Bitdefender vs Windows Defender: Tko brani najbolje u 2020. godini?

Windows nikad nije imao veliku reputaciju u pogledu cyber-sigurnosti. Ovo dolazi s najpopularnijim operativnim sustavom računala. To je razlog zašto antivirusni softver poput Bitdefendera u prvom redu postoji. Srećom, Microsoft nije zanemario prijetnju te je dodao Windows Defender svakoj instalaciji sustava Windows.


Možete li vjerovati Windows Defenderu da čuva vaše računalo sigurno ili ne, druga je stvar. Zbog toga ćemo ga usporediti s Bitdefenderom, našim izborom kao najboljim antivirusnim softverom na tržištu. Windows Defender ušao je u naš najbolji besplatni protuvirusni softver i u njemu su vidljivi prilično dobri rezultati zaštite, ali morat ćete pročitati u cijelosti.

Možda biste trebali pogledati i naš detaljniji pregled Bitdefendera prije nego što otkrijete tko pobjeđuje u ratu protiv zlonamjernog softvera u ovoj Bitdefender usporedbi s Windows Defender.

Postavljanje borbe: Bitdefender protiv Windows Defender

S novim prijetnjama koje će vam se pojaviti svakodnevno, ne možete priuštiti da odaberete antivirusni paket koji vam ne nudi najbolju pokrivenost. Bitdefender je plaćena opcija, s vrhunskim popisom značajki koje se podudaraju i to je vrh na našem popisu preporuka. Windows Defender je besplatan, a to znači da ima ograničenja kroz koja ćemo proći.

Da bismo vam pojasnili koliko dobro jedan antivirusni softver stoji u odnosu na drugi, testirat ćemo Bitdefender i Windows Defender na pet područja. Počet ćemo s značajkama, prije nego što ćemo se temeljiti na cijenama, ljubaznosti, kvaliteti zaštite koju pružate i korisničkoj podršci koju nude.

Pobjednik svakog kruga dobiva bod, a prvi koji osvoji tri boda ukupno osvoji. Zaokružit ćemo svaki odjeljak sa slovom i objasniti svoj izbor, a zatim ćemo u komentarima dočekati vaše misli.

Značajke

Bez obzira plaćate li antivirus ili odabirete besplatnu alternativu, morat ćete znati jesu li značajke dovoljne da biste bili sigurni. Imajući to u vidu, proučavamo što Bitdefender i Windows Defender nude svojim korisnicima.

Bitdefender

Korisnici Windowsa pobjednici su u cijeni jer dobivaju Bitdefenderovu “zaštitu podataka u stvarnom vremenu” i “naprednu obranu od prijetnji” kao dio svakog paketa. To znači da će vas zaštititi od svih vrsta zlonamjernog softvera, čak i sitnijih na mjesto.

Bitdefender-Značajke

Većina Bitdefender paketa uključuje zaštitu od cyber napadača koji koriste vaš mikrofon ili web kameru, s ograničenjima na oba. Bitdefender je jedna od naših glavnih preporuka o tome kako osigurati svoju web kameru od takvih prijetnji.

Otkrivanje prijetnji Bitdefendera također ide dalje kod softvera i skenera ranjivosti WiFi. Uključen je i vatrozid kako biste se obranili od vanjskih prijetnji.

Ako ste zabrinuti zbog kupnje putem interneta, možete iskoristiti Bitdefender Safepay koji vam omogućuje pregledavanje interneta u sigurnom okruženju. Možete ga koristiti na bilo kojem web mjestu, ali Bitdefender će vas upozoriti da pređete na Safepay ako primijeti da pokušavate izvršiti plaćanje bez njega.

Safepay dobro funkcionira i s ograničenim VPN-om Bitdefendera, pogotovo ako niste svjesni opasnosti javnog WiFi i riskirate svoje podatke na otvorenoj WiFi mreži. Dobivate dnevnicu za podatke, ali to je ograničenje na 200 MB. Ako je zaštita VPN-a važna, bit ćete htjeli kombinirati Bitdefender s VPN davateljem poput ExpressVPN-a (pogledajte naš ExpressVPN pregled).

Bitdefender dolazi s upraviteljem lozinki radi zaštite vaših najosjetljivijih podataka, što je lijep dodatak. Osnovno je i ovisno o značajkama, ali kao što ćete vidjeti u pregledu Blur, to ne mora nužno imati i loš upravitelj lozinki, pogotovo ako ga želite samo postaviti i zaboraviti. Ipak, vjerojatno bismo preporučili Dashlane-u (vidi našu recenziju Dashlane-a) prije svega. 

