Avira vs. Avast: Koji je najbolji antivirusni softver u 2020. godini?

Avast je na vrhu našeg najboljeg besplatnog antivirusnog softvera, ali ima svoje premium planove za one kojima treba malo više.


Avira sjedi na drugom kraju tržišta, a pretplatnicima pruža jedan od najboljih antivirusnih softvera za PC, Mac i mobilne uređaje.

Ako se trudite odlučiti u koji biste antivirusni softver trebali uložiti, ovaj pregled usporedbe Avira vs. Avast trebao bi vam pomoći. Pogledajte našu zasebnu recenziju Avira i Avast recenziju za više informacija o oba pružatelja usluga.

Postavljanje borbe: Avira protiv Avast

Da bismo vam pomogli da razvrstite prednosti Avira i Avasta, testirat ćemo ih u pet rundi. Naša antivirusna arhiva ispunjena je nekim od naših prethodnih usporednih pregleda ako niste sigurni u format.

Naših pet rundi obuhvaćaju značajke, cijene, prilagođenost korisnicima, zaštitu i kvalitetu usluge kupcima. Proglašit ćemo pobjednika za svaki krug, dodjeljujući bodu Avira ili Avast i objasniti zašto u rekapitu ispod.

Ukupni pobjednik je prvi davatelj koji je zaradio tri ili više bodova. Proći ćemo kroz svoje posljednje misli na dnu, koristeći kombinaciju činjenica, neovisno testiranje i vlastitu prosudbu za donošenje odluke. Voljeli bismo vaše komentare, pa se slobodno složite ili ne slažite s našim obrazloženjem u odjeljku komentara.

1

Značajke

Antivirusna zaštita pomalo podsjeća na igru ​​šmrkavice. Kada je jedna prijetnja poražena, druga se pojavljuje na drugom mjestu. Nove vrste opasnog zlonamjernog softvera ili cyber prijetnji zahtijevaju da antivirusni softver doda nove značajke kako bi osigurao najbolju opću zaštitu. U ovom ćemo prvom krugu razgovarati o značajkama koje Avira i Avast nude potrošačima.

Avira

U našem ranijem pregledu Avire dodijelili smo pružatelju savršenu stopostotnu ocjenu za kvalitetu funkcija koje je ponudio. Avira nikako nije jednostavna, s raznim sigurnosnim proizvodima na više planova pretplate, i besplatnim i plaćenim.

Avira-Značajke

Avira stavlja veliki naglasak na svoj vrhunski proizvod, Avira Prime. Ovaj plan omogućava pretplatnicima potpuni pristup kompletnom paketu proizvoda Avira premium. Dolazi s Avira Antivirus Pro, osnovnom Avira antivirusnom zaštitom. U prošlosti smo o ovoj zaštiti povoljno govorili u našoj usporedbi s Avirom protiv Bitdefendera.

Pretplatnici Avire također imaju pristup alatu za čišćenje nazvanom System Speedup Pro, koji uklanja privremene datoteke i ubrzava vaše računalo, kao i softverskom skeneru za ažuriranje svih zastarjelih i rizičnih aplikacija koje ste instalirali. Također će vam dati i referentnu ocjenu od 100 u različitim područjima, uključujući performanse i privatnost, sa savjetima kako da ih poboljšate.

Za one koji su zabrinuti zbog opasnosti javnog WiFi-a, Avira nudi rješenje virtualne privatne mreže za korisnike pod nazivom Phantom VPN. Neograničeno je za korisnike Avira Prime, stavljajući ga ispred ograničene VPN usluge koja se nudi uz Bitdefender (pogledajte našu Bitdefender recenziju).

Avira Phantom VPN ne odgovara kvaliteti najboljih VPN pružatelja usluga na tržištu, poput ExpressVPN-a, ali dobro je imati opciju na raspolaganju. Avira kupcima nudi i upravitelj lozinki koji će vam pomoći kako naučiti kako postaviti jaku lozinku za svoje račune.

