Bitwarden vs LastPass: Slobodna borba 2020. godine

Bitwarden i LastPass su dva najbolja upravitelja lozinki koje nude izvrsne besplatne planove, solidnu sigurnost i dugačak popis značajki. Kada je riječ o besplatnom upravljanju lozinkom, ona ne postaje puno bolja od ove dvije. Međutim, u našoj usporedbi s Bitwardenom i LastPassom može pobijediti samo jedan. 


Tijekom niza rundi usporedit ćemo dva načina “jedan po jedan” da bismo vidjeli koja je bolja opcija. Uz put ćemo se dotaknuti sigurnosti, cijene, podrške, jednostavnosti upotrebe, mogućnosti i još više, prije nego što proglasimo pobjednika..

Prije ronjenja, želimo napomenuti da određeni aspekti usluge više sjaju u odnosu na drugu uslugu. Zbog toga preporučujemo čitanje naše recenzije Bitwarden-a i LastPass-a da biste dobili predodžbu o tome kako ti upravitelji lozinki djeluju u odnosu na ostatak tržišta..

Postavljanje borbe: Bitwarden protiv LastPass-a

Pred nama je šest rundi od kojih je svaki relevantan za Bitwarden i LastPass. Njih dvojica će ih izvaditi tit-for-tat za vrijeme runde kako bi se vidjelo koja je vladavina vrhovna. Svaki krug vrijedi bod, a na kraju naše usporedbe, zbrojit ćemo sve bodove kako bismo proglasili ukupnog pobjednika. 

Međutim, kao što primjećujemo u svim usporedbama, postoji dovoljno prostora za osobne preferencije. To se posebno odnosi na dva alata kao što su Bitwarden i LastPass, koji oba nude snagu u različitim područjima. Zbog toga vam preporučujemo da pročitate svaki odjeljak i dođete do vlastitog zaključka.

Učinili smo snažno korištenje obje usluge kako bismo odredili koji je bolji, i iako ćemo zauzeti definitivno stajalište, bolji alat za vas se može promijeniti na temelju onoga što vam je potrebno. Na primjer, Bitwarden nije toliko fleksibilan kada je u pitanju vrsta unosa, ali ima puno bolju podršku od LastPass-a.

1

sigurnosti

Oba Bitwarden i LastPass imaju izvrsnu sigurnost, iako je jedan sigurno bolji od drugog. Počevši od potonjeg, LastPass nudi standardnu ​​sigurnost za upravitelje lozinki. To uključuje model sa nultim znanjem, AES-256 enkripciju i niz mogućnosti za dvofaktorsku provjeru autentičnosti i multifaktorsku provjeru identiteta. 

Kako biste potvrdili svoj račun, LastPassu je potrebna samo glavna lozinka, za razliku od modela s dva tajna Dashlanea i 1Password (više o tome pročitajte u našoj Dashlane recenziji). Ipak, glavna lozinka šalje se kroz 100.000 krugova hashiranja PBKDF2 kako bi se otključao trezor. To znači da LastPass nikad ne vidi i ne pohranjuje vašu lozinku.

Nadalje, s obzirom da se funkcija izvedbe ključa koristi za generiranje autentifikacijskog ključa, glavna lozinka zapravo nikada ne napušta vaš stroj.  

Nažalost, šifriranje LastPass-a nije kraj priče. Usluga je bila hakirana u 2015. godini, što je rezultiralo nebrojenim računima. To je reklo da su napadači krenuli s hrpom gluposti. Model nulta znanja LastPass-a znači da potrebni podaci koji su potrebni za dešifriranje bilo kojeg trezora nisu uključeni u prekršaj, tako da podaci o običnom tekstu nisu ugroženi. 

Bitwardenov pristup otvorenom izvoru

Bitwarden ima sličnu sigurnost kao LastPass, uključujući AES-256 enkripciju za vaš trezor i model nulte znanja. No, izvorni je kod također javno dostupan što dopušta svakome da ga iskopa zbog sigurnosnih propusta. Njemačka tvrtka za cyber-sigurnost Cure53 učinila je upravo to, pronalazeći samo neke manje probleme s Bitwardenom. 

Najveća prijetnja sigurnosti upravitelja lozinki dolazi od provjere autentičnosti, a na toj je fronti Bitwarden čvrst. Koristi niz generiranih ključeva i hashinga za provjeru autentičnosti vašeg računa, ali to je samo ako odlučite koristiti poslužitelje Bitwardena. 

Kao što ćemo ući u odjeljak “značajke”, Bitwarden nudi opciju vlastitog hosta, uklanjajući veliki dio sigurnosnog rizika prilikom korištenja upravitelja lozinki.

