Cloud Storage vs Online Backup: Ποια είναι η διαφορά;

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να διατηρείτε αντίγραφα των αρχείων του υπολογιστή σας στο cloud. Υπάρχουν επίσης πολλές εξαιρετικές επιλογές λογισμικού που θα σας επιτρέψουν να το κάνετε. Ωστόσο, η επιλογή λανθασμένου εργαλείου για τις ανάγκες σας συνήθως καταλήγει σαν να προσπαθείτε να τοποθετήσετε ένα τετράγωνο μανταλάκι σε μια στρογγυλή τρύπα.


Το πρώτο βήμα για να βρείτε το σωστό εργαλείο για εσάς δεν είναι το λάθος να πιστεύετε ότι η αποθήκευση στο cloud κάνει το ίδιο πράγμα με το online backup ή το αντίστροφο. Αυτή η εργασία γίνεται κάπως πιο συγκεχυμένη λόγω του γεγονότος ότι μερικές φορές το cloud storage ονομάζεται “online backup” και το online backup ονομάζεται “cloud backup”.

Η κατανόηση της ακριβούς διαφοράς μεταξύ αυτών των δύο συχνά μπερδεμένων τεχνολογιών και τι μπορεί να κάνει το καθένα για εσάς είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα για την εύρεση του καλύτερου χώρου αποθήκευσης στο cloud ή του καλύτερου διαδικτυακού εργαλείου δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για τις ακριβείς ανάγκες σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε ακριβώς αυτό. Έχοντας αυτές τις γνώσεις, θα μπορείτε στη συνέχεια να δείτε τις υπηρεσίες που περιγράφονται λεπτομερώς στις βιβλιοθήκες κριτικών αποθήκευσης στο cloud και στις διαδικτυακές βιβλιοθήκες κριτικών αντιγράφων ασφαλείας, ενώ παράλληλα προσφέρετε στην αξιοπιστία του nerd σας μια ωραία ώθηση.

Πριν όμως εξερευνήσουμε τι είναι διαφορετικό, ας μιλήσουμε για το τι είναι το ίδιο: το σύννεφο.  

Τι είναι το Cloud, ούτως ή άλλως?

Ο ίδιος ο όρος «το σύννεφο» είναι τόσο λέξη-κλειδί μάρκετινγκ όσο έχει νόημα τεχνικής ορολογίας, που επινοήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 (πιθανώς) από στελέχη της Netscape που ονειρεύονταν ένα απεριόριστο μέλλον (θυμηθείτε το Netscape;).

Σε αυτήν την περίπτωση, το cloud αναφέρεται σε λογισμικό που εκτελείται σε απομακρυσμένο δίκτυο διακομιστών, σε αντίθεση με την τοπική προσαρμογή σε υπολογιστή. Αν αυτό ακούγεται σαν το Διαδίκτυο, αυτό συμβαίνει επειδή: το cloud είναι λογισμικό που εκτελείται στο Διαδίκτυο (και πολλά άλλα: δείτε το άρθρο μας σχετικά με την ορολογία cloud για λεπτομέρειες).

Υπάρχουν ιδιωτικά σύννεφα, που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από μία εταιρεία ή νοικοκυριό (μάθετε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τη δική σας προσωπική αποθήκευση cloud) και δημόσια σύννεφα, τα οποία συνήθως πωλούνται ως υπηρεσία. Ωστόσο, τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια σύννεφα σάς επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στο ίδιο λογισμικό και πληροφορίες από οποιονδήποτε υπολογιστή εξουσιοδοτημένο να το πράξει.

Όσον αφορά το δημόσιο λογισμικό cloud, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προγραμμάτων που λειτουργούν τώρα με αυτόν τον τρόπο, από εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Gmail έως λογιστικές εφαρμογές όπως το QuickBooks Online (διαβάστε την κριτική μας στο QuickBooks Online, αν αυτό σας άρεσε). Το cloud storage και το online backup είναι δύο τέτοιοι τύποι υπηρεσιών.

Τόσο η αποθήκευση στο cloud όσο και η ηλεκτρονική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας λειτουργούν φιλοξενώντας αρχεία στο cloud και σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία από διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών και smartphone, αρκεί αυτές οι συσκευές να είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.

