Najbolje alternative TrueCrypt: 5 davatelja koji obavljaju posao

TrueCrypt je bio besplatni softver za šifriranje s otvorenim kodom dugi niz godina. Međutim, nakon što je prekinut prije nekoliko godina, mnogi korisnici i dalje traže zamjenu. U ovom vodiču s najboljim TrueCrypt alternativama, pokrenut ćemo pet svojih favorita, povlačeći se iz našeg najboljeg softvera za šifriranje..


Od vilica TrueCrypt-a do vlasničkih dizajna, sastavili smo popis softvera za šifriranje datoteka koji će vas zaštititi. Iako su neke od nižih opcija plaćene, postoji i mnogo besplatnih alata. Više od toga, međutim, svi naši snimci osigurat će vaše datoteke s najnovijim algoritmima za šifriranje. 

Najbolja izravna zamjena za TrueCrypt je VeraCrypt, koji je vilica izvornog softvera. Izrađen je iz onoga što je preostalo od TrueCrypta, pružajući vrlo slično korisničko iskustvo uz ažuriranje sigurnosti kako bi se zaštitilo od modernog kibernetskog kriminala. 

Ako tražite alat koji je lakši za upotrebu, Boxcryptor je dobra alternativa. Iako ćete morati kupiti pretplatu za pristup svemu što Boxcryptor može ponuditi, cijena je vrijedna toga. Boxcryptor je alat za enkripciju u oblaku, što znači da automatski pronalazi i šifrira mape za pohranu u oblaku na vašem računalu.

Što je TrueCrypt?

TrueCrypt je softver za šifriranje otvorenog koda koji vam je omogućio da izvodite kriptiranje u pokretu. Djelovalo je stvaranjem virtualnog kriptiranog diska unutar mape datoteka. S tim je postavljanjem funkcionirao kao softver za šifriranje mapa, kao i puni softver za šifriranje diska. 

Prije otprilike pet godina to je prekinuto. Iako još uvijek možete preuzeti TrueCrypt, web mjesto koje instalira instalacijski program upozorava da više nije zaštićeno, jer postoji mnoštvo sigurnosnih problema koji nisu riješeni. Čak niti službeno ne podržava Windows 10, pa mogu postojati problemi pri pokretanju TrueCrypt-a na modernim sustavima. 

Budući da je bio open-source, mnogi programeri su uzeli kod TrueCrypt i modificirali ga ili izgradili na njemu kako bi stvorili vilice, o kojima ćemo razgovarati. 

Što se dogodilo s TrueCryptom?

Povijest TrueCrypt-a stjenovita je, pa ćemo vam dati skraćenu verziju. Objavljen 2004. godine, TrueCrypt je izgradio anonimni tim na E4M kodu. Jedna osoba za koju se sumnja da je bila u tom timu bio je Paul Le Roux, bivši programer koji je bio šef kartela koji je uhićen 2012. godine pod optužbom za pranje novca, ubojstva, trgovinu drogom i drugo. 

Le Roux je navodno bio čovjek koji stoji iza E4M-a, i iako je tijekom svog kaznenog postupka negirao umiješanost u TrueCrypt, zaposlenici su izvijestili da im je naređeno da koriste TrueCrypt za šifriranje njihovih tvrdih diskova. 

Ubrzo nakon prvobitnog izdanja, razvojni tim TrueCrypt primio je pismo o prekidu odbijanja bivšeg poslodavca Le Rouxa, SecurStar, u kojem je tvrdio da je krađa intelektualnog vlasništva. Tim je odmah nakon zaustavljanja razvoja. 

Nije jasno je li Le Roux bio uključen u TrueCrypt ili ne, ali bez obzira na to, tim koji stoji iza softvera brzo je završio razvoj. Srećom, postoji niz TrueCrypt alternativa, od kojih su neke vilice izvornog koda, a druge vlastite stvari. 

