Microsoft Azure pregled – ažurirano 2020

Microsoft Azure Review

Vjerojatno jedan od najpopularnijih IaaS-ovih pružatelja usluga, Microsoft Azure nudi konkurentne cijene i velike brzine, kao i integraciju s nizom softvera za prijenos treće strane. Pročitajte naš cjelokupni pregled programa Microsoft Azure za cjelovitu sliku.


Za one koji traže sposobnu uslugu oblačne infrastrukture za hostiranje datoteka, Microsoft Azure pruža razumne cijene i još dublju globalnu infrastrukturu od popularne Amazon S3. Azure također dobro funkcionira s konfigurirajućim softverom treće strane kao što je mrežni rezervni klijent CloudBerry sigurnosna kopija i klijentom za pohranu u oblaku Storage Made Easy.

Dolazeći u ovaj pregled Microsoft Azure, rastavit ćemo troškove, mrežu poslužitelja, korisničko iskustvo, sigurnost i podršku kako bismo vam pokazali zašto se svrstava u najbolju dostupnu opciju IaaS u oblaku.

Ne zaboravite pročitati naš pregled CloudBerry sigurnosnih kopija i pregled pohranu Made Easy za informacije o naša dva omiljena alata prilagođena Azureu.

Alternative za Microsoft Azure

prednosti & nedostaci

cijena

Mnogi proizvodi i usluge spadaju pod okrilje Azure, a sve s različitim troškovima. To uključuje uslugu aplikacija Azure, virtualne strojeve Azure i uslugu kontejnera Azure. Datoteke za hosting ili sigurnosnu kopiju zahtijevaju upotrebu Azure Blob Storage, koja je dizajnirana za nestrukturirane podatke.

Kao i većina IaaS rješenja, naplaćujete za ono što koristite, što pruža prednost skalabilnosti u odnosu na tradicionalna rješenja za pohranu u oblaku i mrežne sigurnosne kopije.

Međutim, izračunavanje troškova za Azure može biti teško jer uključuju naknade po gigabajtu i za pohranu i za upotrebu. Pokrivat ćemo cijene, ali ako vam je potrebna preciznija procjena, Microsoft pruža kalkulator za pohranu koji će vam pomoći.

Stope pohrane Azure

Microsoft naplaćuje na temelju ukupnih gigabajta pohranjenih u Azure Blob Storage svaki mjesec. Nije potrebna minimalna količina prostora za pohranu, tako da možete pohraniti koliko god želite podataka.

Također nema plafona.

Postoje tri vrste pohrane Azure Blob: vruće, cool i arhivsko. Spremište vruće optimizirano je za čest pristup. Platit ćete više za pohranu, ali manje za upotrebu, nego što ćete dobiti sa cool ili arhiviranom pohranom. Najbolji je izbor ove tri za sinkronizaciju i dijeljenje datoteka te idealan za one koji koriste pohranu Made Easy.

Kul pohrana optimizirana je za rijetki pristup, dok je arhivska pohrana za rijetki pristup. Koristite prvi za kratkoročno sigurnosno kopiranje, a drugi za dugoročno.

Microsoft također nudi lokalno suvišno spremanje i geografski suvišnu pohranu. Cijene GRS-a znatno su veće jer se datoteke pohranjuju u više podatkovnih centara, dok LRS koristi samo jedan. Ako ne gradite mrežu za dostavu sadržaja ili imate urede širom svijeta, LRS bi trebao biti dovoljan.

Planovi: Hot (LRS): Hot (GRS): Cool (LRS): Cool (GRS): Arhiva (LRS): Arhiva (GRS):
Prvih 50TB:$ 0,0184$ 0,0208$ 0,01$ 0,0334$ 0,002$ 0,004
Sljedećih 450TB:$ 0,0177$ 0,0200$ 0,01$ 0,0334$ 0,002$ 0,004
Preko 500TB:$ 0,017$ 0,0192$ 0,01$ 0,0334$ 0,002$ 0,004

Troškovi LRS pohrane vruće mnogo su skuplji od Wasabija ili Backblaze B2, ali više nego razumni za IaaS s mrežom poslužitelja veličine Azure. Za usporedbu, vruća pohrana s Rackspace Cloud Files košta 100 USD po terabajtu, što je više od pet puta više od cijene Azure (pročitajte naš pregled Rackspace Cloud Files).

Amazon Glacier, dobro poznat kao dugoročno sigurnosno rješenje, ima veće troškove skladištenja od arhivske pohrane Azure. Mnogi pružatelji usluga IaaS nude i samo vruće ili arhivske pohrane. Sviđa nam se kako Microsoft pruža srednju mogućnost.