Ako se brinete zbog svoje privatnosti, Avira Privacy Pal djeluje putem različitih postavki računala i preglednika kako bi optimizirao način na koji se podaci koriste. Uz ostale značajke onemogućit će pristup lokaciji i ukloniti kolačiće privatnosti.

Zaštita od mobilnih uređaja nudi se i korisnicima s Android i iOS uređajima. Blokira opasne web stranice, lažne i sumnjive pozivatelje i omogućuje vam praćenje uređaja ako je ukraden.

Mnoge značajke nude se s potpunim pristupom određenim pretplatnicima – ili besplatno s određenim ograničenjima – što vam omogućuje da prvo testirate proizvode koji vam se sviđaju.

Avast

Mi smo dugo obožavatelji Avasta za značajke koje ćete vidjeti uključene, posebno na Avast besplatnom planu. To je također opcija koju smo preporučili za Android korisnike u našem najboljem izboru za antivirus za Android.

Avast-Značajke

Avastov besplatni plan ispunjava svoje značajke, obilnom antivirusnom zaštitom koja blokira najveće prijetnje, uključujući i ransomware. Ako brinete o drugim uređajima na vašoj mreži, ugrađeni mrežni skener provjerit će rizike kako bi umanjio mogućnost cyber napada.

Ako želite platiti, Avast Premium uzima sve gore navedene značajke i dodaje DNS zaštitu za smanjenje pokušaja krađe identiteta. Tu je i alat za testiranje, nazvan Avast Sandbox, koji možete koristiti za sigurno testiranje nepoznatog softvera.

Umjesto da svoje računalo ugrozi, Avast Sandbox omogućuje vam testiranje novog softvera ili otvaranje sumnjivih datoteka u izoliranom načinu testiranja, sprječavajući ga u interakciji s ostatkom vašeg računala. Ako Avast otkrije problem, možete ga sigurno ukloniti bez ikakvog rizika od infekcije.

Avast Premium također uključuje značajke zaštite privatnosti, uključujući alat za blokiranje web kamera kako bi se spriječilo da snoopersi bez vašeg dopuštenja dođu do vas. Korisnici Avasta također mogu iskoristiti šifriranje datoteka za zaštitu datoteka, kao i alat za brisanje da biste u potpunosti izbrisali sve osjetljive datoteke koje želite izbrisati..

Ako tražite VPN zaštitu i upravitelj lozinki, kao i alat za čišćenje datoteka za uklanjanje neželjenih datoteka, morat ćete pogledati Avast Ultimate na vrhu popisa Avast proizvoda. Avast SecureLine VPN je u redu, ali to nije jedan od boljih VPN proizvoda, kao što objašnjava naš Avast SecureLine VPN pregled.

Slična je situacija i za maštovito nazvane Avast lozinke. Ako želite spremiti nekoliko zaporki, to bi bilo više nego prihvatljivo. Ako vam trebaju dodatne značajke, umjesto toga, trebali biste pogledati jednog od najboljih upravitelja lozinki, poput Dashlanea (pogledajte naš pregled Dashlanea).

Prve okrugle misli

Ovo je težak krug za suditi. Avira i Avast nude sveobuhvatan popis značajki dizajniranih za zaštitu od svih vrsta prijetnji. Postoji puno sličnosti između tih antivirusnih davatelja, što je ovo kolo privuklo izvlačenju.

Kolo: Značajke Nema jasnog pobjednika, bodovi za obje

Avira Logo
Avast Pro Logo

2

cijena

Prije nego što posegnete za kreditnom karticom, trebali biste pažljivo razmotriti cijenu bilo kojeg antivirusa koji odlučite kupiti. Uz različite planove, popuste i mogućnosti koje trebate uzeti u obzir, morate pronaći najbolju vrijednost za svoj novac. Pogledajmo cijene koje ćete morati platiti za pretplatu na Avira ili Avast.

Avira

Avira ima postavke cijena koja je prilično tipična za antivirusno tržište ovih dana. Pojedini planovi Avira nude se s varijacijama pokrivenosti na temelju duljine ili broja uređaja.

