Kako postaviti VPN na Chromebook 2020. godine

Za lagane računske zadatke ne postaje puno bolji od Chromebooka. Oni su jeftini, jednostavni za potrebna sredstva i lako se prevoze. Chrome OS također ima impresivnu sigurnost, što ga čini idealnim izborom za pregledavanje web stranica, obradu e-pošte i obradu teksta. Rečeno je da nisu savršeni. Još su osjetljivi na mrežne prijetnje.


U ovom vodiču o postavljanju VPN-a na Chromebooku objasnit ćemo zašto Chromebookovima treba virtualna privatna mreža i kako to konfigurirati. Iz našeg najboljeg VPN vodiča potražit ćemo i nekoliko preporuka.

Postoje tri načina instalacije. Ona koja koristite ovisit će o tome koji model Chromebooka posjedujete. Ako ste novi u svijetu VPN-ova, pročitajte i naš sigurnosni vodič za VPN. To će pružiti solidnu osnovu za razumijevanje onoga o čemu ovdje pričamo.

Zašto je Chromebookovima potreban VPN

Chromebookovi su sigurniji od Windows uređaja. Velika većina računala koristi Windows, pa to ne bi trebalo biti iznenađenje što softverski inženjeri pretvaraju kriminalce u pisanje zloćudnog softvera. Na Chromebooku vjerojatno nećete trebati antivirusni softver, ali trebali biste potražiti naš najbolji vodič za antivirusni softver.

S ograničenom količinom pohrane i specifikacijama, Chromebookovi se najbolje koriste za pregledavanje interneta, odgovaranje na poruke e-pošte i, možda, obradu teksta. Sa sigurnosnog stajališta, operativni sustav je zvučan.

To jest, s izuzetkom napada koji su agresivni na OS. Prijetnje zasnovane na mreži, bilo da se radi o napadima “čovjek-u-sredini” ili samo nekim pljuskom, su fer igra. Kao i bilo koji drugi stroj, Chromebookovi imaju bežične antene i sposobni su prenositi podatke putem mreže.

Tu se pojavljuje VPN. VPN služi kao posrednik između vašeg računala i otvorenog interneta. Prvo se povezujete na VPN poslužitelj, a ta početna veza je šifrirana (o tome možete saznati više u našem opisu šifriranja). Nakon što vaš stream dospije na VPN poslužitelj, šifriranje se oduzima i putujete na internet.

Prilikom povezivanja na taj način maskirate izvornu IP adresu i promet. Budući da je vaša početna veza šifrirana, nitko ne može vidjeti koji zahtjevi dolaze s vašeg računala ili odakle dolaze. Umjesto toga, pojavit će vam se kao da se povezujete s VPN poslužitelja.

Zamjenom vaše IP adrese, VPN vam omogućuje da nevidljivo poslužite putem interneta, što znači da vas nitko ne može pratiti, pa čak ni vladini entiteti, korporacije ili snooperi. VPN-ovi imaju i naopako zaobilazeći sadržaj zaključan u regiji na streaming platformama. Pročitajte naš najbolji VPN za Netflix ako vas to zanima.

Chromebookovi su odlični za sigurnost, ali još uvijek postoji jaz u pogledu mreže. Pomoću VPN-a ne samo da štite svoj identitet i pristupate novim bibliotekama sadržaja širom svijeta, već i zakrpajte jednu malu rupu u sigurnosnom paketu Chrome OS-a..

Kako postaviti VPN na Chromebook: Android

Chromebookovi počinju podržavati Androidove aplikacije, pa ako imate noviji uređaj s pristupom Google Playu, poslujete. Korištenje Androidove aplikacije VPN pruža vam pogodnost izvorne instalacije i u većini slučajeva puni popis značajki.

kako-postava-a-VPN-na-Chromebook Android

Prvo morate biti sigurni da je vaš uređaj podržan. Ako jeste i ne možete pronaći trgovinu Google Play, morat ćete je omogućiti. Idite na svoje postavke i potražite “Google Play”. Označite odgovarajuću postavku i moći ćete započeti s preuzimanjem aplikacija.

