Αναθεώρηση Google Stadia – Το μέλλον του παιχνιδιού; – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση Google Stadia

Η πολυτάραχη Stadia, η υπηρεσία τυχερού παιχνιδιού cloud της Google, δείχνει πολλές υποσχέσεις, αλλά από τώρα πέφτει πίσω από τους ανταγωνιστές. Διαβάστε την πλήρη κριτική μας για το Google Stadia για να δείτε γιατί αυτό είναι το μέλλον του παιχνιδιού, αλλά όχι ακόμα.


Προηγούμενος

Επόμενο

Η αποδιοργανωμένη πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών της Google, η Stadia, στοχεύει να αποδυναμώσει ακόμη και τις καλύτερες υπηρεσίες τυχερού παιχνιδιού cloud. Αντί να προσεγγίζει το πρόβλημα παιχνιδιού στο cloud με μια χούφτα διακομιστών και μια εγκατάσταση Steam, η Google επέλεξε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα για το Stadia που μπορεί να συμβαίνει με κονσόλες από τη Sony και τη Microsoft. 

Τουλάχιστον, αυτός είναι ο στόχος. Σε αυτήν την κριτική του Google Stadia, θα ρίξουμε μια ματιά στην έκδοση Premiere για να δούμε πού παρέχεται η υπηρεσία και πού πέφτει πίσω. 

Βάζουμε το Stadia – το αυτοανακηρυχθέν μέλλον του παιχνιδιού – σε αυστηρές δοκιμές, συγκρίνοντας τα πάντα, από τον ελεγκτή έως τη διεπαφή έως την καθυστέρηση εισόδου, ώστε να δούμε πώς αντιμετωπίζει μια παραδοσιακή εμπειρία παιχνιδιού. 

Το Stadia μπορεί να είναι το μέλλον, αλλά μόνο στο μέλλον. Η τρέχουσα κυκλοφορία μοιάζει με μια δοκιμή beta περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, που στερείται σοβαρών χαρακτηριστικών και έρχεται με κάποια προβλήματα καθυστέρησης, για εκκίνηση. Η ματιά της Google στο μέλλον του παιχνιδιού δεν έχει αξία, αλλά δεν αξίζει την τιμή ζήτησης των 130 $ αυτήν τη στιγμή. 

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Χαρακτηριστικά

Το Stadia ανακοινώθηκε με μια μεγάλη λίστα χαρακτηριστικών, όπως η κοινή χρήση οικογένειας, ένα σε βάθος σύστημα επίτευξης και παιχνίδια 4K / HDR σε υπολογιστή. Ωστόσο, κατά την κυκλοφορία, οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες λείπουν, κάνοντας το Stadia να νιώθει σαν να είναι σε beta και όχι να κυκλοφορήσει πλήρως. 

Όσον αφορά τις λειτουργίες που ανακοινώθηκαν προηγουμένως, τα επιτεύγματα, η κοινή χρήση οικογένειας, τα παιχνίδια 4K / HDR σε υπολογιστή και η συμβατότητα με παλαιότερα Chromecast Ultras είναι εκτός πίνακα. Μόνο το Chromecast Ultras που αποστέλλεται με τις εκδόσεις Premiere of Stadia θα λειτουργήσει, καθώς διαθέτουν το πιο πρόσφατο υλικολογισμικό. 

Μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε σε ανάλυση 4K με HDR, αλλά μόνο στο Chromecast Ultra. Οι άλλες λειτουργίες που ανακοινώθηκαν προηγουμένως θα έρθουν κάποια στιγμή το 2020. Για παράδειγμα, η Google λέει ότι τα επιτεύγματα παρακολουθούνται ενεργά, αν και δεν μπορείτε να δείτε την πρόοδό σας στο παιχνίδι. 

