1Password vs LastPass: Jedan upravitelj lozinki za 2020. godinu

LastPass je lako jedan od najpopularnijih upravitelja lozinki vani i to s dobrim razlogom. Zahvaljujući velikodušnom besplatnom planu, mnoštvu funkcija i pristupačnom korisničkom sučelju, za mnoge korisnike to je upravitelj lozinki. To ne znači da je najbolji upravitelj lozinki. 

1Password omogućuje LastPassu novac za više novca nego jedan. U ovoj usporedbi LastPass vs 1Password, bacit ćemo ih u ring kako bismo vidjeli koji će od njih biti na vrhu. Tijekom niza rundi naši će natjecatelji trgovati udarcima dok procjenjujemo značajke, sigurnost, cijene i još mnogo toga. 

Ako želite više detalja o bilo kojem od alata, pročitajte našu recenziju LastPass i 1Password. Ako želite preskočiti hoopla, 1Password je bolja opcija, iako postoje razlozi da razmislite o LastPass-u, posebno ako imate proračun.. 

Postavljanje borbe: 1Password protiv LastPass

Evo kako to ide prema dolje: imamo devet rundi od kojih svaki vrijedi bod. Tijekom svakog kruga uspoređivat ćemo i usporediti LastPass i 1Password da bismo vidjeli koji je bolji alat za tu rundu. Na kraju ćemo vam dodijeliti bod. Nakon cjelokupne usporedbe zbrojit ćemo bodove za proglašavanje pobjednika. 

Međutim, kao i kod svih naših usporedbi, želimo izdati poruku opreza. Prilikom odabira pobjednika zauzećemo definitivno stajalište – to je ono što mi ovdje radimo – ali određeni odjeljci imaju prostora za wigling. Na primjer, pobjednik u krugu “jednostavne uporabe” uvelike se temelji na osobnim preferencijama. 

Predgovor uvodimo samo zato što su LastPass i 1Password dva izvrsna alata za upravljanje lozinkom. Mogli biste ići bilo kojim putem i imati sjajno iskustvo. Umjesto toga, otkrili smo da je jedna općenito bolja opcija kada ih uspoređujemo.

1

sigurnosti

LastPass i 1Password ravnomjerno se podudaraju u pogledu sigurnosti, a nude izvrsnu enkripciju i nulta znanja. Ipak, postoje razlozi da trebate upotrijebiti 1Password vs LastPass. Ima jedinstveniji pristup sigurnosti koji bi mogao zaštititi vaše prijave u slučaju kršenja. 

1Password koristi sigurnosni model s dva tajna, što znači da su potrebna dva ključa za šifriranje za otključavanje lozinki. Jedna od njih je vaša glavna lozinka koju 1Password nikad ne vidi i ne pohranjuje. Drugi je ključ uređaja koji se generira na temelju specifikacija hardvera i softvera kada dodate novi uređaj na račun. 

1Password-pregled-kula

LastPass ne ide tako daleko, nudeći samo jedan AES-256 tipku za zaštitu (pročitajte naš opis šifriranja za više informacija o tome). Ipak, taj jedan ključ ide dug put. Opet, LastPass ne vidi ili ne pohranjuje glavnu lozinku, što znači čak i ako su podaci vašeg računa ukradeni, napadač neće imati potreban ključ za dešifriranje vašeg šifriranog trezora. 

LastPass-pregled-sigurnost-izazov

To smo vidjeli u 2015. godini kada je LastPass pretrpio povredu podataka. Napadač se obračunao sa zaporkom baze podataka, ali s obzirom na to da su sve šifrirane, nisu mogle kompromitirati nijedne podatke korisničkog računa. To je zato što LastPass ne zna svoju glavnu lozinku prilikom stvaranja računa. 

Povrat računa

Kao što je spomenuto, 1Password i LastPass koriste model s nultim znanjem, što znači da vaša glavna lozinka nikada nije pohranjena nigdje na njihovim poslužiteljima. Zbog toga to znači da ne možete resetirati glavnu lozinku u slučaju da je zaboravite. Bez svoje glavne lozinke, LastPass i 1Password nemaju načina da dokažu da ste ono što kažete da jeste. 