Budući da Bitwarden djeluje na bazi otvorenog koda, to znači da nije moguće i zaključavanje dobavljača. Dostupan je sav Bitwarden-ov izvorni kod, a zajednica ga je već koristila za izradu alata koji mogu čitati njegov format datoteke. Zbog toga ćete i dalje imati pristup svojim lozinkama, čak i ako Bitwarden propadne. 

Iako LastPass ima solidnu sigurnost, unatoč nesretnoj naleti na hakere, Bitwarden nudi više. Kako je izvorni kod dostupan za reviziju, on je inherentno sigurniji, omogućavajući programerima da uhvate ranjivosti prije nego što postanu problem. Nadalje, Bitwarden nudi opciju samo hostinga, što uklanja gotovo sav rizik korištenja upravitelja lozinki.

Runda: Sigurnosna točka za Bitwarden

Bitwarden Logo
LastPass Logotip

2

cijena

Puno se priča o Bitwardenu i LastPassu kad je riječ o cijenama. Iako je jedan ciljani kao shareware, a drugi komercijalni proizvod, obojica nude odlične besplatne planove, a svaki će zaraditi mjesto u našem najboljem vodiču za besplatno upravljanje lozinkama. Kada je u pitanju plaćanje, međutim, postoje neke razlike.

Počevši od Bitwardena, to je softver otvorenog koda i, poput KeePass-a, potpuno je besplatan (pročitajte naš KeePass pregled). Postoji plaćeni plan, ali Bitwarden se pobrinuo da sva njegova osnovna funkcionalnost bude dostupna u besplatnoj verziji. To uključuje neograničene mogućnosti pohrane, sinkronizaciju s više uređaja i dvofaktorske mogućnosti provjere autentičnosti. 

Plaćeni plan – ako ga možete tako nazvati – dodaje 1 GB šifrirane pohrane datoteka, još nekoliko opcija 2FA, korisnička izvješća i zdravstvena izvješća o zaporkama. 

Ipak, plaćeno je ovdje relativan pojam. Bitwarden Premium košta manje od 1 USD mjesečno, a naplaćuje se samo 10 USD tijekom cijele godine. U kontekstu besplatnog plana, Premium se čini kao opcija za podršku programerima više od svega.

LastPass ima konvencionalniju strukturu cijena, uklapa se u premium osobnu opciju od 3 USD mjesečno i obiteljsku opciju od samo 4 USD mjesečno. Međutim, u usporedbi s drugim besplatnim upraviteljima lozinki, poput RememBear-a, LastPass se ističe svojim besplatnim planom (pročitajte našu recenziju RememBear). To je zato što uključuje neograničeno spremanje i sinkronizaciju na više uređaja. 

Besplatna verzija zapravo čini da plaćeni izgledaju loše. Nadogradnja na Premium dolazi s nekoliko dobrih sastojaka, a to su dijeljenje jednog do mnogih i LastPass za aplikacije, ali 3 USD mjesečno, plan ne vrijedi. 

Ipak, LastPass nudi obiteljski plan koji pruža zaštitu do šest korisnika za samo 4 USD mjesečno, što je čak jeftinije od 1Password-a (pročitajte našu recenziju 1Password). 

Da ne treba pretjerivati, Bitwarden zapravo ima vlastiti obiteljski plan i to samo $ 1 mjesečno. Podržava do pet korisnika, a uklapa se u neograničeno dijeljenje i pohranu. Iako nedostaju značajke poput automatskog popunjavanja aplikacija, opcije Premium i Family Bitwarden daleko su jeftinije od LastPass-a, a sve nude većinu funkcionalnosti.

Runda: Cijena za Bitwarden

Bitwarden Logo
LastPass Logotip

3

Jednostavnost korištenja

Kada su u pitanju otvoreni nasuprot komercijalnim proizvodima, jednostavnost upotrebe obično je glavna razlika (primjer ćete pročitati u našoj usporedbi KeePass vs LastPass). Iako je besplatan proizvod, Bitwarden je vrlo jednostavan za upotrebu. Ipak, ima nekoliko malih razlika u odnosu na LastPass. 

Bitwarden je iskustvo na radnoj površini, što znači da postoji lokalni program za upravljanje vašim lozinkama. Postoji i inačica preglednika putem web stranice Bitwarden, iako ne nudi gotovo toliko mogućnosti kao aplikacija za radnu površinu. Sučelje je iznenađujuće čisto, s vrstama unosa na lijevom izborniku, organiziranjem mapa i trakom za pretraživanje. 

bitwarden-nova tema

Iako je Bitwarden vrlo impresivan za softver izgrađen na otvorenom kodu, ima nekoliko kritičkih uvida. Prvo, on podržava samo sigurne bilješke, identitete, kreditne kartice i lozinke. Ne postoje prilagođena polja ili vrste unosa za pohranjivanje drugih podataka. Nadalje, morate navesti na koje URL adrese želite unijeti tu lozinku. 

