Najbolji vanjski tvrdi disk za Mac u 2020. godini: Arsenal za Apple

Maci imaju nekoliko problema, uglavnom u softverskoj podršci i ukupnoj sirovoj snazi, ali postoji puno razloga za korištenje ovog. Dizajn je minimalistički i atraktivan, zasloni su apsolutno divni i u relativno malom paketu možete dobiti puno računala. Međutim, taj mali paket otežava širenje vašeg prostora za pohranu. 


Trenutno 13-inčni MacBook Pro ima do 2TB prostora za pohranu, 15-inčni do 4TB, a iMac može pohraniti do 3TB. Ako želite proširiti prostor za pohranu, nema mnogo unutra, pa ćete morati ići vanjski. U ovom vodiču s najboljim vanjskim tvrdim diskom za Mac prikazat ćemo vam svoje omiljene ponude. 

Sveukupno, Samsung T5 ocjenjujemo kao naš izbor, a to ne bi trebalo biti iznenađenje s obzirom da je to najbolji vanjski tvrdi disk koji smo pregledali. Ako je taj pogon preskup, ili jednostavno ne liči na ono što tražite, pročitajte u ostalim našim odabirom. 

Najbolji vanjski tvrdi disk za Mac 2020

Odabir najboljeg vanjskog tvrdog diska za Mac

Ništa posebno nije slučaj s Mac vanjskim tvrdim diskovima, barem s većinom modernih opcija. Budući da su FireWire gotovo mrtvi i USB tipovi A portova se postupno ukidaju, većina vanjskih tvrdih diskova spremna je za upotrebu s macOS-om ili Windowsom izvan okvira. Najveća razlika je datotečni sustav s kojim pogon dolazi.

Kao što možete vidjeti u našem načinu formatiranja vodiča za tvrdi disk, macOS koristi datotečni sustav različit od Windows-a. Datotečni sustavi su što operativni sustav koristi za prepoznavanje i organiziranje podataka na pogonu. Windows i macOS imaju vlastite zadane datotečne sustave, ali postoje neki, poput exFAT-a, koji djeluju u operacijskim sustavima. 

Obično se vanjski tvrdi diskovi formatiraju u exFAT ili NTFS, a posljednji je zadani datotečni sustav Windows. Ako je pogon formatiran u NTFS, i dalje će raditi s macOS-om, ali trebat će ga preoblikovati u exFAT ili HFS Plus, zadani datotečni sustav macOS-a. Ako imate vanjski tvrdi disk koji se ne prikazuje, to bi mogao biti razlog.

Za potrebe ovog vodiča, to je bila glavna briga. Ili je disk trebao biti formatiran da bi se exFAT izbacio iz okvira ili je trebao uključivati ​​jednostavan uslužni program za postavljanje na macOS-u. Ne očekujemo da većina ljudi zna što je datotečni sustav ili, što je manje rečeno, zašto je to važno, što je bliži pogon stvarnom dodavanju i reprodukciji, to je bolje. 

To sužava polje nekim, ali ne puno. Kako bismo dalje smanjili naše mogućnosti, okrenuli smo se faktoru brzine i forme. Macovi se odnose na dostupnost i dizajn, tako da samo on odgovara vašem vanjskom tvrdom disku. 

Usredotočili smo se na pogone koji se dizajnom uklanjaju i uspijevaju održati korak s većinom Macovih internih prostora. Također smo razmotrili cijenu i podršku, ali ti čimbenici nisu bili važni kao faktor brzine i forme.

Najbolji vanjski tvrdi disk za Mac: Samsung T5

Samsung T5 je sve što želimo od vanjskog tvrdog diska. To je brzo, iskorištavajući pohranu punog stanja i USB 3.1. Lagana je, težina tek 51 grama, a kompaktna je, dimenzija manjih od posjetnice. Za Mac računare ne postoji bolji od Samsung T5 uređaja. 

ovi-t5-2

Podržava macOS, a Samsung olakšava postavljanje na platformu izvan okvira. Kad uključite pogon, na njemu ćete naći tri aplikacije pohranjene: jedna za Windows, jedna za macOS i jedna za Android. Sve što trebate je pokrenuti aplikaciju macOS i krenut ćete na put. 

Tijekom postavljanja, Samsung instalira uslužni program pogona koji se može koristiti s bilo kojim pogonom, uključujući X5 (pročitajte naš najbolji SSD vodič za vanjski tvrdi disk za više informacija o tome). 

Program se koristi za provjeru ažuriranja, ali što je još važnije, služi se za zaštitu lozinke. T5 se može šifrirati s AES-256 koji štiti vaše podatke u slučaju da se pogon izgubi ili ukrade (pročitajte naš opis šifriranja za više informacija o AES-u). 

