Google-tiedostonjako: Koko opas vuodelle 2020

Google Drive ei ole vain pilvitallennus- ja synkronointipalvelu, se on myös hieno vaihtoehto Microsoft Officelle. Se tarjoaa tekstinkäsittelyohjelman, esitysohjelman, piirustusohjelman, lomakkeenmuodostajan ja taulukot. Se tukee myös täysin suosittuja Microsoft-tiedostotyyppejä, kuten PDF, HTML, TXT ja enemmän. 


Tämä helpottaa tiedostojen jakamista yhteistyökumppaneiden kanssa riippumatta siitä, onko heillä Office tai muita vastaavia ohjelmia. Tämä tarkoittaa, että yhteistyökumppanit voivat katsella ja muokata tiedostoja kanssasi, jos heillä on selain ja Internet-yhteys. 

Tässä oppaassa opit tiedostojen jakamisen perusteet Google Driven kanssa sekä kuinka voit hallita sitä, kuka voi tarkastella, muokata, kirjoittaa kommentteja ja paljon muuta. Voit lukea myös Google Driven arvosteluamme saadaksesi lisätietoja tästä tiedostojen tallennus- ja synkronointipalvelusta.

Kuinka jakaa tiedostoja Google Drivessa

Voit jakaa Google Drive-tiedostoja kenen tahansa kanssa, kunhan sinulla on heidän sähköpostiosoitteensa. Kun jaat näitä tiedostoja, voit hallita sitä, kuka voi katsella, muokata tai kommentoida niitä. Aiomme näyttää sinulle, kuinka jakaa Google Driveen tallennetut tiedostot tietokoneella, Androidilla tai iOS-laitteella.

Tiedostojen jakaminen Google Drivessa selaimellasi

Avaa Google Drive ja etsi tietty tiedosto, jonka haluat jakaa. Napsauta tiedostoa ja paina sitten näytön oikeassa yläkulmassa olevaa ”jaa” -kuvaketta – joka näyttää henkilöltä, jolla on plusmerkki. Voit myös napsauttaa tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valita ”jaa”.

google-tiedostonjako--google-drive-osake

Jos haluat jakaa useita tiedostoja, pidä näppäimistön “shift” -näppäintä painettuna ja valitse kaksi tai useampi tiedosto. Napsauta sitten jaa näytön oikeassa yläkulmassa. 

Google-lomakkeiden jakamisvaihtoehdot ovat erilaisia ​​verrattuna muun tyyppisiin tiedostoihin. Voit jakaa lomakkeen yhteistyökumppaneiden kanssa työskennelläksesi yhdessä. Voit tehdä tämän avaamalla lomakkeen, napsauttamalla kolmea pistettä näytön oikeassa yläreunassa ja valitsemalla “Lisää yhteistyökumppaneita”. 

google-tiedostonjako--google-muotoon entistä-add-yhteistyökumppanit

Kirjoita yhteistyökumppanisi nimi tai sähköpostiosoite ja napsauta sitten Lähetä. Yhteistyökumppani voi sitten muokata mitä tahansa lomakkeen osaa, tallennetut vastaukset mukaan lukien. 

google-tiedostonjako--google-muotoon entistä-add-yhteistyökumppanit-name-sähköposti

merkintä: Jos et halua, että jaettu linkki lähetetään sähköpostina jokaiselle yhteistyökumppanille, napsauta Lisäasetukset.

google-tiedostonjako--ihmisten oikeudet kehittyneiden

Sitten voit poistaa ”ilmoita ihmisille” -ruudun valinnan.

google-tiedostonjako--ihmisten oikeuksia-ilmoittavat-ihmisiä

Google-dokumenttitiedostojen jakaminen tietyille henkilöille ja käyttöoikeuksille

Jos haluat jakaa Google Docs-tiedoston, napsauta “jaa” -kuvaketta tai napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse ”jaa”. Tämä aukaisee laatikon, jossa lukee ”jaa muiden kanssa”. Kohtaan ”ihmiset” voit kirjoittaa niiden henkilöiden sähköpostiosoitteet, joiden kanssa haluat jakaa Google-dokumenttitiedostot. Jos vastaanottajalla ei ole Google-tiliä, hän voi vain katsella tiedostoa.

google-tiedostonjako--ihmisiä

Voit määrittää käyttöoikeudet napsauttamalla ”jaa muiden kanssa” -ponnahdusikkunan oikealla puolella olevaa ”lyijykynä” -kuvaketta. Saat kolme osakevaihtoehtoa: “voi muokata”, “voi kommentoida” tai “voi tarkastella”. Valitse haluamasi vaihtoehto ja napsauta sitten Lähetä.

