Amazon S3 pregled – ažurirano 2020

Amazon S3 pregled

Najpopularnija IaaS usluga vani, Amazon S3 nudi dobru infrastrukturu, dobre brzine, ali mutnu strukturu cijena. Pogledajte našu omiljenost i nezadovoljstva zbog ovog domaćina datoteka u našoj recenziji Amazon S3.


Amazon S3 najpopularniji je oblak koji IaaS danas nudi, kontrolirajući 33 posto tržišta u 2018. Iako nas uglavnom zanima mogućnost S3 da se upari s klijentima softvera treće strane i značajkama hostinga datoteka, kao dio većih Amazon Web Services ( AWS) ekosustav, pruža infrastrukturu za učiniti mnogo više.

Tijekom ove recenzije Amazon S3 spomenut ćemo neke od tih klijenata treće strane. Ako želite skočni start, pročitajte vodič za najbolje klijente za prijenos datoteka. Za naprednije potrebe, pregled CloudBerry Backupa i pregled pohrane Made Easy ističu dvije naše omiljene opcije kompatibilne sa S3.

Dolazeći ćemo raščlaniti zbunjujuće troškove Amazon S3 i pogledati njegovu impresivnu mrežu poslužitelja. Također ćemo se dotaknuti korisničkog iskustva, sigurnosti i podrške kako bismo vam pomogli da S3 bude najbolji pružatelj usluga IaaS u oblaku za vaše potrebe..

Alternativa za Amazon S3

prednosti & nedostaci

cijena

Razumijevanje strukture cijena Amazona S3 može potrajati. Uključujući Amazon Glacier, tvrtka ima tri različite razine skladištenja i račune različito po regijama. Kao i mnoga IaaS rješenja, tvrtka naplaćuje i za pohranu i za upotrebu. Za neke se također trebaju brinuti troškovi API poziva.

Tri sloja za pohranu u Amazonu S3 nazivaju se Standardni, Standardni neredoviti pristup (Standard-IA) i Pristup s jednom zonom neredovitim (One-Zone-IA).

Amazon S3 Standard nudi pohranu u vrućem obliku, izraz za pohranu kojem će se često pristupati. Odaberite ovo ako namjeravate koristiti Amazon S3 za pohranu u oblaku s klijentom treće strane poput Storage Made Easy.

Dva IA plana dizajnirana su za manje rutinski pristup, čineći ih boljim za sigurnosno kopiranje na mreži. Standardni i Standard-IA pohranjuju podatke u više regija radi otpornosti, dok One-Zone-IA čuva podatke u jednoj regiji.

Amazon Glacier, o kojem možete pročitati u našoj recenziji Amazon Glacier, dizajniran je za dugoročno pohranjivanje datoteka kojima rijetko trebate pristup.

Stope skladištenja za S3 Standard puno su veće od bilo kojeg plana za IA, ali stope korištenja su mnogo niže. Da pojednostavimo stvari, zasebno ćemo gledati troškove skladištenja i upotrebe. Možete koristiti i Amazonov kalkulator za pohranu podataka za procjenu troškova.

Cijene skladištenja

Amazonski računi po gigabajtu i mjesečno. Ne postoje minimalni zahtjevi za pohranu i možete pohraniti onoliko volumena podataka ili onoliko objekata koliko vam treba. Postoji ograničenje veličine pojedinačnih pohranjenih objekata, a to je 5TB.

Za standardno pohranjivanje postoje tri različite cijene ovisno o tome koliko pohranjujete, dok planovi procjene utjecaja na tržište imaju jednu cijenu. Te su cijene navedene za regiju Ohio u tablici ispod.

Trošak za GB po mjesecu za Amazon S3 (Ohio) Standard: Standard-IA: One-Zone-IA:
Prvo 50TB$ 0,023$ 0.0125$ 0,01
Sljedećih 450TB$ 0,022$ 0.0125$ 0,01
Preko 500TB$ 0,021$ 0.0125$ 0,01

Stope pohrane ovise o regijama, ali ne mnogo. Na primjer, podaci pohranjeni u sjevernoj Kaliforniji imaju standardnu ​​stopu od 2,6 centa, a stopa u Frankfurtu 2,45 centa.

Troškovi skladištenja razumni su za mrežu veličine Amazona, a tvrtka je posljednjih godina znatno snizila cijene kako bi se nadmetala s ostalim IaaS opcijama. Iako više od Microsoft Azure vruće pohrane za oko pola procenta po GB, S3 potcjenjuje Rackspace Cloud Files za više od 75 posto (pročitajte našu recenziju Rackspace Cloud Files).

