Najbolji vanjski tvrdi disk od 1 TB za 2020. godinu: rješenja za jednostavno skladištenje

Kada je riječ o veličinama vanjskog tvrdog diska, 1TB je pomalo draga točka. Dovoljno je prostora za pohranu da vam omogućite da uzmete svoje datoteke u pokretu, a ne ulazite u teritoriju pune sigurnosne kopije. Veličine datoteka postaju sve veće, što čini vanjsku jedinicu od 1 TB minimum za pohranu dodatnih podataka. 


Bez obzira želite li proširiti pohranu prijenosnog računala ili snimiti nekoliko filmova u pokretu, pokrenut ćemo najbolje vanjske tvrde diskove od 1 TB. Povukli smo se iz našeg najboljeg vanjskog vodiča tvrdog diska kako bismo osigurali da nudimo samo najbolje od najboljih. 

Ako tražite malo više prostora za pohranu, bilo za dodatne datoteke, bilo za sigurnosnu kopiju u cijelom sustavu, svakako pročitajte i naš najbolji 3TB vanjski tvrdi disk i najbolje vodiče vanjskog tvrdog diska od 4 TB. Tamo ćete pronaći opcije koje su prikladnije za izradu sigurnosnih kopija, dok ćemo se ovdje usredotočiti uglavnom na proširenu pohranu.

Najbolji vanjski tvrdi disk od 1 TB 2020

Odabir najboljeg 1TB vanjskog tvrdog diska

Više je čimbenika za odabir najboljeg vanjskog tvrdog diska od 1 TB nego što bi se činilo u početku. Očito, da bismo mogli uključiti pogon, trebalo je ponuditi kapacitet od 1 TB. Međutim, s obzirom na količinu skladištenja, morali smo uvesti druge čimbenike. Naime, razmotrili smo svrhu pogona. 

Vanjski tvrdi diskovi kapaciteta 1TB nisu najbolje rješenje za sigurnosnu kopiju. Iako se mogu koristiti u tu svrhu, nismo se usredotočili na to. Mogli biste napraviti sigurnosnu kopiju, recimo, prijenosnog računala s vanjskim hard diskom od 1 TB, ali brzo ćete postati beskorisni ako nadogradite računala ili preuzmete više datoteka. 

Umjesto sirovog kapaciteta, usredotočili smo se na brzinu, odustajući od opcija poput Western Digital My Book (pročitajte našu recenziju Western Digital My Book). Vanjski tvrdi disk s 1 TB prostora za pohranu mnogo je korisniji za snimanje datoteka u pokretu, bilo da se radi o gledanju filmova, igranju nekih igara ili nekim poslom. 

Zbog mentaliteta “uzmi svoje stvari u pokretu”, gledali smo prema SSD uređajima više od pogona tvrdog diska. Tvrdi diskovi djeluju lošije i vjerojatnije su da neće uspjeti, što SSD čini jasnim izborom za 1TB pogon. U skladu s tim, SSD-ovi su skupi, pa smo uvrstili i nekoliko HDD-ova za koje mislimo da su vrijedni toga. 

Osim toga, značajke kao što su šifriranje hardvera i zaštita zaporke imaju velike faktore. Pod pretpostavkom da vozite vozite u pokretu, važno je imati nesmetanu sigurnost u slučaju da se izgubi ili ukrade. I u ovom slučaju veličina je bitna.

Najbolji vanjski HD od 1 TB: Samsung T5

Samsung T5 zauzeo je prvo mjesto na našem najboljem SSD vanjskom tvrdom disku i najboljem vanjskom tvrdom disku za Mac vodiče, tako da bi trebalo biti malo iznenađenje da je i ovdje bio na prvom mjestu. Čini sve što želimo vanjski tvrdi disk kombinirajući brzinu, kvalitetu izrade i značajke u paketu po povoljnim cijenama. 

ovi-t5-1

Dostupno je do 2TB, no model od 1TB zaista je slatka točka. Plaćate oko 0,16 USD po gigabajtu, što nije loša cijena za SSD. Također dolazi u jet crnoj boji, dok 250GB i 500GB verzije pogona dolaze u blijedoplavoj boji. Iako oba izgledaju dobro, djelomični smo prema uklonjenom modelu. 

Za cijenu je izvedba odlična. Zapazili smo uzastopne brzine čitanja i pisanja znatno veće od 500 MB / s, a slučajne brzine čitanja i pisanja blizu 200 MB / s. T5 pokazuje snagu USB 3.1, ostavljajući SSD-ove koji koriste USB 3.0, poput ADATA SD600, u prašini (pročitajte našu recenziju ADATA SD600).

