Najbolji preglednik za Android u 2020. godini: pregledavanje u pokretu

Kako je svjetska mreža prešla na svaki vid društva, web-preglednici postali su veliki dio svakodnevnog života većine ljudi. Nažalost, uobičajeno im je da su na jednoj platformi izvrsni, ali na manje na drugoj. Ako ste Androidov korisnik koji traži novi način pretraživanja interneta putem telefona, ovaj će popis najboljih preglednika za Android pomoći da pronađete onaj koji odgovara vašim potrebama.

Da bismo prosudili koji je najbolji preglednik za Android, posmatrat ćemo većinu naših standardnih kriterija za recenzije preglednika, ali ćemo se u potpunosti usredotočiti na verzije Androida. Kriteriji su značajke, jednostavnost upotrebe, performanse, sigurnost i privatnost, a svi su važni aspekti.

Iako mislimo da je Vivaldi najbolji preglednik općenito, njegova verzija Androida još je u ranoj beta fazi i, kao takva, ostavlja malo željenog. Zbog toga ga druge opcije internetskog portala s većom uspostavljenom prisutnošću na platformi guraju s ove liste.

Umjesto toga, Puffin je pobjednik, jer njegov jedinstveni “streaming” pristup znači da nudi izvrsnu sigurnost, privatnost i performanse na Android pametnim telefonima, a istovremeno uspijeva pružiti niz korisnih manjih značajki. Zapravo, Puffinova sigurnost je toliko dobra da smo je proglasili najsigurnijim web preglednikom na tržištu, što nam je pomoglo da se popne na vrh ove usporedbe..

Najbolji preglednik za Android 2020

Što preglednik čini najboljim za Android?

Što, osim naših redovnih kriterija, treba imati na umu prilikom određivanja koji je najbolji preglednik za Android? Očito je da treba ponuditi verziju za Android platformu, tako da isključuje simpatije Safarija (pročitajte našu recenziju Safarija) i Internet Explorera (pročitajte pregled preglednika Internet Explorer).

Također je važna i uspješnost preglednika na Androidu, kao i sinkronizacija na različitim uređajima. Ako je dostupan na platformama osim Androida, želimo vidjeti solidan postupak sinkronizacije koji korisnicima omogućuje prenošenje svih dijelova internetskog iskustva između svojih uređaja, uključujući povijest, postavke, oznake, otvorene kartice i još mnogo toga.

Konačno, iako su proširenja i dodaci uobičajeni za web-preglednike na radnoj površini, na Androidu su oni znatno rjeđi. Neki ih preglednici nude, tako da ovo može biti još jedan veliki bonus.

Najbolji preglednik za Android: Puffin

Puffin je izvrstan preglednik na Androidu, velikim dijelom zbog toga što Puffin “usmjerava” sav vaš web promet putem vlastitih poslužitelja. Ne samo da je ovo sjajno za sigurnost i privatnost, već rezultira i izvrsnim performansama. Zapravo je Puffin brži od svih preglednika koje smo testirali na Androidu, što je rezultat da se web stranice liše nepotrebnog nanosa prije nego što stignu do vas.

Osim velike brzine, štedi vam i dobar pojas propusnosti jer se web stranice često svode na dijelove njihove stvarne veličine prije nego što se prikažu na vašem zaslonu. 

Puffin-Data spašavanje

Kao što smo kratko spomenuli, to rezultira i izvrsnom sigurnošću i privatnošću jer web stranice neće vas moći pratiti dalje od Puffinovih poslužitelja, a zlonamjerni softver ugrađen u web stranice nikada neće doći do vašeg uređaja. 

To znači da je većina redovnih kriterija sigurnosti nevažna, jer nema potrebe za blokiranjem skripti ili sigurnim pretraživanjem baza podataka da biste se zaštitili od cyber kriminala.

Upravljanje karticama je također izvrsno. Na vrhu zaslona nalazi se traka s karticama, pored tradicionalnog izbornika za mobilne uređaje. Jednom kada otvorite dovoljno kartica, oni se mogu pomicati, što je praktički potreba na malom zaslonu mobilnog telefona. Trenutno aktivna kartica proširena je, što olakšava uočavanje. Sam izbornik kartica omogućuje vam podešavanje veličine pregleda, što je lijep dodir.

