Najbolja sigurnosna proširenja preglednika: Sigurno surfanje u 2020. godini

Ovih dana mnogi preglednici dolaze s knjižnicama proširenja ili dodataka koje ćete instalirati na zadanu aplikaciju. Veličina tih biblioteka uvelike varira, ali najveća do sada jest Chrome-ova. Google Chrome možete dodati dodatke koji obavljaju različite zadatke, ali u ovom ćemo se članku posebno fokusirati na najbolja sigurnosna proširenja preglednika..


To je zato što je Chrome (pročitajte našu recenziju Google Chrome) daleko najpopularniji preglednik na svijetu, a negdje između 45 i 70 posto korisnika stolnih računala favorizira Chrome, ovisno o tome iz kojeg izvora dobivate svoje podatke.

Nadalje, Chromeova proširenja uglavnom su kompatibilna s nekoliko drugih preglednika koji se temelje na Chromiumu, uključujući Brave, Vivaldi i Opera.

Zbog toga će se ovaj članak uglavnom usredotočiti na najbolje dodatke za Google Chrome. Iako su sva proširenja iz Chrome web-trgovine kompatibilna sa samim Chromeom, bez obzira rade li s preglednicima Chromium ili ne (pročitajte našu Chromium recenziju), još je hit i promašaj. Općenito je jedini način da saznamo djeluje li testiranje, što smo i učinili.

Što je najbolje proširenje sigurnosti web preglednika?

Ovo je teško pitanje, jer je sigurnost široka kategorija koja pokriva sve vrste proširenja. Ad-blokatori su vjerojatno najbitniji, jer su oglasi uobičajeni vektor zlonamjernog softvera, a blokator oglasa obično obavlja druge sigurnosne i privatne funkcije, poput zaštite od blokiranja skripta i praćenja.

Iako su neki preglednici ugrađeni u ovu funkcionalnost (kao što možete vidjeti na najbržoj ljestvici web preglednika), oni obično nisu tako dobri kao namjenska proširenja.

AdBlocker

Kada govorimo o privatnosti, važno je razlikovati pojam od koncepta sigurnosti. Iako na površini izgledaju slično, njih dvoje su često – ali ne uvijek – u izravnoj suprotnosti jedni s drugima, jer bolja sigurnost često povlači gubitak privatnosti. 

Stoga ćemo se u ovom članku fokusirati isključivo na sigurnosne značajke koje isključuju neka popularna proširenja privatnosti, poput Ghostery ili Privacy Badger.

U nastavku, upravitelji lozinki su druga vrsta proširenja koja je nevjerojatno korisna za sigurnost. Iako većina preglednika štiti vaše pohranjene lozinke pomoću vjerodajnica sustava ili glavne lozinke, ovo nije prikladna zamjena za namjenski upravitelj lozinki.

Nadalje, upravitelji lozinki također vam omogućuju stvaranje nevjerojatno složenih lozinki koje su različite za svaku web stranicu, a ne morate se brinuti pamtiti ih sve.

Lozinka-Manager

Razlika između HTTP-a i HTTPS-a još je jedan osnovni koncept sigurnosti preglednika. Za razliku od HTTPS-a, standardne HTTP veze nisu šifrirane, što znači da se vašim prometom pregledavanja može manipulirati na sve vrste načina, od jednostavnog prikupljanja podataka do ubrizgavanja zlonamjernog softvera izravno u kod. Stoga su proširenja koja prisiljavaju web lokacije na zadani HTTPS nevjerojatno korisna.

HTTP-vs-HTTPS

Većina preglednika ovih dana dolazi s mogućnošću blokiranja JavaScripta. Međutim, zadana opcija za blokiranje skripti obično nije vrlo fleksibilna i općenito je sve ili ništa, umjesto što vam daje detaljniju kontrolu nad vrstama skripti koje želite dopustiti. Iz tog razloga se preporučuje instalacija namjenskog blokatora skripti.

Skripta-blokiranje

Mnogi preglednici koriste sigurne baze podataka pretraživanja – kao što je Google Sigurno pregledavanje – kako bi vam onemogućili pristup zlonamjernim web lokacijama koje mogu zaraziti vaš uređaj zlonamjernim softverom ili vas natjerati u phishing sheme.

Ako želite dodatnu zaštitu, morat ćete potražiti dio antivirusnog softvera koji nudi proširenje, jer će ovo učiniti još bolji posao zaštite od onoga što vreba u mračnim kutovima Interneta..

