Najbolja proširenja privatnosti za Chrome u 2020. godini

Internetska privatnost tema je koja privlači sve veću pažnju kako gigantske tehnološke korporacije i nacionalne vlade širom svijeta prikupljaju i pohranjuju sve više i više podataka o svojim potrošačima i građanima (za više informacija pročitajte naše stupce Država Cloud). 


Da bismo vas zaštitili od svega toga, sastavili smo popis najboljih proširenja privatnosti za Chrome koji će vam pomoći da zaštitite vaše mrežne aktivnosti od znatiželjnih očiju.

Ne samo da vam ova Google proširenja privatnosti štite od skrivanja, već mogu značajno poboljšati vaše iskustvo pregledavanja uklanjanjem nametljivih oglasa i zaštititi vas od zlonamjernog softvera i krađe identiteta, kao i za upravljanje različitim korisničkim računima i zaporkama..

Sva donja proširenja izvlače se izravno iz Chrome trgovine, tako da ne biste trebali imati problema s njihovim instaliranjem. Iako preglednik općenito ima nekih problema s privatnošću, ova Chromeova proširenja privatnosti trebala bi vas čuvati.

Koja su najbolja proširenja za Chrome za privatnost?

 1. Ghostery
 2. Jazavac privatnosti
 3. LastPass
 4. Telegram
 5. Štit za žarište
 6. uBlock Podrijetlo
 7. Osnove privatnosti DuckDuckGo
 8. HTTPS Svugdje
 9. Unshorten.link
 10. Google Provjera zaporke
 11. Klik&Čist
 12. ScriptSafe
 13. Gumb za paniku

Proširenja privatnosti u Chromeu obavljaju širok izbor zadataka i često se značajno preklapaju s onima usmjerenima na sigurnost, koje smo u članku opisali o najboljim sigurnosnim proširenjima preglednika. Iako ovaj popis daje rangiranje, različitost tih proširenja znači da to nije stroga usporedba od jabuka do jabuke..

Iako se ovaj popis fokusira na Google Chrome (pročitajte našu recenziju Google Chrome), svi su naši tipovi kompatibilni s različitim preglednicima koji se temelje na Chromiumu, poput Brave (pročitajte našu recenziju Brave), Opera (pročitajte našu recenziju Opera) i Vivaldi (pročitajte naš pregled Vivaldija). Ako ste posebno usmjereni na privatnost, preglednik projekta Tor (pročitajte naš Tor pregled) također je nešto što biste trebali uzeti u obzir)

1. Ghostery

Ghostery je jedno od najboljih besplatnih proširenja za Google Chrome zbog privatnosti i to s dobrim razlogom. Ghosteryjev primarni zadatak je blokirati oglase i razne tragače koji prikupljaju informacije o vama dok pregledavate internet. Možete proširiti Chrome proširenje s četiri različite razine blokiranja, ovisno o tome koliko želite da bude stroga.

Ghostery-blok Mogućnosti

Iako Ghostery nudi svu svoju osnovnu funkcionalnost besplatno, možete se pretplatiti na Pro plan za 2 dolara mjesečno. To vam omogućava pristup prioritetnoj podršci, temama sučelja i detaljnim statistikama. U skladu s tim, plaćeni plan ne nudi nikakvu dodatnu zaštitu.

Ghostery-planovi

Ghostery također ima značajku “poboljšanog anti-praćenja”, to je zasebni algoritam koji identificira tragače koji se ne mogu blokirati i nastavlja s uklanjanjem bilo kakvih osobnih ili prepoznatljivih podataka. Tu je i “poboljšana blokada oglasa” koja djeluje poput standardnog blokatora oglasa uklanjanjem vizualnih oglasa s web stranica koje posjetite.

Konačno, postavka “pametnog blokiranja” optimizira vaše iskustvo pregledavanja omogućavanjem određenih pratilaca koji su potrebni za funkcioniranje web stranica i za koje se zna da su sigurne. 

