Google Stadia vs Shadow: Goliath és David találkoznak 2020-ban

A Google Stadia és az Shadow a felhőalapú játékok két legnagyobb neve. Mindkettő kiváló távoli játékélményt kínál, és pontokat szerezhet a legjobb felhő játék útmutatónkban. Ebben a Google Stadia vs Shadow összehasonlításban azonban csak egy győzelmes lehet. 


Össze fogjuk hasonlítani a játék-támogatást, az eszköz-támogatást, a lefedettséget, a teljesítményt, az árazást, a könnyű használatot és a szolgáltatásokat, hogy megtudjuk, melyik a legjobb választás a pénzéért. A Google Stadia és az Shadow nagyon eltérő megközelítést alkalmaz a felhő játékban, és ezeket az eltéréseket figyelembe vesszük az útmutatóban. 

Mégis meg kell néznie a Google Stadia és az Árnyék áttekintést. Ez a Google Stadia vs Shadow összehasonlítás a kettő összehasonlításának a célját szolgálja, de ez nem hagy sok helyet a többi lehetőségről való beszélgetés számára. További felhő játék szolgáltatásokat vonunk be referenciapontként, de ez az összehasonlítás elsősorban a két versenytársunkra koncentrál.

Harc felállítása: Google Stadia vs Shadow

Hét fordulónk van a Google Stadia és az Shadow összehasonlításával, különféle kategóriákban. Minden forduló megér egy pontot, és pontokat osztunk ki annak ellenére, hogy melyik szolgáltatásnak tartjuk jobbnak egy adott fordulóban. A végén összegyűjtjük a végleges pontszámokat és kihirdetjük a győztest. 

A pont odaítélése azonban nem mindig egyértelmű. Mivel a fiatal felhős játék technológiája, nehéz megmondani, hogy az egyik szolgáltatás bizonyos kategóriákban meglepően jobb, mint a másik. Például a Google Stadia sokkal több országot fed le, mint az árnyék, de ez nem jelent különbséget, amíg olyan régióban él, ahol az árnyék támogatott. 

Emiatt azt javasoljuk, hogy pontszámainkat indikátorokként használjuk, nem pedig konkrét válaszként. Néhány forduló, például a teljesítmény, egyértelmű. Mások azonban attól függnek, hogy hol tartózkodik, a költségvetéstől és így tovább. 

Ahelyett, hogy csak nyernénk a nyerteseket, azt javasoljuk, hogy olvassa el a Google Stadia vs Shadow összehasonlítás minden fordulóját, hogy képet kapjon arról, hogy miért választottunk egy szolgáltatást a másikhoz.

1

Játék könyvtár

A játék támogatásakor valóban nincs verseny a Google Stadia és a Shadow között. A Stadia, amint arra már korábban rámutattunk, nagyon hasonlít a támogatott játékok konzoljához, csak maroknyi cím kerül szállításra a szolgáltatással, és néhány nehéz ütő halad át azóta.. 

A Shadow viszont támogat minden olyan számítógépes játékot, amelyet valaha készítettek. Vagy legalábbis minden olyan számítógépes játék, amely a Windows 10 operációs rendszeren futhat. Ahogy az alábbi „szolgáltatások” körbe kerülünk, a Shadow egy teljesen működőképes Windows 10 asztali számítógépet biztosít. Bármely játék, amely egy helyi Windows 10 gépen futhat, futtatható az Shadow-val. Ez magában foglalja a olyan platformok játékát is, mint a GOG. 

A Shadow nem az egyetlen platform, amely támogatja a Steam és hasonló játékok játékát – olvassa el a GeForce Now áttekintés másik példáját -, de ez az egyetlen felhő játékplatform, amely teljes távoli asztalot biztosít Önnek. Emiatt a Shadownak nincs ugyanaz az engedélyezési kérdése, mint a GeForce Nownak az utóbbi hónapokban..

árnyék-gőz-telepítések

Ennek ellenére játékot kell vásárolnod a Shadow-val. A PlayStation Now-tól eltérően, az Shadow csak azokkal a címekkel működik, amelyeket már megvásárolt a Steam-en, az Epic Games Store-ban, az Uplay és az Origin-en (olvassa el a PlayStation Now áttekintést). Ezt a pontot könnyű megbocsátani azzal, hogy a játékokat milyen gyakran értékesítik ezeken a platformokon. 

