Firefox i Google Chrome: Izbjegavanje konkurencije u 2020. godini

Firefox i Google Chrome dva su najpopularnija preglednika u svijetu. Oba su izbora za pregledavanje weba, uz izvrsne biblioteke dodataka, čista korisnička sučelja i izvrsne performanse.


Da bismo vam pomogli da donesete informiraniju odluku kada odaberete koji želite koristiti, odlučili smo ih uspoređivati ​​jedni protiv drugih u ovom programu Firefox nasuprot Google Chromeu.

Što se tiče tržišnog udjela, Chrome je definitivno dominantan, ali Firefox postoji već duže vrijeme i uvijek je bio nešto loše. U većini naših kategorija dobivaju se slične ocjene, osim privatnosti, pa će se sve to odmah spustiti.

Ovaj će članak usporediti samo dva preglednika jedan protiv drugog, pa ako želite detaljniju raščlambu svakog od njih i način na koji oni funkcioniraju kada pogledate čitav niz dostupnih web preglednika, možete pročitati naš pregled Firefox i pregled preglednika Google Chrome.

Postavljanje borbe: Firefox protiv Chrome

Preglednike ćemo staviti u pet zasebnih kategorija, dodjeljujući jedan bod za pobjedu u svakom krugu. Runde uključuju: značajke, jednostavnost uporabe, performanse, sigurnost i privatnost. 

Preglednik koji uspije postići najmanje tri boda bit će proglašen pobjednikom. Kao što je već spomenuto, ovo će biti usko, tako da sumnjamo da ćemo rano vidjeti jasnog pobjednika.

1

Značajke

U prvom krugu pogledat ćemo značajke. Važni čimbenici uključuju proširenja, prilagođavanje, sinkronizaciju i mobilne značajke, kao i manje praktične značajke, poput alata za snimanje i načina čitanja.

Firefox

Firefox ima veliku dodatnu biblioteku, ali iako nije tako velik kao Chromeov, i dalje možete tamo pronaći gotovo sve što želite.

U preglednik se nalazi i pristojan broj manjih ugrađenih funkcija, poput alata za snimanje. Ovo je nevjerojatno korisno za snimanje zaslona, ​​omogućava vam fotografiranje preko cijelog zaslona, ​​odabir određenog područja ili stvaranje slike cijele web stranice, bez obzira na duljinu.

FirefoxCaptureTool

Ostale manje značajke uključuju način čitanja koji uklanja sav sadržaj koji nije povezan s glavnim tekstom članka, stvarajući čisto sučelje koje je idealno za čitanje, kao i osnovni PDF čitač i mnoštvo alternativnih pretraživača koji su u svakom trenutku dostupni pod adresom bar.

Dostupan je i dobar raspon opcija za prilagodbu jer preglednik omogućuje premještanje većine UI elemenata gdje god ih želite..

Na mobilnom uređaju Firefox se definitivno usredotočuje na čisto i jednostavno korisničko iskustvo, a ne na pakiranje preglednika koji ima puno značajki. Međutim, uključeno je nekoliko urednih značajki. Postoji ugrađeni QR čitač koji može biti koristan, kao i noćni način da poštedite oči i radni stol, ako se radije ne bavite nekvalitetnim mobilnim verzijama web mjesta.

Google Chrome

Kao što je spomenuto, Chromeova knjižnica s proširenjima nije jedna, pa preglednik u toj kategoriji dobiva potpunu ocjenu.

Preglednik je također vrlo dobro integriran s ostalim Googleovim uslugama, kao što su Gmail, Google Docs i – možda najvažnije za iskustvo pregledavanja – Google Translate. Ovo je najbolja usluga automatskog prevođenja dostupna u ovom trenutku, koja vam omogućuje lako prevođenje web stranica na gotovo svim jezicima.

ChromeGoogleTranslate

Preglednik je vrlo jednostavan za postavljanje i pristup većem broju korisnika. To je sjajno čak i ako samo vi koristite računalo jer korisničke profile možete prilagoditi za različite svrhe, poput posla ili zabave. Chrome također ima ugrađeni PDF čitač, iako je prilično osnovni.

Što se tiče prilagođavanja, Chrome vam ne dopušta mnogo toga, pa ako želite promijeniti izgled preglednika, morat ćete to napraviti kroz proširenja trećih strana.

Na mobilnom uređaju nema puno značajki koje treba spomenuti, ali postoji način rada na radnoj površini i popis za čitanje koji vam omogućuje spremanje i organiziranje web stranica za kasnije čitanje, čak i ako ste izvan mreže.

