Σύγκριση Evernote vs OneNote 2020: Ποια είναι η καλύτερη εφαρμογή λήψης σημειώσεων;

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην μπορείτε να διαβάσετε το δικό σας χειρόγραφο. Είτε πρόκειται για απαιτήσεις έργου, σημειώσεις τάξης ή μια λίστα με λαμπρές ιδέες που έχετε σημειώσει, χάνοντας για πάντα τις γρατζουνιές σας, επειδή έχετε την επιδεξιότητα ενός επτάχρονου (ή γιατρού) πονάει.


Ευτυχώς, για όσους από εμάς έχουν καταραστεί με σύνδρομο μηδέν κοτόπουλου, έχουμε προχωρήσει πολύ από την εξάρτηση από τις νότες post-it και τις χαρτοπετσέτες κοκτέιλ. Η εποχή της εφαρμογής λήψης σημειώσεων στο cloud είναι πάνω μας και είναι κάτι περισσότερο από αξιοσημείωτο.

Όντας οι τύποι που πρέπει να μείνουμε στο μυαλό μας, προηγουμένως αναζητήσαμε τις καλύτερες διαθέσιμες εφαρμογές λήψης σημειώσεων. Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματά μας ήταν ότι, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω, μόνο δύο έχουν τις δυνατότητες και την ευελιξία για τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση των αναγκών λήψης σημειώσεων: Evernote και OneNote.

Σε αυτό το άρθρο, αποφασίσαμε να δούμε αν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποια από τις δύο είναι η καλύτερη συνολική λύση συγκρίνοντάς τα με το κεφάλι. Εάν θέλετε μια πιο προσεκτική ματιά, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στην ξεχωριστή κριτική Evernote και την κριτική OneNote.

Evernote ή OneNote: Επιλογή της καλύτερης εφαρμογής λήψης σημειώσεων

Το OneNote κυκλοφόρησε περισσότερο, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003, αλλά το Evernote έχει ιστορικά δημιουργήσει περισσότερους διαδικτυακούς φήμες ως ένα ικανό εργαλείο λήψης σημειώσεων. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε εντυπωσιακά 200 εκατομμύρια χρήστες του Evernote στα τέλη του 2017.

Ωστόσο, η αφήγηση φαίνεται να αλλάζει καθώς η Microsoft συνέχισε να βελτιώνει το προϊόν της και τώρα προσφέρει πολλές δυνατότητες που δεν θα έχετε με το Evernote (περισσότερα για αυτά αργότερα).

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι το Evernote και το OneNote είναι εύκολα οι δύο καλύτερες εφαρμογές λήψης σημειώσεων, εκτός αν αναζητάτε απλώς μια απλή εφαρμογή για την καταγραφή φωνητικών υπομνημάτων και τη συλλογή λιστών παντοπωλείων. Εάν αυτή είναι η ανάγκη σας, θα είστε πολύ καλύτεροι με το Google Keep (διαβάστε την κριτική μας στο Google Keep).

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν το Evernote και το OneNote τόσο κυριολεκτικά αξιοσημείωτο, αλλά για εμάς, όλα ξεκινούν με οργάνωση και ευελιξία. Η δυνατότητα δημιουργίας σημειωματάριων για να περιέχει τις σημειώσεις σας είναι κάτι που δεν θα βρείτε, για παράδειγμα, με τις Σημειώσεις κουτιού (διαβάστε την κριτική μας για τις Σημειώσεις κουτιού).

Υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες που πρέπει να αναφέρουμε, τις οποίες θα φτάσουμε παρακάτω καθώς αναλύουμε και τις δύο λύσεις σημειώσεων σε πέντε γύρους: κόστος και χωρητικότητα, χαρακτηριστικά οργάνωσης, μορφοποίηση σημειώσεων, συνεργασία και ασφάλεια.

1

Κόστος και χωρητικότητα

Πρώτα, πρόκειται να συγκρίνουμε το κόστος συνδρομής κάθε εργαλείου, καθώς και να ρίξουμε μια ματιά στο είδος της χωρητικότητας αποθήκευσης, του μεγέθους της σημείωσης και των ορίων εύρους ζώνης που συνδέονται με αυτά τα κόστη.

Evernote

Το Evernote διαθέτει ένα δωρεάν πρόγραμμα, αλλά επιβάλλει ορισμένα όρια που θα αποτελέσουν πρόβλημα για πολύ ενεργούς χρήστες. Το πιο περιοριστικό από αυτά είναι ένα εύρος ζώνης 60MB ανά μήνα.

Αν και αυτό πιθανότατα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για όσους αναζητούν απλώς μια λύση ιδιωτικού περιοδικού, εάν είστε μαθητής ή χρησιμοποιείτε τακτικά το εργαλείο κουρέματος του Evernote, ίσως χρειαστεί να βάλετε λίγη ζύμη. Άλλα όρια του δωρεάν προγράμματος περιλαμβάνουν όριο συγχρονισμού δύο συσκευών και μέγεθος σημείωσης 25MB.

