Dropbox εναντίον MEGA: Ποιο είναι το Cloud Storage καλύτερο το 2020;

Το Dropbox είναι ο πάροχος αποθήκευσης cloud που έφερε την ιδέα στο mainstream. Εν τω μεταξύ, ο MEGA είναι γνωστός για διαφορετικούς λόγους ως το προϊόν εκκίνησης του Kim Dotcom, του διαβόητου υποστηρικτή του απορρήτου (ή του πειρατή πνευματικών δικαιωμάτων, ανάλογα με την άποψή σας), αν και δεν ασχολείται πλέον με την εταιρεία.

Και οι δύο πάροχοι προσφέρουν πακέτα αποθήκευσης cloud που έχουν υψηλή βαθμολογία για διάφορους λόγους και παρόλο που κανένας δεν φτάνει στην κορυφή των συγκρίσεων αποθήκευσης cloud, είναι και οι δύο στην πρώτη 10. Όπως συζητάμε στην κριτική μας για το Dropbox, οι δυνατότητες συνεργασίας με το Dropbox είναι εξαιρετικό, ενώ το MEGA είναι ισχυρό στην ασφάλεια, όπως εξηγούμε στην κριτική μας για το MEGA.

Πώς ταιριάζουν οι δύο πάροχοι όταν έρχονται αντιμέτωποι; Αποφασίσαμε να μάθουμε σε αυτήν τη σύγκριση MEGA vs Dropbox.

Ρύθμιση μάχης: MEGA vs Dropbox

Σε μια προσπάθεια να κάνουμε μια δίκαιη σύγκριση, έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα για τη δοκιμή παρόχων αποθήκευσης cloud όπως το Dropbox και το MEGA σε επτά γύρους. Για κάθε κατηγορία, εξετάζουμε μια σημαντική πτυχή του χώρου αποθήκευσης cloud και βλέπουμε πώς συγκρίνονται οι διεκδικητές.

Κάθε νικητής του γύρου κερδίζει έναν βαθμό, αλλά αν είναι πολύ κοντά στην κλήση, θα δώσουμε έναν βαθμό και στους δύο παρόχους και θα τον ονομάσουμε ισοπαλία. Στο τέλος, θα προσθέσουμε τους πόντους και θα δηλώσουμε τον συνολικό νικητή ως πρόταση μας και μετά θα εξηγήσουμε τη συλλογιστική μας.

1

Τιμολόγηση

Και οι δύο πάροχοι προσφέρουν δωρεάν χώρο αποθήκευσης, παρόλο που μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σύνολο των καλύτερων δωρεάν αποθηκευτικών χώρων cloud, αν θέλετε πραγματικά να εξοικονομήσετε χρήματα. Το Dropbox σας επιτρέπει 2 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, ενώ το MEGA σας δίνει 15 GB δωρεάν.

Το MEGA σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε επιπλέον χώρο αποθήκευσης ολοκληρώνοντας επιτεύγματα, όπως λήψη της εφαρμογής για επιτραπέζιους υπολογιστές ή πρόσκληση φίλων για συμμετοχή στην υπηρεσία. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα μπόνους επίτευξης λήγουν αρκετά γρήγορα.

Λαμβάνετε επιπλέον 20 GB χώρου MEGA για λήψη της εφαρμογής για επιτραπέζιους υπολογιστές ή 15 GB για την εφαρμογή smartphone, αλλά και τα δύο αυτά μπόνους λήγουν μετά από 180 ημέρες. Τα 10 GB επιπλέον αποθηκευτικού χώρου για την πρόσκληση ενός φίλου λήγουν μετά από ένα χρόνο. Το χειρότερο είναι το αρχικό μπόνους εγγραφής MEGA: έχετε τεράστιο αποθηκευτικό χώρο 35 GB μόνο για εγγραφή, αλλά λήγει μετά από 30 ημέρες. 

Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε περισσότερα από 15 GB, θα πρέπει να σκεφτείτε τα σχέδια τιμολόγησης της MEGA από την αρχή, ή θα αναγκαστείτε να καταργήσετε το επιπλέον περιεχόμενό σας μετά από ένα μήνα.

Πέρα από το δωρεάν επίπεδο, το Dropbox προσφέρει δύο επιλογές για προσωπικούς λογαριασμούς. Το Dropbox Plus κοστίζει 11,99 $ ανά μήνα ή 9,99 $ ανά μήνα εάν πληρώνετε ετησίως, παρέχοντας σας ένα αξιοπρεπές αποθηκευτικό χώρο 2 TB μαζί με επιπλέον, όπως υποστήριξη email προτεραιότητας. 

