A Torrenting illegális 2020-ban?

Bárki, aki ismeri az internetet, rájön, hogy egy film vagy drága szoftvercsomag ingyenesen elrejtése csak egy torrentre található. Ez nem csupán erkölcsi dilemmát jelent. Online biztonságot is fontolóra kell venni, és vajon a torzítás felhívja-e a hatóságok figyelmét.


Mindenekelőtt a kínzó tevékenység természetéből adódóan nem illegális. A technológia egyszerűen egy módja a tartalom online megosztására. Ahol a bajba kerülhet, a szerzői joggal védett fájlok tárolása, letöltése vagy terjesztése. Ez magában foglalja a legnépszerűbb filmeket, zenét és szoftvereket.

Ha így tesz, ellopott valamit olyan biztosan, mintha bement volna a helyi Walmartba, és pillanatokkal később robbant ki, amikor DVD-k zuhantak ki a zsebéből egy biztonsági őrrel, félszívű üldöztetés közben..

Arra a kérdésre, hogy biztonságos-e, és mennyire valószínű, hogy elkapnak, a válaszok “nem teljesen” és “van esély”. Beszéljünk egy kicsit a torzításról, mielőtt megnéznénk, mennyire legális vagy illegális. Ha jelenleg problémái vannak a P2P webhelyek elérésével, érdemes megnézni a torrent webhelyek blokkolásának feloldásáról szóló cikket.

A kínzó folyamat

A torrenting a kritikus módon különbözik a rendszeres letöltéstől. Ahelyett, hogy egy teljes fájlt egyetlen szerverről húzna, a torrentálás – más néven bittorrenting – peer-to-peer fájlmegosztási megközelítést alkalmaz, amelyben a speciális szoftver megragadja a fájl apró darabjait több tucat, esetleg több száz számítógépről a világ minden tájáról, és összeszereli őket egy teljes verzióba.

A központosított szerverek hiánya megnehezíti a bűncselekményekben részt vevő egyetlen gazdagép megtalálását és leállítását, de a P2P protokoll használatának is vannak indokai. Az egyik az, hogy a folyamat gyorsabb lehet, mint a közvetlen letöltés, a szerverek túlterhelése nélkül. Annak ellenére, hogy ez megegyezik a szerzői jogok megsértésének, az lényeg az, hogy egyszerűen a P2P hálózat használata nem tesz bűnössé téged.

Bemutatjuk, hogy Bill Clinton elnök aláírása a Digital Millennium Copyright Act 1998-ban megváltoztatta a szerzői jogi környezetet. A jogszabályok a szerzői jog tulajdonosaira, gyakran zenei címkékre és filmstúdiókra adtak egy jogi stratégiát, amellyel sikeresen folytathatják a torrent szereplők elleni peres eljárásokat, felhasználók és esetenként ártatlan járókelők.

A torrenterek jogi problémái

Függetlenül attól, hogy illegális tevékenységet folytat, vagy sem, az a tény, hogy oly sok pert célozott meg a torzítás, előidézheti, hogy újragondolja a P2P hálózat használatának bölcsességét. A szerzői jogok tulajdonosai könyörtelenül keresik meg a tényleges és észlelt jogsértőket, különböző fokú sikerrel.

A házigazdák

illegális kínzás

Időnként a kínzó műveletek megpróbálnak menedéket találni azon gondolat mögött, hogy a szerzői jogok megsértésére irányuló panaszokat a felhasználóknak kell megcélozni. A szolgáltatók már régóta állítják, hogy nem más, mint ártatlan felhőtároló-szolgáltatók. Az egyik eset a 2011-ben népszerű fájlmegosztó weboldalon szereplő Hotfile-t érintette, amely ellen a nagyobb filmes stúdiók csoportja pert indított..

A bejelentés időpontjában az alperes több mint 10 millió eltávolítási értesítést kapott a tárolt tartalomról, de kevés figyelmet fordított rá. Túl sok pénz volt a kockán. Mivel a felhasználók ezrei legalább három eltávolítási értesítést kaptak, a szolgálatnak nehéz volt azzal érvelni, hogy szigorú „ismételt jogsértő” irányelvet hajtott végre..

