A merevlemez története

Valaha egy 5 MB-os merevlemez a számítógépéhez 50 000 dollár körül tette volna vissza. A perspektíva szempontjából elegendő egyetlen alacsony felbontású szelfi tárolására. Gyorsan előre 65 év, és most egy 4 TB merevlemez (HD) mintegy 100 dollárba kerül. Ez körülbelül 200 000-szerese a kapacitás 0,2 százalékos költségének, anélkül, hogy még az inflációs rátákat is figyelembe vennénk.


A merevlemez története nemcsak a technológia fejlődésének lenyűgöző története, hanem közvetlenül az információs kor kezdete. Adatközpontú társadalom vagyunk, és nagy kapacitású merevlemez-meghajtók nélkül a számítógépekben, telefonokban és adatközpontokban ez nem lenne lehetséges.

Ragaszkodjon hozzánk, miközben áttekintjük a merevlemez-előzményeket, hogy felfedezzük, honnan származik, hol található a technológia, és hol lehet irányítani. Ezenkívül adunk néhány olyan mutatót, amely kiegészíti a merevlemezt felhőalapú tárolással, biztonsági másolatot készít az adatokról online biztonsági mentéssel, és javaslatot tesz néhány adat-helyreállítási eszközre, amikor problémákba ütközik..

IBM és az első merevlemez

Bizonyos értelemben a merevlemez története 1889-re nyúlik vissza. Ez volt az az év, amikor Herman Hollerithnek szabadalmat kaptak, amely később olyan gép kifejlesztéséhez vezet, amely az adatokat lyukasztó kártyák segítségével képes rögzíteni és tárolni..

Miközben ezt a technológiát fejlesztették ki az amerikai népszámlálási erőfeszítések korszerűsítésére, később más munkákban is népszerűvé vált, és a növekvő adatfeldolgozó ipar kulcsfontosságú elemét képezte. A Hollerith vállalatát később International Business Machines Corporation-nek vagy IBM-nek nevezték el. Az IBM mérnökei voltak évekkel később, 1953-ban, az első merevlemezt.

Manapság legtöbben hordunk egy merevlemezt a zsebünkben. Ez az első lépés, amelyet később az elárusított RAMAC 305-ben eladtak, egy tonnát meghaladó súlyt igényelt, és egy teljes helyet igényelt.

A 10 000 dollár / MB költség annyira túlságosan nagy volt, hogy csak az amerikai katonai és gazdag magánvállalkozások engedhetik meg maguknak a RAMAC 305-et. Elsődleges felhasználása valós idejű könyvelés volt, bár a QuickBooks Online nem volt..  

A RAMAC 305 által használt merevlemez mögött meghúzódó technológia ugyanakkor ugyanazon mágneses tároló technológia elsődleges ismétlése volt, amelyet a mai napig a merevlemez-meghajtókban is használnak. Egy mozgó fejjel volt felszerelve, amely az adatokat mágneses adathordozón rögzíti és visszanyeri.

Mivel a RAMAC 305 annyira nehézkes volt, és nem rendelkezett semmilyen tárolási testreszabási lehetőséggel (az IBM nem gondolta, hogy bárkinek esetleg 5 MB-nál nagyobb szükség lehet), az 1960-as évek elején az IBM bevezetett cserélhető tányérokat az IB 1301 mainframe-rel.

Az 1963-ban elindított IBM 1311 hat lemezből állhat, amelyek mindegyike óriási 2,6 MB adat tárolására képes. A tárolólemezek mérete szintén 24 hüvelykről 14 hüvelykre csökkent. Ez a pont nagymértékben csökkentette a mainframe árát is.

Míg a tárolási sűrűség előrelépése a költségek csökkenéséhez és az egyetemek és vállalkozások szélesebb körű használatához vezetett, a HDD korai átvétele továbbra is nagyon drága. A valódi haladás csak akkor történt meg, amíg a dolgok személyesek lettek.

