Kako formatirati vanjski tvrdi disk na jednostavan način u 2020. godini

Ako naiđete na probleme tvrdog diska, oblikovanje je jedan od prvih koraka koje trebate poduzeti kako biste ga riješili. Formatiranje vam omogućuje prebrisati sve podatke na tvrdom disku, resetirati strukturu datoteka i način na koji pogon utječe na operativni sustav. Može se koristiti i za pripremu tvrdog diska za upotrebu u drugom OS-u. 

U ovom ćemo vodiču o formatiranju vanjskog tvrdog diska pomoći da osigurate da vaš prijenosni disk funkcionira sa svime. Pokazat ćemo vam kako formatirati tvrdi disk u sustavu Windows i macOS-u te objasniti ključne postavke u svakom OS-u. 

Prije nego što dođete do toga, važno je razumjeti što znači oblikovanje tvrdog diska. Razgovarajmo o oblikovanju tvrdog diska, datotečnim sustavima i kako formatiranje ne mora prvo izbrisati sve podatke s tvrdog diska.

Što je formatiranje tvrdog diska?

Većina ljudi povezuje oblikovanje tvrdog diska s brisanjem tvrdog diska. Iako je to točno u određenoj mjeri, to nije jedina svrha procesa. Umjesto toga, formatiranje se koristi kako bi se tvrdi disk doveo u stanje u kojem ga može koristiti računalo, zbog čega se moraju izbrisati svi pisani podaci s pogona. 

što-je-hard-disk-oblikovanje

Podaci se ne brišu u potpunosti, ali to ćemo detaljnije dotaknuti kasnije. Većina vanjskih tvrdih diskova spremna je za upotrebu na računalu, ali u rijetkim ćete slučajevima morati formatirati vaš tvrdi disk. U stvari, to je jedan od preporučenih koraka za rješavanje problema u našem rješavanju vodiča za tvrdi disk koji se ne prikazuje. 

Izvan formatiranja za početnu upotrebu, možda ćete trebati ponovno formatirati tvrdi disk ako naiđete na pogreške. Na isti način svježa instalacija vašeg OS-a može riješiti većinu problema, preoblikovanje tvrdog diska ključni je korak u rješavanju problema. Samo budite sigurni da su vaši podaci sigurnosno kopirani s mrežnom uslugom sigurnosnih kopija, kao što je Backblaze, prethodno (pročitajte našu recenziju Backblaze). 

Prije nego što se upustite u proces oblikovanja, važno je prijeći što ćete formatirati na tvrdom disku: datotečnom sustavu.

Datotečni sustavi

Datotečni sustavi su ono što operativni sustavi koriste za spremanje podataka na uređaj za pohranu. Nažalost, ne postoji faktički sistem datoteka koji svi hard diskovi koriste. Ona koja vaša koristi uvelike ovisi o pogonu i OS-u koji koristite. Zbog toga ćemo proći kroz najčešće korištene datoteke datoteka pa ćete znati što je što.

 • NTFS: NTFS je ono što Windows koristi prema zadanim postavkama. Kao i većina datoteka datoteka, ograničenje je jednom kad se preselite izvan Windows-a. Možete čitati i pisati na Windows platformi, ali korisnici macOS-a i Linuxa moći će čitati samo podatke s pogona NTFS. 
 • exFAT: ExFAT nije ekskluzivan za bilo koji OS. Windows i macOS mogu na njega čitati i pisati podatke. Iako nije tako rasprostranjen kao NTFS, iz okvira se često nalaze flash diskovi i vanjski SSD diskovi formatirani u ExFAT-u, jer podrška za više platformi i nedostatak ograničenja veličine datoteke čine idealan izbor za plug-and-play postava. 
 • FAT32: FAT32 je stariji, ružniji rođak ExFAT-a. Poput tog datotečnog sustava, on funkcionira na Linuxu, Windows-u i macOS-u, a prije godina bio je de facto opcija za flash diskove. Međutim, ne može pohraniti datoteke veće od 4 GB pa je to propalo posljednjih godina. 
 • HFS Plus: Slično kao što je NTFS zadani datotečni sustav za Windows, HFS Plus je zadani datotečni sustav za macOS. Ograničeno je na Windows strojevima, ali korisnici Applea moći će bez problema čitati i pisati na pogone u formatu HFS Plus.