Prve okrugle misli

Odmah po šišmišu, vrlo smo blizu rundi. Nijedan preglednik nije osobito značajan, ali nadoknađuju ga velikim bibliotekama proširenja, iako je Chrome veći. Chrome zatim povećava prednost zahvaljujući solidnoj integraciji s drugim Googleovim uslugama i podršci za više korisnika. 

No, Firefox ima bolji način na mobitelu, uključuje noćni način rada i čitač QR koda. Firefox također nudi manje značajki od konkurencije, poput načina čitanja, alternativnih pretraživača i alata za snimanje. 

Također omogućuje korisnicima prilagođavanje velikih dijelova sučelja, što ne čini Chrome, osim putem proširenja trećih strana. Sve to omogućuje Firefoxu da odnese pobjedu u prvom krugu, iako ne puno.

Runda: Karakteristične točke za Firefox

Firefoxov logotip
Logotip Google Chrome

2

Jednostavnost korištenja

Zatim ćemo usporediti jednostavnost upotrebe preglednika uzimajući u obzir stvari poput dizajna sučelja, navigacije, upravljanja karticama i svih mogućih problema s kompatibilnošću web stranica..

Firefox

Firefox ima vrlo čisto korisničko sučelje koje je lako omotati glavu i navigirati. Izgled je jednostavan, a različite se funkcije nalaze na mjestu gdje biste ih očekivali. 

Karticama je jednostavno upravljati, jer kada imate previše otvorenih istodobno, preglednik upotrebljava horizontalno pomicanje, a ne nastavlja ih minimizirati. Također možete zalijepiti i zanemariti kartice kao i poslati ih na drugi uređaj.

FirefoxCustomization

Nažalost, Chromeov nevjerojatan udio na tržištu među web-preglednicima znači da neki programeri stvaraju svoju web stranicu samo s njom (i, prošireno, s drugim preglednicima koji se temelje na Chromiju) na umu. 

To znači da ponekad možete naići na web stranice koja loše rade s Firefoxom. Sa druge strane, vrlo stare web lokacije ponekad mogu bolje raditi s Firefoxom, ako su osmišljene prije uspona Googleovog preglednika.

Google Chrome

Chromeovo sučelje je također dobro osmišljeno i prilagodljivo. Budući da se mnoštvo preglednika temelji na Chromiumu (pročitajte našu Chromium recenziju), većina će korisnika pronaći korisničko sučelje poznato i jednostavno za korištenje. Kada desnom tipkom miša kliknete sliku, imate mogućnost da pretražite obrnutu sliku na Googleu za nju, što je vrlo korisno.

Upravljanje karticama je također dobro jer možete umetnuti i utišati kartice. Nažalost, Chrome ne dolazi s pomicanjem kartica, što znači da nastavlja minimizirati kartice kad otvorite puno istovremeno.. 

No, kartice je i dalje vrlo lako razlikovati jer Chrome uvijek prikazuje favicon kartice u cijelosti i tu je jasna promjena nijanse između susjednih kartica.

GoogleTabs

Svojim otvorenim karticama na radnoj površini lako možete pristupiti i putem mobilnog uređaja jer su spremljene u zasebnom izborniku kartica. To znači da ih ne morate prethodno slati na određeni uređaj da biste im pristupili.

Dva okrugla razmišljanja

Bitka ostaje vrat i vrat u drugom krugu, jer također nije puno odvajanja dva preglednika u ovoj kategoriji. Oba su dobro dizajnirana, čista i lako razumljiva korisnička sučelja.

Iako Firefox ima horizontalno pomicanje za kartice, njima se i dalje lako upravlja na Chromeu. Međutim, opcija kontekstnog izbornika za pretragu obrnute slike na Googleu nevjerojatno je korisna i nešto što nedostaje Firefoxu.

Chrome na mobilnom uređaju omogućuje vam da vidite sve kartice otvorene na svojim uređajima izravno u izborniku kartice bez ručnog slanja, što olakšava odabir mjesta gdje ste stali ako prelazite s stolnog na mobilni. Ove manje prednosti daju Chromeu laganu prednost i pobjedu u ovom kolu.

Okrugla: Jednostavnost upotrebe za Google Chrome

Firefoxov logotip
Logotip Google Chrome

3

Izvođenje

Uz dva povezana preglednika, preći ćemo na mjerenje njihove radne sposobnosti. To znači pogledati njihovu brzinu i potrošnju resursa. Važna je i upotreba podataka, kao i hoće li preglednici imati ugrađene načine da ih ograniče.

Firefox

Firefox je jedan od najbržih web preglednika, i na radnoj i na mobilnoj mreži. Iako je potrošnja RAM-a velika, preglednik radi dobro kada je pod velikim opterećenjem (više od 20 do 30 kartica), koristeći relativno malo resursa po kartici u takvim scenarijima.