To je sjajno za sigurnost, iako može stvoriti probleme ako zaboravite glavnu lozinku. Srećom, 1Password nudi mali oblik oporavka računa. Iako nije tako fluidan kao sustav za oporavak računa računa – pročitajte naš Keeper pregled o tome – više je od onoga što nudi LastPass. 

Kada se prijavite za 1Password račun, od vas će se zatražiti da preuzmete komplet za hitne slučajeve. Ovaj list papira sadrži vaš drugi tajni ključ, vašu adresu e-pošte i utor za upis u glavnu lozinku. Preporučuje se da ovaj papir ispišete i pohranite na sigurno mjesto, kao što je sigurnosni sef. 

1Password-pregled-hitne-kit

Uz to, list kompleta za hitne slučajeve sadrži QR kôd koji možete skenirati pomoću aplikacija 1Password za automatsku provjeru autentičnosti vašeg računa. Ovo je odličan način za oporavak računa, ali na vama je da osigurate pohranjivanje hitne pomoći na sigurno mjesto. 

Dvofaktorska provjera autentičnosti

Oboje naših konkurenata podržavaju višestruke dvofaktorne mogućnosti provjere autentičnosti, a LastPass zapravo nudi alat dostojan našeg najboljeg 2FA aplikacija vodiča (više o tome u krugu “mogućnosti”). LastPass ipak ide korak dalje, nudeći hardversku 2FA i kontekstualnu multifaktorsku provjeru identiteta ili MFA. 

O tome ćemo govoriti više u donjem krugu „poslovnih planova“, ali ukratko, LastPass’s MFA koristi kontekstualnu analizu za odobravanje prijava, gotovo na isti način kao i OneLogin (pročitajte našu recenziju OneLogin). Ova značajka nije dostupna pojedinačnim korisnicima, ali za većinu ljudi to nije problem. 

1Password nudi softver 2FA, bilo putem vremenskih kodova ili neke vrste provjere autentičnosti. LastPass podržava iste oblike 2FA, s podrškom za U2F ključeve, poput YubiKey-a. 1Password je također nedavno uveo podršku za hardver 2FA. 

Uzeto zajedno, LastPass nudi mnogo na putu sigurnosti i ide još više za poslovne pretplatnike. Međutim, osnovna sigurnosna struktura 1Password tehnički je sigurnija, čak i ako oba natjecatelja u praksi mogu zaštititi vaše snažne lozinke. Zbog toga dajemo 1Passwordu pobjedu u ovom krugu. 

Kolo: Sigurnosna točka za 1 riječ

1Poslov logotip
LastPass Logotip

2

cijena

O cijeni se može puno razgovarati kada su u pitanju LastPass i 1Password. LastPass je najbolji besplatni upravitelj lozinki, a 1Password se nalazi na vrhu popisa u našem vodiču za lozinke za obitelji. Oboje će imati svoje vrijeme za sjaj u budućim rundama. Za ovaj se fokus fokusiramo na individualne cijene. 

Naša dva natjecatelja ravnomjerno se podudaraju u pogledu cijena, nudeći osobne pretplate za oko 3 dolara mjesečno. Pomoću 1Password-a, ta vam cijena omogućuje čitav niz značajki i 1 GB šifrirane pohrane datoteka. Spremanje dokumenata je lijepo vidjeti, ali bez mogućnosti kupnje više, najbolje je za samo najkritičnije dokumente. 

LastPass nadograđuje svoj besplatni plan s dijeljenjem lozinke i LastPass for Applications. Potonja je značajka sjajna za gledanje i omogućuje vam automatsko popunjavanje preglednika LastPass na lokalnim aplikacijama. Vrlo malo upravitelja lozinki nudi ovu značajku – pročitajte naš pregled RoboForm-a za jedan primjer – pa je lijepo što LastPass čini dostupnim. 

Bez obzira na opciju koju odaberete, imat ćete 30 dana da isprobate uslugu prije nego što se odlučite. Za 1Password, to je 30-dnevno suđenje Premium-a, nije potrebna kreditna kartica. LastPass također nudi mjesec dana svojih plaćenih značajki, ali nakon što se probno razdoblje završi, od vas će se pokrenuti besplatni račun. 

