Avast vs AVG: Bitka za najbolji besplatni antivirus 2020

Ulaganje u kvalitetan antivirus neophodno je ako planirate koristiti svoje uređaje na internetu u 2019. i šire. Avast i AVG dvije su najveće opcije na antivirusnom tržištu, a ovaj je softver instaliran na milijunima računala i mobilnih uređaja širom svijeta. 


O obimu antivirusnih programa opširno smo govorili u svom najboljem besplatnom antivirusnom softveru. Oba proizvoda su u vlasništvu iste tvrtke, a Avast je otkupio prethodno neovisni AVG još u 2016. godini. 

Da bismo vidjeli kako funkcioniraju ti braća i sestre antivirusi, mi ćemo ih testirati u ovoj usporedbi Avast protiv AVG. Ako želite pogledati svaki antivirus posebno, možete pogledati naš pregled Avast Pro i AVG Antivirus pregled prije nego što počnete čitati.

Postavljanje borbe: Avast protiv AVG-a

Redovni čitatelji Cloudwards.net znat će format, ali ako ste novi, evo kako pristupamo našim usporednim pregledima. Naše usporedbe podijeljene su u pet rundi, a obuhvaćaju značajke, cijene, prilagođenost korisnicima, antivirusnu zaštitu i korisničku uslugu..

Pobjedniku ćemo dodijeliti bodove iz svakog pojedinog kruga, objašnjavajući zašto smo izabrali taj antivirus nakon završetka svakog kruga. Prvi antivirus koji dosegne tri ili više bodova bit će pobjednik. Provest ćemo vas kroz našu odluku i u našem konačnom zaključku.

Za odlučivanje koristimo mješavinu vlastitih testiranja i izvješća nezavisnih sigurnosnih laboratorija. Ako se ne želite složiti ili imate svoje vlastito mišljenje, podijelite nam komentar na kraju ovog pregleda.

1

Značajke

Suočavajući se s prijetnjama koje stalno rastuća industrija cyber kriminala donosi na stol, zaštitarske tvrtke jednostavno ne mogu izbjeći dodavanje novih značajki kako bi vrhunski antivirusni softver mogao platiti. 

S tim na umu i da pokrenemo stvari prolazit ćemo kroz značajke koje Avast i AVG nude kupcima.

Avast

Avast je ispunjen značajkama, kako na svom besplatnom planu, tako i za premium kupce. To je naša preporučena opcija za korisnike Androida, kao što smo prethodno sugerirali u članku o najboljem antivirusu za Android.

Avast-Značajke

Avast je usredotočen na svoju antivirusnu zaštitu, čak i njezin slobodni plan blokira prijetnje poput ransomwarea. Kako bi dodao svoju ukupnu mrežnu sigurnost, Avast nudi alat za mrežno skeniranje u potrazi za ranjivostima i preporučuje rješenja.

Korisnici Avast Premium dobivaju DNS web zaštitu za blokiranje krađe identiteta, kao i alat Sandbox koji vam omogućuje isprobavanje novog (i potencijalno opasnog) softvera i testiranje nepoznatih datoteka na infekciju.

Ovo izolirano okruženje za testiranje uglavnom sprečava interakciju potencijalnog zlonamjernog softvera s vašim računalnim datotekama i vašim sustavom, a Avast se bavi bilo kakvim zaraženim datotekama koje otkrije za vas. Korisnici Avasta također mogu iskoristiti Avast Secure Browser, prilagođeni Avast preglednik s dodatnim značajkama privatnosti i sigurnosti.

Premium pretplatnici dobivaju dodatnu zaštitu privatnosti, uz sigurnosni alat koji ograničava pristup vašoj web kameri kako bi spriječio potencijalne hakere da pregledaju ili snimaju feed. Avast također nudi šifriranje vaših datoteka kako bi se spriječilo ransomware šifriranje, kao i alat za sigurno brisanje određenih datoteka.

