Amazonski pregled glečera – Ažurirano 2020

Amazonski pregled glečera

Uz zbunjujuće cijene i neobičan sustav postavki, Amazon Glacier u početku možda ne djeluje kao vrlo dobar IaaS pružatelj usluga. Nakon što prođete kroz ove prepreke, otkrit ćete da je možda jedan od najboljih dobavljača hladnjaka. Pročitajte našu cjelovitu recenziju Amazon Glacier da biste saznali zašto.

Potražite dobavljače usluga IaaS u oblaku s jeftinim hladnjačama i naziv koji dominira na internetu je Amazon Glacier. Glacier je dio ekosustava Amazon Web Services i postao popularan među tvrtkama koje su svjesne najnovijeg stanja.

Upoznavanje glečera Amazon može biti mračno iskustvo, zbog zbunjujućih cijena. Također je potrebno više razmišljanje kako bi se pretvorilo u učinkovito spremište datoteka od usluga sve u jednom, kao što su oni koji dominiraju u našoj najboljoj internetskoj sigurnosnoj kopiji za poslovne krugove..

Ovaj pregled Amazon Glacier će vam pomoći. Raščlanit ćemo stope pohrane i upotrebe, mrežnu mrežu i korisničko iskustvo. Također ćemo pogledati sigurnost i podršku Glacier-a.

Prije nego što nastavimo, trebali bismo naglasiti da Amazon Glacier nudi hladno skladištenje, za razliku od vrućeg skladištenja. Hladna pohrana namijenjena je arhiviranju podataka i ima niže troškove skladištenja, ali veće stope upotrebe u odnosu na pohranu vrućih. To znači da je Glacier odličan za izradu sigurnosnih kopija, ali ne i za stvari poput sinkronizacije datoteka i dijeljenja.

Za aktivno upravljanje datotekama, trebat će vam vruća pohrana, kao što je Amazon S3. Za ostale opcije pogledajte naš pregled najboljih oblaka IaaS.

Alternativa za Amazon Glacier

prednosti & nedostaci

cijena

Većina IaaS usluga u oblaku naplaćuje pohranu i upotrebu. Amazon Glacier slijedi taj trend i, poput Amazon S3, također račune na temelju regije. Regija se odnosi na mjesto podatkovnog centra. Ne postoji minimalna naknada, a Amazon nudi 10 GB prostora za čuvanje Glacier-a besplatno.

Prostor za pohranjivanje ledenjaka kreće se između četiri desetine centa i pol posto po gigabajtu pohranjenog svakog mjeseca. Većina američkih regija naplaćuje donji kraj, osim američkog zapada (sjeverna Kalifornija) koji naplaćuje pola centa.

Uzorak stope za pohranu ledenjaka Amazon po GB po mjesecu (nakon 10 GB)

Američki istok (Ohio):$ 0,004
Američki zapad (Oregon):$ 0,004
Američki zapad (N. California):$ 0,005
Azijsko-pacifički (Seul):$ 0,005
Azijsko-pacifički (Sydney):$ 0,005
EU (Frankfurt):$ 0,0045
EU (Irska):$ 0,004

Trošak je preko 80 posto jeftiniji od stope Amazon S3, zbog čega ima više smisla za tvrtke kojima je potrebna podrška. Isto tako, mnogo je jeftiniji od Microsoft Azure i Google Cloud (pročitajte našu recenziju Google Cloud).

Najbliže usluge s obzirom na cijene su Backblaze B2 i Wasabi, a oba nude pohranu za pola posto po gigabajtu. Te se usluge razlikuju po tome što nude vruće skladištenje, a ne hladno, i imaju znatno niže cijene upotrebe. (Pročitajte našu recenziju prostora za pohranu u Wasabiju.)

Velika naknada na koju na Glacier treba obratiti pažnju je pronalaženje. Stope preuzimanja datoteka mijenjaju se ovisno o hitnosti, a dostupne su tri različite opcije dohvaćanja: Standardno, skupno i ubrzano.

Ubrzavanje je najbrže, za preuzimanje je potrebno samo nekoliko minuta, a skupno je najsporije, traje do 12 sati. Točno, Amazonu nije lako razumjeti te optužbe.

Amazon Glacier Cijene preuzimanjaCost po GB: Vrijeme preuzimanja:
Standard:0,01 USD po GB i 0,05 USD na 1.000 zahtjeva3-5 sati
Masa:0,0025 USD po GB i 0,025 USD po zahtjevu5-12 sati
ubrzani:0,03 USD po GB i 0,01 USD po zahtjevu1-5 minuta

Sve tri opcije naplaćuju tarifu po GB-u plus tarifu po zahtjevu. Stope preuzimanja ledenjaka standard naplaćuju se na 1.000 zahtjeva, dok se skupno i ubrzano naplaćuju po jednom zahtjevu.