Παρόλο που η υποδομή μπορεί να είναι παρόμοια, ωστόσο, η γενική συμπεριφορά της αποθήκευσης cloud και της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο Διαδίκτυο τις ξεχωρίζει και τους δίνει πολύ συγκεκριμένους, διαφορετικούς σκοπούς.  

Χαρακτηριστικά του Cloud Storage

Πιθανότατα δεν πρόκειται να σας προκαλέσουμε λέγοντας ότι ο στόχος αποθήκευσης στο cloud – ή ο διαδικτυακός χώρος αποθήκευσης, αν προτιμάτε – είναι ο χώρος αποθήκευσης.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν μια σειρά από στελέχη του Netscape που σύντομα θα εξαφανίζονταν, έφτιαχναν μια λέξη που δεν θα διαδόθηκε μέχρι περισσότερα από 10 χρόνια αργότερα, ο μέσος οικιακός σκληρός δίσκος κυμάνθηκε μεταξύ 400 και 1000 megabyte. Αυτό, σήμερα, θα έχει περίπου selfies ενός Σαββατοκύριακου (ή αξίας μιας ώρας αν είστε Kardashian).

Ενώ το μέγεθος των σκληρών δίσκων έχει ανεβεί στα ύψη, ο όγκος των δεδομένων που διαθέτουμε έχει περισσότερο από ό, τι συμβαίνει. Επιπλέον, η αντικατάσταση των plodding, οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι (HDD) με τους δίσκους στερεάς κατάστασης (SSD) έχουν αυξήσει προσωρινά την τιμή αποθήκευσης.

Λόγω αυτής της αύξησης των τιμών, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε φορητούς υπολογιστές με μόνο 256 GB αποθηκευτικού χώρου. Περιστασιακά, θα δείτε ακόμη και αλλιώς φορητούς υπολογιστές υψηλού επιπέδου συσκευασμένους με αποθηκευτικό χώρο 128 GB. Ωστόσο, είναι εντάξει και η αποθήκευση στο cloud είναι ο λόγος.

Ας δούμε το Sync.com ως παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το cloud storage: τυχαίνει να είναι μία από τις προσωπικές μας αγαπημένες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην κριτική μας στο Sync.com. Εν μέρει, αυτό γιατί παρέχει κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης και πολλές άλλες εξαιρετικές δυνατότητες ασφάλειας cloud.  

Επίσης, επειδή το Sync.com είναι μια από τις καλύτερες προσφορές στο cloud storage, κοστίζει σήμερα περίπου 8 $ το μήνα για 2 TB αποθηκευτικού χώρου.

Αυτός ο χώρος αποθήκευσης 2 TB μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση του σκληρού δίσκου σας Αυτό σημαίνει ότι, αντί να αποθηκεύετε όλες τις εικόνες κατοικίδιων ζώων και τα βίντεο που βλέπουν UFO στον φορητό υπολογιστή σας, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο σύννεφο.

Επιπλέον, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν τον αποθηκευτικό χώρο από σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης σε οποιαδήποτε συσκευή σας ανήκει επίσης. Οι περισσότερες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, συμπεριλαμβανομένου του Sync.com, κάνουν επίσης εφαρμογές για κινητά για Android και iOS για πρόσβαση και αποθήκευση δεδομένων.

Η επέκταση της φυσικής δυνατότητας αποθήκευσης της συσκευής ή των συσκευών σας είναι το καθοριστικό και βασικό χαρακτηριστικό κάθε λύσης αποθήκευσης στο cloud. Οι σύγχρονες λύσεις – εκείνες που έχουν ξεπεράσει την τάση – τείνουν να κάνουν λίγο περισσότερο, ωστόσο, με δύο χαρακτηριστικά πιο κοινά από άλλα: συγχρονισμό και κοινή χρήση.

Συγχρονισμός και κοινή χρήση Cloud Storage

Ο συγχρονισμός, συντομευμένος για συγχρονισμό συσκευών, είναι μια δυνατότητα αποθήκευσης cloud που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε ένα αρχείο σε μία συσκευή και να αντικατοπτρίσετε αυτές τις τροποποιήσεις σε άλλη συσκευή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Η ιδέα πιστώνεται στον Drew Houston, τον ιδρυτή του Dropbox, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το είχε δημιουργήσει αφού συνειδητοποίησε ότι σε ένα ταξίδι με λεωφορείο μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης ότι άφησε πίσω του τη μονάδα USB.