VPN zaštita uključena je u najskuplji plan Avast Ultimatea, zahvaljujući Avast SecureLine VPN, o kojem detaljnije govori naš Avast SecureLine VPN pregled. To nije vrhunski VPN, ali učinit će vam ako trebate pristupiti webu dok ste na nesigurnoj mreži.

Pretplatnici Avast Ultimate-a dobivaju i upotrebu Avast lozinki. Ovaj upravitelj zaporki je dobar za osnovnu upotrebu, ali nije zamjena 1Password (pogledajte naš pregled 1Password).

AVG

Kao i Avast, AVG je jedan od najboljih trenutno dostupnih besplatnih antivirusnih programa, a milijuni korisnika ga koriste na računalima i računalima Mac širom svijeta, ali nudi dobar izbor značajki za “premium” kupce.

AVG-Značajke

AVG standardno dolazi s osnovnom antivirusnom zaštitom, s uobičajenom zaštitom od zlonamjernog softvera pomiješanom s nekim neuobičajenim značajkama, poput skeniranja privitka e-pošte. Postoji i preglednik s AVG markom koji možete instalirati tijekom postupka instalacije.

AVG Secure Browser (kako se preglednik naziva) potpuno je isti kao Avast Secure Browser, zahvaljujući povezivanju AVG-Avast. Koristi istu bazu kao Google Chrome, tako da će velik dio korisničkog sučelja biti sličan, ali uz zaštitu privatnosti, blokiranje oglasa i ugrađeni upravitelj lozinki.

Ako se pretplatite na premium AVG plan, dobit ćete zaštitu za web kameru da zaustavi snoopere, dodatnu zaštitu protiv ransomwarea, datoteku za uništavanje datoteka za brisanje osjetljivih datoteka i zaštitni zid zaštitnog zida. Tu je i zaštita od krađe identiteta zahvaljujući dodatnoj DNS sigurnosti.

Pomoću pretplate na vrhunski AVG Ultimate dobit ćete pristup nekim dodatnim proizvodima, poput AVG TuneUp-a. To je slično modelu pretplate Avastove, gdje se kombiniraju različiti proizvodi kako bi se napravili jedan sigurnosni paket.

AVG TuneUp je sličan Avira System Speedup Pro i Software Updater Pro, s alatima za uklanjanje privremenih datoteka, poboljšanje postavki sustava i automatsko ažuriranje nesigurnog softvera (pogledajte naš Avira pregled). 

AVG ne uključuje TuneUp sa svojim planovima, ali možete i preuzeti dodatnu pretplatu na AVG Secure VPN. Slično kao Secure Browser, Secure VPN je Avastov SecureLine VPN, ali preoblikovan za AVG korisnike. 

To je u redu proizvod pristupiti Netflixu u pokretu, ali bilo bi vam bolje s drugim davateljem usluga iz našeg najboljeg VPN-a za uživanje u Netflixu, kao što je NordVPN (pogledajte našu NordVPN recenziju).

Prve okrugle misli

Raspored značajki i od Avasta i od AVG-a prilično je sličan. Neke se značajke, poput sigurnog preglednika, dijele, ali Avast nudi nekoliko dodatnih značajki za premium kupce, poput Avast Sandbox-a, što ga čini pobjednikom ovog prvog kruga.

Runda: Karakteristične točke za Avast Pro

Avast Pro Logo
AVG AntiVirus Logo

2

Cijena

Većina antivirusnih proizvoda zahtijeva vrhunsku godišnju naknadu. Ako se zaključavate u antivirusni proizvod godinu dana ili duže, želite biti sigurni da vrijedi trošak. Pogledajmo kako se cijene Avast i AVG kako bismo procijenili njihovu dostupnost i vrijednost za novac.

Avast

Avast trenutno ima tri plana proizvoda, s tim da je Avast Free kao vlastiti plan. Avast Free uz standard Avast nudi zaštitu, kao i nekoliko iznenađujućih dodataka, kao što su osnovni upravitelj lozinki i mrežni skener..

