Najbolji besplatni upravitelj lozinki za 2020. godinu: Tjelohranitelji za cjenkanje

Kada je u pitanju sigurnost na mreži, malo je alata koji su važniji od upravitelja lozinki. Osim što upravitelji lozinki čine vaše iskustvo pregledavanja sigurnijim omogućavajući vam upotrebu dugih, nasumično generiranih lozinki, oni također olakšavaju iskustvo pregledavanja. Uz automatsko popunjavanje, filtriranje i podršku za prilagođene unose, upravitelji lozinki su sve na jednom mjestu za vaše osobne podatke. 

U ovom vodiču s najboljim besplatnim upraviteljem zaporki pomoći ćemo vam da pohranite svoje lozinke u preglednik. Imamo pet odabira iz našeg najboljeg vodiča za upravitelja lozinki koji će osigurati vaše podatke za najbolje u šifriranju i ponuditi neke dodatne značajke u procesu. 

Ako želite preskočiti hoopla, prijavite se za pretplatu s LastPass-om. Iako nije savršen upravitelj lozinki, LastPass nudi više nego bilo koji drugi alat sa svojom besplatnom verzijom. Međutim, postoje neke vrijedne alternative, uključujući Bitwarden, o kojem možete pročitati više u nastavku.

Najbolji besplatni upravitelj lozinki 2020

  1. LastPass
  2. Bitwarden
  3. KeePass
  4. NordPass
  5. RememBear

1. LastPass

LastPass se iz jednog razloga nalazi kao najbolji besplatni upravitelj lozinki: sinkronizacija na više uređaja. Kao što smo vidjeli s bezbroj drugih alata, uključujući Dashlane, 1Password i ljepljivu lozinku, sinkronizacija s više uređaja ključna je značajka rezervirana za premium slojeve. S LastPassom, međutim, dobijate ga besplatno. 

LastPass-Slider1

Iako nije jedini besplatni upravitelj lozinki s sinkronizacijom na više uređaja – o drugima ćemo razgovarati u trenu – LastPass je najbolji. To je komercijalni proizvod, u skladu sa značajkama i upotrebljivosti koju očekujete od bilo kojeg plaćenog alata. To uključuje izvrsno automatsko popunjavanje, sigurnosni izazov i prekrasno sučelje preglednika. Također dolazi s pristojnim generatorom lozinki.

LastPass-pregled-AutoFill

LastPass je zvuk i kada je u pitanju sigurnost. Iako je alat pretrpio hack u 2015. godini, model s nula znanja LastPass zaštitio je podatke korisnika. Napadači su krenuli s šifriranim bazama podataka, ali zato što LastPass ne pohranjuje vašu glavnu lozinku – ključ koji se koristio za dešifriranje podataka – hakeri nisu imali ništa više od gomile besmislica. 

Kao popularan, besplatan upravitelj lozinki, LastPass je bio meta nekih kontroverzi koje potiču iz hake 2015. godine. Međutim, nakon našeg testiranja, LastPass može ići korak do ruke s bilo kojim drugim upraviteljem zaporki kada je u pitanju osiguranje vaših podataka.

Nadogradnja na LastPass Premium

Iako je FreePassov besplatni plan odličan, nedostaju mu neke značajke u usporedbi s plaćenom opcijom. Pretplata od 3 USD mjesečno dodaje prioritetnu tehničku podršku i dijeljenje jednog za mnoge. Besplatni plan je ograničen na dijeljenje jedan na jedan, što znači da lozinku možete dijeliti samo s jednim drugim korisnikom. 

Što je još važnije, Premium dolazi s automatskim popunjavanjem aplikacija. Iako LastPass nema lokalnu aplikaciju – alat je rezerviran za vaš preglednik – pretplatnici koji plaćaju mogu preuzimati LastPass za aplikacije. Ovaj alat omogućuje vam automatsko popunjavanje lozinki za lokalne aplikacije poput vašeg u pregledniku. 