Budući da Avira mnoge svoje značajke razdvaja na nekoliko “proizvoda”, umjesto toga svoje planove naziva “sigurnosnim paketima”. U prodaji su tri takva “snopa”.

Jedan je od rijetkih davatelja antivirusnih programa koji nudi mjesečno plaćanje, zajedno s godišnjim planovima bolje vrijednosti koji su dostupni od jedne do tri godine. Za razliku od nekih svojih konkurenata, Avira ne nudi snižene cijene za nove kupce.

Najjeftiniji plan koji se nudi je Avira Antivirus Pro. To je gotovo 60 USD za godišnju pretplatu koja pokriva tri uređaja. To je malo skupo, posebno u usporedbi s osnovnim planovima koje nude drugi davatelji usluga poput Comodo (pogledajte našu recenziju Comodo Internet Security Suite).

Antivirus Pro osnovna je opcija koja uključuje zaštitu privatnosti, skeniranje preuzimanja i e-pošte, vrhunsku antivirusnu zaštitu i web-filtar za blokiranje sumnjivih web mjesta. Dostupno je za korisnike Windows-a i Mac-a.

Međutim, povoljnija opcija je Avira Internet Security Suite. Uključuje zaštitu od antivirusa Pro, kao i pristup nerazjašnjenim značajkama softverskog ažuriranja Pro i Password Manager Pro za samo 13 dolara više od Antivirus Pro, uz godišnju pretplatu na tri uređaja.

Na vrhu liste “snopova” Avira nalazi se Avira Prime. To uključuje sve prethodno spomenute značajke i više, uključujući mrežni skener, VPN zaštitu, alate za podešavanje privatnosti i mobilnu sigurnost za vlasnike uređaja sa sustavom Android ili iOS.

Avira Prime dolazi s 99,99 USD godišnje za pet uređaja, ali možete nadograditi na neograničeno pokrivanje uređaja za dodatnih 30 USD godišnje. Ovo je izuzetno velikodušno za one s velikim obiteljima, dok mjesečni planovi nude pristupačnu alternativu.

Avast

Kao i Avira, Avast dolazi s tri plana proizvoda, umanjenog portfelja u odnosu na naš raniji Avast pregled. Jedan od tih proizvoda je i Avast Free, neobična opcija antivirusnog softvera, ali snažni plan u sebi.

Avast Free Antivirus, kako i samo ime govori, ne košta apsolutno ništa, ali dolazi s proizvodnjom Avast antivirusa, mrežnim alatom za skeniranje i osnovnim upraviteljem lozinki za korisnike.

Prvi plan koji vas zapravo košta novca je Avast Premium Security, ali tehnički su to dva plana. Prvi je Premium Security Single-Device, koji potrošačima nudi antivirusnu pokrivenost za jedno Windows računalo gotovo 70 USD godišnje, što je 10 USD više od osnovnog Avira Antivirus Pro plana.

Međutim, isporučuje se s većinom Avastovih značajki, uključujući alat za testiranje u testnom okruženju, zaštitu od krađe identiteta i e-pošte, kao i šifriranje i uništavanje sigurnih datoteka.

Dodatni uređaji zahtijevaju pretplatu Avast Premium Security Multi-Device. Ovo proširuje Avastovu pokrivenost na Android i iOS mobilne uređaje. Također ćete dobiti zaštitu za Mac uređaje koji pokrivaju do 10 uređaja. Košta 90 dolara godišnje, dodatnih 20 dolara u odnosu na Premium Security Single-Device.

Avastov najskuplji plan je Avast Ultimate. To je 100 USD godišnje – 10 USD više od Premium Security Multi-Device – nudi VPN zaštitu i upravitelj lozinkom, kao i značajke podešavanja uređaja.

Međutim, Avast Ultimate zaštitit će samo jedno Windows računalo. Ako trebate zaštititi više uređaja, morat ćete potražiti nešto jeftiniji plan Multi-uređaja Avast Premium Security.