Ghostery-Pravila

Lijep mali bonus korištenja Ghosteryja je program “nagrade”. Ovo je algoritam koji vam predstavlja ponude i popuste na proizvode i usluge koji bi vas mogli zanimati. Na površini, ovo zvuči nejasno, ali sve se to radi lokalno na vašem stroju i nema podataka koji se koriste za ” otključaj ”ponude se ikad šalju na Ghosteryjeve poslužitelje.

Ghostery-Jednostavan Pogledaj

Ikona proširenja na alatnoj traci pruža i jednostavan prikaz i detaljan prikaz. Omogućuju vam pristup gore spomenutim postavkama, kao i ono što su pratioci i zahtjevi trenutno blokirani na web mjestu koje posjetite.

Ghostery-Detaljni-Pogledaj

2. Jazavac privatnosti

Kao i Ghostery, Privacy Badger je specijaliziran za blokiranje svih vrsta pratilaca koji prate vašu aktivnost pregledavanja ili prikupljaju vaše osobne podatke. Dok će većina softvera protiv praćenja to učiniti savjetujući popise filtera – što znači popise poznatih tragača – Badger privatnosti zauzima drugačiji pristup.

PrivacyBadger

Kada prvi put počnete koristiti Badger privatnosti, neće se puno raditi. To je zato što se proširenje uči od vašeg pregledavanja i kad na tri različite web lokacije otkrije isti tracker, započinje ga blokirati. 

To ima prednost u tome što se ne oslanjaju na ažuriranje popisa filtara, a također rezultira i manjom potrošnjom resursa, jer proširenje ne treba napraviti toliko unakrsnog referenciranja.

PrivacyBadger-postavke

Nadalje, možete postaviti Badger privatnosti da blokira WebRTC da curi vašu IP adresu i navesti vas na web mjestu za koje se čini da vas uopće ne prati, što je dobro znati. U utakmici između Privacy Badger i Ghosteryja, Ghostery pobjeđuje, ali Privacy Badger je i dalje dobra opcija. 

Uz to, Zaštitu privatnosti razvija i održava Fondacija Electronic Frontier, tako da ste u dobrim rukama.

3. LastPass

Posvećeni upravitelj lozinki je apsolutno neophodan ako želite poboljšati svoje iskustvo pregledavanja, kao i internetsku sigurnost i privatnost. 

Iako je Dashlane (pročitajte našu recenziju Dashlane) bio naš izbor za najboljeg upravitelja lozinki, uveliko se oslanja na njegovu desktop aplikaciju, dok LastPass djeluje u potpunosti unutar vašeg preglednika, što ga čini boljim izborom ako samo gledate proširenja preglednika.

LastPass

Nadalje, LastPass ima najbolji besplatni plan bilo kojeg upravitelja lozinki koje smo testirali i uključuje neke dodatne značajke usmjerene više prema privatnosti. Glavna svrha proširenja je praćenje vaših korisničkih računa i pridruženih zaporki, ali to bismo svrstali više u kategoriju “sigurnosti”, a ne privatnosti po sebi.

Ono što je izvrsno za privatnost je da možete pohraniti sadržaj za automatsko popunjavanje, poput adresa, platnih kartica i bankovnih računa. To vam omogućuje zaobići zadanu značajku automatskog popunjavanja koju nudi sam Chrome, koja se s obzirom na reputaciju Googlea gotovo definitivno koristi za prikupljanje osobnih podataka o vama, kao što su: gdje živite, kakvo bankarstvo koristite i tako dalje.

LastPass-adresa

Ako vas zanima potpuni pregled mogućnosti LastPass-a, uključujući detaljniji pregled performansi u pogledu spremanja lozinki, prijeđite na naš LastPass pregled da biste saznali više.

4. Telegram

Većina glavnih aplikacija za razmjenu poruka u vlasništvu su velikih korporacija koje imaju malo pomicanja kada je u pitanju prikupljanje podataka o svojim korisnicima. 

Nepotrebno je reći da Facebook Messenger očito nije privatni, ali čak i aplikacijama poput WhatsAppa – koji su nekad bili hvaljeni zbog krajnjeg šifriranja i sjajnog stava o privatnosti korisnika – teško je vjerovati ovih dana, jer su se i danas gutali. gore tvrtke poput Facebooka.

