Kako sakriti svoju IP adresu i ostati siguran na internetu u 2020. godini

Živimo u doba nadzorne države, a nije to samo državno istraživanje. Vlade i korporacije idu rukom pod ruku ka totalitarizmu u zakoraku s jaknim čizmama. Iako postoji puno načina da se to promijeni, u ovom ćemo članku govoriti o tome kako to izbjeći pokazujući vam kako sakriti svoju IP adresu.


Razlog tomu je jednostavan: ako ne znaju tko ste ili odakle ste, nitko ne može poći za vama. Skrivanje IP adrese čini vas puno sigurnijom i preporučujemo je kao jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti u našem mrežnom vodiču o privatnosti.

Kao bonus, oglasi će vam teže pratiti vrijeme, iako je korištenje jednog od najboljih blokatora skočnih prozora još uvijek dobra ideja i možete lakše pristupiti geoblokiranom sadržaju širom svijeta. O tome više govorimo u našem članku o tome kako zaobići Netflix VPN zabranu.

Kako sakriti svoju IP adresu?

Prije nego što razgovaramo o tome kako sakriti svoju IP adresu, porazgovarajmo o tome što radite. Za jednu, svoju adresu zapravo ne skrivate toliko koliko je zamjenjujete drugom. Izbacivanje ili uklanjanje vašeg IP-a nije moguće. Bez njega ne biste mogli posjetiti web stranice ili čak pristupiti lokalnoj mreži. Ako niste sigurni što sve to znači, pročitajte naš vodič o načinu funkcioniranja DNS zapisa.

Da biste zamijenili svoju IP adresu, morate je poslati na drugi poslužitelj. Internetu normalno pristupate tako što šaljete signal svom davatelju internetskih usluga i odatle on ide gdje god želite. Kada pokušavate sakriti svoju prisutnost, morat ćete je poslati svom drugom poslužitelju nakon davatelja internetskih usluga kako biste je prikrili IP adresom tog poslužitelja..

Na primjer, recimo da ste u Los Angelesu Internetsku vezu obično šaljete u svijet putem podatkovnog centra, recimo, u Burbank, Kalifornija, ali želite zadržati ono što radite u tajnosti od svog davatelja internetskih usluga i, produžetak, američke agencije za nacionalnu sigurnost i programa PRISM. Da biste to učinili, morate se povezati s trećim serverom nakon vašeg Burbank-based.

Jednom kada to učinite, za vas se otvara svijet mogućnosti. Ne postoji pravilo koje kaže da morate odabrati poslužitelj u Kaliforniji ili čak u SAD-u. Na primjer, možete pristupiti Netflixovim ponudama u drugim zemljama ili obavljati neke bankarske poslove u inozemstvu. Mogućnosti su praktički beskrajne, ali imajte na umu da što je udaljeniji server, to će se vaša veza usporiti.

Sakrivanjem svoje IP adrese nećete ostati dalje od znatiželjnih očiju, otvorit ćete se i svijetu zabave. Možete dobiti austrijsku IP adresu i gledati javnu televiziju ili se povezati s Britanijom i gledati sve sezone Liječnik koji je na BBC-u.

Postoje dva jednostavna načina za postizanje dodatne mjere sigurnosti i dodatne zabave, kao i nekoliko složenijih. Prelazit ćemo ih jedan po jedan, počevši od punomoćnika.

Sakrijte IP adresu putem proxy preglednika

Najjednostavniji način sakrivanja IP adrese je korištenje proxyja ili, što je tehnički ispravnije, proxy preglednika. U većini slučajeva odete na web mjesto usluge, unesete web adresu na koju želite otići i proxy će vašu preglednicu “preuzeti” u posebnom prozoru i prevesti vas kamo god želite ići. To je tako jednostavno.

Hideme-proxy

U skladu s tim, njegova jednostavnost dolazi s nekoliko nedostataka, od kojih je najvažnija sigurnost. O tome detaljno govorimo u našem članku koji važi za i protiv VPN-a protiv proxy-a protiv Tor-a, ali kratka verzija je da su proxy poslužitelji sami po sebi nesigurni. Vaša se veza uspostavlja, ali to je to. Svatko tko misli da vidi što radite.

Čak i najbolji besplatni posrednici pate od ove pogreške, zbog čega na Cloudwards.net-u preporučujemo korištenje virtualne privatne mreže.

Sakrij IP adresu putem VPN-a

VPN je korak korak od proxyja jer preusmjerava vaš promet i istovremeno ga šifrira, što je puno bolje od standardne veze. To detaljno objašnjavamo u našem sigurnosnom vodiču za VPN, ali posljedica je da je VPN zlatni standard za skrivanje vaše IP adrese. Ako koristite dobar, on može s lakoćom proći pored Velikog vatrozida i ruske VPN zabrane.

expressvpn recenzija brzine test

VPN-i su mnogo bolji od proxy-ja također u prolazu preko geobloka, što je još jedan razlog da ih preferirate manje braće i sestre. Ipak, postoje i dvije nedostatke.