Puffin-Tab-izbornik

Puffin omogućuje korisnicima spremanje datoteka izravno u oblak, a Dropbox, Google Drive i OneDrive dostupni su kao opcije. Ako vas zanima upotreba neke od ovih usluga u oblaku, provjerite usporedbu proizvoda Dropbox vs Google Drive u odnosu na OneDrive, kao i našu Dropbox recenziju, pregled Google Drive i OneDrive pregled. 

No nijedan od njih nije naš izbor za najbolju uslugu pohrane u oblaku, što je čast koju Sync.com drži (pročitajte našu recenziju Sync.com).

Puffin-Save-to-Cloud

Nadalje, Puffin je odličan izbor za one koji žele igrati igrice preglednika na svom Android uređaju, jer dolazi s ugrađenim virtualnim gamepadom, kao i podrškom za tipkovnicu i miš.

Puffin-Gamepad

Postoji funkcija kazališta koja flash uređaje čini preko cijelog zaslona, ​​ali nažalost podrška za bljeskalicu dostupna je samo tijekom “dnevnog vremena” osim ako ne kupite Puffin Pro jednokratno za 4,99 USD. 

Još jedno ograničenje besplatne verzije je da ne sadrži blokator oglasa, a budući da Puffin ne podržava proširenja, kupovina „pro“ varijante jedini je način da se poštedite dosadnog internetskog oglašavanja..

Iako nije dostupno mnogo prilagođavanja, možete se prebacivati ​​između svijetle i tamne teme. Nažalost, samo ste ograničeni u izboru kada su u pitanju zadane tražilice, a dostupne su samo četiri mogućnosti: Google, Bing, Naver i Yandex.

Puffin-search-Motori

Osim ograničenja njegove besplatne verzije, jedini veliki problem Puffina je potpuni nedostatak sinkronizacije na različitim uređajima. Međutim – kao što ćemo vidjeti u sljedećem odjeljku – Puffinov preglednik za stolna računala ionako je osrednji, tako da nije toliki gubitak koji bi mogao biti. 

Upozorenje za nesigurne HTTP veze ne postoji, ali Puffin to manje vrijedi nego za ostale preglednike jer ste ionako zaštićeni putem njegovih poslužitelja..

Ostali razlozi koji volimo lisice

Iako je Puffin na Androidu izvrstan preglednik, to se ne može reći za njegovu verziju za stolna računala. Da biste čak koristili Puffin u sustavu Windows ili Mac, morate se pretplatiti na pretplatu, koja će vam prikazivati ​​ili 12 USD godišnje ili 2 USD mjesečno. Ovo je vrlo neobičan model zarađivanja za web-preglednik, a plaćanje novca za nešto što možete dobiti besplatno rijetko je popularna opcija.

U skladu s tim, Puffin održava svoju izvrsnu sigurnost i privatnost na radnoj površini, ali nažalost ne i brzinu. Iako izvedba na strani poslužitelja rezultira većom brzinom na Androidu, iz nekog razloga rezultat je suprotan na radnoj površini, gdje Puffin pati od male brzine, kašnjenja i sporog vremena reakcije. Ako želite naučiti više, pogledajte našu recenziju Puffin.

Hrabar

Hrabro je još jedan odličan izbor ako tražite najbolji Android preglednik. Iako Puffin izvrsne performanse, sigurnost i privatnost čuva Bravea na prvom mjestu, zasigurno ne zaostaje jer je Brave brzina odlična, ne baš tako brzo kao Puffin.

Brave dolazi sa značajkom sinkronizacije koja omogućuje sinkronizaciju oznaka između uređaja. To se događa bez potrebe za računom – ako se preglednik odluči za jednokratne kontrolne kodove – što je izvrsno za privatnost, jer znači da sinkronizirani podaci nisu vezani za vaš identitet. Nažalost, to se ograničava na samo oznake, što je manje nego idealno.

