Mi az a Cloud Storage és miért számít 2016-ban?

Adatok elvesztése elégséges digitális tárhely hiánya miatt fájdalom, mert kénytelenek vagyunk kiválasztani, hogy mi marad és mi történik; A kedvenc tételek feláldozása a fontosak megmentése érdekében valóban enyhén szólva bosszantó élmény.


A múltban fájlokat kellett kitisztítanom, hogy helyet biztosítsam az új dolgoknak, természetesen az olyan eszközöknek, mint például:

 • USB flash meghajtók
 • CD-k
 • DVD
 • SD-kártyák
 • Külső merevlemezek

Mindegyik kiváló tárolási lehetőség, mivel olcsó és hordozható. De fizikai tárgyakként mindig elveszhetnek, megsérülhetnek vagy ellophatók, és ugyanez történik a bennük tárolt adatokkal.

Külső merevlemez vagy más cserélhető adathordozó használata helyett gondolkozzon a felhőalapú tároló helyett?

Természetesen továbbra is felmerül a kérdés, mi az a felhőalapú tárolás, és mi teszi vonzóvá 2016-ban?

Hadd magyarázzam; A felhőalapú tárolás a digitális dolgok online mentésének módja, amely lehetővé teszi az értékes adatok védelmét olyan problémákkal szemben, amelyek hatással vannak például a flash meghajtókra, lemezekre stb..

Ugyanakkor, csakúgy, mint minden más életben, vannak előnyei és hátrányai is az ilyen technológiák használatának.

A felhőtárolás előnyei és hátrányai

Előnyök: Hátrányok:
Bárhol, bármikor hozzáférhetHasznos internet-hozzáférés nélkül
Nyilvános fájlmegosztásHavi fizetéseket igényel
Nagyszerű a katasztrófa utáni helyreállításhozBiztonsági és adatvédelmi kérdései vannak
Több operációs rendszeren keresztül működikKönnyen összetéveszthető a felhő biztonsági mentésével

A felhőalapú tárolás előnyei

A felhőalapú tárolás célja és funkcionalitása szempontjából nagyon hasonlít egy külső merevlemezre; kiválasztja a fájlokat, és a belső merevlemezen kívüli fájlokra továbbítja azokat.

A külső tárolóeszköztől eltérően azonban a felhő internetkapcsolaton, és nem USB-kábelen keresztül működik.

Leggyakrabban a felhőalapú tárolási szolgáltatások megkövetelik a fogyasztóktól, hogy fájlokat mozgathassanak egy webalkalmazás felületén vagy az asztalra telepített szoftver használatával.

Általában lehetőséget kínálnak mindkettő használatára.

Az információk mentésével a merevlemezről több helyet kap és más előnyöket kínál, amelyek a fizikai adathordozókon gyakran nem elérhetők..

Mindent magával vihetsz

A felhőalapú tárolás legjobb része a fájlok elérésének képessége útközben.

Üzleti felhőtárolás

Nem kell különféle fájlokat áthelyeznie egy flash meghajtóra, hogy az irodába vihesse, vagy tizenöt e-mailt küldjön a projekt különböző részeivel – magának.

A felhőalapú tárolás online megosztási, streaming és szerkesztő eszközöket biztosít.

A legtöbb felhőalapú tárolási szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bizonyos dokumentumokat megnyissanak, és közvetlenül a böngészőablakban módosítsák őket. Ennek előnye, hogy nincs szükség adatok továbbítására a rendszerre, majd újból feltölteni a felhőbe.

A szükséges dokumentumokhoz való hozzáférés mellett az is előnye, hogy hozzáférhet a felhőben tárolt zenei és videofájlokhoz.

Szeretem zenét hallgatni, de a gyűjteményem túl nagy ahhoz, hogy beilleszthessek egy MP3 lejátszóba. A felhő segítségével bármilyen formátumból hozzáférhetek a zenefájlokhoz és hallgathatom kedvenc dallamaimat:

 • Számítógép
 • Smartphone
 • Tabletta
 • Konzol

Ha van elég erős internetkapcsolat a médiatartalom streamingjéhez.

Megosztása családdal, barátokkal és munkatársakkal

Amellett, hogy bárhonnan hozzáférhet az adatokhoz, a felhőtechnika egyedülálló lehetőséget kínál fájlok megosztására bárkivel.

A megosztási szolgáltatás általában csak a felhőalapú tárolási szolgáltatásokra vonatkozik, mivel a felhőalapú biztonsági szolgáltatók nem engedik meg a felhasználóknak, hogy megosszák másokkal (vannak bizonyos kivételek ettől a szabálytól, például az IDrive).

Az első tíz fő kockázat
Közös technológia

A megosztás mind személyes, mind szakmai szinten előnyös.

A család és a barátok élvezhetik a képek és videók megtekintését; míg a munkatársak együttműködhetnek a projektekben anélkül, hogy e-maileket kellene várniuk.

Természetesen a megosztással együtt biztonsági aggályok is felmerülnek.

A jó hír az, hogy csak meghívást és „kulcsot” igénylő felhasználók férhetnek hozzá megosztott fájlokhoz, a dokumentumok nem állnak a nyilvánosság rendelkezésére az internetes keresésen keresztül.

A felhőalapú tárolás hátrányai

A felhőalapú tárolásnak számos módja van előnyös, de igazságosság kedvéért néhány terület aggodalomra ad okot a fogyasztók számára.

Ennek legnagyobb aggodalma a magánélet.