Merevlemezek és a PC Forradalom

Az IBM 1980-ban mutatta be az első 1 GB-os merevlemezt. 44 000 dollár áron azonban nem volt drága az ára, hogy utat találjon az átlagos fogyasztó otthonába. Az a tény, hogy 500 kiló súlyú volt, egy másik meglehetősen nagy problémát jelentett.

Az 1978-ban alapított Seagate váltotta fel a dolgok tényleges változását, köszönhetően az első 5,25 hüvelykes HDD-nek, az 1980-os bemutatásának, az ST506-nak..

A Seagate bejegyzése az 1990-es években használt interfész és forma tényező által létrehozott ipari szabványt hozott létre. A költségek még mindig drágák voltak, csupán 5 MB tárhelyért 1500 dollár volt. Ez ma több mint 4000 dollárnak felel meg. Bár nehéz elképzelni, ez még mindig körülbelül 98% -os költségcsökkentést jelent a RAMAC 305-hez képest.

Néhány hónappal később mutattak be egy 10 MB-os verziót, nem sokkal később pedig a 20 MB-os verziót. A dolgok megőrültek.

Míg sok más gyártó hasonló HDD-ket indított az ST506 sarkán, a Seagate vált az IBM növekvő „IBM Personal Computer” sorozatának fő szállítójává, amely 1981-ben indult, és ahonnan a „PC” szó is származik. Az IBM Personal Computer AT 1984. évi kiadását követően a merevlemez-meghajtók alapértelmezésben voltak az összes PC-n.

A merevlemez növekedéséhez szintén kritikus jelentőségű volt a Rondime nevű cég, amely 1983-ban fejlesztette ki az első 3,5 hüvelykes HDD-t..

A Seagate volt alapítója, Finis Conner 1985-ben a 3,5 hüvelykes mozgalom fedélzetén lépett fel, miután megalapította a Conner Peripherals-t, amely a Compaq Computers társaságával társult. Míg a Rondime egy évvel később nem jövedelmező volt, a Conner Peripherals árbevétele 1990-ig meghaladta az 1,3 milliárd dollárt, és az akkori amerikai történelem akkoriban a leggyorsabban növekvő induló vállalkozásává vált..

Aztán ott volt a Prairie Tek, amely 1988-ban kiadta az első 2,5 hüvelykes HDD-t, amely hasonló a 3,5 hüvelykes HDD-hez, az iparág megszilárdult. Manapság a legtöbb asztali számítógép 3,5 hüvelykes HDD-ket használ, míg a laptopok a kisebb, 2,5 hüvelykes méretet használják.

Természetesen egész sor más társaság versenyezte a könyök helyét a merevlemez helyén. Ide tartozik a Tandon, amelyet később a Western Digital, a Seagate legnagyobb versenytársa vásárolt meg.

Ennek a rohamos helyzetnek a következménye volt a gyorsabb innováció és az alacsonyabb árak a fogyasztók számára. Egy gigabájt tároló 1960-ban körülbelül 10 000 000 dollárba kerülne. 1980-ban ezt a költséget 200 000 dollárra csökkentették, 1990-re pedig gigabájt körül 8000 dollárra esett vissza..

A legtöbb ember szerint ez még mindig sok pénz. Az árak csökkenése azonban folytatódott, és 2005-re a gigabájt költsége 1 dollár alá esett, olcsóbban, mint egy csésze kávé.

A Backblaze, az a felhőcég, amely az otthoni szolgáltatás számára a legjobb online biztonsági mentést választotta, ábrázolta az utóbbi években a meghajtó tárolásának gigabájtonkénti költségeit. 2009 óta az ár folyamatosan csökkent 0,12 dollárról alig több mint 0,03 dollárra nyolc évvel később, a thaiföldi áradások miatt 2011-ben csak egy apró döbbenetet mutatott az út..

HDD méretek ma

A gigabájt költségeinek jelentős csökkenése mellett a merevlemez-kapacitások felrobbantak az 1980-as évek közepének 20 MB-os napjai óta a PC jelenet óta.

