Najpouzdaniji vanjski tvrdi disk u 2020. godini

Prilikom odabira najboljeg vanjskog vodiča tvrdog diska, bilo je mnogo faktora koje smo razmotrili. Brzina, kvaliteta izrade, cijena i podrška bili su nam u prvom planu, dok su neki drugi faktori, poput pouzdanosti, zauzeli straga. U ovom vodiču za najpouzdaniji vanjski tvrdi disk riješit ćemo taj problem. 


S ovim drugačijim fokusom, možemo se prilagoditi pogonima koji će izdržati test vremena, kako u pogledu performansi, tako i kvalitete izrade. Odabrali smo pet opcija iz naših vanjskih pregleda tvrdog diska koji štite vaše podatke iznutra i izvana i nude izvrsnu brzinu u procesu. 

Ipak, pronalaženje pouzdanih tvrdih diskova teže je nego što bi se činilo. Prije nego što stignemo do izbora, popričajmo malo o tome kako smo donijeli odluke.

Najpouzdaniji vanjski tvrdi disk 2020

Odabir najpouzdanijeg vanjskog tvrdog diska

Puno je toga što uključuje odabir pouzdanog vanjskog tvrdog diska. Disk iznutra je prva briga. Iako je oduvijek bilo i uvijek biti varijacija u proizvodnji tvrdog diska, možemo nastaviti s brojevima. 

Backblaze, na primjer, pruža tromjesečni sažetak kvarova na pogonu koji se javlja zbog neograničene mrežne usluge sigurnosnog kopiranja (pročitajte našu recenziju Backblaze). 

Od toga do njegovih vanjskih tvrdih diskova ne možemo povući ravnu liniju, jer Backblaze primjećuje pogreške pogona među diskovima za masovnu pohranu, ali nekoliko općih zaključaka možemo izvući. 

Primjerice, Backblaze u svom posljednjem izvješću kaže da je povukao sve tvrde digitalne diskove Western Digital i zamijenio ih HGST diskovima, čiji je vlasnik Western Digital. Još jedna opća napomena je da vjerovatno neće uspjeti Seagate pogoni od Toshibinih pogona. 

To je samo jedan dio slagalice. Također smo razmotrili vrstu samog pogona. Tradicionalni čvrsti diskovi koji se okreću vjerojatnije su da neće uspjeti od SSD diskova. SSD diskovi koriste memorijske čipove, bljeskajući podacima preko PCB-a, dok pogoni tvrdog diska koriste magnetsku pohranu, koja čita i upisuje podatke u niz ploča. 

Kako SSD-ovi nemaju pokretne dijelove, ima puno manje prostora za neuspjeh. Jedini problem sa SSD-ovima je kada se podaci zapisuju i brišu iz istog dijela pogona iznova i iznova. Srećom, to se pitanje može riješiti izravnavanjem habanja, što uključuje i većina modernih vanjskih SSD-ova. 

Sa pokrivenim unutarnjim problemima okrenuli smo se vanjštini. Vanjski tvrdi disk živi izvan vašeg računala, tako da bi trebao biti u mogućnosti da obrađuje sve što na njega bacate. Potražili smo pogone koji su stvoreni da izdrže batine, za razliku od ADATA SD600 i Toshiba Canvio Basics (pročitajte naš ADATA SD600 pregled i Toshiba Canvio Basics pregled). 

Nismo ignorirali ni prijetnju od cyber kriminala. Osim traženja pogona koji su se zaštitili iznutra i izvana, tražili smo i pogone koji bi se mogli zaštititi na digitalnoj prednjoj strani. To uključuje šifriranje hardvera i zaštitu lozinkom.

Najpouzdaniji vanjski HD: G-Technology G-Drive Mobile SSD

Brzi, pouzdani i robusni, G-Technology G-Drive Mobile SSD nabija sve kutije kada je u pitanju tvrdi pogon pogona. To je prijenosni SSD koji vam omogućuje da uzmete do 2TB sadržaja u pokretu. Ono što je još važnije, izgrađeno je poput spremnika, osiguravajući da sadržaj koji uzimate nikada ne bude izgubljen.

g pogonska mobilne 1

Eksterijer je dovoljno skroman, ali G-Technology ima dosta zaštite pod glavom. Pogon je sa IP67 zaštitom od zaštite od vode i prašine. “6” služi za zaštitu od prašine, što znači da je pogon u potpunosti zaštićen od štetnih dodira prašine. To je najviša ocjena koju Međunarodna elektrotehnička komisija dodjeljuje za IP standard. 

