A Kodi legális? Ez az, amit tudnod kell

A Kodi egy ingyenes és nyílt forráskódú média streaming szoftver, amelyet későn sok trükkös jogi kérdés vet fel. Ebben a cikkben áttekintjük ezeket a kérdéseket, hogy megnézhessük, vajon a Kodi használata jogszerű-e.


Először nézzük meg egy kicsit ezt a szoftvert, mielőtt tovább lépnénk. Ha nem érdekli különösen a Kodi mögött meghúzódó jogszerűségek, és csak szeretné élvezni a kedvenc műsorait, nézd meg a teljes Kodi útmutatónkat. Van egy útmutatónk a Fusion telepítéséhez a Kodi-on.

Kodi meghatározása

A Kodi általános kifejezés az alkalmazás sok képességének leírására, de maga a szoftver csak egy funkciót hajt végre, lehetővé téve a személyes médiakönyvtár importálását, rendezését és megtekintését. Az Xbox Media Centerből nőtt ki, amelyet először fejlesztettek ki 2004-ben.

Egy évtizeddel később és sok port után később Kodi született, a 14. verzióval kezdve, és azóta gyorsan növekszik. A szoftver tovább fejlődött a fejlesztőkkel fenntartott partnerségek révén, valamint pénzt és időt adományozva a közösség részéről.

Ez az evolúció elengedhetetlen, mivel útmutatást ad a törvényességről, amikor Kodiról beszél. Önmagában a Kodi csupán egy előtér-médiaszerver, és nagyon hasznos eszköz, kiegészítések nélkül. Sok felhasználónak, például a Raspberry Pi rendszert futtató felhasználóknak nincs lehetősége a médiaközpont kiválasztásakor, így a Kodi nagyon érdekes lehetőséggé válik.

Tehát a rövid kérdés megválaszolásához Kodi teljesen törvényes. Maga a kérelem a törvény semmilyen megkérdőjelezhető területén nem zavarja meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden, amit vele teszel, legális, de ez a jogi kérdés második része.

A fejlesztők olyan kiegészítőket hozhatnak létre, amelyeket a Kodi vagy a mögött álló alapítvány nem hivatalosan támogat, mivel az alkalmazás teljesen nyílt forráskódú. Ezek a nem hivatalos kiegészítők nem mennek keresztül bármilyen jóváhagyási folyamaton, és néha nem teljesen kóser.

Kodi & A kiegészítők jogszerűsége

Különbséget kell tenni a Kodi és a rá telepített kiegészítők között. Annak megértése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtudja, hol áll legálisan.

Kiegészítők a felhasználó által kifejlesztett kiegészítések, amelyek lehetővé tesznek bármit, amit kódba lehet írni. Az XBMC Alapítvány hivatalosan tárolja ezeket a kiegészítőket, amelyek teljesen legálisak. Néhány nagyszerű kiegészítő, például a YouTube és a SoundCloud megtalálható ott, de erre nem a legtöbbet keresnek a Kodi használatakor.

Az XBMC lehetővé teszi a felhasználók számára a saját kiegészítők terjesztését is, amelyek gyakran a jogi spektrum sötétebb részén helyezkednek el. Az olyan kiegészítők, mint a Covenant és az Elysium, lehetővé teszik a kalóz tartalmak streamingjét, ezáltal csökkentve a belőlük származó bevételeket..

Hasonlítsuk össze valamival, amelyet sok ember ismer: a torzítás. Lehetőség van arra, hogy torrentjeken letölthesse a szerzői joggal védett tartalmakat, de az olyan alkalmazások, amelyekkel torrentál, például az uTorrent, maguk sem törvénytelenek.

Ugyanez vonatkozik a Kodi-ra is: minden általa közvetített illegális tartalom pontosan ilyen, illegális, míg az alap alkalmazás teljesen legális marad. Mostanáig nem indítottak peres eljárást a Kodi-felhasználók ellen. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem volt Kodi-hez kapcsolódó jogi probléma.

Amikor Kodi illegális

Kodi csak akkor jelenik meg a bíróságon, amikor bizonyos feltételek teljesültek. Noha a perek még nem érintettek közvetlenül a felhasználókat, néhány Kodi-féle pert indítottak. Egy ilyen eset áttekintése segít feltárni a Kodi mely aspektusait célozzák meg, és melyeket nem.

Malcolm Mayes például elindította a „teljesen feltöltött” Kodi dobozok eladását az Egyesült Királyság Teesside környékén működő kocsmákba, mindegyik 1000 fontért (kb. 1400 dollárért), olyan vállalkozásokat célozva, akik élőben közvetíteni akarják a játékokat. Mayes ezt a vállalkozást egy nemzeti magazin hirdetésein keresztül forgalmazta, azt állítva, hogy a dobozok 100% -ban legálisak voltak. Ez nem volt igaz, és a hatóságok Mayes-t bíróság elé állították, végül egy hatalmas 250 000 font összegű díjat fizettek meg..