Iako ne postoji način spremanja podataka, možete isključiti slike na mobilnom uređaju, što vam može uštedjeti značajnu količinu propusnosti ako ste na ograničenom planu.

FirefoxDisableImages

Google Chrome

Google Chrome je također vrlo brz preglednik na svim uređajima, ali posebno na radnoj površini. Međutim, potrošnja RAM-a nevjerojatno je velika, zbog čega je Chrome notoran. Nema ni načina na način za spremanje podataka, što je problem za mobilne korisnike s ograničenom propusnošću.

Tri okrugle misli

Ovo je još jedan krug bliski tijelu, jer su oba pretraživača u ovoj kategoriji visoko. Oba su preglednika vrlo brza, Chrome je malo brži na radnoj površini, a Firefox malo brži na mobilnom. Oboje imaju i resurse, iako Firefox postaje učinkovitiji od Chromea što više kartica otvorite.

Priča je slična i za upotrebu podataka, gdje su oba preglednika prilično identična. No, Firefox vam omogućuje onemogućivanje svih slika na mobitelu, što je korisna značajka ako imate malo podataka. Ova funkcionalnost, uparena s boljim performansama pod velikim opterećenjem, omogućuje Firefoxu da zaobiđe još jednu pobjedu u trećem krugu.

Runda: Točka performansi za Firefox

Firefox logotip
Logotip Google Chrome

4

sigurnosti

S obzirom da je Firefox ponovno preuzeo prednost, vrijeme je da pogledate kakvu sigurnost nudi svaki preglednik. Pogledati ćemo skočne prozore i blokade oglasa – bilo da su ugrađene ili dostupne kao proširenja, baze podataka o sigurnom pregledavanju ili nesigurna upozorenja o vezi – i koliko preglednici štite vaše podatke za prijavu, kao i njihovu nadogradnju. frekvencija.

Firefox

Firefox dolazi s ugrađenim blokatorom skočnih prozora, ali bez ad-bloka. No možete birati između mnoštva opcija među velikom bibliotekom dodataka za Firefox, uključujući neke od naših najboljih blokada skočnih prozora. 

Preglednik koristi Googleovu bazu podataka sigurnog pregledavanja kako bi zaštitio korisnike od web lokacija s poznatim zlonamjernim sadržajem. Ova je značajka uključena prema zadanim postavkama, što je dobro za sigurnost, a loše za privatnost. Uz to, preglednik prima česta ažuriranja koja se automatski preuzimaju.

Firefox vas upozorava kada pristupate web mjestu nesigurnom (ne-HTTPS) vezom, ali upozorenje je prilično malo i lako je propustiti jer ne sadrži nijedan tekst.

FirefoxHTTPWarning

Možete postaviti glavnu lozinku kako biste zaštitili sve svoje podatke za prijavu pohranjene u pregledniku. Međutim, to morate učiniti ručno, tako da vjerojatno postoji puno korisnika sa zaporkama koje su potpuno nezaštićene od bilo koga tko ima fizički pristup svojim uređajima. Ako vas to brine, pogledajte neke od najboljih upravitelja lozinki.

Google Chrome

Mnogo istih stvari koje su gore spomenute o Firefoxu vrijedi i za Google Chrome. U Chrome web-trgovini postoji ugrađeni blokator skočnih prozora i obilje tuđih blokatora oglasa. Ne iznenađuje što preglednik koristi i Google Sigurno pregledavanje za blokiranje zlonamjernih web stranica.

Upozorenje koje dobivate kada upotrebljavate Chrome za povezivanje s web stranicom preko uobičajene HTTP veze jasno je i lako se primjećuje. Dodatno, preglednik prima česta ažuriranja, obično svakih nekoliko dana, koja se instaliraju bez potrebe za korisnikovim radnjama. Chrome također dobro štiti vaše lozinke zahtijevajući vjerodajnice sustava vašeg uređaja za pristup njima.

ChromeHTTPWarning

Četvrte četvrte misli

Ovo je bio još jedan krug kruga, jer oba preglednika uključuju većinu istih sigurnosnih zaštita, poput Google Sigurnog pregledavanja, blokada skočnih prozora, desetaka proširenja za blokiranje oglasa i upozorenja o nesigurnoj vezi. Oboje dobivaju česta ažuriranja i zakrpe u nedostacima sigurnosti kad god su otkrivene.

Kao što smo u našem članku zaključili o tome koji je web preglednik najsigurniji, Chrome ima neznatan prednost, jer čini bolji posao zaštite lozinki korisnika, zaključavanjem ih prema zadanim postavkama iza sistemskih vjerodajnica sustava, umjesto da korisnik ručno stvara glavna lozinka. 

