A külső merevlemez formázása az egyszerű módon 2020-ban

Ha problémái vannak a merevlemezzel, akkor a formázás az egyik első lépés, amelyet meg kell tennie a hibaelhárításhoz. A formázás lehetővé teszi, hogy felülírja az összes adatot a merevlemezen, alaphelyzetbe állítva a fájlszerkezetet és azt, hogy a meghajtó hogyan működik együtt az operációs rendszerrel. Használható egy merevlemez előkészítéséhez egy másik operációs rendszerhez való felhasználásra. 


A külső merevlemez formázására vonatkozó útmutatóban segítünk abban, hogy a hordozható lemez mindenkel működjön. Megmutatjuk, hogyan formázhatja meg a merevlemez-meghajtót Windows és MacOS rendszereken, és elmagyarázza az egyes operációs rendszerek kulcsfontosságú beállításait. 

Mielőtt ehhez jutnánk, fontos megérteni, mi a merevlemez-formázás. Beszéljünk a merevlemez formázásáról, a fájlrendszerekről és arról, hogy a formázás nem feltétlenül törli először az összes adatot a merevlemezről.

Mi az a merevlemez-formázás??

A legtöbb ember a merevlemez formázását a merevlemez törléséhez társítja. Bár ez bizonyos mértékig igaz, ez nem a folyamat egyetlen célja. Ehelyett a formázást arra használják, hogy a merevlemez olyan állapotba kerüljön, amelyben a számítógép használható, amely megköveteli, hogy az összes írásbeli adatot törölje a meghajtóról.. 

mi-is-merevlemez formázás

Az adatokat nem törli teljesen, de később többet fogunk érinteni. A legtöbb külső merevlemez használatra készen áll a számítógépén, de ritka esetekben meg kell formáznia a merevlemezt. Valójában ez az egyik javasolt hibaelhárítási lépés arról, hogyan lehet megoldani egy külső merevlemezt, amely nem jelenik meg az útmutatóban. 

Az első használathoz szükséges formázástól függetlenül előfordulhat, hogy hibákat észlelve újra kell formáznia a merevlemezt. Ugyanígy az operációs rendszer friss telepítése megoldhatja a legtöbb problémát, a merevlemez újraformázása kritikus lépés a problémák elhárításában. Csak győződjön meg arról, hogy adatait előzetesen biztonsági másolatot készített egy online biztonsági mentési szolgáltatás, például a Backblaze (olvassa el a Backblaze áttekintésünket). 

A formázási folyamatba való belépés előtt azonban fontos áttekinteni, hogy a merevlemezt milyen formátumban formázza: fájlrendszer.

Fájlrendszerek

A fájlrendszereket használják az operációs rendszerek az adatok tárolására egy tárolóeszközön. Sajnos nincs olyan de facto fájlrendszer, amelyet minden merevlemez használna. Az ön által használt rendszer nagyban függ a meghajtótól és a használt operációs rendszertől. Emiatt átkerülünk a leggyakrabban használt fájlrendszerekbe, így tudni fogjuk, mi az.

 • NTFS: Az NTFS az, amelyet a Windows alapértelmezés szerint használ. A legtöbb fájlrendszerhez hasonlóan ez korlátozott, ha a Windows-on kívül helyezkedik el. Windows platformon is lehet írni és írni, de a macOS és a Linux felhasználók csak az NTFS-formátumú meghajtó adatait tudják olvasni.. 
 • exFAT: Az ExFAT nem kizárólagos egyetlen operációs rendszerben sem. A Windows és a MacOS képes olvasni és adatokat írni rá. Noha nem olyan elterjedt, mint az NTFS, az ExFAT-hoz formázott flash meghajtókat és külső szilárdtestalapú meghajtókat gyakran a dobozból találja meg, mert a többplatformos támogatás és a fájlméret-korlátozások hiánya ideális választást jelent a plug-and-play alkalmazáshoz. beállítások. 
 • FAT32: A FAT32 az ExFAT idősebb és régebbi unokatestvére. A fájlrendszerhez hasonlóan a Linuxon, a Windowson és a MacOS-on is működik, és az elmúlt években ez a tényleges lehetőség volt a flash meghajtók számára. Nem képes 4 GB-nál nagyobb fájlokat tárolni, tehát az utóbbi években kevésbé részesült előnyben. 
 • HFS Plus: Hasonlóan az NTFS alapértelmezett fájlrendszeréhez a Windows számára, a HFS Plus az alapértelmezett fájlrendszer a MacOS-hoz. A Windows gépeken ez korlátozott, de az Apple felhasználók kérdés nélkül képesek lesznek olvasni és írni a HFS Plus formátumú meghajtókra..

