Najbrži vanjski tvrdi disk u 2020. godini za brzinu prijenosa

Brzina je krupna kada su u pitanju vanjski tvrdi diskovi. Iako biste trebali uzeti u obzir kvalitetu, kapacitet i mogućnosti ovisno o vašoj upotrebi, bit onoga što vanjski tvrdi disk čini dostojnim našeg najboljeg vodiča za vanjski tvrdi disk jest koliko je brz. U ovom ćemo vodiču pokrenuti najbrže vanjske tvrde diskove koje smo testirali. 

Korištenjem naših recenzija vanjskog tvrdog diska, suzili smo pet najbržih vanjskih tvrdih diskova koje smo vidjeli. Kao što ćemo razgovarati u trenu, brzina nije bio jedini faktor koji smo razmatrali, već je bio najvažniji. Vanjski pogoni koji su popis činili prema ili iznad očekivanja s obzirom na njihovu izradu. 

Prije nego što stignemo do izbora, želimo malo porazgovarati o tome kako smo testirali svaki vanjski tvrdi disk, kao i kako smo analizirali rezultate. Na taj način možete pregledati naše rezultate i odabrati najbolji vanjski tvrdi disk za svoje potrebe.

Kako testiramo vanjske tvrde diskove

Za testiranje vanjskih tvrdih diskova koristimo četiri referentne vrijednosti, od kojih se dva fokusiraju na brzinu. Postoji stvarna referentna vrijednost – u ovom slučaju CrystalDiskMark – kao i praktični test, kada prenosimo testnu mapu veličine 2,3 GB ispunjenu videozapisima, glazbom i fotografijama. Kad je sve rečeno i učinjeno, imamo dvije točke za izravno uspoređivanje vanjskih pogona. 

Prije testiranja moramo ipak nabaviti vanjski tvrdi disk. Umjesto da izravno upitamo proizvođača za uzorak, od Amazona naručujemo tvrdi disk kako bi se osiguralo da ne testiramo uzorak trešnje. Narudžbom i plaćanjem vanjskog tvrdog diska zatvaramo svaki mogući jaz između naših rezultata i brzine koju ćete doživjeti.

Naš CrystalDiskMark test postavljen je za upotrebu ispitne datoteke od 4 GB s pet prolazaka, u kojoj se izvode svi testovi dostupni u aplikaciji. Ukupno postoje četiri testa od kojih svaki ima dva rezultata, jedan za čitanje, a drugi za pisanje. Da bismo u potpunosti razumjeli što kažu naši brojevi, dat ćemo kratak pregled svakog testa.

  • Seq Q32T1: Prvi test je za sekvencijalno čitanje i pisanje. Kao što naziv govori, uzastopno čitanje i pisanje se događaju uzastopno, što znači da tvrdi disk čita i piše informacije u blokovima jedan pored drugog. Sekvencijalna izvedba obično ne pokazuje performanse u stvarnom svijetu, ali to je ono što se najčešće oglašava za vanjske tvrde diskove. Dio “Q32T1” odnosi se na dubinu reda 32, s jednim navojem. O tome ćemo više govoriti u sljedećem testu.
  • 4KiB Q8T8: Svi ostali testovi su za slučajna čitanja i pisanja koristeći veličinu bloka 4KiB s različitim dubinama i nitima reda. U ovom slučaju, dubina čekanja iznosi osam, što znači da se osam zahtjeva u svakom trenutku može dogoditi. Postoji i osam niti, što znači da se osam procesa može dogoditi odjednom. Rezultati ovog testa su ono što koristimo za usporedbu slučajnih čitanja i pisanja.
  • 4KiB Q32T1: Ovo je još jedan slučajni test, osim što CrystalDiskMark ovoga puta koristi red čestica dubine 32 s jednim niti, slično kao uzastopni test. Ovaj je rezultat obično nešto sporiji od testa Q8T8, jer ima manje niti.
  • 4KiB Q1T1: Konačno, ovaj slučajni test koristi dubinu čekanja jedan s jednim niti. Rezultati ovog testa su najgori, jer pogon ima samo jedan zahtjev u čekanju i može obraditi samo jedan zahtjev za redom.

Razlog za različite veličine dubine niti i reda čekanja je pogled iz ptičje perspektive o tome kako će tvrdi disk djelovati u različitim scenarijima. Što je veća dubina reda i broj niti, zahtjevniji je tvrdi disk za sebe i resurse procesora. Zbog toga je prilikom analize rezultata važno uzeti u obzir računalo i tvrdi disk. 