Sigurnog pregledavanja baza

Napokon, instaliranje VPN proširenja uvelike poboljšava vašu sigurnost tijekom pregledavanja weba. Osim anonimnosti koju daje VPN, ona također šifrira vaš promet, što vas na glavni način štiti od ubrizgavanja zlonamjernog softvera i drugih cyber kriminala.. 

VPN

No, s obzirom na sve mogućnosti za sjajno proširenje Chrome VPN-a, zasebno ih pokrivamo u našoj najboljoj VPN kategoriji za Chrome.

uBlock Podrijetlo

uBlock Origin je ad-blocker i u tome je izvrstan. Obavlja svoj glavni zadatak – blokiranje oglasa – na divan način i pruža vam niz drugih sigurnosnih značajki za pokretanje. Na primjer, možete napraviti blokiranje skripti, skočnih prozora, udaljenih učitanih fontova i velikih medijskih elemenata, poput videozapisa.

uBlock-postavke

UBlock Origin se prema zadanim postavkama isporučuje s tisućama unaprijed definiranih pravila i filtera koji blokiraju bilo što, od oglasa do zlonamjernih web stranica, dosadnih elemenata web stranice, tragova i još mnogo toga. Možete postaviti i vlastite prilagođene filtre, što vam omogućava veliki stupanj kontrole.

uBlock-filteri

Uz Google Chrome i Chromium, uBlock Origin kompatibilan je sa svim ostalim preglednicima koji se temelje na Chromiumu na kojima smo ga testirali, naime Opera, Vivaldi i Brave (pročitajte naš Brave pregled). 

Treba napomenuti da se dodatak razgranao na dvije odvojene aplikacije pod nazivom uBlock i uBlock Origin još u 2015. godini, a prvi nije nigdje tako dobar kao potonji..

LastPass

Iako je DashLane bio pobjednik u našoj usporedbi Dashlane-a i LastPass-a i naš je izbor za najboljeg upravitelja lozinki, ovdje završava na časnim spominjanjima dok LastPass uživa mjesto na glavnoj listi.

Iako se ovo na prvi pogled može činiti nedosljednim, u ovom članku tražimo isključivo proširenja preglednika i zanemarivanje izvornih desktop aplikacija. Budući da LastPass ne nudi samostalan desktop program, to znači da su sve njegove značajke uključene u Chrome proširenje.

Last pass-početna stranica

LastPass je izvrstan upravitelj lozinki s odličnim besplatnim planom, kao što smo opisali u našoj LastPass recenziji. Upravitelj lozinki dostupan je na Brave, Vivaldi i Operi (pročitajte naš pregled Opera), osim Googleovih preglednika, ali već spremljene lozinke ne možete uvesti iz tvrtke Brave ili Vivaldi.

Suprotno tome, korištenje LastPass-a s Chromeom ili Opera-om omogućuje vam da uvezete postojeće lozinke, a da ih prethodno ne morate ručno izvesti.

LastPass-uvoz

Osim što prati sve svoje lozinke, LastPass vam omogućuje i sigurno pohranjivanje bilješki, platnih kartica, bankovnih računa i adresa. Sve ove stavke mogu se naći u vašem trezoru, a LastPass vam također omogućuje stvaranje mapa kako biste ih organizirali. 

Možete dodati privitke svakoj stavci, a iako su prijave uvijek zaštićene glavnom lozinkom, možete je uključiti i isključiti za druge vrste predmeta.

Postoji ugrađeni generator lozinki koji stvara jedinstvene sigurne lozinke za svaku novu uslugu ili web lokaciju na koju se registrirate. Generator vam daje nekoliko postavki za podešavanje, omogućujući vam postavljanje najveće duljine i uključivanje brojeva, simbola i velikih slova, kao i postavke kako biste olakšali čitanje ili laganu lozinku.

LastPass-sharing-Centar

Centar za dijeljenje također možete koristiti za razmjenu bilješki ili davanju nekom drugom da pristupite jednom od vaših računa, a da im ne morate dati stvarnu lozinku. Nažalost, za pristup ovoj značajki morate se pretplatiti na “premium” ili “obitelji” plan.

HTTPS Svugdje

HTTPS Everywhere je jednostavno sigurnosno proširenje koje radi točno ono što piše na ploči. Kad god se povežete s web stranicom preko nesigurne veze – što znači redoviti HTTP – proširenje provjerava nudi li web lokacija HTTPS vezu i prisiljava je da to koristi.

