a njena politika prikupljanja podataka nejasna je i zabrinjavajuća, jer lako prihvaća pohranu svih vrsta informacija o svojim korisnicima.

Iako Google tvrdi da te podatke ne prodaje, lako priznaje da ih koristi za personaliziranje i optimizaciju oglasa. Google nudi način na koji ćete očistiti svoje korisničke podatke, što možete postići slijedeći korake opisane u našem članku o tome kako izbrisati Google povijest. Međutim, Google je lagao i prije, pa tko zna hoće li u stvari izbrisati nešto zauvijek.

Međutim, sigurnost je dobra, jer Google često ažurira Chrome i brzo zakrpa sigurnosne rupe čim ih otkriju. Google Sigurno pregledavanje omogućeno je prema zadanim postavkama, što vas štiti od zlonamjernih web stranica. HTTP upozorenje je takođe dobro jer jasno govori kada vaša veza nije sigurna.

Chrome-HTTP Upozorenje

Performanse su također solidne jer je Chrome brzi preglednik i na Mac i iOS-u. Nažalost, bori se s velikom potrošnjom resursa, što je u kombinaciji s užasnom privatnošću ono što Chrome drži na prva dva mjesta na našoj listi.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Google Chrome

Chrome je duboko integriran s Googleovim različitim uslugama, tako da će korisnici koji često koriste aplikacije poput Google diska ili Google dokumenata utvrditi da to izuzetno dobro funkcionira na pregledniku. 

Uz to, Google Translate je defaultno uključen, što vam omogućuje lako prevođenje web stranica na većini jezika. Kao i uvijek, provjerite naš pregled preglednika Google Chrome za potpuni pregled.

Vivaldi

Vivaldi je bio jasni pobjednik naše liste najboljih preglednika u cjelini, ali završava na četvrtom mjestu na ovoj ljestvici. To je zbog toga što trenutno ne postoji verzija preglednika za iOS koji čini dvije trećine Appleovog ekosustava.

Međutim, Vivaldi je izvrstan preglednik na Macu. Kao što je opisano u našem vivaldijevom pregledu, njegova prilagođavanje nije drugo, jer preglednik omogućuje promjenu gotovo svih aspekata kako izgleda i kako se osjeća. To uključuje razne teme, boje i fontove, kao i mogućnost premještanja svakog gumba i elementa izbornika na drugi dio zaslona.

Vivaldi-Prilagođavanje

Preglednik je prepun sitnih značajki, od uzimanja bilješki do namjenskog alata za snimanje zaslona. Bilješke i snimke zaslona mogu se povezati i povezati s URL-om, a postoji i čitač koji optimizira članke za lakše čitanje.

Uz sve nativne značajke, Vivaldi je također kompatibilan s većinom Chromeovih ogromnih biblioteka proširenja jer je izgrađen na vrhu Chromium-a (pročitajte našu Chromium recenziju).

Vivaldi vam omogućuje sinkronizaciju svakog dijela iskustva pregledavanja između uređaja, ali kako ne postoji verzija koja je dostupna na iOS-u, za Mac korisnike to je uglavnom korisno za prenošenje svojih postavki i povijesti između desktop uređaja.

Vivaldi-Sync

Prijavom za Vivaldijevu sinkronizaciju također dobijate pristup hostu e-pošte i blogu, ali oba su prilično osnovna, pa biste trebali pronaći naše popise najboljih pružatelja usluga hostinga e-pošte i najboljih pružatelja usluga web hostinga za alternative, ako su to stvari te zanima.

Vivaldi je također izuzetno jednostavan za korištenje i sadrži zgodne navigacijske kontrole, poput gumba za premotavanje unatrag koji vas vraća na posljednju domenu koju ste posjetili (za razliku od posljednje web stranice) i padajućeg izbornika s vašom nedavnom poviješću pretraživanja i alternativnim pretraživanjem usluga. 