“7” je za zaštitu od vode, što je jedan korak ispod najviše ocjene (proizvodi sa IP68 ocjenom su najbolji od najboljih). Unatoč tome, niste bespomoćni ni malo vlage. Ocjena znači da će G-Drive Mobile SSD i dalje raditi nakon što je do 30 minuta potopljen u metar vode. 

Što se tiče IP standarda, G-Drive Mobile SSD nalazi se pri vrhu. Uz to, G-Drive osigurava zaštitu od pada i pritiska. Čak i kada funkcionira, pogon može podnijeti pad od 10 stopa i 1000 kilograma pritiska. 

Ostali razlozi koji nam se sviđaju G-Technology G-Drive Mobile SSD

G-Drive Mobile SSD spada u svoju klasu ne samo kada je u pitanju zaštita, već i kada je u pitanju brzina. To je jedan od najbržih vanjskih tvrdih diskova koje smo testirali, a radi s brzinom uzastopnog čitanja od 562,8 MB / s, sekvencijalnom brzinom pisanja od 515,6 MB / s, slučajnom brzinom čitanja od 177,9 MB / s i slučajnom brzinom pisanja od 170,5 MB / s. 

Izvedba u slijedu je solidna, ali nas više impresionira nasumična izvedba. Na temelju naših rezultata, pogon može vrlo brzo čitati i pisati podatke na više mjesta u memorijskim modulima. Tijekom praktičnog testa primijetili smo ga kako djeluje, pri čemu G-Drive Mobile SSD prenosi mapu za testiranje 2,3 GB brzinom od 144 MB / s. 

Sve što G-Technology G-Drive Mobile SSD čini, dobro radi, ali nedostaje mu na jednom području. G-tehnologija ne uključuje šifriranje hardvera ili zaštitu lozinkom. Iako su razočaravajuće, ostala područja pogona dobivaju pravo zasjenjivanje nedostatka enkripcije. Cijela razmišljanja možete pročitati u našem pregledu G-Technology G-Drive Mobile SSD.

Samsung T5

Samsung T5 nije pouzdan na isti način kao G-Drive Mobile SSD. Izgrađena je dobro, ali ne dolazi s bilo kojom IP potvrdom (Samsung će se pojaviti tamo nešto kasnije). Međutim, izvlačenje ovog pogona nije surova zaštita. Činjenica je da je Samsung uspio napraviti prijenosni disk pouzdan i lijep. 

ovi-t5-1

Dolazi u 250GB, 500GB, 1TB i 2TB. Prva dva modela dolaze u blijedoplavoj boji, dok se verzije 1TB i 2TB isporučuju u jet crnoj boji. Obje verzije, međutim, sadrže potpuno metalni pokrov koji je, iako robustan, lagan. T5 teži samo 51 grama i mjeri 74 mm za 57,3 mm, što je manje od posjetnice. 

Iako će obilje štetne prašine i vode brzo učiniti T5, zaštićen je od padova zahvaljujući kućištu čvrstog stanja i metalnom kućištu. Vjerojatno se može nositi s pristojnom količinom pritiska, ali Samsung na to ne postavlja nikakve specifikacije. Osim toga, T5 vas štiti na digitalnoj prednjoj strani. Kada prvi put uključite pogon, od vas će se zatražiti da instalirate Samsungov softver za upravljanje. Tamo će se tražiti da postavite zaporku. Kada pogon nije otključan, svi vaši podaci šifriraju se AES-256 (pročitajte naš opis šifriranja da biste saznali više o tome).

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Samsung T5

Kao i G-Drive Mobile SSD, T5 je vrlo brz. Slijedne performanse su nešto bolje, sa brzinom čitanja od 562,4 MB / s i brzinom pisanja od 520 MB / s, ali slučajni učinak je impresivniji. Iako je sporiji za slučajna čitanja, T5 je brži od G-Drive Mobile SSD-a kada je u pitanju nasumično pisanje, pri brzini od 195,7 MB / s tijekom našeg testiranja. 

Iako nismo spomenuli podršku, to bi se moglo smatrati aspektom onoga što vanjski tvrdi disk čini pouzdanim, a na toj je prednjoj strani T5 izvrstan. Budući da Samsung proizvodi puno proizvoda, već je uspostavljen čvrst sustav podrške koji vam pruža više mogućnosti da pronađete odgovore na pitanja koja imate. 

Kao naš najbolji vanjski tvrdi disk za Mac i najbolji SSD vanjski tvrdi disk, trebalo bi nas iznenaditi što toplo preporučujemo Samsung T5. U našem pregledu Samsung T5 možete saznati zašto nam je to najdraži disk.