Telegram

Telegram je savršeno rješenje za ovaj problem. Sve poruke poslane unutar aplikacije zaštićene su šifriranjem od početka do kraja. 

Iako to još uvijek vrijedi i za WhatsApp, razlika je u tome što od kupnje od strane Facebooka aplikacija WhatsApp može komunicirati s drugim Facebook aplikacijama, poput Messengera, što kompaniji otvara vrata za prikupljanje svih chatova pohranjenih na vašem uređaju kad god požele.

Brzojav-postavke

Telegram je, s druge strane, pravilno zaštićen od ovog problema s pijeskom, što znači da ne može slati podatke između sebe i drugih aplikacija na vašem uređaju. 

Uz to, Telegram sadrži sve značajke koje biste očekivali od aplikacije za razmjenu poruka, kao što su grupni chatovi, obavijesti i kontakti. Sve što je potrebno za postavljanje je telefonski broj (za primanje SMS-a za potvrdu) i dobro je ići.

5. Štitnik žarišta

Hotspot Shield besplatan je Chrome VPN koji bi trebao biti siguran tijekom pregledavanja stranica. Iako nije savršen – pročitajte naš pregled Hotspot Shield da biste saznali više o tome – zaštitit će vašu IP adresu od bilo koje web lokacije koja je zanima. 

Virtualna privatna mreža funkcionira slično kao Tor preglednik, iako s puno manje početnih točaka. Umjesto da se izravno povežete s web poslužiteljem kojem pokušavate pristupiti, VPN će se prvo povezati s udaljenim serverom. Na tom udaljenom poslužitelju zamjenjuje se vaša IP adresa zbog čega idete putem anonimnog interneta. 

Iako Hotspot Shield nudi besplatni plan, ograničen je na 500MB dnevno. No, postoji trogodišnji plan s popustom za oko 100 USD, a dolazi s 45-dnevnom garancijom povrata novca za pokretanje. 

6. uBlock podrijetlo

Budući da je blokiranje oglasa jedan od najučinkovitijih načina zaštite od zlonamjernog softvera, uBlock Origin istaknuo se na našem popisu najboljih sigurnosnih proširenja Google Chrome. Štoviše, naš je izbor broj dva za najbolji blokator oglasa i najbolji je softver za blokiranje oglasa koji ne sadrži cijenu.

uBlock-Main-ploča

Što se tiče privatnosti, uBlock Origin dolazi s nekoliko sjajnih značajki. Možete imati zahtjeve za prethodno dohvaćanje bloka proširenja, što sprečava preglednik da uspostavi veze s web stranicama prije nego što kliknete vezu da biste ih posjetili. 

Postoji i mogućnost blokiranja revizije hiperveza, što je u osnovi funkcija “kućnog telefona” koja tvrtku koja pretražuje informira o vezama koje kliknete i kada. uBlock također može blokirati istjecanje IP adrese putem okvira WebRTC i konačno onemogućiti slanje CSP izvještaja. 

CSP je sigurnosni sustav koji vas štiti od zlonamjernog ponašanja, poput skriptiranja na više mjesta i ubrizgavanja koda, što je sjajno, ali on također stvara izvještaje o toj aktivnosti za programere, što je manje sjajno. Onemogućavanjem CSP izvješća neće se ukloniti zaštita koju dobivate iz sustava, već se samo izvještaji šalju odgovornoj tvrtki..

uBlock-Pravila

Konačno, kao i svaki dobar blokator oglasa, uBlock Origin zaustavlja ogroman broj pratilaca koji osobno prikupljaju podatke o vama, kao i vaše aktivnosti pregledavanja.

Filtriranje uBlock-lista

7. Osnove privatnosti DuckDuckGo

DuckDuckGo Privacy Essentials još je jedno proširenje za praćenje za Chrome. Osim što vas štiti od praćenja, proširenje podrazumijeva i vaše veze s HTTPS-om kad god je to moguće i daje sažetak praksi privatnosti web mjesta kada su javno dostupne.

DuckDuckGo-Main-ploča

Svakoj web stranici koju posjetite također će se dodijeliti ocjena privatnosti na temelju toga nudi li HTTPS, koliko pratilaca je prisutno na web mjestu i jesu li poznate njezine prakse privatnosti ili ne. 