Το μόνο χαρακτηριστικό που φαίνεται να έχει κολλήσει είναι το κουμπί λήψης. Ο ελεγκτής Stadia διαθέτει ένα ειδικό κουμπί λήψης που σας επιτρέπει να τραβάτε εύκολα στιγμιότυπα οθόνης και βίντεο κλιπ, αν και είναι διαθέσιμα μόνο στην εφαρμογή Stadia. 

Ωστόσο, δεν μπορείτε να μοιραστείτε ή να κατεβάσετε εύκολα τα στιγμιότυπα οθόνης σας, γεγονός που τα καθιστά άσκοπα. Ένας χρήστης του Reddit διαπίστωσε ότι μπορείτε να κατεβάσετε τα κλιπ σας χρησιμοποιώντας το Google Takeout, αλλά αυτό είναι οδυνηρό, τουλάχιστον. 

Σύγκριση του Stadia Controller με το Xbox One και το DualShock 4

Παρόλο που το Stadia υποστηρίζει το Xbox One και το ενσύρματο DualShock 4 κατά την αναπαραγωγή μέσω του προγράμματος περιήγησής σας, ο ελεγκτής Stadia αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εμπειρίας. Αντί να χρησιμοποιεί Bluetooth ή κάτι σαν τυπικό χειριστήριο, ο ελεγκτής Stadia επικοινωνεί πραγματικά μέσω WiFi. Αυτό πρέπει να σημαίνει λιγότερη καθυστέρηση εισόδου, την οποία υποστηρίζουν οι δοκιμές μας. 

stadia-wifi-σύνδεση

Το ίδιο το χειριστήριο κοστίζει 69,99 $, το οποίο είναι πιο ακριβό από τα χειριστήρια DualShock 4 και Xbox One. Το συγκρίναμε με έναν τυπικό ελεγκτή Xbox One, ένα Dualshock 4, έναν ελεγκτή Nintendo Switch Pro και το Xbox Elite Controller Series 2. Αν και όλα αυτά φαίνονται καλύτερα από τον ελεγκτή Stadia, μπορεί να διατηρήσει το δικό του. 

Αισθάνεται μεγαλύτερο από άλλους κορυφαίους ελεγκτές, καθώς η κορυφή δεν μειώνεται όπως το χειριστήριο Xbox One. Εξαιτίας αυτού, ο ελεγκτής στηρίζεται στα μεσαία δάχτυλά σας, κάτι που το κάνει να αισθάνεται σαν ένα gamepad, παρόμοιο με το Super Nintendo. Αυτό δεν είναι εγγενώς κακό, αλλά κάτι που πρέπει να σημειωθεί. 

Προηγούμενος

Επόμενο

Το βάρος είναι αυτό που μας ξεχώρισε περισσότερο. Το Stadia έχει ένα βαρύ χειριστήριο, το οποίο είναι μια ωραία αλλαγή ρυθμού σε σύγκριση με το DualShock 4. Παρά το γεγονός αυτό, ο ελεγκτής εξακολουθεί να αισθάνεται φθηνό. Τα σπογγώδη κουμπιά και η υπερβολικά λεπτή αντίθεση D-pad με το βαρύ βάρος, δημιουργούν έναν ελεγκτή που ταυτόχρονα αισθάνεται premium και άχρηστος.. 

Τα οστά του ελεγκτή είναι συμπαγή, αλλά το δέρμα δεν είναι. Όταν κρατάτε το χειριστήριο, το πλαστικό έχει μια περίεργη υφή σε αυτό, και τα πατήματα των κουμπιών δίνουν μια κοίλη απόκριση. Δεν είναι κακός ελεγκτής, εγγενώς, αλλά είναι κακός στην τιμή που ζητά. Εάν η Google το πούλησε πλησιέστερα στα 40 έως 50 $, θα ήμασταν ικανοποιημένοι. 