Dva okrugla razmišljanja

Avastov besplatni plan je impresivan, ali plaćeni planovi su malo zbunjujući, a najskuplji plan pokriva manje uređaja od plana neposredno ispod njega. 

Avirove planove proizvoda lakše je razumjeti i jeftinije od ekvivalentnih Avastovih planova, tako da je Avira ovdje pobjednik.

Runda: Točka cijene za Avira

Avira Logo
Avast Pro Logo

3

Korisnički susret

Od instalacije do svakodnevnog korištenja, antivirusni softver mora biti nešto što svatko može koristiti. Pogledat ćemo kako su Avira i Avast prilagođeni korisnicima kako bismo vam pomogli da odlučite koja je najbolja opcija za vas.

Avira

Instalacijska datoteka Avire srednje je veličine (oko 180 MB) i korisnici je mogu brzo dovršiti. Nema mnogo korisničkih izbora, pri čemu većinu postavki primjenjuje sam Avira instalacijski program.

Avira-sučelje

Jednom instalirana, nadzorna ploča Avira izgledat će drugačije, ovisno o tome koji proizvod imate. Korisnici Avira Prime imat će klijenta koji vas povezuje na Antivirus Pro i bilo koje druge proizvode u vašem pretplatničkom planu, poput Avirinog VPN proizvoda.

Korisnici Avira Antivirus Pro nemaju pristup zasebnom klijentu Avire jer neće imati druge Avira proizvode. Klijent antivirusa odvojen je i jasno postavljen kako bi ga korisnici razumjeli.

Avira-klijent

Klijent antivirusa ima pet kategorija kojima je dostupan s lijevog izbornika. Zadana kategorija “statusa” daje vam brzo ažuriranje vaše zaštite. U sredini tipka za skeniranje omogućava brzo pokretanje skeniranja.

Ako želite pristupiti drugim značajkama, možete prelistati kartice s drugom kategorijom. Klikom na “karantenu” vodi vas do bilo koje datoteke u karanteni, dok odjeljak “moduli” omogućava vam pristup vatrozidu sustava Avira.

Svaki odjeljak sadrži opise koji će vam pomoći da shvatite bilo koju od uključenih značajki. To, međutim, nije veliki problem, jer glavni klijent Avira nije preopterećen nepotrebnim tipkama ili značajkama..

Ako vam ipak treba nešto prilagoditi, klikom na ikonu zupčanika u donjem lijevom dijelu klijenta odvest ćete se u postavke Avire. Ovo je područje postavki ispod kapuljače, a sadrži veze do mrežnih vodiča i područje “opisa” za pojedinačne postavke koje vam mogu pomoći da shvatite što je teško.

Čisto sučelje Avira skriva izuzetno moćan antivirus. Odjeljak “skeniranje” zadovoljit će većinu korisnika, dok će vam područje postavki omogućiti prilagođavanje zaštite Avire na bilo koji način.

Avast

Dok Avira zahtijeva neki korisnički unos tijekom instalacije, Avastu je potrebno vrlo malo. Pritiskom na gumb “instaliraj” započinje postupak, vodeći računa o gotovo cijeloj instalaciji.

Trebat ćete potvrditi neke završne uvjete nakon što je instalacija dovršena. Avast će pokrenuti naknadno skeniranje vašeg računala kako bi provjerio može li otkriti bilo koji zlonamjerni softver. Također će pokrenuti skeniranje zastarjelog softvera, nudeći ažuriranje svih koje otkrije.

Avast-klijent

Avast ima jednog od najjednostavnijih antivirusnih klijenata za navigaciju, s atraktivnom shemom boja koja razlikuje očigledne upute i postavke. Ako trebate pristupiti drugim značajkama, to možete učiniti na lijevom izborniku.

Sa samo četiri kategorije, većinu Avastovih značajki prilično je lako pronaći. Kartica “Zaštita” prikazuje vaše mogućnosti skeniranja antivirusa, mrežnu zaštitu, Avast Sandbox i druge značajke. Svaka značajka ima kratak opis koji objašnjava što radi.