Τα καλά νέα για εκείνους για τους οποίους αυτά τα όρια γίνονται θέμα είναι ότι το Evernote δεν είναι πραγματικά τόσο ακριβό. Το Evernote Plus είναι μόλις 3,99 $ το μήνα αν πάτε από μήνα σε μήνα και 34,99 $ εάν εγγραφείτε για ένα χρόνο νωρίτερα.

Με το Evernote Plus, λαμβάνετε μηνιαίο όριο μεταφόρτωσης 1 GB, μέγιστο μέγεθος σημειώσεων 200 MB και απεριόριστες συγχρονισμένες συσκευές. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό εύρος ζώνης, το Evernote Premium σας αυξάνει στα 10 GB ανά μήνα για 7,99 $ ανά μήνα ή 69,99 $ ετησίως.

Το Evernote δεν επιβάλλει περιορισμούς στο χώρο αποθήκευσης, ανεξάρτητα από τη συνδρομή. Τεχνικά, η εταιρεία χρεώνεται ως «απεριόριστη». Ακόμα πιο τεχνικά, με όρια εύρους ζώνης, ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθινός. Επιπλέον, είτε αναβαθμίζετε είτε όχι, μπορείτε να έχετε μόνο 250 φορητούς υπολογιστές ανά πάσα στιγμή.

Το ίδιο το κόστος αυξήθηκε ουσιαστικά (σχετικά μιλώντας) το 2016, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Evernote είναι μια καλή προσφορά για όλα όσα παίρνετε. Ας δούμε, ωστόσο, εάν είναι καλύτερη συμφωνία από το OneNote.

Μια σημείωση

Το κόστος του OneNote είναι πραγματικά ενσωματωμένο στην υπηρεσία αποθήκευσης cloud της Microsoft, OneDrive. Το ίδιο το OneDrive είναι ένα αρκετά ισχυρό προϊόν, που κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές αποθήκευσης cloud σήμερα.

Το αποτέλεσμα αυτής της ενοποίησης είναι ότι οι σημειώσεις που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το OneNote μοιράζονται χώρο με άλλα αρχεία που ανεβάζετε στο OneDrive, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων, φωτογραφιών και βίντεο του Microsoft Office. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε λίγο πιο επιμελής σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του OneNote από ό, τι με το Evernote, παρόλο που δεν υπάρχουν μηνιαία όρια εύρους ζώνης για να δουλέψετε, τουλάχιστον.

Η ίδια η εφαρμογή OneNote είναι δωρεάν. Μπορείτε να το κατεβάσετε στο Microsoft Store για Windows 10 και υπάρχουν επίσης διαθέσιμες εκδόσεις για MacOS, iOS και Android. Επιπλέον, η Microsoft θα σας προσφέρει 5 GB αποθηκευτικού χώρου μόνο για εγγραφή στο OneDrive. Αν και δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες δωρεάν προσφορές αποθήκευσης cloud, είναι κάτι.

Εάν χρειάζεστε περισσότερο χώρο για τις σημειώσεις σας, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα πακέτο OneDrive. Η Microsoft έχει μια επιλογή 50 GB για μόλις 1,99 $ ανά μήνα, αλλά η καλύτερη προσφορά είναι το σχέδιο 6,99 $ 1TB, το οποίο σας παρέχει επίσης πρόσβαση στο Office 365, αναμφισβήτητα η καλύτερη διαθέσιμη σουίτα γραφείου.

Εάν είστε μαθητής, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε το Office 365 δωρεάν, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι το OneNote είναι η καλύτερη εφαρμογή σημειώσεων για μαθητές. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτήν την προσφορά εδώ.

Στρογγυλές σκέψεις

Η πρώτη μας επιλογή στο να επιλέγουμε ένα σημειωματάριο από το άλλο δεν είναι εύκολο για την απόφαση. Και οι δύο υπηρεσίες προσφέρουν καλή αξία, παρόλο που αυτή η τιμή παίζει λίγο διαφορετικά. Το Evernote, για παράδειγμα, σας παρέχει απεριόριστο χώρο αποθήκευσης, ακόμη και στο δωρεάν πακέτο του, αλλά με μηνιαία εύρος ζώνης, δεν θα μπορείτε ποτέ να επωφεληθείτε πλήρως από αυτό.

Το OneNote, εν τω μεταξύ, δεν έχει όρια εύρους ζώνης, αλλά έχει όριο αποθήκευσης και μοιράζεται επίσης χώρο αποθήκευσης cloud με άλλα αρχεία OneDrive. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το OneDrive για οτιδήποτε άλλο εκτός του χώρου αποθήκευσης OneNote, αυτά τα 5 GB ενδέχεται να εξαφανιστούν γρηγορότερα από ό, τι θα θέλατε.

Από την άλλη πλευρά, ένα πακέτο OneTrive 1TB κοστίζει μόνο 6,99 $ το μήνα και έχετε μαζί του πολλά άλλα χρήσιμα εργαλεία. Ωστόσο, το Evernote Plus είναι λιγότερο από 3 δολάρια το μήνα και η υπέρβαση του μηνιαίου εύρους ζώνης 1 GB είναι πιο δύσκολη από ό, τι νομίζετε.