Τυχερά παιχνίδια σε οποιαδήποτε οθόνη, ή σε ελάχιστα λίγα

Μία από τις αρχές του Stadia είναι η δυνατότητα να παίζετε τα παιχνίδια σας σε οποιαδήποτε οθόνη, όπου κι αν βρίσκεστε. Αν και είναι εξαιρετικό ως σημείο αναφοράς, δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Κατά την κυκλοφορία, η Stadia έχει περιορίσει τη λειτουργικότητα που περιορίζεται στο οικοσύστημα Google. Παρόλο που η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές Android, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια μόνο σε πρόσφατα τηλέφωνα Pixel. 

stadia-mobile-app

Θα χρειαστείτε ένα Chromecast Ultra για αναπαραγωγή στην τηλεόρασή σας. Άλλες έξυπνες τηλεοράσεις και συσκευές μετάδοσης που βασίζονται σε Android δεν είναι συμβατές, παρόλο που ενδέχεται να σας επιτρέψουν να κάνετε λήψη της εφαρμογής Stadia. Ομοίως, μπορείτε να παίξετε με πληκτρολόγιο και ποντίκι στον υπολογιστή σας, αλλά μόνο μέσω του Google Chrome, όχι άλλων προγραμμάτων περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, όπως το Opera (διαβάστε την κριτική Opera). 

χύτευση σταδίων

Η καταχώριση του Google Store λέει ότι το Stadia θα υποστηρίζει ασύρματη αναπαραγωγή σε φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και επιλεγμένα τηλέφωνα και tablet το 2020. Θα ήταν λογικό αν το Stadia ήταν σε περίοδο beta, αλλά δεν είναι. Ως ένα πλήρως λανσαρισμένο προϊόν, το Stadia έχει λιγότερη υποστήριξη από ορισμένες εφαρμογές που βρίσκονται ακόμη σε έκδοση beta, όπως το GeForce Now και το Project Cloud (διαβάστε τη σύγκριση Google Stadia έναντι GeForce Now).  

Επισκόπηση λειτουργιών του Google Stadia

Υποστηριζόμενα παιχνίδια

Ενημέρωση 12/18/2019: Προστέθηκαν τα Borderlands 3, Dragon Ball Xenoverse 2 και το Ghost Clon Breakpoint του Tom Clancy.

Το Stadia δεν μοιάζει με άλλες πλατφόρμες παιχνιδιών cloud στο ότι δεν ενσωματώνεται με DRM όπως το Steam ή το Origin. Αντί να φέρετε μια υπάρχουσα βιβλιοθήκη παιχνιδιών, όπως θα κάνατε με το Shadow (διαβάστε την αναθεώρηση Shadow και τη σύγκριση Google Stadia vs Shadow), το Stadia μοιάζει πολύ με μια υπηρεσία όπως το PlayStation Now, όπου η βιβλιοθήκη παιχνιδιών είναι επιμελημένη για εσάς (διαβάστε η κριτική μας στο PlayStation Now). 

Εκεί τελειώνουν όμως οι συγκρίσεις. Είναι καλύτερο να σκεφτείτε το Stadia σαν μια νέα κονσόλα, όπου πρέπει να αγοράσετε παιχνίδια όπως θα κάνατε για το Xbox One ή το PS4. Αυτά τα παιχνίδια λειτουργούν μόνο στα Stadia και Stadia και δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή κατά την κυκλοφορία. Έχουν ανακοινωθεί μόλις περισσότερα από 40 παιχνίδια και δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι. 

Οι περισσότεροι τίτλοι είναι μεγάλοι, παιχνίδια AAA, συμπεριλαμβανομένων των Shadow of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2 και Final Fantasy XV. Πολλές αναμενόμενες κυκλοφορίες πρόκειται να κυκλοφορήσουν και στο Stadia, συμπεριλαμβανομένων των Watch Dogs: Legion, Doom Eternal και Cyberpunk 2077. 

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη ποικιλομορφίας. Υπάρχουν μόνο λίγοι τίτλοι indie, συμπεριλαμβανομένων των Windjammers 2 (δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν) και του Thumper, αλλά αυτό είναι το θέμα. 