Ο βασικός μηχανισμός πίσω από τη σύλληψη του Drew Houston και ο βασικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud που προσφέρουν συγχρονισμό με την ημέρα, είναι ένας «φάκελος συγχρονισμού». Ένας φάκελος συγχρονισμού είναι ένας φάκελος που μοιάζει και συμπεριφέρεται σχεδόν όπως οποιοσδήποτε άλλος φάκελος στον σκληρό σας δίσκο, εκτός από το ότι τα αρχεία που τοποθετούνται σε αυτόν τον φάκελο είναι αποθηκευμένα τόσο στη μονάδα δίσκου όσο και στο σύννεφο.

Κάθε συσκευή με εγκατεστημένο τον πελάτη αποθήκευσης cloud θα έχει επίσης εγκατεστημένο αυτόν το φάκελο, ο οποίος αντικατοπτρίζεται σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο χώρο αποθήκευσης cloud. Το σύννεφο είναι ο μεσάζων, μεταδίδοντας ενημερώσεις στον υπολογιστή στους άλλους.  

Ένα από τα προβλήματα με τον συγχρονισμό, ωστόσο, είναι ότι αποθηκεύει αρχεία τόσο στο cloud όσο και στον σκληρό σας δίσκο. Αυτό, ίσως έχετε συνειδητοποιήσει, φαίνεται να νικήσει την πρόταση ουσιαστικής αξίας της αποθήκευσης cloud που σχεδιάσαμε νωρίτερα (συμπλήρωμα αποθήκευσης).

Για να ληφθεί υπόψη αυτό, πολλές υπηρεσίες αποθήκευσης cloud προσφέρουν είτε έναν ξεχωριστό φάκελο που δεν συγχρονίζει περιεχόμενο είτε μια λειτουργία που ονομάζεται “selective sync” που σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε το συγχρονισμό για περιεχόμενο, εάν δεν θέλετε να διατηρούνται τόσο στον σκληρό σας δίσκο όσο και στο το σύννεφο. Ορισμένα, συμπεριλαμβανομένου του Sync.com, έχουν και τα δύο.

Η κοινή χρήση αρχείων αναφέρεται απλώς στη δυνατότητα να επιτρέπεται σε άλλους να βλέπουν, να επεξεργάζονται ή να κατεβάζουν αρχεία που έχετε ανεβάσει στο χώρο αποθήκευσης cloud. Μερικές υπηρεσίες αποθήκευσης cloud επιτρέπουν επίσης σε άλλους να αποθηκεύουν τα δικά τους αρχεία στο χώρο αποθήκευσης cloud.

Δεδομένου ότι είναι μια υπηρεσία που βασίζεται στο Διαδίκτυο, ο συνηθισμένος μηχανισμός πίσω από την κοινή χρήση αρχείων αποθήκευσης cloud είναι η δημιουργία μιας διεύθυνσης URL που δείχνει το αρχείο – ή ακόμα και ένα φάκελο αρχείων – που θέλετε να μοιραστείτε.

Μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτόν τον σύνδεσμο για να τον διανείμετε με μη αυτόματο τρόπο, όπως σε ένα κανάλι Slack, ή μερικές φορές να τον στέλνετε αυτόματα μέσω email ή να το δημοσιεύετε σε κοινωνικά μέσα. Ορισμένες υπηρεσίες, όπως το pCloud (ναι, έχουμε μια αναθεώρηση pCloud), σας επιτρέπουν επίσης να προστατεύσετε τον κωδικό πρόσβασης και να προσθέσετε ημερομηνίες λήξης σε αυτές τις διευθύνσεις URL – ή ακόμη και να τις κάνετε μηδενικές γνώσεις.

Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να συγχρονίσετε και να μοιραστείτε, εκτός από το να πούμε ότι υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες cloud storage που προσανατολίζονται στις επιχειρήσεις σήμερα, οι οποίες βασίζονται περισσότερο στην παραγωγικότητα και τις συνεργατικές πτυχές αυτών των δύο λειτουργιών από ό, τι συμπληρώνουν τον χώρο του σκληρού δίσκου σας. Ονομάζονται υπηρεσίες “συγχρονισμός και κοινή χρήση αρχείων επιχείρησης” και μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την κρέμα της καλλιέργειας στον καλύτερο οδηγό αγοραστών EFSS.

Προτού ξεκινήσουμε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud ενσωματώνονται σε εργαλεία λογισμικού ως υπηρεσία όπως το Microsoft Word Online και τα Έγγραφα Google. Ωστόσο, αυτό περιορίζεται κυρίως στα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς, κυρίως στα Dropbox, το Google Drive και το OneDrive. 

Χαρακτηριστικά του Online Backup

Ο ζωτικός σκοπός του cloud storage είναι να συμπληρώσει τον σκληρό σας δίσκο. ο ζωτικός σκοπός του online backup είναι να το αναπαραγάγει.

Με άλλα λόγια, το ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας αφορά την αποκατάσταση καταστροφών. Είναι έτσι ένα ποτήρι χυμένο γάλα – σε αυτήν την περίπτωση που έχει εξαφανιστεί μεταξύ των ρωγμών του πληκτρολογίου σας – πραγματικά δεν αξίζει να κλαίτε.

Τα αναψυκτικά με άκρη είναι ένας μόνο τρόπος για να καταστρέψετε τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον σκληρό σας δίσκο. Πλημμύρες, πυρκαγιές, απώλειες, κλοπή – υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να μετρήσετε ότι μπορείτε να χάσετε τα δεδομένα σας πριν από τον σκληρό σας δίσκο αναπόφευκτα μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής του.

Αυτή η διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον online πωλητή αντιγράφων ασφαλείας Backblaze, είναι περίπου 1,5 χρόνια για περίπου το 5% των σκληρών δίσκων. Αυτός ο αρχικός αριθμός θανάτων οφείλεται κυρίως σε ελαττωματική κατασκευή. Μετά από αυτό, το ποσοστό αποτυχίας μειώνεται στο ένα τοις εκατό ετησίως για τα επόμενα τρία.

Εκτός αυτού, ο σκληρός δίσκος σας περιστρέφεται σε χρόνο δανεισμού: Οι SSD ενδέχεται να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους, φυσικά, ίσως ακόμη και δεκαετίες. Ωστόσο, αυτά είναι πολλά ποτήρια γάλα (το γάλα είναι μια μεταφορά για μπύρα, σωστά;) που δεν χύθηκαν.

Χωρίς ηλεκτρονική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, υποθέτοντας ότι ο σκληρός δίσκος σας εξακολουθεί να είναι στην κατοχή σας, μπορείτε να πληρώσετε ένα κατάστημα επισκευής υπολογιστών ίσως εκατοντάδες δολάρια για να δοκιμάσετε και να ανακτήσετε ορισμένα από τα δεδομένα σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων, όπως ένα από αυτά που αναφέρονται στις καλύτερες κριτικές λογισμικού ανάκτησης δεδομένων.    

Το ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας είναι η καλύτερη επιλογή. Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία εκτελούνται συνεχώς για να διασφαλίσουν ότι τα αρχεία αναπαράγονται στο cloud σχεδόν μόλις δημιουργηθούν ή αλλάξουν. Αν προτιμάτε, οι περισσότεροι σας επιτρέπουν επίσης να ορίσετε προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας, έτσι ώστε το αντίγραφο ασφαλείας σας να μπορεί να εκτελείται τη νύχτα, όταν η διαδικασία είναι λιγότερο κατάλληλη για να κάνετε γόνατο πόρων συστήματος.

Το Carbonite Home είναι ένα καλό παράδειγμα. Από το πρόγραμμα-πελάτη της επιφάνειας εργασίας, μπορείτε να το πείτε ότι δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας συνεχώς, μία φορά την ημέρα ή να μην δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας μεταξύ συγκεκριμένων ωρών.