LastPass ima i neke druge mogućnosti članstva, uključujući obiteljski plan dostojan našeg najboljeg upravitelja lozinki za obitelji. Možete saznati više o tim opcijama u našem cjelovitom LastPass pregledu. Ako radije provedete malo vremena, možete se prijaviti i na račun. 

2. Bitwarden

Bitwarden je jedini upravitelj lozinki koji smo testirali, a koji se približio detroniziranju LastPass-a (pročitajte naš Bitwarden u odnosu na Lastpass komad). To je nevjerojatno jednostavan upravljač sa otvorenim kodom, besplatni upravitelj lozinki. Iako mu nedostaju neke pogodnosti komercijalnijih upravitelja lozinki, Bitwarden sramoti druge alate otvorenog koda. 

bitwarden-slider2

Bez trošenja novca, Bitwarden nudi sinkronizaciju na više uređaja, neograničeno pohranjivanje i dvofaktorske mogućnosti provjere autentičnosti. Postoji i Premium plan, iako smo istakli u našoj Bitwardenovoj recenziji, čini se da plan za “programere” podržava više od bilo čega drugog. 

Umjesto toga, Premium plan jeftin je 10 USD godišnje, dodajući prioritetnu korisničku podršku, 1 GB pohrane datoteka, dodatne opcije 2FA i zdravstveno stanje lozinke.. 

Postoje i planovi za više korisnika, uključujući obiteljski i poslovni plan. Enterprise, čiji je Bitwarden-ov plan usmjeren na poduzeća, uvrstio je našu listu najboljih upravitelja lozinki za male tvrtke. Skuplje je od ostalih upravitelja poslovnih lozinki, poput Zoho Vaulta, iako dolazi s naprednim značajkama poput integracije Active Directory. 

Iznenađujuće Open Source

Većina alata otvorenog koda je teško koristiti (doći ćemo do sljedećeg jednog takvog primjera). Srećom, to nije slučaj s Bitwardenom. To je siguran upravitelj lozinki, u skladu s javnom revizijom Cure53, nultim modelom znanja i javno dostupnim izvornim kodom na GitHubu. Iako zvuči kao poznata priča drugog softvera otvorenog koda, Bitwarden se osjeća kao komercijalni proizvod. 

bitwarden-nova tema

Sučelje je čisto, a Bitwarden nudi fleksibilno korisničko sučelje s više tema. Iako nije prilagodljiv kao 1Password, Bitwarden se osjeća robusnijim od nekih drugih upravitelja plaćenih zaporki (pročitajte pregled našeg Steganos Password Manager-a za primjer). Ako ste na ogradi, nema razloga da ne izvedete Bitwarden na probnu vožnju. 

3. KeePass

KeePass je lošija strana novčića otvorenog koda. Iako je robustan u pogledu značajki, posebno za slobodnog upravitelja lozinki, KeePass je iza krivulje u pogledu upotrebljivosti. Ipak, sve dok vam ne pada na pamet da vam prljave ruke nude puno funkcionalnosti bez kovanica, uključujući sinkronizaciju s više uređaja. 

KeePass-slider4

Za razliku od naša prethodna dva unosa, KeePass je besplatan i sam. Možete podržati razvojni tim donacijama putem PayPala ili bankovnim prijenosom ili se obavezati na mjesečni doprinos putem Flattr-a. Ipak, ne postoji premium opcija. Sve dobivate sa besplatnim planom. 

“Sve”, u ovom slučaju, znači sve. KeePass je vrlo fleksibilan upravitelj lozinki, koji nudi više izbora kada je riječ o načinu pohrane lozinki, kako u pogledu lokacije, tako i sigurnosti. Na mnoge se načine čini kao softver za enkripciju koji vam omogućava da prilagodite način provjere autentičnosti, sigurnosti i upravljanja prijavama. 

KeePass baza-settings

Više opcija obično znači i lošiju upotrebljivost, a to je nažalost slučaj s KeePassom. Aplikacije za radnu površinu potrebno je zaobići, s datiranim korisničkim sučeljem i prekomjernom ponudom opcija. Tehničari ne bi trebali imati naporno vrijeme da se snalaze, ali vjerovatno će novaci smatrati da su opcije KeePass-a previše neodoljive..