Αν και η περιορισμένη σύνθεση έχει νόημα για την κυκλοφορία της κονσόλας, το Stadia δεν είναι κονσόλα. Βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις υπηρεσίες τυχερού παιχνιδιού cloud που ενσωματώνονται σε άλλες πλατφόρμες, όπως το GeForce Now (διαβάστε την κριτική GeForce Now).

Τιμή

Στην τρέχουσα μορφή του, το Stadia είναι μια ακριβή υπηρεσία που απαιτεί πολύ αρχικό κόστος για να ξεκινήσετε. Παρόλο που η Google λέει ότι θα αλλάξει το 2020, το ψηφιακό μοντέλο βιτρίνας που το Stadia πυροδοτεί μετά απομένει να το δούμε. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, θα χρειαστεί να επενδύσετε περίπου 200 $ για να ξεκινήσετε τη ρύθμιση με μερικά παιχνίδια. 

Η Google έχει καταστήσει σαφές ότι το Stadia δεν προορίζεται να είναι συνδρομητική υπηρεσία, αν και υπάρχει διαθέσιμη συνδρομή Stadia Pro. Αντίθετα, προορίζεται να καθίσει δίπλα σε φυσικές κονσόλες όπως το Xbox One. Αντίθετα, το Stadia είναι μια ψηφιακή βιτρίνα όπου μπορείτε να αγοράσετε παιχνίδια όπως θα κάνατε στο Steam ή στο PlayStation Network. 

Ωστόσο, τη στιγμή της γραφής, αυτό δεν ισχύει. Παρόλο που η Google σχεδιάζει να αυξήσει την υποστήριξη για το Stadia στο μέλλον, είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές Android. Ο ελεγκτής Stadia είναι ο μόνος ελεγκτής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ασύρματα. Ο ελεγκτής Xbox One ή το DualShock 4 θα λειτουργεί σε Mac, Chrome ή PC, αλλά μόνο εάν έχετε ενσωματωμένο στον ελεγκτή. 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Stadia Founder’s, Premiere, Pro και Base?

Πριν φτάσουμε στο υλικό, ας μιλήσουμε για το Stadia ως υπηρεσία. Υπάρχουν δύο δέσμες υλικού: Founder’s Edition και Premier Edition. 

Το Founder’s Edition έχει εξαντληθεί, αν και συνοδεύτηκε από αποκλειστικό μπλε χειριστήριο και φίλε κάρτα για το Stadia Pro. Μπορείτε να αγοράσετε την Έκδοση Πρεμιέρας τώρα με 130 $, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα από την Έκδοση του Ιδρυτή, αλλά με ένα λευκό χειριστήριο. Θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό σε ένα λεπτό.

Ανεξάρτητα, και τα δύο πακέτα περιλαμβάνουν τρεις μήνες Stadia Pro. Αυτή η συνδρομή 10 $ ανά μήνα είναι παρόμοια με το Xbox Live ή το PlayStation Plus. Τα μέλη του Pro θα λάβουν μερικά δωρεάν παιχνίδια κάθε μήνα, καθώς και εκπτώσεις σε επιλεγμένους τίτλους στο κατάστημα. Για παράδειγμα, το Metro Exodus είναι 20 $ με συνδρομή Pro, σε αντίθεση με 40 $. 

Ωστόσο, δεν χρειάζεστε αυτήν την ιδιότητα μέλους Pro για να παίξετε παιχνίδια. Το Stadia Base, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2020, είναι δωρεάν για χρήση, αν και θα πρέπει να αγοράσετε παιχνίδια. Η Google ζητά την πλήρη λιανική τιμή των περισσότερων παιχνιδιών για τα μέλη της βάσης, οπότε αναμένετε να πληρώσετε 59,99 $ για τυχόν τίτλους AAA που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο έτος. 