Reméljük, hogy most már egyértelmű, hogy miért fontos a fájlrendszerek megértése. Ha kipróbálta az oldalbetöltési útmutatót, például a Kodi oldalsó betöltési útmutatót, akkor valószínűleg javaslatokat látott az ExFAT vagy a FAT32 formátumra történő formázáshoz. Ennek oka az, hogy ezek a fájlrendszerek platformonként működnek, míg az NTFS és a HFS Plus nem.

Bármelyik fájlrendszert használja a merevlemez-meghajtóhoz, amelyet akkor kell használnia, ha nem akarja eltávolítani az összes adatot a meghajtóról. Alternatív megoldásként a meghajtó adatait felhőalapú tárolási szolgáltatásba, például a Sync.com is felhasználhatja, formázhatja a meghajtót, és visszahelyezheti adatait (olvassa el a Sync.com áttekintésünket).

Hogyan formázható egy külső merevlemez

Most, hogy a formázás és a fájlrendszer alapjai teljesen nincsenek, itt az ideje megmutatni, hogyan kell formázni egy külső merevlemezt. Megmutatjuk Önnek, hogyan kell ezt megtenni Windows és macOS rendszeren a Samsung T5 használatával, amely az egyik legjobb külső merevlemez, ahogy a Samsung T5 áttekintésből láthatja. 

Azért választottuk a T5-et, mert az az ExFAT-re van formázva a dobozból, ami azt jelenti, hogy azonnal működik a Windows és a MacOS rendszerrel. 

A külső merevlemez formázása Windows rendszeren

A merevlemez formázása Windows rendszeren egyszerű ügy, különösen, ha mindent alapértelmezésként hagy meg. Ennek ellenére, ha meg akarja változtatni a beállításokat, akkor tudnia kell az egyes részletek részleteit.

windows-formázás-varázsló

Mielőtt hozzájuk jutna, meg kell találnia a formázni kívánt merevlemezt az alábbi lépések végrehajtásával.

 

 1. Nyissa meg a File Explorer alkalmazást
 2. Keresse meg a „Sajátgép”
 3. Kattintson a jobb gombbal a formázni kívánt meghajtóra
 4. Kattintson a „formátum” 

A Windows ezután megnyitja a formázási varázslót. Megismerjük a varázsló egyes beállításait, hogy tudd, mely beállításokat kell módosítania. 

 • Kapacitás: Ez megmutatja a meghajtó kapacitását. Van egy legördülő menü, de a meghajtó teljes kapacitása általában az egyetlen lehetőség, kivéve, ha partíciókat állított be. Ha ez zavarosnak tűnik, hagyja a beállítást az alapértelmezett beállításnál. 
 • Fájlrendszer: Ez a fájlrendszer, ahová meg kívánja formázni a meghajtót. Van egy alapértelmezett fájlrendszer – általában NTFS a belső meghajtókhoz és az ExFAT a külső meghajtókhoz, tehát a legjobb, ha ezt meghagyja. Ha meg akarja változtatni a fájlrendszert, itt megteheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy a belső meghajtók csak NTFS-re formázhatók. 
 • Az allokációs egység mérete: Az allokáló egység mérete megmutatja, hogy az egyes tároló blokkok mekkora a meghajtón. Szinte minden esetben a legjobb lehetőség az, ha a beállítást alapértelmezésként hagyja, de ha meg akarja optimalizálni a meghajtót, elolvashatja a mögötte levő matematikát..
 • Kötetcímkéje: Ez az, amit szeretne, ha a meghajtót megnevezik annak formázása után. Ha névtelen, akkor a Windows automatikusan hozzárendel egy nevet. 
 • Gyors formátum: A gyors formázás mező alapértelmezés szerint vált. Ez azt jelenti, hogy a Windows törli a meghajtó fájlszerkezetét, bár az adatok továbbra is elérhetők, ha merevlemez-kriminalisztikai eszközöket használ. A teljes formátum készítése hosszabb ideig tart, de felülírja az adatokat, és ellenőrizni fogja a rossz ágazatokat.

Bár átmentük a beállításokat, a legjobb dolog az, ha valószínűleg hagyjuk őket alapértelmezetten. Miután minden beállítva, csak annyit kell tennie, hogy kattintson a „Start” gombra, és várja meg, amíg a folyamatjelző sáv megtelik.

