Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός Mac σε εξωτερικό σκληρό δίσκο το 2020

Οι υπολογιστές Apple Mac μπορεί να είναι καλά κατασκευασμένοι και γεμάτοι χαρακτηριστικά, αλλά η αγορά ενός Mac δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς από απώλεια δεδομένων. Όλη η καλή τεχνολογία μπορεί να αποτύχει και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας ενός Mac σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ώστε τα δεδομένα σας να διατηρούνται ασφαλή σε μια κρίση.


Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας. Μπορείτε να αντιγράψετε με μη αυτόματο τρόπο τα αρχεία σας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη εφαρμογή Time Machine για να συγχρονίσετε τα αρχεία σας ή μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας με μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud τρίτου μέρους.

Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε να αποφύγετε μερικά από τα κοινά λάθη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε επενδύσει σε έναν από τους καλύτερους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους για το Mac σας.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός Mac σε εξωτερικό σκληρό δίσκο

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων Mac, η ευκολότερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το Time Machine, αλλά αυτό έχει κάποια προβλήματα, ειδικά εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας σε άλλες συσκευές. Οι υπολογιστές με Windows, για παράδειγμα, δεν μπορούν να διαβάσουν το σύστημα αρχείων HFS + που χρησιμοποιεί η Apple για μονάδες δίσκου με το Time Machine.

Εάν αυτό δεν είναι πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Time Machine, το οποίο περιγράφουμε με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο μορφοποιημένο με συστήματα αρχείων FAT32 ή exFAT. 

Ένα Mac που εκτελεί MacOS μπορεί να διαβάσει μονάδες δίσκων με FAT32 ή exFAT, όπως και υπολογιστές με Windows. Μια μονάδα δίσκου FAT32 μπορεί να υποστηρίζει μόνο αρχεία μεγέθους έως 4 GB, οπότε το exFAT θα ήταν μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Για να μορφοποιήσετε την εξωτερική μονάδα δίσκου σε exFAT ή FAT32, ανοίξτε την εφαρμογή Disk Utility. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό από το φάκελο “other” στο Apple Launchpad.

macOS-Launch-Disk-Utility

Εάν δεν έχετε ακόμη διαμορφώσει τη μονάδα δίσκου σας, το macOS θα σας πει αυτόματα ότι η μονάδα δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Εάν δείτε αυτό το πλαίσιο εμφάνισης, κάντε κλικ στο “αρχικοποίηση” για να ανοίξετε αυτόματα την εφαρμογή Disk Utility.

macOS-Disk-Not-Recognized-Box

Στο αριστερό μενού της εφαρμογής Disk Utility, θα πρέπει να βλέπετε τη μονάδα δίσκου σας στην καρτέλα «εξωτερικό». Κάντε κλικ στη μονάδα σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί «διαγραφή» στο μενού στο επάνω μέρος.

macOS-Disk-Utilty-Erase

Δώστε στην εξωτερική μονάδα δίσκου ένα κατάλληλο όνομα στο πλαίσιο κειμένου “name”. Στο αναπτυσσόμενο μενού “μορφή”, επιλέξτε “MS-DOS (FAT)” για μορφοποίηση ως FAT32 ή “ExFAT” για να μορφοποιήσετε τη μονάδα σας ως exFAT.

macOS-Disk-Utility-Select-FS

Εάν η επιλογή είναι διαθέσιμη, επιλέξτε “master boot record” από το αναπτυσσόμενο μενού “πρόγραμμα” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “διαγραφή” για να ξεκινήσετε τη μορφοποίηση της μονάδας δίσκου σας.

macOS-Disk-Utility-Format-Complete

Μόλις διαμορφωθεί η μονάδα δίσκου σας, κάντε κλικ στο “ολοκληρωμένο” και μετά βγείτε από την εφαρμογή Disk Utility. Από εδώ, ανοίξτε το Finder, τον εξερευνητή αρχείων macOS και, στη συνέχεια, επιλέξτε την εξωτερική μονάδα δίσκου από την καρτέλα “τοποθεσίες” στο αριστερό μενού.

macOS-Finder-Τοποθεσίες-καρτέλα

Θα θελήσετε να ανοίξετε ένα δεύτερο παράθυρο Finder για να μπορείτε να μετακινείτε εύκολα αρχεία από τη μονάδα Mac στον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Finder στην αποβάθρα στο κάτω μέρος και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “νέο παράθυρο εύρεσης” για να ανοίξετε ένα δεύτερο παράθυρο.

macOS-Finder-Second-Window

Αυτή δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, επομένως θα πρέπει να αρχίσετε να μετακινείτε ή να αντιγράφετε αρχεία από το ένα παράθυρο στο άλλο. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ανοίξετε τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο σε ένα παράθυρο Finder ενώ έχετε πρόσβαση στα σημαντικά αρχεία και τους φακέλους σας από το δεύτερο παράθυρο.