Glacier nije namijenjen ozbiljnom razvoju aplikacija, ali većina naplata API poziva besplatna je. To uključuje LISTVAULTS, GETJOBOUTPUT i DELETE. Naplaćuje se samo UPLOAD zahtjev, po 5 centi na 1.000 zahtjeva.

Postoje i troškovi za prijenos podataka Amazonijevog glečera između regija, obično oko 1 ili 2 centa po gigabajtu. Pregledajte sve naknade na stranici za cijene Amazon Glacier-a.

Mreža poslužitelja

Kao jedna od najvećih internetskih kompanija na svijetu, Amazon održava poslužiteljske sadržaje širom svijeta. Mnogi se koriste za pohranu podataka o Amazon Glacieru. Prednost globalne mreže je brzina zahvaljujući manje uskih grla poslužitelja i manjoj udaljenosti za vaše podatke.

To je velika prednost u odnosu na Backblaze B2, koja se procjenjuje na sličan način, ali ima samo jedan podatkovni centar (pročitajte našu recenziju Backblaze B2).

AmazonGlacier.ServerLocations

Postoji 16 podatkovnih centara Amazon Glacier, s tim da je više na putu. To uključuje pet lokacija u Sjevernoj Americi, jedno u Južnoj Americi, četiri u Europi i šest u Azijskom Tihom oceanu. Iako nema toliko lokacija kao što je Microsoft Azure na 50-tak mjesta (pročitajte našu recenziju Microsoft Azure), trebalo bi postojati dovoljno opcija za uspostavljanje brzog izrade sigurnosnih kopija.

Ta brzinska prednost je dobar razlog za tvrtke koje se odlučuju za Amazon Glacier preko povoljnijih opcija, kao što su Carbonite i CrashPlan, a obje mogu biti frustrirajuće sporo, usprkos jednostavnijoj upotrebi. Da biste koristili Glacier za izradu sigurnosnih kopija, prvo će vam trebati sigurnosni klijent.

CloudBerry sigurnosna kopija najbolja je gomila, kao što možete pročitati u našoj recenziji CloudBerry sigurnosne kopije.

Jednostavnost korištenja

Kako biste koristili Glacier za izradu sigurnosnih kopija, morat ćete stvoriti trezore za pohranu i dohvatiti API ključeve. Trezori su poput matičnih mapa koje se sadrže za podmape i datoteke. Organiziraju vaš IaaS račun. API ključevi omogućavaju klijentima treće strane da se povežu s trezorima Glacier-a za prijenos ili na drugi način upravljanje datotekama.

Da biste stvorili trezor, prijavite se na AWS konzolu i odaberite “Glacier” ispod zaglavlja “storage”.

AWSConsole.GlacierLink

Na sljedećoj stranici kliknite “stvori trezor”.

AmazonGlacier.CreateVault

Morat ćete odabrati regiju za trezor i smisliti jedinstveno ime trezora (“MisterMcVaulty” se uzima).

AmazonGlacier.RegionAndVaultName

Kliknite “sljedeći korak” da biste omogućili obavijesti, a zatim ponovo “sljedeći korak” da biste pregledali i predali svoj zahtjev za stvaranje trezora. Amazon će to obraditi u sekundi, nakon čega ćete moći pristupiti svom trezoru radi konfiguracije.

AmazonGlacier.VaultsPage

Da biste ograničili rashode, kliknite “postavke” za postavljanje gornjih granica troškova preuzimanja.

AmazonGlacier.DataRetrievalSettings

Možete stvoriti oznake za brzo prepoznavanje sličnih trezora. Na primjer, možete označiti nekoliko trezora s imenom klijenta za koji upravljate arhivima podataka.

Glacier ima značajku nazvanu “trezor zaključavanje” koja vam može pomoći u upravljanju poslovnim propisima kreiranjem pravila o pristupu. Jedno od takvih pravila moglo bi sprečavati brisanje datoteka sve dok ne budu u trezoru najmanje godinu dana.

AmazonGlacier.VaultPolicies

Dok na AWS konzoli možete pregledavati datoteke prenesene u trezor, ne možete ih prenositi tamo. Za to će vam trebati dohvatiti AWS API ključeve i pronaći klijenta treće strane. API ključeve možete potražiti klikom na vaše ime pri vrhu konzole, a zatim na padajućem izborniku odabirom “moje sigurnosne vjerodajnice”..

