Kako izraditi sigurnosnu kopiju i vraćanje oznaka Firefoxa u 2020. godini

Izrada sigurnosnih kopija oznaka ključna je značajka većine web preglednika, a Firefox nije iznimka. Bez obzira prelazite li na novi preglednik, postavljate Firefox na novi uređaj ili jednostavno čuvate svoj popis omiljenih web lokacija, sigurno je znati kako sigurnosno kopirati i vraćati oznake Firefoxa nevjerojatno korisno.

Srećom, Firefox pruža hrpu različitih načina da se to učini, od izrade sigurnosne kopije u Firefox-ovoj JSON datoteci do uvoza i izvoza u HTML formatu koji je čitljiv u svim web preglednicima. Ako već ne upotrebljavate preglednik, pročitajte naš pregled Firefox-a da biste saznali da li odgovara vama.

Ako koristite Chrome (pročitajte pregled Google Chrome-a) ili Opera (pročitajte pregled naše Opere), možete provjeriti i naše bitke Opera vs. Firefox i Firefox vs. Chrome da biste vidjeli kako Firefox uspoređuje s vašim trenutnim preglednikom..

Kako izraditi sigurnosnu kopiju oznaka Firefoxa

Ako samo želite stvoriti sigurnosnu kopiju vaših oznaka Firefox kako bi bile sigurne u slučaju pada uređaja, tada možete stvoriti JSON arhivu koju kasnije možete lako uvesti u Firefox.

Imajte na umu da ako ste se registrirali za Firefox račun, preglednik automatski sinkronizira vaše oznake tako da se one mogu automatski uvesti na novi uređaj ili uz novu instalaciju. Međutim, ovaj će se vodič usredotočiti na to kako ručno izvršiti ovaj zadatak.

Firefox-Knjižnica

Započnite pokretanjem preglednika i pritisnite Ctrl + Shift + B. Tako će se otvoriti odjeljak oznaka knjižnice, gdje možete odabrati “uvoz & sigurnosna kopija ”u gornjoj alatnoj traci. Zatim nastavite odabrati mjesto na kojem želite spremiti JSON datoteku i to je to.

Firefox-backup-Dijalog

Imajte na umu da to nije nužno dovoljno da biste zaštitili svoje oznake, jer sve što ste napravili je stvoriti lokalnu datoteku u koju ćete ih smjestiti, a koja je podložna padovima ili gubitku podataka kao i same Firefox datoteke. Da biste osigurali da ste pravilno zaštićeni, morat ćete spremiti JSON datoteku u nekakvu pohranu u oblaku ili internetsku sigurnosnu kopiju..

JSON-Arhiva

Ako još nemate uslugu pohrane u oblaku ili rješenje za sigurnosno kopiranje na mreži, trebali biste se raspitati što prije. To će vam omogućiti da sigurnosno sigurnosno kopirate ne samo svoje Firefox oznake, već i sve druge datoteke koje ćete možda trebati oporaviti u slučaju pada..

Ako ne trebate sigurnosno kopirati cijeli sustav, pogledajte naš popis najboljih pružatelja usluga pohrane u oblaku ili preskočite ravno na naš Sync.com pregled, koji je naš najbolji izbor.

S druge strane, ako želite nešto što automatski sigurnosno kopira cijeli vaš sustav u oblak, ono što želite je internetska sigurnosna kopija. Možete pročitati našu recenziju IDrive, koja je naš omiljeni pružatelj usluga, ili provjeriti popis najboljih usluga sigurnosne kopije u oblaku kako biste dobili cjelovitu sliku polja.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju oznaka Firefoxa

 1. Pokrenite Firefox
 2. Pritisnite Ctrl + Shift + B
 3. Kliknite na “uvoz” & sigurnosna kopija ”na alatnoj traci
 4. Odaberite “rezervne oznake”
 5. Odaberite mjesto za spremanje datoteke JSON

Izvoz oznaka Firefoxa

Iako će izrada sigurnosnih kopija oznaka slijedeći gore navedene korake omogućiti vraćanje Firefoxa u budućnosti, neće vam biti od velike pomoći ako želite da izvozite Firefox oznake u potpuno zaseban web preglednik. Ako izvozite oznake s Firefoxa, oznake možete uvesti iz Firefoxa u Chrome ili bilo koji drugi preglednik.

