Hogyan készítsünk biztonsági másolatot az Androidról

Az első Android okostelefon, a T-Mobile G1 256 MB merevlemezt rázott fel. Ez volt a visszaút a régi időkben, 2008-ban. Manapság az Android okostelefonok általában 64 GB-os SSD-kkel érkeznek, 128 GB-os vagy akár 256 GB-os opciókkal is..


Az eredmény? Rengeteg kép borított ételekről, videók éneklő kisgyermekekről, titokzatos idegenektől származó telefonszámok és vidám (és néha peres) szöveges üzenet-beszélgetések. Mindezen adatokkal sokat veszíthet. A szilárdtestalapú meghajtók verést is igénybe vehetnek, de ez nem fog segíteni, ha okostelefonját egy taxi hátulján hagyja.  

Ebben a cikkben bemutatjuk az Android biztonsági mentésének alapjait, hogy ne veszítsen el értékes adatait szeretett eszközével együtt. Először a Google natív biztonsági mentési funkcióinak áttekintésével kezdjük, amelyek könnyen kezelhetők és ingyenesek.  

Azok számára, akik nem bíznak abban, hogy a Google nem változtatja meg mobil adatait célzott marketing kampányban, vagy akik nem akarják, hogy az NSA ügynökei átkísérjék az Ön adatait, hogy megnézhessék, kihez lóg, akkor megmutatjuk, hogyan kell biztonsági másolatot készíthet az adatokról az IDrive segítségével, amely egy biztonságosabb Android biztonsági mentési lehetőség.

Az Android biztonsági mentése a Google segítségével

Ha hagyja, hogy a Google elvégzi a munkát, az Android biztonsági másolatának készítése nem igényel sok erőfeszítést vagy akár figyelmet is. Az operációs rendszer automatikusan biztonsági másolatot készít bizonyos rendszerbeállításokról az Android Backup Service nevű beépített szoftver segítségével.

Ezenkívül egyéb információkat, például névjegyeket, naptári és alkalmazásadatokat szinkronizálhatunk a Google-lal. Az Android felhasználók ingyenesen 15 GB-os felhőalapú tárhelyet kapnak a Google Drive segítségével, amely felhasználható a fényképek és videók automatikus védelmére. Nézze meg a Google Drive áttekintését a fizetett előfizetések részleteivel kapcsolatban.  

Az Android telefon első használatakor a rendszer felkérést kap egy meglévő Google-fiók beállítására vagy bejelentkezésre. Technikailag itt leiratkozhat, ha úgy dönt, hogy nem jelentkezik be a Google-ba. Ez azonban megakadályozza, hogy alkalmazásokat adjon hozzá a Google Playről, és végezzen más műveleteket is.

Ha létrehoz egy Google-fiókot, akkor a telefon biztonsági mentési és szinkronizálási műveletek kombinációját használhatja az adatainak elvesztése érdekében. Vessen egy pillantást arra, hogyan kezelheti ezeket a műveleteket az okostelefonjáról.  

A rendszerbeállítások biztonsági mentése

Ha úgy dönt, hogy kezdetben átugorja az adatok biztonsági mentését, vagy később ki szeretné kapcsolni, akkor csak lépjen a beállításokra. Görgessen lefelé, és keresse meg a „biztonsági mentés” lehetőséget & visszaállítás ”, a„ személyes ”fejléc alatt.

Ezután koppintson arra a helyre, ahol az „Adataim biztonsági mentése” felirat szerepel.

Megnyílik egy másik képernyő, ahol a biztonsági mentés be- vagy kikapcsolásához a tetején lévő kapcsolót kell megcímkéznie. A továbbiakban bizonyos rendszerbeállításokat rendszeresen biztonsági másolat készít, ideértve a WiFi jelszavakat, a képernyő beállításait, az időbeállításokat és a híváselőzményeket. Az alkalmazás adatainak biztonsági másolatát is készítik, ha az alkalmazásfejlesztő engedélyezte a biztonsági mentést az Android Backup Service használatával.