Ako želite najprije isprobati Amazon S3, prijavite se na besplatni plan od 5 GB, što je dobro za jednu godinu.

Za mnogo jeftinije tarife možete ići s Wasabijem ili Backblaze B2, ali nema ni poslužiteljske infrastrukture koju ćete dobiti s Amazonom.

Cijene korištenja

Prijenosi i preuzimanja podataka su besplatni za S3 Standard. Oba IA plana imaju fiksnu stopu od 1 posto po gigabajtu za preuzimanje.

Besplatno preuzimanje za vruće pohranjivanje podataka omogućuje troškovnu korist u odnosu na Azure, koja za prvih dohvaćenih 50TB naplaćuje 1,84 centa po gigabajtu. Stope IA plana za preuzimanje identične su Microsoftovim troškovima za Azure “cool” pohranu.

Za one koji namjeravaju koristiti S3 za razvoj aplikacija, naplaćuju se API pozivi poput dobivanja, odabira, stavljanja i kopiranja. Možete ih pronaći na stranici s S3 cijenama.

Mreža poslužitelja

Mrežna infrastruktura Amazon S3 veliki je razlog što usluga održava svoju poziciju lidera na tržištu IaaS. Iako nisu velike kao Azure mreža, brzine kopiranja datoteka do i iz S3 mreže i pohrane u više regija su plusevi.

Amazon ima četiri podatkovna centra S3 u SAD-u koji se nalaze u sjevernoj Virginiji, Ohaju, sjevernoj Kaliforniji i Oregonu. Postoji još jedan sjevernoamerički objekat u Kanadi i jedan u Južnoj Americi, drugi centri su u E.U. (četiri) i azijsko-pacifički (šest).

To je 16 podatkovnih centara, što je jedan više od Google Cloud-a, ali Azure je udaljenost od milje sa 52 poslužiteljska sadržaja.

Jednostavnost korištenja

Prije nego što možete učitati datoteke u Amazon S3, morate stvoriti kante za pohranu. Kopče su spremnici datoteka koji se koriste za pojednostavljenje upravljanja, jer u protivnom pohranjujete svaku datoteku na jedno mjesto, bilo za sigurnosnu kopiju, pohranu u oblaku ili neku drugu svrhu.

Da biste dodali nove kante, prijavite se na Amazonovu AWS konzolu i kliknite “S3.”

Povezana stranica prikazat će kante koje ste već stvorili. Tu je i plavi gumb “napravi kantu” pomoću kojeg možete dodati nove.

Svaka kanta mora imati ime koje je jedinstveno na svim računima Amazon S3, a ne samo na vašem. Trebat ćete odabrati i područje poslužitelja za svoj novi kantu i postaviti razne značajke poput verzije datoteka, izrade zapisnika, oznaka i šifriranja. Da biste ubrzali stvari, možete odlučiti kopirati postavke iz već stvorene posude, ako je imate.

Sa svojim kreiranim kantama možete početi pohranjivati ​​datoteke. Iako sučelje S3 omogućuje prijenos pojedinačnih datoteka u kantu, ne postoji mogućnost premještanja datoteka skupno. Za to ćete htjeti upotrijebiti jednostavan prijenosnik datoteka poput Cyberducka ili klijenta s više značajki poput CloudBerry sigurnosne kopije.

Da biste uparili klijenta treće strane s Amazonom S3, trebat će vam API ključ. Pozovite to klikom svog imena pri vrhu sučelja i odabirom “sigurnosnih vjerodajnica” na padajućem izborniku. Zatim kliknite zaglavlje “pristupne tipke”.

Za uspostavljanje veze potrebne su vam dvije vjerodajnice: ID ključa i sam ključ. Dio ključa može se generirati samo jednom, stoga obavezno ga zapišite ili preuzmite datoteku s ključevima ako vam se pruži prilika.

Pojedinosti o tome kako koristiti taj ključ za uspostavljanje veze s CloudBerry Backupom u našem načinu sigurnosnog kopiranja s Amazonovim vodičem S3. Koraci su slični za uspostavljanje veze s drugim klijentima treće strane, bilo da su Duplicati, Storage Made Easy, Mountain Duck ili neki drugi.