Avast Premium Security prvi je “premium” plan od Avasta, mada je tehnički plan podijeljen na dvije polovice. Premium Security Single-Device pruža antivirusnu zaštitu za jedno Windows računalo sa 69,99 USD godišnje, zajedno s Avast antivirusnom zaštitom, zaštitom e-pošte i krađe identiteta, testnim alatom Sandbox i šifriranjem datoteka protiv zlonamjernog softvera.

Avast Premium Security Multi-Device potreban je ako želite zaštititi više uređaja. Sadrži iste značajke kao Single-Device, ali ih proširuje na 10 uređaja, uključujući podršku za Android i Mac, po 89,99 USD godišnje.

Na vrhu popisa proizvoda nalazi se Avast Ultimate. To je 99,99 USD godišnje, s uključenim Avast SecureLine VPN i Avast lozinkama. Međutim, začudo, podržava samo jedno Windows računalo, što je korak unatrag u usporedbi s Premium Security Multi-Device.

Za većinu kupaca Avast Premium Multi-Device je najbolji plan, osim ako ne želite koristiti Avastov dodatni VPN i upravitelj zaporki..

AVG

Plan cijena AVG-a sličan je Avastovom, s tri plana za kupce, uključujući AVG Besplatno za korisnike koji ne plaćaju. Tu je i zaseban AVG antivirusni proizvod za Mac korisnike, koji se nudi besplatno s manje funkcija. Većina AVG proizvoda usredotočena je na zaštitu Windows.

Za razliku od Avasta, koji nudi samo neograničeno pokrivanje uređaja na jednom planu, AVG daje prednost svojoj matičnoj tvrtki nudeći pokrivenost za neograničene uređaje u svim svojim planovima.

Sa 79,99 USD godišnje, AVG-ov prvi premium proizvod, AVG Internet Security, nije jeftin. Dolazi sa antivirusnom zaštitom, blokiranjem web kamera, zaštitom od neželjene pošte, mobilnom zaštitom za Android uređaje, mrežnim vatrozidom i prilagođenom enkripcijom datoteka za blokiranje napada ransomwarea.

Najskuplji proizvod u AVG liniji je AVG Ultimate, koji košta 20 dolara više od AVG Internet Security. Tehnički gledano, riječ je o dva proizvoda u jednom, s tim da se značajke AVG Internet Security kombiniraju s AVG TuneUp-om, alatom za optimizaciju sustava od 50 dolara za uklanjanje neželjenih datoteka i ažuriranje zastarjelog softvera.

Nekoliko AVG proizvoda zahtijeva zasebnu pretplatu, poput AVG Secure VPN-a. Imajući to na umu, propustite AVG Secure VPN i potražite alternativu u našim VPN recenzijama. Međutim, kao što smo spomenuli, teško će vam se pronaći bolja alternativa od NordVPN ili ExpressVPN.

Dva okrugla razmišljanja

S jednim besplatnim i dva premium plana (i dodatnim besplatnim proizvodom za Mac korisnike), AVG-ova struktura cijena prilično je jednostavna, s velikodušnom ponudom neograničene pokrivenosti uređaja za zaslađivanje posla..

Suprotno tome, Avastovi cjenovni planovi pomalo zbunjuju. S dva plana s sličnim imenima i najskupljim planom koji obuhvaća manji broj uređaja od plana neposredno prije njega, Avast doista treba potražiti svoju podružnicu za ideje kako strukturirati vlastite proizvode. Imajući to u vidu, iako su cijene uvelike slične, ovdje je AVG pobjednik radi jasnoće.

Runda: Cijena za AVG AntiVirus

Avast Pro Logo
AVG AntiVirus Logo

3

Korisnički susret

Imamo tri dobitna čimbenika kada pregledavamo antivirus zbog korisnosti: njegova jednostavnost i brzina, kao i koliko je lako instalirati i koristiti većinu korisnika. Pomoću tih čimbenika podrobnije ćemo pogledati kako su AVG i Avast prilagođeni korisnicima.

