Mi az a RAID? A meghatározások, a használat és a költségek gyakorlati útmutatója

Itt, a Cloudwards.net oldalán mindannyian a biztonsági mentésről szólunk: elvégre soha nem tudhatod, mikor fog katasztrófa bekövetkezni, és az elsődleges fájltárolója megsemmisült. Bár általában a legjobb online biztonsági mentési szolgáltatónk használatával fog csinálni a trükköt, ha valóban biztonságban akar lenni, javasolunk egy hibrid biztonsági mentési stratégiát, amely hardver elemet is tartalmaz. A RAID itt kerül játékra.

Röviden: a RAID olyan módszer, amellyel több merevlemezt összekapcsolhat úgy, hogy ha egyikük meghibásodik, a többiek többé-kevésbé zökkenőmentesen átvehetik a terhelést. Noha ez általában a nagy, kereskedelmi szerverekben található, rengeteg ember működik a környéken, ha otthon van RAID-tömböt beállítva, mivel ez a kiegészítő biztonsági mentési intézkedés nagyszerű gondolatot ad.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi a RAID, az emberek otthonában vagy a kisvállalkozásban leggyakoribb beállítások, valamint néhány gyakorlati tipp és trükk. Az egyik fontos figyelmeztetés – és ezt nem lehet elég hangsúlyozni – az, hogy a RAID nem helyettesíti a megfelelő biztonsági mentési stratégiát.

Ha egyszerre több mint két meghajtó meghibásodik, akkor a közmondásos patakban találja magát, hacsak nincs kész biztonsági másolatot készíteni. Ha nincs ilyen figyelmeztetés, menjünk a RAIDing-hez.

Merevlemezek, meghibásodások és RAID

A számítógépek általában meglepően rugalmasak. Az alázatos háttérkiszolgálók évtizedekig is működhetnek, újraindítás nélkül. Ugyanez nem mondható el a mindenütt jelenlévő merevlemez-meghajtóról – számítógépes összeomlásnak hívjuk, mert pontosan ezt teszik az olvasófejek: összeomlik a tényleges meghajtóba.

A forgógépek gyorsabban és fizikailag kisebbek lehetnek, ugyanakkor sokkal több tárolót kínálnak, ám ezek még mindig az utolsó mechanikai alkatrészek, amelyeket a gépekben egyébként teljesen szilárd állapotban hagytak..

A hibaarányok, még a modern merevlemezek esetében is, józanul járnak: nem ritka, hogy a merevlemez-meghajtók egyik különösen szerencsétlen modellje esetén a jótállási időszak alatt, amely ritkán több, mint két vagy három év, 27% -os hibaarányt szenved..

Most, ha a merevlemez meghibásodik a jótállás alatt, a gyártó valószínűleg kicseréli a hardvert, de az Ön adataira semmiféle garancia nem vonatkozik. Bár felhasználhatja a legjobb adat-helyreállítási szoftver megoldásainkat és megszerezheti a fájljait, egyikük sem olcsó, és egyiküknek sem garantálható, hogy működik.

A RAID itt nyújt némi nyugalmat. A RAID egy olyan takaró kifejezés, amely számos különféle beállítást lefedi, amelyben egyesítheti a tárolómeghajtókat, hogy egyetlen kötetként viselkedjenek. Ha helyesen végezzük el, a meghajtók együttesen egyetlen hatalmas kötetként jelennek meg, amely nagyobb megbízhatóságot és jobb sebességet kínál, mint minden egyes hajtás.

A helyes beállításban a RAID lehet az első védelmi vonal az adatvesztés ellen, és lehetővé teszi a fájlokhoz való folyamatos hozzáférést olyan helyzetekben, amikor a hardverhiba egyébként késleltetést okozna a csökkentett sebesség vagy az állásidő miatt, amíg az adatok helyreállnak a biztonsági másolatból..

Mi az a RAID??

A RAID a Független Lemezek Redundáns Arányát jelenti (az „I” szokásosan az „Olcsó” elnevezést jelentette, mielőtt megkönnyebbült a marketing fekete mágiajával). Az ötlet a 80-as években jött létre, mint a merevlemezek méretével, sebességével és megbízhatóságával kapcsolatos problémák leküzdésének módja.