Upravljanje karticama je izvrsno, jer kartice možete grupirati u „hrpe“, pa čak i podijeliti zaslon između njih.

Vivaldi-SplitScreen

Kartice koje ste otvorili, a koje još niste pogledali označeni su kao nepročitane, a također možete imati prikvačivanje kartica kako biste ih zaštitili od slučajnog zatvaranja. Na lijevoj strani ekrana nalazi se bicikl tablice koji možete prikazati pritiskom na “ctrl + jezičak”, kao i zasebni izbornik na programskoj traci. 

Nadalje, na ovu traku sa zadacima možete prikvačiti određene web stranice, što vam omogućuje stalni brzi pristup njima bez potrebe za otvaranjem namjenskih kartica za njih..

Vivaldi-pričvršćenoj Web stranica

Vivaldi je također nevjerojatno brz, lako nadmašujući bilo koji drugi preglednik na Macu. Uz to, upravlja time zadržavajući prilično nisku potrošnju RAM-a, u prosjeku oko 20 posto manje nego Google Chrome. Mogućnost hibernacije kartica dodatno smanjuje potrošnju resursa, što je često problem za preglednike koji se temelje na Chromiumu.

Ostali razlozi koji volimo Vivaldi

Sigurnost i privatnost Vivaldija su također izvrsni. Google Sigurno pregledavanje štiti vas od zlonamjernih web stranica, a Vivaldi se ažurira jednako često tjedno, što je vrhunski. Preglednik vam također daje jasno upozorenje kad se povezujete preko HTTP-a, a ne HTTPS-a. 

Za privatnost, Vivaldijeva politika prikupljanja podataka je vrlo dobra i jasno govori da se samo za manje potrebe prikupljaju neke manje i anonimne informacije..

Puffin

Puffin se na ovom popisu našao na mjestu, uglavnom zbog svoje neusporedive sigurnosti i privatnosti, kao i izvrsne verzije za iOS. Međutim, njegovo slabo prikazivanje na Macu (i desktop uopšte) čvrsto ga zauzima na petom mjestu, a ne više na našem popisu.

Koristeći jedinstveni pristup pregledavanju, Puffin štiti korisnike “strujenjem” svih web stranica koje posjećuju putem vlastitih poslužitelja. To znači da bilo koji zlonamjerni softver ugrađen u kôd web stranice nikada neće ni doprijeti do vašeg računala, a tko prati vas neće to moći dalje od Puffinih poslužitelja.

Na iOS-u ovaj pristup također rezultira izvrsnom brzinom. U stvari, Puffin je daleko najbrži preglednik koji smo testirali na platformi, čak i brži od izvornog Safarija. Nadalje, preglednik uklanja web stranice samo na bitne elemente, što rezultira značajnim uštedama podataka, što je božji izbor za korisnike s ograničenom propusnošću..

[palac id = 40109 nocopy = istina]

Nažalost, velika se brzina ne širi na Mac, gdje je Puffin često spor i spor i povremeno pati od velikog zaostajanja ulaza. Pogoršanje stvari za radnu verziju je činjenica da morate platiti pretplatu da biste je uopće koristili, što je u najmanju ruku neobično za web preglednik. 

Također ste ograničeni na Google, Bing, Naver i Yandex za tražilice, što je malo restriktivno.

Puffin-search-Motori

Besplatna verzija iOS-a također je ograničena jer morate blokirati Puffin Pro za 4,99 dolara da biste blokirali oglase, mada je barem ovo jednokratna kupovina, za razliku od Maca. Nažalost, unatoč tome što se temelji na Chromiumu, Puffin nije kompatibilan s bilo kojim Chromeovim ekstenzijama i ne nudi nijedno svoje. Također ne postoji način da se sinkronizira bilo što između uređaja, što je značajan nedostatak.

