A végső útmutató a TrueCrypt for Dropbox használatához

FONTOS MEGJEGYZÉS: A TrueCypt rejtélyes körülmények között leállt. További információkért kérjük, keresse fel ezt a linket.


A Dropbox (2 GB 0 dollárért évente) vitathatatlanul a világ legismertebb felhőalapú tárolójának szolgáltatója. De ez nem tökéletes. A PRISM programmal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalt követően a Dropboxot bírálták titkosítási gyakorlata miatt.

A TrueCrypt-et idézték a Dropbox titkosítási politikájának hiányosságai megoldására. Szeretnénk kideríteni, hogy a szoftver reális-e és használható-ea módja annak, hogy felhőalapú tároló-fiókunkhoz hozzáadott biztonságot biztosítsunk.

Szögesdrót
Az erős biztonság megtartja a Dropbox-fiók tartalmát valóban privátként© Royalty Free

A TrueCrypt egy ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás. Elérhető Mac, Windows és Windows 7 és Linux rendszerekre. Nincs a Windows 8 verziója. Ebben a cikkben a TrueCrypt és a Dropbox Mac verzióját használjuk, de a többi verzióban elérhető szolgáltatások nagyjából hasonlóak.

Ennek az útmutatónak a használatához telepítenie kell a Dropbox alkalmazást a webhelyről, és le kell töltenie és telepítenie kell a TrueCrypt fájlt a http://www.truecrypt.org/downloads webhelyről. Miután telepítette mindkét alkalmazást, szüneteltesse és olvassa el az útmutató többi részét.

Megszokni a terminológiát

A TrueCrypt felület megértéséhez szükség lehet egy gyors alapozóra az alkalmazott műszaki feltételek szerint.

 • A hangerő egy virtuális tároló, ahol adatokat tárolnak. Gondolj rá egyfajta tároló vödörként. A kötetek fájlokként kerülnek mentésre a számítógépen, és a beszereléskor úgy viselkednek, mint a meghajtók. A TrueCrypt nem használható, ha először nem hoz létre kötet.
 • A TrueCrypt köteteket rendel a betűk meghajtásához. Ezekre utalnak rések.
 • A TrueCryptben használt terminológia használatához kötetek lehetnek felszerelt és leszerelt. Ha Mac vagy Linux rendszert használ, akkor már ismeri ezeket a feltételeket. Anélkül, hogy felesleges részletekbe mennénk, a köteget fel kell szerelni, mielőtt felhasználná.

A TrueCrypt használatakor először létre kell hoznia és kötetet kell meghatároznia, hogy mit kíván tárolni ebben a kötetben, majd elmenti a fájlt fájlként. Mivel a Dropbox-szal dolgozunk, a Dropbox-tartalom titkosított TrueCrypt-kötetben történő tárolására összpontosítunk.

Ezután felhelyezzük a kötetet, és ellenőrizzük, hogy működik-e.

A TrueCrypt használata a Dropbox mappa titkosításához

Nézzük meg a titkosítási folyamatot a TrueCrypt és a Dropbox segítségével. Az egyszerűség kedvéért egyetlen fájlt titkosítunk a Dropbox mappában, de ugyanezt az eljárást használhatjuk a teljes mappa titkosítására..

1. Hozzon létre egy kötetet

Először létre kell hoznia egy kötetet a TrueCrypt alkalmazásban. Ez egy titkosított fájl (ok) virtuális tárolótartálya.

Kattints a Hozzon létre kötet gomb.

Hozzon létre egy kötet
Hozzon létre egy kötet© Nincs

Megnyílik a Volume Creation varázsló.

2. Hozza létre a tartályt

Az első képernyőn válassza az első lehetőséget: Hozzon létre egy titkosított fájl tárolót.

Hozza létre a tárolót
Hozza létre a tárolót© Nincs

Folytassa a varázslóval.

3. Válassza a Hangerő típusát

választ Normál TrueCrypt kötet. A legtöbb Dropbox felhasználó számára ez megfelelő szintű biztonságot nyújt. A nem rejtett kötet is könnyebb együtt dolgozni.

