Bitdefender vs AVG: Plaćeno vs besplatno 2020. godine

Ako vaše računalo nije potpuno izolirano od vanjskog svijeta, uvijek ćete se suočiti s rizikom cyber napada. To bi mogla biti preturana datoteka koju ste preuzeli, neobični privitak e-pošte koji ste otvorili ili zaraženi USB stick na koji ste uključeni. Kako to nije važno, morate se pripremiti protiv potencijalne štete.


Zato za obranu imamo antivirusni softver poput AVG-a i Bitdefendera. Ova bitka Bitdefender-a protiv AVG-a nije toliko David protiv Golijata koliko je Goliath vs. Goliath. Oba su poznata, cijenjena i cijenjena antivirusna sredstva, zbog čega ćemo ih testirati, da bismo vidjeli koji od njih zaslužuje titulu najboljeg antivirusnog softvera.

Prije nego što počnemo uspoređivati ​​njih dva, trebali biste pobliže pogledati našu recenziju Bitdefender Antivirus i AVG pregled. Ovo će vam omogućiti bolje razumijevanje razlika, slabosti i prednosti obje strane kako bi vam pomoglo da donesete svoju konačnu odluku.

Postavljanje borbe: Bitdefender protiv AVG

Kada uspoređujemo dva velika igrača poput Bitdefendera i AVG-a, važno je pokriti što više terena. Testirat ćemo dva u pet rundi, prvo ćemo pregledati značajke proizvoda prije nego što usporedimo planove cijena, prilagođenost korisnicima, antivirusnu zaštitu i korisničku podršku prije nego što vam donesemo konačnu presudu.

Da bismo vam olakšali stvari, izabrati ćemo pobjednika i dodijeliti poen za svaki krug. Prvi antivirus koji osvoji tri boda bit će pobjednik. Ponudit ćemo vam kratak pregled nakon svakog odjeljka kako bismo objasnili zašto smo donijeli tu odluku.

1

Značajke

Antivirusni softver nije samo prepreka protiv virusa. Štiti vas od svakog oblika cyber prijetnje, od phishinga do ransomwarea. Što više pruža antivirusni pružatelj usluga, to je teorija bolja od one odbrane.

Pogledati ćemo značajke koje i Bitdefender i AVG mogu ponuditi. Da biste saznali više o tome kako ostati siguran na webu, pročitajte naš mrežni vodič za privatnost.

Bitdefender Antivirus

Postoji razlog zašto se Bitdefender uvijek iznova nalazi na vrhu našeg popisa preporuka. Broj funkcija koje nudi čini ga jednim od najsigurnijih antivirusnih softvera na tržištu danas, ali oni su raspoređeni u cijelom asortimanu proizvoda.

Neke značajke, poput Bitdefenderove “napredne obrane od prijetnji” i “potpune zaštite podataka u stvarnom vremenu”, standardno su dostupne u svim Bitdefenderovim planovima. To je dio većine ukupne zaštite Bitdefendera, ali više je nego samo antivirus.

Bitdefender-Značajke

Za početak, korisnici Bitdefendera standardno dobivaju web filtriranje i zaštitu od praćenja. Uključen je skener ranjivosti za WiFi, zajedno s nesigurnim softverskim skenerom za provjeru mogućih sigurnosnih rupa.

Za poboljšanje vaše mrežne sigurnosti pruža se više značajki, uključujući i zaključani preglednik zvan Bitdefender Safepay. 

Ovo se izvodi u izoliranom okruženju kako bi se spriječilo da bilo tko nadgleda vaše korištenje web stranica, što je savršeno za bankarstvo putem interneta ili kupovinu. Dolazi s virtualnom tipkovnicom za zaustavljanje keyloggera koji bilježe bilo kakve lozinke ili osjetljive podatke.

Napredujući korak dalje, Bitdefender nudi i VPN uslugu, iako uskoro neće osvojiti nagrade kao jedan od najboljih VPN pružatelja usluga. 