Εάν χρειάζεστε και ένα εργαλείο αποθήκευσης cloud και σας αρέσει το OneDrive, το OneNote πιθανότατα θα είναι πιο οικονομικό. Για όσους έχουν ήδη χώρο αποθήκευσης στο cloud, για παράδειγμα με το Dropbox ή το pCloud και για εκείνους που δεν ενδιαφέρονται για το Microsoft Office, το Evernote παρέχει περισσότερη αξία.

Δεδομένου ότι εξετάζουμε συγκεκριμένα τις εφαρμογές λήψης σημειώσεων σε αυτό το άρθρο, δίνουμε το μικρό πλεονέκτημα στο Evernote. Ωστόσο, δεν σας κατηγορούμε εάν διαφωνείτε.

Γύρος: Σημείο κόστους και χωρητικότητας για το Evernote

Λογότυπο Evernote
Λογότυπο OneNote

2

Χαρακτηριστικά οργανισμού

Περισσότερο από την αξία, ένας από τους τομείς που θέτουν τόσο το Evernote όσο και το OneNote μπροστά από κάθε άλλη εφαρμογή λήψης σημειώσεων που είναι διαθέσιμη σήμερα είναι το πόσο καλά σχεδιασμένο είναι για την οργάνωση σκέψεων και ερευνών. Ο δεύτερος γύρος ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά.

Evernote

Κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης της Evernote για τη διατήρηση της εργασίας οργανωμένη είναι η χρήση φορητών υπολογιστών. Μπορείτε να δημιουργήσετε μεμονωμένα σημειωματάρια για το προσωπικό σας ημερολόγιο, μαθήματα, έργα, ιδέες βιβλίων ή οτιδήποτε άλλο.

Το μόνο όριο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ότι μπορείτε να έχετε συνολικά έως και 250 σημειωματάρια συνολικά, κάτι που είναι κάπως κακό όταν είμαστε ειλικρινείς. Κάθε σημειωματάριο μπορεί, ωστόσο, να κρατήσει όσες σημειώσεις χρειάζεστε.

Παρόλο που η διάταξη του Evernote είναι απλή, μας θυμίζει λίγο το Outlook, αφού δημιουργήσετε δεκάδες σημειωματάρια και εκατοντάδες σημειώσεις, όλα θα μπορούσαν να είναι πολύ δύσκολο να ταξινομηθούν. Για αυτές τις περιπτώσεις, το Evernote έχει δύο λύσεις: αναζήτηση και ετικέτες.

Η λειτουργία αναζήτησης λειτουργεί όπως νομίζετε: πληκτρολογήστε τη συμβολοσειρά που θέλετε να αναζητήσετε και οι αλγόριθμοι θα λειτουργήσουν για να βρείτε σχετικές σημειώσεις. Μπορείτε είτε να αναζητήσετε συγκεκριμένους φορητούς υπολογιστές είτε ολόκληρο τον λογαριασμό σας στο Evernote.

Οι ετικέτες μπορεί να είναι ακόμη πιο χρήσιμες. Μια ετικέτα σάς επιτρέπει να ταξινομήσετε σχετικές σημειώσεις χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένα αναγνωριστικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ετικέτα που ονομάζεται “συνταγές” και να την εφαρμόσετε σε οποιαδήποτε σημείωση που περιέχει μια συνταγή. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημειώσεις που περιέχουν συνδυασμό ετικετών, όπως “cloudwards” και “web hosting”.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό οργανισμού του Evernote που μας αρέσει είναι το πρόσθετο του web-clipper, το οποίο λειτουργεί ως κουμπί αποθήκευσης για το Διαδίκτυο, χρήσιμο για τη συλλογή ερευνών ή τη λήψη άρθρων που θέλετε να διαβάσετε αργότερα.

Μπορείτε να αποκόψετε μια πλήρη σελίδα, απλώς το κείμενο του άρθρου ή μια απλοποιημένη έκδοση του άρθρου. Μπορείτε επίσης να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης ή να προσθέσετε σελιδοδείκτη στη σελίδα με έναν σύνδεσμο. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να το αποσπάσετε, το Evernote θα σας επιτρέψει να επιλέξετε σε ποιο σημειωματάριο θέλετε να αποθηκεύσετε το απόκομμα, καθώς και να προσθέτετε ετικέτες και παρατηρήσεις ταυτόχρονα.

Το Evernote σάς επιτρέπει επίσης να αποθηκεύετε σημαντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προωθώντας τα σε μια μοναδική διεύθυνση email Evernote που λαμβάνει κάθε χρήστης.

Εάν προτιμάτε να αυτοματοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία, τόσο το Zapier όσο και το IFTTT συνεργάζονται με το Evernote, επιτρέποντάς σας να κάνετε πράγματα όπως η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από συγκεκριμένα άτομα σε ένα συγκεκριμένο σημειωματάριο Evernote. Διατίθενται επίσης πολλές άλλες συνταγές και για τα δύο εργαλεία αυτοματισμού, όπως για συγχρονισμό σημειώσεων στο Google Drive, παρακολούθηση επισημάνσεων “μου αρέσει” στο Facebook ή δημιουργία σημείωσης όταν ενημερώνεται ένα ημερολόγιο iOS. Τέλος, μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε σημειώσεις, τόσο μεταφορτωμένα τοπικά όσο και από το Google Drive.

