Καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης φωτογραφιών: Πώς να ανακτήσετε τις χαμένες φωτογραφίες στον υπολογιστή σας

Είτε ένα άλμπουμ γιορτάζει τις οικογενειακές διακοπές, ένα τέλειο selfie είτε ένα συμβιβαστικό πλάνο ενός πλούσιου πολιτικού, οι φωτογραφίες έχουν αξία. Ενώ η αποθήκευσή τους ψηφιακά έχει φέρει επανάσταση στην ικανότητά μας να προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από τις καταστροφές του χρόνου, τα ατυχήματα μπορούν ακόμη να συμβούν.


Όταν έχετε αποθηκεύσει εκατοντάδες ή χιλιάδες φωτογραφίες στον σκληρό σας δίσκο, είναι σχετικά απλό να διαγράψετε μια χωρίς σκέψη. Επίσης, δεν ακούγεται να διαμορφώνεται κατά λάθος ένα διαμέρισμα, χάνοντας τα πάντα σε αυτό.

Επιπλέον, οι σκληροί δίσκοι, ιδίως οι σκληροί δίσκοι, έχουν πολλά κινούμενα μέρη που είναι επιρρεπή σε δυσλειτουργία. Αυτό οδηγεί σε καταστροφή που μπορεί να καταστήσει τα αρχεία εικόνας χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης. Παρόμοια προβλήματα μπορούν να προκύψουν με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κάρτες SD, μονάδες USB και άλλα μέρη όπου ενδέχεται να έχετε αποθηκεύσει φωτογραφίες.

Επαναφορά χαμένων φωτογραφιών

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές φορές η διαγραφή αρχείων από τον σκληρό σας δίσκο δεν τα διαγράφει πραγματικά και οι αλλοιώσεις αρχείων δεν αποτελούν πάντα χαμένη αιτία. Τα κακά νέα είναι ότι τα καταστήματα επιδιόρθωσης υπολογιστών χρεώνουν πολύ το dinero για την ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών. Τα άλλα καλά νέα είναι ότι με το σωστό λογισμικό, μπορείτε να κάνετε το ίδιο για πολύ λιγότερα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του οδηγού, θα εξετάσουμε ορισμένες από τις επιλογές ανάκτησης λογισμικού φωτογραφιών που είναι διαθέσιμες σε εσάς και θα σας δείξουμε πόσο εύκολη μπορεί να είναι η διαδικασία, χρησιμοποιώντας το Stellar Photo Recovery και το PhotoRec και ως παραδείγματα.

Προτού αντιμετωπίσουμε την ανάκτηση λογισμικού, πρώτα θα ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ανακτήσετε αρχεία χρησιμοποιώντας χώρο αποθήκευσης στο cloud ή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς εάν χρησιμοποιείτε ένα από αυτά τα εργαλεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι χαμένες φωτογραφίες σας να απέχουν μόλις ένα ή δύο λεπτά. Επίσης, εάν θέλετε απλώς να ανακτήσετε κανονικά αρχεία, φροντίστε να δείτε τις καλύτερες κριτικές λογισμικού ανάκτησης δεδομένων.

Ανάκτηση διαγραμμένων φωτογραφιών από το σύννεφο

Εάν χρησιμοποιήσατε το τηλέφωνό σας Android για να τραβήξετε τη φωτογραφία που έχετε χάσει και έχετε ενεργοποιήσει την αυτόματη μεταφόρτωση στο Google Drive, είστε τυχεροί. Οι χρήστες Android λαμβάνουν αυτόματα 15 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος καλύπτει επίσης τις Φωτογραφίες Google. Μεταβείτε στη διεύθυνση drive.google.com και κάντε κλικ στην καρτέλα Φωτογραφίες Google στα αριστερά για να αποκτήσετε πρόσβαση σε φωτογραφίες που έχουν μεταφορτωθεί από το smartphone ή το tablet σας.