TrueCrypt alternative: odabir najboljeg softvera šifriranja otvorenog koda

 1. VeraCrypt
 2. Boxcryptor
 3. Cryptomator
 4. AxCrypt
 5. NordLocker

Prilikom odabira naše TrueCrypt zamjene gledali smo uglavnom na softver za šifriranje pogona, što znači softver koji može šifrirati čitav disk. U skladu s tim, teško je pronaći alate za enkripciju na cijelom disku koji koriste moderne sigurnosne mjere, tako da smo proširili naše kriterije kako bismo razmotrili druge aspekte. 

sigurnosti

Najvažnije područje kod ocjenjivanja usluge šifriranja je sigurnost. Ovdje tražimo najmanje AES-256 enkripciju za lokalnu pohranu i RSA-4096 za dijeljenje (pročitajte naš opis šifriranja da biste saznali više o njima). Uz to, važno je da usluga nema znanje o vašoj glavnoj zaporki, pogotovo ako ona zahtijeva račun. 

Upotrebljivost

Većina softvera za šifriranje otvorenog koda je teško koristiti, uključujući TrueCrypt. Uz dodatak Bitlockera na Windows 10, važno je da je softver za šifriranje treće strane siguran i dostupan. Izbori u nastavku služe kao TrueCrypt zamjena, ali i kao Bitlocker alternative, kada je u pitanju upotrebljivost. 

Cijena

TrueCrypt je bio besplatan, pa cijena igra veliku ulogu. Naše opcije u nastavku uključuju najbolji besplatni softver za šifriranje okolo, što znači da možete stvoriti šifrirane datoteke i mape bez trošenja novca. Postoji nekoliko opcija koje se naplaćuju, ali postoje i besplatne alternative ili se nadoplata isplati. 

Sinkronizacija pohrane u oblaku

I na kraju, razmotrili smo integraciju pohrane u oblaku. Iako to nije aspekt TrueCrypta, on je važan za moderan softver za šifriranje. Više od toga što smo vam jednostavno omogućili da izbacite šifrirane datoteke u mapu za pohranu u oblaku, tražili smo svijest o pohrani u oblaku. To znači da softver za šifriranje automatski otkriva i dodaje, recimo, dodavanje mapa iz usluga poput Dropboxa (pročitajte naš Dropbox pregled). 

1. VeraCrypt

VeraCrypt je besplatni softver za šifriranje datoteka koji je jednostavno najbolja TrueCrypt alternativa. To je zato što je to ustvari TrueCrypt. Riječ je o zaustavljenom softveru koji nudi slične značajke i poznato korisničko sučelje, ali s modernim sigurnosnim podešavanjima. Osim enkripcije na cijelom disku, VeraCrypt također može potvrditi i šifrirati datoteke i particije prije učitavanja sustava Windows. 

veracrypt-pregled-pogon montiran

Sigurnost je izvrsna. VeraCrypt koristi različitu lozinku za svaku šifriranu particiju koju imate, pohranjujući glavnu lozinku pored šifriranog softvera u psuedo-slučajnom obliku. Nikad se ne morate povezivati ​​s bilo kojim poslužiteljem radi provjere autentičnosti, što znači da možete upotrebljavati VeraCrypt izvan mreže i dalje dešifrirati datoteke. 

VeraCrypt skriveni volumen i skriveni OS

Više od toga, međutim, VeraCrypt pruža mogućnost vjerojatnosti negiranja sa značajkom skrivenog volumena. Skrivene sveske su složene, pa preporučujemo da pročitate našu cijelu recenziju VeraCrypt za detalje. Ukratko, volumen možete sakriti unutar volumena. To znači da ako vas netko prisili da predate svoju glavnu lozinku, još uvijek možete sakriti svoje osjetljive podatke. 

Volimo značajke i sigurnost VeraCrypt-a, kao i poznati postupak šifriranja. Međutim, nema moderne pogodnosti, poput integracije pohrane u oblaku. Na primjer, još uvijek možete ispustiti datoteke u mapu OneDrive, ali VeraCrypt neće sam otkriti mapu (pročitajte naš pregled usluge OneDrive). 

2. Boxcryptor

Boxcryptor je što je moguće dalje od TrueCrypta, ali i dalje je sjajan alat za šifriranje. Umjesto da bude otvorenog koda i pomalo nezgrapan poput recimo BestCrypt-a, Boxcryptor je maloprodajni alat izgrađen za upotrebljivost. Ne štedi ni na značajkama ni na sigurnosti. 

boxcryptor-račun-link

Prvo, razgovarajmo o cijeni. Boxcryptor je plaćeni softver za šifriranje, ali dostupan je besplatni plan. Besplatni plan nudi neograničeno šifriranje bez ograničenja veličine datoteka, iako za svoje šifrirane uređaje možete odabrati samo jedno mjesto. Uz to, besplatni plan je ograničen na podršku u zajednici i može se instalirati samo na dva uređaja. 