Συνολικά, για όσους εκμεταλλεύονται πλήρως τις οργανωτικές δυνατότητες του Evernote, το λογισμικό μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για τη διατήρηση των σημειώσεων, της έρευνας και των ιδεών σας.

Μια σημείωση

Το OneNote μοιράζεται πολλές από τις ίδιες δυνατότητες με το Evernote για την οργάνωση εργασιών, με τα σημειωματάρια για τη συλλογή σχετικών σημειώσεων να είναι τα πιο σημαντικά. Το Evernote κάνει πραγματικά τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα: κάθε σημειωματάριο μπορεί επίσης να έχει πολλαπλές χρωματικές κωδικές “ενότητες” για να υποδιαιρέσει τα έργα ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, το OneNote δεν επιβάλλει όρια στον αριθμό των φορητών υπολογιστών που μπορείτε να δημιουργήσετε όπως κάνει το Evernote.

Μπορείτε να αναζητήσετε σημειώσεις που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού κοντά στην επάνω αριστερή γωνία του λογισμικού OneNote. Μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτηση σε μια συγκεκριμένη ενότητα σημειωματάριου ή σημειωματάριο ή να αναζητήσετε όλα τα σημειωματάρια.

Το OneNote έχει επίσης προκαθορισμένες ετικέτες για ταξινόμηση σχετικών σημειώσεων. Ωστόσο, αυτά περιορίζονται στο σημείο να είναι σχεδόν άχρηστα για τους σοβαρούς σημειωτές, έχοντας μόνο έξι μάλλον ασαφείς επιλογές (π.χ., «σημαντική», «ερώτηση», «κριτική»).

Ενώ το OneNote 2016 σάς επιτρέπει να δημιουργείτε προσαρμοσμένες ετικέτες, η έκδοση της εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στο κατάστημα της Microsoft δεν το κάνει και η Microsoft αποφάσισε να καταργήσει το OneNote 2016. Ας ελπίσουμε ότι η Microsoft θα το διορθώσει, αλλά προς το παρόν, είναι ένας περιορισμός που πρέπει να ζήστε με εάν επιλέξετε OneNote.

Το clipper ιστού του OneNote είναι λιγότερο ενοχλητικό, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο ωραίο όσο το Evernote. Μπορείτε να αποσπάσετε ολόκληρες σελίδες ή άρθρα, να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης και να προσθέσετε σημειώσεις στα αποκόμματα σας για να θυμηθείτε γιατί τα αποθηκεύσατε αργότερα.

Όπως το Evernote, μπορείτε επίσης να μετατρέψετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε σημειώσεις ρυθμίζοντας μια διεύθυνση για το OneNote και έναν προεπιλεγμένο φορητό υπολογιστή. Προς τα εμπρός, μπορείτε να προωθήσετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτήν τη διεύθυνση για συντήρηση.

Το OneNote συνεργάζεται επίσης με το Zapier και το IFTTT, με παρόμοιες συνταγές με αυτό που θα βρείτε στο Evernote. Η αυτόματη μεταφορά σημαντικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Gmail σε ένα σημειωματάριο, η αποθήκευση στιγμιότυπων οθόνης iPhone και η αποθήκευση των αγαπημένων Tweets είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τι μπορείτε να κάνετε.

Στρογγυλές δύο σκέψεις

Το Evernote και το OneNote είναι τα δύο καλύτερα εργαλεία εκεί έξω για την οργάνωση σημειώσεων που βασίζονται σε σύννεφο. Επίσης, δεν υπάρχουν πολλά να τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους.

Δύο βασικά πλεονεκτήματα του OneNote έναντι του Evernote είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε απεριόριστους φορητούς υπολογιστές και να υποδιαιρέσετε τους φορητούς υπολογιστές σε ενότητες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Evernote έναντι του OneNote, εν τω μεταξύ, σας επιτρέπει να δημιουργείτε προσαρμοσμένες ετικέτες. Επίσης, έχει ένα ελαφρώς καλύτερο web clipper.

Όπως με τον πρώτο γύρο, δεν υπάρχουν πολλά που να υποδηλώνουν ότι οποιοδήποτε εργαλείο έχει ένα πραγματικό πόδι πάνω από το άλλο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η χρήση προσαρμοσμένων ετικετών είναι πιο χρήσιμη από τις ενότητες σημειωματάριων και οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα πάνε καλά με το όριο των 250 σημειωματάριων.

Για άλλη μια φορά, πηγαίνουμε με το Evernote, παρόλο που θα μπορούσε να γίνει ισχυρό επιχείρημα για το OneNote.

Γύρος: Σημείο χαρακτηριστικών οργάνωσης για το Evernote

Λογότυπο Evernote
Λογότυπο OneNote

3

Μορφοποίηση σημειώσεων

Σε αυτόν τον τρίτο γύρο head-to-head, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες μορφοποίησης σημειώσεων. Όπως και με τον οργανισμό, αυτός είναι ένας τομέας όπου πολλές μικρότερες εφαρμογές λήψης σημειώσεων, όπως το προϊόν Zoho (διαβάστε την κριτική Zoho Notebook), υπολείπονται, αλλά τόσο το Evernote όσο και το OneNote υπερέχουν περισσότερο ή λιγότερο.

