Avast VPN vs ExpressVPN: Kako mjeri SecureLine u 2020. godini?

Danas gledamo dva pružatelja VPN-a koji su obojica imena kućanstava, barem u svijetu kibernetičke sigurnosti, ali iz vrlo različitih razloga. ExpressVPN je jedan od – ako ne i najbolji – VPN na tržištu danas. Sadrži mnoštvo značajki, izvrsne brzine i vrhunsku sigurnost, o čemu možete pročitati u našoj ExpressVPN recenziji. 

S druge strane, Avast ima veliki tržišni udio softvera za zaštitu od zlonamjernog softvera. O ovom softveru za zaštitu od zlonamjernog softvera možete pročitati u našem pregledu Avast Pro, ali danas pregledavamo pokušaj Avasta na VPN-u sa SecureLine VPN. 

U našem Avast SecureLine VPN pregledu nismo bili previše impresionirani njegovim ukupnim performansama, ali otkrili smo da je vrlo razumljiv i da ima izvrsne brzine. Odlučili smo da bi bilo zanimljivo baciti ova dva velikana jedni protiv drugih u Avast SecureLine VPN nasuprot ExpressVPN meču.

Postavljanje borbe: Avast VPN protiv ExpressVPN

Da bi imali pošteno natjecanje, moraju postojati pravila. Razvili smo devet rundi za ove VPN-e u kojima se mogu takmičiti. Runde uključuju stvari poput brzine, sigurnosti, prilagođenosti korisnicima i performansi strujanja.. 

Svaka se od tih kategorija važi jednako jer je svaka kritični aspekt koji ljudi traže prilikom odabira VPN-a. U svakom krugu gledamo kako se pružatelji međusobno uspoređuju, a zatim biramo pobjednika. Pobjednik svakog kruga dodjeljuje se bod, a onaj s najviše bodova na kraju proglašava se prvakom.

1

Ubrzati

Svaki VPN testirali smo na istoj pet lokacija širom svijeta da bismo ih uspoređivali. Također smo izvršili bazno mjerenje internetskih brzina bez VPN-a kako bismo vidjeli koliko je gubitak performansi uzrokovao svaki VPN..

Brzina avast VPN-a

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
Nezaštićeno (UK)13194,3012.24
Njemačka49191,789.74
Rusija11439.396.03
Brazil22841.301.12
NAS.8575,042.62
Južna Korea47218.943.07

ExpressVPN ubrzava

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
nezaštićen9161,8310.22
Pametna lokacija-Kansas City44105,497.94
Toronto3590,577.89
Amsterdam145103,124.48
Singapur24485,472.98
Japan163100,824.84

ExpressVPN i Avast SecureLine VPN nastupili su impresivno, a svaki trgovao je na određenim mjestima s vremenom pinganja i brzinom preuzimanja. Vidjeli smo kako ExpressVPN pobjeđuje Avast SecureLine u ping vremenu na tri lokacije, dok je Avast VPN bio napredan na dvije lokacije.

Što se tiče brzina preuzimanja, Avast SecureLine VPN uspio je dobiti veću propusnost na tri od pet lokacija, što je bilo prilično iznenađujuće s obzirom na to da je ExpressVPN u prošlosti postigao izuzetno dobre rezultate, što možete vidjeti u našem najbržem VPN okruglom krugu. 

U skladu s tim, ExpressVPN je pobijedio Avast u brzini prijenosa na svim lokacijama. Ono što je još više jest da se na stvarni doživljaj upotrebe ExpressVPN-a osjećalo puno reaktivnije. 

Avast SecureLine VPN često može trajati dvije ili tri sekunde da se stranice započnu učitavati, ali nakon toga, činilo se da dobro iskorištava svoju brzinu. S druge strane, ExpressVPN se učitava vrlo brzo, bez obzira na to koji poslužitelj smo koristili. 

Zbog prirode i brzine brzina koje smo vidjeli na testiranju, ta stvarna razlika presudan je faktor i pobijedi ExpressVPN u ovom krugu.

Okruglo: Točka brzine za ExpressVPN

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

2

streaming

Započeli smo testiranje struje na najneobuhvatnijem mjestu vani kada je u pitanju negiranje VPN korisnika: BBC iPlayer. ExpressVPN je uspio lako probiti BBC-jevu blokadu, kao što je bio i Avast SecureLine VPN kada smo koristili namjenski UK streaming server.

Avast-SecureLineVPN-streaming-BBCIplayer

Iako ExpressVPN nema namjenske poslužitelje za strujanje, činilo se da su svi njegovi poslužitelji izvrsno izvršili ovaj zadatak bez ikakvih posebnih izmjena.. 