Εάν δεν έχετε ρυθμίσει τις Φωτογραφίες Google ή έχετε τραβήξει τις φωτογραφίες σας από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, αυτή η μέθοδος αποκατάστασης προφανώς δεν θα βοηθήσει. Μπορείτε να προστατευτείτε από μελλοντικές διαγραφές ανοίγοντας την εφαρμογή Google Photos στο smartphone σας, μεταβαίνοντας στις ρυθμίσεις και ενεργοποιώντας το “αντίγραφο ασφαλείας” & συγχρονισμός. “

Για χρήστες iPhone, το Apple iCloud μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση διαγραμμένων φωτογραφιών εάν είχατε την προοπτική να ρυθμίσετε αυτόματες μεταφορτώσεις. Με το iCloud, ωστόσο, περιορίζετε τα 5 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση – Google Drive ή iCloud – ο αποθηκευτικός σας χώρος είναι πιθανό να εξαντληθεί.

Αν και δεν θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε φωτογραφίες τώρα, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τον καλύτερο χώρο αποθήκευσης στο cloud για φωτογραφίες, εάν διαπιστώσετε ότι ο δωρεάν χώρος αποθήκευσης που έχετε με το Google Drive ή το iCloud δεν είναι αρκετός. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές, όπως το εξαιρετικά ασφαλές Sync.com εάν φοβάστε ότι οι κατάσκοποι της NSA θα κοροϊδεύουν τις selfies σας (διαβάστε την πλήρη κριτική μας για το Sync.com για να μάθετε γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ).

Ένα καλύτερο στοίχημα από το cloud storage για την ανάκτηση φωτογραφιών που έχουν διαγραφεί από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας είναι να τις ανακτήσετε από μια διαδικτυακή λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Εάν δεν είστε σαφείς σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του χώρου αποθήκευσης στο cloud και του αντιγράφου ασφαλείας στο διαδίκτυο, ο οδηγός μας για το καλύτερο αντίγραφο ασφαλείας στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει.

Η υπόθεση για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Το πλεονέκτημα της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μέσω διαδικτύου σε σχέση με την αποθήκευση cloud είναι ότι το ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας φωτογραφιών που είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή σας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται αυτές οι φωτογραφίες στο σύστημα αρχείων σας. Το cloud storage συνήθως απαιτεί τη μεταφορά τους σε ένα φάκελο συγχρονισμού, καθιστώντας εύκολη την παραβίαση των φωτογραφιών.

Ο διαδικτυακός πάροχος αντιγράφων ασφαλείας IDrive είναι ιδανικός για προστασία από τυχαίες διαγραφές αρχείων, επειδή ακόμη και όταν διαγραφεί ένα αρχείο στον υπολογιστή σας, παραμένει στον διακομιστή IDrive μέχρι να το διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο ή να εκτελέσετε μια διαδικασία εκκαθάρισης αρχείων. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην αναθεώρησή μας στο IDrive, η υπηρεσία καλεί αυτήν τη μέθοδο ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων “πραγματική αρχειοθέτηση” και είναι κάτι που δεν θα λάβετε με πολλά άλλα δημοφιλή αντίγραφα ασφαλείας στο διαδίκτυο, όπως το Backblaze και το Carbonite.

Άλλες υπηρεσίες διατηρούν επίσης διαγραμμένα αρχεία, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Τύπος υπηρεσίας Υπηρεσία Διατήρηση διαγραμμένου αρχείου
Google DriveCloud StorageΑόριστα
iCloudCloud Storage30 μέρες
Sync.comCloud StorageΑόριστα
DropboxCloud Storage30 μέρες
OneDriveCloud Storage30 μέρες
ΟδηγώΗλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείαςΑόριστα
Πίσω φλόγαΗλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας30 μέρες
ΚαρβονίτηςΗλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας60 ημέρες
Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας CloudBerryΗλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείαςΑόριστα
SpiderOak ΕΝΑΗλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείαςΑόριστα

Τόσο το cloud storage όσο και οι διαδικτυακές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ενσωματώνουν συνήθως μια δυνατότητα που ονομάζεται έκδοση. Με την έκδοση, μπορείτε να επιστρέψετε στις προηγούμενες καταστάσεις αρχείων με σχετική ευκολία. Παρόλο που συχνά συσχετίζουμε την έκδοση με την επιστροφή ανεπιθύμητων αλλαγών αρχείων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση αλλοιώσεων αρχείων – συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αρχείων εικόνας.