Hrabri-Sync

Postoji ugrađeni blokator oglasa koji dolazi sa značajkom “regionalnog oglasnog bloka”. Ako iz nekog razloga želite da i dalje vidite neke oglase – možda da biste podržali vašu omiljenu web stranicu – ali i dalje vam je neugodno kad se profilirate na temelju svoje fizičke lokacije, ova vam opcija omogućuje upravo to jer će vam se poslužiti oglasi koji nisu lokalizirane u vašem dijelu svijeta.

Hrabri-Adblocker

Prikladni izbornik „štitova“ u gornjem desnom kutu zaslona omogućuje vam da vidite koliko je blokirano na trenutnoj web stranici, uključujući oglase, skripte i otiske prstiju. Ovdje možete prilagoditi i neke sigurnosne postavke, poput uključivanja i isključivanja blokatora oglasa, kao i omogućavanja blokiranja skripte i zaštite otiska prsta.

Hrabri-Shields

Poput Puffina, Brave na Androidu ograničava vas na popis unaprijed zadanih zadanih tražilica. Izbor je ipak malo bolji, sastoji se od Googlea, Binga, Qwanta, Yandex-a, Startpage-a, DuckDuckGo-a i DuckDuckGo Lite-a. Iako bismo željeli dodati bilo koju tražilicu, ove su opcije najvjerojatnije dovoljne za veliku većinu korisnika.

Hrabri-search-Motori

Hrabri upravitelj oznaka izvrstan je u usporedbi s drugim mobilnim preglednicima. Vaše su lozinke zaštićene vjerodajnicama sustava, što je dobro, ali toplo preporučujemo da preuzmete jednog od naših najboljih upravljača lozinkama za dodatnu zaštitu.

Hrabri-Lozinke

Brave također ima pomičnu traku s karticama na vrhu ekrana – pored namjenskog izbornika, naravno – što upravljanje karticama čini lakim. Držanjem pritisnutog gumba za izbornik kartice, imate mogućnost da odmah zatvorite sve otvorene kartice. 

Hrabri-Tab-Bar

Još jedna sličnost našem izboru broj jedan je uključivanje HTTPS svugdje, no upozorenje HTTP-a Brave je bolje od onog Puffina.

Hrabri-HTTP Upozorenje

Za prilagođavanje postoji svijetla i tamna tema, ali ne mnogo drugo. Također možete postaviti preglednik da dopušta reprodukciju videozapisa u pozadini, što vam omogućuje prebacivanje na drugu karticu ili aplikaciju bez zaustavljanja videozapisa koji gledate. Za cjelovitiji pogled na Brave i sve njegove verzije pročitajte našu recenziju Brave.

Ostali razlozi koji volimo hrabre

Za razliku od Puffina, Brave je izvrstan preglednik na svim svojim dostupnim platformama. Sve gore navedene značajke također su uključene u verziju za radnu površinu koja također ima mogućnost blokiranja ugrađenog sadržaja na društvenim mrežama, poput odjeljaka za komentare ili gumba „like“..

Hrabri-blok-SocialMedia

Budući da se Brave temelji na Chromiumu (pročitajte našu Chromium recenziju), kompatibilan je s većinom proširenja za Chrome, eksponencijalno povećavajući broj dostupnih značajki.

Također postoji ugrađena podrška za verziju radne površine Tor in Brave, što je vrlo malo preglednika izvan samog Tor-a (pročitajte naš Tor Browser pregled). Ako niste upoznati s Torom, pogledajte članak VPN vs. proxy vs. Tor za kurs tehnologije i je li dobar kao virtualna privatna mreža ili ne.

Tenta

Tenta je inovativan i zanimljiv preglednik za Android koji se prvenstveno fokusira na sigurnost i privatnost. Uključen je besplatni VPN bez ikakvih ograničenja brzine ili podataka, što je obično za što morate platiti nešto novca. 