Zatim se generiraju dvije odvojene ocjene, jedna koja se odnosi na web mjesto prije nego što proširenje išta učini, a druga koja odražava koliko je DuckDuckGo poboljšao vašu privatnost blokirajući pratioce.

DuckDuckGo-Pravila-razred

DuckDuckGo Privacy Essentials prema zadanim postavkama blokira i ugrađene tweetove, ali to se može isključiti u postavkama, gdje možete postaviti i bijelu listu web mjesta koja će proširenje potpuno zanemariti..

DuckDuckGo-postavke

8. HTTPS svugdje

Ovo je još jedan izbor koji se također predstavio na našoj listi najboljih sigurnosnih proširenja. HTTPS ne samo da poboljšava vašu internetsku sigurnost štiteći od ubrizgavanja sadržaja, već pruža i značajan stupanj dodatne privatnosti. 

To je zato što je promet upravljan HTTPS-om (za razliku od standardnog HTTP protokola) sav šifriran, što sprečava bilo koga da presreće vaš promet na putu, ili točnije, čini ono što pokupi beskorisno, jer neće moći dešifrirati sadržaj.

HttpsEverywhere

Kako godine prolaze, sve više tvrtki prihvaća HTTPS kao zadani, no još uvijek postoje mnoge web stranice, pogotovo manje one koje još nisu promijenile značajku.

Imajte na umu da mnoštvo drugih proširenja – poput blokatora oglasa, privatnih paketa ili virtualnih privatnih mreža – također nude ovu značajku, pa ako već koristite nešto poput NordVPN (pročitajte naš NordVPN pregled) ili DuckDuckGo Privacy Essentials, instalirajte HTTPS svugdje postaje suvišan.

9. Unshorten.link

Skraćene veze jedan su od najčešćih načina na koji cyber-kriminalci namamljuju korisnike koji ne sumnjaju na svoju web stranicu. Iako su skraćene veze obično u redu, problem je što ne postoji način da to kažete prije nego što ga kliknete. 

Čak i oni koji budu oprezni prilikom pregledavanja interneta mogu upasti u jednu od ovih zamki i iznenada se naći na domeni koja je prepunom tragača ili, što je još gore, zlonamjerni softver.

UnshortenLink

Unshorten.link savršeno je proširenje za rješavanje ovog problema. Kad god kliknete na skraćenu vezu, preusmjeravat ćete se na stranicu koja vam daje do znanja je li web lokacija kojoj pokušavate pristupiti sigurna ili ne. Tada možete sami odlučiti želite li ili ne..

Iako je proširenje besplatno, tu je i Pro verzija dostupna za 7 dolara godišnje. To vam omogućava pristup dvjema dodatnim značajkama i detaljnoj povijesti onoga što ste filtrirali.

UnshortenLink-postavke

Prvo, Pro inačica omogućuje vam omogućavanje pregleda zaslona pregleda koji će prikazati snimku web stranice koju pokušavate posjetiti prije nego što uđete na samu web lokaciju. Dobivate i pristup pasivnom filtriranju, koje će preskočiti izravno pokraj stranice filtra, ako se utvrdi da je veza sigurna.

10. Google Provjera zaporke

Provjera lozinke je još jedno vrlo jednostavno proširenje koje izvodi jedan zadatak: štiti vas od curenja podataka. Iako smo se ustručavali uključiti proširenje koje je razvio Google (s obzirom da će vam biti teško pritisnuti tvrtku manje posvećenu privatnosti korisnika), provjera zaporke čini se dovoljno nevinom.

PasswordCheckup

Kad god se prijavite na web mjesto, proširenje provjerava popis poznatih kršenja podataka u kojima su ugrožena korisnička imena i / ili lozinke. Ako se dotična web lokacija pojavi na popisu, proširenje vas upozorava i potiče da promijenite zaporku kako biste osigurali da je vaš račun i dalje siguran.