A Seagate és a Western Digital egyaránt készít 12TB merevlemezeket, 400 és 500 dollár között értékesítve az Amazonon. Ennek ellenére gigabájtonként 0,04 dollár kihasználódik, tehát nem csak tárolóhelyet fog fizetni egy smiddig, ha 100 dollárért kedvezőbb árú 4 TB HDD-t akar.

Gyártó: Modell: Kapacitás: Költség: GB ár:
SeagateBarracuda2TBKörülbelül 60 dollár$ 0,030
SeagateBarracuda4 TBKörülbelül 100 dollár$ 0,025
SeagateBarracuda6TBKörülbelül 170 dollár$ 0,028
SeagateBarracuda8 TBKörülbelül 200 dollár$ 0,025
SeagateBarracuda12TBKörülbelül 450 dollár$ 0,038
Western DigitalWE kék2TBKörülbelül 60 dollár$ 0,030
Western DigitalWE kék4 TBKörülbelül 100 dollár$ 0,025
Western DigitalWE kék6TBKörülbelül 180 dollár$ 0,030
Western DigitalWE kék12TBKörülbelül 500 dollár$ 0,042

Természetesen ezek a 3,5 hüvelykes HDD-k költségei. Ha laptopot használ, és merevlemezét ringatja, akkor valószínűleg inkább 2,5 hüvelykes, mint 3,5 hüvelykes, amelyek kissé drágábbak. Sok laptop gyártó azonban manapság SSD-ket használ a HDD helyett.  

A szilárdtest-meghajtó (SSD) születése

Míg a HDD-k forgó tányért használnak az adatok tárolására, és egy mechanikus karot használnak az olvasáshoz és íráshoz, az SSD-k flash memóriát használnak. A flash memória azt jelenti, hogy az adatokat inkább mikrochipben tárolják, nem pedig tányérokban.

Ennek a megközelítésnek az egyik előnye, hogy a merevlemezek mozgó alkatrészei jobban törnek. Az SSD-k éves hibaaránya néhány tized százalék alatt van, míg a merevlemez-meghajtók aránya becslések szerint négy és hat százalék között lesz.. 

A nagyobb előny azonban az, hogy mivel nem kell felpörgetniük, és nem kell támaszkodniuk a mechanikus fegyverekre is, amelyek oda-vissza mozognak, az SSD-k sokkal gyorsabbak, mint a HDD-k. Az SSD-k hozzáférési ideje körülbelül 0,1 ms, és másodpercenként 6000 bemeneti-kimeneti műveletet tud végrehajtani. Összehasonlításképpen a HDD-k hozzáférési ideje legfeljebb 8 ms, és másodpercenként csak körülbelül 400 bemeneti-kimeneti műveletet tud végrehajtani.   

Az SSD-k és nem a HDD-k használatának hátránya a költségek. Az első szilárdtestalapú meghajtó, amelyet 1991-ben a SanDisk talált fel, 20 MB kapacitással rendelkezik, és mintegy 1000 dollárba kerül. Mint a HDD-knél, az SSD kapacitása azóta ugrásszerűen megnőtt, és a gigabájt költsége drámaian csökkent..

Ugyanakkor egy 250 GB-os SSD, mint például a népszerű Samsung 850 Evo, még mindig körülbelül 100 dollárba kerül. Ugyanezen árért 4TB HDD-t kaphat. Időközben egy 1 kt Samsung Evo kb. 350 dollárba kerül. Ez az oka annak, ha olyan ultraibilis laptopot vásárol, amely általában SSD-ket használ, mivel ezek szintén vékonyabbak és könnyebbek, mint a HDD-k, akkor valószínűleg 128–500 GB-os meghajtókapacitást fog keresni..  

Mindemellett a jelenleg gyártott legnagyobb merevlemez nem HDD, hanem SSD. Ez az írás idején egyébként a Nimbus Data által a közelmúltban bejelentett 100TB ExaDrive DC100. Sajnos ez valószínűleg tízezer dolláros tartományba kerül. Jelenleg az alacsony kapacitású SSD-k a legtöbb fogyasztó számára megengedhetik maguknak.

