Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το MEGA για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας;

Το ακούμε πολύ συχνά τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την έναρξη της νέας υπηρεσίας cloud storage MEGA. Οι άνθρωποι μας ρωτούν αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το MEGA ως εφεδρική λύση για τα αρχεία του υπολογιστή τους.


Σε τελική ανάλυση, η MEGA ισχυρίζεται ότι είναι η πιο ασφαλής διαθέσιμη υπηρεσία αποθήκευσης cloud, σωστά; Φυσικά αυτό από μόνο του δεν το χαρακτηρίζει ως διαδικτυακή υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Ας αντιμετωπίσουμε μερικά από τα ζητήματα που θα έρθουν με το MEGA να χρησιμοποιείται ως εφεδρική λύση. 

Cloud Storage VS Online Backup

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το cloud storage δεν δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας στο διαδίκτυο. Ενώ το ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας αντικατοπτρίζει γενικά τα αρχεία που έχετε στον υπολογιστή σας, μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud δεν χρειάζεται ένα τοπικό αντίγραφο για να παραμείνει «στο σύννεφο». Αυτό έρχεται φυσικά με ένα μειονέκτημα: εάν αλλάξετε το αρχείο σας, αυτές οι αλλαγές δεν θα ενημερωθούν στο cloud.

Μια ηλεκτρονική εφεδρική υπηρεσία «σαρώνει» το σύστημά σας για αλλαγές (καθώς προσπαθεί να αντικατοπτρίζει τα πάντα όπως είναι) που θα μεταφορτωθούν. Πολλές υπηρεσίες αποθήκευσης cloud λειτουργούν με τρόπο που μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα αρχεία που θέλετε να ανεβάσετε. Το ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας είναι πιο κατάλληλο για φακέλους ή ολόκληρους σκληρούς δίσκους που πρέπει να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας στο cloud.

Έτσι, το MEGA είναι μάλλον μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud. Δεν είναι μια online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα αρχεία από τον υπολογιστή σας, αλλά μην περιμένετε να συγχρονιστούν αυτά τα αρχεία όταν τα αλλάζετε. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας όπου αναλύουμε λεπτομερώς ποια είναι η διαφορά μεταξύ της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο και της αποθήκευσης στο cloud.

Δεν μπορείτε να προγραμματίσετε μεταφορτώσεις αρχείων

Κανονικά, όταν εγγραφείτε σε μια αποκλειστική διαδικτυακή υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, μπορείτε να προγραμματίσετε τα αντίγραφα ασφαλείας σας όπως θέλετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σε εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση ή ακόμη και να το περιορίσετε δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων και των φακέλων σας ανά ώρα.

Η MEGA δεν θα σας δώσει αυτήν την επιλογή. Εάν θέλετε να αντικατοπτρίζεται μια αλλαγή σε ένα αρχείο, θα πρέπει να ανεβάσετε ξανά αυτό το αρχείο με μη αυτόματο τρόπο. Δεν υπάρχει ακόμη αυτοματοποιημένη λύση. Σίγουρα, μπορεί να εμφανιστούν κάποια εργαλεία που θα κάνουν αυτήν την εργασία για εσάς, αλλά προς το παρόν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για το σκοπό αυτό.

Το MEGA δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά

Αυτή η υπηρεσία υπάρχει μόνο για περίπου δύο εβδομάδες. Οι ίδιοι οι κάτοχοι αποκαλούν την υπηρεσία μια έκδοση beta, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παραγωγικό περιβάλλον. Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά και δεν θέλετε να πειραματιστείτε με τα πιο σημαντικά αρχεία σας.

Μπορείτε να είστε βέβαιοι, ότι οι προγραμματιστές εργάστηκαν έντονα για να κάνουν αυτήν την υπηρεσία καλύτερη λύση από άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud όπως το Dropbox.

Τέθθανο
Testathon Testers στην εργασία

Αλλά θα χρειαστούν επίσης χρόνο. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε το MEGA ως εφεδρική λύση, υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος να το χρησιμοποιήσετε ως υπηρεσία αποθήκευσης cloud. Ίσως θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε για να πειραματιστείτε και να το δοκιμάσετε, αλλά δύσκολα με αρχεία στα οποία βασίζεστε.

