Τι είναι το NAS; Ένας πρακτικός οδηγός

Ο αποθηκευτικός χώρος που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο ή το NAS, είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα καθιστά προσβάσιμο από οπουδήποτε. Εδώ στο Cloudwards.net προτείνουμε να είναι ένα NAS μέρος οποιασδήποτε ολοκληρωμένης στρατηγικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τι είναι το NAS και, πιο συγκεκριμένα, τι δεν είναι το NAS.


Θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε ό, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα NAS, καθώς και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην προσωπική σας ρύθμιση για να διευρύνετε τον αποθηκευτικό χώρο σας, διατηρώντας ταυτόχρονα τα δεδομένα ασφαλή για τυχόν μικρά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Μην πιστεύετε, ωστόσο, ότι ο αποθηκευμένος χώρος στο δίκτυο είναι από μόνο του μια λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας: εάν θέλετε να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή, ρίξτε μια ματιά στις καλύτερες διαδικτυακές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή το καλύτερο αντίγραφο ασφαλείας cloud για το άρθρο NAS.

Πώς λειτουργεί η NAS

Στην ουσία, ένα NAS είναι ένας μίνι διακομιστής που κάθεται στο γραφείο σας. Μπορείτε να το συνδέσετε απευθείας στον υπολογιστή σας μέσω καλωδίου USB, αλλά αυτό θα αναιρούσε το κύριο όφελος: το δίκτυο. Ένα NAS δημιουργεί ένα μικρό δίκτυο μόνο του στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση οποιαδήποτε συσκευή με τα σωστά διαπιστευτήρια (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης). Το NAS είναι ένα βήμα από τη χρήση ενός απλού εξωτερικού σκληρού δίσκου και ένα βήμα προς τη δημιουργία του προσωπικού σας αποθηκευτικού χώρου στο cloud.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ εξωτερικών σκληρών δίσκων και NAS, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud, έχουμε ένα άρθρο σύγκρισης που εξηγεί ακριβώς αυτό.

NAS εναντίον Cloud Storage

Εάν έχετε ρυθμίσει το NAS, μπορείτε να αποθηκεύσετε δεδομένα σε αυτό και, στη συνέχεια, να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διαθέτετε, όπως με έναν πάροχο αποθήκευσης cloud. Για όσους από εσάς αναρωτιέστε γιατί όχι απλώς να πάρετε μια υπηρεσία που πληρώνετε 5 $ ανά μήνα αντί να αγοράσετε ένα κουτί 300 $, τα κύρια οφέλη είναι η ταχύτητα και η έλλειψη τρίτου μέρους.

Τα NAS είναι ταχύτερα από έναν απομακρυσμένο διακομιστή cloud: ενώ οι ταχύτητες αναβάθμισης και λήψης σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή ενδέχεται να εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων – από σύνδεση στο Διαδίκτυο, έως υλικολογισμικό διακομιστή κ.λπ. – η ταχύτητα σύνδεσης στο NAS περιορίζεται μόνο από το ταχύτητα δικτύου και το υλικό της NAS. Εάν αυτό για οποιονδήποτε λόγο το δίκτυό σας δεν είναι αρκετά γρήγορο, μπορείτε απλώς να συνδέσετε τον υπολογιστή σας στο NAS απευθείας χρησιμοποιώντας το USB και να μεταφέρετε δεδομένα με την ταχύτητα ανάγνωσης / εγγραφής του σκληρού δίσκου σας.

Το άλλο κύριο πλεονέκτημα για ένα NAS είναι ότι φιλοξενείτε μόνοι σας τα αρχεία, χωρίς τρίτο να έχει καμία σχέση με αυτό. Μοιάζει με οποιονδήποτε από τους καλύτερους παρόχους μηδενικής γνώσης, μόνο εσείς κρατάτε τα κλειδιά για τα δεδομένα σας και δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε για κυβερνητικά εντάλματα ή εταιρική εισβολή. Το απόρρητο διασφαλίζεται κατά τη χρήση ενός NAS, αρκεί να διατηρείτε τα πρωτόκολλά ασφαλείας σας (περισσότερα σχετικά με αυτό αργότερα).

NAS σε μια εγκατάσταση του Office

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το NAS είναι ιδανικό για όποιον χειρίζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων: χομπίστες ήχου και βίντεο, μοναδικοί επιχειρηματίες, ακόμη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την κατοχή NAS στο γραφείο. Όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί σας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο NAS και να αφήνουν αρχεία ή να τα παραλαμβάνουν και, με το σωστό λογισμικό, να επεξεργάζονται και να χειρίζονται αρχεία ταυτόχρονα.