Evernote

Το Evernote έχει τις περισσότερες από τις ίδιες επιλογές μορφοποίησης εμπλουτισμένου κειμένου που θα βρείτε σε έναν σύγχρονο επεξεργαστή κειμένου. Αυτά περιλαμβάνουν δεκάδες διαφορετικούς τύπους γραμματοσειρών, διαφορετικά μεγέθη γραμματοσειρών και επιλογές για έντονη γραφή, πλάγια γραφή και υπογράμμιση κειμένου.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε λίστες με κουκκίδες και αριθμούς, καθώς και πλαίσια ελέγχου, χρήσιμα για τη δημιουργία λιστών υποχρεώσεων. Το Evernote σάς επιτρέπει επίσης να δημιουργείτε πίνακες με σημειώσεις. Όλα αυτά γίνονται από μια κορδέλα επεξεργασίας που βρίσκεται στο πάνω μέρος κάθε σημείωσης.

Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές μορφοποίησης, οι σημειώσεις στο Evernote διορθώνονται όσον αφορά τη διάταξη. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να εισαγάγετε κείμενο οπουδήποτε στη σελίδα, όπως γύρω από χειρόγραφα διαγράμματα.

Στην πραγματικότητα, οι βασικές σημειώσεις δεν έχουν στην πραγματικότητα δυνατότητες κλήρωσης. Για να γράψετε σημειώσεις ή σκίτσα, πρέπει να δημιουργήσετε μια ειδική «σημείωση μελάνης». Αυτά είναι χρήσιμα για όσους χρησιμοποιούν tablet, αλλά ευχόμαστε να συνδυάσουμε μελάνι και σημειώσεις κειμένου για να δημιουργήσουμε κάτι πιο δυναμικό. Επιπλέον, το Evernote δεν διαθέτει δυνατότητα μετατροπής μελανιού σε κείμενο.

Το Evernote διαθέτει επιλογές για τη δημιουργία σημειώσεων ήχου, καθώς και σημειώσεις στιγμιότυπου οθόνης και κάμερας web. Οι σημειώσεις της κάμερας Web, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για λήψη στιγμιότυπου, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε σημειώσεις βίντεο.

Μια σημείωση

Το OneNote διαθέτει όλες τις επιλογές μορφοποίησης που θα περιμένατε από ένα προϊόν του Microsoft Office. Θα βρείτε σχεδόν κάθε τύπο γραμματοσειράς που θα θέλατε, μπορείτε να αλλάξετε μεγέθη και χρώματα γραμματοσειράς, έντονη γραφή, υπογράμμιση και πλάγια γραφή κειμένου και να επιλέξετε από διάφορες επιλογές κεφαλίδας.

Μπορείτε να προσθέσετε λίστες, τόσο κουκκίδες όσο και αριθμημένες, και λίστες ελέγχου για την παρακολούθηση εργασιών. Το OneNote έχει ακόμη και έναν ζωγράφο μορφής για να αντιγράφει γρήγορα τη μορφοποίηση.

Μέσα στις σημειώσεις, μπορείτε να εισαγάγετε συνδέσμους, εικόνες και ηχητικές σημειώσεις. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πληροφορίες σύσκεψης (τοποθεσία, ώρα, προσκεκλημένους κ.λπ.) σε σημειώσεις απευθείας από το Outlook.

Το OneNote 2016, η έκδοση που έχει οριστεί για τη δύση του ηλίου, έχει πολλές περισσότερες επιλογές μορφοποίησης από την εφαρμογή OneNote στο Microsoft Store. Αυτό περιλαμβάνει εγγραφή βίντεο, χρήσιμη για τη λήψη διαλέξεων, αποκοπής οθόνης και διάφορα πρότυπα σελίδων (ακαδημαϊκά, επαγγελματικά, σχεδιαστές κ.λπ.). Όπως και με την έλλειψη προσαρμοσμένων ετικετών, αυτό είναι κάτι που πραγματικά ελπίζουμε ότι θα διορθώσει η Microsoft.

Ωστόσο, οποιαδήποτε από τις δύο εκδόσεις του OneNote είναι ιδανική για σκίτσο, διάγραμμα και λήψη χειρόγραφων σημειώσεων. Η εφαρμογή OneNote διαθέτει μια γραμμή εργαλείων σχεδίασης, όπου θα βρείτε διάφορες επιλογές στυλό και μολύβι, σχήματα και άλλα εργαλεία για τη δημιουργία οπτικών.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή μετατροπής μελανιού σε κείμενο για εκείνους που τους αρέσει να γράφουν χειρόγραφες σημειώσεις αλλά θέλουν μια πληκτρολογημένη έκδοση αργότερα. Αυτό είναι χρήσιμο για τις σημειώσεις της τάξης, ειδικά, καθώς είναι γενικά αποδεκτό ότι η συγγραφή γεγονότων με το χέρι βοηθά να τα δεσμεύσουμε στη μνήμη.

Εκτός από τις εξαιρετικές επιλογές μορφοποίησης και σχεδίασης κειμένου, το OneNote σάς επιτρέπει να σχεδιάσετε τις σημειώσεις σας με όποιον τρόπο θέλετε. Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε περιοχή μιας σελίδας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο κειμένου εκεί για να προσθέσετε τις σημειώσεις σας. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία που μιμείται στενά μια πραγματική σελίδα σημειωματάριου, την οποία μας αρέσει ιδιαίτερα για την αντιγραφή του πίνακα.

