ExpressVPN vs PIA: Dva brza VPN-a isključena 2020. godine

ExpressVPN je već neko vrijeme na vrhu naše VPN ljestvice i dokazano je uvijek iznova da je tamo zaradio svoje mjesto. Ako pogledate naš ExpressVPN pregled, vidjet ćete da gotovo ništa ne volimo. To je brzo, lako za korištenje i podijeljeno tuneliranje, značajka vrlo zahtjevna i teško pronađena. 


Privatni pristup internetu ili PIA često je visoko u našoj ljestvici i poznati je brend poput ExpressVPN, ali uvijek je imao nekoliko nedostataka. U našem pregledu PIA VPN vidjeli smo da je malo nedostajalo kada je u pitanju streaming performansi i lokacija poslužitelja. 

Nedavno je PIA nekoliko unaprijedila svoj softver i dodala podijeljeno tuneliranje, što je jedna od potpisa programa ExpressVPN u odnosu na većinu njegovih konkurenata. Ovom promjenom PIA je započela napasti na teritoriju ExpressVPN-a, tako da smo smatrali da bi bilo prikladno imati meč za izradu meča ExpressVPN i PIA kako bismo vidjeli može li ExpressVPN obraniti svoju krunu podijeljenog tunela.. 

Postavljanje borbe: PIA protiv ExpressVPN

Da bismo osigurali pravednu usporedbu podataka ExpressVPN i privatnog pristupa internetu, moramo utvrditi neka osnovna pravila. Mi smo usporedili našu usporedbu na devet rundi. U svakom krugu istražujemo jedan aspekt VPN performansi, poput brzine ili sigurnosti. 

Pregledavamo izvedbu svakog VPN-a u toj kategoriji i zatim odlučujemo koji je bolji u tom području. Svako kolo koje VPN pobijedi osvaja jedan bod, a VPN s najviše bodova na kraju našeg meča dobiva.

1

Ubrzati

Ako se vratite na naš članak o najbržim VPN-ima, vidjet ćete da su ExpressVPN i PIA već neko vrijeme dvije najbrže dostupne VPN-ove. Međutim, obojica su danas imali malo grubih prikaza u usporedbi s normalnim. To bi se moglo dogoditi zbog povećanog prometa usprkos trenutnim događajima, ali čini se da bez obzira na razlog, utjecaj obje VPN usluge u određenoj mjeri.

PIA ubrzava

Lokacija: PingDownloadUpload
nezaštićen6289,38344,82
NAS.5124,49298,08
Velika Britanija86142,84271,20
Hong Kong22592,97234,88
Izrael152111,63317,28
Švicarska1053.22283,10

Oba VPN-a vratila su nam tek polovinu propusnosti dok smo bili na lokalnim američkim poslužiteljima, a udaljeniji poslužitelji nisu imali puno bolje rezultate. PIA ima snažnu prednost u odnosu na ExpressVPN u brzini prijenosa na cijeloj ploči, dok ExpressVPN ima malo bolje brzine preuzimanja na svim lokacijama osim u Izraelu. 

ExpressVPN ubrzava

Mjesto: PingDownloadUpload
nezaštićen6289,38344,82
NAS.11140,19141,38
Velika Britanija79202,28189,46
Hong Kong21897,65184,06
Izrael14257.0025.56
Švicarska104130,41169,85

ExpressVPN je takodje oglašavao niže vrijeme pinga na svim lokacijama osim na jednom. Vrijeme pinganja i brzina preuzimanja imaju mnogo veći utjecaj na prosječno iskustvo korisnika od brzine prijenosa, koja, nakon određenog minimuma, uglavnom poboljšava performanse velikih učitavanja datoteka. 

Uspjeh najgorih poslužitelja VPN-a je također jedan od presudnih faktora u ovom krugu. Izvanredna lokacija ExpressVPN-a, Izrael, još uvijek je imala pristojne performanse i osjećala se brzo i brzo. ExpressVPN je dobio više od 50Mbps propusnosti, što je više nego dovoljno za HD streaming.

Ipak, najslabija veza PIA-e bila je Švicarska. Ovdje smo vidjeli tek 3Mbps zbog čega je web surfanje bio bolno spor, a strujanje je bilo moguće samo u vrlo niskoj rezoluciji. ExpressVPN je osvojio većinu lokacija kako u brzini preuzimanja, tako i u vremenu pinganja, kao i osjećaju puno boljeg općenito kada je u pitanju odaziv i vrijeme učitavanja..

