Dashlane vs LastPass: Bitka za najbolje upravitelje lozinki 2020. godine

Dashlane i LastPass su dva najbolje ocijenjena upravitelja lozinki, a oba zarađuju mjesto u našem najboljem vodiču za upravljanje lozinkama. Iako imaju prednosti i nedostatke kao i bilo koji dio softvera, Dashlane i LastPass obrišu se s konkurencijom, nudeći jedinstvene značajke, izvrsnu upotrebljivost i konkurentne cijene. 


U ovoj usporedbi Dashlane-a i LastPass-a izvodimo eksperiment, postavljajući dva upravitelja lozinki na vrhu svog polja jedan protiv drugog kako bismo vidjeli koji od njih se pojavljuje na vrhu. Prije nego što proglasimo pobjednika, govorit ćemo o značajkama, cijenama, sigurnosti, podršci, jednostavnosti upotrebe i još više. 

Iskreno, mogli biste ići s bilo kojim upraviteljem lozinki i biti u redu. Dashlane i LastPass gotovo su u svakom slučaju ispred kuće, pobjedivši pridošlice poput RememBear-a (pročitajte našu recenziju RememBear-a). Ipak, postoje neke razlike među njima koje mogu učiniti jedan bolji izbor za vas. 

Prije nego što se upustite u to, ne zaboravite da izravno uspoređujemo LastPass i Dashlane. Ako želite vidjeti kako se ponašaju protiv ostatka tržišta, ili jednostavno želite dobiti dublji izgled, svakako pročitajte našu recenziju Dashlane i LastPass recenziju.

Postavljanje borbe: Dashlane protiv LastPass-a

LastPass i Dashlane izradit će ih kroz niz rundi, pokrivajući sva glavna područja koja obično procjenjujemo u našim recenzijama. Mi ćemo im suditi tit-for-tat u svakom području, dodjeljujući bod pobjedniku svakog kruga. Usluga koja se na kraju pojavi s više bodova bit će naš ukupni pobjednik. 

Ipak, postoji prostor za osobno mišljenje. LastPass i Dashlane su izvrsni upravitelji lozinki, koji mogu lako sinkronizirati lozinke na svojim uređajima. Iako ćemo primijeniti konačni pristup u proglašenju pobjednika, jedan ili drugi možda će biti bolji za vas, ovisno o vašem proračunu, potrebnim značajkama ili drugim faktorima. 

Međutim, ne brinite, pokrenut ćemo svaki kut u ovom meču Dashlane-a i LastPass-a. Od sigurnosti do mobilnog iskustva do podrške, temeljito smo testirali naša dva konkurenta, tako da znate koja je najbolja opcija. 

1

sigurnosti

Sigurnost je najvažniji aspekt svakog upravitelja lozinki, a Dashlane i LastPass su u svojim recenzijama zaradili visoke ocjene. Oboje pružaju sigurnosna upozorenja i dvofaktorske mogućnosti provjere autentičnosti, što je izvrsno. 

Počevši od Dashlane-a koristi model nulte znanja i AES-256 enkripciju. Autentifikacija se događa pomoću hash-a vaše glavne lozinke, koja se generira pomoću Argon2d. 

Međutim, Dashlane nadilazi tipični sigurnosni model upravitelja lozinki. Kad god upotrebljavate novi uređaj, Dashlane će generirati ključ uređaja na temelju određenih hardverskih i softverskih specifikacija koji nisu ni na koji način povezani s vašom glavnom zaporkom. Model je toliko jak da ga je studija MIT-a 2016. utvrdila kao nemoguće puknuti. 

LastPass nije tako jedinstven, ali još uvijek poduzima korake kako bi sačuvao svoj trezor. Opet ste zaštićeni AES-256 i modelom nulte znanja. U ovom slučaju, LastPass koristi 100.000 krugova PBKDF2 na vašoj glavnoj zaporki za generiranje hash-a za provjeru autentičnosti. Zatim se ovaj hash koristi za stvaranje ključa za provjeru autentičnosti koji je upoređen sa LastPass bazom podataka. 

Važno je napomenuti da glavna lozinka nikada ne napušta vaše računalo. Umjesto toga, radi provjere autentičnosti koristi se grudiranje hash-a, pružajući dva sloja zaštite. Nažalost, to nije cijela priča s LastPassom.