Međutim, niti jedan ne nudi politiku povrata novca. To ne boli mnogo, s obzirom da LastPass ima slobodan plan za povratak. Pomoću 1Password i dalje ćete imati pristup svom računu nakon besplatnog probnog razdoblja, ali bit će “zamrznut”. To znači da ne možete dodavati, uređivati ​​ili uklanjati unose, a automatsko popunjavanje je onemogućeno. 

Iako su po trošku jednaki, mi ćemo dati pobjedu LastPass-u. Ima fluidniji sustav za rukovanje besplatnim ispitivanjima, dok 1Password ne treba puno zaostajati. Međutim, to može ići bilo u bilo kojem smjeru.

Runda: Cijena za LastPass

1Poslov logotip
LastPass Logotip

3

Obiteljski planovi

LastPass i 1Password nude izvrsne obiteljske planove koji mogu zaštititi više korisnika za nisku mjesečnu cijenu. 1Password traži 5 USD za svoj obiteljski plan, nudeći pet korisničkih računa i pet računa gostiju za ograničeno dijeljenje lozinke. Međutim, niste ograničeni na pet korisnika. Na račun možete dodati dodatne članove po 1 USD. 

Nažalost, LastPass ne pruža tu fleksibilnost, iako to nadoknađuje izdašnijom i jeftinijom obiteljskom opcijom. Za samo 4 dolara mjesečno, LastPass nudi šest Premium licenci za vašu obitelj. Uz ono što dobivate s uobičajenim Premium planom, Families plan dolazi i sa središnjom nadzornom pločom i neograničenim dijeljenim mapama. 

Kao u prethodnom krugu, i ovaj se može lako prebaciti u bilo kojem smjeru. LastPass je jeftiniji i zaštitit će većinu obitelji. U skladu s tim, ne može se poreći da 1Password nudi veću fleksibilnost za korisnike s velikim obiteljima. Nadalje, 1Password nudi oporavak računa putem ostalih članova obitelji, dok LastPass ne. 

To je mala pobjeda, ali ipak pobjeda. Za ovo kolo dajemo bod na 1Password. 

Kolo: Obiteljski planovi ukazuju na 1 riječ

1Poslov logotip
LastPass Logotip

4

Besplatni plan

LastPass je na prvom mjestu u našem najboljem vodiču za upravljanje besplatnim zaporkama, a opcije poput Bitwarden i KeePass prate iza (pročitajte naš Bitwarden pregled i KeePass pregled). To je zato što LastPass na svom besplatnom planu nudi sinkronizaciju na više uređaja i neograničen prostor za pohranu, što je rijetkost vidjeti. 

1Password, s druge strane, ne nudi besplatan plan, što je velika propuštena prilika. Kao što možete pročitati u našoj usporedbi Dashlane vs 1Password, čak je i ograničeni besplatni plan bolji od uopće besplatnog plana. 1Password jednostavno nudi probno razdoblje od 30 dana, i iako je to lijepo vidjeti, besplatni besplatni plan bi trebao biti bolji. 

Ovdje nema natjecanja, a LastPass nudi besplatni plan, a 1Password preskačući jedan. Uprkos tome, važno je naglasiti koliko je dobar besplatni plan LastPass-a. Dobivate gotovo sve značajke najplaćenijih upravitelja lozinki bez trošenja novca, olakšavajući svima onima koji se ograde i koriste alat za upravljanje lozinkom.. 

Runda: Besplatno planiranje za LastPass

1Poslov logotip
LastPass Logotip

5

Jednostavnost korištenja

LastPass i 1Password udaljeni su od usluga poput LogMeOnce (pročitajte naš LogMeOnce pregled). Obje su vrlo jednostavne za korištenje s modernim sučeljima koja se fokusiraju na lako kretanje. Srećom, niti jedan ne žrtvuje značajke u korist jednostavne uporabe, za razliku od RememBear-a (pročitajte naš RememBear pregled). 