HTML-Arhiva

U tu svrhu morat ćete izvesti oznake kao HTML datoteku. Postupak je gotovo identičan izvođenju sigurnosne kopije. Pokrenite tako da pokrenete Firefox i pritisnete Ctrl + Shift + B, nakon čega slijedi klik na „import & sigurnosna kopija ”u gornjoj alatnoj traci. Tada morate odabrati „izvesti oznake u HTML“ prije nego što odaberete mjesto za spremanje datoteke.

Firefox-Export-dijalog

Još jednom obavezno ispravno osigurajte ovu datoteku spremanjem u oblak (na primjer, OneDrive ili Dropbox) ili pokretanjem sigurnosne kopije nakon što završite izvoz.

Kako izvesti Firefox oznake

 1. Pokrenite Firefox
 2. Pritisnite Ctrl + Shift + B
 3. Kliknite na “uvoz” & sigurnosna kopija ”na alatnoj traci
 4. Odaberite “izvoz oznaka u HTML”
 5. Odaberite lokaciju za spremanje HTML datoteke

Kako vratiti Firefox oznake

Nakon što izradite sigurnosnu kopiju svojih Firefox oznaka kao JSON datoteku, možete to koristiti za jednostavno vraćanje oznaka Firefox, bilo da je to zato što želite ponovno instalirati Firefox ili postaviti preglednik na novi uređaj. 

Kao i kod izrade sigurnosnih kopija, to se Firefox automatski napravi ako ste se prijavili na svoj račun, ali sljedeće upute će vam dati mogućnost da to učinite ručno.

Firefox-Sync

Baš kao i u prethodnim uputama, koraci su jednostavni. Sve što trebate je pokrenuti Firefox i pritisnuti Ctrl + Shift + B da biste otvorili knjižnicu oznaka. Odavde, kliknite na “uvoz” & sigurnosna kopija “i odaberite” vratiti “.

Vatra-Vrati-Padajući

Sada možete odabrati sigurnosnu kopiju s popisa koji je automatski generirao Firefox ili kliknite “odaberite datoteku …” da biste je ručno odabrali. Tako će se prikazati dijaloški okvir gdje možete odabrati datoteku JSON koju ste stvorili prilikom izrade sigurnosnih kopija i, voila, sve vaše oznake sada će biti vraćene u Firefox.

Vatra-Vrati-File-dijalog

Kako vratiti Firefox oznake

 1. Pokrenite Firefox
 2. Pritisnite Ctrl + Shift + B
 3. Kliknite na “uvoz” & sigurnosna kopija ”na alatnoj traci
 4. Odaberite “vratiti”
 5. Ili odaberite sigurnosnu kopiju s popisa ili kliknite “Odaberi datoteku …” i odaberite određenu datoteku sigurnosne kopije koju želite vratiti

Uvezite svoje Firefox oznake

Za razliku od opcije vraćanja, uvoz vam omogućuje da dobijete sve svoje oznake iz bilo kojeg izvora, pod uvjetom da su prethodno izvezene u HTML datoteku. To vam omogućuje, primjerice, vraćanje oznaka Chromea u Firefox ako prelazite s jednog preglednika na drugi.

Da biste uvezli Firefox oznake, sve što trebate učiniti je još jednom pokrenuti preglednik, pritisnite Ctrl + Shift + B i odaberite „import & sigurnosna kopija ”na alatnoj traci. Sada kliknite “uvoz oznaka s HTML-a” i odaberite odgovarajuću HTML datoteku u dijalogu s kojim ste predstavljeni.

Kako uvesti oznake u Firefox iz HTML arhive.

 1. Pokrenite Firefox
 2. Pritisnite Ctrl + Shift + B
 3. Kliknite na “uvoz” & sigurnosna kopija ”na alatnoj traci
 4. Odaberite “uvoz oznaka s HTML-a”
 5. Odaberite HTML datoteku s koje želite uvesti

Završne misli

Tu ga imate, sve što trebate znati o sigurnosnoj kopiji, vraćanju, uvozu i izvozu vaših Firefox oznaka. Ooružani ovim znanjem možete osigurati da nikada ne izgubite pristup popisu oznaka, a možete postaviti i nove preglednike ili uređaje s nekoliko jednostavnih klikova.

Što mislite o našem vodiču o sigurnosnom kopiranju i vraćanju Firefox oznaka? Jeste li shvatili kako to učiniti ili još uvijek postoji dio postupka koji vam ostaje nejasan? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me