Avast

Avast ima instalaciju prilagođenu početnicima koji postavlja zlatni standard za antivirusne instalacije. Potrebno je malo unosa, osim ako ne želite prilagoditi instalacijski program prije nego što počne.

Jednom kada se Avast instalira, pokrenut će se s nekoliko stvari, poput brzog antivirusnog skeniranja i provjere zastarjelog softvera. Ažurirat će svaki stari softver koji pronađe uz vaše odobrenje.

Avast-klijent

Jednom instaliran, Avastov klijent je zadovoljstvo koristiti. Jednostavno se krećete, tamnom shemom boja koja usmjerava fokus na najvažnije upute i ikone. Manje ključne značajke skrivene su u lijevom izborniku.

Avast vas ne uništava u stotinama kategorija, umjesto toga nudi samo četiri. Primjerice, “zaštita” će prikazati vaše antivirusne opcije i mrežnu zaštitu, zajedno s načinom rada s Sandbox uređajem. Avast sadrži koristan opis koji objašnjava svrhu svake značajke pored nje.

Prilagodba Avasta je jednostavna; samo pristupite Avastovim postavkama putem izbornika koji je dostupan u gornjem desnom klijetu.

U prošlosti smo spominjali kako ne volimo Avastove pokušaje da “prodaju” proizvode putem vlastitog klijenta. Nažalost, to se nije promijenilo, jer proizvodi koji nisu uključeni u jeftinije pretplate proizvoda Avast ostaju klijentu. Ako kliknete na njih, na skuplju ćete pretplatu doći do stranice za naplatu.

To bi moglo biti zbunjujuće, posebno za nove kupce. Ako planirate koristiti Avast, pazite na to nakon instaliranja klijenta.

AVG

S krajnje sićušnom instalacijskom datotekom od 1 MB, AVG je jedan od najbržih antivirusnih programa za instaliranje. Čak pobjeđuje instalacijsku datoteku od 5MB Webroot SecureAnywhere i odgovara vremenu instalacije dvije minute (pogledajte naš raniji pregled Webroot SecureAnywhere).

AVG-Installer

Kao i Avast, AVG nudi dvije mogućnosti instalacije, uz brzu instalaciju za korištenje zadanih AVG postavki ili prilagođeni način instalacije, gdje možete odabrati koje značajke želite omogućiti prije nego što instalacija uopće započne.

Nakon instaliranja, AVG ima uredan klijent koji je najjednostavniji za upotrebu, s pet odjeljaka koji odvajaju vaše značajke. Odjeljak “računalo” nudi vam pristup antivirusnoj zaštiti, dok “plaćanja” uključuju vaše sigurne preglednike i značajke zaštite privatnosti.

AVG-klijent

Ako želite pokrenuti antivirusno skeniranje, AVG nudi šest unaprijed postavljenih opcija, od brzih skeniranja dok se računalo pokreće, do pokretanja skeniranja teških zlonamjernih softvera. To im se može pristupiti klikom na ikonu zupčanika pored gumba “skeniranje računala” na glavnom ekranu.

Odjeljci u AVG-u nalaze se u vodoravnom izborniku gumba na glavnom zaslonu klijenta. Možete ih prilagoditi iz izbornika postavki kojima možete pristupiti iz AVG izbornika u gornjem desnom klijetu klijenta. 

Razina prilagodbe u AVG-u je dobra, s korisnim opisima koji objašnjavaju složene značajke. Možete prilagoditi sve, od izgleda AVG klijenta do individualnih postavki za svaku značajku, uključujući osjetljivost vaše AVG antivirusne zaštite.

Tri okrugle misli

Avast i AVG slijede najbolje standarde u industriji kada je u pitanju korisnost. Oba su klijenta jednostavna za upotrebu i instaliranje, a nude široku prilagodbu, iako nismo ljubitelji Avastove tehnike nadogradnje na jeftinijim planovima. Usprkos tome, nema jasnog pobjednika između ovo dvoje, čime je ovaj krug izjednačen.