Počevši od LastPass-a, temelji se u potpunosti u vašem pregledniku, što je dobra stvar. Za razliku od Dashlane-a, koji nudi lokalnu aplikaciju, LastPass možete koristiti na bilo kojem uređaju koji podržava Chrome, Firefox, Microsoft Edge i još mnogo toga. To nije ni kroz proširenje preglednika; LastPass nudi čitav alat u vašem pregledniku. 

LastPass-pregled-svodom

Sučelje preglednika je također izvrsno. U njemu svoje unose možete organizirati bilo na popisu ili u obliku pločice. LastPass će automatski povući slike na većini web mjesta, a svoje unose možete organizirati u mape. Nadalje, postoje alati za sortiranje i filtriranje vaših unosa, što ih olakšava. 

LastPass također ne štedi na vrstama unosa. Standardi se uzimaju u obzir, a LastPass podržava bilješke, lozinke, adrese i kreditne kartice. Međutim, možete pohraniti i podatke o zdravstvenom osiguranju, SSH ključeve, prijave za poslužitelje i baze podataka, softverske licence i još više. LastPass također podržava prilagođene predloške, omogućujući vam stvaranje vlastitih predmeta. 

LastPass-pregled-kategorije

Iako je LastPass impresivan, 1Password omogućuje trčanje za svoj novac na više načina. Na raspolaganju je lokalna aplikacija, ali ne morate je koristiti. S 1Password X, 1Password možete koristiti isključivo putem proširenja preglednika. Postoji i potpuno sučelje preglednika ako ga želite koristiti. 

1Password-pregled-starter-kit

Osim toga, 1Password koristi sustav s više trezora, omogućavajući vam segmentiranje lozinki na bilo koji način koji želite. Ne postoji sustav mapa kakav postoji kod LastPass-a, ali s mogućnošću dijeljenja unosa u zasebne trezore teško da je to važno. 1Password također ima sustav označavanja unutar trezora, ako želite dodatno organizirati unose. 

Također ne nedostaju vrste ulazaka. Kao i LastPass, postoji više unaprijed postavljenih unosa, ali možete i sami stvoriti prilagođena polja. Iako je uglavnom isti kao sustav LastPass, 1Password ima elegantnije rješenje, pokazujući vam polja u standardnom obrascu za unos, a ne u Excelovoj tablici.

1Password-pregled-add-entry

Kao i u prethodnim krugovima, i ovaj je težak za poziv, jer oba natjecatelja nude izvrsno iskustvo korištenja s puno funkcionalnosti. U skladu s tim, 1Password ima određenu razinu poliranja u određenim područjima koja nedostaju LastPass-u. 

Iako je LastPass sjajan u svakodnevnom radu, postoje neka područja korisničkog sučelja koja su zastarjela nekoliko godina. To je mala razlika, ali dovoljna da za ovaj krug gurnete 1Password naprijed. 

Runda: Točka jednostavnosti upotrebe za 1Password

1Poslov logotip
LastPass Logotip

6

Značajke

LastPass i 1Password opskrbljeni su značajkama, iako ne dosežu razinu Dashlanea (pročitajte našu Dashlane recenziju). 1Password je prikladniji za one koji ugodno plaćaju pretplatu, što ima smisla, jer nema besplatnog plana. Ipak, LastPass nudi jako puno za vrlo malo. 

Počevši od 1Password-a, uz pretplatu je uključeno puno dobrota, ali ništa što bitno ne mijenja iskustvo. Kao i drugi alati, 1Password uključuje sigurnosnu nadzornu ploču, koja se zove Stražarska kula, na kojoj možete vidjeti slabe, ponovno korištene i stare lozinke. Također sadrži odjeljak za potencijalno nesigurne web stranice. 

Komplet za pomoć u hitnim slučajevima 1password

1Password također uključuje “način putovanja”, što je naša omiljena značajka. Pomoću njega možete automatski pohraniti osobne podatke na svoj mobilni uređaj na svoj 1Password račun. Ako biste izgubili telefon tijekom putovanja, vaši bi osobni podaci bili sigurni. Srećom, podatke o računu možete vratiti jednim dodirom. 