Kao što možete vidjeti u našem pregledu Boxcryptor-a, nadogradnja plaćenog plana vrijedi. Uz šifriranje imena datoteka, plaćena usluga dolazi s podrškom za e-poštu, neograničenom integracijom pohrane u oblaku i neograničenim instalacijama. 

Nadalje, svjesno čuva oblak, automatski otkriva lokacije za Box, Egnyte, SugarSync i još mnogo toga (pročitajte naš Egnyte pregled da biste vidjeli zašto ga ocjenjujemo kao najbolju EFSS uslugu). 

Boxcryptor je više fokusiran na oblak nego lokalno šifriranje, ali ako vam ne pada na pamet predati nekoliko kostiju za vrlo fluidno sučelje, vrijedno je troškova. 

3. Kriptomator

Cryptomator, poput TrueCrypt i VeraCrypt, softver je šifriranog programa otvorenog koda, iako to možete odmah znati. Vrlo je jednostavan za korištenje, omogućujući vam da brzo stvorite virtualne pogone i pohranite datoteke u njih. Nadalje, Cryptomator je besplatan i traži samo donacije kad preuzmete instalacijski program. 

cryptomator-pregled-kodiran-mapa

Za razliku od drugih alata za šifriranje, koji vaše zaštićene datoteke pohranjuju u vlasnički oblik datoteka, Cryptomator ima ono što naziva “transparentna enkripcija”. Možete vidjeti hijerarhiju načina šifriranja vaših datoteka, uključujući datoteku glavnog ključa. 

Naravno, podaci unutar datoteka i mapa su bezbrižni, ali još uvijek možete vidjeti što se događa. Važno je napomenuti da Cryptomator stvara hijerarhiju mapa. Struktura vašeg izvornog direktorija je skrivena. 

Što se tiče zaštite zaštićene, Cryptomator koristi AES-256 sa skriptiranom zaštitom za pokušaje silne sile. Ne bi trebalo brinuti ni gubitak pristupa vašim šifriranim datotekama. Cryptomator ne zahtijeva registraciju i izvorni je kod nebrojeno puta kopiran. Čak i ako razvojni tim postane duh, i dalje možete dešifrirati datoteke.  

Cryptomator je možda najbolji softver za šifriranje otvorenog koda kada je u pitanju upotrebljivost. Cjelokupna razmišljanja o usluzi možete pročitati u našem pregledu Cryptomatora. 

4. AxCrypt

AxCrypt može upravljati enkripcijom drugačije od ostalih softvera, ali njegova je sigurnost i dalje dobra. Kao i Boxcryptor, AxCrypt je plaćeni alat za šifriranje sa dostupnim besplatnim planom, iako je niži od Boxcryptor-a. Iako možete besplatno koristiti besplatni plan, on ima AES-128 za razliku od AES-256, pa preporučujemo plaćenu varijantu. 

axcrypt recenzija-prozori

Kao i Boxcryptor, AxCrypt je svjestan mapa za pohranu u oblaku koje već imate na svom računalu. Kada prvi put instalirate aplikaciju, pronaći će sve mape i dodati ih kao prečace u aplikaciji AxCrypt. 

Podrška na platformi također je izvrsna. AxCrypt je dostupan na Windows-u, macOS-u, Google Play-u i App Store-u, što ga čini izvrsnom alternativom CipherShed-om za Apple obožavatelje. 

U sustavu Windows AxCrypt služi kao alternativa Bitlockeru. Iako možete koristiti Windows aplikaciju za upravljanje šifriranim mapama i datotekama, puno je jednostavnije koristiti Windows Explorer. AxCrypt se integrira izravno, omogućujući vam da desnom tipkom miša kliknete bilo koju datoteku ili mapu kako biste započeli postupak šifriranja. 

AxCrypt ima nekoliko problema, kao što možete vidjeti u našoj recenziji AxCrypt. To je rečeno, to je jednostavan alat za šifriranje koji se lako koristi nakon što naučite njegove poteze, a prilično je jeftino za podizanje sustava. 