Postoji nekoliko urednih manjih značajki ugrađenih u preglednik, uključujući opciju za izravno spremanje u oblak u obliku Dropboxa, Google diska i OneDrivea (pročitajte našu Dropbox vs. Google Drive u odnosu na OneDrive usporedbu). Sve su to dobre mogućnosti, ali nijedna od njih nije naš izbor za najbolju pohranu u oblaku, jer više volimo Sync.com (pročitajte našu recenziju Sync.com).

Tu je i podrška za igrače, tipkovnice i miša na iOS-u, što je izvrsno za igranje igara preglednika. Verzija iOS-a omogućava vam i pristup čitaču vijesti, kao i svijetlim i tamnim temama, ali to je to u smislu prilagodbe.

Puffin-Save-to-Cloud

Ostali razlozi koji volimo lisice

Ako većinu pregledavanja pregledavate na iOS-u, Puffin je možda najbolji preglednik za vas. No ako vam je potrebna sinkronizacija na više uređaja i solidno iskustvo pregledavanja na radnoj površini, možda biste trebali potražiti negdje drugdje.

Uprkos tome, korisnici zabrinuti za svoju sigurnost ili privatnost tijekom pregledavanja trebali bi ozbiljno razmotriti Puffin, usprkos njegovim nedostacima, jer niti jedan preglednik ne može ni blizu da se natječe s njim u ovoj konkretnoj areni..

Časni spomen

Sada kada smo obuhvatili pet najboljih preglednika za Mac i iOS, vrijeme je da pogledamo dva koja to nisu učinila na našem popisu, ali im ipak imamo nešto.

Opera

Opera ni na koji način nije loš preglednik, a zapravo je dobila izvrsne rezultate i u značajkama i u jednostavnosti upotrebe u našem pregledu Opera. Nažalost, njegova je privatnost užasna, a sigurnost i brzina u najboljem su slučaju osrednji. 

Unatoč tome, Opera nudi mnoštvo urednih manjih značajki, poput ugrađenog VPN-a i integracije društvenih medija, osim podrške za Chromeovu veliku biblioteku proširenja.

Opera-stranica-2019

Safari

Safari je zadani preglednik, a unaprijed se instalira i na iOS i Mac. Iako nismo veliki obožavatelji preglednika Safari, ako samo tražite brzi preglednik s malom potrošnjom resursa, onda je to pristojna opcija. 

Međutim – kao što smo već objavili u našoj recenziji Safari – ona također pati od nedostatka značajki, frustrirajućeg korisničkog sučelja i užasne sigurnosti, zbog čega se nije ubacio na naš glavni popis.

Safari-stranica-2019

Završne misli

Iako nam je Vivaldi općenito najdraži preglednik, nedostatak verzije iOS-a ozbiljno ga boli u ovoj usporedbi, ali mi smo i dalje smatrali da zaslužuje mjesto zbog svog izvrsnog prikazivanja na Macu. Umjesto toga, Brave – naš drugi najdraži preglednik u cjelini – donosi pobjedu nudeći preglednik koji je izvanredan u svakoj kategoriji na svim Appleovim uređajima.

Firefox, Chrome i Puffin također su odlični izbori, ali iz vrlo različitih razloga. Firefox je izvrstan sveobuhvatno, dok Chrome-ova ogromna biblioteka s proširenjima i čistim korisničkim sučeljem djeluju kao protuteža njegovom strašnom zapisu o privatnosti i neupitnoj gladi za RAM-om..

Puffin u međuvremenu ima koristi od jedinstvenog pristupa pregledavanju koji osigurava izvrsne performanse, sigurnost i privatnost. Nažalost, iako djeluje vrlo dobro na iOS-u, na Macu je to sasvim drugačija priča, jer je tamo često trom i ne reagira, pa čak morate platiti pretplatu da biste ga koristili. Ipak, smatrali smo da je izvrsna iOS verzija zaslužila mjesto na našoj listi.

Koji preglednik koristite na svom Mac ili iOS uređaju? Jesmo li izostavljali svoje najdraže? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map