Iako se Amazon S3 u početku može pokazati malo škakljivim jer je zakopan u većem AWS ekosustavu, nakon što znate koje veze trebaju kliknuti, postavljanje i upravljanje kantama bi trebalo biti jednostavno.

sigurnosti

Amazon poduzima mnogo koraka kako bi osigurao sigurnost podataka S3, uključujući mogućnost postavljanja zadane enkripcije za kante za pohranu. To je lijep dodatak, jer mnogi davatelji usluga pružaju samo zaštitu u tranzitu i šifriranje na strani poslužitelja stavljaju na ramena korisnika.

Protokol šifriranja standardni je AES, koji koriste mnoge usluge oblaka, postavljen na 256 bita. Također se možete odlučiti za korištenje AWS-KMS, koji je Amazonov sustav upravljanja ključevima. Usluga upravljanja ključevima Amazon olakšava stvaranje i uništavanje ključeva za šifriranje, kao i pristup zapisniku.

Budući da slabe lozinke predstavljaju jednu od najčešće korištenih sigurnosnih rupa, Amazon također podržava multifaktorsku provjeru autentičnosti. Ako je MFA uključen, morat ćete unijeti dodatni sigurnosni kôd prilikom prijave. Ovaj se kôd tekstom isporučuje na vaš mobilni telefon. Također možete koristiti MFA uređaj poput privjeska za ključeve ili aplikacije za pametne telefone.

Kako bi se osigurao integritet poslužiteljskog objekta, Amazon prolazi revizije trećih strana, ograničava pristup na principu najmanje privilegiranja, kontrolira pristupne točke pomoću detekcijskih sustava i multifaktorske provjere autentičnosti, te između ostalih mjera održava nadzor 24/7..

Postrojenja su također osigurana od prijetnji okoliša poput požara, poplava i zemljotresa pomoću automatskih senzora, osjetljive opreme i mjera redukcije podataka u slučaju da se najgore dogodi.

Nećemo ulaziti u sve zaštitne mjere koje Amazon ima radi zaštite svojih podatkovnih centara, ali oni su značajni, što nas ne iznenađuje s obzirom da poslužiteljski objekti obavljaju okosnicu Amazonove osnovne djelatnosti.

Iako imamo dosta sigurnosnih nedoumica u vezi s Amazonovim rješenjem za pohranu u oblaku, Amazon Drive, S3 izgleda snažno što se tiče sigurnosnih mjera. Postoje brojna izvješća o kršenju S3, ali takva slučaja rezultat su neopreznih pogrešnih koraka od strane korisnika.

S druge strane, Amazon S3, kao tržišni lider, nudi više primamljivu metu za hakere i slično, pa je to potrebno uzeti u obzir.

podrška

Za dobru podršku Amazonu S3 potreban je plan podrške AWS. Postoji besplatan, osnovni plan podrške koji pruža 24/7 pristup korisničkoj usluzi, ali ne uključuje tehničku podršku, što znači da će se raditi samo o neobičnim pitanjima i, naravno, prodaji i podršci za naplatu..

Najjeftinija plaćena opcija podrške košta 29 dolara mjesečno i dobivate vam tehničku podršku tijekom radnog vremena i samo putem e-pošte. Svakodnevna tehnička podrška, uključujući chat uživo i pristup telefonu, započinje od 100 USD mjesečno.

Za jednostavna pitanja treba biti dovoljna Amazonova internetska baza znanja i forum za podršku, a oba se mogu koristiti. Može se pretraživati ​​u bazi znanja, a sadrži članke i video zapise. Kao što možete očekivati ​​od popularnog IaaS-a, forum podrške je aktivan i u većini slučajeva nećete dugo čekati pomoć.

Završne misli

Korisnicima je teško kriviti što dolaze na Amazon S3. Za IaaS-ovog pružatelja usluga s njegovom mrežom i značajkama naplaćene stope skladištenja i upotrebe više su nego razumne, čak i ako može proći nekoliko sati čekanja po glavi da biste shvatili koliko će sve to koštati.

Da li je doista najbolji Iaas dostupan, unatoč vodećem tržištu, stvar je rasprave. Iako drugoplasirani Microsoft Azure još uvijek prati Amazon S3 za 20 postotnih bodova, on dobija, a to pruža niže troškove i veću mrežu. Jeftinije opcije poput Backblaze B2 i Wasabi također su u porastu.

Iako ima puno za voljeti s Amazonom S3, njegovi dani kraljevanja na tržištu IaaS mogu biti numerirani.

Slobodno se javite svojim mislima o mjestu S3 na IaaS tržištu u komentarima ispod i hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me