Iako su mnoge web stranice sada zadane HTTPS, još uvijek ih ima iznenađujući broj koji nemaju. Kao što smo ranije spomenuli u ovom članku, ako koristite redovitu HTTP vezu, vaš promet je ranjiv na sve vrste manipulacija, u rasponu od jednostavnog prisluškivanja do isporuke zlonamjernog softvera na vaš uređaj.

HTTPS-Svugdje

Iako vam HTTPS Svugdje neće pomoći na web lokacijama koje uopće ne nude sigurne veze, ovo se događa sve rjeđe. Ako ipak želite dodatnu sigurnost, možete omogućiti i “šifriranje svih web lokacija” što će automatski blokirati sve nešifrirane zahtjeve u vašem pregledniku.. 

Proširenje je unaprijed instalirano s mnogim popularnim preglednicima, poput Brave i Tenta (pročitajte našu recenziju Tenta), a inačica dostupna u Google Chrome trgovini kompatibilna je s Opera i Vivaldi, kao i sa standardnim Chromeom i Chromiumom.

NoScript

NoScript je još jedno jednostavno proširenje koje uvelike poboljšava vašu sigurnost tijekom pregledavanja stranica. Iako je njegova glavna svrha jednostavno spriječiti pokretanje JavaScripta na web mjestu, to je većina preglednika ovih dana izvorno. 

No NoScript vam omogućuje znatno veći stupanj kontrole nad blokiranjem nego što to obično čini ugrađena postavka, a to ga čini vrlo korisnim.

Proširenje postavlja tri kategorije: zadano, pouzdano i nepouzdano. Za svaki od njih možete odabrati elemente koje želite blokirati, uključujući skripte, objekte, medije, okvire na kojima se prikazuju druge web stranice, udaljene fontove, WebGL elemente i zahtjeve za API-je treće strane. 

Ako sami ne postavite dopuštenja za web mjesto, većina web lokacija bit će pod “zadano”, što blokira sve, osim okvira i udaljenih API-ja.

NoScript-Blockable-Elementi

Popis web stranica automatski se uključuje u kategoriju “pouzdano”, za koju ništa nije blokirano. Konačno, možete ručno dodati web stranice u nepouzdanu kategoriju, koja prema zadanim postavkama blokira sve gore spomenuto. Naravno, točno ono što je blokirano u ovim kategorijama može se prilagoditi i promijeniti, što vam daje puno izravne kontrole nad postupkom.

NoScript-Kategorije

NoScript kompatibilan je sa svim Chromium pretraživačima na kojima smo ga testirali, očito uključujući Google Chrome i Chromium, ali i Brave, Opera i Vivaldi (pročitajte našu recenziju Vivaldija).

Sigurnost na mreži Avast

Iako bi definitivno trebao biti instaliran jedan od najboljih antivirusnih softvera kako bi se osiguralo zaštita vašeg uređaja, ako sve što radite s računalom pretražujete Internet, antivirusno proširenje uvelike će poboljšati vašu sigurnost..

Avast-upravljačke ploče

Zlonamjerni softver, shema krađe identiteta i druga cyber kriminala svi su rizici s kojima se suočavamo prilikom interneta, i iako većina preglednika ima sigurne baze podataka, to nije uvijek dovoljno. 

Avast Online Security pregledava vaše rezultate pretraživanja i web stranice koje posjećujete radi zlonamjernog softvera, a zatim upozorava. Prilikom pretraživanja svaki je rezultat označen ikonom kako bi korisniku rekli je li web stranica na koju se odnosi sigurna ili ne.

Avast-stranice s rezultatima pretraživanja

Ako pokušate posjetiti web mjesto sa zlonamjernim softverom ugrađenim u njegov kôd, Avast će blokirati vaš zahtjev i obavijestiti vas da je web lokacija koju pokušavate posjetiti nije sigurna, spravljajući vas od potencijalne zaraze zlonamjernim softverom na vašem uređaju.. 

Ako želite poništiti presudu proširenja (iako savjetujemo protiv), možete mu reći da vjeruje određenim web lokacijama ili domenama, zaobilazeći blok.