Στην πραγματικότητα, η έκδοση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα με το ransomware, ένα είδος εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που χρησιμοποιεί τη διαφθορά αρχείων ως μέσο εξαναγκασμού. Απλώς διαγράψτε το κακόβουλο λογισμικό που προκάλεσε το πρόβλημα και επαναφέρετε την προηγούμενη έκδοση.

Η διαδικασία επαναφοράς ενός προηγούμενου αρχείου εικόνας είναι συνήθως σχετικά απλή. Με το Sync.com, για παράδειγμα, είναι απλώς θέμα σύνδεσης στο πρόγραμμα περιήγησης, κάνοντας δεξί κλικ στην εικόνα και επιλέγοντας “ιστορικό προβολής”. Βρείτε και επισημάνετε το αρχείο στο οποίο θέλετε να επαναφέρετε και κάντε κλικ στο κουμπί με την ένδειξη “Επαναφορά επιλεγμένων”.

Ενώ οι περισσότερες υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud και οι υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο Διαδίκτυο προσφέρουν εκδόσεις αρχείων, πόσες και πόσες εκδόσεις διατηρούνται είναι ένα άλλο θέμα.

Πολιτική ServiceVersioning
ΟδηγώΔιατηρεί τις προηγούμενες 10 εκδόσεις οποιουδήποτε αρχείου
Πίσω φλόγαΔιατηρεί όλες τις εκδόσεις από τις τελευταίες 30 ημέρες
ΚαρβονίτηςΔιατηρεί τουλάχιστον τρεις εκδόσεις ανεξάρτητα από την ηλικία και άλλες εκδόσεις για έως και τρεις μήνες
Sync.comΑπεριόριστη έκδοση (Pro λογαριασμός)
DropboxΔιατηρεί όλες τις εκδόσεις από τις τελευταίες 30 ημέρες

Για όταν δεν δημιουργήσατε αντίγραφα ασφαλείας: Λογισμικό αποκατάστασης φωτογραφιών

Η αποθήκευση cloud και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο καθιστούν την ανάκτηση των διαγραμμένων φωτογραφιών σχετικά απλή, ως ένα σημείο. Και πάλι, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχετε εφαρμόσει κάποια από αυτές τις λύσεις.

Όπως σημειώσαμε στην αρχή αυτού του άρθρου, υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για την ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων εικόνας και ακόμη και την επιδιόρθωση κατεστραμμένων αρχείων. Θα βρείτε μερικές δωρεάν επιλογές ανοιχτού κώδικα και ορισμένες επιλογές αδειοδότησης διαθέσιμες, καθεμία με διαφορετικούς βαθμούς απόδοσης, δυνατότητες και εμπειρία χρήστη.

Τα εργαλεία που μας αρέσουν εδώ στο Cloudwards.net περιλαμβάνουν Stellar Photo Recovery, Remo Photo Recovery, PhotoRec, Pandora Recovery και PhotoRescue 3.

Για το υπόλοιπο αυτού του οδηγού, θα σας καθοδηγήσουμε χρησιμοποιώντας δύο από αυτές τις υπηρεσίες. Το πρώτο είναι το PhotoRec, το οποίο επιλέξαμε γιατί είναι μία από τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές ανοιχτού κώδικα. Το δεύτερο είναι το Stellar Photo Recovery, το οποίο επιλέξαμε για τα χαρακτηριστικά του και το γεγονός ότι η μάρκα Stellar είναι η αγαπημένη μεταξύ επαγγελματιών IT-shop.

Ανάκτηση φωτογραφιών με το PhotoRec

Το PhotoRec είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία ανάκτησης που μπορείτε να λάβετε χάρη στην ικανότητά του να ανακτά εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους αρχείων (όχι μόνο φωτογραφίες). Μπορεί να ανακτήσει φωτογραφίες από τον σκληρό σας δίσκο, τις μονάδες USB και ακόμη και την ψηφιακή σας κάμερα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του PhotoRec είναι ότι είναι γρήγορο, αγνοώντας το σύστημα αρχείων και στοχεύοντας μόνο τα υποκείμενα δεδομένα.