Na primjer, solid-state pogon, poput ADATA SD600 (pročitajte našu recenziju ADATA SD600), može čitati i pisati podatke mnogo brže od tradicionalnog predenja, poput Seagate Portable (pročitajte našu Seagate Portable recenziju). Zbog toga može obraditi veći broj niti tijekom nasumičnog čitanja i pisanja, kao i veću dubinu reda. 

Uspoređujući ta dva pogona, možemo vidjeti da je Q32T1 za Seagate Portable zapravo bio brži od testa Q8T8, dok je suprotno za ADATA SD600. 

SSD, u ovom slučaju, može istodobno pokrenuti više niti, dok se prednji pogon usporava kada pokušava riješiti više zahtjeva odjednom..

adata-sd600-crystaldiskmark

Seagate-prijenosni-crystaldiskmark

Svi pogoni koje smo testirali usporavaju se tijekom testa Q1T1, a postoji samo mala varijacija između rezultata Q8T8 i Q32T1 na bilo kojem pojedinačnom tvrdom disku. Zbog toga koristimo prve slučajne rezultate čitanja i pisanja za izravno uspoređivanje tvrdih diskova.

Odabir najbržeg vanjskog tvrdog diska

Naši testovi bili su najvažniji faktor prilikom izbora. Kao što je spomenuto, SSD-ovi mogu čitati i pisati podatke mnogo brže od tradicionalnih tvrdog diska, tako da igralište nije na razini. Umjesto jednostavnog odabira pet najbržih vanjskih tvrdih diskova koje smo testirali, razmotrili smo vrstu vanjskog tvrdog diska i njegovu relativnu brzinu. 

Na primjer, gore spomenuti ADATA SD600 radi bolje od bilo kojeg od vrtljivih diskova koje smo testirali, što ima smisla, budući da je riječ o SSD-u. No, on se postiže daleko ispod onoga što očekujemo za SSD, a da nije jeftiniji. Zbog toga smo ga izostavili s popisa. 

U skladu s tim, SSD-ovi su i dalje najbrži tvrdi diskovi, tako da zauzimaju većinu liste. Imamo i nekoliko HDD izbora. Odabrali smo ih ne zato što su brži od SSD-ova, već jer su brži od većine drugih HDD-ova. 

Najbrži vanjski tvrdi disk: Samsung T5

Samsung T5 najbrži je vanjski tvrdi disk koji smo testirali. CrystalDiskMark vratio se s nevjerojatnim rezultatima, s sekvencijalnim očitavanjem 562,4 MB / s, uzastopnim pisanjem od 520 MB / s, slučajnim očitavanjem 160,1 MB / s i slučajnim zapisom od 195,7 MB / s. 

Nasumična brzina čitanja i pisanja najimpresivnija je što pokazuje da pogon može brzo prikupiti podatke s više mjesta u pohrani. 

Samsun-T5-crystaldiskmark

Kao što možete vidjeti u gornjoj tablici, test Q8T8 bio je bolji od Q32T1 testa za pristojnu maržu. Na temelju naših rezultata možemo utvrditi da je Samsung T5 vrlo dobar u rješavanju više zahtjeva istovremeno, što ga čini idealnim za različite scenarije, uključujući uređivanje video i fotografija.. 

Naša testna mapa od 2.3 GB prebacila se za samo 16,08 sekundi, zadržavajući se oko 145 MB / s tijekom cijelog testa. Samsung T5 najbrži je tvrdi disk koji smo testirali kada je u pitanju test prijenosa mape, iako neki drugi naši mobiteli nisu daleko iza. 

Nekoliko je razloga izvrsnih performansi T5. Pored toga što je SSD, pogon za prijenos podataka koristi USB 3.1 preko USB-C veze. 

Iako se to ne čini, USB 3.0 je objavljen prije više od desetljeća 2008., a SSD-ovi su već prešli granicu od 5 GB / s utikača. USB 3.1 može podnijeti dvostruko više, do 10 GB / s, što Samsung T5 daje više prostora za prijenos.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Samsung T5

Brzina je jedan od razloga što ćete voljeti Samsung T5, ali možda nije razlog zašto kupujete prijenosni pogon. Jednostavno, prekrasno metalno platno je ono što nam je prvo zapelo za oko. Teži samo 51 gram i dimenzija 57,3 mm za 74 mm – manji je od posjetnice – Samsung T5 je kompaktan, čvrst i lijep. 

ovi-t5-1

Samsung s njim uključuje i neke dobrote. Kad prvi put uključite vanjski tvrdi disk, pronaći ćete nekoliko učitanih datoteka na njemu. Pokrenite izvršnu datoteku, od vas će se tražiti da navedete naziv i postavite lozinku za tvrdi disk koju ćete morati unijeti kad god je priključite na novi stroj. Voznjak pogona također vam omogućuje traženje ažuriranja i isključivanje zaštite lozinkom, ukoliko to želite. 