4. NordPass

NordPass je upravitelj lozinki giganta virtualne privatne mreže NordVPN (pročitajte našu NordVPN recenziju). Iako je plaćena opcija tamo gdje NordPass ulazi u svoje, besplatna verzija nije previše loše. Uključuje sve osnovne značajke usluge, uključujući automatsko popunjavanje i automatsko spremanje, ali samo za jedan uređaj. 

nordpass-Slider1

Sinkronizacija i dijeljenje zaporki na više uređaja nisu dostupni s besplatnom verzijom, a iako je to razočaravajuće, NordPass je još uvijek jedan od najboljih besplatnih upravitelja zaporki. Gradi se oko jednostavnosti upotrebe, slično kao NordLocker. Sučelje je pojednostavljeno, kao i aplikacija za preglednik, a postavljanje je povjetarac zahvaljujući ogromnoj podršci za uvoz NordPass-a.. 

nordpass-pregled-uvoz

Pored lozinki, NordPass podržava bilješke i pohranu kreditnih kartica, ali ništa drugo. Prigušnica je sinkronizacija na više uređaja. Nadogradnja na Premium neophodna je ako želite pristupiti svojim podacima na svim uređajima. 

Srećom, Premium cijena nije previsoka. NordPass košta manje od 3 USD mjesečno ako kupite najduže trajanje, nudeći sinkronizaciju s najviše šest uređaja i dijeljenje zaporke. 

Što se tiče sigurnosti, NordPass je zvučan. Sve je zaključano iza vaše glavne lozinke, o kojoj NordPass ne zna. Umjesto toga, šifriranje se događa lokalno s XChaCha20, što znači da NordPass nikada ne vidi vaše lozinke u dešifriranom obliku. 

Također nema ključ potreban za dešifriranje datoteka, tako da ako bi se haker trebao ukloniti s bazom podataka, nijedna od vaših prijava ne bi bila ugrožena.. 

Možete saznati više o NordPass-ovoj sigurnosnoj strukturi i drugim značajkama u našoj NordPass recenziji ili je možete sami otkriti. 

5. RememBear

Zaokruživši naš popis je RememBear, još jedan upravitelj VPN-a, poput NordPass-a (više o tome pročitajte u našoj recenziji TunnelBear). Ograničeno je na isti način, skrivajući sinkronizaciju s više uređaja iza iznenađujuće skupog platnog zida. U skladu s tim, RememBear nudi neograničen prostor za pohranu za jedan uređaj, što ga stavlja ispred opcija poput McAfee True Key. 

remembear-aplikacija

Upotrebljivost je naziv igre kada je u pitanju RememBear. Kao i NordPass, ona može pohraniti prijave, bilješke i podatke o kreditnim karticama, a svi su dati svoj odjeljak u lijevom izborniku. Obilazak aplikacije je mrtav jednostavan, s nekoliko opcija za sortiranje unosa i trake za pretraživanje. 

Utvrđen je i sustav postignuća koji vas nagrađuje za korištenje različitih funkcija RememBear-a. Oni uključuju instaliranje proširenja preglednika, dodavanje sigurne bilješke, dodavanje kreditne kartice i tweetanje o RememBearu. Ako postignete bilo kojih pet postignutih rezultata, dobit ćete 6 USD Premium članstva. 

remembear-postignuća

Nažalost, trebat će vam taj popust. RememBear je jedan od najskupljih upravitelja lozinki, s mjesečnim planom za 6 dolara mjesečno. Međutim, nadogradnja na Premium ima prednosti, uključujući sinkronizaciju s više uređaja i uslugu prioriteta kupca. Možete uštedjeti 50 posto odabirom godišnjeg obračunskog ciklusa. 

Iako RememBear ima očite probleme u usporedbi s LastPassom i Bitwardenom, još uvijek je kompetentni besplatni upravitelj lozinki. O tome možete saznati više u našem pregledu RememBear ili se prijavite za besplatan plan kako biste ga iskoristili.