Kolo: Ljubaznost prema korisniku Nema jasnog pobjednika, bodovi za oboje

Avast Pro Logo
AVG AntiVirus Logo

4

Zaštita

Ako ste skroz pročitali ostale odjeljke ovog pregleda usporedbe, vrijeme je da se usredotočite jer je zaštita najvažniji element bilo kojeg antivirusnog softvera. Značajke, cijene i ljubaznost dobro je uzeti u obzir, ali ako je zaštita smeće, proizvod je smeće – period.

Imajući to u vidu, koristit ćemo neovisna izvješća iz triju nepovezanih laboratorija za sigurnosno ispitivanje da bismo pogledali zaštitu koju Avast i AVG nude kupcima..

Avast

Tijekom testa AV-testa u srpnju i kolovozu 2019., Avast je postigao izuzetno dobar učinak, s ocjenom 6 od 6 zbog zaštite i 5,5 od 6 za performanse. Osobito je učinak bio nešto niži od zabilježenog prosjeka u industriji.

Avast-AVTest-August2019

Prihvatljiv – iako ne savršen – rezultat zaštite zabilježen je u zaštitnom testu AV-Comparatives veljača-svibanj 2019, pri čemu je 746 od 752 ispitnih uzoraka Avast blokirao tijekom testiranja. 

Ovu ukupnu stopu uspjeha od 99,2 mogao je uskladiti samo AVG tijekom ovog testa, ali to je bilo dovoljno da laboratorija Avast dodijeli nagradu “Advanced” za kvalitetu zaštite AV-Comparatives. Također je Avast dodijelio nagradu „Advanced +“ na najvišoj razini za performanse, s ocjenom srednjeg stola na testu performansi AV-Comparatives u travnju 2019. godine..

MRG Effitas usredotočio se na Avastovu zaštitu na poslovnom nivou tijekom najnovijeg testa zaštite Q2 2019, ali nažalost, ovaj je rezultat bio izuzetno loš, s više od četiri posto od 398 uzoraka.

Loš rezultat je bio dovoljan da MRG Effitas izjavi da Avast nije u potpunosti ispustio test. Iako se zaštita poslovanja razlikuje od zaštite potrošača, to se ne može zanemariti. Izvan Avasta, samo McAfee nije uspio testiranje MRG Effitasa (pogledajte naš pregled McAfee Total Protection).

AVG

U skladu s Avast-om, najnovijim zaštitnim testom AV-testa za srpanj-kolovoz 2019. godine AVG je dobio 6 od 6 za zaštitu, s 99,5 postotnih rezultata zaštite u srpnju i 100 posto u kolovozu. AVG je za performanse dobio 5,5 od 6.

AVG-AVTest-August2019

Tijekom testiranja zaštite u veljači do svibnja 2019. godine AV-Comparatives zaustavio je 746 uzoraka zlonamjernog softvera od ukupno 752, uz šest kvarova i ukupnu stopu uspjeha od 99,2 posto. 

Ponovo se to podudara s Avastovom ocjenom za to razdoblje. Važno je napomenuti da AVG i Avast dijele tehnologiju, tako da ovaj rezultat nije iznenađujući.

U MRG Effitasovom Q2 2019 testiranju zlonamjernog softvera, AVG uopće nije testiran. Već smo govorili o Avastovom rezultatu u prethodnom odjeljku, pa ćemo preskočiti ovaj laboratorijski izvještaj za AVG.

Četvrte četvrte misli

Avast i AVG imaju isti mehanizam za antivirusno skeniranje, tako da jednaki rezultati oba pružatelja usluga ne bi trebali biti šok. Oba su antivirusna sredstva uspjela, iako bi loša ocjena za Avastovu zaštitu poslovanja na testiranju MRG Effitasa mogla biti razlog za zabrinutost. Međutim, s jednakim rezultatima, AVG i Avast su jednaki pobjednici ovog kruga – to je izvlačenje.