11. Kliknite&Čist

Jednostavno proširenje koje radi točno ono što kaže, Kliknite&Clean vam omogućava brz i jednostavan način brisanja svih podataka pregledavanja. U osnovi, proširenje vam pruža gumb s oznakom “sigurno zatvorite preglednik” koji će, ovisno o vašim postavkama, zatvoriti Chrome, obrisati povijest pregledavanja, isprazniti predmemoriju, izbrisati indeksirane baze podataka i još mnogo toga.

ClickAndClean-postavke

Možete je čak postaviti i za brisanje spremljenih zaporki, brisanje povijesti preuzimanja i brisanje spremljenih podataka obrasca. Sve to nadovezuje se na brisanje vašeg računala od aktivnosti pregledavanja, štedi vam značajnu količinu vremena u usporedbi s činjenjem ručnog posla. 

Ako se brisanje svih ovih podataka odjednom čini malo pretjeranim, Kliknite&Clean također sadrži zasebne gumbe za brisanje za svaku opciju, tako da ih možete odabrati i odabrati, ovisno o trenutnim potrebama.

ClickAndClean-MainPanel

12. ScriptSafe

Osim blokiranja samih pratilaca, onemogućavanje različitih skripti koje se prikazuju na web stranicama najučinkovitiji je način sprječavanja praćenja i ostalih problema povezanih sa sigurnošću i privatnošću prilikom pregledavanja.

ScriptSafe-postavke

Osim što može blokirati sve vrste skripti, ScriptSafe uključuje siguran način pregledavanja koji blokira web stranice sa zlonamjernim softverom, zaštitu od otiska prsta, “antisocijalni način” koji uklanja elemente društvenih medija s web stranica i zaštitu WebRTC. 

Možete uključiti i krivotvorenje za vremensku zonu, korisničkog agenta i preporuku što vam pomaže sakriti svoj identitet s web mjesta koje posjetite ili od svih koji ih možda slušaju.

ScriptSafe-privatnost-postavke

Glavni panel koji je dostupan s vaše alatne trake daje vam pregled svega blokiranog na trenutnoj web stranici, kao i mogućnost dopuštanja ili uskraćivanja pojedinih skripti ili svega što se izvodi na trenutnoj domeni.

ScriptSafe-Main-ploča

13. Tipka panike

Iako su ostali tipovi na ovom popisu usmjereni na zaštitu vaše privatnosti od nekoga tko vas špijunira, umjesto toga Panic Button ima za cilj štititi vas od fizičkog špijuniranja. Ako ste ikada iskusili nekoga tko gleda preko vašeg ramena i vidite nešto na ekranu, radije biste ostali privatni, onda je gumb za paniku ono što vam treba.

PanicButton

Što se značajki tiče, to upravo tako zvuči. Ovo proširenje pruža doslovno tipku panike koja jednom pritiskom sakriva sve trenutno otvorene prozore i kartice od onoga tko vas promatra. To možete preslikati na tipkovnički prečac, kao i postaviti “sigurnu stranicu” koja se otvara umjesto kartica koje želite ostati skrivene.

PanicButton-Opcije

Ako želite dodatnu zaštitu, možete postaviti lozinku za ponovno otvaranje skrivenih kartica kao i sakriti ikonu gumba panike na alatnoj traci kada je aktivirana.

Završne misli

Time smo dosegli kraj našeg popisa najboljih proširenja privatnosti za Chrome preglednik. Budući da postoji puno preklapanja u funkcionalnosti između odabira na ovom popisu (na primjer, između proširenja Ghostery Chromea i Badger-a o privatnosti), instaliranje svakog od njih bilo bi suvišno reći u najmanju ruku.. 

Umjesto toga, preporučujemo da odaberete nekoliko tih proširenja koja se jako ne preklapaju kako biste postigli čvrstu ravnotežu između privatnosti i performansi. Kombinirajući neke od naših odabira ovdje s onima s našeg popisa proširenja sigurnosti, imat ćete najbolja proširenja za sigurnost i privatnost za Chrome da biste bili sigurni..

Što mislite o našem popisu najboljih Google Chrome proširenja za privatnost? Jesmo li izostavljali jedan bitan dio softvera koji koristite da biste osigurali sigurno i privatno pregledavanje ili ste možda imali loše iskustvo s jednim od naših odabira? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map