Međutim, ne možete sami odabrati svoju virtualnu lokaciju – ako preglednik ne ispunjava obavezu za “optimalnu lokaciju” – osim ako se pretplatite na “pro” verziju za 7 USD mjesečno ili 60 USD godišnje. Ovo je malo skupo za VPN plan koji pokriva samo jedan uređaj, pa ako tražite bolju opciju, pogledajte naš najbolji VPN za Android popis.

Tenta-VPN

Kartice su grupirane u “zone” i možete prilagoditi mnoge postavke preglednika po osnovi, poput VPN postavki, koji DNS koristiti i tako dalje. Ne postoji sinkronizacija na više uređaja bilo koje vrste, ali to nije strašno iznenađujuće, jer je Tenta trenutno dostupan samo na Androidu.

Tenta-zone

Tenta vam također omogućuje pristup funkciji “trezor medija” koja vam omogućuje šifriranje i dijeljenje datoteka, a istovremeno ih organizirate prema vrstama datoteka, kao što su audio, video, slike i tako dalje.

Tenta-Media-Vault

Tenta također nudi razne sigurnosne mjere čiji je cilj zaštititi vas ako bilo tko dobije fizički pristup vašem uređaju. Čitav je preglednik šifriran, pa morate imati root pristup uređaju da biste vidjeli mapu, a čak i tada datoteke će biti beskorisne svima koji nemaju vaš PIN. 

Možete uključiti i postavku “preglednika maski”, koja onemogućuje snimke zaslona, ​​pružajući daljnju zaštitu od fizičkih napada.

Tenta-maska-preglednik

Sigurnosne značajke ne završavaju jer je uz preglednik uključen blokator oglasa, kao i HTTPS posvuda, što ga prisiljava da koristi HTTPS veze kad god je to moguće. 

Tenta-sigurnost-proširenja

Kad se nađete na HTTP vezi – što se može dogoditi ako web lokacija uopće ne podržava HTTPS – pojavit će se upozorenje kojim se stavljate svjesni ranjivosti. Tenta ne koristi bazu podataka o sigurnom pregledavanju, što je odluka koja vjerojatno proizlazi iz njezine usredotočenosti na privatnost.

Tenta-HTTP Upozorenje

Najveća slabost Tenta-a – i razlog zašto je treća na ovom popisu – je njegova osrednja brzina. Iako je to daleko od najsporijeg preglednika za Android, svaka druga opcija na ovom popisu je brža. Nadalje, Tenta koristi prilično puno RAM-a, što obično ne brine za Android korisnike.

Ostali razlozi koji volimo Tenta

Tenta je dostupna samo na Androidu, tako da više nema što reći o pregledniku koji još nismo pokrili. Prema programerima, verzije za druge platforme su u tijeku, pa se nadamo da će se to promijeniti u skoroj budućnosti. Za više detaljnih informacija, preporučujemo čitanje našeg cjelovitog pregleda Tenta.

Firefox

Firefox postoji već duže vrijeme, a tijekom desetljeća kako je postojao, Mozilla – tvrtka koja razvija Firefox – nije samo zadržala relevantni preglednik, već i jedan od najboljih na tržištu, o čemu svjedoči naša pregled Firefox. 

Sinkronizacija na različitim uređajima jednostavno se postavlja i sinkronizira sve što trebate, uključujući vaše postavke, povijest, oznake i čak trenutno otvorene kartice.

Firefox-Sync

Iako je Firefox vrlo brz preglednik i na radnoj površini i na iOS-u, njegova brzina na Androidu nedostaje u usporedbi s ostalim unosima na ovom popisu, a samo je Tenta lošiji. To ne znači da je njegova brzina loša, ali dovoljno je prizemljiti Firefox na četvrtom mjestu, umjesto da budete viši u rangu.

Najveća snaga preglednika, općenito, nesumnjivo je privatnost, za koju u velikoj mjeri duguje Mozilla neprofitnoj organizaciji bez ikakvog razloga za prikupljanje i prodaju podataka svojih korisnika. Politiku prikupljanja podataka lako je razumjeti i kaže sve ispravne stvari, a čini se da Mozillino izvješće o godišnjoj zaradi potvrđuje njene izjave.