A Google Apps szinkronizálása

A Google-fiók szinkronizálási beállításainak kezeléséhez nyissa meg a beállításokat, és koppintson a „fiókok” elemre. A következő képernyőn megjelenik az okostelefonjára – beleértve a Google-t – csatlakoztatott felhőalapú szolgáltatások listája.

Koppintson a Google elemre, és a szinkronizálást be- és kikapcsolhatja a különféle Google szolgáltatásokhoz, valamint az alkalmazás adataihoz, ha az alkalmazásfejlesztő úgy döntött, hogy szinkronizálja az adatokat a Google webszolgáltatásaival. A szinkronizált Google-szolgáltatások közé tartozik a Google Naptár, a Chrome, a névjegyek, a Gmail, a Dokumentumok és a Google Drive.

Az egyes opciók alatt láthatja az utoljára történő szinkronizálást is. Az adatok csak naponta egyszer szinkronizálódnak, anélkül, hogy csökkentenék az intervallumot. A szinkronizálást kényszerítheti úgy is, ha megérinti a három pont menüt a jobb felső sarokban, és kiválasztja a „Szinkronizálás most” lehetőséget.  

Google Fotók

A fent említett Google-szolgáltatások listáján nem található a Google Fotók. Ehelyett engedélyeznie kell a felhőbe történő automatikus biztonsági mentést a Google Fotók alkalmazásban, megnyitva a beállítások menüjét, és megérintve a „biztonsági másolatot & szinkronizál.”

A következő képernyőn érintse meg a felső kapcsolót az okostelefon-kamerával készített fényképek automatikus szinkronizálásának engedélyezéséhez.

A „Letöltheti az eszköz mappáját” elemre is kattintással engedélyezheti a képek letöltésének és a képernyőképeknek a biztonsági mentését.

A mellékelt megjegyzés: ha nem akarja használni a Google Fotókat a Szelfik tárolására, rengeteg más felhőalapú tárolási lehetőség közül választhat, amelyek mobilalkalmazásokkal rendelkeznek az automatikus fényképfeltöltéshez. A legjobb felhőalapú tárolási rangsorolásunknak el kell kezdenie az indulást.

Az Android biztonsági mentési szolgáltatás használatának hátránya

Gondolod, hogy ez kicsit túl könnyűnek tűnik? Igazad van, ha gyanakvó: az egyszerűség és a biztonság nem mindig jár együtt. Az Android natív biztonsági mentési képességeinek problémája az, hogy kénytelen vagyok a Google-ban bizalommal kezelni a magánéletét.

Igen, a Google az átvitel során titkosítja az adatokat, azaz nem kell aggódnia azért, hogy a lehallgatók az adatok olvasható másolataiba csapódjanak. Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy védje magát a nyilvános WiFi hálózatokon keresztül VPN használatával. Az Androidra vonatkozó legjobb VPN-cikkünk, amely a helyes irányba mutat Önnek.

Igen, a Google titkosítja az adatközpontokban nyugalomban tárolt adatokat is, amelyek adatvédelem esetén megvédik a fájlokat. Ha azonban lehetővé teszi a Google számára, hogy biztonsági másolatot készítsen névjegyeiről, hívásnaplóiról, fotóiról és egyéb személyes adatairól, akkor a vállalkozás számára hozzáférést biztosít az adatokhoz.

Ennek oka az, hogy a Google kezeli a fájl titkosítási kulcsát. Ez lehetővé teszi a vállalat számára a jelszó visszaállítását, ugyanakkor lehetővé teszi számodra, hogy marketing célokra felhasználja az Ön adatait, és az olvasható fájlokat továbbítsa a bűnüldözési és kormányzati felügyeleti programokhoz, például az NSA PRISM projektjéhez..

Biztonságos Android biztonsági mentési megközelítés

A kezelt titkosítás alternatívája a nulla ismeretlen titkosítás, amely a magán végpontok közötti titkosítás általános beceneve. A titkosítás nulla tudásává tételének az az ötlete, hogy csak titkosítási kulcshoz, és nem a felhőszolgáltatáshoz fér hozzá. Ez azt jelenti, hogy a felhőszolgáltatás marketing célokból vagy bármilyen más okból nem tudja visszafejteni a fájljait.  