Okruglo: Točka brzine za ExpressVPN

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

2

streaming

Iako neke VPN usluge nude specijalizirane servere za streaming, niti ExpressVPN ili PIA ne odluče se krenuti tim putem (pogledajte naš pregled Windscribe za primjer VPN-a s namjenskim streaming poslužiteljima.)

Unatoč nedostatku namjenskih poslužitelja, ExpressVPN obavlja izvanredan posao kada je u pitanju streaming. U stvari, zaradila je neke od najboljih mjesta na većini naših najboljih streaming lista, poput našeg najboljeg VPN-a za Hulu i najboljeg VPN-a za članke na Netflixu.. 

Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, pa čak i BBC iPlayer rade besprijekorno kada su povezani s ExpressVPN-om. Mala ili čak nije primjetna razlika u vremenu učitavanja, a videozapisi se gotovo uvijek učitavaju u punoj HD veličini i izgledaju lijepo i oštro.

S druge strane, PIA se bori u usporedbi kada struji. Tijekom testiranja dobili smo Netflix na poslu, ali trebalo je jako dugo da se učita video, oko 30 do 45 sekundi. Osim ovoga, Hulu, Amazon Prime Video i BBC iPlayer sve su nas blokirali. To znači da je ExpressVPN jasan pobjednik u ovom kolu. 

Kolo: točka struje za ExpressVPN

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

3

Sigurnost i privatnost

I ExpressVPN i PIA pokrivaju najosnovnije sigurnosne značajke za koje očekujemo da će imati svaki VPN, kao što je prekidač za zaustavljanje i neki način automatske veze. Prekidač za ubijanje ExpressVPN-a jednostavniji je od PIA-ove i uključuje ili isključuje. Kada je uključeno, automatski blokira sav internetski promet ako se VPN prekine, što bi točno trebalo učiniti prekidač kill. 

S druge strane, PIA-ova sklopka za ubojstvo ima tri mogućnosti. Može se postaviti isključeno, automatski ili uvijek. U načinu “auto” blokira samo vanjski promet dok je VPN uključen, a s njim u “uvijek” blokira sav promet ako je VPN isključen. 

Postavka “uvijek” jedina je koja osigurava da se vaš promet zaustavi ako se VPN neočekivano prekine, ali ova postavka zaustavlja i sav promet kad namjenski isključite VPN. To daje ExpressVPN-ovom prekidaču neznatno prednost u upotrebljivosti i sigurnosti.

Što se tiče mogućnosti automatske veze, oba VPN-a imaju samo osnovni potvrdni okvir koji vam omogućuje da kažete VPN-u da se pri pokretanju spaja na najnoviju lokaciju. Također smo testirali zaštitu od propuštanja svakog VPN-a i otkrili smo da oboje mogu zadržati našu IP adresu i DNS upite sigurnim i privatnim. 

Povrh svega, oba pružatelja usluga nude i sličan skup opcija protokola. ExpressVPN koristi OpenVPN u paru sa AES-256 enkripcijom prema zadanim postavkama, što se trenutno smatra zlatnim standardom za VPN sigurnost. ExpressVPN također omogućava korisnicima da postave protokol na IKEv2 ili L2TP IPSec, ali ove su mogućnosti inferiornije od OpenVPN-a za gotovo sve aplikacije. 

expressvpn-pregled-protokol-opcije

PIA također zadaje OpenVPN, ali umjesto toga koristi AES-128. Možete pročitati više o tome što to znači u našem članku šifriranja, ali ukratko, jednostavno nije tako dobro kao AES-256. Ipak možete prebaciti ovu zadanu opciju na AES-256, što predlažemo svim PIA korisnicima. 

Povrh toga, PIA također ima nekoliko dodatnih protokolarnih opcija, uključujući L2TP IPsec i PPTP. Međutim, u ovom slučaju to se mora dogoditi zahtijevanjem potrebnih vjerodajnica od PIA-e, a ne samo promjenom postavki u klijentu, kao što to radi ExpressVPN. 

Možete pročitati naše složenje VPN protokola kako biste saznali više o svim ovim opcijama, ali, opet, kratko i slatko je da je OpenVPN jedini koji stvarno pozivamo ljude na upotrebu. 