Srećom, ove probleme možete prevladati upotrebom proširenja preglednika koji je, poput lokalne aplikacije, iznenađujuće jednostavan za korištenje. Pomoću proširenja možete brzo pregledati svoj trezor, generirati novu lozinku i hvatati prijave dok radite putem Interneta.

bitwarden-proširenje

Iako je Bitwardenova upotrebljivost impresivna, to ne odgovara LastPass-u. LastPass se temelji u potpunosti u vašem pregledniku i ide kamo god idete, bez obzira jeste li u sustavu Windows, macOS, ChromeOS ili Linux. Sučelje preglednika također je vrlo lako zaobići, tako da možete organizirati unose u mape i filtrirati ih na različite načine.

LastPass-pregled-svodom

U kontekstu Bitwardena, LastPass potkač dolazi u obliku prilagođenih unosa. LastPass je izvan okvira već podržava dugački popis vrsta unosa, uključujući putovnice, podatke o poslužitelju, softverske licence i još mnogo toga. No možete izraditi i vlastite unose u vlastiti položaj koji omogućuju pohranjivanje svega što želite. 

LastPass-pregled-custom-kategorije

I u pozadini se događa neka automatizacija. Na primjer, LastPass ima univerzalne postavke za identifikaciju URL-ova, dok ćete te podatke morati ručno unijeti u Bitwarden. Iako je Bitwarden još uvijek lako zaobići, LastPass ima dovoljno malih poboljšanja da ga ovaj krug stavi na ploču.

Runda: Lakoća upotrebe za LastPass

Bitwarden Logo
LastPass Logotip

4

Značajke

Čak i sa svojim besplatnim planovima, Bitwarden i LastPass su ispunjeni značajkama. LastPass nudi dobar raspon na svom besplatnom planu, uključujući sigurnosni izazov gdje možete brzo pregledati stare, ponovno korištene i slabe lozinke. LastPass također uključuje automatsku izmjenu zaporki, ali to nije radilo posljednji put kada smo je testirali.

LastPass-pregled-sigurnost-izazov

Međutim, plaćanje donosi određene koristi, uglavnom u obliku hardvera 2FA s FIDO U2F standardom i LastPass for Applications. Potonji vam omogućuje da iskustvo automatskog popunjavanja potražite u pregledniku i koristite ga na lokalnim aplikacijama. Iako nije velika ponuda, lijep je bonus ako plaćate pretplatu. 

Bitwarden nudi slične značajke, iako ih različito dijeli između svojih besplatnih i plaćenih opcija. Na primjer, zaslon zdravstvenog stanja lozinke – koji prikazuje slabe, izložene i stare lozinke – i relevantna kršenja podataka rezervirana su za plaćeni plan. Ipak, s koliko je jeftin Bitwarden teško se žaliti.

bitwarden-kršenja-izvješće

No, najveća značajka Bitwardena je samoosiguravanje računala koje je dostupno bez obzira plaćate li ili ne. Pomoću Dockera možete lako ugostiti Bitwardenovu poslužiteljsku infrastrukturu na vašem kućnom NAS-u. Uvijek možete koristiti poslužitelje Bitwardena – on ne koristi pohranu u oblaku kao što je Depot lozinke – ali samo hosting je najbolja opcija ako se brinete o sigurnosti.

bitwarden-self-domaćin-udžbenik

Postupak je jednostavan, zahtijeva samo Docker i nekoliko naredbi iz naredbenog retka. Iako je to neobavezna značajka, činjenica da je samoposluživanje ugrađeno u Bitwarden s nekom lakoćom je impresivno. Kao što je slučaj s drugim aspektima Btiwardena, postoji dovoljno opcija za tehničare koji će se iskopati, a zadržavajući ključni doživljaj za pridošlice netaknut. 

To ne znači da ovo kolo nije automatski pobjeda za Bitwarden. Njih dvije su bliske u značajkama, a LastPass nudi više mogućnosti za povremene korisnike i Bitwarden ugostiteljske usluge. Za nas je značajka izdvajanja samostalno gostovanje što daje Bitwardenu pobjedu u ovom kolu. Međutim, ovisno o tome što tražite, lako se može preći na LastPass. 

Runda: Karakteristična točka za Bitwarden

Bitwarden Logo
LastPass Logotip

5

Poslovni planovi

S obzirom da Bitwarden i LastPass nude velikodušne besplatne planove, sigurno je pretpostaviti da najveći dio novčanog toka dolazi od poslovnih pretplatnika. LastPass posjeduje snažniji raspon poslovnih planova, odijevajući velike i male, zbog čega je zaradio visoko mjesto u našem najboljem vodiču za lozinku za male poslovne vodiče. 