LastPass ima svoje jedinstvene osobine, od kojih je najimpresivnije automatsko popunjavanje aplikacija, što je ogledalo iskustva automatskog popunjavanja u vašem pregledniku. Ostali alati imaju tu funkciju, kao što je RoboForm, ali nijedan ne radi tako besprijekorno kao LastPass. U skladu s tim, pretplata je dostupna samo pretplatnicima. 

LastPass-pregled-AutoFill

Srećom, LastPass Authenticator dostupan je svim pretplatnicima. Ovaj je alat aplikacija 2FA u velu Google Autentifikator. Pomoću njega možete lako postaviti 2FA na većini glavnih web lokacija, osim na računu LastPass. Kao i većina značajki LastPass-a, besplatno je dostupan svima. 

Besplatno je dostupan i LastPassov automatski mjenjač lozinke, iako na to ne biste trebali računati. Alat omogućuje mogućnost izmjene zaporke na više web stranica jednim klikom. Nažalost, tijekom testiranja nikad ga nismo uspjeli ispravno raditi. 

Iako nam se više sviđaju značajke 1Password-a, LastPass ima prednost s obzirom na svoj besplatni plan. Osnovne funkcionalnosti poput sinkronizacije na više uređaja i mogućnost dijeljenja zaporki prisutne su na LastPass-ovom besplatnom planu, zbog čega se osjećate kao potpuno funkcionalno sredstvo. 1Password ima više zvona i zvižduka, ali omogućuje vam da ih platite. 

Runda: Karakteristične točke za LastPass

1Poslov logotip
LastPass Logotip

7

Mobilne aplikacije

LastPass i 1Password nude izvrsne mobilne aplikacije koje su vrijedne mjesta u našim najboljim upraviteljima lozinki za iOS vodič. Za 1Password iskustvo radne površine nije zrcalno, ali to nije loše. Možete brzo preći između različitih trezora i unosa pomoću donjeg izbornika koji je lako razumljiv. 

IOS-1Password

Umjesto da se osjeća poput kopije verzije preglednika, 1Password na iOS-u, Androidu i ostalim platformama pametnih telefona osjeća se kao da je izgrađen od početka. Na iOS-u se, na primjer, integrira s Apple Watchom, omogućavajući vam odobravanje 2FA kodova i brz pristup određenim unosima. 

LastPass ima i izvrsnu mobilnu aplikaciju, iako se osjeća kao skučena verzija iskustva u pregledniku. Ipak, sve funkcionira kako treba, a LastPass automatski popunjava polja za prijavu na iOS i Android. Morat ćete se prijaviti svaki put kada želite popuniti polje, ali na sreću, postupak je jednostavan s biometrijskom autentifikacijom. 

LastPass-iOS

Još jednom, ovo je blisko. Mobilno iskustvo za LastPass i 1Password je besprijekorno, bez obzira jeste li na iOS-u ili Androidu. Uglavnom se sve svodi na to koju aplikaciju više volite. Za nas je 1Password pobjednik, nudi rafiniranije mobilno iskustvo. Uprkos tome, LastPass na mobitelu je također odličan. 

Kolo: Mobile Apps bod za 1Password

1Poslov logotip
LastPass Logotip

8

Poslovni planovi

LastPass i 1Password svrstavaju se među najbolje alate za lozinku za male tvrtke i to s dobrim razlogom. Oba nude sveobuhvatne alate za velike i male tvrtke koje nadilaze standardno upravljanje lozinkom. U skladu s tim, postoje razlike između to dvoje, a LastPass nudi veću stabilnost za veće odjeće. 

Počinje tamo, LastPass nudi dva poslovna plana: Timovi i Enterprise. Prva se preporučuje za manje od 50 korisnika, nudeći osnovne poslovne značajke, ali preskačući integracije prošlih direktorija, SSO mogućnosti i MFA. Enterprise plan je bolji za veća prodajna mjesta, nudi prilagodljive sigurnosne politike, SSO i namjenski upravitelj računa. 

LastPass poslovanje

Uz to, LastPass nudi vlastiti MFA, kao i paket MFA-a i Enterprise usluge. Za velike tvrtke značajke su izvrsne, posebno uz jednostavnu upotrebu LastPass-a. U skladu s tim, poslovne pretplate su skupe, a najskuplji plan traje 8 dolara mjesečno. 