google-tiedostonjako--ihmisten oikeudet

Kuinka jakaa tiedostoja Google Drivessa

 1. Avaa Google Drive
 2. Etsi tiedosto, jonka haluat jakaa
 3. Napsauta ”jaa” -kuvaketta tai napsauta hiiren kakkospainikkeella tiedostoa ja valitse ”jaa”
 4. Jos kyseessä on useita tiedostoja, pidä näppäimistön “shift” -painiketta, valitse vähintään kaksi tiedostoa ja napsauta sitten “jaa”
 5. Avaa Google Forms -lomake, napsauta ”lisää” ja valitse ”lisää yhteistyökumppaneita”. Kirjoita yhteistyökumppaneidesi nimi tai sähköpostiosoite ja napsauta Lähetä
 6. Kirjoita ”jaa muiden kanssa” -ruutuun ”ihmiset” sen henkilön tai ihmisten sähköpostiosoitteet, joiden kanssa haluat jakaa tiedostoja 
 7. Napsauta “lyijykynä” -kuvaketta oikealla puolella, valitse “voi muokata”, “voi tarkastella” tai “voi kommentoida” ja napsauta “lähetä”

Tiedostojen jakaminen ryhmien kanssa

Google-tiedostojen jakaminen on rajoitettu 200 ihmiseen tai ryhmään. Enintään 100 ihmistä voi samanaikaisesti kommentoida ja muokata, mutta yli 100 ihmistä voi katsella tiedostoa, vaikka sen julkaiseminen ja jaettavan linkin luominen on helpompaa..

Voit jakaa tiedostoja jopa 200 henkilölle tai ryhmälle, mutta sen lisäksi sinun on luotava Google-ryhmä ja jaettava tiedosto ryhmän kanssa yhden sähköpostiosoitteen kautta.

google-tiedostonjako--google-ryhmät luoda

Voit esimerkiksi luoda ryhmän tietyllä sähköpostiosoitteella – kuten [sähköposti suojattu] – ja lisätä jäseniä ryhmään. Voit sitten jakaa tiedostoja ryhmän jäsenten kanssa ryhmän sähköpostiosoitteella.

Jos jaat sisältöä pääryhmän alaryhmän kanssa, alaryhmän jäsenet voivat käyttää samaa sisältöä, joka on jaettu vanhemmalle ryhmälle. Voit myös poistaa jäseniä ryhmästä, ja he menettävät pääsyn ryhmän jaettuun kansioon tai tiedostoon. 

Uudet jäsenet, jotka lisäät myöhemmin ryhmään, voivat avata tiedostoja URL-osoitteiden kautta, mutta jaettu kansio tai tiedosto ei näy heti heidän jaetussa kanssani Google Drive -näkymässä. Sen sijaan sinun on jaettava sisältö uudelleen ryhmän kanssa tai erikseen jokaisen uuden jäsenen kanssa.

Voit myös rajoittaa ryhmäsi sisällönjakokykyä muiden kanssa ja antaa vain tietyille organisaatiosi henkilöille pääsyn tiedostoihin.

Jos haluat jakaa tiedoston ryhmän kanssa, luo asiakirja Google Driveen tai avaa olemassa oleva ja napsauta sitten jaa.

google-tiedostonjako--google-drive-osake

Napsauta ”edistynyt” ja kirjoita sitten ryhmän sähköpostiosoite kohtaan “kutsu ihmisiä” ja valitse käyttöoikeustasot: “voi muokata”, “voi kommentoida” tai “voi tarkastella”. Napsauta sitten valmis.

google-tiedostonjako--ihmiset kutsuvat-ihmisten oikeudet

Kuinka jakaa tiedostoja ryhmän kanssa Google Drivessa

 1. Luo dokumentti Google Driveen tai avaa olemassa oleva
 2. Napsauta “jaa”
 3. Kirjoita ryhmän sähköpostiosoite kohtaan Kutsu ihmisiä
 4. Valitse käyttöoikeustasot: “voi muokata”, “voi kommentoida” tai “voi tarkastella”
 5. Napsauta “valmis”

Kuinka jakaa linkki tiedostoon

Voit myös lähettää tiedostoosi jaettavan linkin muiden ihmisten kanssa, jotta kuka tahansa linkillä voi käyttää sitä. 

Valitse tiedosto ja napsauta sitten näytön oikeassa yläkulmassa olevaa “saada jaettava linkki” -kuvaketta – joka näyttää ketjulinkiltä. Muussa tapauksessa napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse ”hanki jaettava linkki”.

google-tiedostonjako--get-jaettavalla-link

Napsauta ”jakamisasetukset”. 

google-tiedostonjako--get-jaettavalla-link-jakamisen-asetukset

Napsauta “alas” -nuolta “kenen tahansa linkin” vieressä valitaksesi lupavaihtoehdot.

google-tiedostonjako--get-jaettavalla-link-kenenkään-with-link-oikeudet

Kopioi linkki ja liitä se sähköpostiin tai minne haluat jakaa sen. 