Za vrhunski SSD to je standardna cijena. Dvije su stvari koje Samsung T5 razdvajaju. Prvo, podržava Android; jednostavno uključite uključeni USB-C-to-USB-C kabel u svoj pametni telefon ili tablet i pristupite svojoj pohrani. 

Uz to, T5 dolazi s kapacitetom do 2TB, što je rijetko za vanjske SSD-ove. O tome možete saznati u našoj recenziji Samsung T5.

SanDisk ekstremni prijenosni SSD

SanDisk Extreme Portable SSD je jako skup, ali sa Samsung T5 može ići na rame uz rame, a biti je još manji. Slijedne performanse na Extreme Portable SSD-u su zapravo bile bolje od T5, s sekvencijalnom brzinom čitanja od 564,8 MB / s i sekvencijalnom brzinom pisanja od 503,2 MB / s.

ssandisk-ekstremno prijenosni recenzija-crystaldiskmark

SanDisk ekstremni prijenosni SSD malo je zaostao kada su u pitanju nasumična čitanja i pisanja, što više ukazuje na performanse u stvarnom svijetu. “Lagano” je ključna riječ. SanDisk Extreme Portable SSD i dalje postavlja impresivne rezultate sa slučajnom brzinom čitanja od 159 MB / s i slučajnom brzinom pisanja od 157,2 MB / s tijekom našeg testa Q8T8. 

Prijenos od 2,3 GB prošao je bez problema, a Extreme Portable SDD kopirao je sve u 16,61 sekundi. Tijekom ovog testa imao je samo nešto sporije brzine prijenosa od Samsunga T5, lebdeći oko 143 MB / s. S obzirom da koristi USB 3.1 i SATA 600, kao što je Samsung T5, sa sigurnošću se može reći da su performanse iste.

Ostali razlozi koji nam se sviđa SanDisk Extreme Portable SSD

Iako je Samsung T5 kompaktan, SanDisk Extreme Portable SSD još je manji. Platno od mekane gume zaštićeno je i od vode i prašine, ocijenjeno s IP55. Osim toga, na vrhu prijenosnog pogona nalazi se mala rupa, što vam je lako bacati karabin ako ste u pokretu.

SanDisk-ekstremno-2 prijenosni

Kao i T5, dostupan je i do 2TB, ali po nešto višoj cijeni. Možda ipak ne želite skakati za 2TB modelom. SanDisk nudi aluminijsku verziju prijenosnog pogona kapaciteta 500 GB. Osim podignutog platna, aluminijska verzija koristi NVMe vezu koja ima brzine čitanja do 1050 MB / s. 

Prijenosni SSD SanDisk Extreme mogao bi zauzeti prvo mjesto na temelju brzine prijenosa i kvalitete izrade. No značajke su manje impresivne u usporedbi s T5. Usprkos tome, fantastičan je vanjski SSD vrijedan vaše pažnje. Više o tome možete pročitati u našem SanDisk Extreme Portable SSD pregledu. 

G-Technology G-Drive Mobile SSD 

Stvari se malo zabrljaju s GD Drive Mobile SSD-om. Izvrstan je kao izvođač kao i SanDisk Extreme Portable SSD i Samsung T5, ali neznatne razlike u rezultatima otežavaju njegovo postavljanje na naš popis. 

Samsung T5 prvi smo ocijenili na osnovu njegovih ukupnih značajki. Međutim, samo po brzini prijenosa, G-Drive Mobile SSD ili SanDisk Extreme Portable SSD mogao bi zauzeti prvo mjesto. 

Slijedne brzine čitanja i pisanja bile su, ne iznenađujuće, impresivne. SSD G-Drive Mobile uključen je s sekvencijalnom brzinom čitanja od 562,8 MB / s i sekvencijalnom brzinom pisanja od 515,6 MB / s. 