Prvo, VPN-ove je općenito teže koristiti od proxyja, što zahtijeva instalaciju i interakciju u klijentu. Nije loše, ali kada pregledavate naše VPN recenzije, možda ćete htjeti obratiti posebnu pozornost na naš odjeljak o “jednostavnosti upotrebe”..

Drugi je nedostatak značajniji, naime cijena. Dobri VPN-ovi koštaju novac, a naši najbolji VPN tipovi vratit će vam 30 do 100 USD godišnje. Postoje besplatni VPN-ovi, ali kao što možete pročitati u našem najboljem članku o besplatnim VPN-ima, često su isključene verzije plaćene opcije. Oni će često ograničavati koliko ih možete koristiti mjesečno ili će vas ograničiti na nekoliko, obično sporijih, servera.

Iako nikad nije lako razdvojiti se novcem, VPN-ovi su najbolji način da uložite u svoju sigurnost i anonimnost putem interneta, s tim što vam bonus omogućava prenošenje sadržaja u srcu..

Sakrijte IP adresu putem Tor

humka

Treća opcija kada želite sakriti IP adresu je korištenje Tor. Ako ste neko vrijeme u vezi, vjerojatno ga znate pod nazivom TOR, jer je naziv izvorno bio skraćenica za “The Onion Router.” Tor je, u biti, mreža preglednika otvorenog koda koja koristi servere koje su volonteri postavili za pristup internetu bez ostavljanja traga.

Umjesto da svoju vezu iz kuće pošaljete na svoj ISP poslužitelj, umjesto toga preletite se oko nekoliko čvorova, mjesta na kojima Internet izlazi u širi svijet. To nije za razliku od onih glupih scena u TV emisijama gdje idu nakon cyber-kriminalaca, a istražitelji trebaju pratiti negativce kroz nekoliko veza.

Ipak, postoji nekoliko ozbiljnih nedostataka upotrebe Tor-a koji nas sprečavaju da ga ne preporučimo većini korisnika. Zahvaljujući svojoj decentraliziranoj prirodi otvorenog koda, brzo je postao standardni način pristupa mračnim web stranicama kao što su Put svile i drugim gomilama nejednakosti na kojima napreduje cyber-kriminala..

Zbog toga agencije za provođenje zakona zanimaju praćenje prometa koji može prolaziti kroz čvor Tor, tako da ćete biti samo jedan sklon od pojavljivanja na radaru FBI-a ili Europola. To je cyber ekvivalent prijelaska brzine prekoračenja brzine na cesti ispred vaše lokalne policijske postaje.

Povrh svega, većina web lokacija odbija promet koji dolazi putem Tor veze jer žele izbjeći da budu povezani s mračnim webom. Ako je glavni Internet trgovina prodavaonica alkoholnih pića, Torovi korisnici su neoprani prigovori koji se druže ispred vrata.

Ostali načini za sakrivanje vaše IP adrese

Postoje i drugi načini za skrivanje IP adrese osim VPN-ova, proxyja i Tor-a, ali oni su često nepraktični, neučinkoviti, moralno dvosmisleni ili kombinacija triju.

Jedan od načina da sakrijete svoju IP adresu je pristup internetu putem mobilnih podataka vašeg pametnog telefona. Možete čak i vezati svoje računalo na njega. To, međutim, nije dobar način skrivanja interneta, jer će vaša SIM kartica obično biti povezana s vašim imenom i adresom. Uz to, većina korisnika pametnih telefona može se pratiti i davatelji usluga uvijek rado surađuju sa zakonom.

Druga je mogućnost upotreba tuđe WiFi veze, ali to je jeziv način liječenja svojih bližnjih. U ovo doba sigurnosnih kamera, odlazak u kafić čak i nije tako siguran kao što biste željeli. To je samo još jedan način pozivanja na probleme, pogotovo ako radite nešto ilegalno, poput mučenja u Europi ili SAD-u ili ako mislite u Rusiji ili Kini.

Završne misli

Ako želite sakriti svoju IP adresu, predlažemo da to učinite. Iako su proxy poslužitelji besplatni, nisu učinkoviti i ne nude se u blizini sigurnosti VPN-a. Što se tiče Tor i drugih metoda, one su malo učinkovite i vjerojatno će imati više problema nego što vrijede. Ako vam treba kratka preporuka, pogledajte naš ExpressVPN pregled.

Što mislite koji je najbolji način da sakrijete svoju IP adresu? Jesmo li propustili neki pouzdani način da to učinimo? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala vam na čitanju. Budite sigurni vani.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map