LastPass-pregled-poslovno-cijena

Bitwarden je također zaradio mjesto u vodiču, uglavnom zato što je toliko jeftin. Ako ga usporedite sa LastPassom, možete veliko uštedjeti. Na primjer, plan Bitwardenovih timova, koji počinje s pet korisnika za 5 USD mjesečno, košta samo 2 USD za svakog dodatnog korisnika. Sličan plan na LastPassu košta 3 dolara po korisniku od početka pristupa.  

Cijena Bitwardena za njegov najviši poslovni plan iznosi 3 USD po korisniku, a uključuje integraciju s Active Directoryom, grupama korisnika i još mnogo toga. U usporedbi s Zoho Vault-om, poslovne pretplate tvrtke Bitwarden vrlo su impresivne, uključujući značajke vrhunske razine za djelić troškova natjecanja (pročitajte našu recenziju Zoho Vault). 

LastPass ima, međutim, jednu veliku prednost: multifaktorska provjera autentičnosti. Iako će vas koštati popriličnu sitnicu, LastPass ima kontekstualni MFA, slično kao OneLogin (pročitajte našu recenziju OneLogin). Umjesto samo korištenja vremenskog koda, kontekstualni MFA razmatra različite čimbenike prilikom provjere autentičnosti računa, uključujući IP adresu, doba dana i više. 

Poziv na ovaj krug je težak. LastPass ima MFA na raspolaganju dok Bitwarden ne, ali naplaćuje visoku cijenu za takvu značajku. S druge strane, Bitwarden je puno jeftiniji i može se koristiti s mnogim poslovnim značajkama. Međutim, za MVP ćete i dalje morati kupovati a la carte. 

S obzirom na to koliko MFA može biti jeftin, dajemo pobjedu Bitwardenu. Međutim, to bi se moglo promijeniti ovisno o vašim poslovnim potrebama.

Kolo: Poslovni planovi ukazuju na Bitwarden

Bitwarden Logo
LastPass Logotip

6

podrška

Iako je podrška za upravitelja lozinki obično loša, a podrška softvera otvorenog koda još gora, LastPass i Bitwarden nude pristojnu korisničku uslugu. LastPass dolazi sa bazom znanja, forumima i kontaktima putem e-pošte. U skladu s tim, podrška putem e-pošte dostupna je samo ako prvo koristite bazu znanja. 

LastPass-pregled-kontakt-pomoć

Trebat ćete pronaći odgovarajući članak za podršku, a zatim kliknite gumb “kontakt podrške” na njemu da biste sletili na obrazac za kontakt. Iako razumijemo usmjeravanje korisnika na resurse za samopomoć, zakopavanje kontaktnog obrasca u bazi znanja samo je zbunjujuće. Srećom, LastPass sprema odličan forum zajednice, koji je aktivan gotovo svih sati dana.

LastPass-pregled-forumi

Iako je potpuno besplatan, Bitwarden ide još više u pogledu usluge kupcima. Začudo, postoji puna baza znanja prepuna korisnih članaka. Bitwarden nudi vezu na svoju podršku za e-poštu na svakoj stranici baze podataka, čak i na glavnoj. Na taj način, ne postavlja se pitanje gdje otići razgovarati s čovjekom. 

bitwarden-baze znanja

Bitwarden također nudi forume, iako nisu ni približno tako aktivni kao LastPass. Postoje dva odjeljka: zahtjevi za značajku i podrška korisniku. Iako je puno članova pozvano da pomognu drugima, forumi nisu istančani kao što bismo se nadali. 

Međutim, u cjelini, teško je reći da LastPass nudi bolju uslugu kupcima. S obzirom na to da je Bitwarden u svojoj srži besplatni upravitelj lozinki, razina podrške pada. Čak i kao potpuno komercijalni proizvod, LastPass se bori da održi korak, gurajući ga još više iza sebe u ovom posljednjem krugu.

Runda: Točka podrške za Bitwarden

Bitwarden Logo
LastPass Logotip

7

Presuda

Sa samo jednom pobjedom od šest rundi, LastPass je, nažalost, gubitnik ove usporedbe. Bitwarden nudi dovoljno s obzirom na značajke, sigurnost, cijene i podršku da biste bili bolji upravitelj lozinki. Bitwarden također ima prednost dostupnog izvornog koda, što znači da je mnogo fleksibilniji. 

Pobjednik: Bitwarden

To ne znači da je LastPass loš upravitelj lozinki (u stvari daleko od toga). Bitwarden nudi dovoljno malih prednosti da bude definitivno bolji upravitelj lozinki, ali to ne smije umanjiti borbu koju je postavio LastPass. Sami je odličan upravitelj lozinki, a nudi neke značajke koje Bitwarden ne može podnijeti. 

Za nas je, međutim, Bitwarden još uvijek bolja opcija. Slažete li se s tim ili bi LastPass trebao biti pobjednik? Javite nam svoje misli u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map