Hack LastPass

LastPass je pretrpio kršenje podataka u 2015. godini, što je rezultiralo velikom bazom podataka šifriranih trezora korisnika koji su napustili svoje poslužitelje. Iako su podaci ukradeni, stvarni podaci nisu ugroženi. Zbog šifriranja LastPass-a i nulteg znanja, napadači su napravili hrpu neupotrebljive gipke. 

Ako ništa drugo, kršenje svjedoči o sigurnosnom modelu koji postoji LastPass. To je reklo, to nije isključeno. Iako Dashlane i LastPass idu na kraj s obzirom na tehničku zaštitu, činjenica je da LastPass ima prekršaje, a Dashlane to ne čini, potonjem pobjedi u ovom krugu.. 

Runda: Sigurnosna točka za Dashlane

Dashlane Logo
LastPass Logotip

2

Cijena

S obzirom da je LastPass zaradio najbolji utor u našem najboljem vodiču za upravljanje besplatnim zaporkama, dok se Dashlane borio za rezanje, ovo kolo nije mnogo natjecanje. Jednostavno rečeno, LastPass nudi bolju vrijednost. U skladu s tim, u priči je malo više ako tražite zaštitu lozinkom i zaštitu od krađe identiteta.

Počevši od LastPass-a najviše se izdvaja besplatna verzija. Dobijate sinkronizaciju na više uređaja i neograničeni prostor za pohranu bez trošenja novca, s čime se drugi upravitelji lozinki trude održati korak. Ako vas zanima dijeljenje lozinke, trebat će vam Premium plan. Međutim, za samo 3 dolara mjesečno, cijena je niska. 

LastPass također ima solidan obiteljski plan, premda više volimo više 1Password-a (pročitajte našu recenziju 1Password, kao i naše usporedbe Dashlane u odnosu na 1Password i 1Password u odnosu na LastPass). Ograničeni ste na šest korisnika, ali to gotovo nije važno s obzirom na cijenu. Za 4 USD mjesečno kupujete šest Premium licenci, plus pristup obiteljskoj nadzornoj ploči i neograničeno dijeljenje mapa.

Dashlane je jedan od najskupljih upravitelja lozinki u svijetu, što je njegova najveća slabost. Dostupan je besplatni plan, stane s automatskim popunjavanjem i sigurnosnim upozorenjima, ali ograničeni ste na 50 unosa i svom sefu možete pristupiti samo na jednom uređaju. Plaćena verzija, Premium, dodaje sinkronizaciju na više uređaja, praćenje tamnog weba i neograničeno spremanje. 

Međutim, Premium Plus je najimpresivniji plan. S gotovo 10 dolara mjesečno, to je najskuplji upravitelj lozinki koje smo ikada vidjeli. U skladu s tim, Premium Plus dolazi s potpunim upraviteljem lozinki, nadzorom kredita i 1.000.000 dolara zaštite od krađe identiteta. U usporedbi s našim najboljim softverom za zaštitu krađe identiteta, cijena zaista nije loša. 

Iako je lako argumentirati Dashlane, s obzirom na to koliko značajki ima, ne može se poreći ni cijena. LastPass nudi najbolji besplatni plan od bilo kojeg upravitelja lozinki koje smo vidjeli, a mjesečna cijena je bila pristojno niska. 

Runda: Cijena za LastPass

Dashlane Logo
LastPass Logotip

3

Automatska ispuna

Kada je u pitanju automatsko popunjavanje, LastPass i Dashlane izvrsno rade u pregledniku. Kroz Chrome i Firefox rijetko smo se susretali s problemima testiranja bilo kojeg od njih, bilo da je riječ o unosu kreditne kartice ili stranici za prijavu. U skladu s tim, svaki alat ima svoje snage kada je u pitanju automatsko popunjavanje. 

Dashlane nudi veću kontrolu u pregledniku. Kroz proširenje možete odrediti želite li ispuniti podatke za prijavu, obrasce, bilo ili ne za URL koji imate. Također možete odabrati primjenjuju li se postavke na određenu stranicu koja se odnosi na domenu ili na cijelu web stranicu, što vam omogućava da prilagodite način reagiranja automatskog popunjavanja. 

dashlane-pregled-AutoFill

LastPass nema toliko fleksibilnosti, prikazivanje relevantnih prijava za web lokaciju na kojoj ste i svih mogućih stavki koje se mogu ispuniti. Iako automatsko popunjavanje funkcionira savršeno, naišli smo na nekoliko snaga kako LastPass prepoznaje polja. Posebno, ne prepozna uvijek kada postoji polje za unos kreditne kartice, što znači da se vaše pohranjene kartice neće prikazati u ekstenziji. 