SecureLine VPN ima posvećene streamove za posluživanje i dogurao je do sadržaja iPlayera za BBC, ali ako mislite da možete koristiti Avast SecureLine VPN za Netflix, možda ćete trebati ponovo razmotriti. Netflix nam je poslao poruku o pogrešci kada smo pokušali pristupiti s američkog strujnog poslužitelja.

To čini ovu rundu jasnom pobjedom ExpressVPN-a, jer je uspio proći do bilo kojeg web mjesta za streaming koje smo isprobali, čak i bez namjenskih streaming servera. Ovo bi trebalo biti iznenađenje za gotovo nikoga, jer je ExpressVPN zaradio mjesto na prvom mjestu na našem najboljem VPN-u za streaming članka unatrag.

Kolo: točka struje za ExpressVPN

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

3

Sigurnost i privatnost

Avast SecureLine VPN ne nudi korisnicima nikakav izbor kada je riječ o protokolima i šifriranju. Umjesto toga, zaključava Windows korisnike u AES-256 enkripciju i OpenVPN protokol. Ako pogledate članak o sigurnosti VPN-a, vidjet ćete da je ta kombinacija vrhunska i da će vam biti sigurna i zdrava dok ste na mreži. 

Appleovi korisnici koji žele koristiti Avastov VPN bit će zaključani u IKEv2 protokolu, koji se koristi jer se lijepo igra s Appleovim operativnim sustavima više nego sa OpenVPN-om. Također nudi pouzdanije performanse i stabilnost, a korisnicima još uvijek pruža čvrstu zaštitu. 

ExpressVPN također nudi korisnicima zlatni standard OpenVPN-a s AES-256, kao i nekoliko drugih protokolarnih opcija, poput L2TP i PPTP, koje zapravo ne bismo nikome preporučili, ali lijepo je imati mogućnost. ExpressVPN proširenje za preglednike također dodaje nekoliko dodatnih slojeva sigurnosti, poput sprečavanja HTML geolokacije.

expressvpn-pregled-protokol-opcije

Gdje se stvari Avast SecureLine VPN-a zapravo raspadaju kada je u pitanju privatnost korisnika. Avast ima kompliciranu politiku privatnosti, koja priznaje da Avast VPN vodi evidencije. 

I ne samo to, već i kopanje u povijesti tvrtke pokazuje da evidentiranje Avast VPN-a službenici zakona koriste za uspoređivanje adrese e-pošte i IP adrese da bi nekoga pronašli. 

 

Politika privatnosti ExpressVPN-a mnogo je sažetija i transparentnija, a ExpressVPN nikada nije predao informacije državnim tijelima jer nema IP adrese ili išta što bi zapravo moglo pomoći u istrazi. To je dodatno pojačano činjenicom da su ostali bez Britanskih Djevičanskih otoka koji imaju iznimne zakone o privatnosti.

Kolo: Sigurnosna i privatna točka za ExpressVPN

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

4

Torrenting

Prethodni dio usko je povezan s pitanjem bujice. I ExpressVPN i Avast Secure VPN omogućavaju bujice na svojim platformama. Zapravo, Avast SecureLine VPN čak ide toliko daleko da nudi namjenske P2P poslužitelje, što ExpressVPN ne. 

Avast-SecureLineVPN-klijent-poslužitelj

Kao što smo razgovarali s streamingom, međutim, namjenski poslužitelji za nešto ne znače uvijek bolje performanse ili vrhunsku sigurnost. I ExpressVPN i Avast SecureLine VPN čuvat će vašu vezu sigurnom i privatnom dok bujite, a istovremeno nude solidne brzine prilikom preuzimanja.

Međutim, ono što je doista važno jest da ExpressVPN u osnovi nije u mogućnosti davati podatke o vama vlastima (posebno ako plaćate bitcoinom, o čemu ćemo uskoro raspravljati), dok Avast VPN vodi evidenciju IP adresa i predaje ih vlastima.

Dakle, ako ste se pitali je li Avast VPN dobar za bujice, kratak odgovor je ne. Dalje, suprotno ovom nedostatku privatnosti od Avast VPN-a, ExpressVPN također ima prednost podijeljenog tuneliranja, omogućujući vam da odaberete koje aplikacije koriste VPN vezu, a koje koriste uobičajeni internet. 

expressvpn recenzija-settings

To znači da možete sigurnom VPN vezom nešto mučiti dok istodobno preuzimate druge manje osjetljive datoteke ili samo pregledavate web na punoj brzini, nezaštićenom vezom. 