A hatóságok a dobozok marketingje és eladása körül építették az ügyet. Mivel Mayes a nem hivatalos kiegészítőkkel bevételt generált, elvesztette a pénzt azoktól, akiknek kellett volna pénzt keresniük.

Az Egyesült Királyság felhasználói számára a jövőben problémák merülhetnek fel, annak ellenére, hogy a Mayes ügyben a vásárlóknak nem voltak pert indítottak ellenük. Az Egyesült Királyság tavaly februárban elfogadta a digitális gazdaságról szóló törvényt, amelyben a Kodi-felhasználókat akár 10 évig is büntethetik és a szerzői jogok által védett tartalmak streamingjéért bebörtönzhetik. Miközben semmi jelentős nem került előterjesztésre, a törvény továbbra is fennáll, az Egyesült Királyság Kodi-felhasználóit meleg vízben hagyva.

A törvények nagyon rendetlenek, amikor az Atlanti-óceánon haladnak. Az Egyesült Államokban és Kanadában vannak szerzői jogi törvények, de egyik sem vonatkozik közvetlenül a Kodi-ra. A szerzői joggal védett tartalmak illegális megszerzése és tárolása illegális, még személyes felhasználás céljából is, de az adatfolyam streamingje nem.

Az összes nem hivatalos kiegészítő, amely a szerzői joggal védett tartalmat továbbítja, pusztán keresőmotorként működik más webhelyek, közvetítők számára, akik kiszolgálják az adatfolyamot, de nem hivatalosan tárolják. Emiatt teljesen törvényesek és közvetlenül az államokban nem gyakorolhatók.

Röviden: a Kodi továbbra is legális, és még a nem hivatalos kiegészítők is, amelyek népszerűsítik a kalózkodást, legálisak, ám maga a kalóz tartalom nem törvényes. A Kodi kiskapu révén működik, így a platform jövője bizonytalan.

Az Egyesült Államok minden bizonnyal nem ellenzi az ilyen gyakorlatok elleni lépéseket. A közelmúltban például a hálózatsemlegességről szóló szavazás inkább az internetszolgáltatók iránti érdeklődést és a felhasználók iránti érdeklődést mutatta. A további kizsákmányolás elterjedhet, lehetővé téve a jogi lépéseket azok ellen, akik a szerzői jogok által védett tartalmakat közvetítik az államokban.

Hogyan lehet megvédeni magad

Meg kell védenie magát, Kodi jelenlegi vagy jövőbeli állapotától függetlenül. Az internetszolgáltatók továbbra is nyomon követik az Ön IP-jét, és a szerzői jogi ügyvédek továbbra is megkapják a szerzői joggal védett tartalmat letöltő vagy adatfolyamot folytató felhasználók IP-jét. Ha el akarja kerülni a figyelmeztetést a postafiókjában, regisztrálnia kell a VPN-t.

A VPN névtelen online. Az amerikai törvények lehetővé teszik az internetszolgáltatók számára, hogy nyomon kövessék, tárolják és megosszák másokkal az IP-címüket, azaz mindig megjegyezhető, amit online teszel. A VPN átirányítja Önt, megjelenítve egy másik IP-t, és gyakorlatilag nyomon követhetetlenné téve Önt.

Ezenkívül egy VPN megnyitja a Kodi tartalmi spektrumát. IP-címe továbbra is visszatartja a geoblokkolt tartalmak megtekintését, de a VPN megkerüli ezt a korlátozást, és elengedhetetlen, különösen, ha valami élőben szeretne nézni.

Az egyik használata egyszerűen jó gyakorlat. A kicsi biztosítási kötvény távol tartja a szerzői jogi figyelmeztetéseket, ugyanakkor biztosítja, hogy az Ön személyes adatai is így maradjanak. Mindaddig, amíg lehetőség van a névtelenségre, akkor a legjobb ezt használni.

Következtetés

A Kodi legális, ugyanúgy, mint az uTorrent. A kiegészítők ugyanúgy lehetővé teszik a kalózkodást, mint sok torrent, de ez nem hagyja az alkalmazás hibáját. Noha az XBMC Alapítvány jelenleg forró vízben ül, valószínűtlen, hogy bármilyen alapot tartó pert indítanának.

Egyelőre használja a Kodi-t a lehető legteljesebb mértékben, csak győződjön meg arról, hogy van-e VPN-je a helyén. Javaslatok: olvassa el a Kodi legjobb VPN-cikket. Ha többet szeretne megtudni az alkalmazásról, feltétlenül nézze meg Kodi archívumunkat. Megtalálja az oktatóanyagokat a jelenlegi felhasználók számára, valamint számos más, a Kodi-val kapcsolatos cikket.

Feliratkozott egy VPN-re, amelyet használni kíván a Kodi-val? Tudassa velünk a megjegyzésekben, és – mint mindig – köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map