Nakon toga, jednostavno je pronaći aplikaciju u Google Play trgovini koju želite instalirati i pustiti je da se pokrene. Naš najbolji VPN vodič za Android solidno je polazište, ali možete odabrati i s našeg popisa VPN recenzija.

No postoji jedan težak problem s preuzimanjem VPN-a iz Google Play Store-a. Kao što vidite u našem najgorem besplatnom VPN vodiču, ne postoji nedostatak prevare u rezultatima pretraživanja, tako da ćete morati biti budni da ne izlažete svoje osobne podatke. Vjerujemo da naši pregledi odlično rade na detaljima o VPN uslugama, pa preporučujemo da se držite naših izbora kako biste ostali sigurni..

Ako pronađete opciju koju nismo pokrili, to nije zato što je nismo primijetili. Umjesto toga, obično je to što aplikacija bilježi vaše podatke ili je zlonamjerni softver. Ako se čini da je previše dobro da bi bilo istinito, vjerojatno jeste, zato se pridržavajte pružatelja usluga koji imaju trajne rezultate.

Također postoji mogućnost da vaš uređaj ne podržava Google Play Store, pa se to ne može popraviti ažuriranjem softvera. Instalacija Androida najbolji je način instaliranja VPN-a na Chromebook, ali ako to nije moguće za vas, morat ćete koristiti jednu od naših drugih metoda.

Kako postaviti VPN na Chromebook: Chrome

Ako instaliranje aplikacije za Android nije opcija, možete koristiti proširenje za Chrome. Manje je nego idealno jer upotreba proširenja pokriva samo vaš web promet, ali za Chrome OS to je većina svega što želite zaštititi.

kako-postava-a-VPN-na-Chromebook proširenje

To ipak zahtijeva nekoliko stvari. Prvo, morate biti u redu samo sa zaštitom Chrome prometa, a drugo, VPN koji odaberete mora imati proširenje za preglednik. Uz to, proširenje preglednika mora vam omogućiti kontrolu VPN-a. CyberGhost, na primjer, nudi proširenje za preglednik, ali samo je korištenje besplatnog proxyja (pročitajte našu recenziju CyberGhost).

Nema ni previše mogućnosti. ExpressVPN ima solidno proširenje preglednika, kao i Windscribe (pročitajte naš pregled ExpressVPN i pregled Windscribe), ali neke opcije na sredini puta, kao što je Mullvad, ne nude ih (pročitajte našu recenziju Mullvad).

Ukratko, morat ćete provjeriti prije odjave. Ipak, budite sigurni da vam proširenje omogućuje kontrolu VPN-a. Kao i u primjeru CyberGhost, nisu sva proširenja preglednika izrađena za samostalno upravljanje.

Što se tiče njegovog postavljanja, postupak je jednostavan. Posjetite web-lokaciju VPN-a ili Chrome trgovine i potražite proširenje koje vam je potrebno. Instalirajte ga na Chrome i prikazat će se pored vaše adresne trake.

Kako postaviti VPN na Chromebook: Priručnik

Posljednja opcija je postavljanje VPN-a ručno, što, na sreću, OS Chrome olakšava. U skladu s tim, nećete moći koristiti OpenVPN kao svoj VPN protokol bez ozbiljnog rada. Da biste ga postavili, morate se ukopati u Linuxu Underbelle pod Chrome OS-om, a mnogi davatelji usluga ne nude upute kako to učiniti.

kako-postava-a-VPN-na-Chromebook Add-veze

Ako to možete, nastavite. Ovaj vodič neće obuhvaćati postavljanje OpenVPN-a. Uostalom, ako znate kako se baviti Linuxom na toj razini, ovaj vam vodič ionako ne treba.

Razlog zbog kojeg OpenVPN ima problema je taj što Chrome OS ne prihvaća uobičajene certifikate i ključeve. Ne možete konfigurirati OpenVPN vezu s radne površine, unatoč činjenici da vam Google daje mogućnost za to. Morat ćete ga postaviti pomoću konzole.