Kis kapacitású SSD-k és felhőtárolás

Szerencsére az SSD-k viszonylag kevés tárolókapacitása nem lehet nagy ügy, köszönhetően a Cloudwards.net egyik kedvenc témájának, a felhőtárolásnak..

A nagy nevek által népszerűsített, például a Dropbox, a Google Drive és a OneDrive, a felhőalapú tárolás lehetővé teszi a fájlok távoli adatközpontban való tárolását, a számítógép helyett. Amíg van internetkapcsolat, ott is elérheti őket.

Ha segítségre van szüksége az Ön igényeinek megfelelő felhőalapú tárolás megtalálásához, a legjobb felhőalapú tárolási útmutatónknak kell ezt a trükköt megtennie. Ha sok tárhelyet keres olcsón, áttekintjük a felhőalapú tárolás legjobb ajánlatait is.

Személyes kedvenceink között szerepelnek a kisebb, de biztonságosabb Sync.com és a pCloud opciók is, amelyek mindkettő 2TB tárhelyet biztosítanak havonta körülbelül 8 dollárért. Olvassa el fej-fej cikkünket, hogy megtudja, mely szolgáltatások közül lehet a legjobban kiegészíteni a merevlemezt.

Biztonsági másolat készítése a merevlemezről

Nézzük vissza egy kicsit az általunk említett éves hibaarányra, mert a HDD-k négy-hat százalékos hibaaránya szünetet jelentene bárki számára. Függetlenül attól, hogy SMB tulajdonos vagy csak otthoni fogyasztó – valószínűleg meghajtója tele van fájlokkal, amelyeket inkább nem veszítene. Pénzügyi nyilvántartások, tudományos iratok, családi fotók: egy pillanat alatt eltűnhetnek az összes fájl, ha a merevlemez összeomlik.  

Még SSD meghajtók esetén is a hiba a lehetőség. Ezenkívül a számítógép és az okostelefon meghajtói egyébként megsérülhetnek, például hő- vagy vízkárosodás következtében, elveszhetnek vagy ellophatók.

Éppen ezért, olyan fejlett, mint a mai merevlemezek, olyan fontos, mint mindig. Ehhez két lehetőség van: helyi biztonsági mentés és online biztonsági mentés.

A helyi biztonsági mentési lehetőségek, például a hálózathoz csatlakoztatott tárolóeszközök (NAS) manapság viszonylag olcsók, a merevlemez-árak csökkenésének köszönhetően. Az online biztonsági mentés azonban nagyobb megbízhatóságot kínál, mivel a szolgáltatók hajlamosak fájljainak több példányát különféle szerverekre tárolni, amelyek maguk is el vannak helyezve edzett adatközpontokban..

A használat megkönnyítése és a jövőbeli 12 TB SSD-k befogadása érdekében javasoljuk a Backblaze mint otthoni használatra szolgáló online biztonsági mentési megoldást. Ennek oka az, hogy korlátlan biztonsági mentési helyet igényel havonta mindössze 5 dollárért. Olvassa el néhány, a mi kedvelt funkciónkról, például a privát titkosításról és a többszálú biztonsági mentésről a teljes Backblaze beszámolónkban.

Az üzleti felhasználók számára a CloudBerry Backup az egyik legkedvezőbb választásunk. Arról beszélünk, hogy miért jelenik meg a CloudBerry biztonsági másolat áttekintése, de néhány kiemelés között szerepel a hibrid biztonsági mentés, a blokk szintű fájlmásolás és a kép alapú biztonsági mentés.