Οι λύσεις αποθήκευσης στο cloud δεν έχουν δυνατότητες προγραμματισμού, αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο δεν είναι πραγματικά κατάλληλοι για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σκληρού δίσκου είναι ότι επίσης δεν διατηρούν τη δομή του συστήματος αρχείων σας, επειδή καταλήγετε να τα βάλετε όλα σε ένα φάκελο συγχρονισμού.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας διατηρούν τη δομή του συστήματος αρχείων σας και σας επιτρέπουν να επαναφέρετε τα πάντα όπως ήταν σε περίπτωση που χρειαστεί να ξαναχτίσετε τον σκληρό σας δίσκο.

Πέρα από αυτές τις δυνατότητες, υπάρχουν αρκετές άλλες που διαφοροποιούν τη μια λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας από την άλλη.

Ορισμένα, όπως το Backblaze, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι απεριόριστα για απλή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των κοινών τύπων αρχείων (διαβάστε όλα σχετικά με την απεριόριστη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στην κριτική Backblaze). Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο εκτός από την εγκατάσταση του προγράμματος-πελάτη για να διασφαλίσετε ότι όλες οι προηγούμενες φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έγγραφα περιλαμβάνονται στο αντίγραφο ασφαλείας σας.

Άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, όπως το Carbonite, απαιτούν τη μη αυτόματη προσθήκη ετικετών σε κάθε φάκελο και αρχείο που θέλετε να προστατεύσετε εκτός ορισμένων φακέλων που προτείνονται αυτόματα από το λογισμικό. 

Περισσότεροι χρήστες με γνώσεις τεχνολογίας θα λατρέψουν το CloudBerry Backup (διαβάστε την κριτική μας για το CloudBerry Backup), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τις επιλογές αποκατάστασης καταστροφών. Αυτές οι δυνατότητες περιλαμβάνουν υβριδική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας NAS, απεικόνιση δίσκου, έκδοση αρχείων και διαγραφή αρχείων.

Η βασική ιδέα είναι η ίδια για όλα τα διαδικτυακά εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, και αυτό είναι πιστή αναπαραγωγή του σκληρού σας δίσκου.

Συμπέρασμα – Cloud Storage vs Online Backup

Πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του Carbonite, σας επιτρέπουν να μοιράζεστε αρχεία. Ωστόσο, συνήθως αυτές οι δυνατότητες δεν είναι τόσο υψηλές όσο μια καλή υπηρεσία αποθήκευσης cloud.

Ορισμένες υπηρεσίες cloud προχωρούν λίγο περισσότερο στο θόλωμα των γραμμών μεταξύ αποθήκευσης και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Η εφεδρική υπηρεσία SpiderOak (διαβάστε την κριτική μας για το SpiderOak ONE), για παράδειγμα, σας επιτρέπει να συγχρονίσετε τυχόν αρχεία που έχουν προστεθεί στο αντίγραφο ασφαλείας σας. Το Acronis True Image (διαβάστε την κριτική Acronis True Image) και το IDrive, δύο ακόμη υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των καταναλωτών, σας επιτρέπουν να συγχρονίζετε αρχεία ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στο πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή όχι.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον, η γραμμή μεταξύ του χώρου αποθήκευσης cloud και της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο ισχύει, και το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επιλέξετε μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud, εάν θέλετε αποθήκευση και μια online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εάν θέλετε δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Ή διαλέξτε και τα δύο.

Επόμενα βήματα? Σας συνιστούμε να συμπληρώσετε τις νέες σας γνώσεις, ρίχνοντας μια ματιά στο καλύτερο γράφημα σύγκρισης αποθήκευσης cloud. Και τα δύο άρθρα δεν περιγράφουν μόνο τις βασικές δυνατότητες που πρέπει να αναζητηθούν, αλλά δίνουν τις καλύτερες επιλογές για κάθε δυνατότητα. Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που γράφουμε σας επιτρέπουν να τις δοκιμάσετε δωρεάν, είτε πρόκειται για δωρεάν αποθήκευση cloud 5 GB με το Sync.com είτε για δοκιμή 30 ημερών με το Carbonite.  

Ερωτήσεις ή σχόλια; Χρησιμοποιήστε την παρακάτω ενότητα σχολίων για να μας αφήσετε μια γραμμή – και σας ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map