Θα πρέπει να το κάνετε αυτό σε τακτική βάση εάν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Mac που θα αντιγράφει αυτόματα τα αρχεία σας στη μονάδα δίσκου σας.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός Mac σε εξωτερικό σκληρό δίσκο

 1. Τοποθετήστε τη μονάδα δίσκου και χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Disk Utility για να τη μορφοποιήσετε.
 2. Ανοίξτε δύο παράθυρα Finder. Ο ένας πρέπει να εμφανίζει την εσωτερική μονάδα δίσκου σας, ενώ ο άλλος πρέπει να δείχνει την εξωτερική μονάδα δίσκου.
 3. Μετακινήστε ή αντιγράψτε τα αρχεία και τους φακέλους που θέλετε να αποθηκεύσετε από τον εσωτερικό σας δίσκο στον εξωτερικό σας δίσκο.

Πώς να ελέγξετε το Storage σε Mac

Πριν δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, θα πρέπει να ελέγξετε τον αποθηκευτικό χώρο σας. Μπορείτε να το κάνετε από την εφαρμογή Disk Utility.

Από εδώ, μπορείτε να εκτελέσετε τη διαδικασία «πρώτων βοηθειών». Αυτό θα σαρώσει τη μονάδα δίσκου για σφάλματα και, όταν είναι δυνατόν, θα τα διορθώσει αυτόματα για εσάς. Αυτό πρέπει να το κάνετε τόσο στον εσωτερικό σκληρό δίσκο Mac όσο και στον εξωτερικό σκληρό δίσκο.

macOS-Disk-Utility-First-Aid

Εάν το macOS σας δεν μπορεί να διορθώσει τα σφάλματα στον εξωτερικό σας δίσκο μετά την εκτέλεση της διαδικασίας “πρώτων βοηθειών”, θα πρέπει να εξετάσετε την αντικατάστασή του προτού δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Η επιλογή της σωστής μάρκας σκληρού δίσκου είναι σημαντική, καθώς ορισμένοι κατασκευαστές είναι πιο επιρρεπείς σε αποτυχία. Θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά του πιο αξιόπιστου εξωτερικού σκληρού δίσκου για τα αντίγραφα ασφαλείας Mac.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η διαδικασία «πρώτων βοηθειών» θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτόματα μετά από ένα χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας δίσκου και τυχόν πιθανά σφάλματα που εντοπίστηκαν.

macOS-Disk-Utility-First-Aid-Complete

Θα πρέπει επίσης να εκτελέσετε αυτόν τον έλεγχο στον εσωτερικό σας δίσκο. Εάν η διαδικασία «πρώτων βοηθειών» εντοπίσει σφάλματα, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει πιθανή αστοχία υλικού στον σκληρό δίσκο Mac. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας χωρίς καθυστέρηση.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για Mac

Αν και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας με εξωτερικό σκληρό δίσκο είναι λογική, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Όπως δείχνουν οι διαδικτυακές κριτικές για εφεδρικά αντίγραφα, υπάρχουν πολλές λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το Mac σας.

Οι λύσεις Cloud προσφέρουν απεριόριστο χώρο αποθήκευσης, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες απώλειας των δεδομένων σας. Εάν διατηρήσετε τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο στην ίδια θέση με το Mac σας, κινδυνεύετε να χάσετε και τα δύο, εάν επέλθουν σωματικές βλάβες ή απώλειες, όπως από πυρκαγιά ή κλοπή. 

Μια λύση cloud καταργεί αυτήν την απειλή. Εάν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας σε έναν διαδικτυακό πάροχο, όπως το Backblaze, θα αποκτήσετε απεριόριστο χώρο αποθήκευσης δεδομένων (ανατρέξτε στην κριτική Backblaze). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολόκληρο αντίγραφο του εσωτερικού σας σκληρού δίσκου Mac και να το αποθηκεύσετε στο διαδίκτυο για να το ανακτήσετε.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σας προστατεύει από αστοχίες υλικού, όπως το Acronis True Image (δείτε την αναθεώρηση της πραγματικής εικόνας Acronis). Αυτή η λύση δημιουργεί ένα αντίγραφο ασφαλείας εικόνας της μονάδας δίσκου σας και το αποθηκεύει με ασφάλεια στο cloud.

Όποια μέθοδο και αν είναι η αγαπημένη σας, δεν πρέπει να βασίζεστε σε ένα αντίγραφο ασφαλείας για το Mac σας. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας διατηρεί τα δεδομένα σας ασφαλή, ό, τι συμβαίνει και στο υλικό σας.