Αγορά υλικού Stadia

Αυτήν τη στιγμή, το υλικό Stadia είναι ένας παράγοντας κατά την αγορά μιας συνδρομής. Υπάρχει ένα πακέτο διαθέσιμο που περιλαμβάνει τρεις μήνες Stadia Pro, ένα λευκό χειριστήριο και ένα Chromecast Ultra για 130 $. Θα χρειαστείτε το χειριστήριο και το Chromecast για να παίξετε ασύρματα στην τηλεόρασή σας για το άμεσο μέλλον. Αυτήν τη στιγμή, όμως, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παίξεις Stadia. 

Τεχνικά, το Stadia κυκλοφορεί, αλλά δεν έχει ξεκινήσει πλήρως. Χρειάζεστε έναν κωδικό πρόσκλησης για πρόσβαση στην πλατφόρμα, ο οποίος δίνεται μόνο σε όσους έχουν αγοράσει το πακέτο Premiere Edition 130 $. Οι τρεις μήνες της premium υπηρεσίας συνοδεύονται από δωρεάν παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του Destiny 2, αλλά θα πρέπει να αγοράσετε επιπλέον παιχνίδια.

Αυτά τα παιχνίδια είναι επίσης πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, εάν θέλετε το Assassin’s Creed Odyssey και το Red Dead Redemption 2 με τη Stadia Premiere Edition, θα έχετε $ 230 στην τρύπα. Το Odyssey υπογράφηκε πρόσφατα σε μόλις 15 $ για προσφορές διακοπών στο Xbox One και το PS4, και αυτό είναι για ένα φυσικό αντίγραφο που μπορείτε να μεταπωλήσετε μόλις τελειώσετε..

Ευκολία στη χρήση

Το Stadia ξεκινά στο τηλέφωνό σας, αλλά εφόσον διαθέτετε ένα Chromecast – το οποίο θα χρειαστείτε για να το χρησιμοποιήσετε τώρα, ούτως ή άλλως – μπορεί να παραμείνει στην τηλεόρασή σας. Αφού ρυθμίσετε την υπηρεσία – θα το βρούμε σε ένα λεπτό – το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε την τηλεόρασή σας και το χειριστήριο. Το Chromecast σας θα εμφανίσει έναν συνδυασμό κουμπιών, τον οποίο θα πρέπει να εισαγάγετε για να ενεργοποιήσετε το Stadia. 

Αποσυμπίεση του Stadia Premiere Edition

Πριν φτάσουμε σε αυτό, ας μιλήσουμε για το τι έρχεται στην Πρεμιέρα Έκδοση. Η Google περιλαμβάνει ένα λευκό χειριστήριο Stadia, ένα Chromecast Ultra με το πιο πρόσφατο υλικολογισμικό και καλώδια φόρτισης και για τα δύο. Το καλώδιο για το Chromecast διαθέτει επίσης υποδοχή ethernet, ώστε να μπορείτε να το συνδέσετε στο δρομολογητή σας. 

Η Google θα πρέπει επίσης να σας στείλει έναν κωδικό πρόσκλησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν και καθώς θα περάσουμε σε ένα λεπτό, δεν λάβαμε τον δικό μας. Θα ήταν πιο λογικό να συμπεριλάβετε τον κωδικό σε μια κάρτα στο κουτί για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά, δυστυχώς, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Google αποφάσισε να χειριστεί τα πράγματα. 

Όσο για το τι υπάρχει στο κουτί, αυτό είναι. Η Google περιλαμβάνει ένα σύντομο εγχειρίδιο εγκατάστασης, αλλά καμία άλλη τεκμηρίωση. Βλέποντας πώς το Stadia είναι μια νέα ιδέα και πιθανώς η πρώτη εισαγωγή για τους περισσότερους ανθρώπους στο cloud gaming, κάποια πρόσθετη τεκμηρίωση σχετικά με το τι υποστηρίζεται και τι δεν θα ήταν ωραίο. 