5. NordLocker

NordLocker je na posljednjem mjestu jer je daleko od TrueCrypta. Ipak, uslugu vrijedi spomenuti. Razvio tim koji stoji iza NordVPN-a – a koji je, kao što možete vidjeti u našoj NordVPN recenziji, jedan od najboljih VPN-a – NordLocker pruža enkripciju datoteka i mapa svjesnih oblaka. 

nordlocker recenzija-prozori

Ipak, pruža to po cijenama. NordLocker je jedna od skupljih usluga šifriranja, koja zrcali Nordov upravitelj lozinki, NordPass (pročitajte naš NordPass pregled). Besplatni plan je, na sreću, dostupan, iako vam omogućuje samo šifriranje do 5 GB podataka. 

Ipak, NordLocker je vrijedan vaše pozornosti zbog izuzetno jednostavnog sučelja i mogućnosti dijeljenja. Iako su TrueCrypt i njegove vilice bolji za lokalno šifriranje, NordLocker je bolji za dijeljenje šifriranih datoteka. Njegov pojednostavljeni tijek rada omogućuje vam jednostavno slanje i primanje datoteka s suradnicima, a istovremeno ih čuvate. 

Nekoliko napomena o softveru za šifriranje

Softver za šifriranje odličan je za lokalnu zaštitu datoteka. U slučaju da itko ikad dobije pristup vašem računalu, neće moći vidjeti vaše osjetljive podatke osim ako nemaju ključ za dešifriranje vaših datoteka. U skladu s tim, moderna aplikacija za većinu softvera za šifriranje služi za pohranu u oblaku. 

Usluge pohrane u oblaku pohranjuju vaše datoteke na vlastite poslužitelje, što izaziva određene probleme. Naime, davatelj oblaka za pohranu u oblaku mogao bi, ako to žele, pregledati vaše datoteke. Softver za šifriranje osigurava zaobilazno mjesto gdje su vaše datoteke lokalno šifrirane prije sinhronizacije s uslugom pohrane u oblaku po izboru. 

Međutim, jednim kamenom možete ubiti dvije digitalne ptice. Korištenjem naše najbolje usluge pohrane u oblaku nulte znanja, Sync.com, postići ćete istu stvar. Kao što možete vidjeti u našem pregledu Sync.com, vaše su datoteke šifrirane lokalno prije slanja na servere Sync.com, koje u jednoj pretplati rješava zadatak alata za šifriranje i nesigurnu uslugu pohrane u oblaku.. 

Završne misli

TrueCrypt može biti isključen i isključen, ali postoji mnogo zamjena kako biste zaštitili datoteke. VeraCrypt je najizravnija alternativa, razvijen iz ostataka TrueCrypt koda. Rečeno je da je Boxcryptor moderan, za korisnike razumljiv uređaj koji košta malo novca, ali dolazi sa značajkama koje opravdavaju tu cijenu. 

Za nas je Boxcryptor najbolji za većinu korisnika, iako je VeraCrypt izravnija zamjena. Dio mrežne sigurnosti je pružanje alata koji su jednostavni za upotrebu tako da ih mogu koristiti svi, tehnički pozadini ili ne. Na toj se prednjoj strani Boxcryptor izvrsno ističe. 

Koja TrueCrypt alternativa vas najviše zanima? Postoje li vilice koje smo propustili? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

TrueCrypt FAQ

 • Zašto se Isključio TrueCrypt?

  TrueCrypt se isključio nakon što je od SecurStara primio pismo o prekidu i izuzeću koje kaže da je razvojni tim TrueCrypt koristio kod koji je posjedovao. Umjesto da se bori, TrueCrypt je odmah zaustavio razvoj.

 • Koliko je sigurno TrueCrypt?

  TrueCrypt je bio siguran kada ga je aktivno podržavala. Od 2014. godine, međutim, nije bilo nikakvih ažuriranja, što znači da potencijalni nedostaci u softveru nisu zakrpljeni. Od 2019. godine TrueCrypt nije siguran za upotrebu.

 • Za što se koristi TrueCrypt?

  TrueCrypt je korišten za enkripciju za cijeli disk i particijski disk kada ga je aktivno podržavala. Međutim, softver je ukinut od 2019., a posljednje ažuriranje u 2014. godini. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map