Premda se čudno kreće prema brzini slučajnog čitanja i pisanja. Naše testiranje pokazalo je slučajnu brzinu čitanja od 177,9 MB / s i slučajnu brzinu pisanja od 170,5 MB / s tijekom izvan Q8T8 testa.

g pogonska mobilne crystaldiskmark

U usporedbi sa Samsungom T5, slučajna brzina čitanja je veća, ali brzina slučajnog pisanja je sporija. Međutim, brzina čitanja i pisanja bliža je zajedno. Gledajući naše rezultate CrystalDiskMark i činjenicu da je naša testna mapa od 2.3 GB prenijela u samo nešto više od 16 sekundi, GD Drive Mobile SSD je uspješan usporedo sa Samsung T5 i SanDisk Extreme Portable SSD. 

Međutim, primijetili smo nešto zanimljivo tijekom testiranja. Na CrystalDiskInfo tvrdi se disk pokazao kao SanDisk X600, koji je unutarnji SATA SSD. S obzirom na to da su G-Technology i SanDisk vlasništvo Western Digital-a, vjerojatno je G-Drive Mobile SSD samo M.2 X600 u kućištu. 

g pogonska mobilne crystaldiskinfo

Ostali razlozi koji nam se sviđaju G-Drive Mobile SSD

Postoje razlozi da odaberete G-Drive Mobile SSD preko Samsung T5 i SanDisk Extreme Portable SSD kada su u pitanju značajke. Jednostavno rečeno, vanjski pogon izgrađen je poput spremnika, što sramoti čak i prijenosni pogon LaCie Rugged Mini (pročitajte našu recenziju LaCie Rugged Mini). 

Kućište je sa IP67 zaštitom od vode i prašine, može podnijeti do 1000 kilograma pritiska i još uvijek može raditi nakon pada od 10 stopa na beton.

g pogonska mobilne 1

Ali dodatna zaštita dolazi s dodatnim troškovima. 2TB model je gotovo 100 dolara više od 2TB Samsung T5. Uz to, G-Driveu nedostaje Android podrška. 

G-Drive Mobile SSD izgrađen je dobro i dobro radi, ali van njega nedostaje prijenosni pogon. Možete saznati više u našem pregledu za GD Drive G-Drive Mobile SSD. 

Western Digital Moja knjiga

Sada smo izvan područja SSD-a. Ako želite uštedjeti novac, a pritom i dalje postižete izvrsne performanse na predenje diska, Western Digital My Book je za vas. To je glomazno rješenje, zahtijeva vlastiti izvor napajanja i radnu površinu, ali djeluje bolje od većine vanjskih HDD-ova. 

CrystalDiskMark izmjerio je sekvencijalnu brzinu čitanja od 208,2 MB / s, sekvencijalnu brzinu pisanja od 200,1 MB / s, slučajnu brzinu čitanja od 0,593 MB / s i slučajnu brzinu pisanja od 11,54 MB / s. 

Za referencu, Seagate Backup Plus Portable – još jedan tvrdi disk izgrađen za sigurnosne kopije – imao je 129,6 MB / s, 136,9 MB / s, 1,31 MB / s, odnosno 1,31 MB / s (pročitajte naš Seagate Backup Plus Portable pregled). 

zapadni-digitalno-crystaldiskmark

Brojevi imaju smisla. 6TB My Book koju smo testirali ima unutrašnji hard disk Western Digital Red, koji je disk izgrađen za pohranu priključenu na mrežu ili NAS. Slučajna brzina pisanja puno je veća od brzine slučajnog čitanja, pokazujući da je Moja knjiga fokusirana na izradu sigurnosnih kopija prije svega. Za to je brzina izvrsna. 

To je prikazano i u našem prijenosu mape od 2,3 GB. Naša Knjiga mogla je kopirati mapu u 17,8 sekundi, što je samo nešto sporije od naših SSD-ova. Budući da Moja knjiga ima tako izvrsne performanse pisanja, prijenos je protekao bez problema. Vraćanje mape natrag donijelo je neke prepreke brzini.

Ostali razlozi koji volimo zapadnjačku moju knjigu

Tvrdi disk Western Digital My Book fokusiran je na sigurnosnu kopiju, a to je prikazano u brzini prijenosa i skupu značajki. Dostupan je s već instaliranim WD uslužnim programima, uključujući WD Discovery koji vam omogućuje uvoz podataka iz pružatelja usluga pohrane u oblaku, kao što su Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox i Amazon Drive (pročitajte našu recenziju OneDrive, pregled Google diska i Dropbox pregled).

zapadni-digitalno-moja-knjiga-1

Ostale uslužne usluge omogućuju vam postavljanje lozinke za tvrdi disk, konfiguriranje sigurnosne kopije i postavljanje u konfiguraciji RAID (pročitajte naš RAID vodič). Uz to, Moje knjige su dostupne i do 10 TB, što ih čini idealnim za rješenje sigurnosnih kopija. 