Στρογγυλές τρεις σκέψεις

Το OneNote είναι εύκολα η πιο ευέλικτη εφαρμογή λήψης σημειώσεων που δοκιμάσαμε εδώ στο Cloudwards.net. Όσο υπέροχο είναι το Evernote, δεν είναι σχεδόν τόσο ευέλικτο όταν πρόκειται για διάταξη. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε σχέδια στις σημειώσεις κειμένου σας στο OneNote, ενώ με το Evernote πρέπει να δημιουργήσετε ξεχωριστές σημειώσεις μελανιού.

Ενώ οι δύο πρώτοι γύροι έπεσαν σχεδόν υπέρ του Evernote, ο τρίτος γύρος δεν είναι διαγωνισμός για το OneNote.

Γύρος: Σημείο μορφοποίησης σημείου για το OneNote

Λογότυπο Evernote
Λογότυπο OneNote

4

Συνεργασία

Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά στην κοινή χρήση σημειώσεων με άλλους και στις επιλογές συν-επεξεργασίας.

Για ορισμένους χρήστες, οι λειτουργίες συνεργασίας σημειωματάριων δεν θα έχουν σημασία. Τα σημειωματάρια χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη συλλογή προσωπικών σκέψεων και όχι για ομαδική εργασία. Ωστόσο, η δυνατότητα κοινής χρήσης έχει τις χρήσεις της, όπως η ομαδική έρευνα ή η διανομή σημειώσεων συσκέψεων.

Evernote

Το Evernote διαθέτει πολλές δυνατότητες που υποστηρίζουν τη συνεργασία. Μεταξύ αυτών, μπορείτε να μοιραστείτε οποιοδήποτε σημειωματάριο κάνοντας δεξί κλικ πάνω του και επιλέγοντας “κοινή χρήση σημειωματάριου”. Εισαγάγετε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκείνων με τους οποίους θέλετε να μοιραστείτε το σημειωματάριό σας και επιλέξτε τον τύπο δικαιωμάτων πρόσβασης που θέλετε να τους παραχωρήσετε: προβολή, επεξεργασία ή επεξεργασία και πρόσκληση.

Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε μεμονωμένες σημειώσεις εάν δεν θέλετε να επιτρέψετε την πρόσβαση σε ολόκληρο το σημειωματάριο. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε συνδέσμους σημειώσεων, οι οποίοι θα επιτρέψουν σε όλους να δουν μια σημείωση σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Ή αν προτιμάτε, μπορείτε απλώς να στείλετε ένα σημείωμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποιον απευθείας από την εφαρμογή.

Επειδή οι συνεργασίες μπορεί μερικές φορές να πάνε με λάθος τρόπο, το Evernote σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο ιστορικό μιας σημείωσης για προβολή και επαναφορά σε προηγούμενες εκδόσεις σε περίπτωση ανεπιθύμητων αλλαγών. Απλώς κάντε κλικ στο εικονίδιο πληροφοριών στην επάνω δεξιά πλευρά της σημείωσης και επιλέξτε “προβολή ιστορικού”.

Τέλος, το Evernote διαθέτει μια εύχρηστη δυνατότητα συνομιλίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συζήτηση σημειώσεων. Παρόλο που δεν είναι τόσο πλούσιο σε χαρακτηριστικά όσο μια ειδική εφαρμογή συνομιλίας όπως το Slack, εξακολουθεί να είναι χρήσιμο για γρήγορες επικοινωνίες που βασίζονται σε συγκεκριμένες σημειώσεις και σημειωματάρια (διαβάστε το καλύτερο cloud storage για το άρθρο Slack).

Μια σημείωση

Μπορείτε να μοιραστείτε οποιοδήποτε σημειωματάριο στο OneNote κάνοντας κλικ στο εικονίδιο κοινής χρήσης κοντά στην επάνω δεξιά πλευρά της εφαρμογής και, στη συνέχεια, εισάγοντας τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκείνων με τους οποίους θέλετε να μοιραστείτε. Μπορείτε να εκχωρήσετε δικαιώματα προβολής ή επεξεργασίας.

Παρόλο που δεν μπορείτε να κάνετε κοινή χρήση μεμονωμένων τμημάτων ή σελίδων σημειωματάριου με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε τουλάχιστον να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο κείμενο εντός σημειώσεων από την εφαρμογή (ανοίγει το Outlook για να το κάνει).

Δεν υπάρχει επιλογή συνομιλίας όπως λαμβάνετε με το Evernote και καμία επιλογή σχολιασμού σημειώσεων εντός της εφαρμογής. Αυτή η απουσία σχολιασμού είναι εκπληκτική και ατυχής αφού είναι διαθέσιμη στο Microsoft Word και μια πολύ χρήσιμη λειτουργία εκεί.