Még könnyebb megbocsátani, figyelembe véve a Stadia árait. A Google felhőjáték-szolgáltatásával is játékokat kell vásárolnia, de ezek a játékok csak a Stadial működnek. Ezenkívül a Google a játék teljes árát számolja fel, és csak a Stadia Pro tagjai kapnak enyhe engedményeket időről időre. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy teljes 59,99 USD-t fizetnek egy játékért, amely legfeljebb 20 dollárba kerül a Steam-en. 

A Stadia könyvtára is nagyon korlátozott. Persze, vannak olyan nehéz ütők, mint a Final Fantasy XV és a Doom Eternal, valamint a közelgő kiadások, mint például a Cyberpunk 2077. Mindezen játékokat a Steam with Shadow-ban is játszhatsz. Ezenkívül továbbra is a játékot fogja birtokolni, ha úgy dönt, hogy egy PC-t vásárol a sorban. Az árnyék a jobb választás, függetlenül attól, hogy néz rá.

Kerek: Game Library pont az árnyék felhő játékához

Google Stadia logó
Árnyék felhő játék logó

2

Árazás

Shadow kézzel tették le az első fordulónkat, de a dolgok érdekessé válnak, amikor az árképzésről van szó. Az Shadow-tól kezdve három szintű kiszolgálással rendelkezik, bár az írás idején csak egy érhető el. Az alapterv, a Boost havonta 12 dollárral fizeti ”, amikor évente számlázásra kerül, és 256 GB tárhelyet és 1080p adatfolyamot tartalmaz..

Ráadásul ott van az Ultra és a Végtelen terv, amelyek mindkettő 4K streaming-et kínálnak, bár a tárhely mennyisége változik. Noha a havonta 12 dollár nem rossz az 1080p-os adatfolyamok számára, a Shadow magasabb szintjei nagyon fillért fizetnek. Például az Infinite csomag havonta 50 dollárral jár, ha havonta számláznak. 

Az Shadow többet számít fel, mint minden más felhő játék, de minden más felhő játéknál is többet kínál. A Stadia 4K sebességgel képes streamálni, de csak a Chromecast Ultra használatával, és a legtöbb egyéb szolgáltatás 1080p vagy akár 720p felbontásra van zárva. A Shadow az iparág vezető szerepe, és a megfelelő árcédulával jár. 

A Stadia sokkal szerényebb, mindössze 10 dollár havonta fizeti a Stadia Pro-t, és egy ingyenes terv 2020-ban érkezik. Előfizetési szempontból a Stadia olcsóbb. Ez azonban nem befolyásolja a 70 dolláros Stadia vezérlőt és a 70 dolláros Chromecast Ultra készüléket, amelyekre a tévében 4K HDR formátumban történő streamáláshoz szükség van. 

Ezenkívül jelenleg nem tud feliratkozni a Stadiumra. A Google felhő játékplatformjához való hozzáférés egyetlen módja a 130 dolláros Premiere Edition vásárlása, amelyet egy Chromecast, a vezérlő és a három hónapos Stadia Pro tartalmaz. Játékokat is kell vásárolnia a Stadia piactéréről, amely, amint fentebb említettük, általában drágább, mint a Steam. 

Ez a forduló rendetlen, mert a jelenleg elérhető szolgáltatásokkal, valamint a jövőben elérhető szolgáltatásokkal foglalkozunk. A jelenleg elérhető információk alapján a Shadow egyértelmű nyertes, mert az induláshoz nincs szüksége szabadalmaztatott hardverre. A jövőben azonban a Stadia a jobb választás az ingyenes tervével, így nyerjük a fordulóban.

Kerek: A Google Stadia árképzési pontja

Google Stadia logó
Árnyék felhő játék logó

3

Jellemzők

Bár a Google nagy lépéseket tett a játék PC-jének vagy konzoljainak versenytársaival, még nem egészen ott. Az árnyék nem tette erre az erőfeszítésre, de nem kell. Ehelyett a szolgáltatások olyan szolgáltatáskészleteiből vonul ki, mint például a Steam és maga a Windows, hogy teljes élményt biztosítson a felhasználók számára. 