Εάν χρειάζεστε περισσότερο χώρο, το Dropbox Professional σας δίνει 3 TB χώρου και κοστίζει 19,99 $ το μήνα ή 16,58 $ το μήνα για ετήσια προγράμματα. 

Η MEGA προσφέρει τέσσερα προσωπικά προγράμματα επί πληρωμή, αν και οι τιμές είναι σε ευρώ, επομένως είναι δύσκολο να γίνει ακριβής σύγκριση. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, το MEGA Pro Lite διαθέτει 400 GB χώρου για περίπου 5,55 $ το μήνα, το Pro 1 είναι περίπου 11,11 $ το μήνα για 2 TB, το Pro 2 είναι 22,23 $ το μήνα για αποθήκευση 8 TB και το Pro 3 είναι 33,36 $ το μήνα για 16 TB. 

Όλα τα προσωπικά προγράμματα της MEGA συνοδεύονται από επιπλέον δύο μήνες δωρεάν, εάν συντάξετε ένα ετήσιο πρόγραμμα, αντί να πληρώνετε μηνιαία.

Επιχειρηματική τιμολόγηση MEGA vs Dropbox

Αν αναζητάτε μια επιχειρηματική επιλογή, τα σχέδια τιμολόγησης Dropbox Business ξεκινούν από 15 $ ανά μήνα ανά χρήστη για 5 TB χώρου στο πρόγραμμα Dropbox Business Standard. Το Dropbox Business Advanced είναι 25 $ ανά μήνα ανά χρήστη, συνοδεύεται από απεριόριστο χώρο αποθήκευσης στο cloud, αν και θα χρειαστεί να το ζητήσετε εάν αναμένετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο από 3 TB χώρου. 

Αν ψάχνετε για απεριόριστο χώρο αποθήκευσης, ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τους καλύτερους απεριόριστους παρόχους διαδικτυακού χώρου αποθήκευσης και δείτε παρόχους όπως το Box και το OpenDrive.

Το Dropbox Enterprise είναι μια προσαρμόσιμη λύση για μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς καθορισμένη τιμή και θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με το Dropbox για μια προσφορά. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή κλήση, ειδικά όταν το Dropbox έφτασε στη λίστα των καλύτερων cloud storage για επιχειρήσεις, παράλληλα με την Egnyte.

Υπάρχει μόνο ένα επιχειρηματικό σχέδιο με το MEGA, με τίτλο (φανταστικά) MEGA για επιχειρήσεις. Αυτό κοστίζει 10 ευρώ το μήνα (περίπου 11 $ ανά μήνα, ανάλογα με τη συναλλαγματική ισοτιμία) και συνοδεύεται από απεριόριστο χώρο αποθήκευσης, αν και έχει ελάχιστο αριθμό τριών χρηστών. 

Ορισμένοι όροι χρήσης ισχύουν για το MEGA για επιχειρήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για «πραγματικούς επιχειρηματικούς σκοπούς» και συνοδεύεται από μια πολιτική ορθής χρήσης που θα συγκρίνει τη χρήση σας με αυτήν του μέσου επιχειρηματικού χρήστη. Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε πολλά δεδομένα, ίσως χρειαστεί πρώτα να ελέγξετε με το MEGA ότι η χρήση σας είναι κατάλληλη.

Και οι δύο πάροχοι προσφέρουν 2 TB αποθηκευτικού χώρου με παρόμοιο κόστος, το οποίο θα ικανοποιήσει τους περισσότερους προσωπικούς χρήστες. Ωστόσο, η MEGA προσφέρει περισσότερη δωρεάν φιλοξενία αρχείων και παρόλο που τα χρονικά περιορισμένα μπόνους μπορεί να είναι ενοχλητικά, η MEGA παίρνει αυτόν τον γύρο.

Γύρος: Σημείο τιμολόγησης για MEGA

Λογότυπο MEGA
Λογότυπο Dropbox

2

Ασφάλεια

Εάν αναζητάτε την ισχυρότερη ασφάλεια για τα αρχεία σας, τότε χρειάζεστε έναν πάροχο που μπορεί να προσφέρει κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης. Αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος αποθήκευσης cloud δεν αποθηκεύει αντίγραφο του κλειδιού κρυπτογράφησής σας, επομένως δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας, ακόμη και αν επιβάλλεται από την επιβολή του νόμου. 