SanDisk Extreme Prijenosni

SanDisk Extreme Portable napravljen je za, dobro, ekstremne situacije. Kompaktni džepni dizajn sadrži otvor za karabin i meku gumu koja će spriječiti klizanje pogona po površinama. Međutim, tu je i za zaštitu od prašine i vode prema IP55.

SanDisk-ekstremno prijenosni-1

Kao što je spomenuto, prvi broj u IP ocjeni je za prašinu, a drugi broj za vodu. Sa prednje strane prašine, SanDisk Extreme Portable je dobro zaštićen. Prema tablici IP vrijednosti, “prodiranje prašine nije u potpunosti spriječeno”, ali rad pogona neće biti ometen čak ni pod potpunim kontaktom sa štetnom prašinom. 

Zaštita od vode je manje impresivna, iako još uvijek nije loša. SanDisk Extreme Portable ne može se nositi s potpunom uranjanjem, ali može upravljati snažnim mlaznicama vode s mlaznicom do 12,5 mm (oko pola inča) iz bilo kojeg smjera. U praksi, mali sprej vode ili brza kap ne bi trebali biti problem. 

Uz to, pogon je otporan na udarce i vibracije, a isporučuje se i sa zaštitnom lozinkom. Uključeni softver SecureAccess omogućit će vam šifriranje podataka na vašem pogonu pomoću AES-128. Iako je manja veličina ključa nego što je vidljivo na Samsung T5, snaga AES-a trebala bi biti dovoljna da biste zaštitili datoteke. 

Ostali razlozi koji nam se sviđa SanDisk Extreme Portable

Brzina je, ne iznenađujuće, izvrsna sa SanDisk Extreme prenosnikom. Na našem testnom modelu od 250 GB primijetili smo uzastopne brzine čitanja i pisanja veće od 500 MB / s, a slučajno čitanje i pisanje blizu 160 MB / s. To je sporije od Samsunga T5 i G-Drive Mobile SSD-a, ali tek neznatno. 

Međutim, moglo bi biti puno brže. Osim verzije meke gume, SanDisk prodaje i aluminijsku verziju Extreme Portable. Mnogo je skuplje, ali koristi NVMe SSD iznutra, za prijenos podataka preko USB 3.1 Gen 2. S tim postavljanjem, aluminijska verzija – koja je dostupna samo u kapacitetu od 500 GB – može čitati uzastopne brzine čitanja do 1.050 MB / s. 

Ako ste u pokretu i treba vam vanjski pogon koji može podnijeti premlaćivanje, SanDisk Extreme Portable je za vas. Malo je sporiji od T5 i G-Drive, ali je i mnogo manji i lakši. Možete saznati više o pogonu u našoj recenziji SanDisk Extreme Portable.

Prijenosni SSD Samsung X5

Rekli smo da će Samsung imati vremena u središtu pozornosti za kvalitetu izrade, a X5 je to. X5 je Samsungov vanjski SSD bez kompromisa, kombinirajući izvrsnu kvalitetu izrade i jedan od Samsungovih najbržih NVMe SSD-ova. Nesumnjivo je najbolji od najboljih, ali dolazi s cjenovnom oznakom.

ovi-X5-skidanje

Pogon je dostupan u kapacitetima od 500 GB, 1TB i 2TB, s 2TB modelom koji radi za više od 800 USD. Taj novac, ipak, ne ide na otpad. NVMe SSD iznutra može isporučiti uzastopna očitanja do 2800 MB / s, a uzastopna pisanja od 2.300 MB / s, što sve gore spomenute SSD-ove izgleda kao šala. 

Također je izgrađen kao tenk, ali to možda u početku i ne znate. Samsung je inspiraciju crpio iz sportskih automobila, koristeći elegantni, sjajni sivi top s crvenim naglascima. Neposredno ispod površine nalazi se okvir od legure magnezija i hladnjak koji će pogon održavati ispod 45 stupnjeva Celzija tijekom zaštite i zaštititi ga od pada do dva metra. 

Nadalje, X5 je zaštićen istom AES-256 enkripcijom koja štiti T5. Kada postavite pogon, od vas će se zatražiti da instalirate Samsungov softver i postavite zaporku. Od tamo možete zaključati pogon, provjeriti ažuriranja upravljačkog softvera i isključiti šifriranje, ukoliko želite. 