S obzirom na rizik od ransomwarea, dobro je vidjeti da Bitdefender sprečava promjene datoteka na najosjetljivijim datotekama i nudi sveobuhvatnu enkripciju datoteka kako bi zaključao sve kritične dokumente. Tu je i uredan stroj za uništavanje datoteka koji briše bilo koju datoteku.

Važno je napomenuti da je većina ovih značajki standardna za Windows korisnike s najosnovnijim Bitdefender Internet Security paketom, da biste osigurali svoj Mac ili Android uređaj, morat ćete odabrati jedan od Bitdefenderovih multi-OS planova, poput Total Security-a..

Sve u svemu, Bitdefender ima jedan od najopsežnijih skupova značajki koje smo vidjeli u bilo kojem našem antivirusnom pregledu..

Windows Defender

Windows Defender je besplatna i zadana antivirusna opcija za većinu Windows korisnika, a dolazi kao dio samog Windows-a. Ovisno o vašoj verziji sustava Windows 10, Windows Defender također može imati naziv Windows Security ili Windows Defender Security.

Windows Defender-Značajke

Ta će se zaštita isključiti i pustiti konkurenta, poput Bitdefendera, nakon što se instalira. Čim se ukloni, Windows Defender ponovno aktivira vlastitu zaštitu.

Windows Defender je tipičan antivirusni skener. Možete pokrenuti brzo skeniranje i potražiti neposredne prijetnje, ali također omogućuje ciljano skeniranje određenih mapa ili pogona, osim temeljitijeg skeniranja vašeg sustava.

Windows Defender uključuje internetsku zaštitu zahvaljujući SmartScreen-u, Windows-ovoj zaštiti od krađe identiteta i zaštiti od zlonamjernog softvera. To je unaprijed ugrađeno u Microsoft Edge, a uskoro će biti dostupno i korisnicima Google Chrome-a s proširenjem zaštite preglednika Windows Defender. Tako će Chrome – naš izbor kao najsigurnijeg web preglednika – postati sigurniji za upotrebu.

SmartScreen koristi Microsoftovo bogato iskustvo s računalstvom u oblaku koristeći veliku bazu podataka o prijetnjama utemeljenu na oblaku kako bi ponudio najširu moguću zaštitu. Windows Defender nudi i svakodnevnu zaštitu radi sprečavanja instalacija zlonamjernog softvera, kao i zaštitu od neovlaštenog zaključavanja za zaključavanje svih kritičnih postavki.

Defender uključuje i specifičnu zaštitu protiv ransomwarea. Prema zadanim postavkama zaštitit će određene mape, poput mape s dokumentima, ali možete je prilagoditi i tako da štiti sve mape koje želite. Automatski će se sigurnosno kopirati ove datoteke na vaš OneDrive račun (pogledajte naš pregled usluge OneDrive).

Mreža i sistemski vatrozid uključeni su kao dio zaštite Windows Defendera, s prilagodljivim postavkama ovisno o vrsti mreže koju koristite.

Windows Defender ne nudi sve ukrase, poput Bitdefendera, ali nudi čvrstu alternativu antivirusnom paketu treće strane. Međutim, jedna očigledna stvar je istaći u nazivu. Windows Defender sastavni je dio sustava Windows 10 i nije ga moguće instalirati na druge uređaje.

Prve okrugle misli

Bilo bi nepravedno uspoređivati ​​Windows Defender s Bitdefenderom prije nekoliko godina, ali Microsoft je proširio i poboljšao vlastite antivirusne značajke za skok i dalje.. 

Windows Defender pokušava biti sveobuhvatan sigurnosni paket, a to dobro uspijeva i sa ransomware zaštitom i vatrozidom. Jednostavna istina je da Bitdefender nudi više, čak i ako morate za to platiti.

Pobjednik prvog kruga: Bitdefender

cijena

Programi za antivirusne programe vole ponuditi nekoliko cjenovnih planova, zaključujući određene značajke iza većih troškova. Bitdefender se ne razlikuje, nudi nekoliko planova, iako s posebno povoljnim popustima za nove kupce. Pogledajmo kako se Bitdefender i Windows Defender uspoređuju u cjenovnoj bitci.

