IPv4 vs IPv6: Kako dva protokola pokreću Internet 2020. godine

Možda niste čuli, ali Internet vam ponestaje prostora. Ustvari, to je već učinio. Američki registar za internetske brojeve objavio je da je njegov skup besplatnih IPv4 adresa dostigao nulu u 2015. godini, a Afrički mrežni informativni centar bio je među posljednjim regionalnim internetskim registrima koji su objavili iscrpljenost IPv4 u 2017. godini.

Dugo prognozirani dan kada ponestane interneta s adrese stigao je i označava promjenu paradigme u evoluciji interneta. Nema razloga za brigu, jer kolektivni internet ne gasi. To je više nijansirano od toga.

IPv4 je služio kao okosnica interneta od njegovog osnutka, noseći ga s mreže četiri povezana računala 1969. do danas Interneta stvari. Iscrpljenost IPv4 adresa predviđala se godinama i, sada kada se to dogodilo, ubrzali smo potrebu za IPv6, njegovim dugovječnim nasljednikom.

Iako je IPv6 dostupan globalno od 2012, zabilježen je spor, ako raste, stupanj usvajanja. U ovoj usporedbi IPv4 sa IPv6, izložit ćemo bolje razlike između njih i reći vam zašto je IPv6 potreban, čak i ako nije baš tamo gdje bi trebao biti. Također ćemo raspravljati o tome kako IPv6 utječe na korisnike virtualne privatne mreže jer su VPN-ovi ovdje velika stvar.

Što IP znači

što je IP

Slova “IP” označavaju “internetski protokol”, što je skup pravila koja reguliraju prijenos paketa putem interneta. Protokol, barem u kontekstu umrežavanja, jednostavno standardizira način na koji strojevi komuniciraju. Paketi su inkapsulirani bitovi podataka i sve se na internetu oslanja na njih. Web stranice, e-poruke i trenutne poruke uključuju slanje i primanje mrežnih paketa.

Detaljna povijest internetskog protokola nije u dosegu ovog članka, ali su ga stvorili dva informatičara, Vint Cerf i Bob Kahn 1974. godine. Cerf i Kahn stvorili su ono što će postati prva verzija TCP / IP paketa, osmišljen da zamijeni Network Control Program ili NCP, protokol koji pokreće ARPANET, koji je u osnovi bio prvi internet.

Izum protokola o kontroli prijenosa, ili TCP, i IP, kao i ARPANET, ustupio je mjesto ne samo IP adresama, već i modernom internetu u kojem danas uživamo.

Kako TCP i IP rade zajedno

Usmjeravanje i isporuka paketa ovisi o jednom ključnom elementu: IP adresi. Mrežne uređaje kategoriziraju jedinstvenim brojem, što omogućava komunikaciju preko IP adrese koju nazivamo internetom.

TCP / IP paket protokola je de facto standard za komunikaciju na Internetu. Bez IP adresa ne bi se moglo nigdje poslati i primiti podatke.

TCP i IP rade u skladu za slanje i primanje paketa. TCP je odgovoran za razbijanje podataka u bitove, njihovo kapsuliranje u pakete, zatim ponovno sastavljanje podataka na odredištu. IP je odgovoran za pouzdan prijenos paketa. Veza IP procesa nalazi se u IP adresi svakog primatelja mreže.

Možete ga povezati s poštanskim sustavom. Poštanska usluga omogućava slanje paketa ili pisma, paketom, putem poštanskog sustava, TCP / IP, bez fizičke ili izravne veze između pošiljatelja i primatelja. Budući da poštanska usluga dostavlja poštu u cijeloj zemlji, Internetu, svaki primatelj treba jedinstvenu adresu, IP adresu, s koje će poslati ili primiti poštu.

IPv4 vs IPv6

IPv4 vs IPv6

Postoje dvije verzije IP adresa: IPv4 i IPv6. Kao što ime sugerira, IPv4 je četvrta verzija TCP / IP paketa. Verzije od 0 do 3 bile su eksperimentalne, pa je IPv4 prva, ne eksperimentalna, glavna verzija za proizvodnju. IPv4 implementiran je na ARPANET 1983. godine i još uvijek pokriva većinu interneta.

To nas dovodi do punog kruga u našoj situaciji. Kad je IPv4 uveden u osamdesete, njegov dizajn nije mogao predvidjeti internetski procvat krajem devedesetih i nakon tisućljeća. Sve veći broj korisnika, zajedno s pojavom uvijek uključenih i IoT uređaja, ubrzao je iscrpljivanje IPv4 adresa.

Uz to, mnogo IP adresa je izgubljeno u prvim danima IPv4, jer su tvrtke i ustanove dobile puno više adresa nego što su ikada mogle koristiti.