Válassza ki a Hangerő típusát
Válassza ki a Hangerő típusát© Nincs

4. Válassza a Hely mentése lehetőséget

Most el kell döntenünk, hogy hová mentsük új kötetünket. Van néhány fontos szempont, amelyet itt érdemes megjegyezni.

 • Bár ez a gomb azt mondja Válaszd ki a fájlt, valójában új fájlt akarunk létrehozni itt.
 • Ha egy meglévő fájlt választunk ki, akkor azt véglegesen felülírjuk.
 • Meglévő fájl kiválasztása nem titkosítja azt.
 • A fájlnak a Dropbox mappában kell lennie.

Példámban egy vadonatúj mappát hoztam létre, OnlineBackupReviews, a Dropbox mappában. A TrueCrypt kötet új fájlként kerül elmentésre TrueCrypt példa.

Válassza a Hely mentése lehetőséget
Válassza a Hely mentése lehetőséget© Nincs

5. Válassza a titkosítási módszert

Ebben a párbeszédpanelen megváltoztathatjuk a titkosítási típust és a kivonat algoritmust az általunk létrehozott kötet számára.

Válassza a titkosítási módszert
Válassza a titkosítási módszert© Nincs

Nézzük meg részletesebben ezt a párbeszédpanelt.

A titkosítási algoritmusról

A párbeszédpanel a következő titkosítási lehetőségeket sorolja fel:

 • AES
 • Kígyó
 • twofish
 • AES-Twofish
 • AES-Twofish-kígyó
 • Kígyó-AES
 • Kígyó-Twofish-AES
 • Twofish-kígyó

A listát tekintve láthatjuk, hogy három titkosítási algoritmus létezik: AES, Serpent és Twofish. A TrueCrypt ezek bármelyikét önmagában vagy másokkal együttesen használja. Vegye figyelembe a lehetőségek sorrendjét is: AES-Twofish-kígyó eltér a Kígyó-Twofish-AES.

Mennyire fontos ez a titkosítási módszer?

Nos, az AES-256-nak állítólag egy milliárd milliárd évre lenne szükségessé válása – sokkal hosszabb ideig, mint az univerzum létezett. De néhányan azt állítják, hogy az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége már megtette. 

Az igazság az, hogy senki sem tudja, mennyire biztonságos az AES-256; csak kitalálhatunk. A legjobb biztonság érdekében a titkosítási módszerek kombinációját kell használni.

A Hash algoritmusról

A hash algoritmust a TrueCrypt véletlenszám-generátorral együttesen használják álcélú véletlen betűk és számok karakterláncainak létrehozására a titkosítási kulcshoz. (Az „álnév” egyszerűen azt jelenti, hogy a karakterlánc nem igazán véletlenszerű, hanem a rendszer korlátai miatt a lehető legkevesebb véletlenszerű.)

Az itt található lehetőségek:

 • RIPEMD-160
 • SHA-512
 • Örvény

A hash algoritmus egyszerűen álcázza az eredeti ál-véletlen karakterláncot. A legtöbb felhasználó számára az alapértelmezett RIPEMD-160 elegendő.

6. Írja be a hangerőt

A TrueCrypt most megkérdezi, hogy mekkora legyen a hangerő. A kötet méretének itt megadásakor vegye figyelembe a Dropbox tárfiók méretét és a tárolni kívánt fájlok méretét. A Dropbox mindig “látja” egy ilyen méretű fájlt, függetlenül a kötet tartalmától.

Adja meg a hangerőt
Adja meg a hangerőt© Nincs

7. Válasszon egy jelszót

A gyenge jelszó a titkosítást teljesen hatástalanná teszi, tehát ez a telepítési eljárás fontos része. Nincs értelme a katonai titkosítási technológiával ellátott biztonsági fájloknak, ha egyszerű jelszóval, például a jelszóval1 biztosítják azokat.