Ostali razlozi koji nam se sviđa Samsung X5 Portable SSD

Da bi postigao tako velike brzine, Samsung X5 koristi Thunderbolt 3 vezu. Iako Thunderbolt 3 koristi USB-C utikač, to nije USB 3.1. Thunderbolt 3 nudi četiri puta veću propusnost od USB-a 3,1, što je potrebno za ultra brze brzine prijenosa X5. 

Bilo koji moderni Mac ima barem jedan port Thunderbolt 3, tako da su korisnici Applea pokriveni. Međutim, stvari se pobrkaju sa sustavom Windows. Thunderbolt je Intelova tehnologija i sve donedavno tvrtke su morale platiti za to. Intel je otada napravio Thunderbolt 3 besplatno, ali nijedna matična ploča AMD do sad ga nije integrirala. 

Ukratko, ako koristite sustav temeljen na Intelu – što znači da imate Intelov procesor – trebali biste moći koristiti Thunderbolt 3. Ako imate AMD, morat ćete pričekati dok ne bude puštena nova serija matičnih ploča. To je gnjavaža, ali s obzirom na to koliko je brz Samsung X5, to je gnjavaža s kojom se vrijedi suočiti.

LaCie Rogged Mini

LaCie je poznat po tome što izrađuje visokokvalitetne tvrde diskove usmjerene na kreativce. Serija Rugged, koja sadrži iste atraktivne srebrne pogone i ikonični narančasti amortizer, napravljena je tako da kreativcima omogućuju uzimanje podataka kamo god budu i kako bi preživjeli i nakon činjenice. Iako su pogoni vrlo skupi, s Rugged Mini možete dobiti zaštitu prilično jeftino. 

LaCie-ljut-mini-1

To je okretni tvrdi disk, slične veličine i performansi kao što je Seagate Backup Plus Portable (pročitajte našu recenziju Seagate Backup Plus Portable). Međutim, ugrađen je puno bolje od tih pogona Kvaliteta izrade nudi zaštitu od padova do četiri metra, otpornost na kišu i zaštitu do pritiska. 

U usporedbi s nekim od SSD-ova gore, zaštita nije toliko impresivna. U usporedbi s ostalim hard diskima koji se okreću, jest. Kao što je gore spomenuto, predenje diskova je u nedostatku u pogledu pouzdanosti samo po načinu kako su dizajnirani. No, uz LaCie Rugged Mini, dobivate sličnu zaštitu. 

Također ne treba zanemariti ni dvogodišnju ograničenu garanciju. Iako su ograničena jamstva obično samo radi zaštite od proizvodnih pogrešaka, Rugged Mini također štiti od gubitka podataka. S vašim pogonom imate pravo na jedan pokušaj obnavljanja podataka u laboratoriji sve dok ste unutar jamstvenog prozora. 

Ostali razlozi koji nam se sviđa LaCie Rogged Mini

Prema performansama, LaCie Rugged Mini nije sjajan. Definitivno je bolji kod čitanja nego pisanja, s sekvencijalnom brzinom čitanja od 133,9 MB / s i slučajnom brzinom čitanja od 1,08 MB / s. Slučajne performanse su loše, s Rugged Mini satovima u slučajnoj brzini čitanja od 27,89 MB / s i slučajnom brzinom pisanja od 0,88 MB / s. 

Međutim, fokus pogona nije na performansama, već na zaštiti. Slično je s ostalim vanjskim tvrdim diskovima na crnoj kutiji koje smo pregledali, poput Western Digital Elements (pročitajte našu recenziju Western Digital Elements). 

Za razliku od tih pogona, LaCie Rugged Mini nije konstruiran s jeftinim, plastičnim kućištem. Ako vam to zvuči kao nešto što vas zanima, pročitajte našu recenziju LaCie Rugged Mini.

Završne misli

Pouzdanost je važna kada su u pitanju vanjski tvrdi diskovi. Sve gore navedene opcije funkcionirat će godinama koje dolaze, čak i u najtežim uvjetima. Sveukupno, G-Technology G-Drive Mobile SSD nudi najbolju ravnotežu brzine, zaštite i cijene. Ako ne želite potrošiti više novca, Samsung X5 je odlična alternativa. 

T5 i Extreme Portable samo su varijacije G-Drive Mobile SSD-a. Nude slične performanse, nešto nižu cijenu i nešto manju zaštitu. Ako ne planirate planinariti vanjskim hard diskom ili bacati ga u jezero, oni će raditi sasvim u redu.

S kojim ste vanjskim tvrdim diskom išli? Je li pouzdanost bio jedini faktor koji ste smatrali? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map