Jos haluat jakaa tiedostosi julkisesti, jotta kuka tahansa webissä oleva linkki voi etsiä, löytää ja avata sen, napsauta “hanki jaettava linkki”, napsauta “alas” nuolta ”kenen tahansa kanssa linkki” vieressä ja napsauta ”lisää”.

google-tiedostonjako--get-jaettavalla-link-kenenkään-with-link-lisää

Napsauta “julkinen verkossa” ja paina sitten “tallenna”.

google-tiedostonjako--get-jaettavalla-link-kenenkään-with-link-julkinen

merkintä: Jos avaat tiedostosi ja näet nimettömän eläimen henkilön nimen sijasta, tämä tarkoittaa, että tiedostoa käyttävä henkilö ei ole kirjautunut sisään Google-tiliin.

Linkin jakaminen Google Drivessa

 1. Napsauta “hanki jaettava linkki” tai napsauta hiiren kakkospainikkeella tiedostoa ja valitse “hanki jaettava linkki”
 2. Napsauta ”jakamisasetukset” ja napsauta sitten “alas” -nuolta ”kenellä tahansa linkillä” vieressä valitaksesi lupavaihtoehdot
 3. Kopioi linkki ja liitä se minne haluat jakaa sen
 4. Jos haluat jakaa tiedostosi julkisesti, napsauta “hanki jaettava linkki” ja napsauta sitten “alas” -nuolta “kenen tahansa linkin” vieressä.
 5. Napsauta ”lisää” ja valitse ”julkinen verkossa”. Napsauta Tallenna ja sitten Valmis

Kuinka lopettaa tiedoston jakaminen Google Drivessa

Jos et enää halua jakaa tiedostoa tietyille ihmisille, helpoin tapa muuttaa tämä on napsauttaa hiiren kakkospainikkeella tiedostoa tai kansiota, siirry ”jakaminen” -kohtaan ja napsauta sitten ”edistynyt”. Sieltä voit poistaa ihmiset, joiden kanssa et enää halua jakaa, napsauttamalla oikealla olevaa “x”.

Tiedostojen jakaminen Google Drivessa mobiilisovelluksen avulla

Jos käytät Google Drivea Android- tai iOS-laitteella, prosessi on samanlainen, mutta muutamilla pienillä muutoksilla työpöytäversioon nähden. Jos haluat jakaa yhden tiedoston, avaa Google Drive -sovellus ja napauta “lisää” -kuvaketta (kolme pistettä) tiedoston nimen vieressä.

google-tiedostonjako--lisää

Napauta ”jaa”.

google-tiedostonjako--lisää-osakkeen

Jos haluat jakaa useita tiedostoja, luo kansio ja lisää tiedostot siihen ja napauta sitten Lisää-kuvaketta kansion nimen vieressä jakaaksesi koko kansion.

google-tiedostonjako--kansio-osake

Tiedostojen jakamisoikeudet Android- tai iOS-laitteissa

Jos käytät Android- tai iOS-laitetta, voit jakaa tiedostoja tietyille ihmisille, joilla on Google-tili. Kirjoita kohtaan ”ihmiset” henkilön sähköpostiosoite tai Google-ryhmä, jonka kanssa haluat jakaa.

google-tiedostonjako--ihmisiä

Napauta “lähetä” -kuvaketta.

google-tiedostonjako--ihmiset lähetä

merkintä: Jos et halua ihmisille ilmoitusta sähköpostitse, napauta yläreunassa olevaa ”lisää” -kuvaketta (kolme pistettä) ja valitse ”Ohita viestien lähettäminen”.

google-tiedostonjako--skip-lähettämästä-ilmoituksen

Kuinka jakaa tiedosto Google Drivessa mobiililaitteella

 1. Avaa Google Drive -sovellus ja napauta “lisää” -kuvaketta (kolme pistettä) tiedoston nimen vieressä
 2. Napauta “jaa”
 3. Useita tiedostoja varten luo kansio ja lisää tiedostot siihen ja napauta sitten lisää-kuvaketta kansion nimen vieressä jakaaksesi koko kansion
 4. Kirjoita kohtaan ”ihmiset” henkilön sähköpostiosoite tai Google-ryhmä, jonka kanssa haluat jakaa
 5. Napauta “lähetä”

Tiedostojen jakaminen linkin avulla matkapuhelimella

Voit hankkia jaettavan linkin ja lähettää sen muille ihmisille, jotta kuka tahansa, jolla on linkki tiedostoon, voi käyttää sitä. 