IPv4 koristi 32-bitne adrese, što je 4 bajta. To ograničava adresni skup za IPv4 na oko 4,3 milijarde jedinstvenih adresa. To zvuči jako puno dok ne uzmete u obzir procjene 7,5 milijardi ljudi na svijetu. Adresu dodjeljuje pet regionalnih internetskih registara, od kojih svaki poslužuje različiti dio svijeta. Svi su najavili iscrpljenje svojih IPv4 adresa.

Unatoč digitalnom procvatu, čini se da i dalje spajamo više uređaja i korisnika na vintage internet. To je zahvaljujući prevođenju mrežnih adresa.

Internet se u velikoj mjeri oslanja na prijevod mrežne adrese sada kada je IPv4 iscrpljen. Omogućuje da se jedna IP adresa koristi za skupinu uređaja, u osnovi reciklirajući IP adrese. S NAT-om, uređaj poput usmjerivača djeluje kao agent između privatne i javne mreže, poput interneta. Potom privatne adrese uređaja koji se nalaze iza njega prevodi u jednu jedinstvenu adresu.

NAT ne samo da pomaže u očuvanju IP adresa, nego također poboljšava sigurnost skrivanjem većine mreža u jednoj IP adresi. NAT se može konfigurirati u različitim oblicima da nudi zaštitu vatrozida, filtrira promet i povećava mrežnu administraciju. Ne postoji pretjerano sigurno u internetskom dobu prekrivenom cyber kriminalom.

Neizbježnost iscrpljivanja IPv4 nije bila nepredviđena, budući da je IPv6 u razvoju već 1994., a tehnički je dostupan od 1998..

IPv6 i Internet budućnosti

IPv6 će otkloniti problem IPv4 nudeći 128-bitne ili 16-bajtne adrese. To znači da adresni fond za IPv6 iznosi oko 340 undecillion ili 340 bilijuna biliona, što je nezamislivo velik broj. IPv6 će trebati heksadecimalni format za prikaz adrese i trebao bi ponuditi dovoljan kapacitet za zasićenje generacija uređaja koji gladuju o vezama.

IPv6 će u nekom trenutku zamijeniti IPv4. Trenutno samo oko 25 posto internetskog prometa radi na IPv6. Za potrošače, nema mnogo toga što treba učiniti za pripremu za IPv6. Prijelaz će voditi davatelji internetskih usluga. Međutim, ako vaša oprema ima više od nekoliko godina, ona vjerojatno nije kompatibilna s IPv6.

Sporo usvajanje IPv6

implementacija IPv6

Davatelji internetskih usluga, kao i mobilni mobilni operateri, u velikoj će mjeri biti odgovorni za uvođenje većine nas u IPv6 krajolik. Velika poduzeća, podatkovni centri i pružatelji usluga oblaka osigurat će vlastite migracije. Doduše, davatelji internetskih usluga vuku se s nogu, kao što se čini s nadogradnjom.

Njihov je dio dio toga pragmatičan. IPv6 nije osmišljen tako da bude unazad kompatibilan s IPv4. To za sada znači da IPv4 i IPv6 koegzistiraju kao paralelne mreže. Do sada nije postojao poticaj za davatelje internetskih usluga, operatere, web hostove itd. Da budu proaktivni s IPv6 spremnošću. To košta vrijeme i novac za nadogradnju poslužitelja, usmjerivača i sklopki za implementaciju IPv6.

Hardverska podrška općenito zadržava internet od prijelaza na IPv6 masovno. ISP-ovi ne samo da moraju nadograditi svoju opremu, već se moraju baviti i opremom koju kupci dobivaju. Potreban je dual-stack hardver da bi IPv4 i IPv6 mogli istovremeno raditi.

Dvostruki snop hardvera je, mač s dva oštrica. Iako teoretski omekšava prijelaz na IPv6, skupo je. Stvorio je usko grlo usvajanja IPv6-a time što je stvorio sigurnosnu mrežu, održavajući puno IPv4 mreža na mjestu. Rješenje pod nazivom lagani 4over6 ili lw4o6 razvija se kako bi omogućio IPv4 promet preko IPv6 mreže samo za sebe, što bi moglo olakšati više korištenja IPv6.

Osim hardverske podrške, nedostaje i široko rasprostranjena softverska podrška i podrška za razvoj. Mnogi korisnici mogu naići na pogreške pristupa mreži dok se pokušavaju povezati preko IPv6. To je obično nedostatak IPv6 podrške na upravljačkoj i firmware razini. Većina operativnih sustava podržava novi standard, ali kao što je pokazao Microsoft, ažuriranja sustava Windows nisu iznad toga.

Uz to, raspoređivanje IPv6 mreža zahtijeva promjene u sustavu domena i DNS zapisa, kao i posebna razmatranja za DNS konfiguracije, kao što su SLAAC i DHCP.

Korisnici su naišli na probleme s DNS-om u mrežama samo za IPv6. Pokretanje IPv6 testa dobar je način za rješavanje problema s DNS-om. Pročitajte naš vodič kako biste saznali više o tome što su DNS zapisi ako niste sigurni zašto bi to mogao biti problem.