Az alábbiakban a „könnyű használat” -ról beszélünk bővebben, ám a Shadow előfizetőknek egy Windows 10 számítógépet kínál a felhőben. A kedvenc játékok lejátszása mellett telepítheti a kívánt szoftvert, testreszabhatja a Windows beállításait és böngészhet az interneten a távoli számítógéppel.

árnyék-windows-beállítások

A Stadia szolgáltatásai inkább a játékra összpontosítanak, az eredmények és a baráti listák támogatásával, valamint a hangos csevegéssel. A Shadow ezeket a funkciókat is támogatja, de más platformon keresztül kezelik őket. Például használhatja a Discord-t csevegésre és a Steam-t az eredmények elérésére, akárcsak a számítógépen. 

A legnagyobb különbség a kettő között a hardver. A Stadia számos külső vezérlőt támogat, de csak PC-n és Android-on. Ezen felül a vezérlők csatlakoztatásának módja a használt eszköztől függően változik. Egyes vezérlők támogatják a Bluetooth és a vezetékes kapcsolatot, míg másoknak vezetékes kapcsolat szükséges.

Az árnyéknak nincs ezek az akadályok. Ha általában egy vezérlőt csatlakoztathat a Windowshoz, akkor csatlakoztathatja azt az Shadowhoz, akár Bluetooth vagy USB kábel segítségével. Használhat Nintendo Switch-szerű okostelefonokra tervezett eszközöket is, mint például a Razer Junglecat. 

A Stadia több funkcióval rendelkezik abban az értelemben, hogy a Google rendszereket épített ki kifejezetten a platformon. A Shadownak nincs semmi szabadalmaztatott képessége, hanem inkább a Windows sokféle funkciójának és az operációs rendszeren működő szoftvernek a vonzerője. Emiatt Shadow nyeri a fordulót. 

Kerek: Jellemzői pont az árnyék felhő játékához

Google Stadia logó
Árnyék felhő játék logó

4

Teljesítmény

A Google Stadia és a Shadow közötti különbségnél a legnagyobb a teljesítmény. Annak ellenére, hogy a Google törékenyen ígérete szerint 4K HDR-játékokat szállít, függetlenül attól, hogy milyen képernyőt használ, a szolgáltatás teljesítménye szempontjából nem megfelelő. Az árnyék viszont a legmegfelelőbb dolog, amelyet a helyi játékélményhez láttunk.

stadionok-game-Slider1

A Stadia vezérlő és a Chromecast Ultra segítségével a Google ajánlata néhány fronton is jól működik, másokon pedig kudarcot vall. A Stadia vezérlő valójában WiFi helyett Bluetooth-ot használ, ami sokkal kevesebb bemeneti késleltetést eredményez. Tesztelésünk alapján azonban ez valóban ellentétes a szolgáltatással. 

A folyamatos bemeneti késleltetés helyett a játék különféle elemei eltérő mértékű késéssel rendelkeznek. A Destiny 2-ben a vezérlő rezgése, a pisztoly animációja és a hang mind különböző pontokban indulnak el tüzelés közben. Egyikük sem áll túl messze a bemenet mögött, de ez sokkal jobban észrevehető, mert nincsenek szinkronban.

Ez a probléma, szerencsére, nincs jelen, amikor a böngészőben játszik. Ehelyett egy csekély – de észrevehető – mennyiségű bemeneti késleltetést vált ki, amely minden műveletet követ. Még ezzel is nehéz hibáztatni a Google-t. A bemeneti késés megegyezik a felhőbeli játékkal, és a Google távol áll a legrosszabb bűncselekménytől ezen a fronton (valóban lagikus élményért olvassa el a Blacknut áttekintését).

stadionok-game-slider2

Bár a legtöbb felhő játékhoz az input lemaradás standard, a Shadow szerencsére messze nem a standard. A Doom 2016, a Counter-Strike: Global Offensive és Cuphead tesztelése során nem tudtuk észlelni a bemeneti késést. Egy vak tesztben a Shadow és a helyi játék PC között nem tudnánk megmondani a különbséget.

Vannak csuklás, amikor az Shadow-val videoartektumok és dadogások formájában streamálnak, ám ezek kevés és messze vannak, és soha nem rontják el az élményt. Bár nem javasolnánk a Shadow-t olyan versenyképes alkalmazásokban, amelyekben olyan játékok szerepelnek, mint a CS: GO és a Fortnite, szinte minden más célhoz tökéletesen működik. 

