Τι μας λέει το Evernote Hack για το Cloud

Έτσι, το Evernote έχει παραβιαστεί. Ακούμε αυτές τις ιστορίες όλη την ώρα, σωστά; “Ω όχι, (εισάγετε την αγαπημένη σας υπηρεσία cloud εδώ) έχει παραβιαστεί”.


Αυτό είναι φυσικά πολύ άσχημα νέα, ειδικά αν (όπως εγώ) ζείτε και αναπνέετε το σύννεφο και όλα τα υπέροχα εργαλεία, όπως το Dropbox, όπως το Evernote, όπως το Google Drive ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία που αποθηκεύει, συγχρονίζει ή διαχειρίζεται τα αρχεία σας από απόσταση, έτσι ώστε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας όπου κι αν βρίσκεστε και να αξιοποιήσετε τη δύναμη του cloud. 

Το σύννεφο είναι νεκρό – Ζήστε το σύννεφο!

Αυτή είναι η στιγμή που πολλοί άνθρωποι στο Διαδίκτυο αρχίζουν να φωνάζουν για τους κινδύνους του cloud και ότι όλοι πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες, αποθηκεύοντας τα αρχεία μας τοπικά στα μηχανήματά μας. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το cloud storage είναι ένα εργαλείο. Και ένα εργαλείο είναι τόσο καλό όσο το άτομο που το χειρίζεται.

Μπορεί να έχει τις καλύτερες δυνατότητες στον κόσμο, εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο όχι μόνο για τον ιδιοκτήτη του εργαλείου αλλά και για τους ανθρώπους γύρω του. Όσον αφορά το σύννεφο, θέλω να επισημάνω το ακόλουθο σημείο: πρέπει να χρησιμοποιήσετε το cloud storage ως εργαλείο και πρέπει να το χρησιμοποιήσετε με προσοχή. Αλλά τι σημαίνει «προσεκτική χρήση του cloud storage»; Ας εξερευνήσουμε μερικές από τις επιλογές εδώ.

Σκεφτείτε τι αποθηκεύετε στο Cloud 

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε τίποτα και τα πάντα στο cloud. Χρειάζεστε πραγματικά να αποθηκεύσετε και να χρησιμοποιήσετε το υπολογιστικό φύλλο Excel με όλες τις σημαντικές τραπεζικές σας πληροφορίες; Δεν το νομίζω Ειδικά, όταν αποθηκεύετε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή – πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτό το εργαλείο που ονομάζεται cloud storage.

Ναι, είναι αλήθεια ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες υποδηλώνουν ότι είναι ασφαλείς, εύχρηστες και θα φέρουν επανάσταση στη ζωή σας, επειδή είναι δική τους δουλειά. Κερδίζουν χρήματα από τα δεδομένα μας (φυσικά αποθηκεύοντας – όχι με την πώλησή του), είμαστε το προϊόν για να το πούμε, ειδικά αν χρησιμοποιούμε τις δημοφιλείς εκδόσεις «πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινές». Τώρα, δεν λέω, μην χρησιμοποιείτε δωρεάν εκδόσεις (θα ήμουν ο τελευταίος που το έλεγα), αλλά χρησιμοποιήστε τις (ξανά) με προσοχή. σκεφτείτε, πριν ανεβάσετε κάτι σε έναν διακομιστή που δεν είναι δικός σας. 

Κρυπτογράφηση των αρχείων σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους αποθήκευσης των αρχείων σας στο cloud είναι η κρυπτογράφηση αρχείων. Υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία εκεί έξω που σας βοηθούν να κρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας πριν τα στείλετε στο Dropbox (δεδομένου ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο με το Evernote). Το Boxcryptor είναι ένα από αυτά τα εύχρηστα εργαλεία που θα προσθέσουν ένα άλλο επίπεδο ασφαλείας στα αρχεία σας στο cloud. Το πρόβλημα με το Evernote είναι ότι δεν είναι δυνατό να κρυπτογραφήσετε σωστά τα αρχεία σας.

Ναι, οι μεταφορές σας είναι κρυπτογραφημένες μέσω SSL, αλλά εάν ο κωδικός πρόσβασης και η διεύθυνση email σας έχουν παραβιαστεί (όπως συνέβη μόλις) αυτό δεν αξίζει δεκάρα. Προκειμένου να είστε ασφαλείς, πρέπει να κρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας τοπικά στο μηχάνημά σας πριν τα στείλετε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποια υπηρεσία αποθήκευσης cloud ΔΕΝ προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. 

Διαχειριστείτε σωστά τους κωδικούς πρόσβασης

Αυτό είναι ένα θέμα όπου πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν εντελώς. Μπορεί να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους, αλλά δεν χρησιμοποιούν κατάλληλους κωδικούς πρόσβασης που προστατεύουν τις ψηφιακές τους ταυτότητες. Υπάρχουν δύο κοινά σενάρια για κακή χρήση κωδικού πρόσβασης: 

Χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αδύναμο κωδικό πρόσβασης όπως «123456» ή «candyman» ή «qwerty». Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης είναι όλοι εύκολα μαντέψιμοι ή εισβολείς, επειδή αποτελούν μέρος τεράστιων βιβλιοθηκών κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να κάνουν βίαιο τρόπο στο λογαριασμό σας.

Αυτό σημαίνει ότι εκτελούν μια λίστα με τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης μέσω ενός προγράμματος και δοκιμάζουν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς μέχρι να κολλήσει κάποιος. 

Χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για τα πάντα

Δεν μπορώ να πω πόσα άτομα το κάνουν αυτό. Οι λιγότερο τεχνικοί φίλοι μου, η οικογένειά μου, ακόμη και μερικοί από τους συναδέλφους μου: χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για Facebook, Linkedin, Gmail και άλλα. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι εάν παραβιαστεί ένας κωδικός πρόσβασης, οι hackers θα τον χρησιμοποιήσουν αυτόματα για όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες που σας αρέσουν. Επειδή δεν είστε ο μόνος που τα χρησιμοποιεί. 

Το συμπέρασμα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικού πρόσβασης. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις: ο διαχειριστής ανοιχτού κώδικα KeePass ή ο εμπορικά διαθέσιμος 1Password. Και οι δύο υπηρεσίες δημιουργούν αυτόματα αλφαριθμητικό κωδικό πρόσβασης και αποθηκεύουν τους σε μια βάση δεδομένων, ώστε να μην χρειάζεται να θυμάστε όλους αυτούς τους δημιουργημένους κωδικούς πρόσβασης. Χρειάζεστε μόνο έναν (ασφαλή) κύριο κωδικό πρόσβασης που ανοίγει την κεντρική βάση δεδομένων σας.

συμπέρασμα

Λοιπόν, τι μας λέει για το Cloud; Το σύννεφο είναι υπέροχο. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτό. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τους σιωπηρούς κινδύνους που έρχονται με τη μεταφορά των προσωπικών σας αρχείων μέσω του Διαδικτύου σε κάποιο άγνωστο φορέα παροχής υπηρεσιών.

Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι σημαίνει να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες που ΔΕΝ κρυπτογραφούν τα αρχεία σας, όπως το Evernote. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καλούς κωδικούς πρόσβασης και κρυπτογραφείτε τα πιο σημαντικά αρχεία σας όταν χρησιμοποιείτε το Dropbox ή άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map