Bitdefender

Bitdefender nudi četiri plana cijena, ali svaki dolazi s različitim cijenama, ovisno o broju uređaja koje želite pokriti ili duljini pokrivanja.

Gledajući prvo na broj uređaja koje želite pokriti, novi kupci mogu ostvariti velike popuste na cijenu Bitdefendera odabirom plana koji pokriva tri uređaja. Možete kupiti planove koji pokrivaju od jednog do 15 uređaja, iako su neki od njih specifični za određene planove i dolaze bez popusta.

Najjeftiniji plan koji Bitdefender nudi je Antivirus Plus. Pokrivenost se kreće od jednog do 10 uređaja, u trajanju od jedne do tri godine. Osobitosti popusta znače da će novi kupci vjerojatno otkriti da je najjeftinija pretplata za najviše tri uređaja, a ne jednog.

Bitdefender iz Antivirus Plus isključuje određene značajke, poput enkripcije datoteka i mrežnog vatrozida, ali imat ćete potpunu antivirusnu zaštitu, kao i Safepay i neke druge dodatke. On je dostupan samo za korisnike Windowsa, međutim, kao što je Internet Security, sljedeći Bitdefender paket.

Internet Sigurnost uključuje sve što Bitdefender može ponuditi, a nedostaje joj samo zaštita od krađe i “OneClick Optimizer” koji ćete naći na najskupljem planu Total Securitya.. 

Total Security dolazi s pokrivanjem do pet ili 10 uređaja, kao i podrškom za Mac i za mobilne operativne sustave poput Androida. Unatoč vrhunskim troškovima, to je jedan od naših najboljih izbora kao najbolji antivirus za Android i samo je 5 dolara skuplji od Internet Security-a za godinu dana pokrivanja i pet uređaja.

Na vrhu je Bitdefender obiteljski paket koji sadrži pokrivanje do 15 uređaja i svih značajki Total Securitya, kao i zaštitu od krađe, ali za to ćete platiti dodatnu premiju.

Windows Defender

Voljeli bismo razgovarati o raznim cjenovnim paketima Windows Defendera, ali ne moramo. Potpuno je besplatan i uključuje se kao dio Windows 10 instalacije bez dodatnih troškova.

Ne postoje razlike u razini zaštite ili značajkama koje ćete imati na raspolaganju. Jedini trošak, naravno, je za vaš Windows 10 licencu, ali to je za cijeli vaš operativni sustav, a ne posebno za Windows Defender.

Dva okrugla razmišljanja

Pomalo je nepravedno uspoređivati ​​usporedbu između plaćenog i besplatnog antivirusnog softvera, ali svejedno ćemo to učiniti. Ruke dolje, Windows Defender pobjeđuje u ovom krugu. 0,00 USD bolje je od 59,99 USD godišnje, uostalom.

Pobjednik drugog kola: Windows Defender

Korisnički susret

Ako antivirusni softver nije prilagođen korisniku, isključit će prosječnog korisnika računala. Testirat ćemo i vidjeti kako se jednostavno koriste i Bitdefender i Windows Defender.

Bitdefender

Instaliranje i korištenje Bitdefendera traje oko 10 minuta. Osnovni instalacijski program vodi računa o preuzimanju većine instalacijskih datoteka za vas i, osim nekoliko klikova za napredak, ne treba puno interakcije od vas.

Bitdefender-klijent

Jednom instaliran, pomoću Bitdefendera prilično je jednostavno. Glavni se klijent fokusira na nadzornu ploču koja nudi razne tipične radnje, poput brzog skeniranja, radi uštede vremena. Ostala područja, poput zaštite i privatnosti, nalaze se na lijevoj strani i omogućuju vam pristup vašem čitavom nizu značajki.

Postavke možete lako prilagoditi klikom na “postavke” u donjem lijevom kutu. Ako niste sigurni ni u jednu od značajki ili postavki, za korisne savjete možete kliknuti znak pitanja iznad svakog područja.

Pro korisnici uživat će u prilagođavanju, ali početnicima će se svidjeti praktični pristup koji vam daje Bitdefender. Ima za svakoga ponešto, ali ako ste prisiljeni otvoriti i koristiti klijent, Bitdefender čini vaš put prilično jednostavnim.

Windows Defender

Microsoft je uložio mnogo napora kako bi njihovo sučelje Windows 10 učinio što jednostavnijim za upotrebu, a Windows Defender nije ništa drugačiji. Obično ga možete pronaći kao ikonu štitnika na programskoj traci sustava Windows ili u području postavki sustava Windows.