Imate ograničenje od 200 MB dnevno, stavljajući ga u istu ligu kao i besplatni VPN davatelj. Posvećeni davatelj poput NordVPN-a bio bi bolji ako vam je važna VPN zaštita (pogledajte našu NordVPN recenziju).

Bitdefender nudi i upravitelja lozinki. Ovo dobro funkcionira sa Safepay-om, koji vam omogućuje siguran pristup lozinkama i sigurne bankarske podatke. Možete ga i upotrebljavati s Chromeom ili Firefoxom, ako želite. To je malo osnovno i nije na istoj razini kao Dashlane, kao što će pokazati naša Dashlaneova recenzija.

Možete se dodatno zaštititi zaštitom web kamere i mikrofona (kako biste zaustavili znatiželjne oči i uši), mrežnim vatrozidom, šifriranjem datoteka i zaštitom od krađe. Neke od ovih značajki dostupne su samo na najpovoljnijim Bitdefenderovim planovima.

AVG

Bitdefender nam je možda jedan od omiljenih, ali AVG nije daleko iza. To je jedan od najboljih besplatnih antivirusnih softvera na raspolaganju, ali ni njegove premium značajke nisu previše loše.

AVG-Značajke

AVG kombinira osnovnu zaštitu od uobičajenog zlonamjernog softvera s ransomware zaštitom, kao i nekoliko dodataka poput zaštite privitka e-pošte. Također možete koristiti AVG Secure Browser koji je uključen besplatno.

U pitanju je rebranded verzija Avast Secure Browser, što i ne čudi s obzirom da Avast sada posjeduje AVG. Temelji se na Chromiumu, temeljnom kodu za Google Chrome, ali uključuje razne dodatke za privatnost, poput blokatora oglasa i osnovnog upravitelja zaporki (pročitajte naš pregled Chromium i pregled preglednika Google Chrome).

Premium korisnici dobit će dodatnu sigurnost vatrozidom, zaštitom web kamere i sveobuhvatnim alatom za uništavanje datoteka. Također ćete dobiti zaštitu od neželjene pošte za poštu u poštanskoj pošti i DNS zaštitu kako bi se zaustavili phishing napadi.

Uz napredniji paket AVG Ultimate možete dodati i zaštitu od krađe. Kao dodatni dodatak možete i preuzeti dodatnu pretplatu AVG Secure VPN. Riječ je o obnovljenoj verziji Avast SecureLine VPN-a, pa pogledajte naš Avast SecureLine VPN pregled za cjelovit prolazak.

Prve okrugle misli

AVG je impresivan besplatni antivirus, ali nudi samo pristojan izbor premium funkcija. Neki, poput AVG Secure VPN-a, uopće nisu uključeni u vašu antivirusnu pretplatu i zahtijevaju dodatnu pretplatu.. 

Bitdefender, za razliku od toga, uključuje puno širi skup značajki za korisnike, bez dodatnih troškova osim antivirusne pretplate koju biste plaćali, što je ovdje čini boljom opcijom.

Runda: Karakteristične točke za Bitdefender Antivirus

Logotip Bitdefender Antivirus
AVG AntiVirus Logo

2

Cijena

Cijena koju plaćate za svoju zaštitu mogla bi biti mala ili velika. Ako se obvezujete na višegodišnje antivirusne planove, trebate znati je li dobra vrijednost za vaš novac..

Imajući to u vidu, uporedimo pristupačnost Bitdefendera i AVG-a da vidimo je li neki antivirus vrijedan premium pretplate.

Bitdefender Antivirus

Ako ste novi kupac, možete preuzeti pretplatu na Bitdefender uz veliki popust na planove s tri uređaja. Popusti variraju od 30 do 50 posto, ovisno o planu.

Bitdefender ima četiri odvojena plana s različitim cijenama, ovisno o broju uređaja koji vam trebaju i koliko godina pokrivenosti tražite. Bitdefender nudi planove u trajanju od jedne do tri godine.