Η πτυχή της συνεργασίας με το NAS στον οργανισμό σας το καθιστά πολύ ελκυστικό, πράγματι, ειδικά εάν το NAS είναι συνδεδεμένο με ένα LAN. Χωρίς την καθυστέρηση που σχετίζεται με το λογισμικό συνεργασίας cloud, μπορείτε να κάνετε την εργασία γρηγορότερα από ποτέ στην ομάδα σας και η επένδυση σε ένα ισχυρό NAS πρέπει να σημαίνει ότι θα δείτε την παραγωγικότητα να ανεβαίνει στα ύψη.

NAS και αποθήκευση

Όχι ότι η κατοχή NAS σημαίνει ότι μπορείτε να ακυρώσετε τις συνδρομές αποθήκευσης στο cloud: τα περισσότερα NAS έχουν φτάσει το όριό τους στο σήμα 10TB και παρόλο που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε κάποιο είδος δικτυακής συστοιχίας RAID για περισσότερο χώρο, ίσως είναι καλύτερο να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας με οποιοδήποτε από τα αντ ‘αυτού, οι καλύτεροι πάροχοι αποθήκευσης cloud. Το NAS είναι ιδανικό για την αποθήκευση τρεχόντων έργων στα οποία πρέπει να έχετε πρόσβαση με το καπέλο, τα παλαιότερα πιθανότατα είναι καλύτερα αποθηκευμένα σε φθηνότερη τοποθεσία.

Σημειώστε ότι το όριο αποθήκευσης είναι ένας από τους περιορισμούς ενός NAS: εάν χρειάζεστε τεράστιο χώρο, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός διακομιστή αρχείων (διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με τους καλύτερους προσιτούς διακομιστές για μικρές επιχειρήσεις εάν θέλω να μάθω περισσότερα). Αν και οι διακομιστές αρχείων και το NAS λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, ένας διακομιστής είναι πολύ πιο ισχυρός και θα σας δώσει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο σε ό, τι εισέρχεται και εξέρχεται. Το κόστος, ωστόσο, αυξάνεται, καθώς όχι μόνο θα χρειαστείτε πιο συγκεκριμένο υλικό, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε κάποιον για να το διατηρήσει.

Εάν η συνδεσιμότητα δεν είναι το κύριο μέλημά σας, η ρύθμιση μιας συστοιχίας RAID μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή εάν πρέπει να αποθηκεύσετε τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Πιθανότατα θα είναι πολύ φθηνότερο από τη δημιουργία ενός διακομιστή αρχείων ή NAS και θα σας δώσει μεγάλη ταχύτητα καθώς είναι βασικά απλώς ένας τεράστιος σκληρός δίσκος. Για να μάθετε περισσότερα, δείτε το άρθρο μας σχετικά με το RAID.

NAS και Ασφάλεια

Όπως όλα τα συνδεδεμένα μέσω δικτύου, η NAS είναι ευάλωτη σε εξωτερικές επιθέσεις από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ή κατασκοπεία από υπηρεσίες πληροφοριών όπως η NSA. Γενικά, τα μέτρα ασφαλείας που συνοδεύουν το NAS είναι απολύτως επαρκή, αλλά οι αγοραστές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ένα τέλειο παράδειγμα είναι ο πράκτορας της Ευρωπόλ που πήρε εμπιστευτικά αρχεία στο σπίτι και τα αποθηκεύτηκε στο NAS του, το οποίο δεν συνοδεύτηκε αυτόματα με προστασία με κωδικό πρόσβασης.

Εκτός από τη γραφειοκρατική ηλίθια, αυτή η ιστορία δείχνει ότι πληρώνει για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει όλες τις οδηγίες κατά τη ρύθμιση του NAS. Η ασφάλεια στο cloud δεν είναι αστείο και πληρώνει για να ελέγξετε ξανά ότι έχετε κάνει τα πάντα από το βιβλίο. Για περισσότερες πληροφορίες, φροντίστε να δείτε τον οδηγό ασφαλείας NAS.

Συνολογία και QNAP

Αν και υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές και προμηθευτές εκεί έξω που προσφέρουν αποθηκευμένο χώρο στο δίκτυο, η γενική συναίνεση φαίνεται να είναι ότι τα QNAP Systems and Synology προσφέρουν το καλύτερο χτύπημα. Αν και κανένα δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό (οι τιμές ξεκινούν από 200 $ και αυξάνονται απότομα από εκεί), και οι δύο προσφέρουν πολλές καμπάνες και σφυρίχτρες, καθώς και βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας.