Ideális esetben egy jelszógenerátort használjon egy véletlenszerű 20 karakterből álló karakterlánc létrehozásához; hosszabb, ha lehetséges. Ha ez nem valószínű, itt található egy hasznos cikk a jelszó létrehozásáról, amelynek néhány alternatív ötletet kell adnia.

Válassz jelszót
Válassz jelszót© Nincs

A TrueCrypt lehetővé teszi a keyfile. Ez egy nagyon okos funkció, amely lehetővé teszi bármilyen fájl felhasználását a jelszó előállításához; e fájl nélkül a felhasználó nem férhet hozzá. Választhat mp3-ot kedvenc daláról, JPG-képet gyermekeiről vagy véletlenszerű karaktereket tartalmazó fájlt (a TrueCrypt vagy egy másik alkalmazás generál).

Ha ezt a kulcsfájl-módszert választja, ügyeljen arra, hogy soha ne módosítsa a kulcsfájlt. A kulcsfájl JPG kivágása vagy a címkék megváltoztatása az mp3-ban használhatatlanná teszi a TrueCrypt kötetét.

8. Válassza a Formátum beállításokat

Ne aggódjon: a TrueCrypt nem fogja formázni a merevlemezét. A formázási beállítások egyszerűen lehetővé teszik, hogy kiválassza a legmegfelelőbb fájlrendszert az új kötethez. Ne feledje: ez valójában önálló virtuális lemez.

Válassza a formázási beállításokat
Válassza a formázási beállításokat© Nincs

A legtöbb esetben FAT kötetet kíván létrehozni Windows rendszeren és Mac OS Extended kötetet Mac rendszeren. A haladó felhasználók használhatják az ellenkezőjét, vagy választhatják a Nincs lehetőséget.

9. Válassza a Platformközi támogatás lehetőséget

A legtöbb felhasználó szinte biztosan különféle operációs rendszerekkel és eszközökkel használja a Dropboxot, most vagy a jövőben. Erősen javasoljuk, hogy itt válassza az első lehetőséget, hogy elkerülje a kompatibilitási problémákat.

Válassza a platformok közötti támogatást
Válassza a platformok közötti támogatást© Nincs

10. Készítsen véletlenszerű adatokat és formátumot

A TrueCrypt véletlenszerű adatkészletet generál azáltal, hogy az egér mozgása alapján egy karakterláncot rögzít. Mozgassa az egérmutatót egy véletlenszerű mintában a karakterlánc létrehozásához. Ha elégedett vagy, kattintson a gombra Formátum.

Készítsen véletlenszerű adatokat és formátumot
Készítsen véletlenszerű adatokat és formátumot© Nincs

Az új kötet használata

Most, hogy a kötet elkészült, a Dropbox elkezdi feltölteni. A fájlok hozzáadásához és eltávolításához be kell helyeznie a TrueCryptbe.

Először keresse meg a kötetet a Fájl kiválasztása gombra kattintással, és keresse meg a kötetet tartalmazó fájlt. Ezután kattintson a gombra Hegy.

TrueCrypt kötet felszerelése
TrueCrypt kötet felszerelése© Nincs

A TrueCrypt kéri a jelszót. Gyorsítótárban tárolja a jelszót a memóriában, hogy megkönnyítse a fájl kezelését.

TrueCrypt kötet felszerelése (2)
TrueCrypt kötet felszerelése (2)© Nincs

Miután a fájl beillesztésre került, az az 1. nyílásban jelenik meg. Ha duplán kattintom erre a sorra, kinyithatom a kötetem, és húzhatom a fájlokat, és úgy húzhatom őket, mintha normál lemez lenne..

Ne feledje: a Dropboxhoz a fájl mindig nagyjából megegyezik a fenti 6. lépésben beállított kötetmérettel – még akkor is, ha üres.