Na sljedećem zaslonu, ispod zaglavlja “pristupnih tipki”, možete stvoriti i preuzeti pristupne tipke. Trebat će vam i ID pristupnog ključa i tajni pristupni ključ.

AWS.CreateAccessKey

Unošenjem istih u klijent treće strane dizajniran za rad s Glacier-om, možete uspostaviti vezu za početak prijenosa datoteka. Prije smo spomenuli CloudBerry Backup. Ostale opcije uključuju preglednike u oblaku i alate mrežnog pogona.

CloudberryBackup.AmazonGlacier

Amazon Glacier nema mnogo više. Iako shema cijena može potrajati, postavljanje trezora i njihovo povezivanje s klijentima za upravljanje datotekama dokazuje se lako, nakon što shvatite pregršt koraka.

sigurnosti

Za razliku od Amazon S3, Glacier nema mogućnost omogućavanja enkripcije u mirovanju. No ta je značajka prema zadanim postavkama uključena i ne može se isključiti, tako da vaše datoteke neće biti ostavljene u običnom tekstu i podložne su krađi ako dođe do kršenja podataka..

Podaci se kriptiraju korištenjem naprednog standardnog protokola šifriranja u 256 bita, što je najveća veličina ključa dostupna za AES. Prema većini izračuna, superračunalo bi trajalo duže od Zemlje da probije 256-bitni AES ključ.

S druge strane, budući da Amazon upravlja vašim ključevima za šifriranje, datoteke mogu dešifrirati zaposlenici Amazona ili bilo tko tko ih uspije ukrasti. Privatno šifriranje nije opcija koja je izravno dostupna iz Amazon Glacier-a.

Ako je privatnost na prvom mjestu, pronađite klijenta treće strane koji omogućuje skeniranje datoteka prije prijenosa. Cyberduck, Mountain Duck i CloudBerry Backup pružaju privatno, cjelovito šifriranje koje će učiniti samo to.

256-bitni ključevi za enkripciju AES ne mogu se provaliti, ali slabe lozinke mogu. Čak i jake lozinke mogu se ukrasti. Kako bi spriječio krađu lozinke da stvori problem, Amazon podržava dvofaktornu provjeru autentičnosti, koja se također naziva i multifaktorska provjera identiteta.

Ako je ova značajka uključena, dodatna vjerodajnica bit će potrebna prilikom prijave u Amazon Glacier sa nepoznatog računala. Ovaj se ključ može poslati tekstualno ili možete koristiti aplikaciju za pametne telefone ili uređaj za provjeru više faktora za provjeru autentičnosti, kao što je ključ.

Amazonski podatkovni centri učvršćeni su kako bi se spriječila provala i krađa, fizička i virtualna. Možete pročitati sigurnosne upute tvrtke da biste saznali koje su mjere poduzete. Treće strane revidiraju objekte kako bi se osiguralo provođenje tih mjera.

podrška

Podrška za IaaS obično je bolna točka za nas, ne zato što nije dobra, već zato što je skupa. Amazon Glacier se u tom pogledu ne razlikuje.

Postoji besplatna podrška sa 24/7 pristupom prodaji i naplate, ali bez tehničke pomoći. Za to će vam trebati najmanje 29 dolara mjesečno, a dobivate samo podršku putem e-pošte u radnom vremenu. Kanali za podršku uživo (telefon i chat) i pristup 24/7 podrške počinju od 100 USD mjesečno.

Amazon pruža razumnu web lokaciju s člancima i video zapisima. Za odgovore koji tamo nisu uključeni, možete isprobati forum za podršku Amazonu, koji je aktivniji od većine.

Završne misli

Amazon Glacier jedna je od najpopularnijih IaaS usluga, zahvaljujući pristupačnoj cijeni i velikoj mreži poslužitelja. Iako su Wasabi i Backblaze B2 slične cijene, Glacier nam se bolje sviđa za izradu sigurnosnih kopija. Za sinkronizaciju i dijeljenje datoteka Glacier nije dovoljan, osim ako vam ne pada na pamet isplatiti nos.

U usporedbi s mogućnostima hladnog skladištenja najbližih rivala, Googlea i Microsofta, Amazon Glacier je jeftiniji i bolji ulog za poslovnu i kućnu upotrebu. Preporučujemo uparivanje Glacier-a s CloudBerry Backup-om koji nudi značajke poput kontinuiranog izrade sigurnosnih kopija, zakazivanja i privatnog šifriranja, ali mnogi treći klijenti rade s uslugom.

Ukratko, Glacier živi do uzbuđenja. Slažete se ili se ne slažete? Javite nam u komentarima u nastavku i hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me