A zsűri tárgyalásának megkezdése előtt egy nappal a Hotfile rendezte az ügyet 80 millió dollárért. A Megaupload és a Grooveshark még két, a DMCA utáni időszakban megújított torrent szolgáltatás volt..

Az ártatlan járókelő

Vannak példák arra is, hogy az emberek elkapják az internetszolgáltató rohanását az állítólagos kalózok IP-címével kapcsolatos fiókinformációk átadására – kivéve sokan nem voltak ügyfelek, amikor a szerzői jogok megsértése történt.

Mivel az IP-címeket indulókról érkező ügyfelekre újrahasznosítják, úgy tűnik, hogy egyszerű baleset, nem rossz viselkedésről van szó.

Egy ilyen minnesotai nő volt az egyik ilyen eset, amikor az uralkodó kalózkodás elleni stratégia magánszemélyekkel szemben indított peres eljárásokat vezetett be az állománygazda helyett. Miután 1700 dalt illegálisan töltött le, a 4500 dolláros elszámolási ajánlat elutasításával kapcsolatos ítéletbeli hibáját egy 1,5 millió dolláros bírsággal kezdődő, végül 220 000 dollárra eső bírósági ítélet követte vele szemben..

The Artful Dodger

Egyetlen entitás sem élvezte (szenvedett) több időt a kínzó reflektorfényben, mint a The Pirate Bay. A 2003-ban alapított fájlmegosztó bajnokság millióit dollárt gyűjtött az alapítói jogsértések miatt eddig elkövetett alapértelmezett ítéletekhez és börtönhöz, bár úgy tűnik, hogy nem szándékozik fizetni, és a webhely továbbra is működik.

Ugyanakkor a kiszolgálófarmtól a kiszolgálófarmig tartják, míg a KickassTorrents kollégát teljesen leállították. Mindez úgy tűnik, hogy ösztönzi az alternatív torrent helyszíneket, hogy alakuljanak ki, tehát ez a harc még messze sem ért véget.

Maradjon biztonságban, miközben izgatja

Vírusvédelmi számítógépvédelem

Ha szabványos kapcsolattal torrent, mások számára könnyű nyomon követni az IP-címen keresztül. A szerzői jogok tulajdonosainak esetleges jogi lépésein túl az internetszolgáltatók figyelmeztető leveleket küldenek a torzító oldalakat látogató ügyfeleknek, és akár büntetésként is gátolhatják a csatlakozási sebességet..

Ha azt tervezi, hogy beleveszi magát, és kíváncsi, hogy van-e biztonságos módja erre, akkor azt javasoljuk, hogy vegye figyelembe a „biztonságos” szó liberális értelmezését. Használhat egy virtuális magánhálózatot, amely továbbra is legális, bár valamennyien kitalálja, meddig lehet (olvassa el a torrenting legjobb VPN-t). Egy másik lehetőség a felhő torrenting használata, ami meglehetősen ígéretesnek tűnik.

Ugyanakkor a VPN még akkor is okos befektetés. A szolgáltató titkosított adatkapcsolatot hoz létre, amely minden gyakorlati célból láthatatlanná teszi a tartózkodási helyét bárki, aki próbálkozik. A trükk az, ha olyan VPN-szolgáltatót talál, amely nem naplózza az ügyféltevékenységet, és az öt szemben részt vevő országokon kívül található: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon, Ausztráliában és Kanadában..

Végső gondolatok

Ha egy gyötrelmes webhelyet gyanús viselkedésnek tekinti, látogasson el a saját felelősségére. A szerzői jogok megsértése súlyos pénzbírságot és börtönbüntetést vonhat maga után, bár általában a fenyegetések súlyosabbak, mint a valóság. Ugyanakkor soha nem tudhatod, mikor válik inkább a szabály, mint kivétel.

Ha egy kicsit tovább szeretné felfedezni a VPN-k világát, olvassa el a legjobb VPN-beállításokról szóló cikket. Van gondolata vagy tapasztalata a torzításról? Szeretnénk hallani őket az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map