Napauta “lisää” -kuvaketta (kolme pistettä) tiedoston nimen vieressä ja napauta “linkin jakaminen pois” kytkeäksesi sen päälle.

google-tiedostonjako--link-jakaminen-off

Napauta “kopioi linkki” ja liitä sitten linkki minne haluat jakaa sen.

google-tiedostonjako--link-jakaminen-copy-link

merkintä: Jos et omista tiedostoa, et näe ”Jaa linkki” -vaihtoehtoa. Pyydä tässä tapauksessa tiedoston omistajalta lupa jakaa tiedosto.

Kuinka jakaa Google Drive -linkki mobiililaitteella

 1. Napauta “lisää” -kuvaketta (kolme pistettä) tiedoston nimen vieressä ja napauta “linkin jakaminen”
 2. Napauta “kopioi linkki” ja liitä sitten linkki minne haluat jakaa sen

Tiedoston jakaminen julkisesti mobiililaitteelta

Voit myös jakaa tiedostosi julkisesti mobiililaitteellasi, jotta kuka tahansa voi etsiä, löytää ja avata sitä Internetissä.

Napauta ”lisää” -kuvaketta ja sitten ”jaa”. Vieritä alas ja napauta “kenellä on käyttöoikeus”.

google-tiedostonjako--kuka-on-yhteys

Napauta “linkin jakaminen pois” kytkeäksesi sen päälle.

google-tiedostonjako--yhteys-link jakamiseen-off

Napauta alas-nuolta valitaksesi lupavaihtoehdot: “muokata”, “kommentti” tai “näkymä”.

google-tiedostonjako--kenenkään-with-link-oikeudet

Liitä linkki minne haluat jakaa sen.

Kuinka jakaa Google Drive-tiedosto julkisesti mobiililaitteestasi

 1. Napauta “lisää” -kuvaketta, sitten “info” ja valitse “linkin jakaminen pois”
 2. Napauta alas-nuolta valitaksesi lupavaihtoehdot: “muokata”, “kommentoida” tai “katsella”
 3. Liitä linkki minne haluat jakaa sen

Google-tiedostonjako: yksityisyys ja turvallisuus

Tiedostojen jakaminen ja jakaminen Google Driveen on helppoa, mutta siinä on muutamia puutteita. Yksi suurimmista on se, että et voi asettaa vanhenemispäivämääriä tai salasanoja linkkille, jotta vain ne, joilla on salasana, voivat tarkastella tai ladata jaettua tiedostoa. Suojattu tiedostojen jakaminen Google Driven kanssa on hankala, emmekä suosittele sen käyttöä arkaluontoisissa tiedostoissa.

Useimmista muista pilvitallennuspalveluista puuttuu myös tämä, vaikka jakamispalvelujen tarjoajien parhaimpiin pilvivarastoihin kuuluu muutamia poikkeuksia. Tärkein ehdotus tuosta pilvitallennusluettelosta on Sync.com, joka salaa tiedostojen jakamisen ja antaa sinun asettaa vanhenemispäivämääriä, salasanoja ja linkkien latausrajoituksia (lue Sync.com-arvosteluamme).

Lisäksi sinun pitäisi tietää, että Google Driven käyttöehdot myöntävät yritykselle luvan skannata tallennetun ja jaetun sisällön. Yksi syy tähän on suojata tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia, kuten elokuvia, jakelulta, varsinkin jos niitä piinataan. 

Jos etsit hieman enemmän yksityisyyttä, sinun on parasta käyttää yhtä parhaista nolla tietämättömyyden pilvitallennuspalveluiden tarjoajista, kuten Sync.com, Tresorit tai pCloud.

Lopulliset ajatukset

Tiedostojen jakaminen on yksi Google Driven tärkeimmistä osatekijöistä, jota ilman se ei kuulu parhaiden jaettavien pilvitallennustilojen joukkoon. Suurimmaksi osaksi prosessi on yksinkertainen, ja toivomme, että tämä opas vie sinut oikealle tielle.

Jos haluat vain tehdä yhteistyötä, jakaa ja työskennellä asiakirjojen kanssa, Google Drive on loistava vaihtoehto. Jos ensisijaisena tavoitteena on tietoturva ja yksityisyys, anna parhaimmat yhteistyöhön tarkoitetut pilvivarastointityökalumme lukeaksesi lisää vaihtoehtoja. Kerro meille mielipiteesi alla olevasta kommenttiosasta. Kiitos käsittelystä.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map