Windows Defender-klijent

Odjeljak “Sigurnost na prvi pogled” daje vam neposredan pregled zaštite Windows Defender-a. Klikom na bilo koji od ovih blokova, poput “otkrivanje virusa i prijetnji”, odvest će vas u područje postavki za tu značajku.

Ne postoje opsežni popisi kompliciranih značajki, a Windows Defender objašnjava sve nejasne mogućnosti. Nakon što ste izvan glavnog područja, možete se kretati s lijeve bočne trake, poput Bitdefendera. 

Windows Defender aktivira se prema zadanim postavkama kada pokrenete Windows, osim ako nemate instaliran drugi antivirus. Ako instalirate drugi antivirus, Windows Defender onemogućit će neke njegove usluge i ustupiti mjesto drugom davatelju usluga radi sprečavanja bilo kakvih sukoba.

Sve u svemu, Windows Defender je jednostavan za upotrebu. Obavijestit će vas kada treba odluku o nečemu ili ako postoji problem, ali u protivnom će raditi.

Tri okrugle misli

I Bitdefender i Windows Defender nude korisne klijente za koje bi čak i početnici smatrali prijateljske. Nadzorna ploča na Bitdefenderu s lako pristupom ipak je malo bolja, pogotovo što je možete prilagoditi. Uz to, nudi mogućnost neposrednog skeniranja. Iz tih razloga, Bitdefender tijesno pobjeđuje u ovom krugu.

Pobjednik u trećem kolu: Bitdefender

Zaštita

Antivirus nije ništa bez korisne zaštite. Koristimo izvješća triju tvrtki za testiranje sigurnosti da vidimo je li Bitdefender ili Windows Defender bolji u zaštiti vas i hoće li usporiti vaše računalo u procesu.

Bitdefender

U testiranju Bitdefendera od AV-TEST-a od svibnja do juna 2019. godine došlo je do neznatnog poništavanja njegovih prethodnih rezultata od ožujka do travnja, padajući na 97,1 posto za ukupnu zaštitu od zlonamjernog softvera. Ukupni rezultat zaštite također je pao, sa 6 na 5,5.

Bitdefender-AVTest-June19

Ovo smanjenje rezultata zaštite je razočaravajuće, a zabilježen je i pad postotka performansi (s 14 na 19 posto), iako je ukupni rezultat izvedbe ostao isti na 6.

Bitdefender je postigao bolji rezultat testiranjem testiranja zaštite AV-Comparatives u veljači i svibnju. Bitdefender je blokirao 751 prijetnju ukupnom brzinom od 99,9 posto – dovoljno za postizanje najvišeg naprednog rezultata + za zaštitu AV-Comparatives.

Također je dobila ocjenu Advanced + za testiranje performansi u travnju 2019., iako je bila 11 od 15 u usporedbi s drugim antivirusnim softverom na temelju rezultata utjecaja. To ga stavlja u rang s antivirusnim softverom, poput Trend Micro Antivirus, kao što naš pregled Trend Micro Antivirus može dodatno objasniti.

MRG-Effitas testiranje ipak je imalo besprijekorne rezultate za Bitdefender. Od 339 prijetnji, Bitdefender je otkrio svih 339 u svom Q1 2019 testiranju punog spektra, dobivši nagradu za najviši nivo 1 certifikata – odgovaraju Aviri (pogledajte našu recenziju Avira).

Windows Defender

Windows Defender imao je identičan postotak bodova za Bitdefender u testiranju AV-TEST-a od maja do juna 2019. godine sa 97,1 posto, ali je imao ukupnu ocjenu zaštite 6, nadmašivši 5,5 rezultata Bitdefendera. Također je držala ovaj rezultat od ožujka do travnja 2019., gdje je također dobila ocjenu 6 od 6. 

Windows Defender-AVTest-June19

Rezultati AV-TEST znače da je Windows Defender prepoznao kao jedan od najboljih antivirusnih programa za kućne korisnike u sustavu Windows, zajedno s Kasperskyjem, Nortonom i F-Secureom.

Windows Defender pokazao se prilično dobro u testu AV-Comparatives u veljači do svibnja 2019. godine, blokirajući 749 prijetnji po stopi od 99,8 posto, samo 0,1 posto niže od ocjene Bitdefendera. Još zabrinjavajuće, je li otkriven puki broj lažnih pozitivnih rezultata Windows Defender – 74 naspram dva za Bitdefender.