A nulla ismeretlen titkosítás azzal a problémával jár, hogy ha elfelejti a jelszavát, el fogja veszíteni a tartalmához való hozzáférést, ezért érdemes felhőalapú jelszókezelőt használni, mint például a LastPass. A nulla ismeret nélküli titkosítás azonban szintén jelentősen biztonságosabb és az egyik legfontosabb javaslat az online adatvédelmi útmutatónkban.  

A natív Android biztonsági mentés nem biztos, hogy nulla tudással jár, de a legjobb online biztonsági mentéshez való választásunk nagy része megtörténik. Sajnos ezek többsége nem kínál Android biztonsági mentést, valószínűleg azért, mert a natív biztonsági mentés általában népszerűbb, mivel egyszerű és ingyenes is..

Vannak azonban olyan biztonságos mobil biztonsági mentési lehetőségek, amelyek az Android Backup szolgáltatást nyújtják, és amelyek nem jelennek meg a bankszámláján. Két nagyon jó lehetőség az Acronis True Image (olvassa el az Acronis True Image áttekintést és a Zoolz (olvassa el a Zoolz áttekintést)), akik népszerű Android biztonsági mentési alkalmazást készítenek a G Cloud.

Pénzünkért azonban az IDrive elviszi a tortát, amikor az Android biztonsági mentésről van szó. A mobilalkalmazást több mint egymillió alkalommal töltötte le a Google Playen, és ingyenesen felhasználhatja egy ingyenes 5 GB-os fiókkal..

Az IDrive egyik előnye, hogy korlátlan eszközök, például Android és iOS, valamint a Windows, Mac és Linux biztonsági mentésére használható. Noha az 5 GB-os nem elég ahhoz, hogy mindezt megtegye, a 2 TB előfizetés csak körülbelül 50 USD körül évente, amiről a teljes IDrive-áttekintésben olvashat.

Miután elkészítette a fiókját és telepítette az alkalmazást, az alábbiak szerint készíthet biztonsági másolatot Android-eszközéről.

Az Android biztonsági mentése az IDrive segítségével

Az IDrive mobil élménye mindenképpen meghaladja az Android Backup Service használatát, annak ellenére, hogy kezdetben kissé több munkát végeztek a dolgok futtatása érdekében. Valószínűleg a legnagyobb előnye, hogy mindent egy alkalmazásból lehet kezelni, ahelyett, hogy ugrálni kellene, és emlékezzen arra, hogy hol vannak a különböző beállítások.

Miután bejelentkezett az IDrive alkalmazásba, egy kezdőképernyőn fogadja Önt, amelynek tetején egy nagy “felhő biztonsági mentése” mező található. A jobb felső sarokban található még egy kritikus beállítási menü, valamint a képernyő lefelé mutató további lehetőségek, például „hozzáférés és visszaállítás” és „idővonal”.

Az adatok kiválasztásához a biztonsági mentéshez érintse meg a (z) „felhő biztonsági mentés” feliratot. Megnyílik egy új képernyő, ahol megjelenik a lehetséges biztonsági kategóriák listája: névjegyek, fotók, videók, naptár, SMS, hívásnaplók, zene és „egyéb fájlok”.  

Minden kategóriában a biztonsági mentés egyetlen gombnyomással történik. Csak érintse meg a kategória nevét a védelem váltásához. A fényképeket, a zenét és az egyéb fájlokat kategóriákkal testreszabhatja, hogy pontosan mit készítsen biztonsági másolatról, ha csak akar, vagy pedig mindenről biztonsági másolatot készíthet..  

Miután átvált egy kategóriára a biztonsági mentés céljából, az adatok azonnal másolásra kerülnek a felhőbe. Ezt követően, például a Google Drive-hoz, az adatok csak napi egyszer kerülnek biztonsági mentésre. A folyamatos biztonsági mentés nem opció, amely a szolgáltatás néhány hátránya.

Legalább beállíthatja a kívánt biztonsági mentési ütemtervet. Ehhez koppintson a menüikonra a kezdőképernyő bal felső sarkában, majd válassza a „beállítások” lehetőséget. A következő képernyőn egy „mentési beállítások” nevű fejléc található, amely alatt a „biztonsági mentés ütemezése” lehetőség van.

