Google Cloud Review – ažurirano 2020

Google Cloud Review

Google Cloud je IaaS davatelj koji se temelji na jednoj od najjačih postojećih mreža. Iako nije bez svoje greške, ipak zaslužuje obzir ako kupujete infrastrukturu. Pročitajte našu recenziju Google Cloud ako želite znati zašto.


Rješenja za infrastrukturu u oblaku pružaju poslužiteljske mreže za potrebe računalstva u oblaku, uključujući hosting baza podataka i podataka aplikacija. Ovdje na Cloudwards.netu nas najviše zanima IaaS kao krajnja točka za rezervne klijente poput CloudBerry Backupa, Duplicati i Arq.

U ovom pregledu Google Clouda procijenit ćemo jedno od većih imena u industriji IaaS i savršeno spajanje za bilo kojeg od tih klijenata, a da ne spominjemo rješenje za odabir datoteke za samostalno skladištenje i sinkronizaciju i dijeljenje Storage Made Easy ( pročitajte našu recenziju za pohranu Made Easy).

Malo je pitanja koja Google Cloud zaslužuju spomenuti među najboljim dostupnim pružateljima usluga IaaS u oblaku, premda bismo tvrdili da nema baš najbolje mjesto na ljestvici. Možda nije nimalo privlačan poput Amazon S3 ili Azure, ali Google Cloud se može pohvaliti globalnom mrežom, čvrstom zaštitom i nekoliko vrsta pohrane, ovisno o vašim potrebama, uključujući i njegove arhivske kante.

U nastavku ćemo detaljno opisati sve dodatke, uspone i padove, a dotičit ćemo se troškova, mreže, korisničkog iskustva, sigurnosti i podrške koji dolaze s ponudom Googleove cloud usluge. Ako se Google Cloud obraća, možete isprobati uslugu pomoću 12-mjesečnog besplatnog probnog razdoblja u iznosu od 300 USD kako biste ga sami odredili..

Alternativa za Google Cloud

prednosti & nedostaci

cijena

Među pružateljima usluga IaaS troškovi za Google Cloud spadaju u najskuplje. Više su po gigabajtu od Microsoft Azure i Amazon S3, iako znatno manje od precijenjenih oblaka datoteka Rackspace.

Cijene uključuju troškove skladištenja i upotrebu koji se naplaćuju mjesečno. Ne postoje minimalni zahtjevi za pohranu i nema stropa pa Google Cloud možete upotrebljavati za host ili onoliko datoteka koliko je potrebno.

Za Google Cloud dostupne su četiri vrste prostora za pohranu, a cijene ovise o tome koju odaberete. Opcije su multi-regionalno i regionalno spremanje vruće mreže, blizina i hladnjača.

Odaberite vruću pohranu ako često želite pristupiti svojim datotekama. Stope skladištenja su veće, ali ne postoji minimalno trajanje pohrane i upotrebne stope. Za manje učestali pristup, poput sigurnosnih kopija, pohrane u liniji ili hladne linije, uštedjet ćete novac sve dok vaše datoteke čuvate najmanje 30 dana u blizini i 90 dana za hladnu liniju.

Detaljnije ćemo pogledati stope, ali ako želite precizniju procjenu na temelju svoje lokacije i potreba, Google nudi kalkulator za procjenu troškova..

Cijene skladištenja

Stope pohrane vruće pohrane u Google Cloudu ne diskontiraju se više što pohranjujete, odstupanje od Amazona S3 i Azure. Osnovne su stope, barem za multi-regionalne skupine, također visoke.

Cijene Google skladištenja u oblaku po GB po mjesecuMulti-regionalno (vruće skladištenje):Regionalno (toplo spremanje):Nearline:Coldline:
Stopa:$ 0,0260,02 USD – 0,035 USD po GB / mjesečno0,01 USD – 0,02 USD po GB / mjesečno0,007 USD – 0,014 USD po GB / mjesečno

Sa 2,6 centa po gigabajtu za višeregionalno skladištenje, troši otprilike jednu trećinu više od Amazona i četiri petine centa više od Azure. Da biste spremili, razmislite o regionalnoj pohrani. Ako ne izgradite sustav za hosting datoteka za krajnje korisnike širom svijeta, odabirom toga neće utjecati na performanse.

Cijene za regionalnu pohranu su povoljnije, iako se kreću od 2 centa po gigabajtu do 3,5 centa. Većina regija u koje smo gledali bila je 2 ili 2,3 centa po gigabajtu.

Za potrebe sigurnosne kopije najniža stopa skladištenja Google Cloud hladne linije, sedam desetina centa, viša je po gigabajtu od Amazonijevog glečera za oko jednu petinu centa po gigabajtu. Imajte na umu da vam se naplaćuju najmanje 30 dana za datoteke u blizini i 90 dana za pohranu u hladnoj liniji.