A külső merevlemez formázása a macOS rendszeren

A formázás, és általában a merevlemez-meghajtással kapcsolatos kérdések kezelése a MacOS-ban egyszerű. A Windows-szal ellentétben a macOS eszközöket ad a merevlemez formázásához, particionálásához, visszaállításához és javításához egyetlen képernyőn, amely megtalálható a segédprogramokban..

MacOS-disk-segédprogram

A képernyő megkereséséhez kövesse ezeket a lépéseket.

 

 1. Nyissa meg a Finder alkalmazást
 2. Kövesse az elérési utat / alkalmazások / segédprogramok, és kattintson a „lemezes segédprogram”
 3. Keresse meg meghajtóját a bal oldali menüben, és kattintson rá
 4. Kattintson a főképernyő „törlés” fülére
 5. Válassza ki a használni kívánt fájlrendszert, és adja meg a meghajtó nevét

Ezután kész. A macOS nem ad annyira ellenőrzést, mint a Windows, de mint magyaráztuk, ennek a vezérlésnek nagy része nincs jelentősége. A formázási folyamat egyszerű, az Apple megy annyira, hogy lépésről lépésre tartalmazza az opciókat. 

Az egyetlen dolog, amelyre lehet figyelni, a biztonsági lehetőségek. Alapértelmezés szerint a macOS ugyanúgy formázza az Ön meghajtóját, mint a gyors formázás a Windows rendszeren, azaz a fájl szerkezete törlődik, de a bináris adatok továbbra is megmaradnak. Az adatokat a biztonsági lehetőségekkel teljes mértékben törölheti. 

Külső merevlemez teljes törlése

Ahogy az útmutatóban említésre került, a merevlemez formázása nem törli az összes adatot. A bináris adatokat a meghajtóra mindig be kell írni, így eltávolításuk helyett az operációs rendszer törli a fájlszerkezetet, azaz nem fér hozzá a meghajtón lévő adatokhoz.

how-to-teljes törlés-an-külső merevlemezre

Az adatok minden szándékából és célból törlődnek. Írhat új adatokat a meghajtóra, és az operációs rendszer azt fogja mutatni, hogy az összes hely rendelkezésre áll. Ha viszont megvan a merevlemez-meghajtó, valaki továbbra is hozzáférhet az adatokhoz egy kriminalisztikai eszköz segítségével. Alapvetően ezek az eszközök lehetővé teszik az emberek számára, hogy megkerüljék az operációs rendszer szerkezetét, és a bináris adatok felhasználásával összeállítsák a fájlokat. 

Mint mondtuk, a merevlemezt mindig bináris adatokkal kell kitölteni. Az adatok teljes törlésének egyetlen módja az, hogy felülírják az ott levő új bináris adatokat. Bár a Windows és a MacOS beépített segédprogramjai részben segítenek, a hackerek megfordíthatják a meghajtón lévő adatok megkeresésének a folyamatát. 

Kevés lehetőség van az adatok teljes eltávolítására. Ha megszabadul a meghajtótól, akkor klasszikus megoldás az, ha néhányszor megütödik egy kalapáccsal, hogy az újrahasznosítás elõtt megtörje a lemezeket. Ha azonban gyorsan el kell távolítania az adatokat, és továbbra is azt akarja, hogy a meghajtó működjön, akkor külön segédprogramra van szüksége. 

Az egyik leggyakoribb a Darik’s Boot és Nuke. Ez egy nyílt forráskódú projekt, amely véletlenszerű folyamatokkal írja át a meghajtón lévő adatokat annak biztosítása érdekében, hogy azok nem állíthatók vissza. A folyamat indításához elindíthatja a DBAN-t az operációs rendszer helyett, ami ideális, ha újrahasznosítja vagy eladja a számítógépet.

Végső gondolatok

Reméljük, hogy megmagyaráztuk a külső merevlemez formázása és törlése közötti különbségeket. A formázást nem csak a meghajtó adatainak megszabadítására használják. Arra is használják, hogy meghajtót kompatibilissé tegyen egy másik operációs rendszerrel. A Western Digital My Book például NTFS formátumú lesz, de formázhatja azt ExFAT formátumba MacOS alkalmazáshoz (olvassa el a Western Digital My Book áttekintést). 

Ha hozzá szeretne adni a külső merevlemez-repertoárhoz, olvassa el a külső merevlemezről szóló véleményeinket. Itt megtalálja kedvenc hordozható lemezeinket, köztük a SanDisk Extreme Portable SSD-t (olvassa el a SanDisk Extreme Portable áttekintésünket). 

Miért kell formáznia a meghajtót? Van még kérdése a folyamatról? Tudassa velünk a megjegyzésekben, és – mint mindig – köszönöm az olvasást. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map