To znači da je Windows Defender zaradio nižu nagradu za napredni napredak, ali AV-Comparatives posebno napominje da je ova niža ocjena na poleđini ovih lažnih pozitivnih rezultata.

MRG-Effitas bio je ljubazniji prema Microsoftu, dodijelivši mu isti certifikat razine 1 koji je Bitdefender primio na testiranju u prvom kvartalu 2019. godine. Iz istih 339 uzoraka, Windows Defender automatski ih je blokirao.

Četvrte četvrte misli

Bitdefender je uvijek bio jedan od najboljih za zaštitu, ali vidio je pad u nekim od njegovih novijih rezultata. Windows Defender se teško natječe s izvanrednim rezultatima performansi, ali toliko lažnih pozitivnih rezultata iz AV-Comparatives pokazuje da još uvijek ima posla na usavršavanju Microsoftovih sustava za otkrivanje.

S obzirom na raznolikost rezultata na obje strane, za Bitdefender i Microsoft ovdje je izvlačenje.

Pobjednik četvrtog kruga: crtati

podrška

Kad nešto pođe po zlu, trebat ćete najbolju podršku za svoj antivirus. Imajući to u vidu, u ovom odjeljku testiramo korisničku podršku i Microsofta i Bitdefendera.

Bitdefender

Bitdefender ne škrt na svoje mogućnosti podrške. Možete nazvati jednu od 16 različitih linija za podršku u različitim zemljama svijeta, možete poslati e-poštu ili razgovarati s nekim na chatu uživo.

Bitdefender-site-Podrška

Bitdefender nudi korisničku podršku 24 sata dnevno, ali slobodno možete iskoristiti svoju opsežnu bazu znanja kao alternativu, uz često postavljana pitanja (FAQ) i upute za uporabu koji će vam pomoći kroz očiglednije probleme. 

Postoji i forum zajednice sa odjeljcima na engleskom i drugim jezicima koji pokrivaju različite Bitdefender proizvode i uobičajena pitanja.

Windows Defender

S obzirom da je Bitdefender plaćeni proizvod, fer je reći da plaćate premijsku uslugu kupcima. Windows Defender je besplatan, tako da postoji malo manje ponude.

Windows Defender-site-Podrška

Postoji forum “odgovora” u zajednici na kojem možete postavljati pitanja o programu Windows Defender, ali ovaj je forum namijenjen Windows korisnicima. Tu su i korisni vodiči i članci o tome kako ažurirati svoj uređaj i raditi kroz neke uobičajene probleme.

Ako vam je potrebna podrška, možete kupiti Windows Premium tehničku podršku koja košta 49 USD godišnje za telefon sa sustavom Windows i internetsku podršku.

Postoji i aplikacija “Pomoć”, koja je uključena u sustav Windows, koja vam omogućuje da razgovarate s agentom za podršku ili virtualnim chatbotom, koji vam može pomoći da dobijete očigledne odgovore. S obzirom na ogroman broj Windows korisnika, vjerojatno ćete morati platiti podršku ako vam je potrebna kritična pomoć.

Pet okruglih misli

Pretplate na Bitdefender dolaze s premium paketima podrške, ali Windows nema. Ako želite istu razinu podrške, morat ćete platiti Microsoftu za privilegiju. S obzirom na cijenu od 49,99 USD, ipak biste mogli na kraju kupiti Bitdefender.

Pobjednik petog kruga: Bitdefender

Završne misli

Windows Defender je zadani antivirus na Windows uređajima, tako da nije nepošteno napraviti usporedbu između njega i neke druge alternative, poput Bitdefendera. Microsoft je dobro učinio da pretvori što je osnovni paket zaštite jedan od najboljih, barem prema AV-TEST-u.

Za sve pozitivne rezultate, Windows Defender samo nije vrhunska antivirusna zaštita. Bitdefender vam nudi više mogućnosti i malo lakšu upotrebu klijenta, kao i daleko bolju korisničku podršku.

Pobjednik: Bitdefender

Zato Bitdefender neće biti srušen kao kruna kao naš omiljeni antivirusni paket, ali možda ćete u odjeljku o antivirusnim člancima naći neku od alternativa koje će biti bolje prilagođene vašim potrebama.. 

Koristite li Bitdefender ili stvari prepuštate Microsoftu? Javite nam što mislite u odjeljku s komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map