Cijene korištenja

Google raspodjeljuje stope upotrebe za svoju IaaS platformu u klasu A, klasu B i napredovanje.

Za one koji žele graditi spremište u oblaku za paru sa Storage Made Easy, CloudBerry Backup ili sličnom uslugom, samo se trebate brinuti o napretku, što je izraz za preuzimanje datoteka. Nažalost, ti troškovi izlaska nisu jeftini.

Imajte na umu da donja tablica sažima stope porasta količine za više regionalno spremanje i većinu regionalnih mogućnosti pohrane. Budući da regionalne cijene mogu varirati, htjet ćete ih dvaput provjeriti s Googleom ovisno o mjestu na kojem želite pohraniti datoteke.

Multi-Regionalni & Regionalne stope napretka po GBNapredak širom svijeta (isključujući Aziju i Australiju:Izlazi iz Azije (bez Kine, ali uključujući Hong Kong):Kina u razvoju (bez Hong Konga):Izlazak Australije:
0-1TB$ 0,12$ 0,12$ 0,23$ 0,19
1-10TB$ 0,11$ 0,11$ 0,22$ 0,18
10 + TB$ 0,08$ 0,08$ 0,20$ 0.14

Google snižava višeregionalne i regionalne cijene za one koji datoteke preuzimaju često, ali 12 centi otprilike je isto koliko i bilo koji trošak usluge IaaS. Neki, poput proračunskog Wasabija koji je prilagođen proračunu (pročitajte naš osvrt na Wasabi), ne naplaćuju preuzimanja datoteka.

Mreža poslužitelja

Google održava mrežu poslužiteljskih prostorija raspoređenih širom svijeta koji čine kosti njegove usluge infrastrukture u oblaku. Sve u svemu, postoji 15 lokacija sa podatkovnim centrima s više njih na putu. To Google Cloud dijeli s Amazonom S3, iako znatno zaostaje za Microsoft Azure, koji ima preko 50 podatkovnih centara.

Među lokacijama je nekoliko u Sjedinjenim Državama, uključujući Oregon, Iowa, Sjevernu Virginiju i Južnu Karolinu. Postoji još jedan sjevernoamerički objekat u Montrealu i Južnoj Americi, koji se nalazi u Sao Paulu u Brazilu.

U Europi postoje četiri centra koji se nalaze u Londonu, Belgiji, Nizozemskoj i Frankfortu, a više ih je na putu. Na Bliskom Istoku ili u Africi nema poslužitelja, već šest u azijsko-pacifičkoj regiji: Mumbai, Tajvan, Tokio, Singapur i Sydney.

Jednostavnost korištenja

Google pruža internetsku konzolu za upravljanje vašim Google Cloud računom. Konzola se može koristiti za postavljanje spremnika za pohranu datoteka, uključujući izgradnju baza podataka, pokretačke aplikacije, računalne motore i projektiranje velikih podataka. To bi moglo učiniti korištenje Google Clouda malo teško u početku ako ga samo želite koristiti za pohranu datoteka.

Buku možete isključiti klikom na vezu “za pohranu” koja se nalazi oko trećine puta na lijevom oknu, ispod podnaslova “za pohranu”. Klik će vas preusmjeriti na novu stranicu na kojoj možete relativno lako stvoriti i upravljati spremnicima.

Kopče su diskretni spremnici za pohranu predmeta koji olakšavaju organiziranje datoteka. Iako možete povezati više aplikacija treće strane u jedan kantu, najbolje je stvoriti zasebne kante za svaku.

Kliknite “stvori kantu” i ispunite polja u prozoru koji se otvori. Trebat ćete dodijeliti kanti jedinstveno ime, odabrati vrstu pohrane i odabrati mjesto za pohranu.

Možete dodati i naljepnice kako biste olakšali sortiranje kanti i odlučili dopustiti Googleu da upravlja vašim ključevima za šifriranje ili ih samostalno upravlja. Kliknite “stvori” kada budete zadovoljni i vaš spremnik će biti spreman za hostiranje datoteka.

Dok možete prenositi pojedinačne datoteke u Google Cloud preko oblačne konzole, efikasnije je koristiti aplikaciju treće strane. Preporučujemo neka jednostavna rješenja u našem najboljem vodiču za prijenos datoteka. Google pogon također možete pretvoriti u mrežni pogon koristeći alat poput Mountain Duck ili nešto sofisticiranije, poput CloudBerry Backupa (pročitajte pregled CloudBerry Backup-a).

Bez obzira kojeg klijenta koristite, morat ćete ga povezati s Google Cloud kante. To se može učiniti pomoću ključa API-ja ili tokena za provjeru autentičnosti, poput OAuth-a, ako ga aplikacija podržava.