Εφόσον διατηρείτε ασφαλή τον κωδικό πρόσβασής σας, το μόνο άτομο που θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας είναι εσείς. Έχοντας αυτό κατά νου, η MEGA πρωτοπορεί εδώ επειδή προσφέρει κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης ως στάνταρ σε όλα τα σχέδιά της.

mega-vs-tresorit-mega-security

Από την αρχή, η MEGA καθιστά σαφές ότι εάν χάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χάσετε τον λογαριασμό σας, καθώς δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας. Η MEGA προτείνει να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να συμβεί αυτό, και το ίδιο και εμείς. Αν ψάχνετε για έναν καλό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ρίξτε μια ματιά στο Dashlane, μια από τις καλύτερες επεκτάσεις διαχειριστή κωδικών πρόσβασης εκεί έξω.

Δυστυχώς, το Dropbox δεν προσφέρει κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης σε κανένα από τα σχέδιά του, καθιστώντας την μια πολύ λιγότερο ασφαλή επιλογή από το MEGA για τα αρχεία σας. 

Εάν υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες του Dropbox που σας αρέσουν πραγματικά, αλλά θέλετε επίσης κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης, τότε είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία τρίτου μέρους, όπως το Boxcryptor, για να κρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας πριν από τη μεταφόρτωσή τους. Ρίξτε μια ματιά στην κριτική μας στο Boxcryptor για να μάθετε περισσότερα.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

Και οι δύο πάροχοι χρησιμοποιούν κρυπτογραφικά επίπεδα για τα αρχεία σας τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη μεταφορά. Το Dropbox χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση AES 256-bit για δεδομένα σε κατάσταση ηρεμίας και SSL / TLS για δεδομένα κατά τη μεταφορά. 

Το MEGA χρησιμοποιεί επίσης το πρωτόκολλο TLS για δεδομένα κατά τη μεταφορά, αλλά τα δεδομένα σε κατάσταση ηρεμίας χρησιμοποιούν την ελαφρώς λιγότερο ασφαλή κρυπτογράφηση AES 128-bit. Αν και αυτό δεν είναι τόσο ισχυρό όσο η προστασία από το Dropbox, θα πρέπει να χρειαστούν ακόμη εκατομμύρια χρόνια για να σπάσει μέσω ωμής βίας, τουλάχιστον θεωρητικά.

Αυθεντικά

Και οι δύο πάροχοι προσφέρουν επίσης την επιλογή ρύθμισης ταυτότητας δύο παραγόντων. Πρόκειται για ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που απαιτεί μια δεύτερη μορφή ελέγχου ταυτότητας, καθώς και τον κωδικό πρόσβασής σας. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως η εισαγωγή κωδικού που αποστέλλεται μέσω SMS ή η χρήση μιας εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας στο τηλέφωνό σας.

Σε αντίθεση με πολλούς παρόχους, η MEGA σας ενθαρρύνει ενεργά να ρυθμίσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ακόμη και μέχρι να προτείνει ορισμένες εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας. Το Dropbox προσφέρει επίσης έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, αλλά η επιλογή δεν διαφημίζεται τόσο καθαρά όσο και με το MEGA. 

Το MEGA είναι επίσης πολύ σαφές για το γεγονός ότι η κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης δεν θα προστατεύσει τα αρχεία σας εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Συνιστάται η χρήση κρυπτογράφησης πλήρους δίσκου σε επίπεδο συσκευής για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα στον σκληρό σας δίσκο διατηρούνται ασφαλή. 

Το MEGA μπορεί να είναι ισχυρό στην ασφάλεια, αλλά υπάρχουν ακόμη καλύτερες επιλογές εκεί έξω. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με το πιο ασφαλές cloud storage για να μάθετε περισσότερα.

Εάν η ασφάλεια είναι σημαντική για εσάς (και θα πρέπει να είναι), τότε το cloud storage που συνοδεύεται από κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης είναι ένα καθορισμένο πλεονέκτημα. Το MEGA είναι ένας από τους καλύτερους παρόχους αποθήκευσης cloud μηδενικής γνώσης, μαζί με το Sync.com και το pCloud (διαβάστε τη σύγκριση pCloud vs MEGA). Επειδή το Dropbox δεν μπορεί να προσφέρει αυτό το επίπεδο ασφάλειας, το MEGA είναι ο ξεκάθαρος νικητής εδώ.

Γύρος: Σημείο ασφαλείας για το MEGA

Λογότυπο MEGA
Λογότυπο Dropbox

3

Μυστικότητα

Η MEGA πωλείται ως επικεντρωμένη στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ακόμη και ονομάζεται «εταιρεία απορρήτου» στον ιστότοπό της. Τα κέντρα δεδομένων της MEGA βρίσκονται σε αρκετά φιλικές προς το απόρρητο τοποθεσίες, όπως το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Κανένα αρχείο δεν έχει αποθηκευτεί ποτέ στην Αμερική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής παρεμβατικής νομοθεσίας, όπως ο νόμος PATRIOT. 