Većina značajki koncentrirana je u glavnim Bitdefender Internet Security i Total Security planovima. Međutim, jeftiniji plan, Bitdefender Antivirus Plus, nudi veću osnovnu zaštitu. Nedostaje nekoliko premijskih značajki, poput roditeljskog nadzora ili enkripcije datoteka, a ograničeno je na Windows računala.

Prvi plan koji uključuje većinu popisa značajki Bitdefendera je Internetska sigurnost, još jedna opcija koja ima samo Windows. To je 79,99 USD godišnje bez popusta, ali za nove kupce to je 44,99 USD godišnje za pokrivanje tri uređaja.

Ocijenili smo Bitdefender kao jedan od najboljih antivirusnih programa za Mac, ali barem će vam trebati pretplata za Bitdefender Total Security za upotrebu Bitdefendera na Macu. Također nudi podršku za Android. Uz primjenjene popuste, to košta 49,99 dolara godišnje, što je otprilike pet dolara godišnje skuplje od Internet sigurnosti.

Vidjet ćete i zaštitu od krađe, a planovi pokrivaju pet ili 10 uređaja. Ako to nije dovoljno, Bitdefender Obiteljski paket (uvelike snižen 59,99 USD godišnje za prvu godinu) nudi pokrivenost za 15 uređaja.

AVG

Vidjeli smo neke čudne cjenovne planove antivirusnih davatelja usluga, ali AVG ne spada u tu kategoriju. Ima dva premijska plana, koristeći svoj besplatni antivirus kao odskočnu dasku. 

Upozorenje za Mac korisnike AVG nudi besplatni Mac antivirus s osnovnom zaštitom, ali bez premijske pokrivenosti, osim pristupa AVG TuneUp ili AVG Secure VPN. Njihova vrhunska antivirusna zaštita umnogome je usredotočena na pokrivenost Windows računala.

Za razliku od Bitdefendera, za pokrivanje više uređaja ne morate plaćati više. Primat ćete neograničeno pokrivanje uređaja bez obzira na pretplatu. AVG Antivirus Free odličan je za zaštitu od najozbiljnijih cyber prijetnji, ali prvi premium paket je AVG Internet Security.

Uz 79,99 USD godišnje, nadogradit ćete svoju besplatnu AVG pokrivenost zaštitom preglednika, zaštitom web kamera, mrežnim vatrozidom, zaštitom od neželjene pošte i besplatnim pristupom AVG-ovoj Android Antivirus Pro aplikaciji. Tu je i enkripcija mapa radi zaštite najosjetljivijih datoteka i pojačanja vaše ransomware zaštite.

AVG Ultimate drugi je i najskuplji AVG paket. To je 20 USD godišnje više od AVG Internet Security-a, ali tehnički su dva paketa u jednom. 

Uz značajke koje očekujete od AVG Internet Security-a, također ćete dobiti pristup AVG TuneUp – AVG-ovom 49,99 USD godišnje alatu za optimizaciju premija – besplatno. Optimizirat će vaše računalo, uklanjanje datoteka i ažuriranje softvera.

AVG TuneUp slično je Aviri’s System Speedup Pro, koji je uključen u dio Avira Prime, njegove najviše premijske pretplate (pogledajte našu Avira recenziju).

Jedina je mana što neki drugi sigurnosni dodaci, poput Secure VPN-a, zahtijevaju vlastitu pretplatu. S obzirom da davatelji antivirusa općenito ne nude najbolju VPN pokrivenost, pogledajte ExpressVPN ili alternativu iz naših VPN recenzija.

Dva okrugla razmišljanja

Osvježavajuće je vidjeti jednostavne AVG planove, sa samo dva premium plana i neograničenim količinama uređaja. Planovi Bitdefendera, u usporedbi su, malo su zbunjujući pa ćete morati dodatno platiti ako imate više uređaja za pokrivanje.