Upozorenje o nesigurnoj vezi s Chromom također je mnogo lakše uočiti nego Firefoxovo. Ova dva čimbenika omogućuju Chromeu da se lagano povuče naprijed i pobijedi u ovom krugu, a preglednike ostaje vezan.

Okrugla: Sigurnosna točka za Google Chrome

Firefox logotip
Logotip Google Chrome

5

Privatnost

Vrijeme je da se odlučimo u ovoj natjecateljskoj bitci i sve se svodi na ovaj konačni krug o privatnosti. Pratit ćemo evidenciju i pouzdanost svake tvrtke, njihove politike privatnosti i sve ugrađene značajke privatnosti, poput zaštite praćenja, VPN-a ili proxyja.

Firefox

Firefox je izvrstan s privatnošću. Tvrtka je neprofitna i ne ostvaruje prihod od oglasa, što znači da je puno lakše vjerovati onome što Firefox kaže o zaštiti vaših podataka. 

Mozillina politika privatnosti jasno određuje koje podatke prikuplja i za što se koristi ili ne koristi, kao i da nikad iz bilo kojeg razloga ne prodaje ili ne daje vaše podatke trećim stranama.

Preglednik ima i izvrsne kontrole zaštite praćenja, koje su vrlo fleksibilne. Možete pojedinačno blokirati pratioce, kolačiće, kripto-rudare i pisače prstima omogućujući vam odabir i odabir onoga što želite omogućiti.

FirefoxTrackingProtection

Google Chrome

Privatnost je vjerojatno najveća slabost Chromea kao preglednika. Google je poznat po prikupljanju svih podataka koje može o svojim korisnicima, a cijeli se njegov poslovni model temelji na korištenju tih podataka za stvaranje prihoda putem oglasa. 

Iako je moguće izbrisati podatke koje Google ima o vama (pročitajte naš vodič o brisanju Google povijesti), teško je vjerovati koliko je to učinkovit. To je zato što je tvrtka bila uključena u razne skandale o privatnosti, poput suradnje s NSA-inim PRISM programom i nastavka prikupljanja podataka o lokaciji, uprkos tome što su korisnici isključili lokacijske usluge.

U Chromeu je podrazumijevano omogućeno mnoštvo Googleovih usluga koje prikupljaju tonove podataka o korisnicima, poput predviđanja URL-a i prijedloga za pretraživanje. Pravila o privatnosti također su bespotrebno komplicirana i teško se čitaju, pa većini korisnika otežava praćenje točno onoga što Chrome prikuplja. Međutim, preglednik ima snažnu zaštitu od praćenja, tako da je to mala srebrna obloga.

GoogleTrackingProtection

Pet okruglih misli

Ovo je bio prvi krug u kojem stvarno nije bilo natjecanja. Chrome – i sam Google – dobro je poznat po nepoštivanju privatnosti svojih korisnika. U međuvremenu, Firefox je bio puno više. 

Oba preglednika imaju ugrađenu prilično dobru zaštitu od praćenja, ali s Firefoxom imate veću kontrolu nad točno onim vrstama tragača koje želite blokirati.

Niti uključuje bilo koju vrstu VPN-a ili proxyja, ali to nije baš standardna značajka većine preglednika. Ako ovo nešto tražite, pogledajte naš popis najboljih VPN usluga. 

Nadalje, Google-ovi različiti skandali o privatnosti i, iskreno, grozne politike privatnosti u izrazitoj su suprotnosti s Mozillinim dokumentima koji su mnogo čistiji i njegovom vrlo sažetom i lako razumljivom izjavom o privatnosti. Iako koristite Firefox, morat ćete pročitati naš anonimni vodič za pregledavanje kako biste osigurali da ste zaštićeni.

Round: Točka privatnosti za Firefox

Firefox logotip
Logotip Google Chrome

6

Završne misli

Ta je bitka bila vrat i vrat odmah na početku, s vrlo tijesnim rezultatima u prva četiri kruga, čime su preglednici ostali vezani. Firefox je ostvario uske pobjede u značajkama i performansama, dok je Chrome to učinio s rundi jednostavnosti uporabe i sigurnosti..

Pobjednik: Firefox

Međutim, Firefox ga je uspio na kraju vratiti tako što je na najbolji način osvojio Chrome u krugu privatnosti, što ga čini pobjednikom ove usporedbe. Poslednja runda je bila prva koja nije bila izuzetno uska pobjeda, čime je dovršen kraj našoj bitci.

Što mislite o Firefoxu i Chromeu? Slažete li se s našom procjenom da Firefox nosi dan ili mislite da je Chrome to umjesto toga zaslužio? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map