Η MEGA συμμορφώνεται με τους κανόνες του GDPR, αλλά εφαρμόζει αυτές τις προστασίες σε όλους τους χρήστες, όχι μόνο σε αυτούς που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η στάση του Dropbox σχετικά με το απόρρητο είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακή.

Η πολιτική απορρήτου του Dropbox καθιστά σαφές ότι η εταιρεία συλλέγει τα δεδομένα σας για να αποτρέψει την κατάχρηση των υπηρεσιών της. Για παράδειγμα, ενδέχεται να σαρώσει τα αρχεία στο λογαριασμό σας για να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζετε κανέναν από τους όρους και τις προϋποθέσεις του.

Ορισμένα από τα δεδομένα σας μπορούν επίσης να διαβιβαστούν σε τρίτους, όπως Amazon, Google, Oracle και Zendesk. Όπως αναφέραμε, το Dropbox δεν χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης και παρόλο που μοιράζεται δεδομένα με τρίτα μέρη, επιτρέπει επίσης καλή ενσωμάτωση και παρέχει επιπλέον δυνατότητες από αυτές τις υπηρεσίες σε χρήστες του Dropbox, κατά συνέπεια.

Το MEGA, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης, επομένως τα δεδομένα σας είναι ασφαλή. Εφόσον κρατάτε το μοναδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης, δεν υπάρχει τρόπος πρόσβασης στο MEGA, σάρωση, ανάγνωση ή οτιδήποτε άλλο με τα αρχεία σας.

Παρόλο που πριν από λίγο καιρό, το Dropbox υπέστη σοβαρή παραβίαση δεδομένων το 2012, με διαρροή 68 εκατομμυρίων κωδικών πρόσβασης χρηστών. Αναφέρθηκε επίσης ότι παρατάσσεται για να συμμετάσχει σε άλλες εταιρείες, όπως η Google και η Apple, ως μέρος του προγράμματος PRISM που καταστρέφει το απόρρητο, αν και το Dropbox αρνήθηκε γρήγορα να εμπλακεί. 

Δεν προκαλεί έκπληξη, αυτός ο γύρος δεν είναι μυαλό. Η πολιτική απορρήτου του Dropbox αφήνει πολλά να είναι επιθυμητά, ενώ το MEGA έχει ρυθμιστεί με το απόρρητο στην καρδιά του, καθιστώντας αυτό μια άλλη σαφή νίκη για τη MEGA.

Γύρος: Σημείο απορρήτου για τη MEGA

Λογότυπο MEGA
Λογότυπο Dropbox

4

Ταχύτητα

Όσον αφορά την ταχύτητα, δεν υπάρχουν πολλά μεταξύ του Dropbox και του MEGA. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, χρειάστηκαν περίπου 25 λεπτά για να ανεβάσετε ένα νέο αρχείο 1 GB και στους δύο παρόχους από την τοποθεσία δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοιες ταχύτητες παρατηρήθηκαν τόσο από το MEGA όσο και από το Dropbox κατά τη λήψη, χρειάζονταν περίπου τρία λεπτά για τη λήψη του ίδιου αρχείου 1 GB.

DropboxMEGA
Μεταφόρτωση:25:1126:04
Κατεβάστε:3:193:22

Όπου το Dropbox έρχεται πραγματικά με το δικό του, είναι με αρχεία που έχουν επεξεργαστεί ή τροποποιηθεί κατά κάποιο τρόπο. Εάν κάνετε μια αλλαγή σε ένα αρχείο στο MEGA – ακόμη και σε ένα μικρό – ολόκληρο το αρχείο πρέπει να φορτωθεί ξανά.

Ωστόσο, το Dropbox χρησιμοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως συγχρονισμός σε επίπεδο μπλοκ για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Τα αρχεία σας χωρίζονται σε μεμονωμένα μπλοκ και θα συγχρονίσουν μόνο τα μπλοκ που έχουν αλλάξει. Εάν κάνετε μια μικρή αλλαγή σε ένα αρχείο, θα χρειαστεί να ανεβάσετε λιγότερα μπλοκ, καθιστώντας το μια πολύ ταχύτερη διαδικασία από την MEGA, όπου κάθε μπλοκ θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν έχετε πολλά μεγάλα αρχεία για αλλαγή, καθώς ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στους χρόνους μεταφόρτωσης είναι πιο σημαντικός. Ωστόσο, με μικρότερα αρχεία, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά, ειδικά εάν η σύνδεσή σας είναι καλή. 