Μηχανή του χρόνου

Έχουμε μιλήσει για το πώς να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας μεμονωμένων αρχείων και φακέλων σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, αλλά αν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρου του υπολογιστή σας, το ενσωματωμένο Time Machine της Apple θα είναι η πρώτη επιλογή που θα εξετάσουν οι περισσότεροι κάτοχοι Mac.

Το Time Machine μπορεί να δημιουργήσει ωριαία, καθημερινά και εβδομαδιαία στιγμιότυπα των δεδομένων σας, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύει σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή χώρο αποθήκευσης δικτύου. Δεν μπορείτε να συγχρονίσετε τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine με το iCloud, την υπηρεσία αποθήκευσης cloud της Apple, αλλά μπορείτε να συγχρονίσετε τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine στο cloud χρησιμοποιώντας υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud τρίτων. 

Αυτό εξαρτάται από τον πάροχο αποθήκευσης cloud που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε. Υπηρεσίες όπως το Backblaze ή το Carbonite (δείτε την αναθεώρηση Carbonite) υποστηρίζουν macOS, αλλά θα πρέπει να ορίσετε αυτές τις υπηρεσίες για να συγχρονίσετε τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine.

Μπορείτε να ρυθμίσετε το Time Machine από την εφαρμογή System Preferences, το οποίο είναι πιθανό να βρίσκεται στην βάση της εφαρμογής σας. Μπορείτε επίσης να το βρείτε από το Launchpad. Από εδώ, κάντε κλικ στο Time Machine.

macOS-Time-Machine-Launch

Στο μενού ρυθμίσεων του Time Machine, κάντε κλικ στο κουμπί “select backup disk”. Επιλέξτε την εξωτερική μονάδα δίσκου από το μενού και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “χρήση δίσκου” για να την επιβεβαιώσετε ως εφεδρική μονάδα Time Machine.

Εάν θέλετε να κρυπτογραφήσετε τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει κλικ στο πλαίσιο ελέγχου “κρυπτογράφηση αντιγράφων ασφαλείας” πριν κάνετε κλικ στο κουμπί “χρήση δίσκου”.

macOS-Time-Machine-Select-Drive

Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος σας θα πρέπει πρώτα να διαγραφεί εάν χρησιμοποιεί σύστημα αρχείων εκτός Apple, όπως FAT32, NTFS ή exFAT. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνδυάσετε και να αντιστοιχίσετε μια μη αυτόματη λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όπως έχουμε περιγράψει παραπάνω με τα αντίγραφα ασφαλείας της Time Machine στον ίδιο δίσκο. Εάν θέλετε να προχωρήσετε, κάντε κλικ στο κουμπί “διαγραφή” για να ξεκινήσετε τη διαγραφή της μονάδας δίσκου.

macOS-Time-Machine-Erase-Drive

Μόλις η Time Machine διαμορφώσει τη μονάδα δίσκου σας, φροντίστε να κάνετε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αυτόματα” για να ενεργοποιήσετε τα αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας. Ωστόσο, η εξωτερική μονάδα δίσκου θα πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη στο Mac σας για να λειτουργήσει αυτή η επιλογή.

Το πρώτο αντίγραφο ασφαλείας του Time Machine θα διαρκέσει λίγο, καθώς δημιουργεί ένα πλήρες στιγμιότυπο της μονάδας δίσκου σας. Τα μελλοντικά στιγμιότυπα θα περιλαμβάνουν μόνο αρχεία που έχουν αλλάξει από το τελευταίο αντίγραφο ασφαλείας, για να αποφευχθεί η περιττή χρήση αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα μελλοντικά αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine θα είναι πολύ πιο γρήγορα στην επεξεργασία.

Τελικές σκέψεις

Είτε αντιγράφετε τα αρχεία σας με μη αυτόματο τρόπο, χρησιμοποιείτε το Time Machine της Apple ή βασίζεστε σε μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud, είναι σημαντικό να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων και φακέλων Mac. Συνιστούμε τη χρήση εξωτερικού σκληρού δίσκου, ειδικά για μεγάλα αντίγραφα ασφαλείας, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα συνδυάσετε με μια υπηρεσία cloud μακροπρόθεσμα.

Η χρήση εξωτερικού σκληρού δίσκου 1 TB είναι το ελάχιστο ελάχιστο που θα συνιστούσαμε για μια μακροπρόθεσμη λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Mac. Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις μας για τους καλύτερους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους 1TB ή να δείτε μερικά από τα άλλα άρθρα υλικού για εναλλακτικές λύσεις.

Χρησιμοποιείτε εξωτερικό σκληρό δίσκο για τα αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας ή προτιμάτε λύσεις αποθήκευσης στο cloud; Ενημερώστε μας για τη στρατηγική σας για αντίγραφα ασφαλείας Mac στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map