Kako izraditi sigurnosnu kopiju iPhonea na vanjski tvrdi disk 2020. godine

Sigurnosno kopiranje iPhonea pametni je potez jer vas može zaštititi ako izgubite iPhone ili ako se u nekom trenutku ošteti. Iako je Apple-ova vlastita usluga sigurnosne kopije iCloud odlična, to znači stavljanje svih vaših podataka pod kontrolu Applea (vidi našu recenziju iCloud).


Ako vam to ne zvuči privlačno ili vam nedostaje prostora za pohranu iCloud, tada ćete htjeti naučiti kako sigurnosno kopirati iPhone na vanjski tvrdi disk. To uključuje premještanje prethodno skrivenih datoteka sigurnosne kopije iPhonea s vašeg Windows računala ili Maca na vanjski tvrdi disk.

Trebat će vam vanjski tvrdi disk s dovoljno prostora za pohranu da biste mogli obaviti posao, stoga razmislite o ulaganju u jednu od najboljih opcija vanjskog tvrdog diska prije nego što razmislite o sigurnosnoj kopiji vaših iPhone datoteka.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju iPhonea na vanjski tvrdi disk

Prošlo je dosta vremena jer je bilo potrebno sigurnosno kopirati iPhone putem računala ili Maca. Zahvaljujući magiji iCloud-a, možete napraviti sigurnosne kopije podataka s iPhone-a bez potrebe za nekom drugom opremom.

To ima svoje prednosti, od kojih je najmanje bitno napraviti redovite sigurnosne kopije bez uključivanja iPhonea. Najveći problem ovog pristupa, međutim, je skladištenje. Izrada sigurnosne kopije na iCloud koristi ograničenu pohranu iCloud. Što su veće sigurnosne kopije, to je manje prostora za osnovne stvari, uključujući fotografije fotoaparata, premda biste možda željeli premjestiti kolekciju fotografija u najbolju internetsku pohranu za fotografije.

Zato sigurnosno kopiranje na vanjski tvrdi disk može biti bolja metoda. To je više uključeno i zahtijeva od vas da se vratite na staroškolske sigurnosne kopije iPhonea putem iTunes-a ili, ako koristite macOS Catalina, možete umjesto toga koristiti Finder.

iTunes-Mac

Ako ste napravili sigurnosnu kopiju vašeg iPhonea putem PC-a ili Mac-a, datoteke možete premjestiti na vanjski pogon.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju iPhonea na vanjski tvrdi disk u sustavu Windows

Da biste započeli sigurnosno kopiranje iPhonea na vanjski tvrdi disk u sustavu Windows, trebat će vam instalirati iTunes. Priključite iPhone na računalo i otvorite iTunes nakon instaliranja.

Jednom kada je vaš iPhone spojen na vaše računalo, otključajte vaš iPhone i pritisnite “pouzdaje” na njemu kako biste se omogućili povezivanju vašeg računala. Tada bi se vaš iPhone trebao pojaviti na kartici “uređaji” u lijevom izborniku iTunes.

iTunes-iPhone-Otkriveno

Kliknite ikonu iPhone u gornjem lijevom kutu iTunes zaslona. To se nalazi pokraj padajućeg izbornika za medije (tj. “Glazba”). Ovo prikazuje izbornik informacija o uređaju za vaš iPhone.

Da biste izvršili ručnu sigurnosnu kopiju iPhone uređaja na računalu, kliknite “sigurnosno kopiranje sada” u odjeljku “ručno sigurnosno kopiranje i vraćanje”..

iTunes-iPhone-Begin-Manual Pomoćni

IPhone će vam trebati neko vrijeme da završi izradu sigurnosnih kopija na računalu. Nakon što je dovršen, morat ćete ručno kopirati sigurnosne kopije na svoj vanjski pogon. 

Mjesto iPhone sigurnosnih kopija datoteka je C: \ Users \ username \ AppData \ Roaming \ Apple Computer \ MobileSync \ Backup, zamjenjujući “username” s vlastitim Windows imenom. Možete i upisati “% appdata% \ Apple Computer \ MobileSync \ Backup” u programu Windows File Explorer da biste vas direktno odveli u mapu.

iTunes-backup-mape

Pomoću stupca “Datum izmjene” pronađite najnoviju sigurnosnu kopiju za svoj uređaj. Desnom tipkom miša kliknite mapu i pritisnite “copy”. Nakon toga možete priključiti vanjski tvrdi disk, otvoriti ga u File Exploreru, desnom tipkom miša i “zalijepiti” sigurnosnu kopiju na odgovarajuće mjesto. To ćete trebati činiti svaki put kada ručno napravite sigurnosnu kopiju iPhonea na računalu.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju iPhonea na vanjski tvrdi disk u sustavu Windows