LastPass-krom-proširenje recenzija

U skladu s tim, LastPass ima prednost lokalnog automatskog popunjavanja. Ako se pretplatite na Premium, možete koristiti LastPass Autofill for Apps koji će iskustvo preglednika donijeti na vašu radnu površinu. Iako je korisna značajka imati, Dashlane ima lokalnu aplikaciju, a s obzirom na opcije u proširenju za preglednik, dovoljno je da mu dodijelite pobjedu u ovom krugu. 

Kolo: Točka automatskog popunjavanja za Dashlane

Dashlane Logo
LastPass Logotip

4

Poslovni planovi

LastPass i Dashlane nude sveobuhvatne poslovne planove – zbog čega su obojica napravili našeg najboljeg upravitelja lozinki za popis malih poduzeća – iako nisu tako robusni kao OneLogin i Zoho Vault (pročitajte našu recenziju OneLogin i recenziju Zoho Vault). Ipak, LastPass nudi više mogućnosti od Dashlane-a. 

Polazeći od potonjeg, Dashlane nudi jedinstveni poslovni plan, koji se naplate godišnje 4 USD po korisniku. To je isto kao i Premium plan, iako dolazi s nekoliko dodataka, uključujući upravitelja računa za više od 50 korisnika i administrativnu konzolu za upravljanje korisničkim i sigurnosnim pravilima. 

LastPass je dijelom u pitanju kada su u pitanju poslovni planovi. Postoje dva osnovna plana: Timovi i Enterprise. Prva je za pet do 50 korisnika uz 4 USD po korisniku mjesečno, dok je kasnija za bilo koji tim s više od pet korisnika. Također uključuje integraciju direktorija i mogućnosti jedinstvene prijave.

LastPass-pregled-poslovno-cijena

U posljednja dva plana dodaje se adaptivna multifaktorska provjera autentičnosti, bilo kao vlastita usluga ili u paketu s Enterpriseom. LastPass je skuplji, s Enterpriseom se povećava za 2 USD po korisniku u odnosu na Dashlane. To je rečeno, dolazi sa SSO i prilagodljivim MFA-om, što nedostaje Dashlaneu, čime je LastPass dobio pobjedu u ovom krugu. 

Runda: Poslovni planovi bod za LastPass

Dashlane Logo
LastPass Logotip

5

Mobilne aplikacije

Upravitelji zaporki uglavnom imaju pregledan doživljaj preglednika, s izuzetkom nekih alata (primjer pročitajte u našoj recenziji Passwork). Mobilni uređaji su ipak malo škakljivi. Srećom, kao dva najveća i najbolja upravitelja lozinki, Dashlane i LastPass nude pojednostavljene i učinkovite aplikacije za Android i iOS. 

LastPass-ova mobilna aplikacija djeluje gotovo poput aplikacije za preglednik, zbog čega je zaradila mjesto u našem najboljem upravitelju lozinki za iOS vodič. Automatsko popunjavanje djeluje izvrsno, a LastPass podržava biometrijsku provjeru autentičnosti na Androidu i iOS-u. Međutim, u mobilnoj aplikaciji nedostaje nekoliko značajki.

LastPass-iOS

Ne možete organizirati svoje unose poput Dashlane-a. Pored toga, Dashlane također podržava unose za mobilne uređaje, poput kontakata. Sve standardne značajke također dobro funkcioniraju, a Dashlane podržava automatsko popunjavanje na najnovijoj verziji Androida i iOS-a, kao i prikazivanje pune verzije sigurnosne nadzorne ploče.. 

Dashlane IOS

Bez obzira koji od upravitelja lozinki ste odabrali, pristup lozinkama na vašim mobilnim uređajima nije problem. U skladu s tim, Dashlane nudi robusniju mobilnu aplikaciju, stane s izvrsnom nadzornom pločom identiteta, mogućnostima organizacije i automatskim popunjavanjem. Zbog toga na mobilnom kraju stvari donosi pobjedu. 

Kolo: Točka mobilnih aplikacija za Dashlane

Dashlane Logo
LastPass Logotip

6

Jednostavnost korištenja

Dashlane i LastPass su jednostavni za upotrebu, mnogo za razliku od LogMeOnce i Steganosa (pročitajte našu recenziju LogMeOnce i Steganos pregled upravitelja lozinki). Ako vas samo zanima jednostavnost upotrebe, možete odabrati bilo koji alat i biti će u redu. 