Nadamo se da je sada jasno zašto je razumijevanje datotečnih sustava važno. Ako ste provjerili vodič za bočno opterećenje, poput našeg Kodi vodiča za bočno ukrcaj, vjerojatno ste vidjeli preporuke za formatiranje u ExFAT ili FAT32. To je zato što ti datotečni sustavi rade na platformama, dok NTFS i HFS Plus ne.

Bez obzira na to koji datotečni sustav isporučujete vaš tvrdi disk, morate koristiti ako ne želite ukloniti sve podatke s pogona. Alternativno, možete izbaciti podatke s vašeg pogona u uslugu pohrane u oblaku, kao što je Sync.com, formatirati pogon i vratiti svoje podatke na njega (pročitajte naš pregled Sync.com).

Kako formatirati vanjski tvrdi disk

Sad kad smo izostali, oblikovanje i osnova datotečnog sustava, vrijeme je da vam pokažemo kako formatirati vanjski tvrdi disk. Pokazat ćemo vam kako to učiniti na Windows i macOS koristeći Samsung T5, koji je jedan od najboljih vanjskih tvrdih diskova, kao što možete vidjeti u našem Samsung T5 pregledu. 

Izabrali smo T5 jer je formatiran u ExFAT izvan okvira, što znači da odmah radi s Windowsom i macOS-om. 

Kako formatirati vanjski tvrdi disk u sustavu Windows

Formatiranje tvrdog diska na Windows je jednostavan posao, pogotovo ako sve ostavite kao zadano. U tom slučaju, ako želite promijeniti postavke, morat ćete znati njihove detalje.

Prozori-oblikovanje-čarobnjak

Prije nego što dođete do njih, morate pronaći tvrdi disk koji želite formatirati prateći ove korake.

 

 1. Otvorite File Explorer
 2. Dođite do “moje računalo”
 3. Desnom tipkom miša kliknite pogon koji želite formatirati
 4. Kliknite “format” 

Windows će tada otvoriti čarobnjaka za oblikovanje. Proći ćemo kroz svaku postavku u čarobnjaku kako biste znali koje postavke morate promijeniti. 

 • Kapacitet: To pokazuje kapacitet pogona. Postoji padajući izbor, ali puni kapacitet pogona obično je jedina opcija osim ako nemate postavljene particije. Ako to zvuči kao kreten, ostavite postavku na zadanoj opciji. 
 • Sustav datoteka: Ovo je datotečni sustav u koji želite formatirati pogon. Postoji zadani datotečni sustav – obično NTFS za unutarnje pogone i ExFAT za vanjski – pa je najbolje da to ostavite. Ako želite promijeniti datotečni sustav, to možete učiniti ovdje. No, važno je napomenuti da se interni pogoni mogu formatirati samo u NTFS. 
 • Veličina alokacijske jedinice: Veličina jedinice za raspodjelu je velika koliko je svaki blok za pohranu na pogonu. U skoro svim slučajevima, ostavljanje postavke na zadanom najbolja je opcija, ali možete pročitati matematiku koja stoji iza njega ako pokušavate optimizirati svoj pogon.
 • Oznaka volumena: Ovo je ono što želite da disk dobije naziv nakon što je formatiran. Ako je neimenovan, Windows će mu automatski dodijeliti ime. 
 • Brzi format: Okvir za brzi format po zadanom je uključen. To znači da će Windows izbrisati datotečnu strukturu pogona, iako su podaci i dalje dostupni ako koristite alate za forenziku tvrdog diska. Izvođenje punog formata traje duže, ali prebrisat će vaše podatke i tražiti loše sektore.

Iako smo prešli preko postavki, najbolje je učiniti da ih ostavimo na zadane vrijednosti. Kad je sve postavljeno, sve što trebate učiniti je kliknuti “start” i pričekati da se traka napretka popuni.

