Mi a Hyper-V és hogyan használja? Kezdő útmutató

A Microsoft 2016-ban kiadta a Hyper-V-et, és a VMware Fusion és az Oracle VM VirtualBox forró versenytársának tekintik. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kell beállítani és használni.

Noha sok termékét alapértelmezés szerint rosszul fejlesztettnek vagy nem felhasználóbarátnak tekintjük, általánosságban elmondható, hogy a Microsoft nem hibáztatható rossz hírneve miatt. Mivel olyan vállalkozás, amely olyan sok üzleti területen működik, nehezen tud versenyezni a speciális versenytársakkal.

A Microsoft azonban nem hagyta ki a felhőalapú számítástechnika trendjét. Csak a szoftver töredékét telepíti közvetlenül az ügyfelekre vagy a kiszolgálókra, amint azt az Azure (olvassa el az Azure-áttekintést), a OneDrive for Business (olvassa el a OneDrive-áttekintést) és a SharePoint.

A felhő és az ügyfélalkalmazások mellett a Microsoft a Linux mellett a szoftverkiszolgáló világában is kiszolgálta a kiszolgálók világát. A szerver biztonsági mentési szolgáltatásaival ellentétben a Windows Server tartalmaz egy Hyper-V nevű virtualizációs alkalmazást.

Mi a Hyper-V??

Hyper-V logó
© Zion IT Consulting

A Hyper-V egy virtualizációs szoftver, amely szintén virtualizálja a szoftvert. Nem csak az operációs rendszereket képes virtualizálni, hanem a teljes hardverösszetevőket is, például a merevlemezeket és a hálózati kapcsolókat. A Fusion-től és a Virtualbox-tól eltérően a Hyper-V nem korlátozódik a felhasználó eszközére. A szerver virtualizációjához is felhasználhatja.

A Hyper-V három változatban kapható.

  • Hyper-V Windows kiszolgálókhoz
  • Hyper-V szerverek
  • Hyper-V a Windows 10 rendszeren

A Hyper-V for Windows Servers egy kiegészítő a Windows Server operációs rendszerhez. A Hyper-V kiszolgálók ezzel szemben önálló megoldásként használhatók virtuális és dedikált szerverpéldányok kezelésére, akárcsak a Hyper-V Windows kiszolgálókhoz..

A Hyper-V a Windows 10-en a laptopján futó verzió és a cikk tárgya.

A Hyper-V engedélyezéséhez Windows-eszközén 64 bites operációs rendszerre van szüksége. Ennek azonban nem kell, hogy Windows 10 legyen. A Windows 8.1 is működik.

Mielőtt elkezdené, ellenőrizze a laptop hardver teljesítményét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy virtuális gépe megfelelő-e. Még ha a Microsoft szerint is elegendő a 4 GB RAM, ideális esetben 8–16 GB-os kapacitással kell rendelkeznie. Különbség van a „szoftver működik” és a „a szoftver használható” között.

Gondoskodjon arról is, hogy a merevlemezen elegendő hely legyen egy további operációs rendszerhez.

Miért használjon virtuális gépet??

A virtuális gép használatának számos oka van. A legtöbb esetben olyan szoftver futtatásához használják, amely nem működik az operációs rendszerén. Függetlenül attól, hogy Windows, Mac vagy Linux operációs rendszert használ, a virtuális gép eltávolítja a korlátozásait. Például, ha van egy Windows operációs rendszerrel rendelkező számítógépe, és telepíteni szeretne egy olyan alkalmazást, amely csak a Mac-hez érhető el, futtathat egy MacOS példányt a Windows laptopján a telepítéshez..

Nem is kell, hogy a szoftver ne működjön Windows rendszeren. Lehet, hogy gyorsabban dolgozik a Linux vagy Mac verzión, mert jobban ismeri a parancsikonokat és a használhatóságot.

A legtöbb szoftverfejlesztő szereti a terminálokon dolgozni, ezért inkább a Linuxot részesítik előnyben. Ez azt mondta, mivel sokunk iskolai napjainkban a Windows kíséretében volt, gyorsabban végezzük el a papírmunkát.

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, hogy a Windows programjait ritkán távolítják el nyom nélkül. Régi beállításokat, regisztrációs bejegyzéseket vagy egyéb műtermékeket talál, amelyek lelassítják az operációs rendszert. Ha ideiglenesen szeretne alkalmazást használni, állítsa be a virtuális gépet, használja a programot, és készen áll a virtuális gép eltávolítására. Így utólag nem kell megtisztítania a notebookját.