Prednost OAuth je ta što identificira pojedinca koji uspostavlja vezu i vaš API ključ neće trebati biti pohranjen nigdje. Veze se lakše koriste i OAuth veze jer ne zahtijevaju preuzimanje API ključa s portala za razvojne programere.

Ako vam je potreban API ključ, možete ga preuzeti pomoću kartice “vjerodajnice” stranice “API-ji i usluge” povezane u upravljačkoj konzoli Google Cloud.

Možda ćete morati negdje snimiti svoj API ključ jer se on generira samo jednom i nije spremljen nigdje iz sigurnosnih razloga. Taj će ključ biti potreban prilikom postavljanja veza s Google Cloudom iz naše aplikacije treće strane.

U konačnici, nema ništa o korisničkom iskustvu Google Cloud. Iako postoji krivulja učenja, to je neizbježno zahvaljujući složenosti pruženih usluga. Ako je jednostavnost ono što tražite, možda biste trebali pogledati Backblaze B2, oblak IaaS platformu s manje funkcija (a da ne spominjemo puno niže troškove).

sigurnosti

Upotreba OAuth-a za povezivanje s krajnjim točkama Google Cloud-a, uključujući kante, daje Googleu sigurnosnu prednost nad mnogim svojim oblacima IaaS-a u oblaku, za koje su potrebni API ključevi. Google Cloud ima lijep sigurnosni profil, puno više od rješenja tvrtke za osobni oblak za pohranu u oblaku, Google Drive (pročitajte našu recenziju na Google disku).

Google Cloud dijeli podatke na komade i svaki komad se kriptira u mirovanju koristeći 128-bitnu ili 256-bitnu enkripciju. Ključevi za enkripciju podataka sami se šifriraju pomoću Googleove usluge upravljanja ključevima.

Dok Google upravlja ključevima prema zadanim postavkama, radi dodatne sigurnosti možete odabrati da ih nadgledate sami pomoću Google KMS-a. Ova vam usluga omogućuje brzo okretanje i uništavanje tipki, osim upravljanja ključnim dozvolama i revizijom upotrebe ključeva.

Google vam omogućuje omogućavanje dvofaktorske provjere identiteta kao načina zaštite vaših računa od krađe lozinke. Slabe lozinke mnogo su lakše probiti nego ključeve za šifriranje i uobičajenu ranjivost za tvrtke. Kad je omogućena 2FA, dodatni sigurnosni kôd bit će potreban za prijavu na vaš Google Cloud račun s nepoznatog stroja.

Ovaj kôd možete dobiti tekstualnom porukom ili, ako želite, koristiti Google Autentifikator, mobilnu aplikaciju. Možete koristiti i sigurnosni ključ koji je dio hardvera koji se priključuje na USB ulaz vašeg računala.

Da bi osigurao integritet podatkovnog centra, poput većine oblačnih usluga, Google osigurava svoje objekte od provale i virtualnih napada. Mjere uključuju biometrijske skenere, TV sustave zatvorenog kruga, zaštitne patrole i ograde na obodu. Tvrtka je objavila sigurnosni članak o sigurnosti, ako želite saznati više.

podrška

Tehnička podrška za Google Cloud nije besplatna, ali to nije neobično među pružateljima usluga IaaS. Možete dobiti besplatnu izravnu podršku za probleme s naplatom i prodajom, ali o tome se radi.

Najniža razina tehničke podrške u cjelini je niža od konkurencije. Srebrna podrška vratit će vam 150 USD mjesečno, pet puta koliko košta slična podrška Amazona i Microsofta.

Srebrna podrška pruža vam samo podršku u radnom vremenu i to samo e-poštom. Za 24/7 i telefonsku podršku, morat ćete nadograditi na zlatni plan, koji počinje od 400 USD mjesečno.

Za one koji nemaju ništa protiv pomoći, Google ima besplatni centar za podršku u kojem možete pristupiti detaljnoj dokumentaciji, vodičima i forumima zajednice.

Iako Google ima neke od najaktivnijih tehnoloških foruma zajednice, za poslovne korisnike s ograničenim proračunom koji trebaju brzu i izravnu podršku, Googleovi planovi podrške su razlog da razmotre druge IaaS opcije.

Završne misli

Tržište oblaka IaaS eksplodiralo je i bez sumnje se Google Cloud svrstao među najbolje opcije zahvaljujući sjajnim značajkama, jakoj sigurnosti i višestrukim opcijama poslužitelja. Ne sviđa nam se toliko koliko Microsoft Azure, naš izbor za najbolji IaaS, a Amazon S3 ima daleko više korisnika.

Međutim, za one koji trebaju snažno rješenje za hosting datoteka, mogli biste učiniti i puno gore. Uključite svoje misli na Google Cloud u nastavku.

Za one koji su zainteresirani za CloudBerry Backup ili druge opcije sigurnosnih kopija, naš najbolji mrežni vodič za sigurnosno kopiranje je dobro mjesto za početak. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map