To je jedino mjesto u kojem mogu živjeti. Sve dobrote imaju jedan veliki nedostatak: veličinu. Moja knjiga je glomazna, krhka i zahtijeva vanjsku snagu. No, po cijenama nećete pronaći vanjski tvrdi disk s boljim performansama. Možete saznati više u našem pregledu Western Digital My Book.

Osnove Toshiba Canvioa

Iskreno, Toshiba Canvio Basics nema posao na ovom popisu. Sudeći po kvaliteti, cijeni i značajkama izrade, vanjski tvrdi disk lako je ispisati kao spor, hard disk s pretplatnim vanjskim hard diskom. 

Unatoč svemu što radi protiv toga, Canvio Basics je iznenađujuće brz. CrystalDiskMark izmjerio je sekvencijalnu brzinu čitanja od 147,3 MB / s, sekvencijalno pisanje od 154,1 MB / s, slučajno čitanje 0,51 MB / s i slučajno pisanje od 4,73 MB / s. 

Toshiba canvio-Osnove-crystaldiskmark

Iako ti rezultati nisu ništa u usporedbi sa gore navedenim SSD-ovima, oni su impresivni za prijenosne predenje diskova. Još je impresivniji bio naš test prijenosa mapa od 2.3 GB. Osnove Canvio-a bile su jednake našim SSD-ovima tijekom testa, a za prijenos je trajalo 16,6 sekundi.

Toshiba s Canvio Basics čini ono što Seagate radi s Backup Plus Portable SDD-om. Međutim, Toshiba to jednostavno čini bolje. Canvio Basics upravlja bržim sekvencijalnim i nasumičnim brzinama čitanja i pisanja, u usporedbi s drugim vanjskim diskovima s crne kutije, dok je jeftiniji.

Ostali razlozi koji nam se dopadaju u osnovama Toshibe Canvio

Cijena je glavni razlog da se osvrnete na osnove Canvija. Brzine prijenosa su puno sporije od SSD-a, ali s obzirom da možete dobiti 2TB pogon za otprilike četvrtinu cijene kao Samsung T5 ili SanDisk Extreme Portable SSD, gubitak performansi možda vrijedi. 

Toshiba canvio-osnove-1

Međutim, ovaj vanjski pogon nije jeftiniji od Seagate Backup Plus Portable ili Seagate Portable cjelokupnog. Ovisno o kapacitetu koji kupite, Canvio Basics može biti ili skuplji ili jeftiniji od konkurencije u Seagateu ako faktorirate cijenu po gigabajtu.

Western Digital Elements, koji djeluje na sličan način, jeftiniji je u cijeloj zemlji (pročitajte našu recenziju Western Digital Elements). 

U skladu s tim, Canvio Basics vrijedi posljednje mjesto na našoj vanjskoj listi tvrdog diska. Nisu ni približno brzi kao SSD-ovi ili čak i Moja knjiga, ali vanjski pogon djeluje dobro kakav je. Ako tražite jeftin, brz i pouzdan vanjski tvrdi disk, teško je pobijediti Canvio Osnove. Možete saznati više u našem pregledu Toshiba Canvio Osnove. 

Završne misli

Za brzinu, značajke, kvalitetu izrade i podršku teško je pobijediti Samsung T5. Sudeći samo po brzini, ova je mogućnost prijenosne pohrane zamjenjiva s prijenosnim SSD-om SanDisk Extreme i G-Technology G-Drive Mobile SSD. 

Iako smo pronašli male varijacije između vanjskih tvrdih diskova, performanse su nam dovoljno blizu da bismo to mogli smatrati identičnim. Ako želite uštedjeti nešto novca, Western Digital My Book i Toshiba Canvio Osnove su dobri vanjski pogoni. 

Ako tražite više članaka o najboljim vanjskim tvrdim diskovima, VPN usmjerivačima i više, svakako pogledajte našu arhivu hardvera. Tamo ćete pronaći vodiče za korištenje vanjskih diskova, poput našeg kako formatirati vanjski tvrdi disk i kako riješiti vanjski tvrdi disk koji se ne prikazuje vodiči. 

Koji vanjski tvrdi disk koristite? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me