Το OneNote δεν σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε πρόσφατες αλλαγές ή αλλαγές επαναφοράς, εκτός εάν χρησιμοποιείτε το OneNote 2016, το οποίο διαθέτει μια ειδική καρτέλα “ιστορικό”. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, πρέπει να επισημάνουμε ότι το OneNote 2016 εγκαταλείπεται από τη Microsoft. Αρχίζοντας να αναρωτιέμαι γιατί?

Στρογγυλές Τέσσερις Σκέψεις

Μεταξύ του Evernote και του OneNote, μας εξέπληξε το γεγονός ότι το Evernote διαθέτει τις πιο ευέλικτες δυνατότητες συνεργασίας, δεδομένης της θέσης του Microsoft Office στον επιχειρηματικό κόσμο. Ωστόσο, είναι πολύ σαφές ότι το Evernote βγαίνει στην κορυφή εδώ, δίνοντάς σας τη δυνατότητα όχι μόνο να μοιράζεστε φορητούς υπολογιστές αλλά και σημειώσεις, καθώς και μια εύχρηστη λειτουργία συνομιλίας εργασίας.

Γύρος: Σημείο συνεργασίας για το Evernote

Λογότυπο Evernote
Λογότυπο OneNote

5

Ασφάλεια και απόρρητο

Ο τελικός γύρος μας θα χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της ασφάλειας κάθε εφαρμογής λήψης σημειώσεων. Δεδομένου ότι τόσο το Evernote όσο και το OneNote αποθηκεύουν σημειώσεις στο cloud, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Μετά από όλα, δεν θέλετε κάποιος να τρέχει με τη μυστική συνταγή της οικογένειάς σας για μπισκότα σοκολάτας.

Evernote

Μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους αναγνώστες να μάθουν ότι το Evernote δεν διατηρεί τα δικά του κέντρα δεδομένων, αλλά αντ ‘αυτού χρησιμοποιεί το Google Cloud. Η Google δεν έχει δείξει πάντα τις βέλτιστες πρακτικές απορρήτου, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην κριτική μας στο Google Drive.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες έχουν να κάνουν με την Google χρησιμοποιώντας δεδομένα cloud καταναλωτών αποθηκευμένα για το Google Drive, το Gmail και άλλες υπηρεσίες Google για σκοπούς μάρκετινγκ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη στους όρους απορρήτου της Evernote που να υποδηλώνει ότι επιτρέπει στην Google να έχει πρόσβαση στις προσωπικές σκέψεις της βάσης χρηστών της.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η Evernote ισχυρίζεται ότι δεν θα κοιτάξει ποτέ το περιεχόμενο των χρηστών, εκτός εάν σας δοθεί άδεια από εσάς ή υποχρεωθείτε από την επιβολή του νόμου. Οι σημειώσεις σας κρυπτογραφούνται επίσης σε κατάσταση ηρεμίας χρησιμοποιώντας AES 256-bit, ένα πρωτόκολλο που δεν είναι γνωστό ότι είναι εύθραυστο.

Οι σημειώσεις κρυπτογραφούνται κατά τη μεταφορά (δηλ. Μέσω Διαδικτύου) επίσης, αλλά η κρυπτογράφηση δεν είναι από προεπιλογή από προεπιλογή. Κατά την άφιξή τους στο διακομιστή, οι σημειώσεις αποκρυπτογραφούνται για ευρετηρίαση πριν κρυπτογραφηθούν ξανά. Αυτό βοηθά στην επιτάχυνση της ανάκτησης αργότερα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Evernote προσφέρει ιδιωτική κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, αλλά την περιορίζει σε επισημασμένο κείμενο. Μπορείτε να το ορίσετε μόνοι σας μέσα από την εφαρμογή επιλέγοντας το κείμενο που θέλετε να κρυπτογραφήσετε, κάνοντας δεξί κλικ πάνω του και επιλέγοντας “κρυπτογράφηση επιλεγμένου κειμένου”.

Παρόλο που προτιμούμε η εταιρεία να επεκτείνει την ιδιωτική κρυπτογράφηση σε ολόκληρους φορητούς υπολογιστές, είναι το μόνο εργαλείο για φορητούς υπολογιστές cloud που γνωρίζουμε ακόμη και να φτάσει όσο φτάνει. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ασφάλεια, το Evernote είναι επίσης μία από τις δύο εφαρμογές λήψης σημειώσεων που είναι συμβατές με το SafeRoom, ένα ιδιωτικό εργαλείο κρυπτογράφησης που θα αποτρέψει οποιονδήποτε στο Evernote να αποκρυπτογραφήσει τα σημειωματάριά σας, ακόμη και υπό την εξουσία εντάλματος.

Ως μέτρο ασφάλειας έναντι κάποιου που παραβιάζει τον κωδικό πρόσβασης Evernote, μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που δεν προσφέρουν πάρα πολλές υπηρεσίες cloud, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις κατά τα άλλα καλύτερες επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο.

Με ενεργοποιημένο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ακόμη και αν κάποιος κλέψει ή brute-force σπάσει τον κωδικό πρόσβασής σας, πιθανότατα δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει, καθώς το Evernote θα απαιτήσει ένα πρόσθετο διαπιστευτήριο εάν εντοπίσει μια προσπάθεια σύνδεσης από έναν άγνωστο υπολογιστή. Αυτό το διαπιστευτήριο είναι ένας κωδικός ασφαλείας που θα σταλεί στην κινητή συσκευή σας μέσω κειμένου.