Ρύθμιση Stadia

Η διαδικασία ρύθμισης για το Stadia πρέπει να είναι απλή, αλλά σημειώσαμε πολλά οδοφράγματα στην πορεία. Οι συνδέσεις υλικού δεν απαιτούν πολύ: συνδέστε μια πηγή τροφοδοσίας και ethernet στο Chromecast και μετά συνδέστε την στην τηλεόρασή σας. Το Chromecast μας χρειάστηκε περίπου πέντε λεπτά για ενημέρωση, αλλά μετά από αυτό, εντόπισε αμέσως το Stadia. 

αντιστάθμιση σταδίου-ελεγκτή

Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα. Η Google υποτίθεται ότι αποστέλλει έναν κωδικό πρόσκλησης κάθε φορά που αποστέλλεται το πακέτο Stadia, τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε το λογισμικό. Δεν λάβαμε ποτέ έναν κωδικό πρόσκλησης. 

Αντ ‘αυτού, έπρεπε να περάσουμε μια ώρα κουβεντιάζοντας με υποστήριξη, όπου επαναλάβαμε τον αριθμό παραγγελίας και τον αύξοντα αριθμό ελεγκτή τέσσερις φορές και επιπλέον έξι ώρες για μια κλήση. 

Αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια διαδικασία 15 λεπτών χρειάστηκε όλη την ημέρα. Φυσικά, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για την εμπειρία μας με τη Stadia. Ωστόσο, ακολουθώντας τη διαδικασία ως τυπικός πελάτης που πληρώνει, είναι απαράδεκτο κάποιος να πρέπει να περιμένει όλη την ημέρα για να χρησιμοποιήσει ένα κιτ 130 $. 

stadia-πρόσκληση-κωδικός

Μετά από αυτό το φιάσκο, η Stadia έτρεξε ομαλά. Η αρχική ρύθμιση γίνεται στο τηλέφωνό σας, όπου θα προσθέσετε παιχνίδια στη βιβλιοθήκη σας και θα τα μεταδώσετε στην τηλεόρασή σας μέσω του Chromecast. Ωστόσο, μπορείτε να αφήσετε το τηλέφωνό σας μακριά μετά από αυτό. Το Stadia ξεκινά εισάγοντας έναν συνδυασμό κουμπιών στον ελεγκτή σας και μετά από αυτό, μπορείτε να χειριστείτε τα πάντα χρησιμοποιώντας τον ελεγκτή και την τηλεόρασή σας. 

Προσθήκη παιχνιδιών

Η προσθήκη παιχνιδιών στη βιβλιοθήκη σας είναι το καλύτερο μέρος του Stadia. Εάν δείτε κάτι, μπορείτε να το παίξετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Διεκδικώντας τους δωρεάν τίτλους με το Stadia Pro, η εφαρμογή ρώτησε αμέσως πού θέλαμε να ξεκινήσουμε να παίζουμε και, βέβαια, μετά από μερικά δευτερόλεπτα φόρτωσης, τα παιχνίδια ξεκίνησαν.

stadia-mobile-βιβλιοθήκη

Θα προσθέσετε παιχνίδια μέσω της εφαρμογής Android (ή του τηλεφώνου Pixel εάν θέλετε να μεταβείτε σε ολόκληρο το γουρούνι Google), όπου μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τη βιβλιοθήκη σας και να προβάλετε πρόσφατα άρθρα σχετικά με την πλατφόρμα. Ωστόσο, αφού προστεθούν μέσω της εφαρμογής σας, μπορείτε να τα αναπαράγετε στην τηλεόρασή σας. Εφόσον έχετε τον ελεγκτή Stadia, μπορείτε να ξεκλειδώσετε το Chromecast Ultra και να αρχίσετε να παίζετε, χωρίς να απαιτείται τηλέφωνο. 