To je rečeno, bez premijum AVG antivirusnih planova za Mac i bez sniženih paketa, mnogo je jeftinije izvaditi Bitdefender pretplatu, posebno u prvoj godini.

Runda: Cijena za Bitdefender Antivirus

Logotip Bitdefender Antivirus
AVG AntiVirus Logo

3

Korisnički susret

Antivirusni softver trebao bi biti brz, jednostavan i lagan za instaliranje i upotrebu. Provjerit ćemo da li su Bitdefender i AVG u ovom krugu prilagođeni korisnicima ili ne, počevši s instalacijom prije nego što dubinski pogledamo oba antivirusna klijenta..

Bitdefender Antivirus

Ako imate brzu internetsku vezu, možete preuzeti, instalirati i nadograditi Bitdefender za otprilike 10 minuta. Instalacijska datoteka je velika (oko 500 MB), ali joj nije potrebna velika interakcija nakon ponovnog pokretanja nakon što instalacija započne.

Ovo nije najbrži instalacijski program kojeg smo vidjeli. Webroot se, s njegovom veličinom za instalaciju od 5 MB, brže instalira (pogledajte naš pregled Webroot SecureAnywhere).

Bitdefender-klijent

Glavni klijent Bitdefendera koncentriran je oko nadzorne ploče, s uobičajenim radnjama za skeniranje računala ili pristup premijskim značajkama, poput Safepay-a. Možete prilagoditi nadzornu ploču s omiljenim značajkama za lakši pristup.

Bitdefender voli biti koristan – pojavit će se skočni prozori sa zadacima koji će vas upozoravati kada Bitdefender smatra da trebate nešto poduzeti, primjerice prebaciti se na Safepay prilikom pristupa kupovini. Možete ih onemogućiti u području postavki ako se pokaže da iritiraju. 

Možete ih isključiti i sa prilagođenim profilima koji su navedeni u postavkama. Pod određenim uvjetima će se prebaciti Bitdefender postavke, primjerice, kada se povežete s otvorenom WiFi mrežom ili igrate PC igru.

AVG

Već smo spomenuli mali program za instalaciju Webroota, ali za razliku od Bitdefendera, AVG je u mogućnosti to izazvati. Dolazi s instalatorom koji ima manje od 1 MB, a instalacija je trajala oko dvije minute.

AVG-Installer

Imate dvije mogućnosti: Jednostavno kliknite “instaliraj” i dopustite AVG-u da radi, ili možete prilagoditi svoju AVG instalaciju, konfigurirajući značajke koje želite omogućiti prije nego što je uopće instaliran.

Glavni klijent za AVG je čist, uredan i nevjerojatno jednostavan. Niste preopterećeni značajkama ili gumbima. Vaše su značajke raspoređene u pet kategorija, od “računala” za opću zaštitu do “plaćanja” za vašu zaštitu od neželjene pošte.

AVG-klijent

Klikom na odjeljak prikazat će se pojedinačni “štitovi”, koje možete prilagoditi klikom na ikonu postavki u gornjem desnom kutu. Najistaknutija opcija za korisnike na glavnom zaslonu klijenta je “skeniranje računala”, koje će započeti sveobuhvatno skeniranje vašeg računala na zlonamjerni softver.

Ako želite, skeniranje možete prilagoditi sa šest unaprijed postavljenih opcija klikom na gumb postavki pored ikone “skeniranja računala”. Možete izvršiti brzo skeniranje, skeniranje na razini dizanja ili specijalističko skeniranje uklonjivih uređaja ili pojedinačnih mapa.

Područje postavki omogućava vam da dodatno prilagodite svoju instalaciju. Svaka postavka sadrži opis koji objašnjava što se događa kako bi vam pomoglo da se lako kretate po postavkama.

Tri okrugle misli

Ovo je težak poziv jer AVG i Bitdefender imaju najbolja sučelja za antivirusni softver koje smo vidjeli. AVG, međutim, donosi pobjedu jednostavnijim opcijama i jasnijim prilagođavanjem u području postavki i mnogo bržom instalacijom.