1Password nema toliko mogućnosti za velike tvrtke, osim ako se ne odlučite za Enterprise mogućnost samo za kontakt. Inače, imate dvije razine: Timovi i Poslovne. Timski plan u osnovi je osobna pretplata 1Password za svakog korisnika u vašoj tvrtki. Premija od 1 USD nad osobnom pretplatom računa za integraciju Duo-a.

1Password poslovanje

Pretplata o poslu, koja košta 8 USD po korisniku mjesečno, mnogo je impresivnija. Iako je skupo, napunjen je do značajki, pokazuje VIP podršku, 5 GB šifriranog pohranjivanja dokumenata po korisniku i preciznu korisničku kontrolu. Svaki korisnik također dobija besplatni račun 1Password Families, koji samostalno vrijedi 5 USD mjesečno. 

Obje su opcije skupe, s visokim mjesečnim cijenama i bez povećenih popusta. Međutim, s obzirom na cijenu, 1Password ima više smisla za male tvrtke. Iako je skup, dolazi s značajkama vrijednim 8 USD mjesečno, što je odlično za manje timove. 

Kolo: Poslovni planovi ukazuju na 1 riječ

1Poslov logotip
LastPass Logotip

9

podrška

Podrška za upravitelja lozinki obično je manja, a nažalost jedan od naših konkurenata odgovara tom opisu. Iako smo vidjeli još gore, LastPassov sustav podrške osjeća se datumima, što je još uvredljivije obzirom da ćete morati potražiti resurse za samopomoć da biste pronašli kontakt obrazac. 1Password je upravo suprotno, s nekim najboljim podrškama koje smo vidjeli. 

LastPass nema lošu podršku, ali sigurno bi mogao biti bolji. Baza podataka sadrži pregršt korisnih članaka, ali ništa što ide previše u dubinu, a postoji i forum zajednice za sva pitanja o prejedanju. Nažalost, te resurse morate koristiti za kontaktiranje podrške; LastPass ne nudi zasebnu liniju za upite putem e-pošte. 

LastPass-pregled-baze znanja

1Password nudi ne samo brzu podršku putem e-pošte, već i pomoć putem svoje Twitter stranice i foruma zajednice. Međutim, najimpresivniji su resursi za samopomoć. Članci su čisto izloženi i napunjeni detaljima. Postoje čak i video vodiči i prijevodi za članke podrške. 

1Password-baze znanja

Iako je baza znanja najimpresivnija, forumi će vam vjerojatno biti najkorisniji. Tijekom svog vremena pratili smo razne teme kako bismo provjerili pažljivost zajednice i rado smo izvijestili da je zajednica 1Password živa i aktivna. Većina niti primi odgovor u roku od nekoliko minuta, bez obzira je li dan ili noć.

Mnoga su nam prethodna kruga bila blizu, ali nažalost završavamo antiklimaktičnom notom. LastPass je prohodan u pogledu podrške, a u usporedbi s nekim drugim alatima, to je sve što je potrebno. Međutim, u usporedbi s 1Passwordom, gotovo na svaki način nedostaje.  

Kolo: Točka podrške za 1Password

1Poslov logotip
LastPass Logotip

10

Završne misli

Iz devet rundi 1Password je ispao sa šest pobjeda, a LastPass sa tri. Iako je to definitivno u pokazivanju kog pobijeđuje u bitci LastPass vs 1Password, ova je usporedba bila mnogo bliža nego što smo očekivali. LastPass je i dalje de facto opcija besplatnih alata. Međutim, kad je u pitanju plaćanje, 1Password je jasan pobjednik. 

Pobjednik: 1Password

U svemu, 1Password nudi veliku vrijednost čak i ako preskoči besplatni plan. Iako smo okrugli “mogućnosti” dali LastPassu, to ne znači diskreditiranje jedinstvenih ponuda 1Password-a. To je najbolja opcija. Ipak, LastPass je i dalje održiva opcija za one koji imaju proračun. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me