Iako su ExpressVPN i PIA uglavnom slični kada je riječ o sigurnosti – pa čak i u politici privatnosti – postoji nekoliko malih čimbenika koji ExpressVPN-u daju prednost u ovom krugu. Bolje zadane postavke i lakši pristup opcijama protokola daju mu malu prednost, ali lokacija ga gura preko ruba i osigurava krug.

ExpressVPN sjedište je na Britanskim Djevičanskim otocima, koji imaju neke od najboljih zakona o privatnosti interneta na svijetu. U usporedbi sa zakonima u Sjedinjenim Državama, gdje se temelji privatni pristup internetu, vaši su podaci mnogo zaštićeniji na Britanskim Djevičanskim otocima. Ova mala razlika je odlučujući faktor između ova dva vrlo sigurna VPN-a. 

Kolo: Sigurnosna i privatna točka za ExpressVPN

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

4

Torrenting

ExpressVPN je dosljedno najbrži VPN koji testiramo na papiru, ali vidjeli smo ga već poraženim u brzini bujice, kao što je naš članak ExpressVPN vs NordVPN. Rečeno je da je još uvijek među najboljima za bujice. 

Svaku VPN-ovu torrentnu izvedbu testirali smo testnim preuzimanjem od 1,4 GB, što je otprilike iste veličine kao HD epizoda 30-minutne TV emisije. Do kraja prve minute ExpressVPN je postigao brzinu od oko 5MB / s, a to je iznosilo i do 7MB / s otprilike minutu i pol u. 

Sve se stvari polako, ali dosljedno ubrzavalo, do otprilike 10 MB / s do kraja minute dvije, otprilike tamo gdje se preuzimanje izjednačilo dok nije dovršeno nakon nešto više od tri minute i 35 sekundi.

PIA je slijedila vrlo sličnu krivulju, ali samo malo sporiju. Preuzimanje je dolazilo na oko 4MB / s nakon prve minute, a na kraju druge minute 7MB / s. To je dostizalo i do 9MB / s otprilike dvije i pol minute, a ubrzo nakon toga naglo je došlo do naleta brzine koja je dosegla maksimalnu brzinu za preuzimanje i do 13 MB / s. 

Ova brzina ubrzala je preuzimanje u roku od tri minute i 35 sekundi. To je praktički isto vrijeme koje je ExpressVPN trajalo. Oba VPN-a vrlo su se dobro snašla s našim testnim preuzimanjem i čitavu smo epizodu pripremili za gledanje u samo nekoliko kratkih minuta. Ovaj krug je preblizu da bismo ga mogli nazvati, pa ga proglašavamo neodlučenim.

Kolo: Torrenting Nema jasnog pobjednika, bodovi za obojicu

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

5

Lokacije poslužitelja

U određenom trenutku postaje teško pratiti točan broj poslužitelja koje ima veliki VPN davatelj. Ono što sigurno znamo je da i ExpressVPN i PIA imaju više od 3.000 poslužitelja, što ih oboje stavlja u isti gornji ešalon veličine poslužiteljske mreže.. 

Gdje se to dvoje razlikuju, u tome koliko su ti poslužitelji rašireni. “Private ima poslužitelje na 49 lokacija širom svijeta, a oni su rašireni u samo 29 zemalja. ExpressVPN, za usporedbu, ima poslužitelje na 151 lokaciji u 95 zemalja. 

Iako ovo još uvijek ne stavlja ExpressVPN na prvo mjesto u pogledu veličine mreže – pročitajte naš HideMyAss pregled da biste čuli o tome – to ga čini mnogo ispred privatnog pristupa Internetu.

Krug: Točka lokacija servera za ExpressVPN

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

6

Istovremene veze

Kako bi se spriječilo dijeljenje računa s prijateljima i ograničilo propusnost na mrežama poslužitelja, gotovo svi VPN-ovi nameću ograničenje broja uređaja na koje možete istovremeno biti povezani na jedan račun.

Ograničenje ExpressVPN-a na ovo je skromnih pet uređaja. PIA korisnicima omogućuje dvostruko povezivanje do 10 uređaja odjednom. Jasno, PIA ovdje nudi bolju opciju i pobjeđuje u ovom krugu.