Ako želite prilagoditi Avast, možete pristupiti izborniku “postavki” klikom na gumb “izbornik” u gornjem desnom kutu.

Ako kliknete značajku koja nije uključena, Avast će vas odvesti ravno na prodajnu stranicu za kupnju proizvoda. Klijent ne krije značajke koje nema ako imate jeftiniju pretplatu Avast (ili besplatni Avast plan).

Naša prethodna revizija Avast Pro pokrivala je naše nezadovoljstvo ovakvom vrstom oglašavanja, ali više je neugodno nego ozbiljno pitanje. Novim kupcima to može biti problematično i zbunjujuće, pa bi trebalo pripaziti na to.

Tri okrugle misli

Kao što biste očekivali od ovih vrhunskih igrača, obojica su prilično jednaki kada je u pitanju korisničko zadovoljstvo. Oba antivirusa se brzo instaliraju i lako se koriste, mada Avira nudi više prilagodbi za napredne korisnike. 

Također nismo veliki obožavatelji velikog fokusa prodaje unutar Avast klijenta, u odnosu na jasnoću ponude Avire, što Avira čini boljom opcijom ovdje.

Krug: Korisnička točka za Avira

Avira Logo
Avast Pro Logo

4

Zaštita

Najvažniji dio naših usporednih pregleda jest pogled na cjelokupnu kvalitetu zaštite. Umjesto da to testiramo sami, koristimo neovisna izvješća triju zaštitničkih tvrtki: AV-Test, AV-Comparatives i MRG Effitas. Pogledajmo kako se zaštita i od Avire i Avasta uspoređuje u stvarnim testovima.

Avira

Počevši s AV testom, Avira je za vrijeme zaštite od svibnja do lipnja 2019. godine zaradio 5,5 od 6 zbog zaštite. Zabilježeno je i podudaranje 5,5 od 6 za učinak, s nešto nižim rezultatima u odnosu na prosjek u industriji. 

Avira-AVTest-June19

Tijekom zaštitnog testa AV-Comparatives u veljači do svibnja 2019., od veličine uzorka od 752, Avira je blokirala svih 752 uzoraka. Samo je Kaspersky Anti-Virus uspio usporediti ovaj rezultat tijekom testa (pogledajte našu recenziju Kaspersky Anti-Virus).

Ipak, ocjene performansi za Aviru nisu bile tako dobre tijekom testiranja performansi AV-Comparative u travnju 2019. godine. Od 14 testiranih antivirusa, Avira je bila broj 13, a lošiji je bio učinak samo Windows Defender. AV-Comparatives nagradili su Avira nagradom za unapređenje performansi, uz Trend Micro (pogledajte našu Trend Micro Antivirus + recenziju).

Konačni laboratorijski test MRG Effitas u drugom tromjesečju 2019. pokazao je da je Avira, od veličine uzorka 398, blokirala 397. Za ovaj rezultat, MRG Effitas je dodijelio Aviri ocjenu “Certified” razine 1, koja odgovara F-Secure (pogledajte našu recenziju F-Secure Antivirus).

Avast

Sa 6 od 6, Avastov rezultat tijekom testa zaštite AV-testa u srpnju i kolovozu 2019. bio je nešto bolji od Avirinog. Rezultati performansi nisu bili dobri, sa 5,5 od 6.

Avast-AVTest-August2019

Tijekom testiranja zaštite od februara do svibnja 2019. godine, zabilježeni rezultati su bili prihvatljivi, a Avast je blokirao 746 od 752 uzorka zlonamjernog softvera. Propustilo je šest, s ukupnom stopom uspjeha od 99,2 posto. AV-Comparatives dodijelio je Avastu svoju naprednu nagradu za zaštitu.

Rezultat Avastove uspješnosti nije previše loš u testu AV-Comparative iz travnja 2019. godine, sjedio je na sredini stola i dobio najvišu nagradu “Advanced +”.