Azure stope upotrebe

Microsoft svoje razumne troškove skladištenja dopunjava jednako razumnim troškovima upotrebe. Najvažnije je da ne postoji naknada za izlazak za vruće skladištenje. Napredak se odnosi na preuzimanja datoteka za koje većina pružatelja usluga naplaćuje.

Izdvajaju se troškovi za cool i arhivsku pohranu. Kul pohrana uključuje i naknade za prijenos podataka.

Vruće (LRS): vruće (GRS): cool (LRS): cool (GRS): arhiva (LRS): arhiva (GRS):
Čitati:BesplatnoBesplatno$ 0,01$ 0,01$ 0,02$ 0,02
Pisati:BesplatnoBesplatnoBesplatnoBesplatnoBesplatnoBesplatno

Bez obzira kakvu pohranu koristite, naplaćuju se API pozivi, na što biste trebali obratiti pažnju ako namjeravate koristiti Azure za razvoj aplikacija. Te troškove možete pronaći ovdje.

Ako želite pokrenuti probni rad Azure prije nego što ga počinete, možete se prijaviti za besplatni račun od 5 GB koji je dobar u roku od jedne godine.

Mreža poslužitelja

Microsoft održava podatkovne centre u oblaku na 52 mjesta širom svijeta, a pristup Azure dostupan je u 140 zemalja.

Sjeverna Amerika ima najviše objekata sa 13, od kojih su sva osim u Sjedinjenim Državama. Europa ima osam, s još nekoliko na putu. Azijsko-pacifička regija dobro je opskrbljena objektima u Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru i Australiji.

U Južnoj Americi postoji samo jedan podatkovni centar koji se nalazi u Brazilu, a nijedan u Africi ili na Bliskom Istoku, iako je Microsoft imao četiri navedena za pokretanje.

Za usporedbu, proračunska opcija IaaS Backblaze B2 ima jedno mjesto u podatkovnom centru, u Kaliforniji. Amazon S3 ima 14 proširila po cijelom svijetu. Google Cloud ima 16.

Dobivate sliku. U pogledu mogućnosti poslužitelja, Azure daleko nadmašuje ostatak terena. Iako to ne mora nužno da dobivate bržu uslugu s Azureom, ne boli.

Jednostavnost korištenja

Za ovaj pregled zanima nas Azure kao opcija za hosting datoteka. Kao i druge napredne IaaS platforme, Azure radi mnogo više od toga, uključujući pružanje alata za izradu aplikacija, hosting web stranica i izradu baza podataka.

Zbog njegove složenosti možda će vam biti teško započeti s Azureom, zato smo sastavili vodič koji će vam pomoći. Iako je fokusiran na izradu sigurnosnih kopija, naš vodič će vam dati ideju kako postaviti Azure za pohranu datoteka, tako da nećemo ovdje ulaziti u toliko dubine.

Da biste zadržali datoteke u Azure Blob Storage, kreirajte račun za pohranu tako da se prijavite na nadzornu ploču Azure i kliknete “za pohranu” u prozoru “početak rada”..

Na sljedećoj stranici, pod oknom tržišta Azure na lijevoj strani, ponovo kliknite “storage”. Novo okno pojavit će se s desne strane s popisom istaknutih aplikacija. Kliknite onaj koji kaže “račun za pohranu.”

Zatim stvorite račun za pohranu. IaaS jezikom, izrađujete kantu ili spremnik, ali Microsoft ne koristi nijedan od tih izraza. Trebat ćete dati ime računu, odabrati vrstu računa i odabrati lokaciju podatkovnog centra.

Za vrste računa možete odabrati pohranu blob, v1 opće namjene ili v2 opće namjene. Izaberite v2 opće namjene za većinu slučajeva. Podržava sve najnovije značajke za pohranu Azure, blob ili na neki drugi način i pruža najbolje cijene.

Kliknite “stvori” i bit ćete spremni za prijenos datoteka nakon što dobijete API ključ za taj račun za pohranu. Možete pronaći taj ključ klikom na vezu “pristupne tipke” na portalu Azure.

Pomoću ovih ključeva i naziva računa moći ćete Azure integrirati s aplikacijama treće strane dizajniranim za premještanje datoteka.

Klijentske mogućnosti uključuju jednostavne aplikacije za prijenos i preuzimanje poput onih među našim najboljim klijentima za prijenos datoteka i razvijenije alate kao što su Duplicati, Arq, CloudBerry sigurnosna kopija i pohrana Made Easy. Također možete postaviti mrežni pogon koji upućuje na Azure koristeći alat poput Mountain Duck.