Αυτό το σύστημα είναι όπου το Stadia δείχνει τις περισσότερες υποσχέσεις. Η δυνατότητα άμεσης επιλογής ενός παιχνιδιού και παιξίματος μέσα σε δευτερόλεπτα είναι κάτι που έχει η Google, καθιστώντας τους χρονοβόρους χρόνους εγκατάστασης στο Xbox One και στο PS4 σαν αστείο. Το Destiny 2, για παράδειγμα, είναι σχεδόν 100 GB και συνήθως χρειάζεται ώρες για πλήρη λήψη. Με το Stadia, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το φορτώσετε.

Εκτέλεση

Η εμπειρία μας με τη Stadia δεν ήταν σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα καταστήματα. Δεν συναντήσαμε πολύ καθυστέρηση εισόδου ή, τουλάχιστον, όχι τόσο πολλές άλλες υπηρεσίες cloud gaming (διαβάστε την αναθεώρηση Vortex για ένα παράδειγμα αυτού). Η καθυστέρηση εισαγωγής δεν ήταν πρόβλημα, αλλά η καθυστέρηση ήχου ήταν. 

Δοκιμάσαμε τέσσερα παιχνίδια, αυτά που είναι διαθέσιμα σήμερα με το Stadia Pro: Tomb Raider, Destiny 2, Samurai Shodown και Farming Simulator. Κάθε παιχνίδι δοκιμάστηκε με ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση. Βασίζουμε τη συνολική βαθμολογία μας στην ενσύρματη σύνδεση, αλλά θέλαμε να δούμε το Stadia να εκτελεί και σε ασύρματο δίκτυο. 

Παίζοντας Tomb Raider και Destiny 2 με τον Stadia

Ξεκινώντας με το Tomb Raider, όλα πήγαν χωρίς εμπόδια. Η Stadia φόρτωσε το παιχνίδι αμέσως, δεν απαιτείται λήψη. Υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στο μενού, αλλά όταν ήμασταν στο παιχνίδι, όλα ήταν καλά. 

stadia-game-slider1

stadia-game-slider2

stadia-game-slider3

stadia-game-slider4

Προηγούμενος

Επόμενο

Το Destiny 2 ήταν τραχύ, το οποίο είναι περίεργο, δεδομένου ότι φαινόταν καλύτερο από το Tomb Raider. Αν και το κίνημα αισθάνθηκε ανταποκρινόμενο, τη στιγμή που πυροβολήσαμε ένα όπλο, όλα κατέρρευσαν. Υπάρχουν τρεις παράγοντες όταν πυροβολείτε ένα όπλο στο Destiny 2 με το Stadia: τη δόνηση του χειριστηρίου, την κίνηση στην οθόνη και τον ήχο. 

Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν ήταν συγχρονισμένο. Αμέσως μετά την είσοδο, ξεκίνησε η κινούμενη εικόνα, η οποία είναι καλή. Εάν απενεργοποιήσετε τον ήχο, θα αισθανόσασταν ότι παίζατε σε μια τοπική κονσόλα. Ωστόσο, λίγο μετά το animation έρχεται η δόνηση και λίγο μετά έρχεται ο ήχος. Είναι μια αποπροσανατολιστική εμπειρία που δείχνει ξεκάθαρα τις τρύπες σε ένα σύστημα παιχνιδιών μόνο για σύννεφο. 

Πιθανότατα, ο απενεργοποίηση όλων αυτών των στοιχείων προέρχεται από το γεγονός ότι ο ελεγκτής συνδέεται μέσω WiFi. Η είσοδος εγγράφεται αμέσως, αλλά ο ήχος έρχεται αργότερα. Εν ολίγοις, υπάρχει καθυστέρηση εισόδου, αλλά μόνο σε ορισμένα παιχνίδια και σε ορισμένες περίεργες πτυχές αυτών των παιχνιδιών. 

Παίζοντας Stadia με πληκτρολόγιο και ποντίκι

Η ενσύρματη δοκιμή πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το Chromecast που κυκλοφόρησε στην Πρεμιέρα Έκδοση. Ωστόσο, δοκιμάσαμε επίσης το WiFi χρησιμοποιώντας ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι με Stadia φορτωμένο στο Google Chrome. Περιέργως, η απόδοση ήταν καλύτερη στο Destiny 2 όταν έπαιζε με αυτόν τον τρόπο, αν και τα γραφικά πήραν ένα σημαντικό χτύπημα. 