Estetski se pogon savršeno uklapa i u Mac. Iako ga Samsung i Apple razvlače u mobilnom carstvu, T5 se čini po mjeri računala Macs. 

Izvana ima isti metalni premaz kao i Apple računala, s minimalističkim dizajnom u cijelosti. Jedan USB-C-to-USB-C kabel je također koristan jer većina MacBookova odustaje od USB-A portova. 

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Samsung T5

Faktor oblika i podešavanje visoke su točke za Samsung T5, ali pravi razlog kupnje pogona je brzina. To je najbrži vanjski tvrdi disk koji smo testirali, koji radi na uzastopnim očitavanjima i zapisima iznad 520 MB / s, a slučajno čitanje i pisanje blizu 200 MB / s. 

Slučajne performanse posebno su impresivne, pokazuju da pogon može lako obraditi više komada velike datoteke. U stvari je toliko brzo da se T5 često koristi za kvalitetno snimanje video zapisa. 

Primjerice, nedavno objavljena Blackmagic Pocket Cinema kamera 4K može snimati izravno na vanjski SSD. Samsung T5 popularan je izbor za medije s BMPCC 4K, pa toliko da SmallRig ima posebno izrađen kabel. 

Bez obzira na slučaj upotrebe, Samsung T5 je idealan izbor. To je brz, kompaktan, lagan i prekrasan, okupljajući sve što volimo vidjeti s vanjskog tvrdog diska. O tome možete saznati više u našoj recenziji Samsung T5. 

Western Digital Moja knjiga

Samsung T5 je dobar za MacBook, dok je Western Digital My Book vjerojatno bolji za iMac. To je vanjski tvrdi disk radne površine, što znači da se nalazi u glomaznom kućištu i da je potrebno vanjsko napajanje. Međutim, nudi razinu fleksibilnosti koju Apple računalima obično ne pruža.  

zapadni-digitalno-moja-knjiga-1

macOS je spreman izvaditi pogon iz kutije, ali to nije jedini razlog zašto ga uvrštavamo u ovaj popis. Naš je drugi izbor zbog alata koji Western Digital nudi s njom. 

Pronaći ćete instalatore aplikacija koje omogućuju uvoz podataka iz sigurnosne kopije u oblaku, uključujući usluge poput Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox i Amazon Drive, kao i sigurnosni uslužni program koji vam omogućuje šifriranje podataka (pročitajte naš pregled OneDrive , Pregled Google diska i preglednik Dropbox). Naša omiljena aplikacija, međutim, su WD Drive Utilities. 

Pomoću uslužnih programa Drive možete pokrenuti dijagnostiku, postaviti tajmer stanja mirovanja i formatirati pogon. Međutim, najvažnija funkcija je njegova konfiguracija RAID-a (pročitajte naš RAID vodič). Možete postaviti RAID na macOS-u, ali iMacs nema jednostavan način dodavanja internih pogona. Ipak, s više Mojih knjiga možete postaviti RAID na macOS-u.  

Iako Western Digital My Book nije najbrži ili najkompaktniji vanjski tvrdi disk za Mac, on je vjerojatno najfunkcionalniji. Uključene komunalije više nego opravdavaju skromnu cijenu. Western Digital nudi i kapacitete do 10TB, tako da je Moja knjiga dobro rješenje i za Mac sigurnosne kopije. 

Ostali razlozi koji volimo zapadnjačku moju knjigu

Ako usporedite Moju knjigu s T5 u pogledu brzine, to je šala. No, u usporedbi s drugim okretnim hard diskovima, Knjiga je impresivna. Zapazili smo uzastopne brzine čitanja i pisanja iznad 200 MB / s, što je oko 50 MB / s brže od većine drugih vanjskih HDD-ova. Nasumična brzina čitanja nije bila velika, ali brzina slučajnog pisanja bila je solidna na 11,54 MB / s. 

Brzina nije previše zabrinjavajuća ako se Moja knjiga upotrebljava u vlastitom kontekstu. Sve o pogonu izgrađeno je za stalno postavljanje, s raspoloživim značajkama poput RAID konfiguracija i kapaciteta do 10TB. Western Digital My Book izvrstan je način za proširivanje pohrane u iMacsu ili sigurnosnu kopiju datoteka, ali nije najbolje rješenje ako ste u pokretu. 

Ako imate instaliranje desktop računala Mac, vrijedi ga pogledati. O tome možete saznati više u našem pregledu Western Digital My Book. 