Runda: Točka istodobne veze za privatni pristup internetu

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

7

cijena

Kao što smo vidjeli u ovom meču, ExpressVPN ima vrhunske performanse koje ga pozicioniraju kao predvodnika u industriji. Predvidljivo, to znači da ExpressVPN dolazi s prilično strmom cijenom.

ExpressVPN je jedan od najskupljih VPN-a na tržištu. Njezin mjesečni plan je otprilike skuplji koliko dolaze, a sljedeća mogućnost, a to je šestomjesečni plan, nije mnogo pristupačnija. Najbolja opcija je 15-mjesečni plan, koji se još uvijek isporučuje po gotovo istoj mjesečnoj cijeni kao i kupnja mjesečnog privatnog plana pristupa internetu.

PIA cijene su na svim razinama bolje od ExpressVPN-a. Šestomjesečni plan prevazilazi bilo koju od cijena ExpressVPN-a, a jednogodišnji ili dvogodišnji planovi značajno smanjuju ovu cijenu. Privatni pristup internetu je vjerojatno jedan od najpovoljnijih cijena VPN-a s najviše police. 

Nijedan od tih pružatelja usluga ne nudi besplatni plan, pa ako ste bezbrižni zaštititi svoju internetsku privatnost bez ikakvih troškova, pogledajte našu ProtonVPN recenziju. U skladu s tim, oba VPN-a imaju 30-dnevno jamstvo povrata novca, što barem nudi neki način da se isprobava usluga bez rizika..

Što se tiče opcija plaćanja, i PIA i ExpressVPN prihvaćaju kreditne i debitne kartice, PayPal ili bitcoin. Ovo je sjajno za one koji nisu sigurni u sigurnost, jer znači da se možete prijaviti samo s adresom e-pošte. 

Pored toga, ExpressVPN ima desetak dodatnih vrsta plaćanja koje možete koristiti, uključujući stvari poput Sofort, UnionPay i Alipay. PIA sveukupno prihvaća manje načine plaćanja trećih strana, ali prihvaća i nekoliko dodatnih oblika kriptovaluta koje ExpressVPN izostavlja, poput Ethereuma i Litecoina.

Iako je ExpressVPN vjerojatno najbolji VPN na tržištu danas, cijene su sigurno slaba točka za njega. Gotovo svaki VPN vani će biti pristupačniji od ExpressVPN-a, ali dobit ćete ono što plaćate. Međutim, fokus ove runde je isključivo na određivanju cijena, tako da privatni pristup internetu pobjeđuje u ovom krugu jer je znatno pristupačniji.

Runda: Cijena za privatni pristup internetu

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

8

Razumljivost

I PIA i ExpressVPN vode put kompaktnog i jednostavnog korisničkog sučelja, za razliku od većeg softverskog softvera temeljenog na mapi, poput NordVPN-a, o kojem možete pročitati u našoj NordVPN recenziji.

expressvpn recenzija pokretanje

Oba VPN-a imaju veliko dugme koje zauzima oko polovine prozora koje vam omogućuje povezivanje klikom na njega. Ispod toga svako sučelje sadrži i malo polje koje pokazuje gdje ćete uspostaviti vezu. Klikom na ovo u bilo kojem softveru, preusmjerit ćete se na popis poslužitelja. 

Privatni pristup internetu prikazuje prilično malo više podataka od ExpressVPN-a ako kliknete strelicu na dnu prozora. Ovaj prošireni prikaz prikazuje vrijeme vaše veze, širinu propusne mreže koju koristite i nekoliko opcija postavki.

PIA-pregled-proširio pogled

Ulazeći u izbornike postavki, stvari su i dalje prilično slične između njih dvije. Za razliku od nekih više korisničkih VPN-ova, ni PIA ni ExpressVPN u postavkama nemaju puno objašnjenja o tome što svaka opcija radi. 

Kao manji detalj, web-lokacija ExpressVPN u cjelini joj daje čistiji izgled i znatno je jednostavnija za kretanje. Postavljanje računa jednostavno je tako jednostavno uz način na koji se pojavljuje prozor za plaćanje, a iskustvo na web mjestu ExpressVPN samo je malo pojednostavljeno. 