A virtuális gép használata szintén értelme a védelemnek. A virtualizált operációs rendszerrel egy extra biztonsági réteg kerül játékba. Ha nem biztos abban, hogy nem megbízható forrásból letöltött fájlt kell futtatnia a produktív operációs rendszeren, használja a virtuális gépet.

A virtuális gép lehetővé teszi a biztonságosabb átjutást a sötét interneten is. Ezen a ponton tudnod kell, hogy a virtuális gép rendkívül lassú. Letiltja az aktív operációs rendszert és a virtuális operációs rendszert. Gondoljon kétszer arra, hogy a lassú Tor böngészőt lassú virtuális gépen használja-e a sötét web böngészéséhez.

A Hyper-V használata

A Hyper-V előtelepítve van a Windows 10 rendszerrel. Nem kell letöltenie semmit, de aktiválnia kell, mielőtt felhasználhatja..

Ebben az oktatóanyagban a Hyper-V Manager for Windows 10 rendszerét tárgyaljuk. Jó utasításokat találhat a szerveroldali Hyper-V számára itt:.

Először nyissa meg a vezérlőpanelt és kattintson a “program eltávolítása” elemre.

Windows 10 Hyper V telepítése

Ezután válassza a bal oldalon a „Windows szolgáltatások be- vagy kikapcsolása” lehetőséget.

A Hyper V be- és kikapcsolása

Erősítse meg az aktiválást.

Engedélyezze a Hyper V használatát a Windows 10 rendszeren

Miután a számítógép elkészült, a következő képernyő jelenik meg.

Hyoer V beállítása

A Hyper-V-t a terminálról is engedélyezheti. Nyisson meg egy parancssort rendszergazda módban, és hajtsa végre a következő parancsot:

DISM / Online / Funkció engedélyezése / Minden / FeatureName: Microsoft-Hyper-V

Engedélyezze a Hyper V parancsot

Mindkét esetben újra kell indítania a számítógépet.

Itt letölthet egy alternatív kézikönyvet a Microsoft-tól, amely ismerteti, hogyan kell aktiválni a Hyper-V rendszert a Windows 10 rendszeren.

A Hyper-V használata

Sikeres aktiválás után elindíthatja a Hyper-V kezelőt.

Hyper V indítás

Alapértelmezés szerint kapcsolódnia kell a Hyper-V szerverhez. Kattintson a „Csatlakozás a szerverre” elemre, és válassza a „helyi számítógép” lehetőséget.

Hyper V Manager

Ezután a következő képernyő jelenik meg.

Hyper V Manager műszerfal

A bal oldalon a számítógép neve helyi szerverként jelenik meg. A központban áttekintést kap az eszközön lévõ virtuális gépekrõl. Az áttekintés kialakítása valószínűleg túl nagy az Ön számára, de ha pár száz szerverrel csatlakozik a hálózathoz, akkor értelme van. A jobb oldalon látni fogja a „műveletek” alatt végrehajtható parancsokat.

Új virtuális gép létrehozásához kattintson a „gyors létrehozás” gombra. Megnyílik egy új ablak két előre definiált telepítési lehetőséggel. Ez nagyszerű, mert nem kell megadnia .iso fájlt, mint amit az Oracle vagy a VMware esetén tenné.

Hyper V Gyors létrehozás

Válassza ki a megfelelő operációs rendszert, kattintson a „virtuális gép létrehozása” elemre, és várja meg, amíg letöltődik.

Hyper V letöltéskezelő

Ha részletesebb konfigurációt szeretne elvégezni, válassza a „virtuális gép létrehozása” helyett a főmenüben az „új” lehetőséget.

Végső gondolatok

Ha növeli a termelékenységet, alternatív szoftvert használ vagy csak új operációs rendszerekkel kísérletezik, akkor a virtuális gép az eszköz az Ön számára.

A Hyper-V segítségével a Microsoft létrehozott egy nagy teljesítményű megoldást, amely könnyen versenyezhet a VM VirtualBox és a Fusion versenytársaival. Az alkalmazás nagyszerű, mivel Windows felhasználóként nem kell külön letöltenie vagy megvásárolnia, csak aktiválnia kell. Ugyanakkor csak Windows készülékeken fut, ezért a Mac és a Linux felhasználók üresek.

Előfordult már, hogy használta a Hyper-V készüléket? Hogyan tetszik? Tudassa velünk a megjegyzésekben és köszönöm az olvasást.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me