To je reklo da je Dashlane fleksibilniji. Ona koristi lokalnu aplikaciju za razliku od korisničkog sučelja koje nije isključivo preglednik LastPass. Kada preuzmete aplikaciju i stvorite račun, Dashlane će tražiti da uvezete lozinke iz svog preglednika. S obzirom da većina ljudi lozinke nesvjesno pohranjuje u bazi svog preglednika, ovo je brz način za postavljanje. 

dashlane-lozinkom uvoz

Obilaženje Dashlanea je jednostavno, s kategorijama trezora izložene su u lijevom izborniku i puno načina organiziranja unosa. Proširenje preglednika odražava to, omogućujući vam brz pristup vašem trezoru i generatoru lozinki bez potrebe za otvaranjem lokalne aplikacije.

dashlane-pregled-uredi-ulaz

Međutim, ne postoji korisničko sučelje preglednika, gdje sjaji LastPass. Iako nema lokalnu aplikaciju, LastPass se može pokrenuti u bilo kojem pregledniku. Sa stajališta upotrebljivosti, LastPass je manje-više isti kao Dashlane. Postoje mogućnosti organiziranja unosa, podrška za prilagođene predloške za unos i jednostavan izbornik na lijevoj strani korisničkog sučelja..

LastPass-pregled-kategorije

Činjenica da LastPass radi u vašem pregledniku je ogromna prednost. Bez obzira na računalu koje koristite ili u pregledniku koji koristite, brzo možete pristupiti svojim lozinkama, čak i na javnim računalima. U kombinaciji s SpacePas dizajnom LastPass-a, on donosi pobjedu u ovom krugu. 

Runda: Lakoća upotrebe za LastPass

Dashlane Logo
LastPass Logotip

7

Besplatni plan

Obojica naših konkurenata nude besplatnu verziju, iako prednost ima LastPass. Iako LastPass nije jedina besplatna opcija – pročitajte naš NordPass pregled za još jedan primjer – ima značajku koju gotovo nijedan drugi besplatni upravitelj lozinki ne čini: sinkronizacija na više uređaja. 

Čak i ako ne plaćate, unose možete sinkronizirati na svojim uređajima. Uz to, LastPass nudi dijeljenje jedan na jedan i neograničen prostor za pohranu. Iskreno, besplatni plan sramoti LastPass Premium. Dodatnih 3 USD mjesečno nudi nekoliko dodatnih značajki, uključujući dijeljenje i prioritetnu podršku za mnoštvo, ali Besplatno uključuje većinu onoga što tražimo. 

Dashlane Free to, nažalost, nije. Iako razumijemo da smo rezervirali sinkronizaciju s više uređaja za Dashlane Premium, besplatna verzija ograničava vaše unose. Možete spremiti samo 50 unosa u trezor, bez obzira u kojoj se kategoriji nalaze. Iako ograničenje nije tako strogo kao McAfee True Key, to je ipak ograničenje (pročitajte našu recenziju McAfee True Key). 

U usporedbi s LastPassom, Dashlaneova besplatna verzija ne slaže se. No, ujedno je i lošiji u odnosu na druge besplatne alate. Iako nisu tako lijepi kao Dashlane, i KeePass i Bitwarden nude besplatnu neograničenu pohranu, a za pokretanje su otvoreni izvor (pročitajte naš KeePass pregled i Bitwarden pregled i pogledajte kako Bitwarden uspoređuje sa LastPassom). 

Pomalo iznenađuje što je LastPass kralj usjeva kada je u pitanju besplatno zaporku. Dashlane se izuzetno trudi, ali s ograničenjima i nedostatkom sinkronizacije na više uređaja, prelazi preko LastPass-a. 

Runda: Besplatno planiranje za LastPass

Dashlane Logo
LastPass Logotip

8

Značajke

LastPass je prilično lagan u pogledu značajki, izvan značajnog alata LastPass for Applications za radnu površinu. Inače je standardno. Ponuđen vam je sigurnosni izazov, na kojem možete vidjeti kako vaše lozinke stoje protiv ostalih korisnika LastPass-a, podršku za prilagođene unose i automatsko popunjavanje.

LastPass-pregled-sigurnost-izazov

Tu je i LastPass Autentifikator. Iako tehnički nije dio LastPass-a, Authenticator vam omogućuje omogućavanje dvofaktorske provjere autentičnosti na većini web stranica, zarađujući to u našem najboljem vodiču s aplikacijama za 2FA. Ipak ne morate koristiti ili plaćati za LastPass da biste koristili Autentifikator. Nudi se besplatno kao samostalna usluga. 