Kolo: Zaštita Bez jasnog pobjednika, bodovi za obojicu

Avast Pro Logo
AVG AntiVirus Logo

5

podrška

Posljednje, ali ne najmanje bitno, ovo će posljednje kolo obuhvatiti metode korisničke podrške kako Avast, tako i AVG ponudu za kupce, kao i kvalitetu podrške koju ćete vjerojatno dobiti..

Avast

Korisnici koji plaćaju Avast – uključujući one koji koriste besplatno 30-dnevno pokusno razdoblje – jedini su koji mogu dobiti izravnu podršku. 

Avast-site-Podrška

Načini izravne podrške uključuju sustav prodaje karata i premium liniju podrške koja je korisnicima dostupna 24 sata dnevno. Na web mjestu postoji baza znanja, s odjeljcima za pojedine proizvode Avast koji pokrivaju osnovna pitanja, poput instaliranja proizvoda.

Postoji i forum za korisnike s više od milijun postova. Forum je odvojen jezikom i proizvodom, gdje možete postavljati pitanja i dobiti podršku osoblja Avasta i ostalih Avastovih korisnika. Možete pretraživati ​​objave i potražiti odgovore.

Ako imate problem koji se ne može riješiti, možete platiti tehničku podršku Avast Total Care.

Ova premium podrška uključuje izravnu, udaljenu podršku računala Avast za rješavanje problema i infekcija. Ova skupa opcija može vas koštati ili 79 USD ili 119 USD po pozivu, ovisno o složeni popravci ili nevjerojatnih 199 USD godišnje za neograničenu pomoć.

AVG

Načini podrške za AVG su opsežni, s live chat za kupce, sustavom ulaznica putem e-pošte za detaljnije upite i tri linije za podršku 24 sata dnevno, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u..

AVG-site-Podrška

Ograničen FAQ dostupan je na mreži s pitanjima odvojena od pojedinačnih proizvoda, zajedno s vodičima za podršku koji će vam pomoći da instalirate (ili uklonite) AVG proizvode ili promijenite svoj plan. Pronaći ćete forum podrške za kupce i bolji izvor.

Forum je sortiran prema najnovijim postovima, ali možete pogledati različite odjeljke o raznim temama i proizvodima. Ako vam je potrebna dodatna podrška, onda (poput Avasta), možete je platiti.

Cijena od 199 USD godišnje za AVG Total Care odgovara ponudi tvrtke Avast i, poput Avasta, preporučujemo većini korisnika da to uopće ne smatraju.

Pet okruglih misli

Uz 24/7 telefonsku podršku i chat uživo, tehnička podrška Avast i AVG sigurno je dobra za kupce kojima je potrebna dodatna pomoć. Skupa cijena za izravnu tehničku podršku pomalo je marka tvrtki, ali niste je dužni platiti. S obzirom na jednaku razinu podrške i od AVG-a i Avasta, ovdje je izvlačenje.

Kolo: Podrška Nema jasnog pobjednika, bodovi za obojicu

Avast Pro Logo
AVG AntiVirus Logo

6

Završne misli

Na mnoge su načine AVG i Avast gotovo isti proizvod, a kupcima oba proizvoda na raspolaganju su nove značajke i metode podrške. Ne iznenađuje onda kada se ova usporedba završi na mrtvoj vrućini.

Avast pobjeđuje u značajkama s nekoliko dodataka, poput uključenog Sandbox-a, koji AVG ne nudi. Međutim, njegova struktura konfiguracije cijena ima zbunjujuću usporedbu s bratom djeteta AVG-om. Ipak, Avast je pobjednik ovog Avast vs AVG meča. 

Pobjednik: Avast
Bitdefender je i dalje najbolji antivirusni softver na tržištu, kao što objašnjava naš pregled Bitdefender-a. Možete pogledati i naš prethodni pregled usporedbe Bitdefender vs Avast da biste pogledali kako Avast djeluje protiv njega.

Bez obzira jeste li obožavatelj AVG-a ili Avasta, u komentarima ispod pogledajte svoje mišljenje o oba proizvoda. Za daljnje preglede proizvoda i usporedbe, pogledajte naše ostale antivirusne članke. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map