Firefox također predstavlja upozorenje kada ste u nesigurnoj vezi. Na radnoj površini više volimo kada se ta upozorenja prikazuju i simbolom i nekim tekstom, ali općenito manji zasloni Android uređaja znače da to ne vrijedi na ovoj platformi. Google Sigurno pregledavanje koje vas štiti od zlonamjernog softvera i shema krađe identiteta također je omogućeno prema zadanim postavkama.

Firefox-HTTP Upozorenje

Na Androidu, najvažnija značajka Firefoxa je postojanje dodataka. Većina preglednika se ne trudi da ih nudi za mobilne uređaje, ali Firefox je izuzetak. Iako ih sigurno nema ogroman broj, postoje neki zgodni sigurnosni dodaci, poput blokatora oglasa, blokatora skripti i drugih.

Firefox-addons

Za razliku od prethodnih unosa na ovom popisu, Firefox na Androidu omogućuje vam dodavanje bilo kojeg davatelja pretraživanja kojeg želite, od Wikipedije do YouTubea, do bilo čega drugog. Tu je i mogućnost onemogućivanja slika dok ste na mobilnoj vezi, što je nevjerojatno korisno za korisnike na ograničenom podatkovnom planu.

Firefox-search-Motori

Kartice također možete blokirati da se automatski reproduciraju video ili audio. To je odličan način da se izbjegne dosadne web stranice koje prikazuju oglase prije nego što ih uopće pogledate. Nažalost, nije čitav niz manjih značajki uključen u preglednik, ali web stranice možete barem pretvoriti u PDF datoteke, a tu je i osnovni način čitanja.

Ostali razlozi koje volimo Firefox

Firefox je izvrstan preglednik na svim platformama i jedan je od naših najboljih izbora općenito, kao što možete pročitati na našem popisu najboljih web preglednika. Iako je izbor dodataka na Androidu ograničen, isto se ne može reći i za radnu površinu, na kojoj postoji na hiljade opcija koje možete odabrati, nudeći sve vrste dodatne funkcionalnosti.

Krom

Danas je Chrome predpakiran s većinom Android uređaja, što je nesumnjivo pomoglo da do sada postane najpopularniji preglednik na platformi. To će se, zbog odluke suda, uskoro promijeniti za korisnike u Europi. Bez obzira na to, Chrome je odličan izbor za Android preglednik, čak i ako nije najbolji.

Korisničko sučelje čisto je i lako se naviknuti, a Google Translate – vjerojatno najbolji softver za besplatan prijevod – peče se izravno u preglednik. Ovo je posebno korisno ako provodite puno vremena u stranim zemljama, jer će vaša lokacija često zadati web stranice na lokalnom jeziku.

Chrome-Google Translate

Chromeova sinkronizacija na više uređaja omogućuje sinkronizaciju svih aspekata pregledavanja i jednostavno je postavljanje, jer sve je potrebno da se prijavite sa svojim Google računom. Ako ste željni davanja Googlea više informacija o vama nego što to već ima, to možete učiniti i ručno, slijedeći naš vodič o sigurnosnom kopiranju Google Chrome.

Chrome-Sync

Iako je Chromeova knjižnica proširenja za radnu površinu ogromna, nažalost ne postoji podrška za proširenja s verzijom Android. S obzirom da Google razvija operativni sustav Android, to je pomalo razočaravajuće, jer su drugi preglednici poput Firefoxa dokazali da je moguće.

Chrome je također jedan od najbržih preglednika koje možete pronaći na Androidu, ali ipak nešto sporije od Puffin-a i Brave-a. Tu je i “lite način rada” koji, kada je omogućeno, uklanja nepotrebne podatke s web mjesta koje posjetite kako bi vam uštedio propusnost.

Chrome-Data spašavanje

Preglednik dolazi s trakom s karticama koja, za razliku od verzije stolnog računala, zapravo omogućuje horizontalno pomicanje. To olakšava pronalaženje određene kartice i nešto je misterija zašto to nije preneseno na radnu površinu.