A RAID nem monolitikus koncepció – messze tőle. A lemezek tömbön belüli kölcsönhatásának módja, valamint az egyes konfigurációk előnyei, hátrányai és kockázatai nagyon eltérőek. A szokásos RAID (szintnek nevezett) beállításokon kívül számos figyelemre méltó kiegészítés, kiépítés és szabadalmaztatott megvalósítás létezik. Mivel ezeket gyakran egy szabványos szintet használják referenciaként, ezekkel kezdjük.

Az első standard RAID szint a „striping”, amelyet RAID 0 (nulla) -nak jelölnek. Növeli a teljesítményt a megbízhatóság árán, ha az adatokat blokkokra osztja és az összes meghajtóra elosztja – sztrippeli -.

Egyidejű olvasás és írás egyszerre több meghajtóra eltávolítja a sebesség szűk keresztmetszetét, amelyet az egyetlen meghajtó maximális sebessége okoz. Mivel minden lemez a teljes feladatnak csak egy töredékét kezeli, a sebesség lényegesen nagyobb, mint az egymeghajtású műveleteknél, és az összes lemezterület használható.

RAID és hibaarányok

A statisztika azt fogja mondani, hogy két meghajtó megduplázza a meghajtó meghibásodásának esélyét. A RAID 0 esetén a megduplázódott hiba esélye mindkét meghajtó adataira vonatkozik. Az adatbiztonság szempontjából ez nem a megfelelő út. Legalábbis független működés esetén a meghajtó meghibásodása nem fogja megtisztítani a közelben lévő többi véletlenszerű meghajtót, bár… nos, mondjuk csak, hogy kifizetődik, ha soha nem túlbecsüli az informatikai osztályát.

A biztonsági spektrum ellentétes végén egy úgynevezett tükörmasszázs, RAID 1-vel jelölve. A tükörmátrix az adatok teljes másolatát írja a tömb minden meghajtójára. Ha az egyik meghajtó meghibásodik, akkor is rendelkezésre áll egy vagy több teljes példány a rendelkezésre álló adatokról. Ez a legalacsonyabb szintű hardver biztonsági mentés: csak a tömb összes lemeze okoz adatvesztést.

A nagy biztonság azonban nagy költségekkel jár: csak egy lemez kapacitása érhető el. Két, három vagy akár öt 1 TB-os meghajtó ebben a beállításban ugyanazt a felhasználható egyetlen terabájtot fogja eredményezni.

Ahogy el tudod képzelni, ez biztonságos, de a maximális tárolási kapacitást a RAID tömbbe befogadható legnagyobb merevlemez méretére korlátozza (amelyet a digitális piac körül gyorsan megnézhetünk 10 GB-ig). A tárhely növelése és a biztonság fokozása érdekében használni kell valamit, amit paritásnak hívnak.

RAID és paritás

A paritás az, ahol a RAID igazán érdekes, a RAID 5 a legnépszerűbb paritásbeállítás. Paritási tömbben az egyes meghajtók egy részét a biztonsági mentéshez fenntartják. A tömb összes HD-je a rendelkezésre álló lemezek kapacitását tárolja (mint a RAID 0-ban), de az egyes meghajtók egy részét egy ellenőrzőösszeg kiszámításához kell fenntartani, amely egy meghajtó meghibásodása esetén fordítottan használható a hiányzó adatok kiszámításához..

Megjegyzés: a paritás mögött meghúzódó rendkívül bonyolult matematikai tudnivalókért olvassa el ezt a cikket.

Meghajtóhiba esetén a fennmaradó meghajtókból származó adatok – és paritás – felhasználhatók a hiányzó adatok helyettesítő meghajtóra történő újraépítésére. Nem számít a meghajtók száma vagy kapacitása a RAID 5-ben, az egyik meghajtó kapacitásával egyenértékű mindig „elveszik” a paritáson, ami méretezhetőbbé teszi, mint a RAID 1-et. Egyetlen kiegészítő lemez, amely négy vagy öt lemez értékű adatot védi megfelelő befektetés.