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει επίσης στο PhotoRec να έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες ακόμα και αν το σύστημα αρχείων του υπολογιστή σας είναι κατεστραμμένο και επιτρέπει την ανάκτηση φωτογραφιών από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή, ανεξάρτητα από τον τύπο του συστήματος αρχείων του.

Το μεγάλο πρόβλημα με το PhotoRec είναι ότι δεν χρησιμοποιεί GUI: είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε άνετοι με λίγο λιγότερο χέρι από ό, τι θα έχετε με τις περισσότερες σύγχρονες λύσεις λογισμικού.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το PhotoRec μαζί με το TestDisk, ένα πιο πλήρες εργαλείο ανάκτησης δεδομένων, μεταβαίνοντας στο cgsecurity.org (το όνομά του από τον συγγραφέα και των δύο λογισμικών, Christophe Grenier).

Μόλις κατεβάσετε και εξαγάγετε, θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο αρχείο εφαρμογής PhotoRec για να το εκτελέσετε.

Αυτό θα ανοίξει τη διεπαφή της γραμμής εντολών. Μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους του πληκτρολογίου για να επισημάνετε το διαμέρισμα που θέλετε να σαρώσετε ή ολόκληρη τη φυσική μονάδα δίσκου. Στη συνέχεια, επισημάνετε “προχωρήστε” και πατήστε enter.

Στη συνέχεια, θα πρέπει είτε να επιλέξετε να εκτελέσετε τη σάρωση στο σύστημα αρχείων σας είτε στον υποκείμενο δίσκο. Μόλις κάνετε την επιλογή σας, βεβαιωθείτε ότι η “αναζήτηση” επισημαίνεται παρακάτω και πατήστε Enter ξανά.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε να σαρώσετε μόνο ελεύθερο χώρο ή ολόκληρο το διαμέρισμα. Εάν αναζητάτε μόνο διαγραμμένα αρχεία, απλώς σαρώστε τον ελεύθερο χώρο. Διαφορετικά, θα επιστρέψετε μη διαγραμμένα αρχεία και η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο.

Τέλος, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος για να αποθηκεύσετε τα ανακτημένα αρχεία σας.

Πατήστε “c” μόλις εγκατασταθείτε σε έναν κατάλογο για να αποθέσετε τα αρχεία σας και η σάρωση θα αρχίσει να εκτελείται. Η διεπαφή της γραμμής εντολών θα σας ενημερώνει σχετικά με την πρόοδο καθώς εκτελείται.

Μόλις τελειώσετε, μεταβείτε στον κατάλογο που υποδείξατε για ανάκτηση και ελπίζουμε ότι οι φωτογραφίες σας θα είναι εκεί.

Το PhotoRec κάνει τη δουλειά και είναι δωρεάν, αλλά αν ψάχνετε για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, ίσως θελήσετε να κοιτάξετε αλλού. Εκτός από το να βασίζεστε σε μια διεπαφή γραμμής εντολών, το PhotoRec δεν σας επιτρέπει να κάνετε προεπισκόπηση αρχείων πριν τα ανακτήσετε και δεν επιδιορθώνει κατεστραμμένα αρχεία φωτογραφιών. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές εκεί έξω εάν δεν σας πειράζει να ξοδέψετε λίγα χρήματα, με μία από τις καλύτερες να είναι η Stellar Photo Recovery.

Ανάκτηση φωτογραφιών με αστρική ανάκτηση φωτογραφιών

Το Stellar Photo Recovery δεν είναι δωρεάν, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να κάνετε λήψη του λογισμικού δωρεάν και να εκτελέσετε μια σάρωση για να βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία σας είναι πρώτα ανακτήσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν καταλήγετε να πληρώνετε για κάτι που δεν πρόκειται να λειτουργήσει για εσάς, επιδεινώνοντας την απογοήτευση που χάσατε τις φωτογραφίες σας στην πρώτη θέση.

Εκτός από τις εικόνες, η ανάκτηση φωτογραφιών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση αρχείων βίντεο και ήχου. Εάν θέλετε μια πιο ευέλικτη λύση ανάκτησης αρχείων, το Stellar διαθέτει επίσης ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην αναθεώρηση Stellar Data Recovery.