Minden felhőjáték-szolgáltatással jelenleg vannak problémák, a PlayStation Now korlátozott felbontásától a Google Stadia bemeneti késéséig. Az árnyéknak is vannak problémái, bár ezek sokkal kevésbé súlyosak, mint a verseny. Ha felhőjátékokba szeretne belemenni, és csak a teljesítményről gondoskodik, a Shadow egyszerű eladás.

Kerek: Teljesítménypont az árnyék felhő játékához

Google Stadia logó
Árnyék felhő játék logó

5

Platform támogatás

Az induláskor a Stadia platformtámogatása nem volt megfelelő, csak a Pixel, a Chromecast Ultra és a Chrome operációs rendszereken működött. Azóta azonban a Google kiépítette a platformot, támogatva a modern Android telefonokat és a legtöbb harmadik fél vezérlőjét. A tévékészülékkel való játék problémáját azonban még nem oldották meg teljesen. 

A Stadia lejátszásához a TV-jén szükséged lesz egy Chromecast Ultra készülékre és a Stadia vezérlőre. Használhat olyan bemeneteket, mint az Xbox One vezérlő és a DualShock 4 a telefonján vagy laptopján, de a TV-lejátszáshoz szükség van a Stadia vezérlőre. Csak így lehet 4K HDR-t kapni. A böngésző lejátszása 1080p sebességgel van zárva. 

A Shadow sokkal szélesebb körű támogatást nyújt, natív alkalmazásokkal a Windows, a macOS, az Ubuntu, az Android és az iOS számára. Ezenkívül a Shadow együttműködik az LG-vel az alkalmazások intelligens tévékhez történő eljuttatásában. A Shadow által támogatott platformok között ez valóban megragadja a játék elképzelését, függetlenül attól, hogy melyik képernyőn van. 

A Stadia közel áll egymáshoz, sokkal inkább, mint például a PlayStation Now és a Project xCloud, de még nem fejlesztették ki teljesen (olvassa el a Project xCloud áttekintést). Amíg a Google nem képes kiadni egy alkalmazást, amely TV-n futtatható Chromecast nélkül: a Shadow a jobb választás. Nem is beszélve az iOS-támogatás hiányáról a Stadialól.

Kerek: Platform támogatási pont az árnyék felhő játékához

Google Stadia logó
Árnyék felhő játék logó

6

Egyszerű használat

A Google Stadia használata minden problémájához hasonlóan varázslatos. A szabadalmaztatott hardver beállítása és a Google-fiók szinkronizálása bevont folyamat, de nem felesleges. Úgy tűnik, hogy a Google elfelejtett sok kritikus elemet a Stadia kiadásakor, de a felhasználói élmény nem szerepel közöttük. 

stadionok-vezérlő-párosítás

Miután párosította a vezérlőt, és elküldte a meghívó kódot – a Stadia Pro előfizetés aktiválásához szükséges kombinációt -, azonnal ugorhat a műveletbe. A Stadia Pro előfizetői számos ingyenes játékhoz férhetnek hozzá, beleértve a Destiny 2 és a Samurai Shodown játékot. Mivel felhő játék, ez a játék valójában nem kell, hogy letöltse ezeket, hanem „igényelje” őket. 

Egy játék igénylése hozzáadja azt a könyvtárához. A varázslat akkor jön, amikor elindítasz egy játékot. A játék elindul, anélkül, hogy frissítéseket vagy javításokat kellene keresnie. A telepítéstől kezdve csak néhány másodpercig tart egy játék elindítása, nem számít, ha az ingyenes címeket választja, vagy valamit vásárol a Stadia áruházból. 

Az árnyékot könnyű használni, de ez nem igazán meglepő. A csupasz csontú hordozórakéta mellett, amely a legfrissebb híreket mutatja, a Shadow csak a Windows 10. Ha el tud lépkedni egy PC-vel, megkerülheti Shadow-ját. Az egyetlen különbség egy pár gyorsbillentyű a távoli gépről való kilépéshez.