Εάν αντιμετωπίζετε πολλά μεγάλα αρχεία που επεξεργάζονται συνεχώς, το Dropbox είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Dropbox βγαίνει στην κορυφή της λίστας μας με το καλύτερο cloud storage με συγχρονισμό, ακόμη και σε σύγκριση με έναν άλλο πάροχο συγχρονισμού σε επίπεδο μπλοκ όπως το pCloud (διαβάστε το κομμάτι pCloud vs Dropbox).

Έχοντας αυτό κατά νου, το Dropbox είναι ο νικητής εδώ: δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ταχύτερες μεταφορτώσεις του σε σύγκριση με τις MEGA.

Γύρος: Σημείο ταχύτητας για Dropbox

Λογότυπο MEGA
Λογότυπο Dropbox

5

Ευκολία στη χρήση

Τόσο το MEGA όσο και το Dropbox είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου ή μέσω εφαρμογών διαθέσιμων για όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των macOS, των Windows και του Linux. Δεν υποστηρίζουν όλοι οι πάροχοι αποθήκευσης cloud το Linux, αλλά και οι δύο διεκδικητές μας κατατάσσονται στον καλύτερο κατάλογο cloud storage για Linux, μαζί με το Tresorit και το pCloud. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες εφαρμογές Android και iOS και για τις δύο υπηρεσίες.

mega-web-interface

Οι εφαρμογές επιφάνειας εργασίας των MEGA και Dropbox λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Και οι δύο σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα φάκελο στον σκληρό σας δίσκο που συγχρονίζεται αυτόματα με το σύννεφο. Προσφέρουν επίσης ένα δίσκο συστήματος ή ένα εικονίδιο γραμμής μενού που σας επιτρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ή να ξεκινήσετε τη διεπαφή ιστού. 

Αυτή είναι η προσέγγιση που διαδόθηκε το Dropbox και θα δείτε ένα παρόμοιο σύστημα που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους παρόχους υπηρεσιών cloud αυτές τις μέρες. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud στο παρελθόν, δεν θα φαίνεται τίποτα εκτός τόπου.

Όταν εγκαθιστάτε το Dropbox ή το MEGA, θα έχετε επίσης πρόσθετες επιλογές όταν κάνετε δεξί κλικ σε ένα αρχείο, όπως το να επιτρέπετε να επιλέξετε αρχεία για μεταφόρτωση. Το Dropbox φαίνεται να έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα εδώ, με πρόσθετες επιλογές που σας επιτρέπουν να βλέπετε γρήγορα σχόλια ή το ιστορικό έκδοσης ενός αρχείου.

Δυστυχώς, το Dropbox δεν είναι μια εξαιρετική υπηρεσία για χρήστες macOS και iOS επειδή τα αρχεία και οι φάκελοι είναι οργανωμένα με αλφαβητική σειρά από προεπιλογή, με τους φακέλους να αναμιγνύονται με αρχεία. Αν έχετε πολλά μέσα, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε αναζήτηση για να βρείτε το αρχείο ή τον υποφάκελο που αναζητάτε.

Δεν μπορείτε να το αλλάξετε εύκολα. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ταξινόμησης των αρχείων, αλλά εξακολουθεί να είναι ακατάστατο. Ωστόσο, οι χρήστες των Windows θα διαπιστώσουν ότι οι φάκελοι παρατίθενται πάνω από τα αρχεία από προεπιλογή, συμπεριλαμβανομένου του ιστότοπου.

Το Dropbox συμβουλεύει τους χρήστες macOS και iOS να το ζητήσουν ως χαρακτηριστικό, οπότε είναι απίθανο να αλλάξει αυτό, εκτός εάν το ζητήσει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών της Apple. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν πρόκειται να βρείτε το Dropbox στη λίστα με τις καλύτερες προτάσεις αποθήκευσης cloud για Mac.

Εάν είστε συνδεδεμένοι με το οικοσύστημα της Apple, ελέγξτε το iCloud ή το Sync.com. Μπορείτε να διαβάσετε πρώτα την κριτική μας στο Sync.com, γιατί όχι μόνο είναι η κορυφαία πρόταση αποθήκευσης cloud για χρήστες Mac, αλλά είναι και η σύστασή μας ως η καλύτερη αποθήκευση cloud για iPhone.