Noha a CloudBerry nem rendelkezik saját felhővel, párosíthatja a szoftvert több mint 50 különféle felhőszolgáltatással, köztük olyan népszerű IaaS lehetőségekkel, mint az Amazon S3, Azure, Google Cloud és a Backblaze B2. A felhőalapú tároláshoz hasonlóan összeállítottunk egy vevői útmutatót a legjobb online biztonsági mentési szolgáltatók számára, ha más lehetőségeket szeretne megismerni..  

Merevlemez helyreállítási szoftver

Bár a merevlemez biztonsági mentése okos ötlet, veszélyeztethetjük azt a feltételezést, hogy a legtöbb ember nem bölcs, amíg ténylegesen adatvesztést nem tapasztaltak meg. Vagy legalábbis erről volt szó a Cloudwards.net webhelyén néhányan közülünk.

Ha a merevlemez összeomlása vagy egy fájl véletlenül törlődik, ha nincs biztonsági mentési terv, a jó hír az, hogy minden elveszhet. Kipróbálhatja szerencséjét a rendelkezésre álló számos adat-helyreállítási szoftver egyikével. Ezek az eszközök a merevlemez partícióinak beolvasásával működnek, hogy rekonstruálják a dokumentumokat, képeket, audio-, video- és más fájlokat.

A Stellar Phoenix Data Recovery áttekintésünkből megismerheti kedvenc katasztrófa utáni helyreállítási eszközünket. Vessen egy pillantást a legjobb adat-helyreállítási szoftver útmutatónkra, hogy megtudja, miként hasonlít a Stellar Phoenix más lehetőségekhez.

A merevlemez jövője

Noha az SSD-k ma a személyes adatok tárolásának divatos választási lehetőségei lehetnek, a merevlemezekre továbbra is rengeteg figyelmet fordítanak az innovatív gyártók. Például egy Hoya nevű cég üvegtálokkal kísérletezik a hagyományosan használt alumínium hordozó cseréjére.

Annak a képességnek köszönhetően, hogy a vastagságának felét felhaladó tálcákat így nagyobb méretű tányérokhoz illeszti a HDD-be, várható, hogy a Hoya technológiai fejlődésével a HDD tárolási kapacitása akár 20TB-ig is javulhat. Az ilyen fejlemények kritikusak, nemcsak azért, mert a világ továbbra is exponenciálisan több adatot állít elő, hanem azért is, mert a flash memória tárolási ideje elégtelen.

A flash adattároló piac problémája az, hogy a gyártási laboratóriumok milliárd dollárba kerülnek, és építésük több évig tart. Nem tudnak lépést tartani az SSD-k iránti kereslettel, elsősorban az okostelefon-ipar növekedésének köszönhetően. Mint ilyen, a merevlemezek egy ideje nem mennek sehova.

Végső gondolatok

Vitathatatlan, hogy a merevlemez alapvetően megváltoztatta a világot. Az 1950-es évek nagy tömegétől a kézi eszközökig ma a merevlemez története az adatok tárolásának fejlődésén ment keresztül, a puszta megabájtotól kezdve, ezer dollárba kerülve, a gigabájtnyi fillérekért.

Ennek eredményeként az emberiség csillagászati ​​adatmennyiséget tudott felhalmozni, napi becslések szerint 2,5 quatrillion bájtot előállítva. Meglepő módon ezen adatok körülbelül 99 százaléka került elő az elmúlt években.

2025-re a Seagate által szponzorált kutatások azt jósolják, hogy a világ évente körülbelül 163 zettabitet fog előállítani. Egy ismeretlen számára egy zettabita egy billió gigabájtnak felel meg. És gondolom, az az oka, hogy az IBM eredetileg 5 MB adatot ragadt el a RAMOC 350-ben, az volt, hogy mérnökei nem tudják elképzelni, hogy bárkire szükségük van többre.

Reméljük, élvezte ezt a kis merevlemez-előzményt. Ossza meg gondolatait az adattárolásról az alábbi megjegyzésekben, és ne felejtse el megnézni a felhő-összehasonlító eszközt, ha segítségre van szüksége online biztonsági mentés vagy felhőalapú tárolási szolgáltatás megtalálásához..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map