Još je impresivniji podatak da Samsung može u tako malom paketu spremiti toliko performansi. T5 je lagan poput pera ili, točnije, lagan kao otprilike 6000 pilećih perja. Teži samo 51 grama i mjeri manje od posjetnice na 57,3 mm za 74 mm. 

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Samsung T5

Iako je mali, T5 nije krhki. Nije toliko zaštićen kao nešto poput LaCie Rugged Mini (pročitajte našu recenziju LaCie Rugged Mini), ali može potrajati. Pogon je smješten u cijelom metalnom platnu koji može podnijeti nekoliko kapi. Budući da je SSD, ni T5 ne riskira slomljene ploče. 

Uz to, Samsung uključuje svoj softver za upravljanje pogonom s T5. Kad ga priključite na računalo, od vas će se zatražiti da instalirate softver, što će vam omogućiti postavljanje lozinke i provjeru ažuriranja upravljačkog softvera.. 

Kada je uključen sigurnosni način rada, vaši se podaci šifriraju s AES-256 sve dok ne unesete zaporku. O tome možete saznati više u našem opisu šifriranja. 

Srećom, možete isključiti sigurnosni način ako ne želite uvijek unositi zaporku. Kroz i dalje, Samsung T5 definicija je impresivna. Kompaktna je i lagana, ali ima neke od najboljih performansi koje smo vidjeli. O tome možete saznati više u našoj recenziji Samsung T5.

G-Technology G-Drive Mobile SSD

G-Technology G-Drive Mobile SSD je malo veći i nešto robusniji od Samsunga T5. Ipak, dolazi s sličnim performansama. Uzastopna brzina pisanja bila je malo sporija, dok je slučajna brzina čitanja nešto brža, ali sveukupno, performanse su prilično iste. 

g pogonska mobilne 1

Izvlačenje na G-Drive Mobile SSD je kvalitetno izrađeno. IP67 je ocijenjen za zaštitu od prašine i vode, što, ukratko, znači da je zaštićen od gotovo svega. “6” je najviša ocjena za prašinu, što znači da pogon može biti u potpunom kontaktu sa štetnom prašinom – poput piljevine i metalne prašine – i dalje dobro funkcionira.. 

Međutim, to nije toliko visoko na vodenoj skali. IP standard ide čak do osam za vodu, pri čemu G-Drive Mobile SSD bilježi “7”. Uprkos tome, ta ocjena znači da se može potopiti u do jednog metra vode do 30 minuta. Ako ne planirate sat vremena bacati svoj pogon u ocean, bit će vam dobro. 

Ali dodatna zaštita dolazi uz dodatni trošak. Model od 1 TB je oko 20 dolara skuplji od T5 ili, radi izravnije usporedbe, 0,03 dolara više po gigabajtu. Iako se isplati, T5 je dovoljno robustan za većinu aplikacija. 

Ako ne predvidite da vam je potrebna dodatna zaštita G-Drive Mobile SSD-a, nema puno razloga da ga odaberete za T5 u smislu performansi. To je odličan pogon od 1 TB, sveukupno, samo neznatno manji od T5 u pogledu cijene. To kaže, ako više volite opću estetiku G-Drive Mobile SSD-a, to nije toliko skuplje.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju G-Technology G-Drive Mobile SSD

G-Drive Mobile SSD zapravo ne koristi pogon razvijen u G-tehnologiji. Ako niste svjesni, G-Technology je u vlasništvu Western Digital-a i održava se kao rješenje za kreativno pohranu na isti način na koji je HGST bio usmjeren na sigurnosnu kopiju u poduzeću. Western Digitalalso posjeduje SanDisk, a to je ono što je unutar G-Drive Mobile SSD-a. 

U osnovi, kupujete SanDisk X600 M.2 SSD u robusnom USB 3.1 kućištu. U tom kontekstu, cijena zapravo i nije previše loša. Pogon 1TB X600 na Amazonu košta oko 130 dolara, tako da dodatnih 50 dolara ili toliko kupuje praktičnost vanjskog korištenja pogona, kao i čvrsto kućište sa čvrstim noktima.

Sveukupno, G-Technology G-Drive Mobile SSD je impresivan vanjski disk s cijenom koja se mora podudarati. Iako značajke na značajkama, to može potrajati i održavati brzine dostojne našeg najbržeg popisa vanjskih tvrdih diskova u tom procesu. O tome možete saznati u našem pregledu za SSD G-Technology G-Drive Mobile.