Koppintson rá, és beállíthat külön ütemtervet minden biztonsági mentési kategóriához (például névjegyek, fotók, SMS). Felkérjük Önt, hogy válasszon egy napot vagy napokat a biztonsági mentés futtatásához, valamint a napszakot.

Van még néhány egyéb, említésre méltó beállítási lehetőség. Az egyik legfontosabb a celluláris adatok be- és kikapcsolása a biztonsági mentések során. Ha kihagyja, ami alapértelmezés szerint, a biztonsági mentések csak a WiFi-n keresztül fognak zajlani, hogy ne égesse át a mobil adatátviteli tervet.

Egyéb lehetőségek közé tartozik a biztonsági mentési tevékenység ellenőrzési nézete, a feltöltések fotóminőségének megváltoztatásának képessége és a videó automatikus kamerafeltöltésekbe történő beillesztésének lehetősége. Van még egy energiatakarékos és a jelszót lezáró lehetőség.

A kezdőképernyőn egy „hozzáférés és visszaállítás” lehetőséget is talál. Ez praktikus, mert nemcsak okostelefon-fájlokhoz férhet hozzá, hanem az asztalról biztonsági másolatot készített fájlokhoz is hozzáférhet..

A korábban említett biztonsági mentési kategóriák mellett az IDrive Android alkalmazás lehetővé teszi két népszerű közösségi médiaplatform biztonsági mentését a Facebookon és az Instagramon. Ezzel elmenti mind a képeket, mind a videókat, beleértve a Facebook-tartalmat, amelybe megcímkéztek.

Noha úgy gondoljuk, hogy az egyszerű használat miatt az Android jobb választást jelent a mobil biztonsági mentéshez, mint a Google-on való natív felhasználás, a korábban említett biztonsági előnyök sokkal fontosabbak.

Az IDrive felhőre mentett adatok AES 256 bites titkosítással védettek, és amint említettem, választhat egy privát titkosítási kulcsot, amely csak Ön számára ismert. Az IDrive tíz korábbi verziót is megőrz minden egyes biztonsági másolatban szereplő fájlhoz, így visszatérhet az előző állapotokhoz, ha véletlenül megváltoztat egy fájlt, vagy megsérül, például vírusroham következtében..

Végső gondolatok

A mobil biztonsági mentési alkalmazások piaca valójában lépést tett az évek során, kevesebb szolgáltatás áll rendelkezésre, mivel a Google jobban teljesítette ezt a feladatot. A rendszerbeállításokhoz és hasonlókhoz nagyon keveset kell tennie, hogy működőképes legyen. Az e-mail, a fényképek és más fájltípusok kissé megbélyegzik, de nem sok.

A Google-nak az Ön fájljainak ragaszkodásának nagy problémája az, hogy a társaság iránti bizalmatlanság bűzén áll, mind a fogyasztói adatok felhasználásával alkalmazott marketing taktikától kezdve a kormányzati felügyeleti programokig..

Míg az IDrive egy amerikai székhelyű társaság, és a felhőt elméletileg el kell utasítani az ilyen programokban való részvételre is, a nulla tudású titkosítás használata azt jelenti, hogy az átadott fájlokat az NSA nem tudja olvasni, mert az AES-256 eddig nem volt ismert. amint bárki tudja, még meg sem repedt. Ráadásul egy 2 TB tartalék évente 50 dollárért nagyon jó üzlet.

Természetesen a nagy dolog az csak annak biztosítása, hogy az Android biztonsági másolatot készítsen, és remélhetőleg ez a cikk néhány ötletet adott neked erre. További konkrét tanácsokat a cikk tartalmaz a szöveges üzenetek biztonsági másolatának készítéséről. Azok számára, akik másképp szeretnék a Google Drive-n keresztül fényképeket és videókat küldeni, az Android-os legjobb felhőalapú tárolási útmutatónkban van néhány lehetőség.

Az alábbi megjegyzésekben tudassa velünk az Android biztonsági mentésével kapcsolatos saját megközelítését, és köszönjük, hogy elolvassa.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map