Dashlane je sasvim suprotan LastPassu. Puni do vrha sa značajkama i cijenom koja se podudara, Dashlane je nadišao standardni upravljač lozinkom u nešto više nalik zaštiti od krađe identiteta. 

Dashlane Premium uključuje praćenje tamnog weba, dom zdravlja lozinkom i VPN, premda preporučujemo da umjesto zadnjeg odaberete naš najbolji popis VPN-a. 

dashlane-pregled-lozinkom zdravlje

Međutim, njegova je jedinstvena značajka automatska izmjena zaporki koja može ažurirati lozinke na podržanim web lokacijama jednim klikom miša. LastPass ima sličnu značajku, iako ga nikada ne bismo mogli naterati da pravilno radi tijekom testiranja. 

Dashlane ne može mijenjati lozinke na svim web mjestima, ali je popis podržanih URL-ova i dalje dugačak, uključujući Reddit i Citrix (pročitajte naš Citrix ShareFile pregled). 

Dashlane je skuplji od LastPass-a, ali dolazi s popisom značajki koje opravdavaju cijenu. Od obavijesti o kršenju, praćenja mračnog interneta do osiguranja krađe identiteta, Dashlane nadilazi jednostavno upravljanje upraviteljem lozinkom i tako ostvaruje pobjedu u ovom krugu.. 

Runda: Karakteristična točka za Dashlane

Dashlane Logo
LastPass Logotip

9

podrška

Dashlane ima najbolju podršku koju smo vidjeli u upravitelju lozinki, što je iznenađujuće s obzirom na to koliko uobičajena podrška za ove alate obično postoji. Pored baze znanja jednostavne za upotrebu, Dashlane nudi podršku za e-poštu i chat uživo. Podrška putem e-pošte traje sedam dana u tjednu, a chat uživo se nudi od ponedjeljka do petka od 9:00 do 18:00. EST. 

Podrška je uglavnom usredotočena na kupce koji govore engleski jezik, iako Dashlane nudi francusku i njemačku podršku putem e-pošte tijekom radnog dana. Srećom, ne biste trebali puno pokušavati podržati. Baza znanja je izuzetna, ispunjena do svih detalja o Dashlaneu i načinu njegovog funkcioniranja.

dashlane-pregled-baze znanja

LastPass ne nudi istu razinu skrbi sa svojim resursima podrške. Omogućeno vam je baza znanja koja pokriva osnove aplikacije, ali to uključuje vrlo malo u način rješavanja problema. Ako imate problema, možete kontaktirati LastPass, ali morat ćete preskočiti nekoliko obruča. 

LastPass-pregled-baze znanja

Za kontaktiranje tvrtke LastPass morate koristiti bazu podataka. Umjesto ponuđenog oblika e-adrese za kontakt, na dnu svakog članka baze podataka nalazi se gumb “podrška za kontakt”. S obzirom na to koliko je malo potrebno za rješavanje problema, potreban je jasniji put za kontakt. 

LastPass-pregled-kontakt-pomoć

Ipak, LastPass nudi podršku kupcima koji plaćaju, a ne, tako da nije sve loše. Bez obzira na to, ne može se poreći da Dashlane nudi snažnija sredstva podrške, kako onima koji se trebaju riješiti svog tima za podršku, tako i onih sa sadržajem. Zbog toga Dashlane uzima pobjedu u ovom posljednjem kolu. 

Runda: Točka podrške za Dashlane

Dashlane Logo
LastPass Logotip

10

Završne misli

Od naših devet rundi, Dashlane je zaradio pet bodova, dok je LastPass zaradio četiri. Kao što se i očekivalo, njih dvojica bili su grlići i grlići tijekom cijelog natjecanja, iako Dashlane još uvijek izlazi kao pobjednik. Iako je skup, Dashlane nudi robusniji popis značajki i bolju sigurnost od LastPass-a.

Pobjednik: Dashlane

Ipak, LastPass je dostojan protivnik. S najboljim besplatnim planom koji smo vidjeli u bilo kojem upravitelju lozinki i izuzetnom upotrebljivošću, LastPass je izvrstan alat. Iako ne doseže visine Dashlane-a, LastPass je još uvijek atraktivna opcija, posebno za one s proračunom. 

Ipak, izbor je na vama. Idete li s Dashlaneom ili LastPassom? Javite nam kako ste odlučili, kao i kako vam se sviđa, u komentarima ispod. Pročitajte i našu usporedbu Dashlane vs Keeper. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map