Kako formatirati vanjski tvrdi disk na macOS-u

Formatiranje i bavljenje problemima tvrdog diska općenito je u macOS-u jednostavno. Za razliku od Windowsa, macOS vam pruža alate za oblikovanje, particiju, vraćanje i popravak tvrdog diska s jednog zaslona koji se može pronaći u vašim uslužnim programima..

MacOS-disk-program

Da biste pronašli zaslon, slijedite ove korake.

 

 1. Otvorite Finder
 2. Slijedite put / aplikacije / uslužne programe i kliknite “uslužni disk”
 3. Pronađite svoj pogon u lijevom izborniku i kliknite ga
 4. Kliknite karticu “brisanje” na glavnom zaslonu
 5. Odaberite datotečni sustav koji želite koristiti i odredite naziv pogona

Nakon toga, gotovi ste. macOS vam ne daje toliko kontrole kao Windows, ali kao što smo objasnili, velik dio te kontrole je nebitan. Postupak oblikovanja je jednostavan, s tim da Apple ide korak dalje po uključivanju uputa iznad opcija. 

Jedino na što ćete možda trebati obratiti pažnju su sigurnosne opcije. MacOS prema zadanom formatira vaš pogon na isti način kao što to čini brzi format u sustavu Windows, što znači da se datoteka datoteka briše, ali binarni podaci su i dalje tu. Možete u potpunosti izbrisati podatke pomoću sigurnosnih opcija. 

Kako u potpunosti izbrisati vanjski tvrdi disk

Kao što je spomenuto u ovom vodiču, formatiranje tvrdog diska ne briše sve podatke s njega. Binarni podaci moraju se stalno pisati na pogon, pa umjesto da ga uklonite, OS briše strukturu datoteka, što znači da ne možete pristupiti podacima na svom disku.

kako-se-potpuno brisanje-an-vanjski-hard-disk

Podaci se brišu u sve namjere i svrhe. Na disk možete upisati nove podatke, a vaš OS će pokazati da je sav prostor dostupan. Ako pak odložite tvrdi disk, netko još uvijek može pristupiti podacima pomoću alata za forenziku. Ti alati u osnovi omogućavaju ljudima da zaobiđu strukturu OS-a i objedine datoteke pomoću binarnih podataka. 

Kao što smo rekli, tvrdi disk uvijek mora biti ispunjen binarnim podacima. Jedini način da u potpunosti obrišete svoje podatke jest prebrisati ono što je tu s novim binarnim podacima. Iako ugrađeni alati za Windows i macOS pomažu dijelovima, haker može inženjerirati postupak pronalaženja podataka na pogonu. 

Malo je opcija za potpuno uklanjanje podataka. Ako se riješite pogona, klasično rješenje je da ga nekoliko puta tapkate čekićem kako biste razbili diskove unutra prije recikliranja. Ako trebate brzo ukloniti podatke i dalje želite da pogon funkcionira, trebat će vam zaseban uslužni program. 

Jedan od najčešćih je Darikov čizma i nuka. To je projekt otvorenog koda koji prepisuje podatke na vaš pogon koristeći nasumične procese kako bi se osiguralo da ih nema povrat. Možete pokrenuti DBAN umjesto svog OS-a da biste pokrenuli postupak, što je idealno ako reciklirate ili prodajete svoje računalo.

Završne misli

Nadamo se da smo objasnili razlike između oblikovanja i brisanja vanjskog tvrdog diska. Formatiranje se ne koristi samo za uklanjanje podataka na disku. Koristi se i za izradu pogona kompatibilnog s drugim OS-om. Primjerice, Western Digital My Book dolazi oblikovan u NTFS, ali možete je preoblikovati u ExFAT za upotrebu s macOS-om (pročitajte našu recenziju Western Digital My Book). 

Ako želite dodati na svoj vanjski tvrdi disk, pročitajte naše recenzije vanjskog tvrdog diska. Tamo ćete pronaći naše omiljene prijenosne diskove, uključujući SanDisk Extreme Portable SSD (pročitajte našu recenziju SanDisk Extreme Portable). 

Zašto trebate formatirati svoj pogon? Imate li još pitanja u vezi s postupkom? Javite nam u komentarima i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me