S obzirom na to koliko je ovo kolo subjektivno i koliko su slična ova dva softvera, vrlo je teško prosuditi. Međutim, privatni pristup internetu ima mračan način i sve pomalo informativniji izgled, pa ovom krugu dajemo PIA, ali samo vrlo usko i iz pomalo subjektivnih razloga. 

Runda: Točka prilagođavanja korisnicima za privatni pristup internetu

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

9

Značajke

I PIA i ExpressVPN sada imaju ono što je možda najkorisnije, a ujedno je i najteže pronaći značajku za VPN-ove: podijeljeno tuneliranje. ExpressVPN to već neko vrijeme ima, i to je nešto na što smo već prije pogledali. 

ExpressVPN-ovo podijeljeno tuneliranje je isprobana i istinita značajka koja vam omogućuje da na svom računalu napravite popis programa koji su ili izuzeti iz upotrebe VPN veze ili moraju koristiti VPN vezu ako je dostupna.

expressvpn recenzija-settings

Privatni pristup internetu tek je nedavno dodao podijeljeno tuneliranje, a značajka je i dalje u beta verziji. Djeluje poput ExpressVPN-ovog podijeljenog tuneliranja i omogućuje vam definiranje popisa aplikacija koje su izuzete od upotrebe VPN veze ili obrnuto. 

Ipak, vidljiva je činjenica da je PIA podijeljeno tuneliranje u beta verziji. Kad smo ga pokušavali konfigurirati i dodati programe na popis izuzetaka, često bi se smrzavalo i ulazilo u stanje “ne reagira” pet do 10 sekundi prije nego što se vrati.

PIA-pregled-Split-tuneliranje

Osim podijeljenog tuneliranja, ExpressVPN nudi samo nekoliko manjih dodataka, poput trake prečaca. Jednom kada se povežete s VPN-om, pojavljuje se niz ikona koje možete prilagoditi tako da vam brzo pokrenu svoje omiljene programe ili web lokacije nakon što ste zaštićeni. 

Nasuprot tome, privatni pristup internetu ima nekoliko atraktivnih sigurnosnih poboljšanja. Prvi je da PIA nudi proxy s vašim VPN računom. Ako pogledate članak VPN vs proxy vs Tor, vidjet ćete da su proxy poslužitelji uglavnom manje sigurni od VPN-a, ali PIA koristi proxy kao dodatni sloj sigurnosti VPN-a, a ne kao samostalnu sigurnosnu mjeru.. 

To vam omogućuje dodatni skok u vašoj vezi, poboljšavajući sigurnost bez utjecaja na performanse kao nešto poput dvostrukog VPN-a. Privatni pristup internetu nudi i ono što naziva PIA Mace, a u osnovi je blokator oglasa koji također blokira zlonamjerni softver i tragače kako bi se poboljšala vaša privatnost na mreži. 

Iako je ovo korisno za sprječavanje korisnika da slučajno lutaju na opasnoj web stranici, to jednostavno nije dobro kao nešto poput punog antivirusa. Pogledajte naš Bitdefender antivirusni pregled za sjajan primjer. 

PIA je u posljednjih nekoliko godina nagomilala sve više značajki, pa je problematično i blistavo podijeljeno tuneliranje pomalo odvraćalo. Nakon što se izglade kinke, PIA će biti kandidat za kralja podijeljenog tuneliranja, ali za sada ExpressVPN i dalje vlada vrhovno.

Budući da su blokeri oglasa i zlonamjernog softvera desetak, a dobro konfiguriran VPN dovoljna je sigurnost za većinu ljudi bez dodanog proxyja, PIA-ove značajke nose manje žalbe od razdjelnog tuneliranja ExpressVPN-a, što znači da ExpressVPN zauzima ovo kolo.

Runda: Karakteristične točke za ExpressVPN

ExpressVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

10

Završne misli

S konačnim rezultatom od šest do četiri, ExpressVPN osigurava još jednu pobjedu. Iako je PIA nekoliko puta poboljšala i dodala neke značajke od kada smo se zadnji put prijavili, problemi s još uvijek ispitivanim podijeljenim tuneliranjem uvelike su ga zadržali.. 

Pobjednik: ExpressVPN

Brzina ExpressVPN-a, jednostavnost upotrebe i potpuno funkcionirajući podijeljeni tuneliranje bili su previše da bi PIA mogla savladati. Ako imate iskustva s bilo kojim od ovih VPN-a, uvijek volimo čuti o tome u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map