Odabir najboljih besplatnih upravitelja lozinki

Prije nego što stignemo do izbora, želimo zaviriti iza zavjese kako smo ih napravili. Za besplatno upravljanje lozinkom, jedna ključna značajka stoji iznad ostatka: sinkronizacija na više uređaja. Alati za upravljanje lozinkom koji nude ovu funkcionalnost nalaze se na vrhu popisa (naša prva tri odabira su to). 

Ipak, postoji malo više od toga. Neki upravitelji lozinki koji su izvrsni u plaćenom kapacitetu padaju po pitanju njihove besplatne verzije. Na primjer, Dashlane bi mogao biti najbolji upravitelj lozinki u okolini, ali je njegov slobodni plan ograničen na 50 unosa i ne dolazi sa sinkronizacijom na više uređaja. 

Izvan funkcionalnosti, naša glavna briga prilikom stvaranja ovog popisa bila je sigurnost. Predlažemo besplatne upravitelje lozinki, naš je cilj da vas, čitatelje, izvučete iz ugrađenog upravitelja lozinki u vašem pregledniku, od kojih je većina ispunjena sigurnosnim ranjivostima. 

Izbori u nastavku djeluju s najboljim u šifriranju i nultim znanjem, što znači, čak i ako su vam lozinke ukradene, haker ih neće moći dešifrirati.

Sve ostalo je od sekundarne važnosti za funkcionalnost i sigurnost, iako smo pri naručivanju popisa i dalje smatrali jednostavnost uporabe, značajke i nadogradivost. Bez obzira koju od donjih opcija odabrali, moći ćete osigurati sigurnost svojih podataka, a neki od alata omogućuju vam sinkronizaciju na svim uređajima.  

Jesu li sigurni upravitelji lozinki sigurni? 

Treba biti oprezan vjerovati bilo kojem dijelu softvera sa svojim lozinkama, posebno onima koji tvrde da ništa ne koštaju. Kao što je rečeno, nikad ništa nije stvarno besplatno, pa ako se čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i jest. Srećom, postoji nekoliko pouzdanih besplatnih upravitelja lozinki, uključujući LastPass, Bitwarden i KeePass. 

Ako pronađete upravitelja zaporki za koji tvrde da je besplatan što nije spomenuto u ovom vodiču, zapitajte se kako taj alat zarađuje. U većini slučajeva besplatni upravitelji lozinki nude se probno, a služe kao oglas za robusniji plaćeni plan. Postoje iznimke s alatima poput KeePass-a koji prihvaćaju donacije. 

Izvan toga, najbolje je ne vjerovati upravitelju lozinki koji ima “besplatan” nadimak. Ako postoji besplatni plan s opcijom doniranja ili nadogradnje, tvrtka koja stoji iza njega vjerojatno će prodati vaše podatke ili skidati lozinke radi dobiti. Ne brini, međutim. Ako se držite gore navedenih opcija, bit će vam dobro.

Završne misli

Što se tiče besplatnih upravitelja lozinki, teško je pobijediti LastPass. Nudi širinu izvrsnih značajki, sinkronizaciju na više uređaja i, što je najvažnije, jednostavno sučelje. Ako tražite upravljanje lozinkom na temelju preglednika bez trošenja novca, preporučujemo LastPass. 

Ipak, Bitwarden je odlična alternativa, osiguravajući svoje lozinke vrhunskim šifriranjem, koje su sve detaljno opisane u izvornom kodu. To je najbliže što smo LastPassu pronašli u pogledu upotrebljivosti, značajki i sigurnosti, što ga čini vrijednom alternativom. 

Ispod toga, žrtvujete se u jednom ili drugom području. KeePass, na primjer, nudi nepopisan popis postavki, ali pati od složenog i datiranog sučelja. RememBear i NordPass imaju suprotan problem, nudeći pojednostavljeno korisničko sučelje ali nedostaju mu mnoge kritične značajke. 

Koji besplatni upravitelj lozinki ipak koristite? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me