Avast-web-blok

Avast također blokira tragače, što je lijep bonus za privatnost, čak i ako zapravo ne utječe na vašu sigurnost. Tijekom testiranja dobili smo Avast s lakoćom raditi sa sva tri preglednika zasnovana na Chromiumu, ne zahtijeva postavljanje više nego što je bilo to za Google Chrome ili Chromium.

Iako ga nismo svrstali u jedan od najsigurnijih antivirusnih softvera, Avast nudi i tradicionalni antivirusni program za radnu površinu o kojem možete saznati više u našem Avast Pro pregledu.

Časni spomen

Ako instalirate svih pet – ili čak samo par – gore navedenih proširenja, vaša sigurnost bit će više nego dovoljno jaka u velikoj većini slučajeva. Međutim, ako ne volite naše preporuke za najbolja sigurnosna proširenja za Chrome, sastavili smo nekoliko časnih spomena koji mogu poslužiti kao savršeno adekvatne alternative.

Dashlane

Iako je naš najbolji izbor za najboljeg upravitelja lozinki u cjelini, Dashlaneovom proširenju za Chrome nedostaju mnoge napredne značajke koje su omogućile da se popne na vrh ljestvice naših upravitelja lozinki.. 

Na primjer, morate ručno izvesti i uvesti zaporke koje su već pohranjene u Chromeu (za koje možete slijediti naš vodič o izvozu i uvozu Chrome oznaka).

Dashlane-početna stranica

Međutim, Dashlane je i dalje izvrsno sigurnosno proširenje i lako obavlja sve zadatke koje očekujete od upravitelja lozinki, a istovremeno je kompatibilan sa svim Chromium-ovim preglednicima na kojima smo ga testirali (Vivaldi, Brave i Opera). Kao i uvijek, pogledajte našu Dashlane recenziju za cjelovitu sliku.

AdBlock Plus

AdBlock Plus najpopularnije je proširenje za blokiranje oglasa za Chromium preglednike, a iako ga nismo uvrstili u top pet, to je još uvijek pristojan izbor za ovaj zadatak. 

Glavni problem AdBlock Plus-a je što on ne blokira sve oglase, jer im neke tvrtke plaćaju naknadu za unos bijelih oglasa. To je prilično ozbiljna zabrinutost, jer je jedini razlog zašto bilo tko instalira proširenje za početak blokiranje oglasa.

AdBlock-plus-upravljačke ploče

AdBlock Plus također ima ugrađen manji popis filtara od uBlock Origin, kao i manje opcija i postavki. Međutim, korisničko sučelje je znatno jednostavnije za korištenje, što je njegova jedina prednost. Kao i uBlock Origin, AdBlock Plus kompatibilan je s Braveom, Operom i Vivaldijem.

ScriptSafe

ScriptSafe je alternativni blokator skripti NoScriptu. Iako omogućuje velik dio iste funkcionalnosti – kao što je grupiranje web stranica u različite razine povjerenja s različitim postavkama – otkrili smo da u našim testovima nije bilo toliko učinkovito za blokiranje različitih elemenata web stranice kao što je NoScript. 

To je svejedno, još uvijek je savršeno pristojan izbor za blokiranje skripte i dolazi s ugodnijim korisničkim sučeljem za pokretanje.

Skripta-Safe

Kao i sva proširenja navedena u ovom članku, ScriptSafe je kompatibilan s Brave, Opera i Vivaldi, uz zadane Chrome i Chromium.

Završne misli

Time zaključujemo naš popis najboljih sigurnosnih proširenja. Budući da izraz “sigurnosno proširenje” obuhvaća toliko različitih stvari, ovih pet opcija nije nužno u redu, jer one ispunjavaju različite uloge.

Pored toga, njihov se red temelji na tome koliko su bitni za sigurnost, a najvažnija su dva blokatora oglasa i upravitelj lozinki.. 

Na kraju dana, ako samo namjeravate instalirati jedno sigurnosno proširenje, to bi definitivno trebao biti blokator oglasa jer će funkcionalnost uključena u nešto kao što je uBlock Origin ići dug put prema osiguravanju zaštite tijekom pregledavanja internet.

Iako će preuzimanje svih pet osigurati maksimalnu zaštitu, postoji određena preklapanja u njihovoj funkcionalnosti, tako da će ih odabrati dovoljno, osim ako se posebno ne bavite sigurnošću preglednika. Koja proširenja sigurnosnog proširenja preglednika koristite? Jesmo li propustili jednog koji vam se sviđa? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map