Egyéb paritás beállítások

A RAID 2 és 3 szintje szintén paritás beállítás, bár ezeket a RAID 5 nagyjából elavulttá tette. A RAID 4 az 5-től különbözik abban, hogy egy kijelölt paritásmeghajtót használ, azaz minden paritást a meghajtón tárol, és a többi felhasználja adatokhoz. A RAID 5 elosztott paritása jobban kiegyensúlyozza a meghajtók kopását.

A RAID 6 kettős paritást használ, de egyébként megegyezik a RAID 5-rel. Két lemezterületnyi helyet használunk egy olyan tömb paritásához, amely képes túlélni – yup – két lemezhiba adatvesztés nélkül.

A RAID szinteket is be lehet fészkelni, ami alapvetően egy RAID tömb elhelyezését egy másik RAID tömbbe. Ezt főleg azok a cégek használják, amelyek vagy sok adatot akarnak tárolni, vagy azok, akik rosszul szeretnék gyorsítani a jelenlegi RAID-beállításokat. Nem fogunk túl sokat fészkelni, mintha ezt beállítani szeretné, valószínűleg elég jól tudod, hogy nem kell ezt a cikket elolvasnod.

A RAID beállítása: Hardver

Most, hogy tudsz egy kicsit többet a RAID-ről, nézzük meg, hogyan állíthatunk be egy tömböt. Noha sok a „csináld magad” lehetőség létezik, javasoljuk, hogy vásároljon RAID házat, amely alapvetően egy praktikus kis doboz, amelybe HDD-ket helyezhet be, és amelyhez néhány kész szoftver is tartozik.

Ezek a házak valós idejű megtakarítást jelentenek, és általában megfizethetők: alább a TerraMaster és a ProBox specifikációi találhatók..

MárkaModellÖblök számaMSRP
NoontecTerraMaster2 vagy 4200 dollártól
MediasonicProBox4100 dollártól

Ami a beillesztendő HDD-ket illeti, érdemes körülnézni, miközben a RAID „olcsó” gyökereit szem előtt tartja. Ha alapos biztonsági mentési stratégiát hajt végre, akkor nem kell megvásárolnia csúcstechnikát, végtelen minimális hibaarány mellett. Végül is olyan tömböt készít, amely elkaphatja a hibákat.

A költségek csökkentése

Ne felejtse el azt sem, hogy néhány alapvető aritmetikai művelettel megtakaríthat költségeket: 10TB RAID 5 tömb felépítéséhez akár öt 2TB lemezt, akár két 5TB meghajtót használhat: mindkét esetben ugyanazt az eredményt kapja. Ugyanakkor két 5 TB-os meghajtó általában sokkal olcsóbb, mint a 2 TB-os öt. Ne feledje, hogy ha a tömb nem minden meghajtója azonos méretű, akkor az összes meghajtó alapértelmezés szerint a tömb legkisebb meghajtója lesz.

A merevlemezek, amelyeket valószínűleg használni szeretne, a 60 és 200 dollár közé esnek, amelyek a RAID ház költségeivel együtt számottevő, mégis kezelhető számlát eredményeznek..

DiskStation hibrid RAID

Egy másik lehetőség a hálózathoz csatlakoztatott tároló vagy NAS használata a RAID beállításokban. Nagyon rajongók vagyunk a Synology itt a Cloudwards.net oldalán, tartósságuk, megbízhatóságuk és széles körű biztonsági mentési lehetőségeiknek köszönhetően (egy cikk található a Synology legjobb felhőalapú biztonsági mentéséről, ha többet szeretne tudni). A Synology hátránya, hogy nem a legolcsóbb megoldás odakint.

MárkaModellÖblök számaMSRP
SynologyDS2162Kezdőár 190 dollár
SynologyDS4164Kezdve 290 USD-tól
SynologyDS416 Play4Kezdőár 415 USD
SynologyDS9164600 dollártól
SynologyDS15155700 dollártól
SynologyDS18158Kezdve 850 USD-tól

A RAID beállítása: szoftver

A NAS vagy a RAID telepítésében használt burkolat legnagyobb előnye, hogy a szoftvert tartalmazza: rengeteg más lehetőség van odakinn, ám ezek általában még barátságosak még a tapasztalt felhasználók számára is, és komoly know-how-t igényelnek.