SanDisk Extreme Prijenosni

SanDisk Extreme Portable kaže sve što trebate znati u ime. Izgrađen je da bude što kompaktniji, istovremeno pružajući izvrsnu brzinu i kvalitetu izrade. Srećom, čini sve te stvari. Lakši je, manji i tanji čak i od Samsunga T5, pa čak uključuje i malu kuku za njegovo pričvršćivanje na karabin. 

SanDisk-ekstremno-2 prijenosni

Nadalje, može djelovati u prilično suludim uvjetima. Pogon djeluje od 32 do 95 stupnjeva Fahrenheita (0 do 32 Celzijeva stupnja), omogućavajući unutrašnjosti da ide i do 158 stupnjeva Celzijevih stupnjeva (70 stupnjeva Celzijusa). Osim toga, otporan je na udarce i vibracije te je zaštićen od vode i prašine. 

U skladu s tim, nije zaštićen kao G-Drive Mobile SSD. Ocijenjeno je prema IP55, što znači da i dalje može raditi nakon kontakta sa štetnom prašinom, ali ne i kod duljeg kontakta. Za vodu se može prskati sa svih strana crijevom s jakim naponom – sa mlaznicom ne većom od 12,5 mm ili otprilike pola inča – ali ne može biti u potpunosti potopljena. 

Iako je nešto manje zaštićen, SanDisk Extreme Portable jeftiniji je od G-Drive Mobile SSD-a. Model od 1TB iznosi nešto više od 150 USD, pokazujući blizu najbolje cijene po gigabajtu izvan raspona. Ako želite dobiti maksimalnu vrijednost, 2TB ima bolju cijenu po gigabajtu, ali koštat će vas gotovo 300 USD kada sve to kažete i učinite.

Ostali razlozi koji nam se sviđa SanDisk Extreme Portable

SanDisk Extreme Portable radi bolje od bilo kojeg vanjskog tvrdog diska koji smo testirali – pročitajte naš pregled Toshiba Canvio Basics za jedan primjer – ali ne kao Samsung T5 ili G-Drive Mobile SSD. 

Sekvencijalne brzine bile su sporije za 20 MB / s, koliko su to iznosile i slučajne brzine. To je reklo, uspoređujemo s najboljima i najboljima. SanDisk brzina je sama po sebi vrlo impresivna. 

Ipak, SanDisk vam ne daje pogon i ostavite ga. Na njemu je unaprijed ugrađena kopija SanDisk SecureAccess. Iako je od softvera, SecureAccess će vam omogućiti da kriptirate podatke na svom disku pomoću AES-128, štiteći ga lozinkom. Više volimo Samsungov sustav, ali generalno nam SanDisk nije loš. 

Između G-Drive Mobile SSD-a, T5 i Extreme Portable malo je razlike što se tiče performansi i značajki. Najveća je razlika faktor oblika, pa ako vam se sviđa izgled i veličina SanDisk Extreme Portable-a, to je pogon na vama. Više o tome možete pročitati u našoj recenziji SanDisk Extreme Portable.

Zapadni digitalni elementi

Western Digital Elements govori o osnovama pohrane. To nije impresivan ili blještav hard disk koji ima potpuno plastičnu unutrašnjost s okretnim diskom. Umjesto da radi o najbržoj brzini ili najsnažnijoj vanjštini, pogon Elements služi za pohranu podataka na najjednostavniji mogući način.

zapadni-digitalni-elementi-1

Dolazi i s cijenom koja odgovara, što je dobro. Počevši od samo 50 USD za model od 1TB i doplatite za 100 USD za model od 4TB, Western Digital Elements jedan je od najjeftinijih vanjskih tvrdih diskova. Najbolje je i od 1TB ili 2TB, jer su 3TB i 4TB kapaciteti prikladniji za Western Digital My Book. 

Ali kupujete skladišni prostor. Kao što naziv govori, pogoni Elements odnose se na osnove pohrane, tako da nisu uključeni dodatni sadržaji. U 1 TB nismo previše razočarani nedostatkom alata za izradu sigurnosnih kopija, ali zaštita lozinkom bi bila dobra. Unatoč tome, Western Digital na svom web mjestu besplatno nudi dijagnostički alat. 

Ako tražite jeftin pogon koji može pružiti mnogo kapaciteta, Western Digital Elements je za vas. Trebate se ponašati s pažnjom, mnogo za razliku od gore navedenih opcija, ali novac koji štedite može biti vrijedan toga. 