MRG Effitas ne testira Avastove potrošačke proizvode, ali testirao je Avast Business Antivirus u posljednjem testu Q2 2019. Nažalost, za razliku od ostalih laboratorijskih testova, Avast je djelovao izuzetno loše, s gotovo pet posto propuštenih uzoraka. Samo je McAfee pokazao loše u MRG Effitasovom testu (vidi naš pregled McAfee Total Protection).

Vjerojatno je da Avastovi poslovni i potrošački antivirusni proizvodi dijele isti mehanizam za skeniranje, tako da se ovaj loši rezultat ne može zanemariti.

Četvrte četvrte misli

Avast je imao općenito dobre ocjene za kvalitetu zaštite, osim MRG Effitas. Međutim, s obzirom na to koliko je loše izvedeno, to se ne može zanemariti. Nasuprot tome, Avira je dobro prošla kroz sve testove, čineći ga pobjednikom ovog kruga.

Kolo: Zaštitna točka za Aviru

Avira Logo
Avast Pro Logo

5

podrška

U našem posljednjem odjeljku istražit ćemo cjelokupnu kvalitetu korisničke podrške Avira i Avasta.

Avira

Avirina korisnička podrška malo je pogodila, ali je opsežna. Podrška za izravnu e-poštu i telefon ograničena je na premium korisnike, a morat ćete se prijaviti da biste potvrdili svoju pretplatu prije nego što joj možete pristupiti.

Avira-site-Podrška

Na web stranici Avira nudi detaljnu bazu znanja s korisnim vodičima na nekoliko jezika. Postoji i opsežan FAQ koji odgovara na pitanja o različitim uobičajenim pitanjima.

Nažalost, kretanje kroz bazu znanja malo je teško, ali ako naiđete na probleme, možete se samostalno oglasiti na forumu zajednice. Prate ga kupci i osoblje koji će odgovoriti na bilo koji od vaših upita.

Možete pogledati i YouTubeov kanal na Aviri, s videozapisima koji odgovaraju na pitanja, istražuju teme poput privatnosti i sigurnosti i nude korisne savjete početnicima..

Avast

Izravna podrška dostupna je samo za Avast premium korisnike. Međutim, korisnici koji iskoriste premium suđenje mogu iskoristiti izravnu podršku Avastove stranice. 

Avast-site-Podrška

Osim toga, Avast ima bazu znanja za sve korisnike, s vodičima odvojenim od svakog plana proizvoda koji pokrivaju zajedničke teme, poput instalacije. Ovi vodiči uključuju lako slijedite upute s korisnim slikama.

Postoji forum za podršku s 1,3 milijuna postova, s pojedinačnim forumima za različite proizvode i jezike. Možete pretraživati ​​na forumu postojeće postove koji odgovaraju i na pitanja o prošlim pitanjima.

Ako vam treba opsežna tehnička podrška, platit ćete veliku cijenu za nju. Avast nudi svoj paket Total Care za izravnu podršku od 199 USD godišnje. Taj je dodatni trošak vrlo skup i nije paket koji bismo preporučili.

Pet okruglih misli

Avira nudi dobar izbor podrške za kupce, uključujući korisne vodiče i obilje mogućnosti izravne podrške. Avastove mogućnosti prilično su slične, ali s obzirom da izravna tehnička podrška zahtijeva skup paket s dodatkom, Avirina podrška je u cjelini bolja.

Kolo: Točka podrške za Avira

Avira Logo
Avast Pro Logo

6

Završne misli

Iako Avast i Avira nude značajan broj značajki, ovo uspoređivanje je u pobjedi Avire. S boljim rezultatima zaštite od Avasta i jednostavnijim korisničkim sučeljem, Avira je bolja opcija.

Pobjednik: Avira

Avira je jedan od najboljih antivirusa na tržištu. Iako je Bitdefender i dalje naš najbolji izbor, malo je vjerojatno da ćete biti razočarani pretplatom na Avira.

Ako tražite alternativu, za daljnje preglede i usporedbe potražite naše ostale antivirusne članke. Javite nam svoje misli u odjeljku s komentarima u nastavku i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map