IPv6 sigurnosne prijetnje

Postoje sigurnosni problemi zbog kojih je migracija IPv6 također izazov. Teoretski, IPv6 bi trebao pružiti više sigurnosti od IPv4 jer je IPSec ubačen u njega, što znači da je internetski promet šifriran od početka do kraja. Da biste saznali više o tome zašto je ta enkripcija važna, pročitajte naš opis enkripcije.

Dvostruko slaganje omogućava da se igraju dva IP protokola, što znači da oba moraju biti zaštićena. Mnogi bi mogli pretpostaviti da upad IPv6 u IPv4 nije moguć, ali bi pogriješili. IPv6 se može koristiti za zaobilaženje zaštite IPv4 za napade, poput otmica. Možete saznati više o tim napadima u našem objašnjenju otmice preglednika.

DNS konfiguracija za IPv6 bit će drugačija od IPv4. Pored problema s vezom, postoji i veći rizik od DNS napada, prije svega napada DNS pojačanja. Obično se koriste za jačanje distribuiranih napada uskraćivanja usluge ili botneta.

Objašnjavamo što su DDoS napadi i kako ih možete ublažiti drugdje. Ako niste sigurni što je botnet, i to smo pokrili.

IPv6 i VPN-ovi

IP i VPN

Sljedeća briga oko sigurnosti i privatnosti IPv6 je i nedostatak kompatibilnosti s VPN-ovima. Mnogi pružatelji VPN-a nisu nadogradili svoj hardver ili softver kako bi prihvatili IPv6 protokol. Mnogi od njih i dalje podržavaju samo IPv4 adrese, što znači da će vaša IP adresa ostati nepromijenjena i IPv6 promet će se preusmjeriti putem ISP-a..

To je problematično i antitetički u svrhu VPN-a. Oni koji ne podržavaju ili ne štite IPv6 promet ne podliježu samo propuštanju IPv6, već i otmičavanju DNS-a. Ako niste sigurni kako vaš VPN upravlja IPv6 prometom, ipleak.net je dobar test.

Da biste saznali više o tome što se može dogoditi kada vaš promet napusti tunel VPN, pročitajte naš što je DNS vodič za propuštanje.

Vrijedno je napomenuti da su VPN IPv6 zaštita od propuštanja i podrška za IPv6 dvije različite stvari. Prvi obično samo onemogućuje IPv6, dok ovaj drugi učinkovito i sigurno usmjerava IPv6 promet kroz IPv6 mreže.

Mnogi od onih na popisu naših najboljih pružatelja VPN preporučuju onemogućavanje IPv6, uključujući NordVPN i ExpressVPN, koji su među našim glavnim preporukama. Nijedan dobavljač nije uveo podršku za IPv6 i oba preporučuju da ga onemoguće. Iako je razočaravajuće za one koji žele skočiti na brod s IPv6, nije rijetkost.

Ipak trebali biste provjeriti našu NordVPN recenziju i Express VPN recenziju da biste saznali zašto preporučujemo te davatelje usluga.

Za one koji traže potpunu podršku za IPv6, rado ćemo izvijestiti da ih CyberGhost podržava i usmjerava IPv6 promet kroz šifrirani tunel. Ne samo da je usluga među najbržim VPN-ovima koje smo testirali, dobar je izbor za strujanje gotovo svega. Pročitajte više u našoj recenziji CyberGhost.

Završne misli

Migracija na IPv6 neizbježna je jer nas IPv4 neće nositi dalje, iako smo se možda držali toga. U skladu s tim, IPv6 je još uvijek u povojima, usporedno govoreći, i tek treba proći.

Ako utvrdite da vaš preferirani VPN pružatelj ne nudi IPv6 podršku, ne brinite. Usvajanje IPv6 se povećava, pa bi pružatelji VPN trebali početi izrađivati ​​planove usvajanja, ako već nisu. Ako je podrška za IPv6 kritična za vas, preporučujemo CyberGhost. Inače, između naših VPN recenzija odaberite davatelja usluge koji najbolje uspostavlja ravnotežu između sigurnosti i karakteristika koje vam odgovaraju.

Sve na stranu, ako vaš hardver, ISP i VPN podržavaju IPv6, nema koristi od toga. Samo imajte na umu da su web stranice IPv6 manjina. No, o IPv6 se još uvijek ne treba brinuti. Ne postoji prekidač koji bi se mogao ugasiti zbog čega će svima nestati internet. ISP-ovi i infrastrukturne tvrtke, poput Cloudflare-a, učinit će većinu teških potreba za potrošače.  

Dok se svijet polako odmiče od časnog IPv4 koji nam je toliko dugo služio, budite sigurni da su prednosti IPv6 interneta vrijedne truda. Nadamo se da smo vam pomogli očistiti zrak i objasniti zašto se tranzicija mora dogoditi. Ostavite nam komentar ili tweet i recite nam što mislite o IPv6. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me