Δεν υπάρχουν πολλά μεταξύ MEGA ή Dropbox για χρήστες Windows και Linux. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι Mac και iPhone, αυτός ο γύρος πηγαίνει στο MEGA ως ο ευκολότερος πάροχος στη χρήση σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Γύρος: Σημείο ευκολίας χρήσης για το MEGA

Λογότυπο MEGA
Λογότυπο Dropbox

6

Συγχρονισμός και κοινή χρήση αρχείων

Μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud δημιουργείται ή καταστρέφεται από το πόσο καλά μπορεί να μοιράζεται ή να συγχρονίζει αρχεία. Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί – είναι τόσο απλό. Για το Dropbox και το MEGA, είναι μια αρκετά ομοιόμορφη εικόνα.

dropbox-sync-online-αρχεία

Οι χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών MEGA μπορούν να πραγματοποιήσουν λήψη ολόκληρου του χώρου αποθήκευσης στο cloud κατά την πρώτη εγκατάσταση της εφαρμογής ή μπορούν να συγχρονίσουν επιλεκτικά τα αρχεία και τους φακέλους που χρησιμοποιούν τακτικά για να εξοικονομήσουν χώρο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε επιπλέον τοποθεσίες συγχρονισμού στις ρυθμίσεις του MEGA, αν και αυτή δεν είναι η πιο απλή διαδικασία.

Το Dropbox προσφέρει δύο διαφορετικές μεθόδους συγχρονισμού αρχείων, με μία παρόμοια με το MEGA. Η πρώτη επιλογή για χρήστες Dropbox είναι ο επιλεκτικός συγχρονισμός, ο οποίος σας επιτρέπει να αποφασίσετε ποια αρχεία και φακέλους θα συγχρονιστούν με τον σκληρό σας δίσκο και ποια θα παραμείνουν στο cloud. 

Αυτό είναι παρόμοιο με το MEGA, αλλά σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε ολόκληρο το περιεχόμενο του cloud storage στον σκληρό σας δίσκο. Τυχόν αρχεία ή φακέλους που έχετε αποεπιλέξει δεν θα εμφανίζονται.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, το Dropbox προσφέρει έξυπνο συγχρονισμό. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε όλα τα αρχεία και τους φακέλους σας στον υπολογιστή σας, αλλά μπορείτε να ορίσετε ορισμένα αρχεία να αποθηκεύονται στο χώρο αποθήκευσης στο cloud. Θα είναι ορατές στον υπολογιστή σας και θα πραγματοποιούνται λήψεις όποτε θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε, αλλά δεν θα καταλάβουν χώρο μέχρι τότε.

Αυτή η δυνατότητα είναι ένας λόγος για τον οποίο το Dropbox ήταν η δεύτερη καλύτερη πρόταση για τη σύντομη λίστα συγχρονισμού και κοινής χρήσης παρόχων αρχείων για επιχειρήσεις, ακριβώς κάτω από το Egnyte Connect. Το Dropbox δεν έχει όρια μεταφοράς αρχείων, εκτός από το όριο αποθήκευσης, ώστε να μπορείτε να ανεβάσετε και να κατεβάσετε το περιεχόμενό σας όσο θέλετε.

Αντίθετα, η MEGA εφαρμόζει ένα μηνιαίο όριο για τις μεταφορτώσεις και τις λήψεις αρχείων. Για προσωπικούς λογαριασμούς, αυτές οι ποσοστώσεις είναι ίδιες με τη συνολική χωρητικότητά σας, επομένως δεν είναι ασήμαντες. Ωστόσο, εάν ανεβάζετε και κατεβάζετε πολλά μεγάλα αρχεία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε εξαντλήσει γρήγορα το όριο.

Κοινή χρήση αρχείων με Dropbox και MEGA

Όσον αφορά την κοινή χρήση αρχείων, και οι δύο πάροχοι προσφέρουν αρκετά τυπικά χαρακτηριστικά. Το Dropbox σάς επιτρέπει να μοιράζεστε αρχεία από όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων μέσω εφαρμογών για κινητά και διαδικτυακά. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κοινόχρηστο σύνδεσμο που μπορείτε να στείλετε σε άλλους, δίνοντάς τους πρόσβαση μόνο για ανάγνωση ή πλήρη επεξεργασία στα αρχεία και τους φακέλους σας. 