Drugi razlozi koji nam se sviđaju zapadnjačkim digitalnim elementima

Zapadno digitalni elementi, prema brzini, otpuhnuti su gornjim opcijama, ali nije loše za jeftin vrti disk. Naše testiranje stvorilo je sekvencijalne brzine čitanja od 131,3 MB / s, sekvencijalne brzine pisanja od 127,4 MB / s, slučajna čitanja od 0,55 MB / s i slučajna pisanja od 10,11 MB / s. 

U stvarnom Western Digital načinu, veći je fokus na slučajnim zapisima od čitanja. To u praksi znači da će pogon dobro rukovati prilikom snimanja novih podataka na ploče, ali će im biti teško gledati te podatke prema dolje. Sveukupno je rezervno usmjeren pogon, pa imajte to na umu ako vam treba brz pristup datotekama.

Čak i sa svojim nedostacima, Western Digital Elements impresivan je po svojoj cijeni. Ne donosi blistave brzine, ali brzina prijenosa i dalje je prihvatljiva. Uz to, nema robusnu kvalitetu izrade, ali ne morate je pješačiti sa sobom. Sve u svemu, to je solidan pogon za jeftine. Možete saznati više u našem pregledu Western Digital Elements.

Seagate Backup Plus Prijenosni

Seagate Backup Plus Portable je poput proširene verzije Western Digital Elements. Po obliku i funkciji je sličan uobičajenom Portalu Seagate, ali s nekoliko značajnih poboljšanja (pročitajte našu recenziju Seagate Portable). Naime, dizajn je puno atraktivniji, a dolazi s pregrštom uslužnih programa.

Seagate pomoćnom-plus-2 prijenosni

Prvo, hajde da razgovaramo o dizajnu. Postoji više inačica prijenosnog softvera Backup Plus, ali za potrebe ovog vodiča govorit ćemo o Slim i Ultra Touchu, koji su jedine verzije koje nude model od 1 TB. Verzija Slim je ono što biste očekivali. To je umanjena inačica normalnog pogona koja se nudi u raznim bojama, svaka s pletenim tkanim vrhom. 

Verzija Ultra Touch je malo skuplja, ali dolazi sa značajkama koje opravdavaju cijenu. Morat ćete koristiti USB-A priključak s Backup Plus prijenosnim, ali Ultra Touch verzija uključuje USB-C adapter. Uz to, Ultra Touch verzija dolazi s hardverskom enkripcijom i zaštitom lozinke. 

No, to ne znači da je verzija Slim praznina. Seagate uključuje Toolkit sa svim svojim pogonima, uključujući i svaku Backup Plus Portable varijantu. Unutar Toolkita pronaći ćete alate za izradu sigurnosnih kopija i zrcaljenje postojećih pogona, što je vrlo korisno. Nadalje, možete postaviti automatski raspored sigurnosnih kopija kako se podaci ne bi izgubili.

Drugi razlozi zbog kojih volimo Seagate Backup Plus Prijenosni

Iako je impresivan po značajkama i kvaliteti izrade, Backup Plus Portable nije sjajan kad je u pitanju brzina. Pokazuje drugačiji fokus od pogona Western Digital, navečer nasumično čita i piše. Iako će to dovesti do malo boljih performansi u određenim scenarijima, sve je lošija izvedba. 

Ipak, to je korisno. Tijekom testiranja zabilježili smo sekvencijalne brzine čitanja od 129,6 MB / s, sekvencijalne zapise od 136,9 MB / s, slučajne čitanja od 1,31 MB / s i slučajne zapise od 1,31 MB / s. Slučajno izvođenje je glavno pitanje. Iako je više od pogona Elements, slučajna brzina pisanja mogla bi stvoriti usko grlo. 

I pored toga, doći će do kompromisa po ovoj cijeni. Seagate Backup Plus Portable samo je malo skuplji od Western Digital Elements dok pakira u puno više mogućnosti. Možete saznati više o pogonu u našoj recenziji Seagate Backup Plus Portable. 

Završne misli

Većina vanjskih tvrdih diskova nudi se u varijanti od 1TB, no vjerujemo da je pet gornjih opcija najbolje. Iako je skup, Samsung T5 briše pod u pogledu performansi, kvalitete izrade i mogućnosti. Western Digital Elements i Seagate Backup Plus Portable također su solidni pogoni, ali samo u kontekstu cijene. 

Iz različitih razloga, možda će vam trebati drugi pogon. Ako nijedna od gore navedenih opcija nije izazvala vaše zanimanje, pročitajte i ostale recenzije vanjskog tvrdog diska. 

Koji 1TB vanjski tvrdi disk koristite? Zašto ste ga izabrali? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map