HideMyAss ima zapis o tome kako to učiniti, ali upozorite da to nije za slabovidno srce. Ako na Chromebooku pritisnete OpenVPN, također ćete htjeti pročitati naš HideMyAss pregled.

Uz većinu VPN-ova koji pokrivaju ručno postavljanje na Chromebookovima, umjesto toga govorit ćemo o postavljanju veze L2TP / IPSec. Nažalost, to znači da ćete se puno odreći sigurnosti. Kao što ExpressVPN kaže, “L2TP-IPSec pruža slabe sigurnosne prednosti i treba ga koristiti samo za anonimizaciju ili promjenu lokacija.”

ExpressVPN je naš najbolje ocijenjeni davatelj, pa ćemo objasniti kako to postaviti na Chrome OS. Proces je sličan i za ostale aplikacije, ali svakako potražite vodiče u bazi znanja o specifičnostima.

Prije konfiguriranja morat ćete prikupiti podatke ili na drugom zaslonu ili na komadu papira. Prilikom konfiguriranja VPN-a nećete moći prebacivati ​​prozore, stoga je važno imati na raspolaganju informacije koje će vam biti potrebne.

Nakon prijave u ExpressVPN, na upravljačkoj ploči kliknite “postavi na više uređaja”. Uđite i odaberite “manual config” s opcija, a zatim “PPTP & L2TP-IPsec.” ExpressVPN će vam predstaviti korisničko ime i lozinku za te protokole, kao i popis adresa poslužitelja koji ih podržavaju.

Kopirajte korisničko ime, lozinku i adresu poslužitelja u zasebni ekran ili komad papira prije nego što krenete dalje. Trebat će vam da konfiguriraju VPN. Imajte na umu da je ovo ručno postavljanje dobro samo za vezu s adresom poslužitelja koji ste kopirali. Ako želite promijeniti poslužitelje, morat ćete ponovo proći kroz postupak.

kako-postava-a-VPN-na-Chromebook Add-VPN

Vratite se na radnu površinu i pomaknite se do izbornika postavki pretraživanjem ili klikom na ikonu zupčanika na korisničkoj ploči. Idite na mrežne postavke i pronađite karticu za dodavanje nove veze. Umjesto postavljanja WiFi veze, kliknite “dodaj OpenVPN / L2TP.”

kako-postava-a-VPN-na-Chromebook L2TP

Otvorit će se prozor s hrpom polja koja treba popuniti. Evo što trebate učiniti:

 • Naziv glavnog računala poslužitelja: unesite adresu poslužitelja koju ste kopirali ranije.
 • Naziv usluge: ostavi prazno.
 • Vrsta davatelja usluge: s padajućeg izbornika odaberite “LT2P / IPSec + unaprijed podijeljeni ključ.”
 • Unaprijed podijeljeni ključ: upišite “12345678” ili ključ koji je dao vaš VPN.
 • Korisničko ime: zalijepite L2TP korisničko ime koje ste kopirali ranije.
 • Lozinka: zalijepite L2TP lozinku koju ste kopirali ranije.
 • Grupno ime: ostavi prazno.

Nakon toga, jednostavno pritisnite “poveži”. Kao i kod svih WiFi mreža koje ste postavili, VPN će se pojaviti na korisničkoj ploči i možete reći Chrome OS-u da preferira, zaboravi ili prekine vezu s uslugom..

Završne misli

Pronalaženje dobrog VPN-a za OS Chrome nije lako, posebno s neobičnim načinima instalacije aplikacija. Rečeno je, netradicionalna instalacija ne znači da je teško nabaviti je. Tri gore opisane metode funkcioniraju, a ako želite ići dalje, možete ručno uspostaviti vezu i s OpenVPN-om.

U cijeloj smo recenziji pokušali paprikati nekoliko dobrih opcija, a ExpressVPN je najbolji, ali ako tražite opsežniji popis, pročitajte naš najbolji VPN za Chromebook vodič.

Koji VPN koristite na Chromebooku? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map