Φαίνεται ότι, με τη Stadia, πρέπει να το έχετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είτε χρησιμοποιείτε ενσύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο και είστε στο έλεος κάποιας σημαντικής καθυστέρησης, ανάλογα με το παιχνίδι που παίζετε, είτε πηγαίνετε ασύρματα και έχετε μια ρευστή εμπειρία, αν και με μειωμένη οπτική πιστότητα.

Κάλυψη

Παρά το γεγονός ότι είναι μια νέα υπηρεσία, το Stadia είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στο Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Δεν είναι τόσο στεγνό όσο το να ζεις σε μια από αυτές τις χώρες όμως. 

Η Google καθορίζει την καταλληλότητά σας με βάση διάφορους παράγοντες, όπως προηγούμενες διευθύνσεις χρέωσης στο Google Payments και την τρέχουσα τοποθεσία σας. Όπως αναφέρθηκε, χτυπήσαμε ένα πρόβλημα κατά την προσπάθεια εγγραφής, με το Google να μην στέλνει ποτέ έναν κωδικό πρόσκλησης. Τα χρήματα αφαιρέθηκαν ακόμη από την εικονική πιστωτική κάρτα μας και το πακέτο έφτασε ακόμη, αλλά έπρεπε να μιλήσουμε με υποστήριξη για έναν κωδικό. 

Προφανώς, αυτό συμβαίνει επειδή πληρώσαμε με μια εικονική πιστωτική κάρτα που είναι εγγεγραμμένη σε μια χώρα στην οποία δεν υποστηρίζεται η Stadia, παρά την αποστολή του πακέτου σε διεύθυνση ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να το επιβεβαιώσετε. 

Παρόλο που η κάλυψη είναι σταθερή, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια που συνοδεύουν το μοντέλο της Stadia, δηλαδή όταν πρόκειται για αδειοδότηση. Με βάση την τοποθεσία σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια που έχετε αγοράσει. Για παράδειγμα, εάν ταξιδεύετε και θέλετε να παίξετε τα παιχνίδια Stadia, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε άδεια για να παίξετε το παιχνίδι σε οποιαδήποτε χώρα ταξιδεύετε.. 

Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα με το καλύτερο VPN ή, ακόμα καλύτερα, το καλύτερο VPN για τυχερά παιχνίδια, αλλά είναι ένα πρόβλημα που οι περισσότερες υπηρεσίες τυχερού παιχνιδιού cloud δεν έχουν. 

Δεδομένου ότι τα παιχνίδια έχουν άδεια χρήσης για το Stadia και όχι για πλατφόρμα όπως το Steam ή το Origin, η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε. Αυτό δεν ισχύει για άλλες πλατφόρμες στις οποίες μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε πρόσβαση, για παράδειγμα, στον λογαριασμό σας Steam στις ΗΠΑ μέσω του διακομιστή παιχνιδιών cloud.

Η ετυμηγορία

Το Stadia είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για gaming cloud, αλλά δεν είναι το μεγάλο έργο που η Google κατάφερε να είναι. Εξακολουθεί να είναι γεμάτο προβλήματα, όπως καθυστερημένος ήχος, αποσυνδεδεμένη υποστήριξη πλατφόρμας και περιορισμένη βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Ωστόσο, εάν το Google κολλήσει με το Stadia, θα είναι μια εντυπωσιακή πλατφόρμα για τα επόμενα χρόνια. 

Τι πιστεύεις για τη Stadia; Πρόκειται να αγοράσετε την Έκδοση Premiere ή να περιμένετε έως ότου κυκλοφορήσει το Base; Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια και, όπως πάντα, σας ευχαριστούμε που διαβάσατε. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map