Τα φθηνότερα NAS έρχονται συνήθως με περίπου 1 TB αποθηκευτικού χώρου και είναι ιδανικά για άτομα που δεν χρειάζονται πολύ χώρο, αλλά θέλουν πρόσβαση σε μικρό, προσωπικό, απομακρυσμένο διακομιστή. Λίγα βήματα από αυτό έρχονται μεγαλύτεροι κόλποι που μπορούν να χωρέσουν έως και 10 TB και είναι ιδανικοί για μεσαίου μεγέθους οργανισμούς. Οποιοδήποτε μεγαλύτερο από αυτό και απομακρύνεστε σε μια πιο τεχνική περιοχή, όπου οι σκληροί δίσκοι μπορούν να αλλάξουν κατά βούληση σε ολοένα μεγαλύτερες συστοιχίες.

Εδώ στο Cloudwards.net, είμαστε ιδιαίτερα μεγάλοι θαυμαστές της Synology (γι ‘αυτό έχουμε ένα άρθρο αφιερωμένο στο καλύτερο αντίγραφο ασφαλείας για το Synology) και έχουμε δημιουργήσει ένα βίντεο με πέντε βασικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε κατά τη χρήση το Synology DiskStation.

Λογισμικό NAS

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, το κύριο αξιοθέατο είναι το λογισμικό που συνοδεύει το NAS. Η Synology και το QNAP προσφέρουν υψηλής ποιότητας, φιλικό προς το χρήστη λογισμικό που θα διευκολύνει τη ρύθμιση του NAS και θα το χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι πιο έμπειροι χρήστες θα μπορούν να διαμορφώσουν το NAS τους χρησιμοποιώντας αυτό το ιδιόκτητο λογισμικό για να κάνουν το μικρό κουτί τους στη δική τους προσωπική αποθήκευση cloud.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι εάν ο προσωπικός υπολογιστής cloud είναι ο απώτερος στόχος, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε το CloudBerry Backup. Πρόκειται για ένα πολύ ανεπτυγμένο λογισμικό που θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε το NAS σας, να το ενσωματώσετε με τυχόν υπάρχοντα αποθηκευτικό χώρο στο cloud που μπορεί να έχετε και επίσης να διαμορφώσετε το αντίγραφο ασφαλείας σας για ολόκληρο το shebang. Για μια πιο λεπτομερή ματιά σε αυτήν την υπηρεσία, ανατρέξτε στην κριτική του CloudBerry Backup.

NAS και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Μιλώντας για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, αυτό μας φέρνει πλήρη κύκλο στην αρχή του άρθρου: Τα NAS είναι υπέροχα και μια υπέροχη εναλλακτική λύση για την αποθήκευση στο cloud, αλλά δεν είναι μια εφεδρική λύση. Εάν κάτι συμβεί φυσικά στο NAS σας (πυρκαγιά, πλημμύρα, ηλεκτρικό κύμα), αυτά τα δεδομένα έχουν χαθεί.

Ωστόσο, ένα NAS μπορεί να αντικαταστήσει το cloud storage σε μια ολοκληρωμένη υβριδική στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές εκεί έξω για άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας ενός NAS. Η χρήση οποιουδήποτε από τα καλύτερα ηλεκτρονικά αντίγραφα ασφαλείας για τις υπηρεσίες NAS θα σας επιτρέψει να ξεκουραστείτε ξέροντας ότι τα δεδομένα σας, ό, τι μπορεί, δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας με ασφάλεια κάπου σε έναν απομακρυσμένο και ασφαλή διακομιστή. 

συμπέρασμα

Η NAS είναι υπέροχα μηχανήματα που είναι ιδανικά για όποιον θέλει να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων, αλλά θέλει να έχει πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε. Εάν είστε συνδεδεμένοι στον οικιακό υπολογιστή σας και έχετε πρόσβαση μόνο σε αρχεία από εκεί, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη δημιουργία μιας συστοιχίας RAID και όχι μιας NAS, αλλά μικρομεσαίων οργανισμών, καθώς και ατόμων που συχνά βρίσκονται η κίνηση ενώ εργάζεστε, θα λατρέψει την ευελιξία και την ταχύτητα που προσφέρει μια NAS.

Τα μειονεκτήματα της NAS είναι ότι τα αξιοπρεπή μοντέλα δεν έρχονται φθηνά και η ασφάλεια πρέπει να είναι μια ανησυχία που έχετε πάντα υπόψη σας. Συνιστούμε στα άτομα που δεν έχουν να κάνουν με την τεχνολογία να αφιερώσουν το χρόνο τους κατά τη δημιουργία του NAS τους για να αποφύγουν την κατάληξη, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στον πράκτορά μας της Europol. Επίσης, το να έχετε ένα καλό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεν βλάπτει ποτέ.

Είστε χρήστης του NAS; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας παρακάτω στα σχόλια, θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τη γνώμη σας για όλα αυτά. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map