A TrueCrypt menüből a következőket tehetem:

 • Jelölje be Hangerő tulajdonságai hogy emlékeztessem magam a kötet létrehozásakor választott lehetőségeimre.
 • Törölje le a gyorsítótárat (amely eltávolítja a jelszavakat a RAM-ból).
 • Biztonsági másolat készítése, visszaállítása vagy újrakonfigurálása a kiválasztott kötet használatával Volume Tools.
 • Leszerel vagy a kiválasztott Távolítsa el az összeset hogy törölje a listát.

TrueCrypt előnyei és hátrányai

A TrueCrypt egyértelműen nagyon alkalmas alkalmazás, de bevezet néhány kihívást az átlagos Dropbox felhasználó számára.

 • Ha elmulasztja, hogy a Dropbox-ot felhőalapú tároló szolgáltatójaként használja, akkor a TrueCrypt biztosítja a további titkosítási réteget, amely a fájlok biztonságos megóvására szolgál a kíváncsiságtól..
 • Ingyenes, tehát nincs mit veszíteni.
 • A fájl titkosítása után elveszíti a Dropbox legjobb szolgáltatásai közül néhányat: a fájl verzióját, a megosztást és így tovább.
 • Ha nem gondolkodsz technikailag, a TrueCrypt felhasználói felülete zavaró lehet.
 • Ez továbbra is a Dropbox hiányosságainak megoldása, és nem tökéletes megoldás sem.

Vannak más felhőalapú tárolási szolgáltatások is, amelyek jobb titkosítást kínálnak, mint a polcon lévő Dropbox:

 • A SpiderOak () egy felhőalapú tárolási szolgáltatás, amely szinkronizálást és biztonsági mentést kínál (ezért nagyobb rugalmasságot biztosít Önnek, mint a Dropbox). A robosztus felhőbiztonság iránti elkötelezettsége miatt vonzóbbá válik. A SpiderOak hasonló funkciókat kínál, mint a Dropbox, és nem fogja elveszíteni azokat, ha adatai titkosítva vannak. További információ a SpiderOak vs Dropbox cikkben.
 • A Mega () az a felhőalapú tárolási szolgáltatás, amelyet Kim Dotcom alapított, az iparág egyik legjelentősebb szereplője. A Mega vitathatatlanul az első szolgáltatás volt, amely a titkosítási központot helyezte a felhőről folytatott beszélgetésekbe. Lehet, hogy nem tökéletes, de könnyebben használható, mint a TrueCrypt.

Következtetésem

Nagyon lenyűgözött a TrueCrypt ereje, és ha már fizetött egy Dropbox-fiókért, akkor mindenképpen érdemes használni. Kezdetben kissé zavarónak tűnik, de a varázsló a fájdalom nagy részét kihúzza a kötetek létrehozásával.

Hasonlóképpen, ha elkötelezte magát a Dropbox használatával az irodában, könnyebb a TrueCrypt hozzáadása a keverékhez, ahelyett, hogy megpróbálná kényszeríteni a kultúra változását, és váltani egy teljesen új felhőalapú tároló szolgáltatóra. Igaz, hogy ez a Dropbox használatától függ.

A legnagyobb probléma a Dropbox szolgáltatások elvesztése. Az a tény, hogy elveszíti például a verziókészítést, határozott kompromisszumot jelent a TrueCrypt számára, és ha valóban aggódik a felhőbiztonság miatt, akkor jobb lehetőségek vannak arra, hogy ugyanazt az eredményt elérjék.

A SpiderOak-ot továbbra is biztonságos megoldásként szeretem; A felhasználók ugyanolyan előnyöket élveznek a Dropbox szolgáltatásai szempontjából, de a TrueCrypt biztonságával. A SpiderOak minden bizonnyal ismeri a dolgát, amikor a titkosításról és a legjobb gyakorlatról van szó.

Ez a biztonság és a kényelem közötti egyensúlyhoz vezet, mint a legtöbb online szolgáltatás. A TrueCrypt sokkal biztonságosabbá teszi a rosszul titkosított szolgáltatást, ezért minden hardcore Dropbox felhasználó számára ajánljuk..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map