Μπορείτε να αλλάξετε έναν αριθμό ρυθμίσεων για αυτούς τους συνδέσμους. Μπορείτε να ορίσετε μια ημερομηνία λήξης, να προσθέσετε έναν κωδικό πρόσβασης και να απενεργοποιήσετε τις λήψεις, αν και αυτό είναι διαθέσιμο μόνο στο Dropbox Professional ή στα επιχειρηματικά σχέδια. Το Dropbox το κατατάσσει στη λίστα των καλύτερων αποθηκευτικών χώρων cloud για κοινή χρήση, αλλά υπάρχουν καλύτερες επιλογές εκεί έξω, όπως το Sync.com.

egnyte-vs-dropbox-dropbox-business-file-sharing

Θα βρείτε παρόμοιες λειτουργίες με το MEGA, καθώς θα μπορείτε να δημιουργήσετε κοινόχρηστους συνδέσμους στα αρχεία και τους φακέλους σας, καθώς και να ορίσετε ημερομηνίες λήξης και να προσθέσετε κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, θα χρειαστείτε έναν λογαριασμό επί πληρωμή για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λειτουργίες.

Όπως έχουμε αναφέρει, η MEGA προσφέρει κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης (κάτι που δεν το Dropbox). Μπορείτε να μοιραστείτε τους συνδέσμους σας παρέχοντας ένα αντίγραφο του κλειδιού σας, επιτρέποντας σε άλλους χρήστες να βλέπουν ή να επεξεργάζονται τα αρχεία σας. Μπορείτε να μοιραστείτε συνδέσμους χωρίς το κλειδί, αλλά θα πρέπει να παρέχετε μη αυτόματα το κλειδί αποκρυπτογράφησής σας στον τελικό χρήστη για να το ανοίξει.

Εάν ακολουθήσετε την τελευταία επιλογή, δεν έχει σημασία αν ο σύνδεσμος είναι κοινόχρηστος ή κλαπεί, επειδή μόνο οι χρήστες με το κλειδί αποκρυπτογράφησης μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία, καθιστώντας το MEGA μια πιο ασφαλή υπηρεσία για κοινή χρήση αρχείων.

Συνολικά, αυτός είναι ένας δύσκολος γύρος κλήσης. Το Dropbox λειτουργεί καλά με τη λειτουργία έξυπνου συγχρονισμού, επιτρέποντάς σας να εξοικονομήσετε χώρο στον υπολογιστή σας αντί να συγχρονίσετε όλα τα αρχεία σας. Χρησιμοποιεί επίσης συγχρονισμό σε επίπεδο μπλοκ για εξοικονόμηση χρόνου σε μεταφορτώσεις αρχείων για αρχεία που αλλάζετε.

Ωστόσο, το MEGA προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο κοινής χρήσης αρχείων, επιτρέποντάς σας να μοιράζεστε συνδέσμους σε αρχεία χωρίς το κλειδί αποκρυπτογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι χρήστες που εμπιστεύεστε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, αυτό μπορεί να είναι υπέροχο – ή μπορεί να είναι άσκοπο. 

Ο έξυπνος συγχρονισμός είναι μια επιτυχημένη δυνατότητα, αλλά μόνο, έτσι ώστε το Dropbox να κάνει αυτό το γύρο.

Γύρος: Συγχρονισμός αρχείων και σημείο κοινής χρήσης για το Dropbox

Λογότυπο MEGA
Λογότυπο Dropbox

7

Χαρακτηριστικά

Εκτός από τις τυπικές δυνατότητες που προσφέρονται από τις περισσότερες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, τόσο το MEGA όσο και το Dropbox προσφέρουν μερικές μοναδικές πρόσθετες δυνατότητες.

Πάνω στο MEGA, όπου η παράνοια είναι μέρος του ήθους, είναι διαθέσιμη κρυπτογραφημένη συνομιλία με άλλους χρήστες MEGA. Αυτό είναι παρόμοιο με άλλες υπηρεσίες συνομιλίας κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, όπως το WhatsApp. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε αρχεία μέσω της εφαρμογής συνομιλίας, καθώς και να πραγματοποιήσετε κλήσεις ήχου και βίντεο.

mega-megabird

Εάν χρησιμοποιείτε τον πελάτη αλληλογραφίας Mozilla Thunderbird, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επέκταση MEGAbird για να στείλετε μεγάλα αρχεία μέσω MEGA και όχι ως συνημμένο email, ανεξάρτητα από την υπηρεσία φιλοξενίας email που χρησιμοποιείτε. Υπάρχει επίσης το MEGAcmd, ένα εργαλείο γραμμής εντολών που σας επιτρέπει να γράφετε σενάρια για την αυτοματοποίηση εργασιών ή να εκτελείτε εντολές στο MEGA απευθείας χωρίς πρόγραμμα-πελάτη GUI.