Krug: točka za torrent za ExpressVPN

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

5

Lokacije poslužitelja

Avast SecureLine VPN ima 55 poslužitelja u 34 različite zemlje. Sveukupno širenje poslužitelja je respektabilno, a neke teško pronađene lokacije dobivaju prijeko potrebnu pažnju, poput Novog Zelanda i Brazila, ali većina zemalja ima samo jedan poslužitelj. To može uzrokovati probleme sa širinom pojasa i može dovesti do sporih performansi tijekom vršnih sati. 

Nasuprot tome, ExpressVPN ima više od 2.000 poslužitelja u 94 zemlje. Ovo je jedan od najcjenjenijih poslužitelja koji se danas računa na tržištu i pruža ExpressVPN mreži potrebnu infrastrukturu za podnošenje ogromnih opterećenja propusne mreže svakodnevno.

expressvpn-pregled-server-lokacije

Jedini VPN koji pobijedi ovaj broj lokacija je HideMyAss, o kojem možete pročitati u našem pregledu HideMyAss. Korisnicima nudi virtualni pristup do 290 lokacija poslužitelja u 190 zemalja. Ono što je zanimljivo u vezi s tim je da je HideMyAss u stvarnom vlasništvu Avasta, zbog čega se pitamo zašto se broj VPN servera SecureLine čini toliko slab. 

Krug: Točka lokacija servera za ExpressVPN

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

6

Istovremene veze

Počet ćemo pregledom istodobnih veza s ExpressVPN-om jer to pojednostavljuje stvari. ExpressVPN u osnovi nudi jedan plan s nekoliko vremenskih okvira, o čemu ćemo detaljnije govoriti u sljedećem odjeljku, ali sve ove mogućnosti omogućavaju pet istodobnih veza.

Avast SecureLine VPN nije tako jednostavan. Dostupno je mnogo planova u različitim vremenskim okvirima, s tim da većina tih planova obuhvaća samo jedan uređaj. No, postoji plan s više uređaja Avast koji omogućava zaštitu do pet uređaja. 

Avast-SecureLineVPN-Web-cijene

Budući da oba pružatelja usluga nude plan s pet veza, ovaj krug jednostavno završava neriješeno. Ako ste netko s mnogim uređajima koji trebaju zaštititi, predlažemo vam da provjerite CyberGhost u našem posvećenom pregledu CyberGhost ili u našem ExpressVPN-u u odnosu na CyberGhost podudaranje.

Kolo: Istovremene veze Nema jasnog pobjednika, bodovi za oboje

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

7

cijena

ExpressVPN jedna je od cjenovnih opcija kada je riječ o VPN-ovima. Ako pogledate neke druge naše članke o podudaranju, kao što su ExpressVPN protiv IPVanish, vidjet ćete da je ExpressVPN ovaj krug već nekoliko puta izgubio u prošlosti. 

Kao što smo već spomenuli, ExpressVPN nudi jedan plan u tri razdoblja: mjesec, šest i 15 mjeseci, što je tehnički jednogodišnja pretplata s tri slobodna mjeseca. Ovaj plan je sličan u cijenama s više uređaja Avast SecureLine VPN. plan.

Međutim, Avast VPN cijena uključuje i brojne opcije za jedan uređaj koji nude veliku vrijednost onima koji su zainteresirani za zaštitu samo jednog uređaja. Ovo je posebno velika ponuda za one koji samo žele dobiti VPN za svoj telefon, jer godišnji plan za jedan telefon dolazi s minimalnih 20 dolara godišnje. 

Za razliku od ExpressVPN-a, Avast VPN nudi besplatnu probnu verziju koja korisnicima omogućuje sedam dana da isprobaju VPN bez davanja bilo kakvih podataka. Ovo nije baš velikodušno kao ProtonVPN-ov besplatni plan, o čemu možete pročitati u našoj ProtonVPN recenziji, ali ipak je izvrstan način isprobavanja VPN-a.. 

Pored besplatne probne verzije, moguće je i otkazati Avast VPN i dobiti povrat novca ako to učinite u roku od 30 dana od prijave, ali ista je opcija dostupna i sa ExpressVPN. Što se tiče opcija plaćanja, Avast prihvaća samo kreditne ili debitne kartice i PayPal, dok ExpressVPN prihvaća ove, kao i bitcoin i još desetak drugih. 

Teško je reći koji je od njih bolji u pogledu cijena. Avast VPN nudi besplatno probno razdoblje, ali ExpressVPN prihvaća bitcoin i nekoliko drugih oblika plaćanja koje Avast ne čini. Avast nudi mnoštvo planova koji mogu uštedjeti novac korisnika pojedinačnih uređaja, ali plan s više uređaja čini cijene usporedivim. 

Na kraju, koji od ovih modela cijena je bolji za vas, ovisit će o pojedincu, što znači da ovaj krug nazivamo kravatom. 