Seagate Backup Plus Prijenosni

Portable Backup Plus u osnovi je Seagateova verzija Moje knjige, ali u manjem obliku faktora. Dolazi s 2,5-inčnim unutarnjim pogonom, za razliku od 3,5-inčnog, a za njega ne treba vanjsko napajanje. Ne postoji verzija od 10 TB, barem ne u kompaktnom obliku faktora, ali Seagate još uvijek nudi do 5TB. 

Seagate-backup-plus-prijenosni-1

Odlično je za Mac, zbog postavljanja. Svi Seagate pogoni, uključujući i uobičajeni Seagate Portable, olakšavaju postavljanje i pokretanje (pročitajte našu recenziju Seagate Portable). 

Na pogonu su učitane dvije aplikacije, jedna za Windows i druga za macOS, a svaka je označena kao “start here”. Klikom na macOS jedan pokrenut će se preglednik za dovršavanje postavki. 

U pregledniku možete registrirati pogon, preuzeti Seagate Toolkit – koji vam omogućuje zrcaljenje drugog pogona, izradu sigurnosne kopije vašeg računala i još mnogo toga – i kupnju usluga oporavka. Uz to, imate priliku iskoristiti sve ponude koje su uključene u vaš pogon. U našem slučaju imamo dva mjeseca Adobe Creative Cloud Photography na kući. 

Obožavamo postavljanje koje se temelji na webu. Pojednostavljuje registraciju i rad pogona, bez obzira na to koji operativni sustav koristite. Ne treba izvršiti preoblikovanje ili korisnički priručnik koji treba pregledati. Seagate rješava sav prljavi posao za vas.

Drugi razlozi zbog kojih volimo Seagate Backup Plus Prijenosni

Izvan bešavne postave, postoje dvije visoke točke za Seagate Backup Plus Portable. Prva je kvaliteta izrade. 

Iako nije tako robustan na SanDisk Extreme Portable (pročitajte našu recenziju SanDisk Extreme Portable), Backup Plus Portable je krutiji od svojih kolegama sa crne kutije. Ima gladak brušeni metalni vrh, dok je stražnji dio prekriven mat finišom koji sprječava klizanje. 

Druga visoka točka je Seagate Toolkit, koji je dostupan za sve Seagate pogone. Omogućuje vam ogledalo pogona koji čuva kopiju sadržaja na vašem računalu ili sigurnosnu kopiju pogona koji pohranjuje sav sadržaj u formatu koji softver može pročitati. 

S obzirom na cijenu, Backup Plus Portable odličan je alat za postavljanje sigurnosnih kopija od 3-2-1 gdje ga koristite s internetskim uslugama sigurnosnog kopiranja poput Backblaze-a (pročitajte našu Backblaze recenziju). 

Nažalost, ima i nekih kontrasta. Naime, Seagate Backup Plus Portable nije sjajan kada je u pitanju brzina, a radi uzastopnim brzinama ispod 130 MB / s. U skladu s tim, Seagate nudi jako puno kapaciteta za malo novca, što ga samo po sebi čini vrijednim izgleda. Možete saznati više u našoj recenziji Seagate Backup Plus Portable. 

G-Technology G-Drive Mobile SSD

Prijenosni i Backup Plus Backup Plus se bore kada je u pitanju brzina, ali oni nude puno prostora za pohranu po niskoj cijeni. Ako vas više zanima brzina nego kapacitet, G-Technology G-Drive Mobile SSD je za vas. Dolazi po visokoj cijeni, čak i više nego Samsung T5, ali performanse su vrijedne toga. 

g pogonska mobilne 1

Postavljanje je fluidno, ako malo čudno. Kad smo uključili našu jedinicu, ona je samo registrirala da ima 4 GB prostora. U pogon je bilo nekoliko instalatora, zajedno s uputama. U početku je malo gužva, ali G-Technology je na ovaj način postavila pogon. 

Izvan okvira, pogon je formatiran u HFS Plus, koji je, kao što je već spomenuto, zadani datotečni sustav za macOS. Ako je sve što koristite Mac, spremni ste za rad; jednostavno pokrenite čarobnjaka za format i gotovi ste. Međutim, G-Technology uključuje i čarobnjaka za instaliranje HFS Plus za Windows, koji je kreirao Paragon. 

Imajte na umu da smo rekli “instaliraj”, a ne “format”. HFS Plus za Windows ne zahtijeva ponovno formatiranje prilikom premještanja između macOS-a i Windows-a, što znači da možete koristiti pogon na obje platforme zadržavajući netaknute podatke. U kreativnim okruženjima u kojima se vanjski pogoni mogu prenijeti na više strojeva s različitim operativnim sustavima, ova je značajka ključna. 