Krug: Točka pristupačnosti za AVG AntiVirus

Logotip Bitdefender Antivirus
AVG AntiVirus Logo

4

Zaštita

Zaštita je najvažniji odjeljak naše usporedbe. Antivirusni softver može izgledati sjajno, ali ako vas ne štiti od opasnih prijetnji, ne vrijedi ga instalirati.

Koristit ćemo detaljna izvješća iz tri neovisna laboratorija sigurnosti kako bismo ispitali kvalitetu zaštite koju nude Bitdefender i AVG.

Bitdefender Antivirus

Testiranje stvarnog svijeta AV-TEST-a za maj-lipanj 2019. pokazalo je blagi pad u učinku Bitdefendera iz njihovog posljednjeg testa, sa zaštitnom ocjenom 5,5 od 6. Iako u svibnju nije propuštena nikakva prijetnja, u lipnju je opao pad na 98,8 posto.

Bitdefender-AVTest-June19

Bilo je i pada performansi (gledajući postotak bodova), ali je Bitdefender zadržao ukupno 6 od 6 rezultata. AV Comparatives zabilježio je slične rezultate u svojim testovima zaštite od februara do svibnja 2019., s otkrivenim 751 opasnostima i uspjehom od 99,9 posto.

Oni su također visoko ocijenili Bitdefender na svojim testovima performansi u aprilu 2019. godine, zaradivši Bitdefender AV Comparatives Advanced + nagradu – najviše dodijeljeno – i za performanse i za zaštitu. Ovo je svrstalo u istu ligu kao Kaspersky (pogledajte našu usporedbu Bitdefender vs Kaspersky i naš pregled Kaspersky Anti-Virus).

MRG-Effitas dao je Bitdefenderu još jedan visok rezultat u njihovom Q1 2019. “In the Wild 360” testu punog spektra. Imao je stopostotni uspjeh od veličine testnog uzorka od 339, a dobio je i MRG-Effitasovu “certifikovanu” nagradu 1, zajedno s drugim pružateljima usluga poput F-Secure (pogledajte našu recenziju F-Secure Antivirus).

AVG

AVG je zaradio slične, iako ne i savršene, ocjene AV-a tijekom njihovog testiranja performansi u svibnju i lipnju 2019. godine. Ostvario je 5,5 od 6, sa savršenom stopostotnom zaštitom u svibnju, ali ta je u lipnju pala na 97 posto. Rezultati uspješnosti bili su bolji, kod 6 od 6.

AVG-AVTest-June19

Test AV-Usporedbe u veljači i svibnju 2019. pokazao je stopu uspješnosti od 99,2 posto za AVG, što je u skladu s McAfee-om (vidi naš pregled McAfee Total Protection). Od 752 uzorka zlonamjernog softvera otkriveno je 746, pri čemu je šest propušteno.

Tehnički gledano, MRG-Effitas nije testirao AVG u svom testu Q1 2019. Međutim, testirali su Avast. AVG je pomoćna tvrtka većeg Avasta, a kako su se Avast i sami potvrdili u 2018. godini, AVG sada koristi isti temeljni motor za testiranje antivirusa kao i Avast.

Imajući to u vidu, pogled na Avastov rezultat iz MRG-Effitasovog potpunog spektra pokazao je stopu uspješnosti od 99,71 posto, propuštenih je 0,29 posto. Nije savršen rezultat koji je postigao Bitdefender, ali je ipak dovoljan da dobije istu “certificiranu” nagradu 1.

Četvrte četvrte misli

Kao što biste očekivali od dva najbolja pružatelja antivirusnih programa, rezultati zaštite i za AVG i Bitdefender bili su gotovo savršeni. Bitdefender ima malo bolje rezultate, ali nedovoljno da bi bio konačan. Razlike između njih dvojice bile su izuzetno male, čime je ovaj krug izvučen kao žreb.