Kolo: cijene Bez jasnog pobjednika, bodovi za oba

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

8

Razumljivost

Oba VPN-a na prvi pogled nude solidno korisničko iskustvo. Klijent Avast VPN-a prilično je prazan, ali to olakšava pronalazak onoga što tražite. S druge strane, ExpressVPN se događa puno više, posebno u izborniku postavki. No, on uspijeva održavati stvari dobro organizirane u sučelju, što ga čini jednako jednostavnim za upotrebu kao i jednostavnije Avasto sučelje.

expressvpn recenzija pokretanje

Nakon korištenja svakog softvera neko vrijeme pronašli smo jednu posebnost s Avastovim klijentom. Kad god bismo ga pokušali kliknuti i povući, prozor se ne bi pomično kretao mišem. Umjesto toga, lepršala je oko zaslona.

Naravno, to se malo tiče, i mislili smo da možda nešto nije u redu s našim računalom, ali svaki je drugi prozor i dalje radio u redu kad smo ih premjestili. 

Avast-SecureLineVPN-Client-isključenje

Došlo je i do odgode između pomeranja miša i prozora Avast VPN-a. Ovo kašnjenje učinilo je praktički nemogućim postavljanje prozora tamo gdje smo htjeli da prođe jer čak i kad bismo prestali pomicati miš, prozor bi nastavio putovati na trenutak prije nego što bi se zaustavio. 

To stavlja amortizer na inače korisničko sučelje, a nedostatak bilo kakvih problema s ExpressVPN-om znači da ovo predajemo ExpressVPN-u. 

Runda: Točka prilagođavanja za ExpressVPN

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

9

Značajke

Nekoliko je osnovnih značajki koje uvijek tražimo i za koje očekujemo da ćemo ih vidjeti u svim VPN-ima. Ove ključne značajke uključuju neku vrstu sposobnosti automatskog povezivanja i prekidača. Obje ove značajke imaju dubok utjecaj na sigurnost usluge, tako da nepostojanje bilo koje od ove značajke značajno će naštetiti VPN-u. 

Avast-SecureLineVPN-Client-Splash

Oba pružatelja usluga imaju ove značajke na raspolaganju, ali ExpressVPN omogućuje bolje izvršavanje. Na primjer, Avast SecureLine VPN isključuje prekidač za isključivanje, što nikad ne preporučujemo, dok ga ExpressVPN uključuje iz pokretanja. 

Budući da oba VPN-a nude najkritičnija obilježja, pogledali smo koje su dodatne značajke uključene kako bismo utvrdili koji je VPN bolji. Kao što smo vidjeli već puno puta, kao što je slučaj u našem članku ExpressVPN nasuprot TunnelBear-u, ExpressVPN je vrlo teško pobijediti kada je riječ o značajkama.

ExpressVPN ima podijeljeno tuneliranje, što je nevjerojatno svestrana značajka koju je iznenađujuće teško pronaći, a drugi glavni primjer pronađen je u našoj StrongVPN recenziji. 

Podijeljeno tuneliranje omogućuje korisnicima da odaberu koji će programi koristiti zaštićene veze VPN-a, a koji brže i otvorenije nezaštićene internetske veze. Nadalje, ExpressVPN nudi izvrsnu značajku ispitivanja brzine.

expressvpn recenzija brzine test

Povrh svega, kao što smo spomenuli u odjeljku “sigurnost”, ExpressVPN nudi četiri opcije protokola, dok Avast nudi samo jednu. Avastu također nedostaje podijeljeno tuneliziranje. S naprednijim opcijama prebacivanja i automatskog povezivanja, kao i podijeljenim tuneliranjem i raznovrsnijim sigurnosnim opcijama, ExpressVPN u ovom krugu ne predstavlja pamet..

Runda: Karakteristične točke za ExpressVPN

Logotip Avast SecureLine VPN
ExpressVPN Logo

10

Završne misli

Na kraju je ExpressVPN pobijedio gotovo u svakom krugu. Nismo mogli koristiti Avast VPN za Netflix, dok ExpressVPN nije imao problema s tim. Imali smo problema s Avastovim sučeljem kretanjem na neobičan način kada smo ga pokušali ponovo postaviti, a otkrili smo i da Avast prati korisničke podatke i čak ih je dao vlastima.

Pobjednik: ExpressVPN

ExpressVPN nema nijedan od ovih problema, a osim toga nudi znatno više mogućnosti od Avast SecureLine VPN. Odluka je jasna: ovdje je bolja opcija ExpressVPN. Ako ste imali iskustva s bilo kojim od ovih pružatelja usluga, javite nam to u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me