árnyék-startup

Ezek a gyorsbillentyűk azonban soha nem akadályozzák a Windows parancsikonjait. A „Windows billentyű + S” billentyűvel továbbra is kereshet, a „CTRL + C” billentyűvel pedig szöveget másolhat a vágólapra. A képernyő sarkában lévő kissé átlátszó Shadow emblémán kívül erősen nyomunk meg minket, hogy észrevegyük a különbséget a normál Windows 10 asztali számítógép között.. 

Az idő az árnyék legnagyobb akadálya. A Stadia remek abban, hogy másodpercek alatt elkezdheti játszani. Az árnyéknak nem csupán egy órája van szüksége a számítógép konfigurálásához, hanem a játékok letöltésének ideje is. Meg kell várnia, amíg telepíti a játékait, ugyanúgy, mint a Windows gépeken.

árnyék-sign-up

Az árnyék alapvetõen PC-s játék a felhõben, és a rendszerrel járó összes profiknak vannak hátrányai is. A Stadia az alapoktól kezdve felépített rendszert kínál a videojátékok streamingjére, és ezért sokkal egyszerűbb rendszert tud nyújtani. Bár az árnyékot nem nehéz használni, semmiképpen sem olyan folyékony, mint a Stadia.

Kerek: Könnyű használat a Google Stadia számára

Google Stadia logó
Árnyék felhő játék logó

7

lefedettség

Az utolsó fordulónk ugyanolyan polarizál, mint az első, bár nem ugyanúgy. Az Shadow csak az Egyesült Államok kontinentális részén érhető el, és még akkor is, egyes államok nem támogatottak olyannak, mint mások (erre egy perc alatt). A Stadia, a Google hatalmas hálózatának erejével, elérhető a világ minden táján. 

A Google felhőjátékai Belgiumot, Kanadát, Dániát, Finnországot, Franciaországot, Németországot, Írországot, Olaszországot, Hollandiát, Norvégiát, Spanyolországot, Svédországot, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat érik el – vagy, tömören fogalmazva, Észak-Amerika és Európa legnagyobb részét. Elterjedése jóval nagyobb, mint a Shadowé, és a Vortex-szel ellentétben a Google képes az összes ilyen területet kiszolgálni (olvassa el a Vortex-áttekintésünket). 

Noha a Shadow elérhető a 48 kontinentális államban, ezek közül csak 38 teljes mértékben támogatott. Eközben Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Utah, Colorado, Arizona, Alabama, Grúzia és Florida „felfedezési mód” államoknak nevezik, tehát olyan tényezők, mint a terep és az infrastruktúra, azt jelentenék, hogy a részvételi tapasztalatok.

árnyék-lefedettség

Az államok számára, melyeket Shadow teljes mértékben támogat, nincs jobb választás. Ennek ellenére a potenciális amerikai felhasználók millióinak rosszabb tapasztalatai vannak, és a külföldön egyáltalán nincs lehetőségük. A Stadialában vannak bizonyos hibák, de a lefedettség nem egyike ezeknek a szolgáltatásoknak, mivel a szolgáltatás képes az észak-amerikai és európai játékok megfelelő kiszolgálására.. 

Kerek: Lefedettségi pont a Google Stadia számára

Google Stadia logó
Árnyék felhő játék logó

8

Végső gondolatok

Ez a Google Stadia vs Shadow mérkőzés közel áll, sokkal inkább, mint a többi összehasonlításban. Ennek ellenére a hét fordulóból négy győzelemmel a Shadow a bajnokunk. Noha a Stadia jó harcot folytatott, nem tud versenyezni a Shadow kompromisszumok nélküli teljesítményével és a Windows teljes telepítésével járó funkciókkal..

Nyertes: Shadow

A Google ajánlatának érdeme van, és amikor az ígért funkciók megjelennek, és egyre több játék indul a szolgáltatáshoz, a Stadia erőt fog számolni. Jelenleg azonban szétaprózottnak és kopárnak érzi magát, és tekintettel a Google azon tapasztalataira, hogy elhagyják azokat a szolgáltatásokat, amelyek nem azonnal sikeresek, ez nem jó a jövő számára. 

Egyetért azzal, hogy az árnyék a jobb választás, vagy a Stadia rajongója? Tudassa velünk gondolatait az alábbi megjegyzésekben, és mint mindig, köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map