A felhasználók általában a szervertulajdonosok által kémkedés miatt, vagy ami még rosszabb, a kormány miatt aggódnak. A felhőalapú tárolás kevesebb ellenőrzést nyújt az adatbiztonság felett, összehasonlítva a tényleges HDD-vel.

A felhőalapú tárolás potenciális kapcsolódási problémákkal is jár. Ha az internet elveszik vagy lassúvá válik, nem lehet elérni valaki más szerverén tárolt fájlokat.

Hagyományos körülmények között ez nem jelent problémát; katasztrófa alatt azonban nem lehet elérni a felhőben lévő adatokat.

Végül, szinte az összes felhőalapú tároló szolgáltató bármilyen webböngészőből hozzáférhet fájlokhoz; egyesek azonban okostelefon-alkalmazásokat igényelnek azok számára, akik tabletta vagy telefonon szeretnék belépni a fiókba.

Előfordulhat, hogy a nem okostelefonokat használó fogyasztók nem tudják telepíteni a szükséges alkalmazást.

Személyes felhőtárolás

A nyilvános felhőcégek kiváló szolgáltatások, amelyek biztonságban tartják a dokumentumokat és egyéb adatokat.

Ennek ellenére mindig is aggódik a biztonság.

Tárolja az adatokat a felhőben

Nagyon sok ember nem túl kényelmesen kezeli a vállalatokat, amelyek adataikat tárolják. Sok felhasználó azt is aggasztja, hogy a szerverek tulajdonosaik megnézik fájljaikat, vagy a kormány behatolhat engedélyük nélkül.

A magánélettudatos fogyasztók számára a személyes felhőalapú tárolás az út.

A felhőkiszolgáló a házban található, és csatlakozik egy helyi hálózathoz Ethernet vagy Wi-Fi útján. A nyilvános felhőkhez hasonlóan a személyes verzió fájlokat továbbíthat bármilyen csatlakoztatott számítógépről.

Van azonban korlátozás, ellentétben a nyilvános felhőkkel; a privát felhők csak a Wi-Fi-vel csatlakoztatott hozzáférési rendszereket tartalmazzák.

Van néhány személyes felhő lehetőség, például a Seagate Personal Cloud, amely távoli hozzáférést biztosít, ha senki sem tartózkodik otthon, ha médiaalkalmazását telefonra vagy táblagépre töltik le..

A megosztás azon személyekre is korlátozódhat, akik csatlakozhatnak a tulajdonos otthoni hálózatához.

Különbség a felhőtárolás és az online biztonsági mentés között

A fogyasztók gyakran használják a felhőalapú tárolás és a felhőalapú biztonsági másolatok kifejezéseket felcserélhetően. Míg mind a felhőalapú tárolás, mind az online mentés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájlokat helyben mentsenek; nem ugyanaz.

Az online biztonsági mentés célja az adatok tükrös másolatának tárolása az elvesztés elleni védelem érdekében. Tervezés szerint a szolgáltatók automatikusan beépítik a rendszer összes fontos fájlt, nem csak az egyes fájlokat.

Természetesen a korlátozott kapacitású szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók a teljes rendszer biztonsági mentése helyett csak a menteni kívánt fájlokat választhatják.

A biztonsági mentési szoftverek egyik legfontosabb eleme, hogy folyamatosan és automatikusan működik. A szoftver a háttérben fut, és a kiválasztott fájlok másolatát áthelyezi a kiszolgálóra.

A biztonsági mentési szoftver azt is lehetővé teszi, hogy válasszon, mikor fut, tehát nem pazarolja a sávszélességet.

Az online biztonsági mentési szolgáltatások hátránya, hogy a fájloknak gyakran a belső merevlemezen kell maradniuk. Számos, nem minden vállalat törli a fájlokat kiszolgálóiról, ha az eredeti hiányzik a merevlemezről.

Szinte minden biztonsági mentési vállalkozás legalább 30 napig megőrzi a törölt fájlokat – mielőtt eltávolítja őket.

Összefoglalva…

A felhő tárolása nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Ha olyan vagy, mint én, és több adattal rendelkezik, mint amennyit a jelenlegi hely lehetővé tesz, akkor ez szükséges termék lehet, hacsak nem akarja folytatni a külső merevlemez-meghajtók tárolását.

Sok szolgáltató létezik, például:

 • Sync.com
 • Google Drive
 • Egy meghajtó
 • Dropbox

Ezek korlátozott mennyiségű szabad helyet kínálnak, mivel mindannyian időnként további tárolóhelyre van szükségünk.

Még ha nem is bízik abban, hogy egy harmadik fél az információk biztonságát megőrzi, vannak olyan felhőalapú tárolási szolgáltatások, amelyek nulla ismeretlen biztonságot nyújtanak.

A külső merevlemezhez hasonlóan a felhőalapú tárolás is újabb módszer a felhasználói információk védelmére. Csak nagyon sok extrával jár, mint például megosztás, bárhonnan elérhető, streaming, szerkesztés és ilyesmi.

Tehát nyugodtan ossza meg az adatok biztonságos megőrzéséhez preferált módszert, és miért így van, az alábbi megjegyzés szakaszban.

Source1: https://www.techopedia.com/definition/26535/cloud-storage

Source2: http://computer.howstuffworks.com/cloud-computing/cloud-storage.htm

Forrás3: http://www.seagate.com/do-more/what-is-personal-cloud-master-dm/

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map