Για να ξεκινήσετε με το Stellar Photo Recovery, θα πρέπει πρώτα να κατεβάσετε το σωστό λογισμικό αποκατάστασης για τον υπολογιστή σας. Οι πελάτες είναι διαθέσιμοι τόσο για Windows όσο και για Mac και υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις διαθέσιμες για κάθε λειτουργικό σύστημα: τυπική και επαγγελματική.

Πηγαίνετε με την τυπική έκδοση, εάν θέλετε απλώς να ανακτήσετε αρχεία πολυμέσων που έχουν διαγραφεί κατά λάθος Εάν έχετε κατεστραμμένα αρχεία που θέλετε να επιδιορθώσετε, θα χρειαστείτε επαγγελματία.

Όλες οι εκδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση αρχείων από το σύστημα αρχείων σας, μορφοποιημένους σκληρούς δίσκους, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης, κάρτες μνήμης και μονάδες flash. Υποστηρίζονται περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές πολυμέσων.

Η εγκατάσταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Μόλις το λογισμικό τεθεί σε λειτουργία, κάντε κλικ στο μπλε «ανάκτηση φωτογραφίας, ήχου & κουμπί βίντεο για να ξεκινήσετε.

Στην επόμενη οθόνη, θα πρέπει να επιλέξετε ένα διαμέρισμα για σάρωση. Εάν το διαμέρισμά σας διαγράφηκε ή διαμορφώθηκε κατά λάθος, μπορείτε να εκτελέσετε σάρωση σε ολόκληρο το δίσκο για να ανακτήσετε αρχεία πολυμέσων.

Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί “σάρωση”. Οι σαρώσεις εκτελούνται σχετικά γρήγορα ακόμη και σε μεγάλους σκληρούς δίσκους, επειδή το πρόγραμμα αναζητά μόνο αρχεία πολυμέσων. Μόλις ολοκληρωθεί, θα μπορείτε να περιηγηθείτε και να κάνετε προεπισκόπηση όλων των ανακτημένων αρχείων.

Σημειώστε ότι η εφαρμογή θα εμφανίζει επίσης μη διαγραμμένα αρχεία στη λίστα. Εάν θέλετε να περιορίσετε τα αποτελέσματα σε αυτά που έχουν διαγραφεί, κάντε κλικ στην καρτέλα “λίστα διαγραμμένων”. Από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε να ανακτήσετε συγκεκριμένα αρχεία ή όλα τα αρχεία. Μόλις κάνετε τις επιλογές σας, κάνοντας κλικ στο κουμπί “ανάκτηση” θα σας επιτρέψει να τις αποθηκεύσετε σε μια θέση στη μονάδα δίσκου σας.

Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει σε αυτό. Η εφαρμογή Stellar Photo Recovery δεν είναι τόσο ωραία που βλέπουμε όσο το πιο πλήρες εργαλείο Stellar Data Recovery, αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολο στη χρήση από το PhotoRec.

Τελικές σκέψεις

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την απώλεια φωτογραφιών μέσω τυχαίας διαγραφής, καταστροφής αρχείων και διαμέρισης δίσκων είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει τη συλλογή σας με ασφάλεια στο cloud, είτε χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αποθήκευσης cloud όπως το Sync.com ή το Google Drive ή, κατά προτίμηση, ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όπως Backblaze, IDrive ή Carbonite.

Ωστόσο, ενώ είμαστε ισχυροί υποστηρικτές του cloud εδώ στο Cloudwards.net, γνωρίζουμε επίσης πόσο εύκολο είναι να παραμεληθούμε για την προετοιμασία για την αποκατάσταση καταστροφών για να παρακολουθήσουμε το Netflix και να παρακολουθήσουμε τα κοινωνικά μέσα.

Για εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας, ορισμένα εξαιρετικά εργαλεία ανάκτησης μπορούν να ανακατασκευάσουν τις χαμένες φωτογραφίες σας. Ενώ το Stellar Photo Recovery και το PhotoRec είναι δύο από τις αγαπημένες επιλογές, σίγουρα δεν είναι οι μόνες.

Θα θέλαμε να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις σχετικά με τις καλύτερες επιλογές για ανάκτηση φωτογραφιών στα παρακάτω σχόλια. Όπως πάντα, ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map