Kolo: Zaštita Bez jasnog pobjednika, bodovi za obojicu

Logotip Bitdefender Antivirus
AVG AntiVirus Logo

5

podrška

Ako imate problema sa svojim antivirusnim softverom, možda ćete se morati obratiti korisničkoj podršci. U ovom zadnjem krugu usporedit ćemo korisničku podršku koju nude Bitdefender i AVG.

Bitdefender Antivirus

Bitdefender je globalna tvrtka s kupcima dostupnim raznim metodama podrške. Na primjer, ako želite korisničku podršku putem telefona, na raspolaganju vam je 16 regionalnih telefonskih linija.

Bitdefender-site-Podrška

Ako se radije bavite problemom na svom računalu, možete razgovarati s agentima za podršku Bitdefender-om putem live chat-a ili poslati kartu za podršku putem e-maila, uz 24/7 podršku. 

Tu je i baza znanja za kupce sa jednostavnim vodičima koji istražuju kako instalirati softver ili rješavati uobičajene probleme. Neki od ovih vodiča dolaze s videozapisima, ali ćete u protivnom vidjeti skup uputstava s podržanim slikama.

Postoji i forum za podršku u zajednici na kojem kupci mogu postavljati pitanja i upite za podršku. Na ovo odgovaraju i drugi korisni kupci, ali Bitdefenderino osoblje nadgleda forum i sami će odgovoriti na pitanja.

AVG

AVG također nudi širok izbor metoda podrške. S AVG-om možete razgovarati putem chata uživo ili telefonom. Postoje tri linije za podršku 24 sata dnevno u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji. Postoji i sustav za prodaju ulaznica putem e-pošte putem web lokacije.

AVG-site-Podrška

Postoji FAQ koji objašnjava svaku značajku proizvoda, zajedno s nekoliko vodiča koji će vam pomoći da instalirate ili deinstalirate AVG ili da promijenite pretplatu. Općenito, FAQ je prilično ograničen i vjerojatno biste mogli potražiti dodatne informacije putem foruma zajednice.

Forum je pomalo neobičan, sa postovima razvrstanim po najnovijim aktivnostima. Postoje zasebni odjeljci za različite teme, poput “AVG zaštita”. Slično kao u Bitdefenderu, kupci i osoblje odgovaraju na pitanja pravovremeno.

Ako ste stvarno zaglavili, možete platiti premijsku tehničku podršku gdje AVG osoblje može upotrebljavati veze na radnoj površini za postavljanje stvari ili uklanjanje otkrivenih zlonamjernog softvera. Međutim, ovo je skupa opcija, koja košta od 79 do 119 USD po pozivu ili 199 USD za neograničenu pomoć tokom godine.

Pet okruglih misli

Očekujete podršku 24 sata dnevno od vrhunskih pružatelja usluga poput Bitdefendera i AVG-a. Do baze znanja i foruma zajednice Bitdefendera lakše je kretanje nego AVG, a kupcima se nudi i veći broj regionalnih telefonskih linija. Blizu je, ali Bitdefender pobjeđuje u ovom krugu.

Kolo: Točka podrške za Bitdefender Antivirus

Logotip Bitdefender Antivirus
AVG AntiVirus Logo

6

Završne misli

Bitdefender i AVG dva su najveća antivirusna sredstva i nema velike razlike između njih. Oboje su imali impresivne rezultate zaštite od tri neovisna laboratorija, a oba imaju široku paletu mogućnosti podrške za korisnike.

AVG ima lijepo sučelje, ali Bitdefender nudi više vrhunskih funkcija, koje su uključene u cijenu vaših pretplata na antivirus, a ne kao dodatni dodatak. AVG je naš omiljeni besplatni antivirus, ali Bitdefender je i dalje naš najbolji izbor za premium korisnike.

Pobjednik: Bitdefender Antivirus

Ako niste zainteresirani ni za AVG ni za Bitdefender, naši bi antivirusni članci trebali dati neke alternativne mogućnosti koje trebate razmotriti. Javite nam svoje misli u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map