Chrome-Tab-Bar

U pogledu sigurnosti upozoravaju vas prilikom povezivanja preko nesigurne HTTP veze, a Google Sigurno pregledavanje prema zadanim postavkama omogućeno je da vas zaštiti od zlonamjernih web stranica. Postoji mogućnost za blokiranje JavaScripta, ali nažalost nijedan za blokiranje oglasa. To nije nimalo iznenađujuće jer je Google zainteresovan osigurati da njegovi korisnici primaju oglase.

Chrome-HTTP Upozorenje

Chrome vam omogućuje odabir između četiri zadana pretraživača: Google, Yahoo, Bing i DuckDuckGo. Iako ovaj izbor nije loš, mi bismo radije dodali bilo koju tražilicu (poput Firefoxa) ili u najmanju ruku imali više mogućnosti.

Chrome-search-Motori

Najveća slabost Chromea je privatnost. Budući da Google zarađuje sav svoj novac posluživanjem oglasa, on prikuplja sve i sve podatke o svojim korisnicima prije nego što ga koristi za optimizaciju svojih reklama. Politika privatnosti to izričito priznaje, iako tvrdi da tvrtka nikad ne prodaje podatke drugim tvrtkama.

Google nudi način na koji korisnici mogu izbrisati podatke pohranjene u njima, što možete učiniti slijedeći naš vodič o brisanju Google povijesti. U skladu s tim, s obzirom na nebrojene skandale koji uključuju tvrtku privatnost, teško je zaista vjerovati da ovo trajno briše bilo što.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Chrome

Na radnoj površini Chrome ima veliku biblioteku proširenja s tisućama i tisućama aplikacija koje vam pružaju pristup svim vrstama funkcija. Ako je moguće nešto učiniti u pregledniku, najvjerojatnije postoji proširenje za Chrome koje vam omogućuje. 

Također smo obožavatelji Chromeovog jednostavnog i intuitivnog korisničkog sučelja, kao i njegove čvrste integracije s drugim Googleovim uslugama, kao što je Google Translate. Za općenitije informacije pogledajte naš pregled preglednika Google Chrome.

Časni spomen

Iako su nam pet pregledanih preglednika najdraži motiv za Android, postoji par koji jedva da nisu napravili popis.

Vivaldi

Vivaldi nam je najdraži sveobuhvatni preglednik, a iako pokazuje puno obećanja, njegova verzija za Android i dalje nedostaje nekih stajališta, posebno performansi. Vivaldi za Android tek je nedavno objavljen kao beta inačica, tako da će se sigurno poboljšati i vremenom postati više u skladu s izvrsnom verzijom za stolna računala. Pročitajte našu recenziju Vivaldija za više informacija.

Opera

Opera je još jedna pristojna opcija za pregledavanje na Androidu. Dolazi s ugrađenim VPN-om, blokatorom oglasa i funkcijom za spremanje podataka, kao i s nizom manjih značajki, poput obavijesti o vijestima, kripto-novčanika i još mnogo toga. Detaljni opis svih njegovih prednosti pročitajte u našem pregledu Opere.

Opera-sučelje

U skladu s tim, Operov stav o privatnosti korisnika je grozan, jer zadržava pravo prikupljanja i dijeljenja vaših podataka. Nadalje, VPN je beskoristan ako želite zaobići geoblok, jer između virtualne lokacije možete birati između Europe, Azije i Amerike.. 

Stoga, ako želite zaobići ograničenja geoblokiranja, umjesto toga, razmislite o jednom od naših najboljih VPN-ova.

Završne misli

Odabir preglednika koji dobro funkcionira sa svim vašim uređajima složen je i frustrirajući zadatak. Iako su svi gore navedeni preglednici izvrsni na Androidu, neki od njih su razočaravajući na drugim platformama poput Windowsa. 

U konačnici, odluka o tome koji je od tih preglednika najprikladniji za vas svodi se na vaše potrebe i sklonosti, ali ne možete pogriješiti ni s jednim od naših pet izbora. Koji preglednik koristite na Androidu? Je li to jedan od naših pet izbora ili smatrate da je nepravedno ostavljen s liste? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me