Για δημιουργούς εγγράφων, το Dropbox προσφέρει χαρτί. Αυτή είναι μια απλή, απεριόριστη εφαρμογή εγγράφων σελίδας που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε κείμενο, εικόνες και βίντεο χωρίς να αποθηκεύετε το περιεχόμενο ως αρχεία. Είναι ένα εργαλείο λήψης σημειώσεων και συνεργασίας, αλλά όπως αναφέρουμε στην κριτική μας για το Dropbox Paper, είναι αρκετά βασικό σε σύγκριση με υπηρεσίες όπως τα Έγγραφα Google.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες χρήστες ενδέχεται να βρουν περισσότερη χρήση από το Dropbox Showcase. Αυτό είναι ένα εργαλείο χαρτοφυλακίου που σας επιτρέπει να μοιραστείτε την προηγούμενη εργασία σας. Έρχεται με διάφορα πρότυπα, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε έξυπνες σελίδες για τη φιλοξενία του περιεχομένου σας, το οποίο είναι ιδανικό για επαγγελματίες χρήστες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό το εργαλείο είναι διαθέσιμο μόνο για λογαριασμούς Dropbox Professional ή Business.

Η λάμψη του Dropbox είναι η συνεργασία. Το Dropbox ενσωματώνεται απίστευτα καλά με το Microsoft Office και τα Έγγραφα Google. Μπορείτε να εργαστείτε σε ένα αρχείο Word ή Εγγράφων Google, να συνεργαστείτε σε αυτό με άλλα άτομα και να αποθηκεύσετε τις αλλαγές χωρίς να αφήσετε ποτέ τον λογαριασμό σας στο Dropbox. Τα αρχεία θα ξεκινήσουν αυτόματα στις κατάλληλες εφαρμογές, επιτρέποντάς σας να αλλάζετε εύκολα μεταξύ των υπηρεσιών. 

Αυτές οι δυνατότητες συνεργασίας βοηθούν το Dropbox να φτάσει στην κορυφή της καλύτερης λίστας συνεργασίας για αποθήκευση cloud, καθώς και να τον καταστήσει δίκαιο νικητή σε αυτόν τον τελικό γύρο.

Γύρος: Σημείο χαρακτηριστικών για το Dropbox

Λογότυπο MEGA
Λογότυπο Dropbox

8

Η ετυμηγορία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η μάχη MEGA vs Dropbox αποδεικνύεται στενή. Ενώ η MEGA τα πήγε καλά στους προηγούμενους γύρους μας, το Dropbox στράφηκε πίσω. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετό, με το MEGA να παίρνει τέσσερις βαθμούς έναντι των τριών Dropbox.

Νικητής: MEGA

Η MEGA κέρδισε σαφείς νίκες σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο, κάτι που δεν είναι εντελώς εκπληκτικό, δεδομένου ότι ιδρύθηκε με γνώμονα αυτά τα χαρακτηριστικά. Τόσο το MEGA όσο και το Dropbox ήταν πολύ κοντά στην τιμολόγηση και την ευκολία χρήσης, αλλά η MEGA κέρδισε γιατί προσφέρει μεγαλύτερη ποσότητα δωρεάν αποθηκευτικού χώρου και είναι ευκολότερη στη χρήση για όλες τις πλατφόρμες. Σε αντίθεση με το Dropbox, το MEGA δεν είναι τόσο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε iOS ή Mac.

Ωστόσο, το Dropbox κέρδισε μερικές νίκες. Χάρη στη χρήση του συγχρονισμού σε επίπεδο μπλοκ, το Dropbox πήγε καλά στον γύρο ταχύτητάς μας, με παρόμοια επιτυχία για συγχρονισμό και κοινή χρήση αρχείων, χάρη στο εξαιρετικό σύστημα έξυπνου συγχρονισμού. Τέλος, το Dropbox διεκδίκησε τις τελικές μας δυνατότητες λόγω εξαιρετικών ενοποιήσεων με το Office και τα Έγγραφα Google, καθιστώντας το ιδανικό για συνεργασία.

Αυτό ήταν ένα στενό αποτέλεσμα, και παρόλο που η MEGA βγήκε ο συνολικός νικητής σε αυτήν τη σύγκριση Dropbox vs Mega, εξαρτάται πραγματικά από αυτό που θέλετε από το cloud storage σας. 

Εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε για συνεργασία ή για γρήγορη κοινή χρήση αρχείων, τότε το Dropbox είναι μια πολύ ισχυρότερη επιλογή. Εάν ψάχνετε κάτι για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή και απόρρητα, τότε το MEGA είναι η καλύτερη επιλογή.

Είμαστε πάντα πρόθυμοι να ακούσουμε για τις εμπειρίες σας με έναν από αυτούς τους παρόχους, οπότε φροντίστε να μας ενημερώσετε για τις σκέψεις σας στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστώ για την ανάγνωση. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me