Μια σημείωση

Σημειωματάρια και σημειώσεις που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το OneNote, όπως αναφέραμε προηγουμένως, αποθηκεύονται στο χώρο αποθήκευσης cloud του OneDrive. Ως εκ τούτου, έχουμε παρόμοια άποψη για την ασφάλεια του OneNote με αυτήν του OneDrive. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι το OneDrive δεν κρυπτογραφεί αρχεία σε κατάσταση ηρεμίας στον διακομιστή, εκτός εάν είστε επαγγελματικός χρήστης. Αυτό αφήνει τις σημειώσεις σας ανοιχτές σε εύκολες επιλογές σε περίπτωση παραβίασης.

Μπορείτε να προστατεύσετε με κωδικό πρόσβασης ενότητες σημειωματάριων απευθείας από τον πελάτη. Ωστόσο, αυτό εμποδίζει μόνο κάποιον που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας να διαβάσει τα περιεχόμενα αυτού του σημειωματάριου. Δεν ανακατεύει αρχεία που αποστέλλονται στο cloud.

Τα καλά νέα είναι ότι το OneNote είναι ο άλλος φορητός υπολογιστής cloud που υποστηρίζεται από το SafeRoom, οπότε μπορείτε να προσθέσετε κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης στα σημειωματάριά σας με αυτόν τον τρόπο. Το προϊόν είναι διαθέσιμο για λήψη από το Microsoft Store και κοστίζει 2,99 $, μια τιμή που αξίζει να πληρώσετε εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε εμπιστευτικές πληροφορίες στο OneNote.

Το OneNote προστατεύει επίσης τα αρχεία υπό διαμετακόμιση μέσω ασφάλειας επιπέδου μεταφοράς (TLS), οπότε τα αρχεία σας θα πρέπει να είναι ασφαλή από την υποκλοπή μέσω διαδικτύου, παρόλο που συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN μέσω δημόσιου WiFi (διαβάστε τον καλύτερο οδηγό VPN για προτάσεις).

Όπως το Evernote, το OneNote παρέχει επίσης μια δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, για την προστασία των φορητών υπολογιστών σας σε περίπτωση κλοπής ή θραύσης του κωδικού πρόσβασής σας.

Στρογγυλές Πέντε Σκέψεις

Με όλο και περισσότερες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εμφανίζονται, η επιλογή υπηρεσιών cloud δεσμευμένων για την προστασία των δεδομένων σας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Γι ‘αυτό συχνά προτείνουμε υπηρεσίες αποθήκευσης cloud μηδενικής γνώσης στους αναγνώστες μας, όπως το Sync.com και το pCloud.

Παρόλο που κανένας πάροχος φορητού υπολογιστή που δεν γνωρίζουμε προσφέρει πλήρη, εγγενή προστασία μηδενικής γνώσης, το Evernote τουλάχιστον σας επιτρέπει να κρυπτογραφείτε ιδιωτικά επισημασμένο κείμενο. Είναι λίγο οδυνηρό να διαχειριστείτε την ασφάλειά σας με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι κάτι.

Η Microsoft, εν τω μεταξύ, δεν κρυπτογραφεί ούτε την πλευρά των φορητών υπολογιστών σας με τη χρήση μιας διαχειριζόμενης διαδικασίας κρυπτογράφησης, εκτός εάν είστε επαγγελματικός χρήστης.

Γύρος: Σημείο ασφάλειας και απορρήτου για το Evernote

Λογότυπο Evernote
Λογότυπο OneNote

6

Τελική ετυμηγορία

Ο Evernote πήρε τέσσερις από πέντε γύρους στο κεφάλι μας, αλλά οι δύο πρώτοι γύροι (χαρακτηριστικά κόστους και οργάνωσης) ήταν τόσο κοντά που θα μπορούσαν επίσης να ήταν δύο γύροι σε έναν.

Πιθανότατα ο πιο επιτακτικός λόγος για την επιλογή του Evernote έναντι του OneNote έγκειται στην ασφάλεια. Το OneNote, εν τω μεταξύ, πρέπει να απευθύνεται σε όσους χρειάζονται περισσότερη ελευθερία στον τρόπο δημιουργίας σημειώσεων χάρη στα εργαλεία σχεδίασης και τις πιο δυναμικές επιλογές διάταξης.

Ο μεγαλύτερος λόγος για την επιλογή του Evernote έναντι του OneNote αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, είναι η επικείμενη εγκατάλειψη του OneNote 2016. Η έκδοση του Microsoft Store του OneNote, την οποία πρόκειται να διατηρήσει η εταιρεία, λείπει σημαντικές δυνατότητες που έχετε τόσο με το OneNote 2016 όσο και με το Evernote, συμπεριλαμβανομένων προσαρμοσμένων ετικετών και εκδόσεων.

Τελικός νικητής: Evernote

Προς το παρόν, το Evernote παραμένει, στα μάτια μας, η καλύτερη εφαρμογή λήψης σημειώσεων στην αγορά. Θέλετε να ζυγίσετε; Στείλτε μας μια σημείωση παρακάτω και σας ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map