Iako Microsoftovo IaaS rješenje možda nije tako jednostavno za korištenje kao Wasabi ili Backblaze B2, nijedna od njih ne nudi toliko složen niz usluga. Nakon što pređete početnu krivulju učenja, Azure pruža atraktivno i korisničko sučelje za stvaranje i upravljanje računima za pohranu.

sigurnosti

Kada stvarate račun za pohranu, imat ćete mogućnost šifriranja svih podataka pohranjenih na strani poslužitelja. Poznat i kao enkripcija u mirovanju, ovaj pristup pruža određenu sigurnost da kršenje poslužitelja neće rezultirati krađom čitljivih kopija vaših datoteka.

Azure koristi standard napredne enkripcije za protokol šifriranja, postavljen na 256 bita. To je protokol koji preporučuju američki Nacionalni instituti za standarde i tehnologiju i onaj koji najčešće koriste pružatelji usluga oblaka.

Šifriranim ključevima upravlja Microsoft i pohranjuju se na zasebnom poslužitelju od vaših podataka. Ne postoji mogućnost privatnog, krajnjeg šifriranja, ali to je pravilo kod oblačne IaaS usluge. Ako vam je potrebna ta razina zaštite, mnogi alati trećih strana koji spajaju s Azureom nude šifriranje na strani klijenta.

Da biste se zaštitili od krađe zaporke koja bi omogućila drugima da se prijave na vašu Azure nadzornu ploču i prouzroči haos, možete omogućiti dvofaktorsku provjeru identiteta. 2FA zahtijeva dodatni sigurnosni vjerodajnik prilikom prijave u Azure na nepoznatom računalu. Ovaj kôd možete primiti u obliku tekstualne poruke ili otići s programom za provjeru autentičnosti kao što je Google Authenticator.

Pomno se prate i fizički i virtualni kontakt s mrežom podataka Azure. Pristup podatkovnom centru usmjerava se kroz jednu pristupnu točku, a ostatak središta blokiraju visoke ograde. Postrojenja patroliraju stražari i nadgledaju ih 24 sata dnevno, 7 sati dnevno, uključujući kamere na prednjoj i stražnjoj strani svakog poslužiteljskog regala.

podrška

Da biste dobili punu podršku za Azure od Microsofta, morate se prijaviti za plan podrške. Ako ne plaćate podršku, imat ćete pomoć u vezi s problemima naplate i pretplate od Microsofta, iako forume za podršku možete koristiti za tehnička pitanja.

Dostupne su četiri razine plana podrške: programer, standardni, profesionalni i vrhunski. Planovi za podršku nisu jeftini. Najmanje skupa, podrška za programere, košta 29 dolara mjesečno. Standardna podrška košta 100 USD, a profesionalna 1000 USD.

Premier podrška zahtijeva pozivanje Microsofta da biste dobili ponudu.

Plan za razvojne programere trebao bi biti dovoljan za ne-proizvodna okruženja, uključujući sigurnosne kopije i pohranu u oblaku, dajući vam podršku e-pošte tijekom radnog vremena. Za 29 dolara mjesečno očekujemo da bude uključena telefonska podrška, ali za to je potreban standardni plan. Zatim opet sličan plan podrške s Google Cloudom košta 150 USD mjesečno, tako da, za usporedbu, Azureovo pitanje izgleda razumno.

Vrijeme reagiranja procjenjuje se na manje od osam radnih sati za plan programera. Skuplji planovi dobivaju brže odgovore ovisno o ozbiljnosti problema. U Sjevernoj Americi radno vrijeme traje od 18:00 do 18:00. PST, od ponedjeljka do petka. U većini drugih zemalja sati podrške su između 9:00 i 17:00. radnim danom.

Za upute „uradi sam“, Azure održava mrežnu dokumentaciju i bazu znanja koja pokriva mnoga uobičajena pitanja. Možete pretražiti bazu znanja ili pregledavati teme po proizvodima i oznakama poput “sigurnosna kopija” ili “naplata”.

Microsoftovi resursi radi samostalno radili i korisnički je forum aktivan, ali te prednosti ne nadmašuju troškove njegovih planova podrške kako bi stvorili povoljan dojam.

Završne misli

Ako možete zanemariti njegove skupe planove podrške, ima se puno čega diviti Microsoft Azureu. U usporedbi sa sličnim IaaS uslugama kao što su Amazon S3 i Google Cloud, stope pohrane su niže i mreža poslužitelja veća. Veliki smo obožavatelji i njegovog atraktivnog i jednostavnog web sučelja.

Azure ocjenjujemo kao najbolje dostupno rješenje u oblaku IaaS, čak i ako ima dug put prije uspoređivanja tržišnih brojeva Amazona. Naravno, otvoreni smo razlikama u mišljenjima. U komentarima ispod podijelite svoje vlastite misli o Azure-u i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map