Θέματα ασφάλειας

Ενώ με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι το mega είναι πιο ασφαλές από άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, οι αλγόριθμοι ασφαλείας τους δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά από την κοινότητα για να βασίζονται πλήρως. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές προτού κάποιος μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί την υπηρεσία του.

Η δέουσα επιμέλεια είναι πάντα απαραίτητη όταν πρόκειται για τα προσωπικά σας αρχεία. Ακόμη και ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεν παρέχουν αρκετά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας παραμένουν απόρρητα.

Εκτέλεση & Αξιοπιστία

Η ταχύτητα μεταφόρτωσης ήταν τρομερή με τη MEGA όταν ξεκίνησε η υπηρεσία. Φυσικά, βίωσαν μια τεράστια βιασύνη όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά την υπηρεσία τους.

Mega κριτική
Περιορισμένη ταχύτητα Mega

Τώρα, η ταχύτητα μεταφόρτωσης και λήψης έχει βελτιωθεί σημαντικά, ώστε η μεταφόρτωση των αρχείων σας στο cloud να είναι πραγματικά διασκεδαστική. Ωστόσο, η υπηρεσία είναι πολύ μικρή για να προβλέψει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη αξιοπιστία και επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται για σημαντικά αρχεία.

Δοκιμή, δοκιμή & Δοκιμή

Σας ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα να δοκιμάσετε την υπηρεσία, διότι αυτό θα το βελτιώσει και τελικά θα μπορούσε να γίνει μια καλή λύση αποθήκευσης στο cloud με απίστευτα 50 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου.

Mega vs Dropbox
Δοκιμή ταχύτητας Mega

Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει σε αυτό το άρθρο, μην χρησιμοποιείτε το MEGA σε κανένα παραγωγικό περιβάλλον. Το δοκιμάσαμε πολύ και λειτούργησε αρκετά άψογα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Εναλλακτικές λύσεις MEGA

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά το MEGA. Υπάρχει μια πληθώρα υπηρεσιών αποθήκευσης cloud που προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες.

Πιθανώς δεν θα βρείτε μια υπηρεσία που να σας προσφέρει 50 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο για τις ανάγκες σας. Εάν αναζητάτε και μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud που δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο SugarSync ή στο SpiderOak.

Αυτές είναι υπηρεσίες, οι οποίες είναι αρκετά εδραιωμένες στην αγορά και έχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Αν και είναι πιο ακριβά από το MEGA, προσφέρουν στους υπολογιστές-πελάτες έτσι ώστε να μπορείτε να συγχρονίζετε τα αρχεία σας σε πολλά μηχανήματα. Αν αυτό είναι αυτό που ψάχνετε.

Ίσως θέλετε να ρίξετε μια ματιά στο γράφημα σύγκρισης που θα σας δώσει μια καλή επισκόπηση του τι μπορεί να κάνει κάθε πάροχος.

Συμπέρασμα

Μας αρέσουν οι προσπάθειες που κάνει η MEGA: η χρήση του είναι πραγματικά αεράκι και υπόσχεται να είναι μία από τις πιο ασφαλείς υπηρεσίες αποθήκευσης cloud. Ωστόσο, είναι λίγο νωρίς για την τελική κρίση, αλλά δεν μπορούμε να το προτείνουμε αυτή τη στιγμή ως διαδικτυακή υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Για να είμαστε δίκαιοι: δεν προορίζεται να είναι εφεδρική υπηρεσία. Αντίθετα, θα πρέπει να το θεωρήσετε ως σκληρό δίσκο στο cloud που προσθέτει επιπλέον χώρο στον υπολογιστή σας.

Αλλά όπως και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, μπορεί να υπάρξει λόξυγκας. Επομένως, πρέπει πάντα να διατηρείτε τα αντίγραφα ασφαλείας σας σε πολλές μονάδες δίσκου ή με πολλές υπηρεσίες. Εάν πρέπει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το mega ως δευτερεύουσα λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για ευαίσθητα δεδομένα.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map