Ostali razlozi koji nam se sviđaju G-Technology G-Drive Mobile SSD

G-Drive Mobile SSD nije tako brz kao Samsung T5, ali je gotovo. CrystalDiskMark izmjerili smo sekvencijalnu brzinu čitanja od 562,8 MB / s, sekvencijalnu brzinu pisanja od 515,6 MB / s, slučajnu brzinu čitanja od 177,9 MB / s i slučajnu brzinu pisanja od 170,5 MB / s. Ti rezultati ne iznenađuju s obzirom na to što je unutar G-Drive Mobile SSD-a. 

Pod robusnim kućištem zapravo se nalazi M.2 SanDisk X600 pogon, unutarnji 2,5-inčni SSD koji je dostupan u prodaji. G-Technology – koja je, poput SanDisk-a, u vlasništvu Western Digital-a – prepakirala je pogon u kućište s ocjenom IP67, pojačavajući ga zaštitom od padova do 10 stopa i otpornošću na pritisak do 1.000 funti. 

Iako je skuplji od Samsunga T5, G-Drive G-Drive Mobile SSD pruža napredne kvalitete u proizvodnji i značajkama. Ako se prebacujete između macOS-a i Windows-a, korištenje je ne-pametno. Više o pogonu možete pročitati u našem pregledu G-Technology G-Drive Mobile SSD. 

LaCie Rogged Mini

LaCie je, poput G-tehnologije, fokusiran na kreativce. Pogon je izgrađen za krutost i fleksibilnost, što pokazuje i model Rugged Mini. LaCie je u vlasništvu Seagatea, pa ste obrađeni istim odličnim postupkom postavljanja Portable Backup Plus. 

LaCie-ljut-mini-1

Za macOS sve što trebate učiniti je kliknuti na aplikaciju “start here” za Macu. Tada ćete moći registrirati pogon i preuzeti sve dostupne ponude. Uz naš Rugged Mini dobili smo mjesec dana Creative Cloud koji obično radi 60 USD (pročitajte naš najbolji softver za uređivanje fotografija i najbolje vodiče softvera za uređivanje videozapisa da biste vidjeli zašto cijena vrijedi). 

Uz to, pogon je formatiran za rad s macOS-om. Rogged Mini ima tradicionalni centrifugalni pogon koji prenosi podatke preko USB 3.0. Međutim, LaCie uključuje USB-C kabel u kutiji. Iako to neće promijeniti dostupnu širinu pojasa, uključivanje USB-C kabela je sjajno za Mac korisnike, jer USB-A portovi počinju postajati oskudni.. 

Ostali razlozi koji nam se sviđa LaCie Rogged Mini

Svaka vožnja iz LaCieeve Rugged serije izgrađena je poput spremnika. Pogotovo Mini rogged, impresivan je jer je to pogon. Čak i tijekom rada, pogon može podnijeti pad do četiri metra, otporan je na kišu i može podnijeti pritisak do 2.205 kilograma. 

To je zahvaljujući potpuno metalnom kućištu i ikoničnim narančastim amortizerom koji ga okružuje. Nema greške u pogonu LaCie kada ga vidite. Međutim, ta zaštita dolazi i po cijenu. 

Iako je jedan od najgorih izvođača koje smo vidjeli – oko 120 MB / s na kraju stvari, LaCie Rugged Mini je također jedan od najskupljih. Model od 1 TB košta negdje od 75 do 100 dolara i ne daje se bolji od Seagate Backup Plus Portable, koji košta oko 40 dolara manje. 

Uprkos tome, napravljeno je za prebijanje i dolazi s nekim preokretima za Mac korisnike. Ako vam to zvuči dobro, pročitajte našu recenziju LaCie Rugged Mini. 

Završne misli

Samsung T5 najbolji je vanjski tvrdi disk za Mac, ali ne biste trebali popustiti na druge naše ponude. Ako tražite sličnu brzinu, ali različit faktor oblika, GD Drive Mobile SSD je odličan izbor. Slično tome, ako samo želite uštedjeti novac uz veći kapacitet, možete ići s prijenosnikom Seagate Backup Plus. 

Srećom, niste ograničeni na naše izbore. Iako vjerujemo da su pet gornjih opcija najbolje opcije za Mac, drugi pogon može vam odgovarati ovisno o vašim potrebama. Većina opcija u našim pregledima vanjskog tvrdog diska djeluje na Macu, pa potražite tamo ako vam treba još nekoliko opcija. 

Koji vanjski tvrdi disk koristite za svoj Mac? Zašto ste ga izabrali? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map