 1. Otvorite iTunes i povežite svoj iPhone.
 2. Kliknite ikonu uređaja u gornjem lijevom kutu, a zatim kliknite “izradite sigurnosnu kopiju odmah”.
 3. Nakon dovršetka postupka, idite na iTunes sigurnosnu kopiju (“% appdata% \ Apple Computer \ MobileSync \ Backup”).
 4. Pronađite najnoviju sigurnosnu kopiju, desnom tipkom miša pritisnite “kopiraj”, a zatim je zalijepite na svoj vanjski tvrdi disk.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju iPhonea na vanjski tvrdi disk na Macu

Proces izrade sigurnosne kopije iPhonea na vanjskom tvrdom disku na Macu prilično je sličan za korisnike s macOS Mojave ili starijim operativnim sustavima koji, poput Windowsa, koriste iTunes za sigurnosne kopije iPhonea. Ako koristite Mac s macOS Catalina, postupak se razlikuje, umjesto toga, pomoću Finder-a.

Ako imate macOS Mojave ili starije, priključite svoj iPhone i otvorite iTunes. Kliknite ikonu uređaja iPhone u gornjem lijevom kutu. Ako na vašem Mac uređaju radi macOS Catalina, umjesto toga otvorite Finder s pristaništa aplikacija na dnu zaslona.

iTunes-Mac-uređaj-ikona

Kliknite “sigurnosno kopiranje sada” u odjeljku “ručno sigurnosno kopiranje i vraćanje” na izborniku podataka o uređaju. Za korisnike Cataline, gumb “izrada sigurnosne kopije odmah” naveden je u odjeljku “sigurnosne kopije”.

iTunes-Mac-Begin-Manual Pomoćni

Ovaj će postupak trebati neko vrijeme da se završi, pogotovo ako se radi o sigurnosnoj kopiji uređaja. Nakon što je postane, možete početi kopirati datoteke na vanjski pogon.

Bez obzira koristite li iTunes ili Finder, tipična lokacija za iPhone sigurnosne kopije datoteka je “~ / Biblioteka / Podrška aplikacijama / MobileSync” – koja se neće pojaviti u Finderu. Kliknite ikonu za pretraživanje u gornjem desnom kutu Mac zaslona i utipkajte mjesto sigurnosne kopije. Pronađite najnoviju sigurnosnu kopiju, kliknite desnom tipkom miša, a zatim kliknite “kopiraj”. 

iTunes-Mac-backup-mape

Otvorite svoj vanjski pogon naveden pod “lokacije” u vašem lijevom izborniku Finder-a i tamo zalijepite sigurnosnu kopiju. 

Kao i kod Windowsa, to ćete trebati činiti kad god izvršite ručnu sigurnosnu kopiju iPhonea na Mac.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju iPhonea na vanjski tvrdi disk na Macu

 1. Spojite iPhone na Mac. Maci koji pokreću macOS Mojave ili starije trebali bi otvoriti iTunes. Maci s macOS Catalina trebali bi otvoriti Finder.
 2. Kliknite iPhone u gornjem lijevom kutu (iTunes) ili naziv vašeg uređaja u odjeljku “location” (Finder), a zatim kliknite “back up now” da biste započeli ručnu sigurnosnu kopiju.
 3. Kliknite ikonu pretraživanja u gornjem desnom kutu Mac zaslona, ​​pronađite “~ / Biblioteka / Podrška aplikacijama / MobileSync” i dvaput kliknite mapu da biste je otvorili u programu Finder.
 4. Desnom tipkom miša kliknite najnoviju mapu za ažuriranje, kliknite “kopiraj”, a zatim je zalijepite na svoj vanjski tvrdi disk.

Završne misli

Iako to nije jednostavan postupak, sigurnosno kopiranje iPhonea na vanjski tvrdi disk može vam dati kontrolu nad sigurnosnim kopijama iPhonea. Također vam može pomoći da vratite iCloud prostor za pohranu ili da premjestite sigurnosne kopije iPhonea na uslugu sigurnosnog kopiranja u oblaku poput Carbonitea (pogledajte naš Carbonite pregled).

Ovisno o veličini pohrane na iPhoneu, za redovito izrađivanje sigurnosnih kopija potreban je dovoljno velik vanjski tvrdi disk. Uređaj za pohranu od 1 TB najmanja je veličina koju preporučujemo, pa svakako pogledajte opcije s najboljim izbornikom za uživanje tvrdog diska od 1 TB. Ako ste zabrinuti za podršku za Mac, pogledajte naš pregled najboljeg vanjskog tvrdog diska za Mac.

Želite li ručno sigurnosno kopirati svoj iPhone? Podijelite svoje savjete i trikove za sigurnosno kopiranje u komentarima ispod. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map