A legalapvetőbb szinten egy Intel alaplapot használhat a tömb beállításához: ennek elég jól működnie kell, és tartalmaz néhány jó szoftvert és illesztőprogramot, amelyek segítenek a tech-hozzáértésnek elég gyorsan beállítani. Egy másik ok az Intelhez való ragaszkodáshoz az, hogy könnyű új alkatrészeket megtalálni, ha a csatlakozó meghibásodik. Ez egy meglehetősen kellemetlen esemény, amely kizárja Önt a tömbből, amíg nem talál egy újat..

Egyéb szoftveropciók között szerepel a Windows Storage Spaces, valamint a FreeNAS, bár mindkettő több, mint köztes ismereteket igényel a tevékenységeinél. Vegye figyelembe, hogy a Linux alapú FreeNAS szinte teljes egészében terminál alapú, és nagyszerű módja annak, hogy a geeksek megtudják, mekkora szenvedést tudnak elviselni, mielőtt átváltanak valami másra..

RAID és biztonsági mentés

Mint a cikk elején egészen mondták, a RAID tömb, még többlemezes paritáson sem, nem jelenti a megfelelő biztonsági mentés alternatíváját. Ez egy nagyszerű lehetőség a biztonsági mentések visszaállításának elkerülésére, amikor az idő lényeges, és egyszerűen további tárhelyet ad a számítógépéhez. Ez azt is biztosítja, hogy az adatok ne veszjenek el könnyen, csak azért, mert egyetlen merevlemez nem sikerült.

Ne feledje, hogy amikor a meghajtó meghibásodik, az adatok paritásból történő újjáépítése időt vesz igénybe. Minél több adatot kell újraépíteni, annál hosszabb ideig tart a tömb redundáció nélkül. Ez a körömharapás ideje, amelynek során egy másik kudarc valóban nagyon rossz napot jelent; az egyik legjobb felhőalapú tárolási és biztonsági mentési szolgáltatásunk használata legalább megjavítja a körmét.

Korábbi cikkünkben, amelyben összehasonlítottuk a merevlemezeket, a NAS-t és a felhőalapú biztonsági másolatot, a Carbonite-ot javasoljuk, mint egy kiváló lehetőséget a RAID-tömb biztonsági mentésére, mivel ennek a szolgáltatónak egyedi fejlesztésű szoftvere van, amely segít a RAID-beállítások biztonsági mentésében túl sok zavarás nélkül. Ha többet szeretne tudni arról, hogy mit gondolunk róla, tekintse meg a karbonit áttekintésünket.

RAID nekem?

A fentiek figyelembevételével nézzük meg, hogy a RAID az Ön számára megfelelő út. Ha sok adatot tárol a számítógépen, és azt akarja biztosítani, hogy egyikük sem vesszen el csak egy kis merevlemez-meghibásodás miatt, vagy ha csak több merevlemez működését szeretné felgyorsítani, akkor igen, a RAID egy intelligens választási lehetőség.

Noha nem ez a legolcsóbb megoldás, a RAID kiváló alternatívája a felhőben történő mindent megtenni, különösen az embereknek, akik hanggal és videóval dolgoznak, mivel ezeknek a csoportoknak a tároláson kívüli SaaS helyében kevés van a kínálatban..

Tudja meg azonban, hogy a RAID nem csodaszer: egy hardvervezérlő meghibásodhat, és valószínűleg szerencsétlenséget talál arra, hogy egy kompatibilis modellt cseréljen ki. A RAID nem biztonsági mentési megoldás, tehát több merevlemez elvesztése egyszerre azt jelenti, hogy az adatok eltűnnek, hacsak nem készülnek biztonsági másolat.

Noha a RAID nem mindenki számára elérhető, bizonyos csoportok számára nagy előnyeket kínál. Ön egyike? Hogyan működött az Ön számára egy RAID tömb beállítása? Kérjük, ossza meg velünk az alábbi megjegyzéseket. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me